Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    374. சூளத⁴னுக்³க³ஹஜாதகங் (5-3-4)

    374. Cūḷadhanuggahajātakaṃ (5-3-4)

    128.

    128.

    ஸப்³ப³ங் ப⁴ண்ட³ங் ஸமாதா³ய, பாரங் திண்ணோஸி ப்³ராஹ்மண;

    Sabbaṃ bhaṇḍaṃ samādāya, pāraṃ tiṇṇosi brāhmaṇa;

    பச்சாக³ச்ச² லஹுங் கி²ப்பங், மம்பி தாரேஹி தா³னிதோ 1.

    Paccāgaccha lahuṃ khippaṃ, mampi tārehi dānito 2.

    129.

    129.

    அஸந்து²தங் மங் சிரஸந்து²தேன, நிமீனி போ⁴தீ அத்³து⁴வங் து⁴வேன;

    Asanthutaṃ maṃ cirasanthutena, nimīni bhotī addhuvaṃ dhuvena;

    மயாபி போ⁴தீ நிமினெய்ய அஞ்ஞங், இதோ அஹங் தூ³ரதரங் க³மிஸ்ஸங்.

    Mayāpi bhotī nimineyya aññaṃ, ito ahaṃ dūrataraṃ gamissaṃ.

    130.

    130.

    காயங் ஏளக³லாகு³ம்பே³ 3, கரோதி அஹுஹாஸியங்;

    Kāyaṃ eḷagalāgumbe 4, karoti ahuhāsiyaṃ;

    நயீத⁴ நச்சகீ³தங் வா 5, தாளங் வா ஸுஸமாஹிதங்;

    Nayīdha naccagītaṃ vā 6, tāḷaṃ vā susamāhitaṃ;

    அனம்ஹிகாலே 7 ஸுஸோணி 8, கிங் நு ஜக்³க⁴ஸி ஸோப⁴னே 9.

    Anamhikāle 10 susoṇi 11, kiṃ nu jagghasi sobhane 12.

    131.

    131.

    ஸிங்கா³ல பா³ல து³ம்மேத⁴, அப்பபஞ்ஞோஸி ஜம்பு³க;

    Siṅgāla bāla dummedha, appapaññosi jambuka;

    ஜீனோ மச்ச²ஞ்ச பேஸிஞ்ச, கபணோ விய ஜா²யஸி.

    Jīno macchañca pesiñca, kapaṇo viya jhāyasi.

    132.

    132.

    ஸுத³ஸ்ஸங் வஜ்ஜமஞ்ஞேஸங், அத்தனோ பன து³த்³த³ஸங்;

    Sudassaṃ vajjamaññesaṃ, attano pana duddasaṃ;

    ஜீனா பதிஞ்ச ஜாரஞ்ச, மஞ்ஞே த்வஞ்ஞேவ 13 ஜா²யஸி.

    Jīnā patiñca jārañca, maññe tvaññeva 14 jhāyasi.

    133.

    133.

    ஏவமேதங் மிக³ராஜ, யதா² பா⁴ஸஸி ஜம்பு³க;

    Evametaṃ migarāja, yathā bhāsasi jambuka;

    ஸா நூனாஹங் இதோ க³ந்த்வா, ப⁴த்து ஹெஸ்ஸங் வஸானுகா³.

    Sā nūnāhaṃ ito gantvā, bhattu hessaṃ vasānugā.

    134.

    134.

    யோ ஹரே மத்திகங் தா²லங், கங்ஸதா²லம்பி ஸோ ஹரே;

    Yo hare mattikaṃ thālaṃ, kaṃsathālampi so hare;

    கதஞ்சேவ 15 தயா பாபங், புனபேவங் கரிஸ்ஸஸீதி.

    Katañceva 16 tayā pāpaṃ, punapevaṃ karissasīti.

    சூளத⁴னுக்³க³ஹஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Cūḷadhanuggahajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தா³னிபோ⁴ (ஸ்யா॰)
    2. dānibho (syā.)
    3. ஏளக³ணகு³ம்பே³ (க॰)
    4. eḷagaṇagumbe (ka.)
    5. நயித⁴ நச்சங் வா கீ³தங் வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. nayidha naccaṃ vā gītaṃ vā (sī. syā. pī.)
    7. அனம்ஹகாலே (பீ॰)
    8. ஸுஸ்ஸோணி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    9. ஸோப⁴ணே (பீ॰ க॰)
    10. anamhakāle (pī.)
    11. sussoṇi (sī. syā. pī.)
    12. sobhaṇe (pī. ka.)
    13. மம்பி த்வஞ்ஞேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), த்வம்பி மஞ்ஞேவ (பீ॰)
    14. mampi tvaññeva (sī. syā.), tvampi maññeva (pī.)
    15. கதங்யேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. kataṃyeva (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [374] 4. சூளத⁴னுக்³க³ஹஜாதகவண்ணனா • [374] 4. Cūḷadhanuggahajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact