Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૦૨] ૬. ચૂળહંસજાતકવણ્ણના

    [502] 6. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā

    એતે હંસા પક્કમન્તીતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો આનન્દથેરસ્સ જીવિતપરિચ્ચાગમેવ આરબ્ભ કથેસિ. તદાપિ હિ ધમ્મસભાયં થેરસ્સ ગુણકથં કથેન્તેસુ ભિક્ખૂસુ સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ આનન્દેન મમત્થાય જીવિતં પરિચ્ચત્તમેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Ete haṃsā pakkamantīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ānandatherassa jīvitapariccāgameva ārabbha kathesi. Tadāpi hi dhammasabhāyaṃ therassa guṇakathaṃ kathentesu bhikkhūsu satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānandena mamatthāya jīvitaṃ pariccattamevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બહુપુત્તકો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. ખેમા નામસ્સ અગ્ગમહેસી અહોસિ. તદા મહાસત્તો સુવણ્ણહંસયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા નવુતિહંસસહસ્સપરિવુતો ચિત્તકૂટે વસિ. તદાપિ દેવી વુત્તનયેનેવ સુપિનં દિસ્વા રઞ્ઞો સુવણ્ણવણ્ણહંસસ્સ ધમ્મદેસનાસવનદોહળં આરોચેસિ. રાજાપિ અમચ્ચે પુચ્છિત્વા ‘‘સુવણ્ણવણ્ણહંસા નામ ચિત્તકૂટપબ્બતે વસન્તી’’તિ ચ સુત્વા ખેમં નામ સરં કારેત્વા નાનપ્પકારાનિ નિવાપધઞ્ઞાનિ રોપાપેત્વા ચતૂસુ કણ્ણેસુ દેવસિકં અભયઘોસનં ઘોસાપેસિ, એકઞ્ચ લુદ્દપુત્તં હંસાનં ગહણત્થાય પયોજેસિ. તસ્સ પયોજિતાકારો ચ, તેન તત્થ સકુણાનં ઉપપરિક્ખિતભાવો ચ, સુવણ્ણહંસાનં આગતકાલે રઞ્ઞો આરોચેત્વા પાસાનં ઓડ્ડિતનિયામો ચ, મહાસત્તસ્સ પાસે બદ્ધનિયામો ચ, સુમુખસ્સ હંસસેનાપતિનો તીસુ હંસઘટાસુ તં અદિસ્વા નિવત્તનઞ્ચ સબ્બં મહાહંસજાતકે (જા॰ ૨.૨૧.૮૯ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. ઇધાપિ મહાસત્તો યટ્ઠિપાસે બજ્ઝિત્વા પાસયટ્ઠિયં ઓલમ્બન્તોયેવ ગીવં પસારેત્વા હંસાનં ગતમગ્ગં ઓલોકેન્તો સુમુખં આગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘આગતકાલે નં વીમંસિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તસ્મિં આગતે તિસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ bahuputtako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Khemā nāmassa aggamahesī ahosi. Tadā mahāsatto suvaṇṇahaṃsayoniyaṃ nibbattitvā navutihaṃsasahassaparivuto cittakūṭe vasi. Tadāpi devī vuttanayeneva supinaṃ disvā rañño suvaṇṇavaṇṇahaṃsassa dhammadesanāsavanadohaḷaṃ ārocesi. Rājāpi amacce pucchitvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇahaṃsā nāma cittakūṭapabbate vasantī’’ti ca sutvā khemaṃ nāma saraṃ kāretvā nānappakārāni nivāpadhaññāni ropāpetvā catūsu kaṇṇesu devasikaṃ abhayaghosanaṃ ghosāpesi, ekañca luddaputtaṃ haṃsānaṃ gahaṇatthāya payojesi. Tassa payojitākāro ca, tena tattha sakuṇānaṃ upaparikkhitabhāvo ca, suvaṇṇahaṃsānaṃ āgatakāle rañño ārocetvā pāsānaṃ oḍḍitaniyāmo ca, mahāsattassa pāse baddhaniyāmo ca, sumukhassa haṃsasenāpatino tīsu haṃsaghaṭāsu taṃ adisvā nivattanañca sabbaṃ mahāhaṃsajātake (jā. 2.21.89 ādayo) āvi bhavissati. Idhāpi mahāsatto yaṭṭhipāse bajjhitvā pāsayaṭṭhiyaṃ olambantoyeva gīvaṃ pasāretvā haṃsānaṃ gatamaggaṃ olokento sumukhaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘āgatakāle naṃ vīmaṃsissāmī’’ti cintetvā tasmiṃ āgate tisso gāthā abhāsi –

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘એતે હંસા પક્કમન્તિ, વક્કઙ્ગા ભયમેરિતા;

    ‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    હરિત્તચ હેમવણ્ણ, કામં સુમુખ પક્કમ.

    Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘ઓહાય મં ઞાતિગણા, એકં પાસવસં ગતં;

    ‘‘Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;

    અનપેક્ખમાના ગચ્છન્તિ, કિં એકો અવહિય્યસિ.

    Anapekkhamānā gacchanti, kiṃ eko avahiyyasi.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘પતેવ પતતં સેટ્ઠ, નત્થિ બદ્ધે સહાયતા;

    ‘‘Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā;

    મા અનીઘાય હાપેસિ, કામં સુમુખ પક્કમા’’તિ.

    Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkamā’’ti.

    તત્થ ભયમેરિતાતિ ભયેરિતા ભયતજ્જિતા ભયચલિતા. હરિત્તચ હેમવણ્ણાતિ દ્વીહિપિ વચનેહિ તમેવાલપતિ. કામન્તિ સુવણ્ણત્તચ, સુવણ્ણવણ્ણ, સુન્દરમુખ એકંસેન પક્કમાહિયેવ, કિં તે ઇધાગમનેનાતિ વદતિ. ઓહાયાતિ મં જહિત્વા ઉપ્પતિતા. અનપેક્ખમાનાતિ તે મમ ઞાતકા મયિ અનપેક્ખાવ ગચ્છન્તિ. પતેવાતિ ઉપ્પતેવ. મા અનીઘાયાતિ ઇતો ગન્ત્વા પત્તબ્બાય નિદ્દુક્ખભાવાય વીરિયં મા હાપેસિ.

    Tattha bhayameritāti bhayeritā bhayatajjitā bhayacalitā. Harittaca hemavaṇṇāti dvīhipi vacanehi tamevālapati. Kāmanti suvaṇṇattaca, suvaṇṇavaṇṇa, sundaramukha ekaṃsena pakkamāhiyeva, kiṃ te idhāgamanenāti vadati. Ohāyāti maṃ jahitvā uppatitā. Anapekkhamānāti te mama ñātakā mayi anapekkhāva gacchanti. Patevāti uppateva. Mā anīghāyāti ito gantvā pattabbāya niddukkhabhāvāya vīriyaṃ mā hāpesi.

    તતો સુમુખો પઙ્કપિટ્ઠે નિસીદિત્વા ગાથમાહ –

    Tato sumukho paṅkapiṭṭhe nisīditvā gāthamāha –

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘નાહં દુક્ખપરેતોતિ, ધતરટ્ઠ તુવં જહે;

    ‘‘Nāhaṃ dukkhaparetoti, dhataraṭṭha tuvaṃ jahe;

    જીવિતં મરણં વા મે, તયા સદ્ધિં ભવિસ્સતી’’તિ.

    Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissatī’’ti.

    તત્થ દુક્ખપરેતોતિ મહારાજ, ‘‘ત્વં મરણદુક્ખપરેતો’’તિ એત્તકેનેવ નાહં તં જહામિ.

    Tattha dukkhaparetoti mahārāja, ‘‘tvaṃ maraṇadukkhapareto’’ti ettakeneva nāhaṃ taṃ jahāmi.

    એવં સુમુખેન સીહનાદે કથિતે ધતરટ્ઠો ગાથમાહ –

    Evaṃ sumukhena sīhanāde kathite dhataraṭṭho gāthamāha –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘એતદરિયસ્સ કલ્યાણં, યં ત્વં સુમુખ ભાસસિ;

    ‘‘Etadariyassa kalyāṇaṃ, yaṃ tvaṃ sumukha bhāsasi;

    તઞ્ચ વીમંસમાનોહં, પતતેતં અવસ્સજિ’’ન્તિ.

    Tañca vīmaṃsamānohaṃ, patatetaṃ avassaji’’nti.

    તત્થ એતદરિયસ્સાતિ યં ત્વં ‘‘નાહં તં જહે’’તિ ભાસસિ, એતં આચારસમ્પન્નસ્સ અરિયસ્સ કલ્યાણં ઉત્તમવચનં. પતતેતન્તિ અહઞ્ચ ન તં વિસ્સજ્જેતુકામોવ એવં અવચં, અથ ખો તં વીમંસમાનો ‘‘પતતૂ’’તિ એતં વચનં અવસ્સજિં, ગચ્છાતિ તં અવોચન્તિ અત્થો.

    Tattha etadariyassāti yaṃ tvaṃ ‘‘nāhaṃ taṃ jahe’’ti bhāsasi, etaṃ ācārasampannassa ariyassa kalyāṇaṃ uttamavacanaṃ. Patatetanti ahañca na taṃ vissajjetukāmova evaṃ avacaṃ, atha kho taṃ vīmaṃsamāno ‘‘patatū’’ti etaṃ vacanaṃ avassajiṃ, gacchāti taṃ avocanti attho.

    એવં તેસં કથેન્તાનઞ્ઞેવ લુદ્દપુત્તો દણ્ડમાદાય વેગેનાગતો. સુમુખો ધતરટ્ઠં અસ્સાસેત્વા તસ્સાભિમુખો ગન્ત્વા અપચિતિં દસ્સેત્વા હંસરઞ્ઞો ગુણે કથેસિ. તાવદેવ લુદ્દો મુદુચિત્તો અહોસિ. સો તસ્સ મુદુચિત્તકં ઞત્વા પુન ગન્ત્વા હંસરાજમેવ અસ્સાસેન્તો અટ્ઠાસિ. લુદ્દોપિ હંસરાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા છટ્ઠં ગાથમાહ –

    Evaṃ tesaṃ kathentānaññeva luddaputto daṇḍamādāya vegenāgato. Sumukho dhataraṭṭhaṃ assāsetvā tassābhimukho gantvā apacitiṃ dassetvā haṃsarañño guṇe kathesi. Tāvadeva luddo muducitto ahosi. So tassa muducittakaṃ ñatvā puna gantvā haṃsarājameva assāsento aṭṭhāsi. Luddopi haṃsarājānaṃ upasaṅkamitvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘અપદેન પદં યાતિ, અન્તલિક્ખચરો દિજો;

    ‘‘Apadena padaṃ yāti, antalikkhacaro dijo;

    આરા પાસં ન બુજ્ઝિ ત્વં, હંસાનં પવરુત્તમા’’તિ.

    Ārā pāsaṃ na bujjhi tvaṃ, haṃsānaṃ pavaruttamā’’ti.

    તત્થ અપદેન પદન્તિ મહારાજ, તુમ્હાદિસો અન્તલિક્ખચરો દિજો અપદે આકાસે પદં કત્વા યાતિ. ન બુજ્ઝિ ત્વન્તિ સો ત્વં એવરૂપો દૂરતોવ ઇમં પાસં ન બુજ્ઝિ ન જાનીતિ પુચ્છતિ.

    Tattha apadena padanti mahārāja, tumhādiso antalikkhacaro dijo apade ākāse padaṃ katvā yāti. Na bujjhi tvanti so tvaṃ evarūpo dūratova imaṃ pāsaṃ na bujjhi na jānīti pucchati.

    મહાસત્તો આહ –

    Mahāsatto āha –

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘યદા પરાભવો હોતિ, પોસો જીવિતસઙ્ખયે;

    ‘‘Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;

    અથ જાલઞ્ચ પાસઞ્ચ, આસજ્જાપિ ન બુજ્ઝતી’’તિ.

    Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhatī’’ti.

    તત્થ યદા પરાભવોતિ સમ્મ લુદ્દપુત્ત, યદા પરાભવો અવુડ્ઢિ વિનાસો સમ્પત્તો હોતિ, અથ પોસો જીવિતસઙ્ખયે પત્તે જાલઞ્ચ પાસઞ્ચ પત્વાપિ ન જાનાતીતિ અત્થો.

    Tattha yadā parābhavoti samma luddaputta, yadā parābhavo avuḍḍhi vināso sampatto hoti, atha poso jīvitasaṅkhaye patte jālañca pāsañca patvāpi na jānātīti attho.

    લુદ્દો હંસરઞ્ઞો કથં અભિનન્દિત્વા સુમુખેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો તિસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Luddo haṃsarañño kathaṃ abhinanditvā sumukhena saddhiṃ sallapanto tisso gāthā abhāsi –

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘એતે હંસા પક્કમન્તિ, વક્કઙ્ગા ભયમેરિતા;

    ‘‘Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    હરિત્તચ હેમવણ્ણ, ત્વઞ્ઞેવ અવહિય્યસિ.

    Harittaca hemavaṇṇa, tvaññeva avahiyyasi.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘એતે ભુત્વા ચ પિવિત્વા ચ, પક્કમન્તિ વિહઙ્ગમા;

    ‘‘Ete bhutvā ca pivitvā ca, pakkamanti vihaṅgamā;

    અનપેક્ખમાના વક્કઙ્ગા, ત્વઞ્ઞેવેકો ઉપાસસિ.

    Anapekkhamānā vakkaṅgā, tvaññeveko upāsasi.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘કિં નુ ત્યાયં દિજો હોતિ, મુત્તો બદ્ધં ઉપાસસિ;

    ‘‘Kiṃ nu tyāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;

    ઓહાય સકુણા યન્તિ, કિં એકો અવહિય્યસી’’તિ.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahiyyasī’’ti.

    તત્થ ત્વઞ્ઞેવાતિ ત્વમેવ ઓહિય્યસીતિ પુચ્છતિ. ઉપાસસીતિ પયિરુપાસસિ.

    Tattha tvaññevāti tvameva ohiyyasīti pucchati. Upāsasīti payirupāsasi.

    સુમુખો આહ –

    Sumukho āha –

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘રાજા મે સો દિજો મિત્તો, સખા પાણસમો ચ મે;

    ‘‘Rājā me so dijo mitto, sakhā pāṇasamo ca me;

    નેવ નં વિજહિસ્સામિ, યાવ કાલસ્સ પરિયાય’’ન્તિ.

    Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāya’’nti.

    તત્થ યાવ કાલસ્સ પરિયાયન્તિ લુદ્દપુત્ત, યાવ જીવિતકાલસ્સ પરિયોસાનં અહં એતં ન વિજહિસ્સામિયેવ.

    Tattha yāva kālassa pariyāyanti luddaputta, yāva jīvitakālassa pariyosānaṃ ahaṃ etaṃ na vijahissāmiyeva.

    તં સુત્વા લુદ્દો પસન્નચિત્તો હુત્વા ‘‘સચાહં એવં સીલસમ્પન્નેસુ ઇમેસુ અપરજ્ઝિસ્સામિ, પથવીપિ મે વિવરં દદેય્ય, કિં મે રઞ્ઞો સન્તિકા લદ્ધેન ધનેન, વિસ્સજ્જેસ્સામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā luddo pasannacitto hutvā ‘‘sacāhaṃ evaṃ sīlasampannesu imesu aparajjhissāmi, pathavīpi me vivaraṃ dadeyya, kiṃ me rañño santikā laddhena dhanena, vissajjessāmi na’’nti cintetvā gāthamāha –

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘યો ચ ત્વં સખિનો હેતુ, પાણં ચજિતુમિચ્છસિ;

    ‘‘Yo ca tvaṃ sakhino hetu, pāṇaṃ cajitumicchasi;

    સો તે સહાયં મુઞ્ચામિ, હોતુ રાજા તવાનુગો’’તિ.

    So te sahāyaṃ muñcāmi, hotu rājā tavānugo’’ti.

    તત્થ યો ચ ત્વન્તિ યો નામ ત્વં. સોતિ સો અહં. તવાનુગોતિ એસ હંસરાજા તવ વસં અનુગતો હોતુ, તયા સદ્ધિં એકટ્ઠાને વસતુ.

    Tattha yo ca tvanti yo nāma tvaṃ. Soti so ahaṃ. Tavānugoti esa haṃsarājā tava vasaṃ anugato hotu, tayā saddhiṃ ekaṭṭhāne vasatu.

    એવઞ્ચ પન વત્વા ધતરટ્ઠં યટ્ઠિપાસતો ઓતારેત્વા સરતીરં નેત્વા પાસં મુઞ્ચિત્વા મુદુચિત્તેન લોહિતં ધોવિત્વા ન્હારુઆદીનિ પટિપાદેસિ. તસ્સ મુદુચિત્તતાય મહાસત્તસ્સ પારમિતાનુભાવેન ચ તાવદેવ પાદો સચ્છવિ અહોસિ, બદ્ધટ્ઠાનમ્પિ ન પઞ્ઞાયિ. સુમુખો બોધિસત્તં ઓલોકેત્વા તુટ્ઠચિત્તો અનુમોદનં કરોન્તો ગાથમાહ –

    Evañca pana vatvā dhataraṭṭhaṃ yaṭṭhipāsato otāretvā saratīraṃ netvā pāsaṃ muñcitvā muducittena lohitaṃ dhovitvā nhāruādīni paṭipādesi. Tassa muducittatāya mahāsattassa pāramitānubhāvena ca tāvadeva pādo sacchavi ahosi, baddhaṭṭhānampi na paññāyi. Sumukho bodhisattaṃ oloketvā tuṭṭhacitto anumodanaṃ karonto gāthamāha –

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘એવં લુદ્દક નન્દસ્સુ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    ‘‘Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ નન્દામિ, મુત્તં દિસ્વા દિજાધિપ’’ન્તિ.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā dijādhipa’’nti.

    તં સુત્વા લુદ્દો ‘‘ગચ્છથ, સામી’’તિ આહ. અથ નં મહાસત્તો ‘‘કિં પન ત્વં સમ્મ, મં અત્તનો અત્થાય બન્ધિ, ઉદાહુ અઞ્ઞસ્સ આણત્તિયા’’તિ પુચ્છિત્વા તેન તસ્મિં કારણે આરોચિતે ‘‘કિં નુ ખો મે ઇતોવ ચિત્તકૂટં ગન્તું સેય્યો, ઉદાહુ નગર’’ન્તિ વિમંસન્તો ‘‘મયિ નગરં ગતે લુદ્દપુત્તો ધનં લભિસ્સતિ, દેવિયા દોહળો પટિપ્પસ્સમ્ભિસ્સતિ, સુમુખસ્સ મિત્તધમ્મો પાકટો ભવિસ્સતિ, તથા મમ ઞાણબલં, ખેમઞ્ચ સરં અભયદક્ખિણં કત્વા લભિસ્સામિ, તસ્મા નગરમેવ ગન્તું સેય્યો’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા ‘‘લુદ્દ, ત્વં અમ્હે કાજેનાદાય રઞ્ઞો સન્તિકં નેહિ, સચે નો રાજા વિસ્સજ્જેતુકામો ભવિસ્સતિ, વિસ્સજ્જેસ્સતી’’તિ આહ. રાજાનો નામ સામિ, કક્ખળા, ગચ્છથ તુમ્હેતિ. મયં તાદિસં લુદ્દમ્પિ મુદુકં કરિમ્હ, રઞ્ઞો આરાધને અમ્હાકં ભારો, નેહિયેવ નો, સમ્માતિ. સો તથા અકાસિ. રાજા હંસે દિસ્વાવ સોમનસ્સજાતો હુત્વા દ્વેપિ હંસે કઞ્ચનપીઠે નિસીદાપેત્વા મધુલાજે ખાદાપેત્વા મધુરોદકં પાયેત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ ધમ્મકથં આયાચિ. હંસરાજા તસ્સ સોતુકામતં વિદિત્વા પઠમં તાવ પટિસન્થારમકાસિ . તત્રિમા હંસસ્સ ચ રઞ્ઞો ચ વચનપટિવચનગાથાયો હોન્તિ –

    Taṃ sutvā luddo ‘‘gacchatha, sāmī’’ti āha. Atha naṃ mahāsatto ‘‘kiṃ pana tvaṃ samma, maṃ attano atthāya bandhi, udāhu aññassa āṇattiyā’’ti pucchitvā tena tasmiṃ kāraṇe ārocite ‘‘kiṃ nu kho me itova cittakūṭaṃ gantuṃ seyyo, udāhu nagara’’nti vimaṃsanto ‘‘mayi nagaraṃ gate luddaputto dhanaṃ labhissati, deviyā dohaḷo paṭippassambhissati, sumukhassa mittadhammo pākaṭo bhavissati, tathā mama ñāṇabalaṃ, khemañca saraṃ abhayadakkhiṇaṃ katvā labhissāmi, tasmā nagarameva gantuṃ seyyo’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā ‘‘ludda, tvaṃ amhe kājenādāya rañño santikaṃ nehi, sace no rājā vissajjetukāmo bhavissati, vissajjessatī’’ti āha. Rājāno nāma sāmi, kakkhaḷā, gacchatha tumheti. Mayaṃ tādisaṃ luddampi mudukaṃ karimha, rañño ārādhane amhākaṃ bhāro, nehiyeva no, sammāti. So tathā akāsi. Rājā haṃse disvāva somanassajāto hutvā dvepi haṃse kañcanapīṭhe nisīdāpetvā madhulāje khādāpetvā madhurodakaṃ pāyetvā añjaliṃ paggayha dhammakathaṃ āyāci. Haṃsarājā tassa sotukāmataṃ viditvā paṭhamaṃ tāva paṭisanthāramakāsi . Tatrimā haṃsassa ca rañño ca vacanapaṭivacanagāthāyo honti –

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘કચ્ચિન્નુ ભોતો કુસલં, કચ્ચિ ભોતો અનામયં;

    ‘‘Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    કચ્ચિ રટ્ઠમિદં ફીતં, ધમ્મેન મનુસાસસિ.

    Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘કુસલં ચેવ મે હંસ, અથો હંસ અનામયં;

    ‘‘Kusalaṃ ceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;

    અથો રટ્ઠમિદં ફીતં, ધમ્મેન મનુસાસહં.

    Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsahaṃ.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘કચ્ચિ ભોતો અમચ્ચેસુ, દોસો કોચિ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;

    કચ્ચિ આરા અમિત્તા તે, છાયા દક્ખિણતોરિવ.

    Kacci ārā amittā te, chāyā dakkhiṇatoriva.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘અથોપિ મે અમચ્ચેસુ, દોસો કોચિ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;

    અથો આરા અમિત્તા મે, છાયા દક્ખિણતોરિવ.

    Atho ārā amittā me, chāyā dakkhiṇatoriva.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘કચ્ચિ તે સાદિસી ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    પુત્તરૂપયસૂપેતા, તવ છન્દવસાનુગા.

    Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘અથો મે સાદિસી ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    પુત્તરૂપયસૂપેતા, મમ છન્દવસાનુગા.

    Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘કચ્ચિ તે બહવો પુત્તા, સુજાતા રટ્ઠવડ્ઢન;

    ‘‘Kacci te bahavo puttā, sujātā raṭṭhavaḍḍhana;

    પઞ્ઞાજવેન સમ્પન્ના, સમ્મોદન્તિ તતો તતો.

    Paññājavena sampannā, sammodanti tato tato.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘સતમેકો ચ મે પુત્તા, ધતરટ્ઠ મયા સુતા;

    ‘‘Satameko ca me puttā, dhataraṭṭha mayā sutā;

    તેસં ત્વં કિચ્ચમક્ખાહિ, નાવરુજ્ઝન્તિ તે વચો’’તિ.

    Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhi, nāvarujjhanti te vaco’’ti.

    તત્થ કુસલન્તિ આરોગ્યં, ઇતરં તસ્સેવ વેવચનં. ફીતન્તિ કચ્ચિ તે ઇદં રટ્ઠં ફીતં સુભિક્ખં, ધમ્મેન ચ નં અનુસાસસીતિ પુચ્છતિ. દોસોતિ અપરાધો. છાયા દક્ખિણતોરિવાતિ યથા નામ દક્ખિણદિસાભિમુખા છાયા ન વડ્ઢતિ, એવં તે કચ્ચિ અમિત્તા ન વડ્ઢન્તીતિ વદતિ. સાદિસીતિ જાતિગોત્તકુલપદેસેહિ સમાના. એવરૂપા હિ અતિચારિની ન હોતિ. અસ્સવાતિ વચનપટિગ્ગાહિકા. પુત્તરૂપયસૂપેતાતિ પુત્તેહિ ચ રૂપેન ચ યસેન ચ ઉપેતા. પઞ્ઞાજવેનાતિ પઞ્ઞાવેગેન પઞ્ઞં જવાપેત્વા તાનિ તાનિ કિચ્ચાનિ પરિચ્છિન્દિતું સમત્થાતિ પુચ્છતિ. સમ્મોદન્તિ તતો તતોતિ યત્થ યત્થ નિયુત્તા હોન્તિ, તતો તતો સમ્મોદન્તેવ, ન વિરુજ્ઝન્તીતિ પુચ્છતિ. મયા સુતાતિ મયા વિસ્સુતા. મઞ્હિ લોકો ‘‘બહુપુત્તરાજા’’તિ વદતિ, ઇતિ તે મં નિસ્સાય વિસ્સુતા પાકટા જાતાતિ મયા સુતા નામ હોન્તીતિ વદતિ. તેસં ત્વં કિચ્ચમક્ખાહીતિ તેસં મમ પુત્તાનં ‘‘ઇદં નામ કરોન્તૂ’’તિ ત્વં કિચ્ચમક્ખાહિ, ન તે વચનં અવરુજ્ઝન્તિ, ઓવાદં નેસં દેહીતિ અધિપ્પાયેનેવમાહ.

    Tattha kusalanti ārogyaṃ, itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Phītanti kacci te idaṃ raṭṭhaṃ phītaṃ subhikkhaṃ, dhammena ca naṃ anusāsasīti pucchati. Dosoti aparādho. Chāyā dakkhiṇatorivāti yathā nāma dakkhiṇadisābhimukhā chāyā na vaḍḍhati, evaṃ te kacci amittā na vaḍḍhantīti vadati. Sādisīti jātigottakulapadesehi samānā. Evarūpā hi aticārinī na hoti. Assavāti vacanapaṭiggāhikā. Puttarūpayasūpetāti puttehi ca rūpena ca yasena ca upetā. Paññājavenāti paññāvegena paññaṃ javāpetvā tāni tāni kiccāni paricchindituṃ samatthāti pucchati. Sammodanti tato tatoti yattha yattha niyuttā honti, tato tato sammodanteva, na virujjhantīti pucchati. Mayā sutāti mayā vissutā. Mañhi loko ‘‘bahuputtarājā’’ti vadati, iti te maṃ nissāya vissutā pākaṭā jātāti mayā sutā nāma hontīti vadati. Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhīti tesaṃ mama puttānaṃ ‘‘idaṃ nāma karontū’’ti tvaṃ kiccamakkhāhi, na te vacanaṃ avarujjhanti, ovādaṃ nesaṃ dehīti adhippāyenevamāha.

    તં સુત્વા મહાસત્તો તસ્સ ઓવાદં દેન્તો પઞ્ચ ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā mahāsatto tassa ovādaṃ dento pañca gāthā abhāsi –

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘ઉપપન્નોપિ ચે હોતિ, જાતિયા વિનયેન વા;

    ‘‘Upapannopi ce hoti, jātiyā vinayena vā;

    અથ પચ્છા કુરુતે યોગં, કિચ્છે આપાસુ સીદતિ.

    Atha pacchā kurute yogaṃ, kicche āpāsu sīdati.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘તસ્સ સંહીરપઞ્ઞસ્સ, વિવરો જાયતે મહા;

    ‘‘Tassa saṃhīrapaññassa, vivaro jāyate mahā;

    રત્તિમન્ધોવ રૂપાનિ, થૂલાનિ મનુપસ્સતિ.

    Rattimandhova rūpāni, thūlāni manupassati.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘અસારે સારયોગઞ્ઞૂ, મતિં ન ત્વેવ વિન્દતિ;

    ‘‘Asāre sārayogaññū, matiṃ na tveva vindati;

    સરભોવ ગિરિદુગ્ગસ્મિં, અન્તરાયેવ સીદતિ.

    Sarabhova giriduggasmiṃ, antarāyeva sīdati.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘હીનજચ્ચોપિ ચે હોતિ, ઉટ્ઠાતા ધિતિમા નરો;

    ‘‘Hīnajaccopi ce hoti, uṭṭhātā dhitimā naro;

    આચારસીલસમ્પન્નો, નિસે અગ્ગીવ ભાસતિ.

    Ācārasīlasampanno, nise aggīva bhāsati.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘એતં મે ઉપમં કત્વા, પુત્તે વિજ્જાસુ વાચય;

    ‘‘Etaṃ me upamaṃ katvā, putte vijjāsu vācaya;

    સંવિરૂળ્હેથ મેધાવી, ખેત્તે બીજંવ વુટ્ઠિયા’’તિ.

    Saṃvirūḷhetha medhāvī, khette bījaṃva vuṭṭhiyā’’ti.

    તત્થ વિનયેનાતિ આચારેન. પચ્છા કુરુતે યોગન્તિ યો ચે સિક્ખિતબ્બસિક્ખાસુ દહરકાલે યોગં વીરિયં અકત્વા પચ્છા મહલ્લકકાલે કરોતિ, એવરૂપો પચ્છા તથારૂપે દુક્ખે વા આપદાસુ વા ઉપ્પન્નાસુ સીદતિ, અત્તાનં ઉદ્ધરિતું ન સક્કોતિ. તસ્સ સંહીરપઞ્ઞસ્સાતિ તસ્સ અસિક્ખિતત્તા તતો તતો હરિતબ્બપઞ્ઞસ્સ નિચ્ચં ચલબુદ્ધિનો. વિવરોતિ ભોગાદીનં છિદ્દં, પરિહાનીતિ અત્થો. રત્તિમન્ધોતિ રત્તન્ધો. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘યથા રત્તન્ધો રત્તિકાણો રત્તિં ચન્દોભાસાદીહિ થૂલરૂપાનેવ પસ્સતિ, સુખુમાનિ પસ્સિતું ન સક્કોતિ, એવં અસિક્ખિતો સંહીરપઞ્ઞો કિસ્મિઞ્ચિદેવ ભયે ઉપ્પન્ને સુખુમાનિ કિચ્ચાનિ પસ્સિતું ન સક્કોતિ, ઓળારિકેયેવ પસ્સતિ, તસ્મા તવ પુત્તે દહરકાલેયેવ સિક્ખાપેતું વટ્ટતી’’તિ.

    Tattha vinayenāti ācārena. Pacchā kurute yoganti yo ce sikkhitabbasikkhāsu daharakāle yogaṃ vīriyaṃ akatvā pacchā mahallakakāle karoti, evarūpo pacchā tathārūpe dukkhe vā āpadāsu vā uppannāsu sīdati, attānaṃ uddharituṃ na sakkoti. Tassa saṃhīrapaññassāti tassa asikkhitattā tato tato haritabbapaññassa niccaṃ calabuddhino. Vivaroti bhogādīnaṃ chiddaṃ, parihānīti attho. Rattimandhoti rattandho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yathā rattandho rattikāṇo rattiṃ candobhāsādīhi thūlarūpāneva passati, sukhumāni passituṃ na sakkoti, evaṃ asikkhito saṃhīrapañño kismiñcideva bhaye uppanne sukhumāni kiccāni passituṃ na sakkoti, oḷārikeyeva passati, tasmā tava putte daharakāleyeva sikkhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti.

    અસારેતિ નિસ્સારે લોકાયતવેદસમયે. સારયોગઞ્ઞૂતિ સારયુત્તો એસ સમયોતિ મઞ્ઞમાનો. મતિં ન ત્વેવ વિન્દતીતિ બહું સિક્ખિત્વાપિ પઞ્ઞં ન લભતિયેવ. ગિરિદુગ્ગસ્મિન્તિ સો એવરૂપો યથા નામ સરભો અત્તનો વસનટ્ઠાનં આગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે વિસમમ્પિ સમન્તિ મઞ્ઞમાનો ગિરિદુગ્ગે વેગેનાગચ્છન્તો નરકપપાતં પતિત્વા અન્તરાયેવ સીદતિ, આવાસં ન પાપુણાતિ, એવમેતં અસારં લોકાયતવેદસમયં સારસઞ્ઞાય ઉગ્ગહેત્વા મહાવિનાસં પાપુણાતિ. તસ્મા તવ પુત્તે અત્થનિસ્સિતેસુ વડ્ઢિઆવહેસુ કિચ્ચેસુ યોજેત્વા સિક્ખાપેહીતિ. નિસે અગ્ગીવાતિ મહારાજ, હીનજાતિકોપિ ઉટ્ઠાનાદિગુણસમ્પન્નો રત્તિં અગ્ગિક્ખન્ધો વિય ઓભાસતિ. એતં મેતિ એતં મયા વુત્તં રત્તન્ધઞ્ચ અગ્ગિક્ખન્ધઞ્ચ ઉપમં કત્વા તવ પુત્તે વિજ્જાસુ વાચય, સિક્ખિતબ્બયુત્તાસુ સિક્ખાસુ યોજેહિ. એવં યુત્તો હિ યથા સુખેત્તે સુવુટ્ઠિયા બીજં સંવિરૂહતિ, તથેવ મેધાવી સંવિરૂહતિ, યસેન ચ ભોગેહિ ચ વડ્ઢતીતિ.

    Asāreti nissāre lokāyatavedasamaye. Sārayogaññūti sārayutto esa samayoti maññamāno. Matiṃ na tveva vindatīti bahuṃ sikkhitvāpi paññaṃ na labhatiyeva. Giriduggasminti so evarūpo yathā nāma sarabho attano vasanaṭṭhānaṃ āgacchanto antarāmagge visamampi samanti maññamāno giridugge vegenāgacchanto narakapapātaṃ patitvā antarāyeva sīdati, āvāsaṃ na pāpuṇāti, evametaṃ asāraṃ lokāyatavedasamayaṃ sārasaññāya uggahetvā mahāvināsaṃ pāpuṇāti. Tasmā tava putte atthanissitesu vaḍḍhiāvahesu kiccesu yojetvā sikkhāpehīti. Nise aggīvāti mahārāja, hīnajātikopi uṭṭhānādiguṇasampanno rattiṃ aggikkhandho viya obhāsati. Etaṃ meti etaṃ mayā vuttaṃ rattandhañca aggikkhandhañca upamaṃ katvā tava putte vijjāsu vācaya, sikkhitabbayuttāsu sikkhāsu yojehi. Evaṃ yutto hi yathā sukhette suvuṭṭhiyā bījaṃ saṃvirūhati, tatheva medhāvī saṃvirūhati, yasena ca bhogehi ca vaḍḍhatīti.

    એવં મહાસત્તો સબ્બરત્તિં રઞ્ઞો ધમ્મં દેસેસિ, દેવિયા દોહળો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. મહાસત્તો અરુણુગ્ગમનવેલાયમેવ રાજાનં પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠપેત્વા અપ્પમાદેન ઓવદિત્વા સદ્ધિં સુમુખેન ઉત્તરસીહપઞ્જરેન નિક્ખમિત્વા ચિત્તકૂટમેવ ગતો.

    Evaṃ mahāsatto sabbarattiṃ rañño dhammaṃ desesi, deviyā dohaḷo paṭippassambhi. Mahāsatto aruṇuggamanavelāyameva rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhapetvā appamādena ovaditvā saddhiṃ sumukhena uttarasīhapañjarena nikkhamitvā cittakūṭameva gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘એવં, ભિક્ખવે, પુબ્બેપિ ઇમિના મમત્થાય જીવિતં પરિચ્ચત્તમેવા’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લુદ્દો છન્નો અહોસિ, રાજા સારિપુત્તો, દેવી ખેમાભિક્ખુની, હંસપરિસા સાકિયગણો, સુમુખો આનન્દો, હંસરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepi iminā mamatthāya jīvitaṃ pariccattamevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddo channo ahosi, rājā sāriputto, devī khemābhikkhunī, haṃsaparisā sākiyagaṇo, sumukho ānando, haṃsarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ચૂળહંસજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૦૨. ચૂળહંસજાતકં • 502. Cūḷahaṃsajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact