Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    12. சூளப்³யூஹஸுத்தங் 1

    12. Cūḷabyūhasuttaṃ 2

    884.

    884.

    ஸகங்ஸகங்தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா, விக்³க³ய்ஹ நானா குஸலா வத³ந்தி;

    Sakaṃsakaṃdiṭṭhiparibbasānā, viggayha nānā kusalā vadanti;

    யோ ஏவங் ஜானாதி ஸ வேதி³ த⁴ம்மங், இத³ங் படிக்கோஸமகேவலீ ஸோ.

    Yo evaṃ jānāti sa vedi dhammaṃ, idaṃ paṭikkosamakevalī so.

    885.

    885.

    ஏவம்பி விக்³க³ய்ஹ விவாத³யந்தி, பா³லோ பரோ அக்குஸலோதி 3 சாஹு;

    Evampi viggayha vivādayanti, bālo paro akkusaloti 4 cāhu;

    ஸச்சோ நு வாதோ³ கதமோ இமேஸங், ஸப்³பே³வ ஹீமே குஸலா வதா³னா.

    Sacco nu vādo katamo imesaṃ, sabbeva hīme kusalā vadānā.

    886.

    886.

    பரஸ்ஸ சே த⁴ம்மமனானுஜானங், பா³லோமகோ 5 ஹோதி நிஹீனபஞ்ஞோ;

    Parassa ce dhammamanānujānaṃ, bālomako 6 hoti nihīnapañño;

    ஸப்³பே³வ பா³லா ஸுனிஹீனபஞ்ஞா, ஸப்³பே³விமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா.

    Sabbeva bālā sunihīnapaññā, sabbevime diṭṭhiparibbasānā.

    887.

    887.

    ஸந்தி³ட்டி²யா சேவ ந வீவதா³தா, ஸங்ஸுத்³த⁴பஞ்ஞா குஸலா முதீமா;

    Sandiṭṭhiyā ceva na vīvadātā, saṃsuddhapaññā kusalā mutīmā;

    ந தேஸங் கோசி பரிஹீனபஞ்ஞோ 7, தி³ட்டீ² ஹி தேஸம்பி ததா² ஸமத்தா.

    Na tesaṃ koci parihīnapañño 8, diṭṭhī hi tesampi tathā samattā.

    888.

    888.

    ந வாஹமேதங் ததி²யந்தி 9 ப்³ரூமி, யமாஹு பா³லா மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞங்;

    Na vāhametaṃ tathiyanti 10 brūmi, yamāhu bālā mithu aññamaññaṃ;

    ஸகங்ஸகங்தி³ட்டி²மகங்ஸு ஸச்சங், தஸ்மா ஹி பா³லோதி பரங் த³ஹந்தி.

    Sakaṃsakaṃdiṭṭhimakaṃsu saccaṃ, tasmā hi bāloti paraṃ dahanti.

    889.

    889.

    யமாஹு ஸச்சங் ததி²யந்தி ஏகே, தமாஹு அஞ்ஞே 11 துச்ச²ங் முஸாதி;

    Yamāhu saccaṃ tathiyanti eke, tamāhu aññe 12 tucchaṃ musāti;

    ஏவம்பி விக³ய்ஹ விவாத³யந்தி, கஸ்மா ந ஏகங் ஸமணா வத³ந்தி.

    Evampi vigayha vivādayanti, kasmā na ekaṃ samaṇā vadanti.

    890.

    890.

    ஏகஞ்ஹி ஸச்சங் ந து³தீயமத்தி², யஸ்மிங் பஜா நோ விவதே³ பஜானங்;

    Ekañhi saccaṃ na dutīyamatthi, yasmiṃ pajā no vivade pajānaṃ;

    நானா தே 13 ஸச்சானி ஸயங் து²னந்தி, தஸ்மா ந ஏகங் ஸமணா வத³ந்தி.

    Nānā te 14 saccāni sayaṃ thunanti, tasmā na ekaṃ samaṇā vadanti.

    891.

    891.

    கஸ்மா நு ஸச்சானி வத³ந்தி நானா, பவாதி³யாஸே குஸலா வதா³னா;

    Kasmā nu saccāni vadanti nānā, pavādiyāse kusalā vadānā;

    ஸச்சானி ஸுதானி ப³ஹூனி நானா, உதா³ஹு தே தக்கமனுஸ்ஸரந்தி.

    Saccāni sutāni bahūni nānā, udāhu te takkamanussaranti.

    892.

    892.

    ந ஹேவ ஸச்சானி ப³ஹூனி நானா, அஞ்ஞத்ர ஸஞ்ஞாய நிச்சானி லோகே;

    Na heva saccāni bahūni nānā, aññatra saññāya niccāni loke;

    தக்கஞ்ச தி³ட்டீ²ஸு பகப்பயித்வா, ஸச்சங் முஸாதி த்³வயத⁴ம்மமாஹு.

    Takkañca diṭṭhīsu pakappayitvā, saccaṃ musāti dvayadhammamāhu.

    893.

    893.

    தி³ட்டே² ஸுதே ஸீலவதே முதே வா, ஏதே ச நிஸ்ஸாய விமானத³ஸ்ஸீ;

    Diṭṭhe sute sīlavate mute vā, ete ca nissāya vimānadassī;

    வினிச்ச²யே ட²த்வா பஹஸ்ஸமானோ, பா³லோ பரோ அக்குஸலோதி சாஹ.

    Vinicchaye ṭhatvā pahassamāno, bālo paro akkusaloti cāha.

    894.

    894.

    யேனேவ பா³லோதி பரங் த³ஹாதி, தேனாதுமானங் குஸலோதி சாஹ;

    Yeneva bāloti paraṃ dahāti, tenātumānaṃ kusaloti cāha;

    ஸயமத்தனா ஸோ குஸலோ வதா³னோ, அஞ்ஞங் விமானேதி ததே³வ பாவ.

    Sayamattanā so kusalo vadāno, aññaṃ vimāneti tadeva pāva.

    895.

    895.

    அதிஸாரதி³ட்டி²யாவ ஸோ ஸமத்தோ, மானேன மத்தோ பரிபுண்ணமானீ;

    Atisāradiṭṭhiyāva so samatto, mānena matto paripuṇṇamānī;

    ஸயமேவ ஸாமங் மனஸாபி⁴ஸித்தோ, தி³ட்டீ² ஹி ஸா தஸ்ஸ ததா² ஸமத்தா.

    Sayameva sāmaṃ manasābhisitto, diṭṭhī hi sā tassa tathā samattā.

    896.

    896.

    பரஸ்ஸ சே ஹி வசஸா நிஹீனோ, துமோ ஸஹா ஹோதி நிஹீனபஞ்ஞோ;

    Parassa ce hi vacasā nihīno, tumo sahā hoti nihīnapañño;

    அத² சே ஸயங் வேத³கூ³ ஹோதி தீ⁴ரோ, ந கோசி பா³லோ ஸமணேஸு அத்தி².

    Atha ce sayaṃ vedagū hoti dhīro, na koci bālo samaṇesu atthi.

    897.

    897.

    அஞ்ஞங் இதோ யாபி⁴வத³ந்தி த⁴ம்மங், அபரத்³தா⁴ ஸுத்³தி⁴மகேவலீ தே 15;

    Aññaṃ ito yābhivadanti dhammaṃ, aparaddhā suddhimakevalī te 16;

    ஏவம்பி தித்த்²யா புது²ஸோ வத³ந்தி, ஸந்தி³ட்டி²ராகே³ன ஹி தேபி⁴ரத்தா 17.

    Evampi titthyā puthuso vadanti, sandiṭṭhirāgena hi tebhirattā 18.

    898.

    898.

    இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ இதி வாத³யந்தி, நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு;

    Idheva suddhi iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;

    ஏவம்பி தித்த்²யா புது²ஸோ நிவிட்டா², ஸகாயனே தத்த² த³ள்ஹங் வதா³னா.

    Evampi titthyā puthuso niviṭṭhā, sakāyane tattha daḷhaṃ vadānā.

    899.

    899.

    ஸகாயனே வாபி த³ள்ஹங் வதா³னோ, கமெத்த² பா³லோதி பரங் த³ஹெய்ய;

    Sakāyane vāpi daḷhaṃ vadāno, kamettha bāloti paraṃ daheyya;

    ஸயமேவ ஸோ மேத⁴க³மாவஹெய்ய 19, பரங் வத³ங் பா³லமஸுத்³தி⁴த⁴ம்மங்.

    Sayameva so medhagamāvaheyya 20, paraṃ vadaṃ bālamasuddhidhammaṃ.

    900.

    900.

    வினிச்ச²யே ட²த்வா ஸயங் பமாய, உத்³த⁴ங் ஸ 21 லோகஸ்மிங் விவாத³மேதி;

    Vinicchaye ṭhatvā sayaṃ pamāya, uddhaṃ sa 22 lokasmiṃ vivādameti;

    ஹித்வான ஸப்³பா³னி வினிச்ச²யானி, ந மேத⁴க³ங் குப்³ப³தி ஜந்து லோகேதி.

    Hitvāna sabbāni vinicchayāni, na medhagaṃ kubbati jantu loketi.

    சூளப்³யூஹஸுத்தங் த்³வாத³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Cūḷabyūhasuttaṃ dvādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. சூளவியூஹஸுத்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ நித்³தே³ஸ)
    2. cūḷaviyūhasuttaṃ (sī. syā. niddesa)
    3. அகுஸலோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. akusaloti (sī. syā. pī.)
    5. பா³லோ மகோ³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    6. bālo mago (sī. syā. ka.)
    7. கோசிபி நிஹீனபஞ்ஞோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    8. kocipi nihīnapañño (sī. syā. ka.)
    9. ததி²வந்தி (ஸ்யா॰ க॰)
    10. tathivanti (syā. ka.)
    11. அஞ்ஞேபி (ஸ்யா॰), அஞ்ஞே ச (?)
    12. aññepi (syā.), aññe ca (?)
    13. நானாதோ (க॰)
    14. nānāto (ka.)
    15. ஸுத்³தி⁴மகேவலீனோ (ஸீ॰)
    16. suddhimakevalīno (sī.)
    17. த்யாபி⁴ரத்தா (ஸ்யா॰ க॰)
    18. tyābhirattā (syā. ka.)
    19. மேத⁴கங் ஆவஹெய்ய (ஸீ॰ பீ॰)
    20. medhakaṃ āvaheyya (sī. pī.)
    21. உத்³த³ங் ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. uddaṃ so (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 12. சூளப்³யூஹஸுத்தவண்ணனா • 12. Cūḷabyūhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact