Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    4. மஹாயமகவக்³கோ³

    4. Mahāyamakavaggo

    1. சூளகோ³ஸிங்க³ஸுத்தவண்ணனா

    1. Cūḷagosiṅgasuttavaṇṇanā

    325. ஏவங் மே ஸுதந்தி சூளகோ³ஸிங்க³ஸுத்தங். தத்த² நாதிகே விஹரதீதி நாதிகா நாம ஏகங் தளாகங் நிஸ்ஸாய த்³வின்னங் சூளபிதிமஹாபிதிபுத்தானங் த்³வே கா³மா, தேஸு ஏகஸ்மிங் கா³மே. கி³ஞ்ஜகாவஸதே²தி இட்ட²காமயே ஆவஸதே². ஏகஸ்மிங் கிர ஸமயே ப⁴க³வா மஹாஜனஸங்க³ஹங் கரொந்தோ வஜ்ஜிரட்டே² சாரிகங் சரமானோ நாதிகங் அனுப்பத்தோ. நாதிகவாஸினோ மனுஸ்ஸா ப⁴க³வதோ மஹாதா³னங் த³த்வா த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பஸன்னஹத³யா, ‘‘ஸத்து² வஸனட்டா²னங் கரிஸ்ஸாமா’’தி மந்தெத்வா இட்ட²காஹேவ பி⁴த்திஸோபானத்த²ம்பே⁴ வாளரூபாதீ³னி த³ஸ்ஸெந்தோ பாஸாத³ங் கத்வா ஸுதா⁴ய லிம்பித்வா மாலாகம்மலதாகம்மாதீ³னி நிட்டா²பெத்வா பு⁴ம்மத்த²ரணமஞ்சபீடா²தீ³னி பஞ்ஞபெத்வா ஸத்து² நிய்யாதேஸுங். அபராபரங் பனெத்த² மனுஸ்ஸா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னமண்ட³பசங்கமாதீ³னி காரயிங்ஸு. இதி ஸோ விஹாரோ மஹா அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘கி³ஞ்ஜகாவஸதே²’’தி.

    325.Evaṃme sutanti cūḷagosiṅgasuttaṃ. Tattha nātike viharatīti nātikā nāma ekaṃ taḷākaṃ nissāya dvinnaṃ cūḷapitimahāpitiputtānaṃ dve gāmā, tesu ekasmiṃ gāme. Giñjakāvasatheti iṭṭhakāmaye āvasathe. Ekasmiṃ kira samaye bhagavā mahājanasaṅgahaṃ karonto vajjiraṭṭhe cārikaṃ caramāno nātikaṃ anuppatto. Nātikavāsino manussā bhagavato mahādānaṃ datvā dhammakathaṃ sutvā pasannahadayā, ‘‘satthu vasanaṭṭhānaṃ karissāmā’’ti mantetvā iṭṭhakāheva bhittisopānatthambhe vāḷarūpādīni dassento pāsādaṃ katvā sudhāya limpitvā mālākammalatākammādīni niṭṭhāpetvā bhummattharaṇamañcapīṭhādīni paññapetvā satthu niyyātesuṃ. Aparāparaṃ panettha manussā bhikkhusaṅghassa rattiṭṭhānadivāṭṭhānamaṇḍapacaṅkamādīni kārayiṃsu. Iti so vihāro mahā ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘giñjakāvasathe’’ti.

    கோ³ஸிங்க³ஸாலவனதா³யேதி தத்த² ஏகஸ்ஸ ஜெட்ட²கருக்க²ஸ்ஸ க²ந்த⁴தோ கோ³ஸிங்க³ஸண்டா²னங் ஹுத்வா விடபங் உட்ட²ஹி, தங் ருக்க²ங் உபாதா³ய ஸப்³ப³ம்பி தங் வனங் கோ³ஸிங்க³ஸாலவனந்தி ஸங்க²ங் க³தங். தா³யோதி அவிஸேஸேன அரஞ்ஞஸ்ஸேதங் நாமங். தஸ்மா கோ³ஸிங்க³ஸாலவனதா³யேதி கோ³ஸிங்க³ஸாலவனஅரஞ்ஞேதி அத்தோ². விஹரந்தீதி ஸாமக்³கி³ரஸங் அனுப⁴வமானா விஹரந்தி. இமேஸஞ்ஹி குலபுத்தானங் உபரிபண்ணாஸகே புது²ஜ்ஜனகாலோ கதி²தோ, இத⁴ கீ²ணாஸவகாலோ. ததா³ ஹி தே லத்³த⁴ஸ்ஸாதா³ லத்³த⁴பதிட்டா² அதி⁴க³தபடிஸம்பி⁴தா³ கீ²ணாஸவா ஹுத்வா ஸாமக்³கி³ரஸங் அனுப⁴வமானா தத்த² விஹரிங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.

    Gosiṅgasālavanadāyeti tattha ekassa jeṭṭhakarukkhassa khandhato gosiṅgasaṇṭhānaṃ hutvā viṭapaṃ uṭṭhahi, taṃ rukkhaṃ upādāya sabbampi taṃ vanaṃ gosiṅgasālavananti saṅkhaṃ gataṃ. Dāyoti avisesena araññassetaṃ nāmaṃ. Tasmā gosiṅgasālavanadāyeti gosiṅgasālavanaaraññeti attho. Viharantīti sāmaggirasaṃ anubhavamānā viharanti. Imesañhi kulaputtānaṃ uparipaṇṇāsake puthujjanakālo kathito, idha khīṇāsavakālo. Tadā hi te laddhassādā laddhapatiṭṭhā adhigatapaṭisambhidā khīṇāsavā hutvā sāmaggirasaṃ anubhavamānā tattha vihariṃsu. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    யேன கோ³ஸிங்க³ஸாலவனதா³யோ தேனுபஸங்கமீதி த⁴ம்மஸேனாபதிமஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரேஸு வா அஸீதிமஹாஸாவகேஸு வா, அந்தமஸோ த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகஆனந்த³த்தே²ரம்பி கஞ்சி அனாமந்தெத்வா ஸயமேவ பத்தசீவரங் ஆதா³ய அனீகா நிஸ்ஸடோ ஹத்தீ² விய, யூதா² நிஸ்ஸடோ காளஸீஹோ விய , வாதச்சி²ன்னோ வலாஹகோ விய ஏககோவ உபஸங்கமி. கஸ்மா பனெத்த² ப⁴க³வா ஸயங் அக³மாஸீதி? தயோ குலபுத்தா ஸாமக்³கி³ரஸங் அனுப⁴வந்தா விஹரந்தி, தேஸங் பக்³க³ண்ஹனதோ, பச்சி²மஜனதங் அனுகம்பனதோ த⁴ம்மக³ருபா⁴வதோ ச. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஹங் இமே குலபுத்தே பக்³க³ண்ஹித்வா உக்கங்ஸித்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா த⁴ம்மங் நேஸங் தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி. ஏவங் தாவ பக்³க³ண்ஹனதோ அக³மாஸி. அபரம்பிஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அனாக³தே குலபுத்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸமக்³க³வாஸங் வஸந்தானங் ஸந்திகங் ஸயங் க³ந்த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா த⁴ம்மங் கதெ²த்வா தயோ குலபுத்தே பக்³க³ண்ஹி, கோ நாம ஸமக்³க³வாஸங் ந வஸெய்யாதி ஸமக்³க³வாஸங் வஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞமானா கி²ப்பமேவ து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ஏவங் பச்சி²மஜனதங் அனுகம்பனதோபி அக³மாஸி. பு³த்³தா⁴ ச நாம த⁴ம்மக³ருனோ ஹொந்தி, ஸோ ச நேஸங் த⁴ம்மக³ருபா⁴வோ ரத²வினீதே ஆவிகதோவ. இதி இமஸ்மா த⁴ம்மக³ருபா⁴வதோபி த⁴ம்மங் பக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீதி அக³மாஸி.

    Yena gosiṅgasālavanadāyo tenupasaṅkamīti dhammasenāpatimahāmoggallānattheresu vā asītimahāsāvakesu vā, antamaso dhammabhaṇḍāgārikaānandattherampi kañci anāmantetvā sayameva pattacīvaraṃ ādāya anīkā nissaṭo hatthī viya, yūthā nissaṭo kāḷasīho viya , vātacchinno valāhako viya ekakova upasaṅkami. Kasmā panettha bhagavā sayaṃ agamāsīti? Tayo kulaputtā sāmaggirasaṃ anubhavantā viharanti, tesaṃ paggaṇhanato, pacchimajanataṃ anukampanato dhammagarubhāvato ca. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ahaṃ ime kulaputte paggaṇhitvā ukkaṃsitvā paṭisanthāraṃ katvā dhammaṃ nesaṃ desessāmī’’ti. Evaṃ tāva paggaṇhanato agamāsi. Aparampissa ahosi – ‘‘anāgate kulaputtā sammāsambuddho samaggavāsaṃ vasantānaṃ santikaṃ sayaṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā dhammaṃ kathetvā tayo kulaputte paggaṇhi, ko nāma samaggavāsaṃ na vaseyyāti samaggavāsaṃ vasitabbaṃ maññamānā khippameva dukkhassantaṃ karissantī’’ti. Evaṃ pacchimajanataṃ anukampanatopi agamāsi. Buddhā ca nāma dhammagaruno honti, so ca nesaṃ dhammagarubhāvo rathavinīte āvikatova. Iti imasmā dhammagarubhāvatopi dhammaṃ paggaṇhissāmīti agamāsi.

    தா³யபாலோதி அரஞ்ஞபாலோ. ஸோ தங் அரஞ்ஞங் யதா² இச்சி²திச்சி²தப்பதே³ஸேன மனுஸ்ஸா பவிஸித்வா தத்த² புப்ப²ங் வா ப²லங் வா நிய்யாஸங் வா த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரங் வா ந ஹரந்தி, ஏவங் வதியா பரிக்கி²த்தஸ்ஸ தஸ்ஸ அரஞ்ஞஸ்ஸ யோஜிதே த்³வாரே நிஸீதி³த்வா தங் அரஞ்ஞங் ரக்க²தி, பாலேதி. தஸ்மா ‘‘தா³யபாலோ’’தி வுத்தோ. அத்தகாமரூபாதி அத்தனோ ஹிதங் காமயமானஸபா⁴வா ஹுத்வா விஹரந்தி. யோ ஹி இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வாபி வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மபஹிணக³மனாதீ³னங் வஸேன ஏகவீஸதிஅனேஸனாஹி ஜீவிகங் கப்பேதி, அயங் ந அத்தகாமரூபோ நாம. யோ பன இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஏகவீஸதிஅனேஸனங் பஹாய சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலே பதிட்டா²ய பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஸப்பாயது⁴தங்க³ங் அதி⁴ட்டா²ய அட்ட²திங்ஸாய ஆரம்மணேஸு சித்தருசியங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கா³மந்தங் பஹாய அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் குருமானோ விஹரதி, அயங் அத்தகாமோ நாம. தேபி தயோ குலபுத்தா ஏவரூபா அஹேஸுங். தேன வுத்தங் – ‘‘அத்தகாமரூபா விஹரந்தீ’’தி.

    Dāyapāloti araññapālo. So taṃ araññaṃ yathā icchiticchitappadesena manussā pavisitvā tattha pupphaṃ vā phalaṃ vā niyyāsaṃ vā dabbasambhāraṃ vā na haranti, evaṃ vatiyā parikkhittassa tassa araññassa yojite dvāre nisīditvā taṃ araññaṃ rakkhati, pāleti. Tasmā ‘‘dāyapālo’’ti vutto. Attakāmarūpāti attano hitaṃ kāmayamānasabhāvā hutvā viharanti. Yo hi imasmiṃ sāsane pabbajitvāpi vejjakammadūtakammapahiṇagamanādīnaṃ vasena ekavīsatianesanāhi jīvikaṃ kappeti, ayaṃ na attakāmarūpo nāma. Yo pana imasmiṃ sāsane pabbajitvā ekavīsatianesanaṃ pahāya catupārisuddhisīle patiṭṭhāya buddhavacanaṃ uggaṇhitvā sappāyadhutaṅgaṃ adhiṭṭhāya aṭṭhatiṃsāya ārammaṇesu cittaruciyaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā gāmantaṃ pahāya araññaṃ pavisitvā samāpattiyo nibbattetvā vipassanāya kammaṃ kurumāno viharati, ayaṃ attakāmo nāma. Tepi tayo kulaputtā evarūpā ahesuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘attakāmarūpā viharantī’’ti.

    மா தேஸங் அபா²ஸுமகாஸீதி தேஸங் மா அபா²ஸுகங் அகாஸீதி ப⁴க³வந்தங் வாரேஸி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘இமே குலபுத்தா ஸமக்³கா³ விஹரந்தி, ஏகச்சஸ்ஸ ச க³தட்டா²னே ப⁴ண்ட³னகலஹவிவாதா³ வத்தந்தி, திகி²ணஸிங்கோ³ சண்ட³கோ³ணோ விய ஓவிஜ்ஜ²ந்தோ விசரதி, அதே²கமக்³கே³ன த்³வின்னங் க³மனங் ந ஹோதி, கதா³சி அயம்பி ஏவங் கரொந்தோ இமேஸங் குலபுத்தானங் ஸமக்³க³வாஸங் பி⁴ந்தெ³ய்ய. பாஸாதி³கோ ச பனேஸ ஸுவண்ணவண்ணோ ஸுரஸகி³த்³தோ⁴ மஞ்ஞே, க³தகாலதோ பட்டா²ய பணீததா³யகானங் அத்தனோ உபட்டா²கானஞ்ச வண்ணகத²னாதீ³ஹி இமேஸங் குலபுத்தானங் அப்பமாத³விஹாரங் பி⁴ந்தெ³ய்ய. வஸனட்டா²னானி சாபி ஏதேஸங் குலபுத்தானங் நிப³த்³தா⁴னி பரிச்சி²ன்னானி திஸ்ஸோ ச பண்ணஸாலா தயோ சங்கமா தீணி தி³வாட்டா²னானி தீணி மஞ்சபீடா²னி. அயங் பன ஸமணோ மஹாகாயோ வுட்³ட⁴தரோ மஞ்ஞே ப⁴விஸ்ஸதி. ஸோ அகாலே இமே குலபுத்தே ஸேனாஸனா வுட்டா²பெஸ்ஸதி. ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி ஏதேஸங் அபா²ஸு ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தங் அனிச்ச²ந்தோ, ‘‘மா தேஸங் அபா²ஸுகமகாஸீ’’தி ப⁴க³வந்தங் வாரேஸி.

    Mā tesaṃ aphāsumakāsīti tesaṃ mā aphāsukaṃ akāsīti bhagavantaṃ vāresi. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ime kulaputtā samaggā viharanti, ekaccassa ca gataṭṭhāne bhaṇḍanakalahavivādā vattanti, tikhiṇasiṅgo caṇḍagoṇo viya ovijjhanto vicarati, athekamaggena dvinnaṃ gamanaṃ na hoti, kadāci ayampi evaṃ karonto imesaṃ kulaputtānaṃ samaggavāsaṃ bhindeyya. Pāsādiko ca panesa suvaṇṇavaṇṇo surasagiddho maññe, gatakālato paṭṭhāya paṇītadāyakānaṃ attano upaṭṭhākānañca vaṇṇakathanādīhi imesaṃ kulaputtānaṃ appamādavihāraṃ bhindeyya. Vasanaṭṭhānāni cāpi etesaṃ kulaputtānaṃ nibaddhāni paricchinnāni tisso ca paṇṇasālā tayo caṅkamā tīṇi divāṭṭhānāni tīṇi mañcapīṭhāni. Ayaṃ pana samaṇo mahākāyo vuḍḍhataro maññe bhavissati. So akāle ime kulaputte senāsanā vuṭṭhāpessati. Evaṃ sabbathāpi etesaṃ aphāsu bhavissatī’’ti. Taṃ anicchanto, ‘‘mā tesaṃ aphāsukamakāsī’’ti bhagavantaṃ vāresi.

    கிங் பனேஸ ஜானந்தோ வாரேஸி, அஜானந்தோதி? அஜானந்தோ. கிஞ்சாபி ஹி ததா²க³தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளகம்பனாதீ³னி பாடிஹாரியானி பவத்திங்ஸு, அரஞ்ஞவாஸினோ பன து³ப்³ப³லமனுஸ்ஸா ஸகம்மப்பஸுதா தானி ஸல்லக்கே²துங் ந ஸக்கொந்தி. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ச நாம யதா³ அனேகபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ப்³யாமப்பபா⁴ய அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனேஹி த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸிரியா ச பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ விசரதி, ததா³ கோ ஏஸோதி அபுச்சி²த்வாவ ஜானிதப்³போ³ ஹோதி. ததா³ பன ப⁴க³வா ஸப்³ப³ம்பி தங் பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் சீவரக³ப்³பே⁴ன படிச்சா²தெ³த்வா வலாஹகக³ப்³பே⁴ன படிச்ச²ன்னோ புண்ணசந்தோ³ விய ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய அஞ்ஞாதகவேஸேன அக³மாஸி. இதி நங் அஜானந்தோவ தா³யபாலோ நிவாரேஸி.

    Kiṃ panesa jānanto vāresi, ajānantoti? Ajānanto. Kiñcāpi hi tathāgatassa paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya dasasahassacakkavāḷakampanādīni pāṭihāriyāni pavattiṃsu, araññavāsino pana dubbalamanussā sakammappasutā tāni sallakkhetuṃ na sakkonti. Sammāsambuddho ca nāma yadā anekabhikkhusahassaparivāro byāmappabhāya asītianubyañjanehi dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇasiriyā ca buddhānubhāvaṃ dassento vicarati, tadā ko esoti apucchitvāva jānitabbo hoti. Tadā pana bhagavā sabbampi taṃ buddhānubhāvaṃ cīvaragabbhena paṭicchādetvā valāhakagabbhena paṭicchanno puṇṇacando viya sayameva pattacīvaramādāya aññātakavesena agamāsi. Iti naṃ ajānantova dāyapālo nivāresi.

    ஏதத³வோசாதி தே²ரோ கிர மா ஸமணாதி தா³யபாலஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வாவ சிந்தேஸி – ‘‘மயங் தயோ ஜனா இத⁴ விஹராம, அஞ்ஞே பப்³ப³ஜிதா நாம நத்தி², அயஞ்ச தா³யபாலோ பப்³ப³ஜிதேன விய ஸத்³தி⁴ங் கதே²தி, கோ நு கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தி³வாட்டா²னதோ வுட்டா²ய த்³வாரே ட²த்வா மக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ. ப⁴க³வாபி தே²ரஸ்ஸ ஸஹ த³ஸ்ஸனேனேவ ஸரீரோபா⁴ஸங் முஞ்சி, அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனவிராஜிதா ப்³யாமப்பபா⁴ பஸாரிதஸுவண்ணபடோ விய விரோசித்த². தே²ரோ, ‘‘அயங் தா³யபாலோ ப²ணகதங் ஆஸிவிஸங் கீ³வாய க³ஹேதுங் ஹத்த²ங் பஸாரெந்தோ விய லோகே அக்³க³புக்³க³லேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தோவ ந ஜானாதி, அஞ்ஞதரபி⁴க்கு²னா விய ஸத்³தி⁴ங் கதே²தீ’’தி நிவாரெந்தோ ஏதங், ‘‘மா, ஆவுஸோ தா³யபாலா’’திஆதி³வசனங் அவோச.

    Etadavocāti thero kira mā samaṇāti dāyapālassa kathaṃ sutvāva cintesi – ‘‘mayaṃ tayo janā idha viharāma, aññe pabbajitā nāma natthi, ayañca dāyapālo pabbajitena viya saddhiṃ katheti, ko nu kho bhavissatī’’ti divāṭṭhānato vuṭṭhāya dvāre ṭhatvā maggaṃ olokento bhagavantaṃ addasa. Bhagavāpi therassa saha dassaneneva sarīrobhāsaṃ muñci, asītianubyañjanavirājitā byāmappabhā pasāritasuvaṇṇapaṭo viya virocittha. Thero, ‘‘ayaṃ dāyapālo phaṇakataṃ āsivisaṃ gīvāya gahetuṃ hatthaṃ pasārento viya loke aggapuggalena saddhiṃ kathentova na jānāti, aññatarabhikkhunā viya saddhiṃ kathetī’’ti nivārento etaṃ, ‘‘mā, āvuso dāyapālā’’tiādivacanaṃ avoca.

    தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா ப⁴க³வதோ பச்சுக்³க³மனங் அகத்வா உபஸங்கமி? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘மயங் தயோ ஜனா ஸமக்³க³வாஸங் வஸாம, ஸசாஹங் ஏககோவ பச்சுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமி, ஸமக்³க³வாஸோ நாம ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பியமித்தே க³ஹெத்வாவ பச்சுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமி. யதா² ச ப⁴க³வா மய்ஹங் பியோ, ஏவங் ஸஹாயானம்பி மே பியோதி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பச்சுக்³க³மனங் காதுகாமோ ஸயங் அகத்வாவ உபஸங்கமி. கேசி பன தேஸங் தே²ரானங் பண்ணஸாலத்³வாரே சங்கமனகோடியா ப⁴க³வதோ ஆக³மனமக்³கோ³ ஹோதி, தஸ்மா தே²ரோ தேஸங் ஸஞ்ஞங் த³த³மானோவ க³தோதி. அபி⁴க்கமதா²தி இதோ ஆக³ச்ச²த². பாதே³ பக்கா²லேஸீதி விகஸிதபது³மஸன்னிபே⁴ஹி ஜாலஹத்தே²ஹி மணிவண்ணங் உத³கங் க³ஹெத்வா ஸுவண்ணவண்ணேஸு பிட்டி²பாதே³ஸு உத³கமபி⁴ஸிஞ்சித்வா பாதே³ன பாத³ங் க⁴ங்ஸந்தோ பக்கா²லேஸி. பு³த்³தா⁴னங் காயே ரஜோஜல்லங் நாம ந உபலிம்பதி, கஸ்மா பக்கா²லேஸீதி? ஸரீரஸ்ஸ உதுக்³க³ஹணத்த²ங், தேஸஞ்ச சித்தஸம்பஹங்ஸனத்த²ங். அம்ஹேஹி அபி⁴ஹடேன உத³கேன ப⁴க³வா பாதே³ பக்கா²லேஸி, பரிபோ⁴க³ங் அகாஸீதி தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ப³லவஸோமனஸ்ஸவஸேன சித்தங் பீணிதங் ஹோதி, தஸ்மா பக்கா²லேஸி. ஆயஸ்மந்தங் அனுருத்³த⁴ங் ப⁴க³வா ஏதத³வோசாதி ஸோ கிர தேஸங் வுட்³ட⁴தரோ.

    Tenupasaṅkamīti kasmā bhagavato paccuggamanaṃ akatvā upasaṅkami? Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘mayaṃ tayo janā samaggavāsaṃ vasāma, sacāhaṃ ekakova paccuggamanaṃ karissāmi, samaggavāso nāma na bhavissatī’’ti piyamitte gahetvāva paccuggamanaṃ karissāmi. Yathā ca bhagavā mayhaṃ piyo, evaṃ sahāyānampi me piyoti, tehi saddhiṃ paccuggamanaṃ kātukāmo sayaṃ akatvāva upasaṅkami. Keci pana tesaṃ therānaṃ paṇṇasāladvāre caṅkamanakoṭiyā bhagavato āgamanamaggo hoti, tasmā thero tesaṃ saññaṃ dadamānova gatoti. Abhikkamathāti ito āgacchatha. Pāde pakkhālesīti vikasitapadumasannibhehi jālahatthehi maṇivaṇṇaṃ udakaṃ gahetvā suvaṇṇavaṇṇesu piṭṭhipādesu udakamabhisiñcitvā pādena pādaṃ ghaṃsanto pakkhālesi. Buddhānaṃ kāye rajojallaṃ nāma na upalimpati, kasmā pakkhālesīti? Sarīrassa utuggahaṇatthaṃ, tesañca cittasampahaṃsanatthaṃ. Amhehi abhihaṭena udakena bhagavā pāde pakkhālesi, paribhogaṃ akāsīti tesaṃ bhikkhūnaṃ balavasomanassavasena cittaṃ pīṇitaṃ hoti, tasmā pakkhālesi. Āyasmantaṃ anuruddhaṃ bhagavā etadavocāti so kira tesaṃ vuḍḍhataro.

    326. தஸ்ஸ ஸங்க³ஹே கதே ஸேஸானங் கதோவ ஹோதீதி தே²ரஞ்ஞேவ ஏதங் கச்சி வோ அனுருத்³தா⁴திஆதி³வசனங் அவோச. தத்த² கச்சீதி புச்ச²னத்தே² நிபாதோ. வோதி ஸாமிவசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – கச்சி அனுருத்³தா⁴ தும்ஹாகங் க²மனீயங், இரியாபதோ² வோ க²மதி? கச்சி யாபனீயங், கச்சி வோ ஜீவிதங் யாபேதி க⁴டியதி? கச்சி பிண்ட³கேன ந கிலமத², கச்சி தும்ஹாகங் ஸுலப⁴பிண்ட³ங், ஸம்பத்தே வோ தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா உளுங்கயாகு³ங் வா கடச்சு²பி⁴க்க²ங் வா தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தீதி பி⁴க்கா²சாரவத்தங் புச்ச²தி. கஸ்மா? பச்சயேன அகிலமந்தேன ஹி ஸக்கா ஸமணத⁴ம்மோ காதுங், வத்தமேவ வா ஏதங் பப்³ப³ஜிதானங். அத² தேன படிவசனே தி³ன்னே, ‘‘அனுருத்³தா⁴, தும்ஹே ராஜபப்³ப³ஜிதா மஹாபுஞ்ஞா, மனுஸ்ஸா தும்ஹாகங் அரஞ்ஞே வஸந்தானங் அத³த்வா கஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி, தும்ஹே பன ஏதங் பு⁴ஞ்ஜித்வா கிங் நு கோ² மிக³போதகா விய அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்க⁴ட்டெந்தா விஹரத², உதா³ஹு ஸாமக்³கி³பா⁴வோ வோ அத்தீ²’’தி ஸாமக்³கி³ரஸங் புச்ச²ந்தோ, கச்சி பன வோ, அனுருத்³தா⁴, ஸமக்³கா³திஆதி³மாஹ.

    326. Tassa saṅgahe kate sesānaṃ katova hotīti theraññeva etaṃ kacci vo anuruddhātiādivacanaṃ avoca. Tattha kaccīti pucchanatthe nipāto. Voti sāmivacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kacci anuruddhā tumhākaṃ khamanīyaṃ, iriyāpatho vo khamati? Kacci yāpanīyaṃ, kacci vo jīvitaṃ yāpeti ghaṭiyati? Kacci piṇḍakena na kilamatha, kacci tumhākaṃ sulabhapiṇḍaṃ, sampatte vo disvā manussā uḷuṅkayāguṃ vā kaṭacchubhikkhaṃ vā dātabbaṃ maññantīti bhikkhācāravattaṃ pucchati. Kasmā? Paccayena akilamantena hi sakkā samaṇadhammo kātuṃ, vattameva vā etaṃ pabbajitānaṃ. Atha tena paṭivacane dinne, ‘‘anuruddhā, tumhe rājapabbajitā mahāpuññā, manussā tumhākaṃ araññe vasantānaṃ adatvā kassa aññassa dātabbaṃ maññissanti, tumhe pana etaṃ bhuñjitvā kiṃ nu kho migapotakā viya aññamaññaṃ saṅghaṭṭentā viharatha, udāhu sāmaggibhāvo vo atthī’’ti sāmaggirasaṃ pucchanto, kacci pana vo, anuruddhā, samaggātiādimāha.

    தத்த² கீ²ரோத³கீபூ⁴தாதி யதா² கீ²ரஞ்ச உத³கஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸந்த³தி, விஸுங் ந ஹோதி, ஏகத்தங் விய உபேதி, கச்சி ஏவங் ஸாமக்³கி³வஸேன ஏகத்தூபக³தசித்துப்பாதா³ விஹரதா²தி புச்ச²தி. பியசக்கூ²ஹீதி மெத்தசித்தங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ஓலோகனசக்கூ²னி பியசக்கூ²னி நாம. கச்சி ததா²ரூபேஹி சக்கூ²ஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸம்பஸ்ஸந்தா விஹரதா²தி புச்ச²தி. தக்³கா⁴தி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ. ஏகங்ஸேன மயங், ப⁴ந்தேதி வுத்தங் ஹோதி. யதா² கத²ங் பனாதி எத்த² யதா²தி நிபாதமத்தங். கத²ந்தி காரணபுச்சா². கத²ங் பன தும்ஹே ஏவங் விஹரத², கேன காரணேன விஹரத², தங் மே காரணங் ப்³ரூதா²தி வுத்தங் ஹோதி. மெத்தங் காயகம்மந்தி மெத்தசித்தவஸேன பவத்தங் காயகம்மங். ஆவி சேவ ரஹோ சாதி ஸம்முகா² சேவ பரம்முகா² ச. இதரேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Tattha khīrodakībhūtāti yathā khīrañca udakañca aññamaññaṃ saṃsandati, visuṃ na hoti, ekattaṃ viya upeti, kacci evaṃ sāmaggivasena ekattūpagatacittuppādā viharathāti pucchati. Piyacakkhūhīti mettacittaṃ paccupaṭṭhapetvā olokanacakkhūni piyacakkhūni nāma. Kacci tathārūpehi cakkhūhi aññamaññaṃ sampassantā viharathāti pucchati. Tagghāti ekaṃsatthe nipāto. Ekaṃsena mayaṃ, bhanteti vuttaṃ hoti. Yathā kathaṃ panāti ettha yathāti nipātamattaṃ. Kathanti kāraṇapucchā. Kathaṃ pana tumhe evaṃ viharatha, kena kāraṇena viharatha, taṃ me kāraṇaṃ brūthāti vuttaṃ hoti. Mettaṃ kāyakammanti mettacittavasena pavattaṃ kāyakammaṃ. Āvi ceva raho cāti sammukhā ceva parammukhā ca. Itaresupi eseva nayo.

    தத்த² ஸம்முகா² காயவசீகம்மானி ஸஹவாஸே லப்³ப⁴ந்தி, இதரானி விப்பவாஸே. மனோகம்மங் ஸப்³ப³த்த² லப்³ப⁴தி. யஞ்ஹி ஸஹவஸந்தேஸு ஏகேன மஞ்சபீட²ங் வா தா³ருப⁴ண்ட³ங் வா மத்திகாப⁴ண்ட³ங் வா ப³ஹி து³ன்னிக்கி²த்தங் ஹோதி, தங் தி³ஸ்வா கேனித³ங் வளஞ்ஜிதந்தி அவஞ்ஞங் அகத்வா அத்தனா து³ன்னிக்கி²த்தங் விய க³ஹெத்வா படிஸாமெந்தஸ்ஸ படிஜக்³கி³தப்³ப³யுத்தங் வா பன டா²னங் படிஜக்³க³ந்தஸ்ஸ ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம ஹோதி. ஏகஸ்மிங் பக்கந்தே தேன து³ன்னிக்கி²த்தங் ஸேனாஸனபரிக்கா²ரங் ததே²வ நிக்கி²பந்தஸ்ஸ படிஜக்³கி³தப்³ப³யுத்தட்டா²னங் வா பன படிஜக்³க³ந்தஸ்ஸ பரம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம ஹோதி. ஸஹவஸந்தஸ்ஸ பன தேஹி ஸத்³தி⁴ங் மது⁴ரங் ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் படிஸந்தா²ரகத²ங் ஸாரணீயகத²ங் த⁴ம்மீகத²ங் ஸரப⁴ஞ்ஞங் ஸாகச்ச²ங் பஞ்ஹபுச்ச²னங் பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி ஏவமாதி³கரணே ஸம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம ஹோதி. தே²ரேஸு பன பக்கந்தேஸு மய்ஹங் பியஸஹாயோ நந்தி³யத்தே²ரோ கிமிலத்தே²ரோ ஏவங் ஸீலஸம்பன்னோ, ஏவங் ஆசாரஸம்பன்னோதிஆதி³கு³ணகத²னங் பரம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம ஹோதி. மய்ஹங் பியமித்தோ நந்தி³யத்தே²ரோ கிமிலத்தே²ரோ அவேரோ ஹோது, அப்³யாபஜ்ஜோ ஸுகீ² ஹோதூதி ஏவங் ஸமன்னாஹரதோ பன ஸம்முகா²பி பரம்முகா²பி மெத்தங் மனோகம்மங் ஹோதியேவ.

    Tattha sammukhā kāyavacīkammāni sahavāse labbhanti, itarāni vippavāse. Manokammaṃ sabbattha labbhati. Yañhi sahavasantesu ekena mañcapīṭhaṃ vā dārubhaṇḍaṃ vā mattikābhaṇḍaṃ vā bahi dunnikkhittaṃ hoti, taṃ disvā kenidaṃ vaḷañjitanti avaññaṃ akatvā attanā dunnikkhittaṃ viya gahetvā paṭisāmentassa paṭijaggitabbayuttaṃ vā pana ṭhānaṃ paṭijaggantassa sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma hoti. Ekasmiṃ pakkante tena dunnikkhittaṃ senāsanaparikkhāraṃ tatheva nikkhipantassa paṭijaggitabbayuttaṭṭhānaṃ vā pana paṭijaggantassa parammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma hoti. Sahavasantassa pana tehi saddhiṃ madhuraṃ sammodanīyaṃ kathaṃ paṭisanthārakathaṃ sāraṇīyakathaṃ dhammīkathaṃ sarabhaññaṃ sākacchaṃ pañhapucchanaṃ pañhavissajjananti evamādikaraṇe sammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma hoti. Theresu pana pakkantesu mayhaṃ piyasahāyo nandiyatthero kimilatthero evaṃ sīlasampanno, evaṃ ācārasampannotiādiguṇakathanaṃ parammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma hoti. Mayhaṃ piyamitto nandiyatthero kimilatthero avero hotu, abyāpajjo sukhī hotūti evaṃ samannāharato pana sammukhāpi parammukhāpi mettaṃ manokammaṃ hotiyeva.

    நானா ஹி கோ² நோ, ப⁴ந்தே, காயாதி காயஞ்ஹி பிட்ட²ங் விய மத்திகா விய ச ஓமத்³தி³த்வா ஏகதோ காதுங் ந ஸக்கா. ஏகஞ்ச பன மஞ்ஞே சித்தந்தி சித்தங் பன நோ ஹிதட்டே²ன நிரந்தரட்டே²ன அவிக்³க³ஹட்டே²ன ஸமக்³க³ட்டே²ன ஏகமேவாதி த³ஸ்ஸேதி. கத²ங் பனேதங் ஸகங் சித்தங் நிக்கி²பித்வா இதரேஸங் சித்தவஸேன வத்திங்ஸூதி? ஏகஸ்ஸ பத்தே மலங் உட்ட²ஹதி, ஏகஸ்ஸ சீவரங் கிலிட்ட²ங் ஹோதி, ஏகஸ்ஸ பரிப⁴ண்ட³கம்மங் ஹோதி. தத்த² யஸ்ஸ பத்தே மலங் உட்டி²தங், தேன மமாவுஸோ, பத்தே மலங் உட்டி²தங் பசிதுங் வட்டதீதி வுத்தே இதரே மய்ஹங் சீவரங் கிலிட்ட²ங் தோ⁴விதப்³ப³ங், மய்ஹங் பரிப⁴ண்ட³ங் காதப்³ப³ந்தி அவத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தா³ரூனி ஆஹரித்வா சி²ந்தி³த்வா பத்தகடாஹே பரிப⁴ண்ட³ங் கத்வா ததோ பரங் சீவரங் வா தோ⁴வந்தி, பரிப⁴ண்ட³ங் வா கரொந்தி. மமாவுஸோ, சீவரங் கிலிட்ட²ங் தோ⁴விதுங் வட்டதி, மம பண்ணஸாலா உக்லாபா பரிப⁴ண்ட³ங் காதுங் வட்டதீதி பட²மதரங் ஆரோசிதேபி ஏஸேவ நயோ.

    Nānā hi kho no, bhante, kāyāti kāyañhi piṭṭhaṃ viya mattikā viya ca omadditvā ekato kātuṃ na sakkā. Ekañca pana maññe cittanti cittaṃ pana no hitaṭṭhena nirantaraṭṭhena aviggahaṭṭhena samaggaṭṭhena ekamevāti dasseti. Kathaṃ panetaṃ sakaṃ cittaṃ nikkhipitvā itaresaṃ cittavasena vattiṃsūti? Ekassa patte malaṃ uṭṭhahati, ekassa cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ hoti, ekassa paribhaṇḍakammaṃ hoti. Tattha yassa patte malaṃ uṭṭhitaṃ, tena mamāvuso, patte malaṃ uṭṭhitaṃ pacituṃ vaṭṭatīti vutte itare mayhaṃ cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ dhovitabbaṃ, mayhaṃ paribhaṇḍaṃ kātabbanti avatvā araññaṃ pavisitvā dārūni āharitvā chinditvā pattakaṭāhe paribhaṇḍaṃ katvā tato paraṃ cīvaraṃ vā dhovanti, paribhaṇḍaṃ vā karonti. Mamāvuso, cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ dhovituṃ vaṭṭati, mama paṇṇasālā uklāpā paribhaṇḍaṃ kātuṃ vaṭṭatīti paṭhamataraṃ ārocitepi eseva nayo.

    327. ஸாது⁴ ஸாது⁴, அனுருத்³தா⁴தி ப⁴க³வா ஹெட்டா² ந ச மயங், ப⁴ந்தே, பிண்ட³கேன கிலமிம்ஹாதி வுத்தே ந ஸாது⁴காரமதா³ஸி. கஸ்மா? அயஞ்ஹி கப³ளீகாரோ ஆஹாரோ நாம இமேஸங் ஸத்தானங் அபாயலோகேபி தே³வமனுஸ்ஸலோகேபி ஆசிண்ணஸமாசிண்ணோவ. அயங் பன லோகஸன்னிவாஸோ யேபு⁴ய்யேன விவாத³பக்க²ந்தோ³, அபாயலோகே தே³வமனுஸ்ஸலோகேபி இமே ஸத்தா படிவிருத்³தா⁴ ஏவ, ஏதேஸங் ஸாமக்³கி³காலோ து³ல்லபோ⁴, கதா³சிதே³வ ஹோதீதி ஸமக்³க³வாஸஸ்ஸ து³ல்லப⁴த்தா இத⁴ ப⁴க³வா ஸாது⁴காரமதா³ஸி. இதா³னி தேஸங் அப்பமாத³லக்க²ணங் புச்ச²ந்தோ கச்சி பன வோ, அனுருத்³தா⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² வோதி நிபாதமத்தங் பச்சத்தவசனங் வா, கச்சி தும்ஹேதி அத்தோ². அம்ஹாகந்தி அம்ஹேஸு தீஸு ஜனேஸு. பிண்டா³ய படிக்கமதீதி கா³மே பிண்டா³ய சரித்வா பச்சாக³ச்ச²தி. அவக்காரபாதிந்தி அதிரேகபிண்ட³பாதங் அபனெத்வா ட²பனத்தா²ய ஏகங் ஸமுக்³க³பாதிங் தோ⁴வித்வா ட²பேதி.

    327.Sādhusādhu, anuruddhāti bhagavā heṭṭhā na ca mayaṃ, bhante, piṇḍakena kilamimhāti vutte na sādhukāramadāsi. Kasmā? Ayañhi kabaḷīkāro āhāro nāma imesaṃ sattānaṃ apāyalokepi devamanussalokepi āciṇṇasamāciṇṇova. Ayaṃ pana lokasannivāso yebhuyyena vivādapakkhando, apāyaloke devamanussalokepi ime sattā paṭiviruddhā eva, etesaṃ sāmaggikālo dullabho, kadācideva hotīti samaggavāsassa dullabhattā idha bhagavā sādhukāramadāsi. Idāni tesaṃ appamādalakkhaṇaṃ pucchanto kaccipana vo, anuruddhātiādimāha. Tattha voti nipātamattaṃ paccattavacanaṃ vā, kacci tumheti attho. Amhākanti amhesu tīsu janesu. Piṇḍāya paṭikkamatīti gāme piṇḍāya caritvā paccāgacchati. Avakkārapātinti atirekapiṇḍapātaṃ apanetvā ṭhapanatthāya ekaṃ samuggapātiṃ dhovitvā ṭhapeti.

    யோ பச்சா²தி தே கிர தே²ரா ந ஏகதோவ பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தி, ப²லஸமாபத்திரதா ஹேதே. பாதோவ ஸரீரப்படிஜக்³க³னங் கத்வா வத்தப்படிபத்திங் பூரெத்வா ஸேனாஸனங் பவிஸித்வா காலபரிச்சே²த³ங் கத்வா ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீத³ந்தி. தேஸு யோ பட²மதரங் நிஸின்னோ அத்தனோ காலபரிச்சே²த³வஸேன பட²மதரங் உட்டா²தி; ஸோ பிண்டா³ய சரித்வா படினிவத்தோ ப⁴த்தகிச்சட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா ஜானாதி – ‘‘த்³வே பி⁴க்கூ² பச்சா², அஹங் பட²மதரங் ஆக³தோ’’தி. அத² பத்தங் பித³ஹித்வா ஆஸனபஞ்ஞாபனாதீ³னி கத்வா யதி³ பத்தே படிவிஸமத்தமேவ ஹோதி, நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜதி. யதி³ அதிரேகங் ஹோதி, அவக்காரபாதியங் பக்கி²பித்வா பாதிங் பிதா⁴ய பு⁴ஞ்ஜதி. கதப⁴த்தகிச்சோ பத்தங் தோ⁴வித்வா வோத³கங் கத்வா த²விகாய ஓஸாபெத்வா பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் பவிஸதி. து³தியோபி ஆக³ந்த்வாவ ஜானாதி – ‘‘ஏகோ பட²மங் ஆக³தோ, ஏகோ பச்ச²தோ’’தி. ஸோ ஸசே பத்தே ப⁴த்தங் பமாணமேவ ஹோதி, பு⁴ஞ்ஜதி. ஸசே மந்த³ங், அவக்காரபாதிதோ க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி. ஸசே அதிரேகங் ஹோதி, அவக்காரபாதியங் பக்கி²பித்வா பமாணமேவ பு⁴ஞ்ஜித்வா புரிமத்தே²ரோ விய வஸனட்டா²னங் பவிஸதி. ததியோபி ஆக³ந்த்வாவ ஜானாதி – ‘‘த்³வே பட²மங் ஆக³தா, அஹங் பச்ச²தோ’’தி. ஸோபி து³தியத்தே²ரோ விய பு⁴ஞ்ஜித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ பத்தங் தோ⁴வித்வா வோத³கங் கத்வா த²விகாய ஓஸாபெத்வா ஆஸனானி உக்கி²பித்வா படிஸாமேதி; பானீயக⁴டே வா பரிபோ⁴ஜனீயக⁴டே வா அவஸேஸங் உத³கங் ச²ட்³டெ³த்வா க⁴டே நிகுஜ்ஜித்வா அவக்காரபாதியங் ஸசே அவஸேஸப⁴த்தங் ஹோதி, தங் வுத்தனயேன ஜஹித்வா பாதிங் தோ⁴வித்வா படிஸாமேதி; ப⁴த்தக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜதி. ததோ கசவரங் ச²ட்³டெ³த்வா ஸம்மஜ்ஜனிங் உக்கி²பித்வா உபசிகாஹி முத்தட்டா²னே ட²பெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய வஸனட்டா²னங் பவிஸதி. இத³ங் தே²ரானங் ப³ஹிவிஹாரே அரஞ்ஞே ப⁴த்தகிச்சகரணட்டா²னே போ⁴ஜனஸாலாயங் வத்தங். இத³ங் ஸந்தா⁴ய, ‘‘யோ பச்சா²’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Yo pacchāti te kira therā na ekatova bhikkhācāraṃ pavisanti, phalasamāpattiratā hete. Pātova sarīrappaṭijagganaṃ katvā vattappaṭipattiṃ pūretvā senāsanaṃ pavisitvā kālaparicchedaṃ katvā phalasamāpattiṃ appetvā nisīdanti. Tesu yo paṭhamataraṃ nisinno attano kālaparicchedavasena paṭhamataraṃ uṭṭhāti; so piṇḍāya caritvā paṭinivatto bhattakiccaṭṭhānaṃ āgantvā jānāti – ‘‘dve bhikkhū pacchā, ahaṃ paṭhamataraṃ āgato’’ti. Atha pattaṃ pidahitvā āsanapaññāpanādīni katvā yadi patte paṭivisamattameva hoti, nisīditvā bhuñjati. Yadi atirekaṃ hoti, avakkārapātiyaṃ pakkhipitvā pātiṃ pidhāya bhuñjati. Katabhattakicco pattaṃ dhovitvā vodakaṃ katvā thavikāya osāpetvā pattacīvaraṃ gahetvā attano vasanaṭṭhānaṃ pavisati. Dutiyopi āgantvāva jānāti – ‘‘eko paṭhamaṃ āgato, eko pacchato’’ti. So sace patte bhattaṃ pamāṇameva hoti, bhuñjati. Sace mandaṃ, avakkārapātito gahetvā bhuñjati. Sace atirekaṃ hoti, avakkārapātiyaṃ pakkhipitvā pamāṇameva bhuñjitvā purimatthero viya vasanaṭṭhānaṃ pavisati. Tatiyopi āgantvāva jānāti – ‘‘dve paṭhamaṃ āgatā, ahaṃ pacchato’’ti. Sopi dutiyatthero viya bhuñjitvā katabhattakicco pattaṃ dhovitvā vodakaṃ katvā thavikāya osāpetvā āsanāni ukkhipitvā paṭisāmeti; pānīyaghaṭe vā paribhojanīyaghaṭe vā avasesaṃ udakaṃ chaḍḍetvā ghaṭe nikujjitvā avakkārapātiyaṃ sace avasesabhattaṃ hoti, taṃ vuttanayena jahitvā pātiṃ dhovitvā paṭisāmeti; bhattaggaṃ sammajjati. Tato kacavaraṃ chaḍḍetvā sammajjaniṃ ukkhipitvā upacikāhi muttaṭṭhāne ṭhapetvā pattacīvaramādāya vasanaṭṭhānaṃ pavisati. Idaṃ therānaṃ bahivihāre araññe bhattakiccakaraṇaṭṭhāne bhojanasālāyaṃ vattaṃ. Idaṃ sandhāya, ‘‘yo pacchā’’tiādi vuttaṃ.

    யோ பஸ்ஸதீதிஆதி³ பன நேஸங் அந்தோவிஹாரே வத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² வச்சக⁴டந்தி ஆசமனகும்பி⁴ங். ரித்தந்தி ரித்தகங். துச்ச²ந்தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். அவிஸய்ஹந்தி உக்கி²பிதுங் அஸக்குணெய்யங், அதிபா⁴ரியங். ஹத்த²விகாரேனாதி ஹத்த²ஸஞ்ஞாய. தே கிர பானீயக⁴டாதீ³ஸு யங்கிஞ்சி துச்ச²கங் க³ஹெத்வா பொக்க²ரணிங் க³ந்த்வா அந்தோ ச ப³ஹி ச தோ⁴வித்வா உத³கங் பரிஸ்ஸாவெத்வா தீரே ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் ஹத்த²விகாரேன ஆமந்தெந்தி, ஓதி³ஸ்ஸ வா அனோதி³ஸ்ஸ வா ஸத்³த³ங் ந கரொந்தி. கஸ்மா ஓதி³ஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ந கரொந்தி? தங் பி⁴க்கு²ங் ஸத்³தோ³ பா³தெ⁴ய்யாதி. கஸ்மா அனோதி³ஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ந கரொந்தி? அனோதி³ஸ்ஸ ஸத்³தே³ தி³ன்னே, ‘‘அஹங் புரே, அஹங் புரே’’தி த்³வேபி நிக்க²மெய்யுங், ததோ த்³வீஹி கத்தப்³ப³கம்மே ததியஸ்ஸ கம்மச்சே²தோ³ ப⁴வெய்ய. ஸங்யதபத³ஸத்³தோ³ பன ஹுத்வா அபரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தி³வாட்டா²னஸந்திகங் க³ந்த்வா தேன தி³ட்ட²பா⁴வங் ஞத்வா ஹத்த²ஸஞ்ஞங் கரோதி, தாய ஸஞ்ஞாய இதரோ ஆக³ச்ச²தி, ததோ த்³வே ஜனா ஹத்தே²ன ஹத்த²ங் ஸங்ஸிப்³ப³ந்தா த்³வீஸு ஹத்தே²ஸு ட²பெத்வா உபட்ட²பெந்தி. தங் ஸந்தா⁴யாஹ – ‘‘ஹத்த²விகாரேன து³தியங் ஆமந்தெத்வா ஹத்த²விலங்க⁴கேன உபட்ட²பேமா’’தி.

    Yo passatītiādi pana nesaṃ antovihāre vattanti veditabbaṃ. Tattha vaccaghaṭanti ācamanakumbhiṃ. Rittanti rittakaṃ. Tucchanti tasseva vevacanaṃ. Avisayhanti ukkhipituṃ asakkuṇeyyaṃ, atibhāriyaṃ. Hatthavikārenāti hatthasaññāya. Te kira pānīyaghaṭādīsu yaṃkiñci tucchakaṃ gahetvā pokkharaṇiṃ gantvā anto ca bahi ca dhovitvā udakaṃ parissāvetvā tīre ṭhapetvā aññaṃ bhikkhuṃ hatthavikārena āmantenti, odissa vā anodissa vā saddaṃ na karonti. Kasmā odissa saddaṃ na karonti? Taṃ bhikkhuṃ saddo bādheyyāti. Kasmā anodissa saddaṃ na karonti? Anodissa sadde dinne, ‘‘ahaṃ pure, ahaṃ pure’’ti dvepi nikkhameyyuṃ, tato dvīhi kattabbakamme tatiyassa kammacchedo bhaveyya. Saṃyatapadasaddo pana hutvā aparassa bhikkhuno divāṭṭhānasantikaṃ gantvā tena diṭṭhabhāvaṃ ñatvā hatthasaññaṃ karoti, tāya saññāya itaro āgacchati, tato dve janā hatthena hatthaṃ saṃsibbantā dvīsu hatthesu ṭhapetvā upaṭṭhapenti. Taṃ sandhāyāha – ‘‘hatthavikārena dutiyaṃ āmantetvā hatthavilaṅghakena upaṭṭhapemā’’ti.

    பஞ்சாஹிகங் கோ² பனாதி சாதுத்³த³ஸே பன்னரஸே அட்ட²மியந்தி இத³ங் தாவ பகதித⁴ம்மஸ்ஸவனமேவ, தங் அக²ண்ட³ங் கத்வா பஞ்சமே பஞ்சமே தி³வஸே த்³வே தே²ரா நாதிவிகாலே ந்ஹாயித்வா அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. தத்த² தயோபி நிஸீதி³த்வா திண்ணங் பிடகானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி , அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி, தேஸங் ஏவங் கரொந்தானங்யேவ அருணங் உக்³க³ச்ச²தி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். எத்தாவதா தே²ரேன ப⁴க³வதா அப்பமாத³லக்க²ணங் புச்சி²தேன பமாத³ட்டா²னேஸுயேவ அப்பமாத³லக்க²ணங் விஸ்ஸஜ்ஜிதங் ஹோதி. அஞ்ஞேஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸனகாலோ, நிக்க²மனகாலோ, நிவாஸனபரிவத்தனங், சீவரபாருபனங், அந்தோகா³மே பிண்டா³ய சரணங் த⁴ம்மகத²னங், அனுமோத³னங் , கா³மதோ நிக்க²மித்வா ப⁴த்தகிச்சகரணங், பத்ததோ⁴வனங், பத்தஓஸாபனங், பத்தசீவரபடிஸாமனந்தி பபஞ்சகரணட்டா²னானி ஏதானி. தஸ்மா தே²ரோ அம்ஹாகங் எத்தகங் டா²னங் முஞ்சித்வா பமாத³காலோ நாம நத்தீ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ பமாத³ட்டா²னேஸுயேவ அப்பமாத³லக்க²ணங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Pañcāhikaṃ kho panāti cātuddase pannarase aṭṭhamiyanti idaṃ tāva pakatidhammassavanameva, taṃ akhaṇḍaṃ katvā pañcame pañcame divase dve therā nātivikāle nhāyitvā anuruddhattherassa vasanaṭṭhānaṃ gacchanti. Tattha tayopi nisīditvā tiṇṇaṃ piṭakānaṃ aññatarasmiṃ aññamaññaṃ pañhaṃ pucchanti , aññamaññaṃ vissajjenti, tesaṃ evaṃ karontānaṃyeva aruṇaṃ uggacchati. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Ettāvatā therena bhagavatā appamādalakkhaṇaṃ pucchitena pamādaṭṭhānesuyeva appamādalakkhaṇaṃ vissajjitaṃ hoti. Aññesañhi bhikkhūnaṃ bhikkhācāraṃ pavisanakālo, nikkhamanakālo, nivāsanaparivattanaṃ, cīvarapārupanaṃ, antogāme piṇḍāya caraṇaṃ dhammakathanaṃ, anumodanaṃ , gāmato nikkhamitvā bhattakiccakaraṇaṃ, pattadhovanaṃ, pattaosāpanaṃ, pattacīvarapaṭisāmananti papañcakaraṇaṭṭhānāni etāni. Tasmā thero amhākaṃ ettakaṃ ṭhānaṃ muñcitvā pamādakālo nāma natthīti dassento pamādaṭṭhānesuyeva appamādalakkhaṇaṃ vissajjesi.

    328. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஸாது⁴காரங் த³த்வா பட²மஜ்ஜா²னங் புச்ச²ந்தோ புன அத்தி² பன வோதிஆதி³மாஹ. தத்த² உத்தரி மனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி மனுஸ்ஸத⁴ம்மதோ உத்தரி. அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோதி அரியபா⁴வகரணஸமத்தோ² ஞாணவிஸேஸோ. கிஞ்ஹி நோ ஸியா, ப⁴ந்தேதி கஸ்மா, ப⁴ந்தே, நாதி⁴க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, அதி⁴க³தோயேவாதி. யாவ தே³வாதி யாவ ஏவ.

    328. Athassa bhagavā sādhukāraṃ datvā paṭhamajjhānaṃ pucchanto puna atthi pana votiādimāha. Tattha uttari manussadhammāti manussadhammato uttari. Alamariyañāṇadassanavisesoti ariyabhāvakaraṇasamattho ñāṇaviseso. Kiñhi no siyā, bhanteti kasmā, bhante, nādhigato bhavissati, adhigatoyevāti. Yāva devāti yāva eva.

    329. ஏவங் பட²மஜ்ஜா²னாதி⁴க³மே ப்³யாகதே து³தியஜ்ஜா²னாதீ³னி புச்ச²ந்தோ ஏதஸ்ஸ பன வோதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஸமதிக்கமாயாதி ஸமதிக்கமத்தா²ய. படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யாதி படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த்தா²ய. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். பச்சி²மபஞ்ஹே பன லோகுத்தரஞாணத³ஸ்ஸனவஸேன அதி⁴க³தங் நிரோத⁴ஸமாபத்திங் புச்ச²ந்தோ அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோதி ஆஹ. தே²ரோபி புச்சா²னுரூபேனேவ ப்³யாகாஸி. தத்த² யஸ்மா வேத³யிதஸுக²தோ அவேத³யிதஸுக²ங் ஸந்ததரங் பணீததரங் ஹோதி, தஸ்மா அஞ்ஞங் பா²ஸுவிஹாரங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந ஸமனுபஸ்ஸாமாதி ஆஹ.

    329. Evaṃ paṭhamajjhānādhigame byākate dutiyajjhānādīni pucchanto etassa pana votiādimāha. Tattha samatikkamāyāti samatikkamatthāya. Paṭippassaddhiyāti paṭippassaddhatthāya. Sesaṃ sabbattha vuttanayeneva veditabbaṃ. Pacchimapañhe pana lokuttarañāṇadassanavasena adhigataṃ nirodhasamāpattiṃ pucchanto alamariyañāṇadassanavisesoti āha. Theropi pucchānurūpeneva byākāsi. Tattha yasmā vedayitasukhato avedayitasukhaṃ santataraṃ paṇītataraṃ hoti, tasmā aññaṃ phāsuvihāraṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na samanupassāmāti āha.
