Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૫૮] ૮. ચૂળધમ્મપાલજાતકવણ્ણના

    [358] 8. Cūḷadhammapālajātakavaṇṇanā

    અહમેવ દૂસિયા ભૂનહતાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તસ્સ વધાય પરિસક્કનં આરબ્ભ કથેસિ. અઞ્ઞેસુ જાતકેસુ દેવદત્તો બોધિસત્તસ્સ તાસમત્તમ્પિ કાતું નાસક્ખિ, ઇમસ્મિં પન ચૂળધમ્મપાલજાતકે બોધિસત્તસ્સ સત્તમાસિકકાલે હત્થપાદે ચ સીસઞ્ચ છેદાપેત્વા અસિમાલકં નામ કારેસિ. દદ્દરજાતકે (જા॰ ૧.૨.૪૩-૪૪) ગીવં ગહેત્વા મારેત્વા ઉદ્ધને મંસં પચિત્વા ખાદિ. ખન્તીવાદીજાતકે (જા॰ ૧.૪.૪૯ આદયો) દ્વીહિપિ કસાહિ પહારસહસ્સેહિ તાળાપેત્વા હત્થપાદે ચ કણ્ણનાસઞ્ચ છેદાપેત્વા જટાસુ ગહેત્વા કડ્ઢાપેત્વા ઉત્તાનકં નિપજ્જાપેત્વા ઉરે પાદેન પહરિત્વા ગતો. બોધિસત્તો તં દિવસંયેવ જીવિતક્ખયં પાપુણિ. ચૂળનન્દિયજાતકેપિ (જા॰ ૧.૨.૧૪૩-૧૪૪) મહાકપિજાતકેપિ (જા॰ ૧.૭.૮૩ આદયો) મારેસિયેવ. એવમેવ સો દીઘરત્તં વધાય પરિસક્કન્તો બુદ્ધકાલેપિ પરિસક્કિયેવ. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, દેવદત્તો બુદ્ધાનં મારણત્થમેવ ઉપાયં કરોતિ, ‘સમ્માસમ્બુદ્ધં મારાપેસ્સામી’તિ ધનુગ્ગહે પયોજેસિ, સિલં પવિજ્ઝિ, નાળાગિરિં વિસ્સજ્જાપેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ મય્હં વધાય પરિસક્કિયેવ, ઇદાનિ પન તાસમત્તમ્પિ કાતું ન સક્કોતિ , પુબ્બે મં ચૂળધમ્મપાલકુમારકાલે અત્તનો પુત્તં સમાનં જીવતક્ખયં પાપેત્વા અસિમાલકં કારેસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Ahamevadūsiyā bhūnahatāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Aññesu jātakesu devadatto bodhisattassa tāsamattampi kātuṃ nāsakkhi, imasmiṃ pana cūḷadhammapālajātake bodhisattassa sattamāsikakāle hatthapāde ca sīsañca chedāpetvā asimālakaṃ nāma kāresi. Daddarajātake (jā. 1.2.43-44) gīvaṃ gahetvā māretvā uddhane maṃsaṃ pacitvā khādi. Khantīvādījātake (jā. 1.4.49 ādayo) dvīhipi kasāhi pahārasahassehi tāḷāpetvā hatthapāde ca kaṇṇanāsañca chedāpetvā jaṭāsu gahetvā kaḍḍhāpetvā uttānakaṃ nipajjāpetvā ure pādena paharitvā gato. Bodhisatto taṃ divasaṃyeva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Cūḷanandiyajātakepi (jā. 1.2.143-144) mahākapijātakepi (jā. 1.7.83 ādayo) māresiyeva. Evameva so dīgharattaṃ vadhāya parisakkanto buddhakālepi parisakkiyeva. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, devadatto buddhānaṃ māraṇatthameva upāyaṃ karoti, ‘sammāsambuddhaṃ mārāpessāmī’ti dhanuggahe payojesi, silaṃ pavijjhi, nāḷāgiriṃ vissajjāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa mayhaṃ vadhāya parisakkiyeva, idāni pana tāsamattampi kātuṃ na sakkoti , pubbe maṃ cūḷadhammapālakumārakāle attano puttaṃ samānaṃ jīvatakkhayaṃ pāpetvā asimālakaṃ kāresī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં મહાપતાપે નામ રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા ચન્દાદેવિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ, ‘‘ધમ્મપાલો’’તિસ્સ નામં કરિંસુ. તમેનં સત્તમાસિકકાલે માતા ગન્ધોદકેન ન્હાપેત્વા અલઙ્કરિત્વા કીળાપયમાના નિસીદિ. રાજા તસ્સા વસનટ્ઠાનં અગમાસિ. સા પુત્તં કીળાપયમાના પુત્તસિનેહેન સમપ્પિતા હુત્વા રાજાનં પસ્સિત્વાપિ ન ઉટ્ઠહિ. સો ચિન્તેસિ ‘‘અયં ઇદાનેવ તાવ પુત્તં નિસ્સાય માનં કરોતિ, મં કિસ્મિઞ્ચિ ન મઞ્ઞતિ, પુત્તે પન વડ્ઢન્તે મયિ ‘મનુસ્સો’તિપિ સઞ્ઞં ન કરિસ્સતિ, ઇદાનેવ નં ઘાતેસ્સામી’’તિ. સો નિવત્તિત્વા રાજાસને નિસીદિત્વા ‘‘અત્તનો વિધાનેન આગચ્છતૂ’’તિ ચોરઘાતકં પક્કોસાપેસિ. સો કાસાયવત્થનિવત્થો રત્તમાલાધરો ફરસું અંસે ઠપેત્વા ઉપધાનઘટિકં હત્થપાદઠપનદણ્ડકઞ્ચ આદાય આગન્ત્વા રાજાનં વન્દિત્વા ‘‘કિં કરોમિ, દેવા’’તિ અટ્ઠાસિ. દેવિયા સિરિગબ્ભં ગન્ત્વા ધમ્મપાલં આનેહીતિ. દેવીપિ રઞ્ઞો કુજ્ઝિત્વા નિવત્તનભાવં ઞત્વા બોધિસત્તં ઉરે નિપજ્જાપેત્વા રોદમાના નિસીદિ. ચોરઘાતકો ગન્ત્વા તં પિટ્ઠિયં હત્થેન પહરિત્વા હત્થતો કુમારં અચ્છિન્દિત્વા આદાય રઞ્ઞો સન્તિકં આગન્ત્વા ‘‘કિં કરોમિ, દેવા’’તિ આહ. રાજા એકં ફલકં આહરાપેત્વા પુરતો નિક્ખિપાપેત્વા ‘‘ઇધ નં નિપજ્જાપેહી’’તિ આહ. સો તથા અકાસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ mahāpatāpe nāma rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā candādeviyā kucchimhi nibbatti, ‘‘dhammapālo’’tissa nāmaṃ kariṃsu. Tamenaṃ sattamāsikakāle mātā gandhodakena nhāpetvā alaṅkaritvā kīḷāpayamānā nisīdi. Rājā tassā vasanaṭṭhānaṃ agamāsi. Sā puttaṃ kīḷāpayamānā puttasinehena samappitā hutvā rājānaṃ passitvāpi na uṭṭhahi. So cintesi ‘‘ayaṃ idāneva tāva puttaṃ nissāya mānaṃ karoti, maṃ kismiñci na maññati, putte pana vaḍḍhante mayi ‘manusso’tipi saññaṃ na karissati, idāneva naṃ ghātessāmī’’ti. So nivattitvā rājāsane nisīditvā ‘‘attano vidhānena āgacchatū’’ti coraghātakaṃ pakkosāpesi. So kāsāyavatthanivattho rattamālādharo pharasuṃ aṃse ṭhapetvā upadhānaghaṭikaṃ hatthapādaṭhapanadaṇḍakañca ādāya āgantvā rājānaṃ vanditvā ‘‘kiṃ karomi, devā’’ti aṭṭhāsi. Deviyā sirigabbhaṃ gantvā dhammapālaṃ ānehīti. Devīpi rañño kujjhitvā nivattanabhāvaṃ ñatvā bodhisattaṃ ure nipajjāpetvā rodamānā nisīdi. Coraghātako gantvā taṃ piṭṭhiyaṃ hatthena paharitvā hatthato kumāraṃ acchinditvā ādāya rañño santikaṃ āgantvā ‘‘kiṃ karomi, devā’’ti āha. Rājā ekaṃ phalakaṃ āharāpetvā purato nikkhipāpetvā ‘‘idha naṃ nipajjāpehī’’ti āha. So tathā akāsi.

    ચન્દાદેવી પુત્તસ્સ પચ્છતોવ પરિદેવમાના આગચ્છિ. પુન ચોરઘાતકો ‘‘કિં કરોમી, દેવા’’તિ આહ. ધમ્મપાલસ્સ હત્થે છિન્દાતિ. ચન્દાદેવી ‘‘મહારાજ, મમ પુત્તો સત્તમાસિકો બાલકો ન કિઞ્ચિ જાનાતિ, નત્થેતસ્સ દોસો, દોસો પન હોન્તો મયિ ભવેય્ય, તસ્મા મય્હં હત્થે છેદાપેહી’’તિ ઇમમત્થં પકાસેન્તી પઠમં ગાથમાહ –

    Candādevī puttassa pacchatova paridevamānā āgacchi. Puna coraghātako ‘‘kiṃ karomī, devā’’ti āha. Dhammapālassa hatthe chindāti. Candādevī ‘‘mahārāja, mama putto sattamāsiko bālako na kiñci jānāti, natthetassa doso, doso pana honto mayi bhaveyya, tasmā mayhaṃ hatthe chedāpehī’’ti imamatthaṃ pakāsentī paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૪૪.

    44.

    ‘‘અહમેવ દૂસિયા ભૂનહતા, રઞ્ઞો મહાપતાપસ્સ;

    ‘‘Ahameva dūsiyā bhūnahatā, rañño mahāpatāpassa;

    એતં મુઞ્ચતુ ધમ્મપાલં, હત્થે મે દેવ છેદેહી’’તિ.

    Etaṃ muñcatu dhammapālaṃ, hatthe me deva chedehī’’ti.

    તત્થ દૂસિયાતિ દૂસિકા, તુમ્હે દિસ્વા અનુટ્ઠહમાના દોસકારિકાતિ અત્થો. ‘‘દૂસિકા’’તિપિ પાઠો, અયમેવત્થો. ભૂનહતાતિ હતભૂના, હતવુડ્ઢીતિ અત્થો. રઞ્ઞોતિ ઇદં ‘‘દૂસિયા’’તિ પદેન યોજેતબ્બં. અહં રઞ્ઞો મહાપતાપસ્સ અપરાધકારિકા, નાયં કુમારો, તસ્મા નિરપરાધં એતં બાલકં મુઞ્ચતુ ધમ્મપાલં, સચેપિ હત્થે છેદાપેતુકામો, દોસકારિકાય હત્થે મે, દેવ, છેદેહીતિ અયમેત્થ અત્થો.

    Tattha dūsiyāti dūsikā, tumhe disvā anuṭṭhahamānā dosakārikāti attho. ‘‘Dūsikā’’tipi pāṭho, ayamevattho. Bhūnahatāti hatabhūnā, hatavuḍḍhīti attho. Raññoti idaṃ ‘‘dūsiyā’’ti padena yojetabbaṃ. Ahaṃ rañño mahāpatāpassa aparādhakārikā, nāyaṃ kumāro, tasmā niraparādhaṃ etaṃ bālakaṃ muñcatu dhammapālaṃ, sacepi hatthe chedāpetukāmo, dosakārikāya hatthe me, deva, chedehīti ayamettha attho.

    રાજા ચોરઘાતકં ઓલોકેસિ. ‘‘કિં કરોમિ, દેવા’’તિ? ‘‘પપઞ્ચં અકત્વા હત્થે છેદા’’તિ. તસ્મિં ખણે ચોરઘાતકો તિખિણફરસું ગહેત્વા કુમારસ્સ તરુણવંસકળીરે વિય દ્વે હત્થે છિન્દિ. સો દ્વીસુ હત્થેસુ છિજ્જમાનેસુ નેવ રોદિ ન પરિદેવિ, ખન્તિઞ્ચ મેત્તઞ્ચ પુરેચારિકં કત્વા અધિવાસેસિ. ચન્દા પન દેવી છિન્નહત્થકોટિં ગહેત્વા ઉચ્છઙ્ગે કત્વા લોહિતલિત્તા પરિદેવમાના વિચરિ. પુન ચોરઘાતકો ‘‘કિં કરોમિ, દેવા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘દ્વેપિ પાદે છિન્દા’’તિ. તં સુત્વા ચન્દાદેવી દુતિયં ગાથમાહ –

    Rājā coraghātakaṃ olokesi. ‘‘Kiṃ karomi, devā’’ti? ‘‘Papañcaṃ akatvā hatthe chedā’’ti. Tasmiṃ khaṇe coraghātako tikhiṇapharasuṃ gahetvā kumārassa taruṇavaṃsakaḷīre viya dve hatthe chindi. So dvīsu hatthesu chijjamānesu neva rodi na paridevi, khantiñca mettañca purecārikaṃ katvā adhivāsesi. Candā pana devī chinnahatthakoṭiṃ gahetvā ucchaṅge katvā lohitalittā paridevamānā vicari. Puna coraghātako ‘‘kiṃ karomi, devā’’ti pucchi. ‘‘Dvepi pāde chindā’’ti. Taṃ sutvā candādevī dutiyaṃ gāthamāha –

    ૪૫.

    45.

    ‘‘અહમેવ દૂસિયા ભૂનહતા, રઞ્ઞો મહાપતાપસ્સ;

    ‘‘Ahameva dūsiyā bhūnahatā, rañño mahāpatāpassa;

    એતં મુઞ્ચતુ ધમ્મપાલં, પાદે મે દેવ છેદેહી’’તિ.

    Etaṃ muñcatu dhammapālaṃ, pāde me deva chedehī’’ti.

    તત્થ અધિપ્પાયો વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.

    Tattha adhippāyo vuttanayeneva veditabbo.

    રાજાપિ પુન ચોરઘાતકં આણાપેસિ. સો ઉભોપિ પાદે છિન્દિ. ચન્દાદેવી પાદકોટિમ્પિ ગહેત્વા ઉચ્છઙ્ગે કત્વા લોહિતલિત્તા પરિદેવમાના ‘‘સામિ મહાપતાપ, છિન્નહત્થપાદા નામ દારકા માતરા પોસેતબ્બા હોન્તિ, અહં ભતિં કત્વા મમ પુત્તકં પોસેસ્સામિ, દેહિ મે એત’’ન્તિ આહ. ચોરઘાતકો ‘‘કિં દેવ કતા રાજાણા, નિટ્ઠિતં મમ કિચ્ચ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘ન તાવ નિટ્ઠિત’’ન્તિ. ‘‘અથ કિં કરોમિ, દેવા’’તિ? ‘‘સીસમસ્સ છિન્દા’’તિ. તં સુત્વા ચન્દાદેવી તતિયં ગાથમાહ –

    Rājāpi puna coraghātakaṃ āṇāpesi. So ubhopi pāde chindi. Candādevī pādakoṭimpi gahetvā ucchaṅge katvā lohitalittā paridevamānā ‘‘sāmi mahāpatāpa, chinnahatthapādā nāma dārakā mātarā posetabbā honti, ahaṃ bhatiṃ katvā mama puttakaṃ posessāmi, dehi me eta’’nti āha. Coraghātako ‘‘kiṃ deva katā rājāṇā, niṭṭhitaṃ mama kicca’’nti pucchi. ‘‘Na tāva niṭṭhita’’nti. ‘‘Atha kiṃ karomi, devā’’ti? ‘‘Sīsamassa chindā’’ti. Taṃ sutvā candādevī tatiyaṃ gāthamāha –

    ૪૬.

    46.

    ‘‘અહમેવ દૂસિયા ભૂનહતા, રઞ્ઞો મહાપતાપસ્સ;

    ‘‘Ahameva dūsiyā bhūnahatā, rañño mahāpatāpassa;

    એતં મુઞ્ચતુ ધમ્મપાલં, સીસં મે દેવ છેદેહી’’તિ.

    Etaṃ muñcatu dhammapālaṃ, sīsaṃ me deva chedehī’’ti.

    વત્વા ચ પન અત્તનો સીસં ઉપનેસિ.

    Vatvā ca pana attano sīsaṃ upanesi.

    પુન ચોરઘાતકો ‘‘કિં કરોમિ, દેવા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સીસમસ્સ છિન્દા’’તિ. સો સીસં છિન્દિત્વા ‘‘કતા, દેવ, રાજાણા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ન તાવ કતા’’તિ. ‘‘અથ કિં કરોમિ, દેવા’’તિ? ‘‘અસિતુણ્ડેન નં સમ્પટિચ્છિત્વા અસિમાલકં નામ કરોહી’’તિ. સો તસ્સ કળેવરં આકાસે ખિપિત્વા અસિતુણ્ડેન સમ્પટિચ્છિત્વા અસિમાલકં નામ કત્વા મહાતલે વિપ્પકિરિ. ચન્દાદેવી બોધિસત્તસ્સ મંસે ઉચ્છઙ્ગે કત્વા મહાતલે રોદમાના પરિદેવમાના ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Puna coraghātako ‘‘kiṃ karomi, devā’’ti pucchi. ‘‘Sīsamassa chindā’’ti. So sīsaṃ chinditvā ‘‘katā, deva, rājāṇā’’ti pucchi. ‘‘Na tāva katā’’ti. ‘‘Atha kiṃ karomi, devā’’ti? ‘‘Asituṇḍena naṃ sampaṭicchitvā asimālakaṃ nāma karohī’’ti. So tassa kaḷevaraṃ ākāse khipitvā asituṇḍena sampaṭicchitvā asimālakaṃ nāma katvā mahātale vippakiri. Candādevī bodhisattassa maṃse ucchaṅge katvā mahātale rodamānā paridevamānā imā gāthā abhāsi –

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ન હિ નૂનિમસ્સ રઞ્ઞો, મિત્તામચ્ચા ચ વિજ્જરે સુહદા;

    ‘‘Na hi nūnimassa rañño, mittāmaccā ca vijjare suhadā;

    યે ન વદન્તિ રાજાનં, મા ઘાતયિ ઓરસં પુત્તં.

    Ye na vadanti rājānaṃ, mā ghātayi orasaṃ puttaṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘ન હિ નૂનિમસ્સ રઞ્ઞો, ઞાતી મિત્તા ચ વિજ્જરે સુહદા;

    ‘‘Na hi nūnimassa rañño, ñātī mittā ca vijjare suhadā;

    યે ન વદન્તિ રાજાનં, મા ઘાતયિ અત્રજં પુત્ત’’ન્તિ.

    Ye na vadanti rājānaṃ, mā ghātayi atrajaṃ putta’’nti.

    તત્થ મિત્તામચ્ચા ચ વિજ્જરે સુહદાતિ નૂન ઇમસ્સ રઞ્ઞો દળ્હમિત્તા વા સબ્બકિચ્ચેસુ સહભાવિનો અમચ્ચા વા મુદુહદયતાય સુહદા વા કેચિ ન વિજ્જન્તિ. યે ન વદન્તીતિ યે અધુના આગન્ત્વા ‘‘અત્તનો પિયપુત્તં મા ઘાતયી’’તિ ન વદન્તિ, ઇમં રાજાનં પટિસેધેન્તિ, તે નત્થિયેવાતિ મઞ્ઞે. દુતિયગાથાયં ઞાતીતિ ઞાતકા.

    Tattha mittāmaccā ca vijjare suhadāti nūna imassa rañño daḷhamittā vā sabbakiccesu sahabhāvino amaccā vā muduhadayatāya suhadā vā keci na vijjanti. Ye na vadantīti ye adhunā āgantvā ‘‘attano piyaputtaṃ mā ghātayī’’ti na vadanti, imaṃ rājānaṃ paṭisedhenti, te natthiyevāti maññe. Dutiyagāthāyaṃ ñātīti ñātakā.

    ઇમા પન દ્વે ગાથા વત્વા ચન્દાદેવી ઉભોહિ હત્થેહિ હદયમંસં ધારયમાના તતિયં ગાથમાહ –

    Imā pana dve gāthā vatvā candādevī ubhohi hatthehi hadayamaṃsaṃ dhārayamānā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૪૯.

    49.

    ‘‘ચન્દનસારાનુલિત્તા, બાહા છિજ્જન્તિ ધમ્મપાલસ્સ;

    ‘‘Candanasārānulittā, bāhā chijjanti dhammapālassa;

    દાયાદસ્સ પથબ્યા, પાણા મે દેવ રુજ્ઝન્તી’’તિ.

    Dāyādassa pathabyā, pāṇā me deva rujjhantī’’ti.

    તત્થ દાયાદસ્સ પથબ્યાતિ પિતુસન્તકાય ચાતુરન્તાય પથવિયા દાયાદસ્સ લોહિતચન્દનસારાનુલિત્તા હત્થા છિજ્જન્તિ, પાદા છિજ્જન્તિ, સીસઞ્ચ છિજ્જતિ, અસિમાલકોપિ કતો, તવ વંસં પચ્છિન્દિત્વા ગતોસિ દાનીતિ એવમાદીનિ વિલપન્તિ એવમાહ. પાણા મે દેવ રુજ્ઝન્તીતિ દેવ, મય્હમ્પિ ઇમં સોકં સન્ધારેતું અસક્કોન્તિયા જીવિતં રુજ્ઝતીતિ.

    Tattha dāyādassa pathabyāti pitusantakāya cāturantāya pathaviyā dāyādassa lohitacandanasārānulittā hatthā chijjanti, pādā chijjanti, sīsañca chijjati, asimālakopi kato, tava vaṃsaṃ pacchinditvā gatosi dānīti evamādīni vilapanti evamāha. Pāṇā me deva rujjhantīti deva, mayhampi imaṃ sokaṃ sandhāretuṃ asakkontiyā jīvitaṃ rujjhatīti.

    તસ્સા એવં પરિદેવમાનાય એવ ડય્હમાને વેળુવને વેળુ વિય હદયં ફલિ, સા તત્થેવ જીવિતક્ખયં પત્તા. રાજાપિ પલ્લઙ્કે ઠાતું અસક્કોન્તો મહાતલે પતિ, પદરતલં દ્વિધા ભિજ્જિ, સો તતોપિ ભૂમિયં પતિ. તતો ચતુનહુતાધિકદ્વિયોજનસતસહસ્સબહલાપિ ઘનપથવી તસ્સ અગુણં ધારેતું અસક્કોન્તી ભિજ્જિત્વા વિવરમદાસિ, અવીચિતો જાલા ઉટ્ઠાય કુલદત્તિકેન કમ્બલેન પરિક્ખિપન્તી વિય તં ગહેત્વા અવીચિમ્હિ ખિપિ. ચન્દાય ચ બોધિસત્તસ્સ ચ અમચ્ચા સરીરકિચ્ચં કરિંસુ.

    Tassā evaṃ paridevamānāya eva ḍayhamāne veḷuvane veḷu viya hadayaṃ phali, sā tattheva jīvitakkhayaṃ pattā. Rājāpi pallaṅke ṭhātuṃ asakkonto mahātale pati, padaratalaṃ dvidhā bhijji, so tatopi bhūmiyaṃ pati. Tato catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalāpi ghanapathavī tassa aguṇaṃ dhāretuṃ asakkontī bhijjitvā vivaramadāsi, avīcito jālā uṭṭhāya kuladattikena kambalena parikkhipantī viya taṃ gahetvā avīcimhi khipi. Candāya ca bodhisattassa ca amaccā sarīrakiccaṃ kariṃsu.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા દેવદત્તો અહોસિ, ચન્દાદેવી મહાપજાપતિગોતમી, ધમ્મપાલકુમારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā devadatto ahosi, candādevī mahāpajāpatigotamī, dhammapālakumāro pana ahameva ahosi’’nti.

    ચૂળધમ્મપાલજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Cūḷadhammapālajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૫૮. ચૂળધમ્મપાલજાતકં • 358. Cūḷadhammapālajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact