Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    21. அஸீதினிபாதோ

    21. Asītinipāto

    533. சூளஹங்ஸஜாதகங் (1)

    533. Cūḷahaṃsajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ‘‘ஸுமுக² அனுபசினந்தா, பக்கமந்தி விஹங்க³மா;

    ‘‘Sumukha anupacinantā, pakkamanti vihaṅgamā;

    க³ச்ச² துவம்பி மா கங்கி², நத்தி² ப³த்³தே⁴ 1 ஸஹாயதா’’.

    Gaccha tuvampi mā kaṅkhi, natthi baddhe 2 sahāyatā’’.

    2.

    2.

    ‘‘க³ச்சே² வாஹங் ந வா க³ச்சே², ந தேன அமரோ ஸியங்;

    ‘‘Gacche vāhaṃ na vā gacche, na tena amaro siyaṃ;

    ஸுகி²தங் தங் உபாஸித்வா, து³க்கி²தங் தங் கத²ங் ஜஹே.

    Sukhitaṃ taṃ upāsitvā, dukkhitaṃ taṃ kathaṃ jahe.

    3.

    3.

    ‘‘மரணங் வா தயா ஸத்³தி⁴ங், ஜீவிதங் வா தயா வினா;

    ‘‘Maraṇaṃ vā tayā saddhiṃ, jīvitaṃ vā tayā vinā;

    ததே³வ மரணங் ஸெய்யோ, யஞ்சே ஜீவே தயா வினா.

    Tadeva maraṇaṃ seyyo, yañce jīve tayā vinā.

    4.

    4.

    ‘‘நேஸ த⁴ம்மோ மஹாராஜ, யங் தங் ஏவங் க³தங் ஜஹே;

    ‘‘Nesa dhammo mahārāja, yaṃ taṃ evaṃ gataṃ jahe;

    யா க³தி துய்ஹங் ஸா மய்ஹங், ருச்சதே விஹகா³தி⁴ப.

    Yā gati tuyhaṃ sā mayhaṃ, ruccate vihagādhipa.

    5.

    5.

    ‘‘கா நு பாஸேன ப³த்³த⁴ஸ்ஸ 3, க³தி அஞ்ஞா மஹானஸா;

    ‘‘Kā nu pāsena baddhassa 4, gati aññā mahānasā;

    ஸா கத²ங் சேதயானஸ்ஸ, முத்தஸ்ஸ தவ ருச்சதி.

    Sā kathaṃ cetayānassa, muttassa tava ruccati.

    6.

    6.

    ‘‘கங் வா த்வங் பஸ்ஸஸே அத்த²ங், மம துய்ஹஞ்ச பக்கி²ம;

    ‘‘Kaṃ vā tvaṃ passase atthaṃ, mama tuyhañca pakkhima;

    ஞாதீனங் வாவஸிட்டா²னங், உபி⁴ன்னங் ஜீவிதக்க²யே.

    Ñātīnaṃ vāvasiṭṭhānaṃ, ubhinnaṃ jīvitakkhaye.

    7.

    7.

    ‘‘யங் ந கஞ்சனதே³பிஞ்ச² 5, அந்தே⁴ன தமஸா க³தங்;

    ‘‘Yaṃ na kañcanadepiñcha 6, andhena tamasā gataṃ;

    தாதி³ஸே ஸஞ்சஜங் பாணங், கமத்த²மபி⁴ஜோதயே’’.

    Tādise sañcajaṃ pāṇaṃ, kamatthamabhijotaye’’.

    8.

    8.

    ‘‘கத²ங் நு பததங் ஸெட்ட², த⁴ம்மே அத்த²ங் ந பு³ஜ்ஜ²ஸி 7;

    ‘‘Kathaṃ nu patataṃ seṭṭha, dhamme atthaṃ na bujjhasi 8;

    த⁴ம்மோ அபசிதோ ஸந்தோ, அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி பாணினங்.

    Dhammo apacito santo, atthaṃ dasseti pāṇinaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘ஸோஹங் த⁴ம்மங் அபெக்கா²னோ, த⁴ம்மா சத்த²ங் ஸமுட்டி²தங்;

    ‘‘Sohaṃ dhammaṃ apekkhāno, dhammā catthaṃ samuṭṭhitaṃ;

    ப⁴த்திஞ்ச தயி ஸம்பஸ்ஸங், நாவகங்கா²மி ஜீவிதங்’’.

    Bhattiñca tayi sampassaṃ, nāvakaṅkhāmi jīvitaṃ’’.

    10.

    10.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஏஸோ ஸதங் த⁴ம்மோ, யோ மித்தோ மித்தமாபதே³;

    ‘‘Addhā eso sataṃ dhammo, yo mitto mittamāpade;

    ந சஜே ஜீவிதஸ்ஸாபி, ஹேதுத⁴ம்மமனுஸ்ஸரங்.

    Na caje jīvitassāpi, hetudhammamanussaraṃ.

    11.

    11.

    ‘‘ஸ்வாயங் த⁴ம்மோ ச தே சிண்ணோ, ப⁴த்தி ச விதி³தா மயி;

    ‘‘Svāyaṃ dhammo ca te ciṇṇo, bhatti ca viditā mayi;

    காமங் கரஸ்ஸு மய்ஹேதங், க³ச்சே²வானுமதோ மயா’’.

    Kāmaṃ karassu mayhetaṃ, gacchevānumato mayā’’.

    12.

    12.

    ‘‘அபி த்வேவங் க³தே காலே, யங் க²ண்ட³ங் 9 ஞாதினங் மயா;

    ‘‘Api tvevaṃ gate kāle, yaṃ khaṇḍaṃ 10 ñātinaṃ mayā;

    தயா தங் பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னங் 11, அஸ்ஸ பரமஸங்வுதங்.

    Tayā taṃ buddhisampannaṃ 12, assa paramasaṃvutaṃ.

    13.

    13.

    ‘‘இச்சேவங் 13 மந்தயந்தானங், அரியானங் அரியவுத்தினங்;

    ‘‘Iccevaṃ 14 mantayantānaṃ, ariyānaṃ ariyavuttinaṃ;

    பச்சதி³ஸ்ஸத² நேஸாதோ³, ஆதுரானமிவந்தகோ.

    Paccadissatha nesādo, āturānamivantako.

    14.

    14.

    ‘‘தே ஸத்துமபி⁴ஸஞ்சிக்க², தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதா தி³ஜா;

    ‘‘Te sattumabhisañcikkha, dīgharattaṃ hitā dijā;

    துண்ஹீமாஸித்த² உப⁴யோ, ந ஸஞ்சலேஸுமாஸனா 15.

    Tuṇhīmāsittha ubhayo, na sañcalesumāsanā 16.

    15.

    15.

    ‘‘த⁴தரட்டே² ச தி³ஸ்வான, ஸமுட்³டெ³ந்தே ததோ ததோ;

    ‘‘Dhataraṭṭhe ca disvāna, samuḍḍente tato tato;

    அபி⁴க்கமத² வேகே³ன, தி³ஜஸத்து தி³ஜாதி⁴பே.

    Abhikkamatha vegena, dijasattu dijādhipe.

    16.

    16.

    ‘‘ஸோ ச வேகே³னபி⁴க்கம்ம, ஆஸஜ்ஜ பரமே தி³ஜே;

    ‘‘So ca vegenabhikkamma, āsajja parame dije;

    பச்சகமித்த² 17 நேஸாதோ³, ப³த்³தா⁴ இதி விசிந்தயங்.

    Paccakamittha 18 nesādo, baddhā iti vicintayaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘ஏகங்வ ப³த்³த⁴மாஸீனங், அப³த்³த⁴ஞ்ச புனாபரங்;

    ‘‘Ekaṃva baddhamāsīnaṃ, abaddhañca punāparaṃ;

    ஆஸஜ்ஜ ப³த்³த⁴மாஸீனங், பெக்க²மானமதீ³னவங்.

    Āsajja baddhamāsīnaṃ, pekkhamānamadīnavaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘ததோ ஸோ விமதோயேவ, பண்ட³ரே அஜ்ஜ²பா⁴ஸத²;

    ‘‘Tato so vimatoyeva, paṇḍare ajjhabhāsatha;

    பவட்³ட⁴காயே ஆஸீனே, தி³ஜஸங்க⁴க³ணாதி⁴பே.

    Pavaḍḍhakāye āsīne, dijasaṅghagaṇādhipe.

    19.

    19.

    ‘‘யங் நு பாஸேன மஹதா, ப³த்³தோ⁴ ந குருதே தி³ஸங்;

    ‘‘Yaṃ nu pāsena mahatā, baddho na kurute disaṃ;

    அத² கஸ்மா அப³த்³தோ⁴ த்வங், ப³லீ பக்கி² ந க³ச்ச²ஸி.

    Atha kasmā abaddho tvaṃ, balī pakkhi na gacchasi.

    20.

    20.

    ‘‘கின்னு த்யாயங் 19 தி³ஜோ ஹோதி, முத்தோ ப³த்³த⁴ங் உபாஸஸி;

    ‘‘Kinnu tyāyaṃ 20 dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;

    ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் ஏகோ அவஹீயஸி’’.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahīyasi’’.

    21.

    21.

    ‘‘ராஜா மே ஸோ தி³ஜாமித்த, ஸகா² பாணஸமோ ச மே;

    ‘‘Rājā me so dijāmitta, sakhā pāṇasamo ca me;

    நேவ நங் விஜஹிஸ்ஸாமி, யாவ காலஸ்ஸ பரியாயங்.

    Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāyaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘கத²ங் பனாயங் விஹங்கோ³, நாத்³த³ஸ பாஸமொட்³டி³தங்;

    ‘‘Kathaṃ panāyaṃ vihaṅgo, nāddasa pāsamoḍḍitaṃ;

    பத³ஞ்ஹேதங் மஹந்தானங், பொ³த்³து⁴மரஹந்தி ஆபத³ங்.

    Padañhetaṃ mahantānaṃ, boddhumarahanti āpadaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘யதா³ பராப⁴வோ ஹோதி, போஸோ ஜீவிதஸங்க²யே;

    ‘‘Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;

    அத² ஜாலஞ்ச பாஸஞ்ச, ஆஸஜ்ஜாபி ந பு³ஜ்ஜ²தி.

    Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhati.

    24.

    24.

    ‘‘அபி த்வேவ மஹாபஞ்ஞ, பாஸா ப³ஹுவிதா⁴ ததா 21;

    ‘‘Api tveva mahāpañña, pāsā bahuvidhā tatā 22;

    கு³ய்ஹமாஸஜ்ஜ 23 ப³ஜ்ஜ²ந்தி, அதே²வங் ஜீவிதக்க²யே’’.

    Guyhamāsajja 24 bajjhanti, athevaṃ jīvitakkhaye’’.

    25.

    25.

    ‘‘அபி நாயங் தயா ஸத்³தி⁴ங், ஸங்வாஸஸ்ஸ 25 ஸுகு²த்³ரயோ;

    ‘‘Api nāyaṃ tayā saddhiṃ, saṃvāsassa 26 sukhudrayo;

    அபி நோ அனுமஞ்ஞாஸி, அபி நோ ஜீவிதங் த³தே³’’.

    Api no anumaññāsi, api no jīvitaṃ dade’’.

    26.

    26.

    ‘‘ந சேவ மே த்வங் ப³த்³தோ⁴ஸி, நபி இச்சா²மி தே வத⁴ங்;

    ‘‘Na ceva me tvaṃ baddhosi, napi icchāmi te vadhaṃ;

    காமங் கி²ப்பமிதோ க³ந்த்வா, ஜீவ த்வங் அனிகோ⁴ சிரங்’’.

    Kāmaṃ khippamito gantvā, jīva tvaṃ anigho ciraṃ’’.

    27.

    27.

    ‘‘நேவாஹமேதமிச்சா²மி , அஞ்ஞத்ரேதஸ்ஸ ஜீவிதா;

    ‘‘Nevāhametamicchāmi , aññatretassa jīvitā;

    ஸசே ஏகேன துட்டோ²ஸி, முஞ்சேதங் மஞ்ச ப⁴க்க²ய.

    Sace ekena tuṭṭhosi, muñcetaṃ mañca bhakkhaya.

    28.

    28.

    ‘‘ஆரோஹபரிணாஹேன, துல்யாஸ்மா 27 வயஸா உபோ⁴;

    ‘‘Ārohapariṇāhena, tulyāsmā 28 vayasā ubho;

    ந தே லாபே⁴ன ஜீவத்தி² 29, ஏதேன நிமினா துவங்.

    Na te lābhena jīvatthi 30, etena niminā tuvaṃ.

    29.

    29.

    ‘‘ததி³ங்க⁴ ஸமபெக்க²ஸ்ஸு 31, ஹோது கி³த்³தி⁴ தவம்ஹஸு 32;

    ‘‘Tadiṅgha samapekkhassu 33, hotu giddhi tavamhasu 34;

    மங் புப்³பே³ ப³ந்த⁴ பாஸேன, பச்சா² முஞ்ச தி³ஜாதி⁴பங்.

    Maṃ pubbe bandha pāsena, pacchā muñca dijādhipaṃ.

    30.

    30.

    ‘‘தாவதே³வ ச தே லாபோ⁴, கதாஸ்ஸ 35 யாசனாய ச;

    ‘‘Tāvadeva ca te lābho, katāssa 36 yācanāya ca;

    மித்தி ச த⁴தரட்டே²ஹி, யாவஜீவாய தே ஸியா’’.

    Mitti ca dhataraṭṭhehi, yāvajīvāya te siyā’’.

    31.

    31.

    ‘‘பஸ்ஸந்து நோ மஹாஸங்கா⁴, தயா முத்தங் இதோ க³தங்;

    ‘‘Passantu no mahāsaṅghā, tayā muttaṃ ito gataṃ;

    மித்தாமச்சா ச ப⁴ச்சா ச, புத்ததா³ரா ச ப³ந்த⁴வா.

    Mittāmaccā ca bhaccā ca, puttadārā ca bandhavā.

    32.

    32.

    ‘‘ந ச தே தாதி³ஸா மித்தா, ப³ஹூனங் 37 இத⁴ விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na ca te tādisā mittā, bahūnaṃ 38 idha vijjati;

    யதா² த்வங் த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ, பாணஸாதா⁴ரணோ ஸகா².

    Yathā tvaṃ dhataraṭṭhassa, pāṇasādhāraṇo sakhā.

    33.

    33.

    ‘‘ஸோ தே ஸஹாயங் முஞ்சாமி, ஹோது ராஜா தவானுகோ³;

    ‘‘So te sahāyaṃ muñcāmi, hotu rājā tavānugo;

    காமங் கி²ப்பமிதோ க³ந்த்வா, ஞாதிமஜ்ஜே² விரோசத²’’.

    Kāmaṃ khippamito gantvā, ñātimajjhe virocatha’’.

    34.

    34.

    ‘‘ஸோ பதீதோ பமுத்தேன, ப⁴த்துனா 39 ப⁴த்துகா³ரவோ;

    ‘‘So patīto pamuttena, bhattunā 40 bhattugāravo;

    அஜ்ஜ²பா⁴ஸத² வக்கங்கோ³ 41, வாசங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணங்.

    Ajjhabhāsatha vakkaṅgo 42, vācaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇaṃ.

    35.

    35.

    ‘‘ஏவங் லுத்³த³க நந்த³ஸ்ஸு, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    ‘‘Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, முத்தங் தி³ஸ்வா தி³ஜாதி⁴பங்’’.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā dijādhipaṃ’’.

    36.

    36.

    ‘‘ஏஹி தங் அனுஸிக்கா²மி, யதா² த்வமபி லச்ச²ஸே;

    ‘‘Ehi taṃ anusikkhāmi, yathā tvamapi lacchase;

    லாப⁴ங் தவாயங் 43 த⁴தரட்டோ², பாபங் கிஞ்சி 44 ந த³க்க²தி.

    Lābhaṃ tavāyaṃ 45 dhataraṭṭho, pāpaṃ kiñci 46 na dakkhati.

    37.

    37.

    ‘‘கி²ப்பமந்தேபுரங் நெத்வா 47, ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஹி நோ உபோ⁴;

    ‘‘Khippamantepuraṃ netvā 48, rañño dassehi no ubho;

    அப³த்³தே⁴ பகதிபூ⁴தே, காஜே 49 உப⁴யதோ டி²தே.

    Abaddhe pakatibhūte, kāje 50 ubhayato ṭhite.

    38.

    38.

    ‘‘த⁴தரட்டா² மஹாராஜ, ஹங்ஸாதி⁴பதினோ இமே;

    ‘‘Dhataraṭṭhā mahārāja, haṃsādhipatino ime;

    அயஞ்ஹி ராஜா ஹங்ஸானங், அயங் ஸேனாபதீதரோ.

    Ayañhi rājā haṃsānaṃ, ayaṃ senāpatītaro.

    39.

    39.

    ‘‘அஸங்ஸயங் இமங் தி³ஸ்வா, ஹங்ஸராஜங் நராதி⁴போ;

    ‘‘Asaṃsayaṃ imaṃ disvā, haṃsarājaṃ narādhipo;

    பதீதோ ஸுமனோ வித்தோ 51, ப³ஹுங் த³ஸ்ஸதி தே த⁴னங்’’.

    Patīto sumano vitto 52, bahuṃ dassati te dhanaṃ’’.

    40.

    40.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, கம்முனா உபபாத³யி;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, kammunā upapādayi;

    கி²ப்பமந்தேபுரங் க³ந்த்வா, ரஞ்ஞோ ஹங்ஸே அத³ஸ்ஸயி;

    Khippamantepuraṃ gantvā, rañño haṃse adassayi;

    அப³த்³தே⁴ பகதிபூ⁴தே, காஜே உப⁴யதோ டி²தே.

    Abaddhe pakatibhūte, kāje ubhayato ṭhite.

    41.

    41.

    ‘‘த⁴தரட்டா² மஹாராஜ, ஹங்ஸாதி⁴பதினோ இமே;

    ‘‘Dhataraṭṭhā mahārāja, haṃsādhipatino ime;

    அயஞ்ஹி ராஜா ஹங்ஸானங், அயங் ஸேனாபதீதரோ’’.

    Ayañhi rājā haṃsānaṃ, ayaṃ senāpatītaro’’.

    42.

    42.

    ‘‘கத²ங் பனிமே விஹங்கா³ 53, தவ ஹத்த²த்தமாக³தா 54;

    ‘‘Kathaṃ panime vihaṅgā 55, tava hatthattamāgatā 56;

    கத²ங் லுத்³தோ³ மஹந்தானங், இஸ்ஸரே இத⁴ அஜ்ஜ²கா³’’.

    Kathaṃ luddo mahantānaṃ, issare idha ajjhagā’’.

    43.

    43.

    ‘‘விஹிதா ஸந்திமே பாஸா, பல்லலேஸு ஜனாதி⁴ப;

    ‘‘Vihitā santime pāsā, pallalesu janādhipa;

    யங் யதா³யதனங் மஞ்ஞே, தி³ஜானங் பாணரோத⁴னங்.

    Yaṃ yadāyatanaṃ maññe, dijānaṃ pāṇarodhanaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘தாதி³ஸங் பாஸமாஸஜ்ஜ, ஹங்ஸராஜா அப³ஜ்ஜ²த²;

    ‘‘Tādisaṃ pāsamāsajja, haṃsarājā abajjhatha;

    தங் அப³த்³தோ⁴ உபாஸீனோ, மமாயங் அஜ்ஜ²பா⁴ஸத².

    Taṃ abaddho upāsīno, mamāyaṃ ajjhabhāsatha.

    45.

    45.

    ‘‘ஸுது³க்கரங் அனரியேஹி, த³ஹதே பா⁴வமுத்தமங்;

    ‘‘Sudukkaraṃ anariyehi, dahate bhāvamuttamaṃ;

    ப⁴த்துரத்தே² பரக்கந்தோ, த⁴ம்மயுத்தோ 57 விஹங்க³மோ.

    Bhatturatthe parakkanto, dhammayutto 58 vihaṅgamo.

    46.

    46.

    ‘‘அத்தனாயங் 59 சஜித்வான, ஜீவிதங் ஜீவிதாரஹோ;

    ‘‘Attanāyaṃ 60 cajitvāna, jīvitaṃ jīvitāraho;

    அனுத்து²னந்தோ ஆஸீனோ, ப⁴த்து யாசித்த² ஜீவிதங்.

    Anutthunanto āsīno, bhattu yācittha jīvitaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, பஸாத³மஹமஜ்ஜ²கா³;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, pasādamahamajjhagā;

    ததோ நங் பாமுசிங் 61 பாஸா, அனுஞ்ஞாஸிங் ஸுகே²ன ச.

    Tato naṃ pāmuciṃ 62 pāsā, anuññāsiṃ sukhena ca.

    48.

    48.

    ‘‘‘ஸோ பதீதோ பமுத்தேன, ப⁴த்துனா ப⁴த்துகா³ரவோ;

    ‘‘‘So patīto pamuttena, bhattunā bhattugāravo;

    அஜ்ஜ²பா⁴ஸத² வக்கங்கோ³, வாசங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணங்.

    Ajjhabhāsatha vakkaṅgo, vācaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇaṃ.

    49.

    49.

    ‘‘‘ஏவங் லுத்³த³க நந்த³ஸ்ஸு, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    ‘‘‘Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, முத்தங் தி³ஸ்வா தி³ஜாதி⁴பங்.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā dijādhipaṃ.

    50.

    50.

    ‘‘‘ஏஹி தங் அனுஸிக்கா²மி, யதா² த்வமபி லச்ச²ஸே;

    ‘‘‘Ehi taṃ anusikkhāmi, yathā tvamapi lacchase;

    லாப⁴ங் தவாயங் த⁴தரட்டோ², பாபங் கிஞ்சி ந த³க்க²தி.

    Lābhaṃ tavāyaṃ dhataraṭṭho, pāpaṃ kiñci na dakkhati.

    51.

    51.

    ‘‘‘கி²ப்பமந்தேபுரங் நெத்வா 63, ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஹி நோ உபோ⁴;

    ‘‘‘Khippamantepuraṃ netvā 64, rañño dassehi no ubho;

    அப³த்³தே⁴ பகதிபூ⁴தே, காஜே உப⁴யதோ டி²தே.

    Abaddhe pakatibhūte, kāje ubhayato ṭhite.

    52.

    52.

    ‘‘‘த⁴தரட்டா² மஹாராஜ, ஹங்ஸாதி⁴பதினோ இமே;

    ‘‘‘Dhataraṭṭhā mahārāja, haṃsādhipatino ime;

    அயஞ்ஹி ராஜா ஹங்ஸானங், அயங் ஸேனாபதீதரோ.

    Ayañhi rājā haṃsānaṃ, ayaṃ senāpatītaro.

    53.

    53.

    ‘‘‘அஸங்ஸயங் இமங் தி³ஸ்வா, ஹங்ஸராஜங் நராதி⁴போ;

    ‘‘‘Asaṃsayaṃ imaṃ disvā, haṃsarājaṃ narādhipo;

    பதீதோ ஸுமனோ வித்தோ, ப³ஹுங் த³ஸ்ஸதி தே த⁴னங்’.

    Patīto sumano vitto, bahuṃ dassati te dhanaṃ’.

    54.

    54.

    ‘‘ஏவமேதஸ்ஸ வசனா, ஆனீதாமே உபோ⁴ மயா;

    ‘‘Evametassa vacanā, ānītāme ubho mayā;

    எத்தே²வ ஹி இமே ஆஸுங் 65, உபோ⁴ அனுமதா மயா.

    Ettheva hi ime āsuṃ 66, ubho anumatā mayā.

    55.

    55.

    ‘‘ஸோயங் ஏவங் க³தோ பக்கீ², தி³ஜோ பரமத⁴ம்மிகோ;

    ‘‘Soyaṃ evaṃ gato pakkhī, dijo paramadhammiko;

    மாதி³ஸஸ்ஸ ஹி லுத்³த³ஸ்ஸ, ஜனயெய்யாத² மத்³த³வங்.

    Mādisassa hi luddassa, janayeyyātha maddavaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘உபாயனஞ்ச தே தே³வ, நாஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஏதி³ஸங்;

    ‘‘Upāyanañca te deva, nāññaṃ passāmi edisaṃ;

    ஸப்³ப³ஸாகுணிகாகா³மே, தங் பஸ்ஸ மனுஜாதி⁴ப’’.

    Sabbasākuṇikāgāme, taṃ passa manujādhipa’’.

    57.

    57.

    ‘‘தி³ஸ்வா நிஸின்னங் ராஜானங், பீடே² ஸோவண்ணயே ஸுபே⁴;

    ‘‘Disvā nisinnaṃ rājānaṃ, pīṭhe sovaṇṇaye subhe;

    அஜ்ஜ²பா⁴ஸத² வக்கங்கோ³, வாசங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணங்.

    Ajjhabhāsatha vakkaṅgo, vācaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇaṃ.

    58.

    58.

    ‘‘கச்சின்னு போ⁴தோ குஸலங், கச்சி போ⁴தோ அனாமயங்;

    ‘‘Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    கச்சி ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஸி’’.

    Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi’’.

    59.

    59.

    ‘‘குஸலஞ்சேவ மே ஹங்ஸ, அதோ² ஹங்ஸ அனாமயங்;

    ‘‘Kusalañceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;

    அதோ² ரட்ட²மித³ங் பீ²தங், த⁴ம்மேன மனுஸாஸஹங்’’ 67.

    Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsahaṃ’’ 68.

    60.

    60.

    ‘‘கச்சி போ⁴தோ அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;

    கச்சி ச 69 தே தவத்தே²ஸு, நாவகங்க²ந்தி ஜீவிதங்’’.

    Kacci ca 70 te tavatthesu, nāvakaṅkhanti jīvitaṃ’’.

    61.

    61.

    ‘‘அதோ²பி மே அமச்சேஸு, தோ³ஸோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;

    அதோ²பி தே 71 மமத்தே²ஸு, நாவகங்க²ந்தி ஜீவிதங்’’.

    Athopi te 72 mamatthesu, nāvakaṅkhanti jīvitaṃ’’.

    62.

    62.

    ‘‘கச்சி தே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    ‘‘Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, தவ ச²ந்த³வஸானுகா³’’.

    Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā’’.

    63.

    63.

    ‘‘அதோ² மே ஸாதி³ஸீ ப⁴ரியா, அஸ்ஸவா பியபா⁴ணினீ;

    ‘‘Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா, மம ச²ந்த³வஸானுகா³’’.

    Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā’’.

    64.

    64.

    ‘‘ப⁴வந்தங் 73 கச்சி நு மஹா-ஸத்துஹத்த²த்ததங் 74 க³தோ;

    ‘‘Bhavantaṃ 75 kacci nu mahā-sattuhatthattataṃ 76 gato;

    து³க்க²மாபஜ்ஜி விபுலங், தஸ்மிங் பட²மமாபதே³.

    Dukkhamāpajji vipulaṃ, tasmiṃ paṭhamamāpade.

    65.

    65.

    ‘‘கச்சி யந்தாபதித்வான, த³ண்டே³ன ஸமபோத²யி;

    ‘‘Kacci yantāpatitvāna, daṇḍena samapothayi;

    ஏவமேதேஸங் ஜம்மானங், பாதிகங் 77 ப⁴வதி தாவதே³’’.

    Evametesaṃ jammānaṃ, pātikaṃ 78 bhavati tāvade’’.

    66.

    66.

    ‘‘கே²மமாஸி மஹாராஜ, ஏவமாபதி³யா ஸதி 79;

    ‘‘Khemamāsi mahārāja, evamāpadiyā sati 80;

    ந சாயங் கிஞ்சி ரஸ்மாஸு, ஸத்தூவ ஸமபஜ்ஜத².

    Na cāyaṃ kiñci rasmāsu, sattūva samapajjatha.

    67.

    67.

    ‘‘பச்சக³மித்த² நேஸாதோ³, புப்³பே³வ அஜ்ஜ²பா⁴ஸத²;

    ‘‘Paccagamittha nesādo, pubbeva ajjhabhāsatha;

    ததா³யங் ஸுமுகோ²யேவ, பண்டி³தோ பச்சபா⁴ஸத².

    Tadāyaṃ sumukhoyeva, paṇḍito paccabhāsatha.

    68.

    68.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, பஸாத³மயமஜ்ஜ²கா³;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, pasādamayamajjhagā;

    ததோ மங் பாமுசீ பாஸா, அனுஞ்ஞாஸி ஸுகே²ன ச.

    Tato maṃ pāmucī pāsā, anuññāsi sukhena ca.

    69.

    69.

    ‘‘இத³ஞ்ச ஸுமுகே²னேவ, ஏதத³த்தா²ய சிந்திதங்;

    ‘‘Idañca sumukheneva, etadatthāya cintitaṃ;

    போ⁴தோ ஸகாஸேக³மனங் 81, ஏதஸ்ஸ த⁴னமிச்ச²தா’’.

    Bhoto sakāsegamanaṃ 82, etassa dhanamicchatā’’.

    70.

    70.

    ‘‘ஸ்வாக³தஞ்சேவித³ங் ப⁴வதங், பதீதோ சஸ்மி த³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Svāgatañcevidaṃ bhavataṃ, patīto casmi dassanā;

    ஏஸோ சாபி ப³ஹுங் வித்தங், லப⁴தங் யாவதி³ச்ச²தி’’ 83.

    Eso cāpi bahuṃ vittaṃ, labhataṃ yāvadicchati’’ 84.

    71.

    71.

    ‘‘ஸந்தப்பயித்வா நேஸாத³ங், போ⁴கே³ஹி மனுஜாதி⁴போ;

    ‘‘Santappayitvā nesādaṃ, bhogehi manujādhipo;

    அஜ்ஜ²பா⁴ஸத² வக்கங்க³ங், வாசங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணங்’’.

    Ajjhabhāsatha vakkaṅgaṃ, vācaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇaṃ’’.

    72.

    72.

    ‘‘யங் க²லு த⁴ம்மமாதீ⁴னங், வஸோ வத்ததி கிஞ்சனங்;

    ‘‘Yaṃ khalu dhammamādhīnaṃ, vaso vattati kiñcanaṃ;

    ஸப்³ப³த்தி²ஸ்ஸரியங் தவ 85, தங் பஸாஸ 86 யதி³ச்ச²த².

    Sabbatthissariyaṃ tava 87, taṃ pasāsa 88 yadicchatha.

    73.

    73.

    ‘‘தா³னத்த²ங் உபபொ⁴த்துங் வா, யங் சஞ்ஞங் உபகப்பதி;

    ‘‘Dānatthaṃ upabhottuṃ vā, yaṃ caññaṃ upakappati;

    ஏதங் த³தா³மி வோ வித்தங், இஸ்ஸரியங் 89 விஸ்ஸஜாமி வோ’’.

    Etaṃ dadāmi vo vittaṃ, issariyaṃ 90 vissajāmi vo’’.

    74.

    74.

    ‘‘யதா² ச ம்யாயங் ஸுமுகோ², அஜ்ஜ²பா⁴ஸெய்ய பண்டி³தோ;

    ‘‘Yathā ca myāyaṃ sumukho, ajjhabhāseyya paṇḍito;

    காமஸா பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ, தங் ம்யாஸ்ஸ பரமப்பியங்’’.

    Kāmasā buddhisampanno, taṃ myāssa paramappiyaṃ’’.

    75.

    75.

    ‘‘அஹங் க²லு மஹாராஜ, நாக³ராஜாரிவந்தரங்;

    ‘‘Ahaṃ khalu mahārāja, nāgarājārivantaraṃ;

    படிவத்துங் ந ஸக்கோமி, ந மே ஸோ வினயோ ஸியா.

    Paṭivattuṃ na sakkomi, na me so vinayo siyā.

    76.

    76.

    ‘‘அம்ஹாகஞ்சேவ ஸோ 91 ஸெட்டோ², த்வஞ்ச உத்தமஸத்தவோ;

    ‘‘Amhākañceva so 92 seṭṭho, tvañca uttamasattavo;

    பூ⁴மிபாலோ மனுஸ்ஸிந்தோ³, பூஜா ப³ஹூஹி ஹேதுஹி.

    Bhūmipālo manussindo, pūjā bahūhi hetuhi.

    77.

    77.

    ‘‘தேஸங் உபி⁴ன்னங் ப⁴ணதங், வத்தமானே வினிச்ச²யே;

    ‘‘Tesaṃ ubhinnaṃ bhaṇataṃ, vattamāne vinicchaye;

    நந்தரங் 93 படிவத்தப்³ப³ங், பெஸ்ஸேன 94 மனுஜாதி⁴ப’’.

    Nantaraṃ 95 paṭivattabbaṃ, pessena 96 manujādhipa’’.

    78.

    78.

    ‘‘த⁴ம்மேன கிர நேஸாதோ³, பண்டி³தோ அண்ட³ஜோ இதி;

    ‘‘Dhammena kira nesādo, paṇḍito aṇḍajo iti;

    ந ஹேவ அகதத்தஸ்ஸ, நயோ ஏதாதி³ஸோ ஸியா.

    Na heva akatattassa, nayo etādiso siyā.

    79.

    79.

    ‘‘ஏவங் அக்³க³பகதிமா, ஏவங் உத்தமஸத்தவோ;

    ‘‘Evaṃ aggapakatimā, evaṃ uttamasattavo;

    யாவதத்தி² மயா தி³ட்டா², நாஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஏதி³ஸங்.

    Yāvatatthi mayā diṭṭhā, nāññaṃ passāmi edisaṃ.

    80.

    80.

    ‘‘துட்டொ²ஸ்மி வோ பகதியா, வாக்யேன மது⁴ரேன ச;

    ‘‘Tuṭṭhosmi vo pakatiyā, vākyena madhurena ca;

    ஏஸோ சாபி மமச்ச²ந்தோ³, சிரங் பஸ்ஸெய்ய வோ உபோ⁴’’.

    Eso cāpi mamacchando, ciraṃ passeyya vo ubho’’.

    81.

    81.

    ‘‘யங் கிச்சங் 97 பரமே மித்தே, கதமஸ்மாஸு 98 தங் தயா;

    ‘‘Yaṃ kiccaṃ 99 parame mitte, katamasmāsu 100 taṃ tayā;

    பத்தா நிஸ்ஸங்ஸயங் த்யாம்ஹா 101, ப⁴த்திரஸ்மாஸு யா தவ.

    Pattā nissaṃsayaṃ tyāmhā 102, bhattirasmāsu yā tava.

    82.

    82.

    ‘‘அது³ஞ்ச நூன ஸுமஹா, ஞாதிஸங்க⁴ஸ்ஸ மந்தரங்;

    ‘‘Aduñca nūna sumahā, ñātisaṅghassa mantaraṃ;

    அத³ஸ்ஸனேன அஸ்மாகங் 103, து³க்க²ங் ப³ஹூஸு பக்கி²ஸு.

    Adassanena asmākaṃ 104, dukkhaṃ bahūsu pakkhisu.

    83.

    83.

    ‘‘தேஸங் ஸோகவிகா⁴தாய, தயா அனுமதா மயங்;

    ‘‘Tesaṃ sokavighātāya, tayā anumatā mayaṃ;

    தங் பத³க்கி²ணதோ கத்வா, ஞாதிங் 105 பஸ்ஸேமுரிந்த³ம 106.

    Taṃ padakkhiṇato katvā, ñātiṃ 107 passemurindama 108.

    84.

    84.

    ‘‘அத்³தா⁴ஹங் விபுலங் பீதிங், ப⁴வதங் விந்தா³மி த³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Addhāhaṃ vipulaṃ pītiṃ, bhavataṃ vindāmi dassanā;

    ஏஸோ சாபி மஹா அத்தோ², ஞாதிவிஸ்ஸாஸனா ஸியா’’.

    Eso cāpi mahā attho, ñātivissāsanā siyā’’.

    85.

    85.

    ‘‘இத³ங் வத்வா த⁴தரட்டோ² 109, ஹங்ஸராஜா நராதி⁴பங்;

    ‘‘Idaṃ vatvā dhataraṭṭho 110, haṃsarājā narādhipaṃ;

    உத்தமங் ஜவமன்வாய 111, ஞாதிஸங்க⁴ங் உபாக³முங்.

    Uttamaṃ javamanvāya 112, ñātisaṅghaṃ upāgamuṃ.

    86.

    86.

    ‘‘தே அரோகே³ அனுப்பத்தே, தி³ஸ்வான பரமே தி³ஜே;

    ‘‘Te aroge anuppatte, disvāna parame dije;

    கேகாதி மகருங் ஹங்ஸா, புது²ஸத்³தோ³ அஜாயத².

    Kekāti makaruṃ haṃsā, puthusaddo ajāyatha.

    87.

    87.

    ‘‘தே பதீதா பமுத்தேன, ப⁴த்துனா ப⁴த்துகா³ரவா;

    ‘‘Te patītā pamuttena, bhattunā bhattugāravā;

    ஸமந்தா பரிகிரிங்ஸு 113, அண்ட³ஜா லத்³த⁴பச்சயா’’.

    Samantā parikiriṃsu 114, aṇḍajā laddhapaccayā’’.

    88.

    88.

    ‘‘ஏவங் மித்தவதங் அத்தா², ஸப்³பே³ ஹொந்தி பத³க்கி²ணா;

    ‘‘Evaṃ mittavataṃ atthā, sabbe honti padakkhiṇā;

    ஹங்ஸா யதா² த⁴தரட்டா², ஞாதிஸங்க⁴ங் உபாக³மு’’ந்தி.

    Haṃsā yathā dhataraṭṭhā, ñātisaṅghaṃ upāgamu’’nti.

    சூள 115 ஹங்ஸஜாதகங் பட²மங்.

    Cūḷa 116 haṃsajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ப³ந்தே⁴ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. bandhe (syā. ka.)
    3. ப³ந்த⁴ஸ்ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    4. bandhassa (syā. ka.)
    5. தே³பிச்ச² (ஸீ॰ பீ॰), த்³வேபிச்ச² (ஸ்யா॰)
    6. depiccha (sī. pī.), dvepiccha (syā.)
    7. பு³ஜ்ஜ²ஸே (ஸீ॰)
    8. bujjhase (sī.)
    9. ப³த்³த⁴ங் (ஸீ॰), ப³ந்த⁴ங் (பீ॰)
    10. baddhaṃ (sī.), bandhaṃ (pī.)
    11. பு³த்³தி⁴ஸம்பன்ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. buddhisampanna (sī. syā. pī.)
    13. இச்சேவ (ஸீ॰ பீ॰)
    14. icceva (sī. pī.)
    15. ந ச ஸஞ்சேஸு’மாஸனா (ஸீ॰ பீ॰)
    16. na ca sañcesu’māsanā (sī. pī.)
    17. பச்சகம்பித்த² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. paccakampittha (sī. syā. pī.)
    19. தா’யங் (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    20. tā’yaṃ (sī. pī. ka.)
    21. ததா (ஸ்யா॰ க॰)
    22. tatā (syā. ka.)
    23. கூ³ள்ஹமாஸஜ்ஜ (ஸீ॰ பீ॰)
    24. gūḷhamāsajja (sī. pī.)
    25. ஸம்பா⁴ஸஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    26. sambhāsassa (sī. pī.)
    27. துல்யாம்ஹா (க॰)
    28. tulyāmhā (ka.)
    29. ஜீனத்தி² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. jīnatthi (sī. syā. pī.)
    31. ஸமவெக்க²ஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    32. தவஸ்மஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    33. samavekkhasu (sī. pī.)
    34. tavasmasu (sī. syā.)
    35. கதஸ்ஸா (ஸீ॰ பீ॰)
    36. katassā (sī. pī.)
    37. ப³ஹுன்னங் (ஸீ॰ பீ॰)
    38. bahunnaṃ (sī. pī.)
    39. ப⁴த்துனோ (ஸ்யா॰)
    40. bhattuno (syā.)
    41. வங்கங்கோ³ (ஸ்யா॰)
    42. vaṅkaṅgo (syā.)
    43. யதா²யங் (ஸீ॰ பீ॰)
    44. கஞ்சி (ஸீ॰)
    45. yathāyaṃ (sī. pī.)
    46. kañci (sī.)
    47. க³ந்த்வா (ஸ்யா॰ க॰)
    48. gantvā (syā. ka.)
    49. காசே (பீ॰)
    50. kāce (pī.)
    51. சித்தோ (க॰)
    52. citto (ka.)
    53. விஹகா³ (ஸீ॰ பீ॰)
    54. ஹத்த²த்த²’மாக³தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    55. vihagā (sī. pī.)
    56. hatthattha’māgatā (sī. syā. pī.)
    57. த⁴ம்மே யுத்தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    58. dhamme yutto (sī. pī.)
    59. அத்தனோ யங் (ஸ்யா॰)
    60. attano yaṃ (syā.)
    61. பாமுஞ்சிங் (பீ॰ க॰)
    62. pāmuñciṃ (pī. ka.)
    63. க³ந்த்வா (ஸப்³ப³த்த²)
    64. gantvā (sabbattha)
    65. அஸ்ஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    66. assu (sī. syā. pī.)
    67. மனுஸிஸ்ஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    68. manusissati (sī. pī.)
    69. கச்சின்னு (ஸீ॰ பீ॰)
    70. kaccinnu (sī. pī.)
    71. அதோ²பிமே (ஸீ॰ பீ॰)
    72. athopime (sī. pī.)
    73. ப⁴வங் து (ஸீ॰ பீ॰), ப⁴வன்னு (ஸ்யா॰)
    74. ஹத்த²த்த²தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    75. bhavaṃ tu (sī. pī.), bhavannu (syā.)
    76. hatthatthataṃ (sī. syā. pī.)
    77. பாகதிகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    78. pākatikaṃ (sī. pī.)
    79. ஏவமாபதி³ ஸங்ஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    80. evamāpadi saṃsati (sī. pī.)
    81. ஸகாஸே + ஆக³மனங்
    82. sakāse + āgamanaṃ
    83. யாவதிச்ச²தி (ஸீ॰ பீ॰)
    84. yāvaticchati (sī. pī.)
    85. ஸப்³ப³த்தி²ஸ்ஸரியங் ப⁴வதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் ப⁴வதங் (ஸ்யா॰ க॰)
    86. பஸாஸத² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    87. sabbatthissariyaṃ bhavataṃ (sī. syā. pī.), sabbissariyaṃ bhavataṃ (syā. ka.)
    88. pasāsatha (sī. syā. pī.)
    89. இஸ்ஸேரங் (ஸீ॰), இஸ்ஸரங் (பீ॰)
    90. isseraṃ (sī.), issaraṃ (pī.)
    91. யோ (ஸீ॰ பீ॰)
    92. yo (sī. pī.)
    93. நாந்தரங் (ஸீ॰ பீ॰)
    94. பேஸேன (க॰)
    95. nāntaraṃ (sī. pī.)
    96. pesena (ka.)
    97. யங்கிஞ்சி (பீ॰)
    98. ரஸ்மாஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    99. yaṃkiñci (pī.)
    100. rasmāsu (sī. pī.)
    101. த்யம்ஹா (பீ॰)
    102. tyamhā (pī.)
    103. அம்ஹாகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    104. amhākaṃ (sī. pī.)
    105. ஞாதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    106. பஸ்ஸேமரிந்த³ம (ஸீ॰ பீ॰)
    107. ñātī (sī. syā. pī.)
    108. passemarindama (sī. pī.)
    109. த⁴தரட்டா² (ஸீ॰)
    110. dhataraṭṭhā (sī.)
    111. உத்தமஜவமத்தாய (ஸீ॰ பீ॰)
    112. uttamajavamattāya (sī. pī.)
    113. பரிகரிங்ஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    114. parikariṃsu (sī. syā. pī.)
    115. சுல்ல (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    116. culla (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [533] 1. சூளஹங்ஸஜாதகவண்ணனா • [533] 1. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact