Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    502. சூளஹங்ஸஜாதகங் (6)

    502. Cūḷahaṃsajātakaṃ (6)

    133.

    133.

    ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தி, வக்கங்கா³ ப⁴யமேரிதா;

    Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    ஹரித்தச ஹேமவண்ண, காமங் ஸுமுக² பக்கம.

    Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.

    134.

    134.

    ஓஹாய மங் ஞாதிக³ணா, ஏகங் பாஸவஸங் க³தங்;

    Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;

    அனபெக்க²மானா 1 க³ச்ச²ந்தி, கிங் ஏஸோ அவஹிய்யஸி.

    Anapekkhamānā 2 gacchanti, kiṃ eso avahiyyasi.

    135.

    135.

    பதேவ பததங் ஸெட்ட², நத்தி² ப³த்³தே⁴ ஸஹாயதா 3;

    Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā 4;

    மா அனீகா⁴ய ஹாபேஸி, காமங் ஸுமுக² பக்கம.

    Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkama.

    136.

    136.

    நாஹங் ‘‘து³க்க²பரேதோ’’தி 5, த⁴தரட்ட² துவங் 6 ஜஹே;

    Nāhaṃ ‘‘dukkhapareto’’ti 7, dhataraṭṭha tuvaṃ 8 jahe;

    ஜீவிதங் மரணங் வா மே, தயா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி.

    Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissati.

    137.

    137.

    ஏதத³ரியஸ்ஸ கல்யாணங், யங் த்வங் ஸுமுக² பா⁴ஸஸி;

    Etadariyassa kalyāṇaṃ, yaṃ tvaṃ sumukha bhāsasi;

    தஞ்ச வீமங்ஸமானோஹங், ‘‘பததேதங்’’ அவஸ்ஸஜிங்.

    Tañca vīmaṃsamānohaṃ, ‘‘patatetaṃ’’ avassajiṃ.

    138.

    138.

    அபதே³ன பத³ங் யாதி, அந்தலிக்க²சரோ 9 தி³ஜோ;

    Apadena padaṃ yāti, antalikkhacaro 10 dijo;

    ஆரா பாஸங் ந பு³ஜ்ஜி² த்வங், ஹங்ஸானங் பவருத்தம 11.

    Ārā pāsaṃ na bujjhi tvaṃ, haṃsānaṃ pavaruttama 12.

    139.

    139.

    யதா³ பராப⁴வோ ஹோதி, போஸோ ஜீவிதஸங்க²யே;

    Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;

    அத² ஜாலஞ்ச பாஸஞ்ச, ஆஸஜ்ஜாபி ந பு³ஜ்ஜ²தி.

    Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhati.

    140.

    140.

    ஏதே ஹங்ஸா பக்கமந்தி, வக்கங்கா³ ப⁴யமேரிதா;

    Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    ஹரித்தச ஹேமவண்ண, த்வஞ்ஞேவ 13 அவஹிய்யஸி.

    Harittaca hemavaṇṇa, tvaññeva 14 avahiyyasi.

    141.

    141.

    ஏதே பு⁴த்வா ச பித்வா ச, பக்கமந்தி விஹங்க³மா;

    Ete bhutvā ca pitvā ca, pakkamanti vihaṅgamā;

    அனபெக்க²மானா வக்கங்கா³, த்வஞ்ஞேவேகோ உபாஸஸி.

    Anapekkhamānā vakkaṅgā, tvaññeveko upāsasi.

    142.

    142.

    கின்னு த்யாயங் 15 தி³ஜோ ஹோதி, முத்தோ ப³த்³த⁴ங் உபாஸஸி;

    Kinnu tyāyaṃ 16 dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;

    ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் ஏகோ அவஹிய்யஸி.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahiyyasi.

    143.

    143.

    ராஜா மே ஸோ தி³ஜோ மித்தோ, ஸகா² பாணஸமோ ச மே;

    Rājā me so dijo mitto, sakhā pāṇasamo ca me;

    நேவ நங் விஜஹிஸ்ஸாமி, யாவ காலஸ்ஸ பரியாயங்.

    Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāyaṃ.

    144.

    144.

    யோ ச த்வங் ஸகி²னோ ஹேது, பாணங் சஜிதுமிச்ச²ஸி;

    Yo ca tvaṃ sakhino hetu, pāṇaṃ cajitumicchasi;

    ஸோ தே ஸஹாயங் முஞ்சாமி, ஹோது ராஜா தவானுகோ³.

    So te sahāyaṃ muñcāmi, hotu rājā tavānugo.

    145.

    145.

    ஏவங் லுத்³த³க நந்த³ஸ்ஸு, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, தி³ஸ்வா முத்தங் தி³ஜாதி⁴பங்.

    Yathāhamajja nandāmi, disvā muttaṃ dijādhipaṃ.

    146.

    146.

    கச்சின்னு போ⁴தோ குஸலங், கச்சி போ⁴தோ அனாமயங்;

    Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    கச்சி ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஸி.

    Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi.

    147.

    147.

    குஸலஞ்சேவ மே ஹங்ஸ, அதோ² ஹங்ஸ அனாமயங்;

    Kusalañceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;

    அதோ² ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஹங்.

    Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsahaṃ.

    148.

    148.

    கச்சி போ⁴தோ அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;

    கச்சி ஆரா அமித்தா தே, சா²யா த³க்கி²ணதோரிவ.

    Kacci ārā amittā te, chāyā dakkhiṇatoriva.

    149.

    149.

    அதோ²பி மே அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;

    அதோ² ஆரா அமித்தா மே, சா²யா த³க்கி²ணதோரிவ.

    Atho ārā amittā me, chāyā dakkhiṇatoriva.

    150.

    150.

    கச்சி தே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, தவ ச²ந்த³வஸானுகா³.

    Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā.

    151.

    151.

    அதோ² மே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, மம ச²ந்த³வஸானுகா³.

    Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā.

    152.

    152.

    கச்சி தே ப³ஹவோ புத்தா, ஸுஜாதா ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    Kacci te bahavo puttā, sujātā raṭṭhavaḍḍhana;

    பஞ்ஞாஜவேன ஸம்பன்னா, ஸம்மோத³ந்தி ததோ ததோ.

    Paññājavena sampannā, sammodanti tato tato.

    153.

    153.

    ஸதமேகோ ச மே புத்தா, த⁴தரட்ட² மயா ஸுதா;

    Satameko ca me puttā, dhataraṭṭha mayā sutā;

    தேஸங் த்வங் கிச்சமக்கா²ஹி, நாவருஜ்ஜ²ந்தி 17 தே வசோ.

    Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhi, nāvarujjhanti 18 te vaco.

    154.

    154.

    உபபன்னோபி சே ஹோதி, ஜாதியா வினயேன வா;

    Upapannopi ce hoti, jātiyā vinayena vā;

    அத² பச்சா² குருதே யோக³ங், கிச்சே² 19 ஆபாஸு 20 ஸீத³தி.

    Atha pacchā kurute yogaṃ, kicche 21 āpāsu 22 sīdati.

    155.

    155.

    தஸ்ஸ ஸங்ஹீரபஞ்ஞஸ்ஸ, விவரோ ஜாயதே மஹா;

    Tassa saṃhīrapaññassa, vivaro jāyate mahā;

    ரத்திமந்தோ⁴வ 23 ரூபானி, தூ²லானி மனுபஸ்ஸதி.

    Rattimandhova 24 rūpāni, thūlāni manupassati.

    156.

    156.

    அஸாரே ஸாரயோக³ஞ்ஞூ, மதிங் ந த்வேவ விந்த³தி;

    Asāre sārayogaññū, matiṃ na tveva vindati;

    ஸரபோ⁴வ கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், அந்தராயேவ ஸீத³தி.

    Sarabhova giriduggasmiṃ, antarāyeva sīdati.

    157.

    157.

    ஹீனஜச்சோபி சே ஹோதி, உட்டா²தா தி⁴திமா நரோ;

    Hīnajaccopi ce hoti, uṭṭhātā dhitimā naro;

    ஆசாரஸீலஸம்பன்னோ, நிஸே அக்³கீ³வ பா⁴ஸதி.

    Ācārasīlasampanno, nise aggīva bhāsati.

    158.

    158.

    ஏதங் மே உபமங் கத்வா, புத்தே விஜ்ஜாஸு வாசய 25;

    Etaṃ me upamaṃ katvā, putte vijjāsu vācaya 26;

    ஸங்விரூள்ஹேத² மேதா⁴வீ, கெ²த்தே பீ³ஜங்வ 27 வுட்டி²யாதி.

    Saṃvirūḷhetha medhāvī, khette bījaṃva 28 vuṭṭhiyāti.

    சூளஹங்ஸஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Cūḷahaṃsajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. நாபெக்க²மானா (க॰)
    2. nāpekkhamānā (ka.)
    3. ஸஹாயகா (ஸ்யா॰)
    4. sahāyakā (syā.)
    5. து³க்க²பரேதோபி (க॰)
    6. தவங் (ஸீ॰ பீ॰)
    7. dukkhaparetopi (ka.)
    8. tavaṃ (sī. pī.)
    9. அந்தலிக்கே² சரோ (ஸீ॰ பீ॰)
    10. antalikkhe caro (sī. pī.)
    11. பவருத்தமோ (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    12. pavaruttamo (ka. sī. pī.)
    13. த்வஞ்ச தங் (ஸீ॰), த்வஞ்ச (பீ॰)
    14. tvañca taṃ (sī.), tvañca (pī.)
    15. தாயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. tāyaṃ (sī. syā. pī.)
    17. நாவரஜ்ஜ²ந்தி (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    18. nāvarajjhanti (ka. sī. pī.)
    19. கிச்சே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. ஆவாஸு (ஸ்யா॰), ஆபதா³ஸு (க॰)
    21. kicce (sī. syā. pī.)
    22. āvāsu (syā.), āpadāsu (ka.)
    23. நத்தமந்தோ⁴வ (ஸீ॰ பீ॰)
    24. nattamandhova (sī. pī.)
    25. டா²பஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    26. ṭhāpasa (syā. ka.)
    27. கெ²த்தபீ³ஜங்வ (ஸீ॰ பீ॰)
    28. khettabījaṃva (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [502] 6. சூளஹங்ஸஜாதகவண்ணனா • [502] 6. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact