Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૨૧. અસીતિનિપાતો
21. Asītinipāto
[૫૩૩] ૧. ચૂળહંસજાતકવણ્ણના
[533] 1. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā
સુમુખાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો આયસ્મતો આનન્દસ્સ જીવિતપરિચ્ચાગં આરબ્ભ કથેસિ. દેવદત્તેન હિ તથાગતં જીવિતા વોરોપેતું પયોજિતેસુ ધનુગ્ગહેસુ સબ્બપઠમં પેસિતેન આગન્ત્વા ‘‘નાહં, ભન્તે, સક્કોમિ તં ભગવન્તં જીવિતા વોરોપેતું, મહિદ્ધિકો સો ભગવા મહાનુભાવો’’તિ વુત્તે દેવદત્તો ‘‘અલં, આવુસો, મા ત્વં સમણં ગોતમં જીવિતા વોરોપેહિ, અહમેવ સમણં ગોતમં જીવિતા વોરોપેસ્સામી’’તિ વત્વા તથાગતે ગિજ્ઝકૂટપબ્બતસ્સ પચ્છિમછાયાય ચઙ્કમન્તે સયં ગિજ્ઝકૂટં પબ્બતં અભિરુહિત્વા યન્તવેગેન મહતિં સિલં પવિજ્ઝિ, ‘‘ઇમાય સિલાય સમણં ગોતમં જીવિતા વોરોપેસ્સામી’’તિ. તદા દ્વે પબ્બતકૂટા સમાગન્ત્વા તં સિલં સમ્પટિચ્છિંસુ. તતો પપટિકા ઉપ્પતિત્વા ભગવતો પાદં પહરિત્વા રુહિરં ઉપ્પાદેસિ, બલવવેદના પવત્તિંસુ. જીવકો તથાગતસ્સ પાદં સત્થકેન ફાલેત્વા દુટ્ઠલોહિતં વમેત્વા પૂતિમંસં અપનેત્વા ધોવિત્વા ભેસજ્જં આલિમ્પિત્વા નિરોગમકાસિ. સત્થા પુરિમસદિસમેવ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો મહતિયા બુદ્ધલીલાય વિચરિ.
Sumukhāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto āyasmato ānandassa jīvitapariccāgaṃ ārabbha kathesi. Devadattena hi tathāgataṃ jīvitā voropetuṃ payojitesu dhanuggahesu sabbapaṭhamaṃ pesitena āgantvā ‘‘nāhaṃ, bhante, sakkomi taṃ bhagavantaṃ jīvitā voropetuṃ, mahiddhiko so bhagavā mahānubhāvo’’ti vutte devadatto ‘‘alaṃ, āvuso, mā tvaṃ samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropehi, ahameva samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropessāmī’’ti vatvā tathāgate gijjhakūṭapabbatassa pacchimachāyāya caṅkamante sayaṃ gijjhakūṭaṃ pabbataṃ abhiruhitvā yantavegena mahatiṃ silaṃ pavijjhi, ‘‘imāya silāya samaṇaṃ gotamaṃ jīvitā voropessāmī’’ti. Tadā dve pabbatakūṭā samāgantvā taṃ silaṃ sampaṭicchiṃsu. Tato papaṭikā uppatitvā bhagavato pādaṃ paharitvā ruhiraṃ uppādesi, balavavedanā pavattiṃsu. Jīvako tathāgatassa pādaṃ satthakena phāletvā duṭṭhalohitaṃ vametvā pūtimaṃsaṃ apanetvā dhovitvā bhesajjaṃ ālimpitvā nirogamakāsi. Satthā purimasadisameva bhikkhusaṅghaparivuto mahatiyā buddhalīlāya vicari.
અથ નં દિસ્વા દેવદત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘સમણસ્સ ગોતમસ્સ રૂપસોભગ્ગપ્પત્તં સરીરં દિસ્વા કોચિ મનુસ્સભૂતો ઉપસઙ્કમિતું ન સક્કોતિ, રઞ્ઞો ખો પન નાળાગિરિ નામ હત્થી ચણ્ડો ફરુસો મનુસ્સઘાતકો બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘગુણે ન જાનાતિ, સો તં જીવિતક્ખયં પાપેસ્સતી’’તિ. સો ગન્ત્વા રઞ્ઞો તમત્થં આરોચેસિ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા હત્થાચરિયં પક્કોસાપેત્વા ‘‘સમ્મ, સ્વે નાળાગિરિં મત્તં કત્વા પાતોવ સમણેન ગોતમેન પટિપન્નવીથિયં વિસ્સજ્જેહી’’તિ આહ. દેવદત્તોપિ નં ‘‘અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ હત્થી કિત્તકં સુરં પિવતી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અટ્ઠ ઘટે, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ સ્વે ત્વં તં સોળસ ઘટે પાયેત્વા સમણેન ગોતમેન પટિપન્નવીથિયં અભિમુખં કરેય્યાસી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. રાજા નગરે ભેરિં ચરાપેસિ – ‘‘સ્વે નાળાગિરિં મત્તં કત્વા નગરે વિસ્સજ્જેસ્સતિ, નાગરા પાતોવ સબ્બકિચ્ચાનિ કત્વા અન્તરવીથિં મા પટિપજ્જિંસૂ’’તિ. દેવદત્તોપિ રાજનિવેસના ઓરુય્હ હત્થિસાલં ગન્ત્વા હત્થિગોપકે આમન્તેત્વા ‘‘મયં ભણે ઉચ્ચટ્ઠાનિયં નીચટ્ઠાને, નીચટ્ઠાનિયં વા ઉચ્ચટ્ઠાને કાતું સમત્થા, સચે વો યસેન અત્થો, સ્વે પાતોવ નાળાગિરિં તિખિણસુરાય સોળસ ઘટે પાયેત્વા સમણસ્સ ગોતમસ્સ આગમનવેલાય તુત્તતોમરેહિ વિજ્ઝિત્વા કુજ્ઝાપેત્વા હત્થિસાલં ભિન્દાપેત્વા સમણેન ગોતમેન પટિપન્નવીથિયં અભિમુખં કત્વા સમણં ગોતમં જીવિતક્ખયં પાપેથા’’તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિંસુ.
Atha naṃ disvā devadatto cintesi – ‘‘samaṇassa gotamassa rūpasobhaggappattaṃ sarīraṃ disvā koci manussabhūto upasaṅkamituṃ na sakkoti, rañño kho pana nāḷāgiri nāma hatthī caṇḍo pharuso manussaghātako buddhadhammasaṅghaguṇe na jānāti, so taṃ jīvitakkhayaṃ pāpessatī’’ti. So gantvā rañño tamatthaṃ ārocesi. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā hatthācariyaṃ pakkosāpetvā ‘‘samma, sve nāḷāgiriṃ mattaṃ katvā pātova samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ vissajjehī’’ti āha. Devadattopi naṃ ‘‘aññesu divasesu hatthī kittakaṃ suraṃ pivatī’’ti pucchitvā ‘‘aṭṭha ghaṭe, bhante’’ti vutte ‘‘tena hi sve tvaṃ taṃ soḷasa ghaṭe pāyetvā samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ abhimukhaṃ kareyyāsī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Rājā nagare bheriṃ carāpesi – ‘‘sve nāḷāgiriṃ mattaṃ katvā nagare vissajjessati, nāgarā pātova sabbakiccāni katvā antaravīthiṃ mā paṭipajjiṃsū’’ti. Devadattopi rājanivesanā oruyha hatthisālaṃ gantvā hatthigopake āmantetvā ‘‘mayaṃ bhaṇe uccaṭṭhāniyaṃ nīcaṭṭhāne, nīcaṭṭhāniyaṃ vā uccaṭṭhāne kātuṃ samatthā, sace vo yasena attho, sve pātova nāḷāgiriṃ tikhiṇasurāya soḷasa ghaṭe pāyetvā samaṇassa gotamassa āgamanavelāya tuttatomarehi vijjhitvā kujjhāpetvā hatthisālaṃ bhindāpetvā samaṇena gotamena paṭipannavīthiyaṃ abhimukhaṃ katvā samaṇaṃ gotamaṃ jīvitakkhayaṃ pāpethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu.
સા પવત્તિ સકલનગરે વિત્થારિકા અહોસિ. બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘમામકા ઉપાસકા તં સુત્વા સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ભન્તે, દેવદત્તો રઞ્ઞા સદ્ધિં એકતો હુત્વા સ્વે તુમ્હેહિ પટિપન્નવીથિયં નાળાગિરિં વિસ્સજ્જાપેસ્સતિ, સ્વે પિણ્ડાય અપવિસિત્વા ઇધેવ હોથ, મયં વિહારેયેવ બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ભિક્ખં દસ્સામા’’તિ વદિંસુ. સત્થાપિ ‘‘સ્વે પિણ્ડાય ન પવિસિસ્સામી’’તિ અવત્વાવ ‘‘અહં સ્વે નાળાગિરિં દમેત્વા પાટિહારિયં કત્વા તિત્થિયે મદ્દિત્વા રાજગહે પિણ્ડાય અચરિત્વાવ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો નગરા નિક્ખમિત્વા વેળુવનમેવ આગમિસ્સામિ, રાજગહવાસિનોપિ બહૂનિ ભત્તભાજનાનિ ગહેત્વા વેળુવનમેવ આગમિસ્સન્તિ, સ્વે વિહારેયેવ ભત્તગ્ગં ભવિસ્સતી’’તિ ઇમિના કારણેન તેસં અધિવાસેસિ. તે તથાગતસ્સ અધિવાસનં વિદિત્વા ભત્તભાજનાનિ આહરિત્વા ‘‘વિહારેયેવ દાનં દસ્સામા’’તિ પક્કમિંસુ.
Sā pavatti sakalanagare vitthārikā ahosi. Buddhadhammasaṅghamāmakā upāsakā taṃ sutvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, devadatto raññā saddhiṃ ekato hutvā sve tumhehi paṭipannavīthiyaṃ nāḷāgiriṃ vissajjāpessati, sve piṇḍāya apavisitvā idheva hotha, mayaṃ vihāreyeva buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa bhikkhaṃ dassāmā’’ti vadiṃsu. Satthāpi ‘‘sve piṇḍāya na pavisissāmī’’ti avatvāva ‘‘ahaṃ sve nāḷāgiriṃ dametvā pāṭihāriyaṃ katvā titthiye madditvā rājagahe piṇḍāya acaritvāva bhikkhusaṅghaparivuto nagarā nikkhamitvā veḷuvanameva āgamissāmi, rājagahavāsinopi bahūni bhattabhājanāni gahetvā veḷuvanameva āgamissanti, sve vihāreyeva bhattaggaṃ bhavissatī’’ti iminā kāraṇena tesaṃ adhivāsesi. Te tathāgatassa adhivāsanaṃ viditvā bhattabhājanāni āharitvā ‘‘vihāreyeva dānaṃ dassāmā’’ti pakkamiṃsu.
સત્થાપિ પઠમયામે ધમ્મં દેસેત્વા મજ્ઝિમયામે દેવતાનં પઞ્હં વિસ્સજ્જેત્વા પચ્છિમયામસ્સ પઠમકોટ્ઠાસે સીહસેય્યં કપ્પેત્વા દુતિયકોટ્ઠાસે ફલસમાપત્તિયા વીતિનામેત્વા તતિયકોટ્ઠાસે મહાકરુણાસમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય બોધનેય્યબન્ધવે ઓલોકેન્તો નાળાગિરિદમને ચતુરાસીતિયા પાણસહસ્સાનં ધમ્માભિસમયં દિસ્વા વિભાતાય રત્તિયા કતસરીરપટિજગ્ગનો હુત્વા આયસ્મન્તં આનન્દં આમન્તેત્વા , ‘‘આનન્દ, અજ્જ રાજગહપરિવત્તકેસુ અટ્ઠારસસુ મહાવિહારેસુ સબ્બેસમ્પિ ભિક્ખૂનં મયાસદ્ધિં રાજગહં પવિસિતું આરોચેહી’’તિ આહ. થેરો તથા અકાસિ. સબ્બેપિ ભિક્ખૂ વેળુવને સન્નિપતિંસુ. સત્થા મહાભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો રાજગહં પાવિસિ. અથ હત્થિમેણ્ડા યથાનુસિટ્ઠં પટિપજ્જિંસુ, મહન્તો સમાગમો અહોસિ. સદ્ધાસમ્પન્ના મનુસ્સા ‘‘અજ્જ કિર બુદ્ધનાગસ્સ તિરચ્છાનનાગેન સઙ્ગામો ભવિસ્સતિ, અનૂપમાય બુદ્ધલીલાય નાળાગિરિદમનં પસ્સિસ્સામા’’તિ પાસાદહમ્મિયગેહચ્છદનાદીનિ અભિરુહિત્વા અટ્ઠંસુ. અસદ્ધા પન મિચ્છાદિટ્ઠિકા ‘‘અયં નાળાગિરિ ચણ્ડો ફરુસો મનુસ્સઘાતકો બુદ્ધાદીનં ગુણં ન જાનાતિ, સો અજ્જ સમણસ્સ ગોતમસ્સ સુવણ્ણવણ્ણં સરીરં વિદ્ધંસેત્વા જીવિતક્ખયં પાપેસ્સતિ, અજ્જ પચ્ચામિત્તસ્સ પિટ્ઠિં પસ્સિસ્સામા’’તિ પાસાદાદીસુ અટ્ઠંસુ.
Satthāpi paṭhamayāme dhammaṃ desetvā majjhimayāme devatānaṃ pañhaṃ vissajjetvā pacchimayāmassa paṭhamakoṭṭhāse sīhaseyyaṃ kappetvā dutiyakoṭṭhāse phalasamāpattiyā vītināmetvā tatiyakoṭṭhāse mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya bodhaneyyabandhave olokento nāḷāgiridamane caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayaṃ disvā vibhātāya rattiyā katasarīrapaṭijaggano hutvā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantetvā , ‘‘ānanda, ajja rājagahaparivattakesu aṭṭhārasasu mahāvihāresu sabbesampi bhikkhūnaṃ mayāsaddhiṃ rājagahaṃ pavisituṃ ārocehī’’ti āha. Thero tathā akāsi. Sabbepi bhikkhū veḷuvane sannipatiṃsu. Satthā mahābhikkhusaṅghaparivuto rājagahaṃ pāvisi. Atha hatthimeṇḍā yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjiṃsu, mahanto samāgamo ahosi. Saddhāsampannā manussā ‘‘ajja kira buddhanāgassa tiracchānanāgena saṅgāmo bhavissati, anūpamāya buddhalīlāya nāḷāgiridamanaṃ passissāmā’’ti pāsādahammiyagehacchadanādīni abhiruhitvā aṭṭhaṃsu. Asaddhā pana micchādiṭṭhikā ‘‘ayaṃ nāḷāgiri caṇḍo pharuso manussaghātako buddhādīnaṃ guṇaṃ na jānāti, so ajja samaṇassa gotamassa suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ viddhaṃsetvā jīvitakkhayaṃ pāpessati, ajja paccāmittassa piṭṭhiṃ passissāmā’’ti pāsādādīsu aṭṭhaṃsu.
હત્થીપિ ભગવન્તં આગચ્છન્તં દિસ્વા મનુસ્સે તાસેન્તો ગેહાનિ વિદ્ધંસેન્તો સકટાનિ સંચુણ્ણેન્તો સોણ્ડં ઉસ્સાપેત્વા પહટ્ઠકણ્ણવાલો પબ્બતો વિય અજ્ઝોત્થરન્તો યેન ભગવા તેનાભિધાવિ. તં આગચ્છન્તં દિસ્વા ભિક્ખૂ ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘અયં, ભન્તે, નાળાગિરિ ચણ્ડો ફરુસો મનુસ્સઘાતકો ઇમં રચ્છં પટિપન્નો, ન ખો પનાયં બુદ્ધાદિગુણં જાનાતિ, પટિક્કમતુ, ભન્તે, ભગવા, પટિક્કમતુ સુગતો’’તિ. મા, ભિક્ખવે, ભાયિત્થ, પટિબલો અહં નાળાગિરિં દમેતુન્તિ. અથાયસ્મા સારિપુત્તો સત્થારં યાચિ – ‘‘ભન્તે, પિતુ ઉપ્પન્નકિચ્ચં નામ જેટ્ઠપુત્તસ્સ ભારો, અહમેવ તં દમેમી’’તિ. અથ નં સત્થા, ‘‘સારિપુત્ત, બુદ્ધબલં નામ અઞ્ઞં, સાવકબલં અઞ્ઞં, તિટ્ઠ ત્વ’’ન્તિ પટિબાહિ. એવં યેભુય્યેન અસીતિ મહાથેરા યાચિંસુ. સત્થા સબ્બેપિ પટિબાહિ. અથ આયસ્મા આનન્દો સત્થરિ બલવસિનેહેન અધિવાસેતું અસક્કોન્તો ‘‘અયં હત્થી પઠમં મં મારેતૂ’’તિ તથાગતસ્સત્થાય જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા ગન્ત્વા સત્થુ પુરતો અટ્ઠાસિ. અથ નં સત્થા ‘‘અપેહિ, આનન્દ, મા મે પુરતો અટ્ઠાસી’’તિ આહ. ‘‘ભન્તે, અયં હત્થી ચણ્ડો ફરુસો મનુસ્સઘાતકો કપ્પુટ્ઠાનગ્ગિસદિસો પઠમં મં મારેત્વા પચ્છા તુમ્હાકં સન્તિકં આગચ્છતૂ’’તિ થેરો અવચ. યાવતતિયં વુચ્ચમાનોપિ તથેવ અટ્ઠાસિ ન પટિક્કમિ. અથ નં ભગવા ઇદ્ધિબલેન પટિક્કમાપેત્વા ભિક્ખૂનં અન્તરે ઠપેસિ.
Hatthīpi bhagavantaṃ āgacchantaṃ disvā manusse tāsento gehāni viddhaṃsento sakaṭāni saṃcuṇṇento soṇḍaṃ ussāpetvā pahaṭṭhakaṇṇavālo pabbato viya ajjhottharanto yena bhagavā tenābhidhāvi. Taṃ āgacchantaṃ disvā bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘ayaṃ, bhante, nāḷāgiri caṇḍo pharuso manussaghātako imaṃ racchaṃ paṭipanno, na kho panāyaṃ buddhādiguṇaṃ jānāti, paṭikkamatu, bhante, bhagavā, paṭikkamatu sugato’’ti. Mā, bhikkhave, bhāyittha, paṭibalo ahaṃ nāḷāgiriṃ dametunti. Athāyasmā sāriputto satthāraṃ yāci – ‘‘bhante, pitu uppannakiccaṃ nāma jeṭṭhaputtassa bhāro, ahameva taṃ damemī’’ti. Atha naṃ satthā, ‘‘sāriputta, buddhabalaṃ nāma aññaṃ, sāvakabalaṃ aññaṃ, tiṭṭha tva’’nti paṭibāhi. Evaṃ yebhuyyena asīti mahātherā yāciṃsu. Satthā sabbepi paṭibāhi. Atha āyasmā ānando satthari balavasinehena adhivāsetuṃ asakkonto ‘‘ayaṃ hatthī paṭhamaṃ maṃ māretū’’ti tathāgatassatthāya jīvitaṃ pariccajitvā gantvā satthu purato aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā ‘‘apehi, ānanda, mā me purato aṭṭhāsī’’ti āha. ‘‘Bhante, ayaṃ hatthī caṇḍo pharuso manussaghātako kappuṭṭhānaggisadiso paṭhamaṃ maṃ māretvā pacchā tumhākaṃ santikaṃ āgacchatū’’ti thero avaca. Yāvatatiyaṃ vuccamānopi tatheva aṭṭhāsi na paṭikkami. Atha naṃ bhagavā iddhibalena paṭikkamāpetvā bhikkhūnaṃ antare ṭhapesi.
તસ્મિં ખણે એકા ઇત્થી નાળાગિરિં દિસ્વા મરણભયભીતા પલાયમાના અઙ્કેન ગહિતં દારકં હત્થિનો ચ તથાગતસ્સ ચ અન્તરે છડ્ડેત્વા પલાયિ. હત્થી તં અનુબન્ધિત્વા નિવત્તિત્વા દારકસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. તદા દારકો મહારવં રવિ. સત્થા નાળાગિરિં ઓદિસ્સકમેત્તાય ફરિત્વા સુમધુરં બ્રહ્મસ્સરં નિચ્છારેત્વા ‘‘અમ્ભો નાળાગિરિ તં સોળસ સુરાઘટે પાયેત્વા મત્તં કરોન્તા ન ‘અઞ્ઞં ગણ્હિસ્સતી’તિ કરિંસુ, ‘મં ગણ્હિસ્સતી’તિ પન કરિંસુ, મા અકારણેન જઙ્ઘાયો કિલમેન્તો વિચરિ, ઇતો એહી’’તિ પક્કોસિ. સો સત્થુ વચનં સુત્વા અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા ભગવતો રૂપસિરિં ઓલોકેત્વા પટિલદ્ધસંવેગો બુદ્ધતેજેન પચ્છિન્નસુરામદો સોણ્ડં ઓલમ્બેન્તો કણ્ણે ચાલેન્તો આગન્ત્વા તથાગતસ્સ પાદેસુ પતિ. અથ નં સત્થા, ‘‘નાળાગિરિ, ત્વં તિરચ્છાનહત્થી, અહં બુદ્ધવારણો, ઇતો પટ્ઠાય મા ચણ્ડો ફરુસો મનુસ્સઘાતકો ભવ, સબ્બસત્તેસુ મેત્તચિત્તં પટિલભા’’તિ વત્વા દક્ખિણહત્થં પસારેત્વા કુમ્ભે પરામસિત્વા –
Tasmiṃ khaṇe ekā itthī nāḷāgiriṃ disvā maraṇabhayabhītā palāyamānā aṅkena gahitaṃ dārakaṃ hatthino ca tathāgatassa ca antare chaḍḍetvā palāyi. Hatthī taṃ anubandhitvā nivattitvā dārakassa santikaṃ agamāsi. Tadā dārako mahāravaṃ ravi. Satthā nāḷāgiriṃ odissakamettāya pharitvā sumadhuraṃ brahmassaraṃ nicchāretvā ‘‘ambho nāḷāgiri taṃ soḷasa surāghaṭe pāyetvā mattaṃ karontā na ‘aññaṃ gaṇhissatī’ti kariṃsu, ‘maṃ gaṇhissatī’ti pana kariṃsu, mā akāraṇena jaṅghāyo kilamento vicari, ito ehī’’ti pakkosi. So satthu vacanaṃ sutvā akkhīni ummīletvā bhagavato rūpasiriṃ oloketvā paṭiladdhasaṃvego buddhatejena pacchinnasurāmado soṇḍaṃ olambento kaṇṇe cālento āgantvā tathāgatassa pādesu pati. Atha naṃ satthā, ‘‘nāḷāgiri, tvaṃ tiracchānahatthī, ahaṃ buddhavāraṇo, ito paṭṭhāya mā caṇḍo pharuso manussaghātako bhava, sabbasattesu mettacittaṃ paṭilabhā’’ti vatvā dakkhiṇahatthaṃ pasāretvā kumbhe parāmasitvā –
‘‘મા કુઞ્જર નાગમાસદો, દુક્ખો હિ કુઞ્જર નાગમાસદો;
‘‘Mā kuñjara nāgamāsado, dukkho hi kuñjara nāgamāsado;
ન હિ નાગહતસ્સ કુઞ્જર, સુગતિ હોતિ ઇતો પરં યતો.
Na hi nāgahatassa kuñjara, sugati hoti ito paraṃ yato.
‘‘મા ચ મદો મા ચ પમાદો, ન હિ પમત્તા સુગતિં વજન્તિ તે;
‘‘Mā ca mado mā ca pamādo, na hi pamattā sugatiṃ vajanti te;
ત્વઞ્ઞેવ તથા કરિસ્સસિ, યેન ત્વં સુગતિં ગમિસ્સસી’’તિ. (ચૂળવ॰ ૩૪૨) –
Tvaññeva tathā karissasi, yena tvaṃ sugatiṃ gamissasī’’ti. (cūḷava. 342) –
ધમ્મં દેસેસિ.
Dhammaṃ desesi.
તસ્સ સકલસરીરં પીતિયા નિરન્તરં ફુટં અહોસિ. સચે કિર તિરચ્છાનગતો નાભવિસ્સા, સોતાપત્તિફલં અધિગમિસ્સા. મનુસ્સા તં પાટિહારિયં દિસ્વા ઉન્નદિંસુ અપ્ફોટિંસુ, સઞ્જાતસોમનસ્સા નાનાભરણાનિ ખિપિંસુ, તાનિ હત્થિસ્સ સરીરં પટિચ્છાદયિંસુ. તતો પટ્ઠાય નાળાગિરિ ધનપાલકો નામ જાતો. તસ્મિં ખો પન ધનપાલકસમાગમે ચતુરાસીતિ પાણસહસ્સાનિ અમતં પિવિંસુ. સત્થા ધનપાલકં પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠાપેસિ. સો સોણ્ડાય ભગવતો પાદે પંસૂનિ ગહેત્વા ઉપરિ મુદ્ધનિ આકિરિત્વા પટિકુટિતોવ પટિક્કમિત્વા દસ્સનૂપચારે ઠિતો દસબલં વન્દિત્વા નિવત્તિત્વા હત્થિસાલં પાવિસિ. તતો પટ્ઠાય દન્તસુદન્તો હુત્વા ન કઞ્ચિ વિહેઠેતિ. સત્થા નિપ્ફન્નમનોરથો ‘‘યેહિ યં ધનં ખિત્તં, તેસઞ્ઞેવ તં હોતૂ’’તિ અધિટ્ઠાય ‘‘અજ્જ મયા મહન્તં પાટિહારિયં કતં, ઇમસ્મિં નગરે પિણ્ડાય ચરણં અપ્પટિરૂપ’’ન્તિ તિત્થિયે મદ્દિત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો જયપ્પત્તો વિય ખત્તિયો નગરા નિક્ખમિત્વા વેળુવનમેવ ગતો. નગરવાસિનો બહું અન્નપાનખાદનીયં આદાય વિહારં ગન્ત્વા મહાદાનં પવત્તયિંસુ.
Tassa sakalasarīraṃ pītiyā nirantaraṃ phuṭaṃ ahosi. Sace kira tiracchānagato nābhavissā, sotāpattiphalaṃ adhigamissā. Manussā taṃ pāṭihāriyaṃ disvā unnadiṃsu apphoṭiṃsu, sañjātasomanassā nānābharaṇāni khipiṃsu, tāni hatthissa sarīraṃ paṭicchādayiṃsu. Tato paṭṭhāya nāḷāgiri dhanapālako nāma jāto. Tasmiṃ kho pana dhanapālakasamāgame caturāsīti pāṇasahassāni amataṃ piviṃsu. Satthā dhanapālakaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpesi. So soṇḍāya bhagavato pāde paṃsūni gahetvā upari muddhani ākiritvā paṭikuṭitova paṭikkamitvā dassanūpacāre ṭhito dasabalaṃ vanditvā nivattitvā hatthisālaṃ pāvisi. Tato paṭṭhāya dantasudanto hutvā na kañci viheṭheti. Satthā nipphannamanoratho ‘‘yehi yaṃ dhanaṃ khittaṃ, tesaññeva taṃ hotū’’ti adhiṭṭhāya ‘‘ajja mayā mahantaṃ pāṭihāriyaṃ kataṃ, imasmiṃ nagare piṇḍāya caraṇaṃ appaṭirūpa’’nti titthiye madditvā bhikkhusaṅghaparivuto jayappatto viya khattiyo nagarā nikkhamitvā veḷuvanameva gato. Nagaravāsino bahuṃ annapānakhādanīyaṃ ādāya vihāraṃ gantvā mahādānaṃ pavattayiṃsu.
તં દિવસં સાયન્હસમયે ધમ્મસભં પૂરેત્વા સન્નિસિન્ના ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, આયસ્મતા આનન્દેન તથાગતસ્સત્થાય અત્તનો જીવિતં પરિચ્ચજન્તેન દુક્કરં કતં, નાળાગિરિં દિસ્વા સત્થારા તિક્ખત્તું પટિબાહિયમાનોપિ નાપગતો, અહો દુક્કરકારકો, આવુસો, આયસ્મા આનન્દો’’તિ. સત્થા ‘‘આનન્દસ્સ ગુણકથા પવત્તતિ, ગન્તબ્બં મયા એત્થા’’તિ ગન્ધકુટિતો નિક્ખમિત્વા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ આનન્દો તિરચ્છાનયોનિયં નિબ્બત્તોપિ મમત્થાય જીવિતં પરિચ્ચજિયેવા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Taṃ divasaṃ sāyanhasamaye dhammasabhaṃ pūretvā sannisinnā bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, āyasmatā ānandena tathāgatassatthāya attano jīvitaṃ pariccajantena dukkaraṃ kataṃ, nāḷāgiriṃ disvā satthārā tikkhattuṃ paṭibāhiyamānopi nāpagato, aho dukkarakārako, āvuso, āyasmā ānando’’ti. Satthā ‘‘ānandassa guṇakathā pavattati, gantabbaṃ mayā etthā’’ti gandhakuṭito nikkhamitvā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānando tiracchānayoniyaṃ nibbattopi mamatthāya jīvitaṃ pariccajiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે મહિંસકરટ્ઠે સાગલનગરે સાગલો નામ રાજા ધમ્મેન રજ્જં કારેસિ. તદા નગરતો અવિદૂરે એકસ્મિં નેસાદગામકે અઞ્ઞતરો નેસાદો પાસેહિ સકુણે બન્ધિત્વા નગરે વિક્કિણન્તો જીવિકં કપ્પેસિ. નગરતો ચ અવિદૂરે આવટ્ટતો દ્વાદસયોજનો માનુસિયો નામ પદુમસરો અહોસિ પઞ્ચવણ્ણપદુમસઞ્છન્નો. તત્થ નાનપ્પકારો સકુણસઙ્ઘો ઓતરિ. સો નેસાદો તત્થ અનિયામેન પાસે ઓડ્ડેસિ. તસ્મિં કાલે ધતરટ્ઠો હંસરાજા છન્નવુતિહંસસહસ્સપરિવારો ચિત્તકૂટપબ્બતે સુવણ્ણગુહાયં વસતિ, સુમુખો નામસ્સ સેનાપતિ અહોસિ. અથેકદિવસં તતો હંસયૂથા કતિપયા સુવણ્ણહંસા માનુસિયં સરં ગન્ત્વા પહૂતગોચરે તસ્મિં યથાસુખં વિચરિત્વા સુહિતા ચિત્તકૂટં આગન્ત્વા ધતરટ્ઠસ્સ આરોચેસું – ‘‘મહારાજ, મનુસ્સપથે માનુસિયો નામ પદુમસરો સમ્પન્નગોચરો, તત્થ ગોચરં ગણ્હિતું ગચ્છામા’’તિ. સો ‘‘મનુસ્સપથો નામ સાસઙ્કો સપ્પટિભયો, મા વો રુચ્ચિત્થા’’તિ પટિક્ખિપિત્વાપિ તેહિ પુનપ્પુનં વુચ્ચમાનો ‘‘સચે તુમ્હાકં રુચ્ચતિ, ગચ્છામા’’તિ સપરિવારો તં સરં અગમાસિ. સો આકાસા ઓતરન્તો પાદં પાસે પવેસેન્તોયેવ ઓતરિ. અથસ્સ પાસો પાદં અયપટ્ટકેન કડ્ઢન્તો વિય આબન્ધિત્વા ગણ્હિ. અથસ્સ ‘‘છિન્દિસ્સામિ ન’’ન્તિ આકડ્ઢન્તસ્સ પઠમવારે ચમ્મં છિજ્જિ, દુતિયવારે મંસં છિજ્જિ, તતિયવારે ન્હારુ છિજ્જિ, પાસો અટ્ઠિં આહચ્ચ અટ્ઠાસિ, લોહિતં પગ્ઘરિ, બલવવેદના પવત્તિંસુ.
Atīte mahiṃsakaraṭṭhe sāgalanagare sāgalo nāma rājā dhammena rajjaṃ kāresi. Tadā nagarato avidūre ekasmiṃ nesādagāmake aññataro nesādo pāsehi sakuṇe bandhitvā nagare vikkiṇanto jīvikaṃ kappesi. Nagarato ca avidūre āvaṭṭato dvādasayojano mānusiyo nāma padumasaro ahosi pañcavaṇṇapadumasañchanno. Tattha nānappakāro sakuṇasaṅgho otari. So nesādo tattha aniyāmena pāse oḍḍesi. Tasmiṃ kāle dhataraṭṭho haṃsarājā channavutihaṃsasahassaparivāro cittakūṭapabbate suvaṇṇaguhāyaṃ vasati, sumukho nāmassa senāpati ahosi. Athekadivasaṃ tato haṃsayūthā katipayā suvaṇṇahaṃsā mānusiyaṃ saraṃ gantvā pahūtagocare tasmiṃ yathāsukhaṃ vicaritvā suhitā cittakūṭaṃ āgantvā dhataraṭṭhassa ārocesuṃ – ‘‘mahārāja, manussapathe mānusiyo nāma padumasaro sampannagocaro, tattha gocaraṃ gaṇhituṃ gacchāmā’’ti. So ‘‘manussapatho nāma sāsaṅko sappaṭibhayo, mā vo ruccitthā’’ti paṭikkhipitvāpi tehi punappunaṃ vuccamāno ‘‘sace tumhākaṃ ruccati, gacchāmā’’ti saparivāro taṃ saraṃ agamāsi. So ākāsā otaranto pādaṃ pāse pavesentoyeva otari. Athassa pāso pādaṃ ayapaṭṭakena kaḍḍhanto viya ābandhitvā gaṇhi. Athassa ‘‘chindissāmi na’’nti ākaḍḍhantassa paṭhamavāre cammaṃ chijji, dutiyavāre maṃsaṃ chijji, tatiyavāre nhāru chijji, pāso aṭṭhiṃ āhacca aṭṭhāsi, lohitaṃ pagghari, balavavedanā pavattiṃsu.
સો ચિન્તેસિ – ‘‘સચાહં બદ્ધરવં રવિસ્સામિ, ઞાતકા મે ઉત્રસ્તા હુત્વા ગોચરં અગ્ગણ્હિત્વા છાતજ્ઝત્તાવ પલાયન્તા દુબ્બલતાય મહાસમુદ્દે પતિસ્સન્તી’’તિ. સો વેદનં અધિવાસેત્વા ઞાતીનં યાવદત્થં ચરિત્વા હંસાનં કીળનકાલે મહન્તેન સદ્દેન બદ્ધરવં રવિ. તં સુત્વા તે હંસા મરણભયતજ્જિતા વગ્ગવગ્ગા હુત્વા ચિત્તકૂટાભિમુખા પક્કમિંસુ. તેસુ પક્કન્તેસુ સુમુખો હંસસેનાપતિ ‘‘કચ્ચિ નુ ખો ઇદં ભયં મહારાજસ્સ ઉપ્પન્નં, જાનિસ્સામિ ન’’ન્તિ વેગેન પક્ખન્દિત્વા પુરતો ગચ્છન્તસ્સ હંસગણસ્સ અન્તરે મહાસત્તં અદિસ્વા મજ્ઝિમહંસગણં વિચિનિ, તત્થપિ અદિસ્વા પચ્છિમહંસગણં વિચિનિ, તત્થપિ અદિસ્વા ‘‘નિસ્સંસયં તસ્સેવેદં ભયં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ નિવત્તિત્વા આગચ્છન્તો મહાસત્તં પાસે બદ્ધં લોહિતમક્ખિતં દુક્ખાતુરં પઙ્કપિટ્ઠે નિપન્નં દિસ્વા ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, અહં મમ જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા તુમ્હે પાસતો મોચેસ્સામી’’તિ વદન્તો ઓતરિત્વા મહાસત્તં અસ્સાસેન્તોવ પઙ્કપિટ્ઠે નિસીદિ. અથ નં વીમંસન્તો મહાસત્તો પઠમં ગાથમાહ –
So cintesi – ‘‘sacāhaṃ baddharavaṃ ravissāmi, ñātakā me utrastā hutvā gocaraṃ aggaṇhitvā chātajjhattāva palāyantā dubbalatāya mahāsamudde patissantī’’ti. So vedanaṃ adhivāsetvā ñātīnaṃ yāvadatthaṃ caritvā haṃsānaṃ kīḷanakāle mahantena saddena baddharavaṃ ravi. Taṃ sutvā te haṃsā maraṇabhayatajjitā vaggavaggā hutvā cittakūṭābhimukhā pakkamiṃsu. Tesu pakkantesu sumukho haṃsasenāpati ‘‘kacci nu kho idaṃ bhayaṃ mahārājassa uppannaṃ, jānissāmi na’’nti vegena pakkhanditvā purato gacchantassa haṃsagaṇassa antare mahāsattaṃ adisvā majjhimahaṃsagaṇaṃ vicini, tatthapi adisvā pacchimahaṃsagaṇaṃ vicini, tatthapi adisvā ‘‘nissaṃsayaṃ tassevedaṃ bhayaṃ uppanna’’nti nivattitvā āgacchanto mahāsattaṃ pāse baddhaṃ lohitamakkhitaṃ dukkhāturaṃ paṅkapiṭṭhe nipannaṃ disvā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ahaṃ mama jīvitaṃ pariccajitvā tumhe pāsato mocessāmī’’ti vadanto otaritvā mahāsattaṃ assāsentova paṅkapiṭṭhe nisīdi. Atha naṃ vīmaṃsanto mahāsatto paṭhamaṃ gāthamāha –
૧.
1.
‘‘સુમુખ અનુપચિનન્તા, પક્કમન્તિ વિહઙ્ગમા;
‘‘Sumukha anupacinantā, pakkamanti vihaṅgamā;
ગચ્છ તુવમ્પિ મા કઙ્ખિ, નત્થિ બદ્ધે સહાયતા’’તિ.
Gaccha tuvampi mā kaṅkhi, natthi baddhe sahāyatā’’ti.
તત્થ અનુપચિનન્તાતિ સિનેહેન આલયવસેન અનોલોકેન્તા. પક્કમન્તીતિ એતે છન્નવુતિ હંસસહસ્સા ઞાતિવિહઙ્ગમા મં છડ્ડેત્વા ગચ્છન્તિ, ત્વમ્પિ ગચ્છ, મા ઇધ વાસં આકઙ્ખિ, એવઞ્હિ પાસેન બદ્ધે મયિ સહાયતા નામ નત્થિ, ન હિ તે અહં ઇદાનિ કિઞ્ચિ સહાયકિચ્ચં કાતું સક્ખિસ્સામિ, કિં તે મયા નિરૂપકારેન, પપઞ્ચં અકત્વા ગચ્છેવાતિ વદતિ.
Tattha anupacinantāti sinehena ālayavasena anolokentā. Pakkamantīti ete channavuti haṃsasahassā ñātivihaṅgamā maṃ chaḍḍetvā gacchanti, tvampi gaccha, mā idha vāsaṃ ākaṅkhi, evañhi pāsena baddhe mayi sahāyatā nāma natthi, na hi te ahaṃ idāni kiñci sahāyakiccaṃ kātuṃ sakkhissāmi, kiṃ te mayā nirūpakārena, papañcaṃ akatvā gacchevāti vadati.
ઇતો પરં –
Ito paraṃ –
૨.
2.
‘‘ગચ્છે વાહં ન વા ગચ્છે, ન તેન અમરો સિયં;
‘‘Gacche vāhaṃ na vā gacche, na tena amaro siyaṃ;
સુખિતં તં ઉપાસિત્વા, દુક્ખિતં તં કથં જહે.
Sukhitaṃ taṃ upāsitvā, dukkhitaṃ taṃ kathaṃ jahe.
૩.
3.
‘‘મરણં વા તયા સદ્ધિં, જીવિતં વા તયા વિના;
‘‘Maraṇaṃ vā tayā saddhiṃ, jīvitaṃ vā tayā vinā;
તદેવ મરણં સેય્યો, યઞ્ચે જીવે તયા વિના.
Tadeva maraṇaṃ seyyo, yañce jīve tayā vinā.
૪.
4.
‘‘નેસ ધમ્મો મહારાજ, યં તં એવં ગતં જહે;
‘‘Nesa dhammo mahārāja, yaṃ taṃ evaṃ gataṃ jahe;
યા ગતિ તુય્હં સા મય્હં, રુચ્ચતે વિહગાધિપ.
Yā gati tuyhaṃ sā mayhaṃ, ruccate vihagādhipa.
૫.
5.
‘‘કા નુ પાસેન બદ્ધસ્સ, ગતિ અઞ્ઞા મહાનસા;
‘‘Kā nu pāsena baddhassa, gati aññā mahānasā;
સા કથં ચેતયાનસ્સ, મુત્તસ્સ તવ રુચ્ચતિ.
Sā kathaṃ cetayānassa, muttassa tava ruccati.
૬.
6.
‘‘કં વા ત્વં પસ્સસે અત્થં, મમ તુય્હઞ્ચ પક્ખિમ;
‘‘Kaṃ vā tvaṃ passase atthaṃ, mama tuyhañca pakkhima;
ઞાતીનં વાવસિટ્ઠાનં, ઉભિન્નં જીવિતક્ખયે.
Ñātīnaṃ vāvasiṭṭhānaṃ, ubhinnaṃ jīvitakkhaye.
૭.
7.
‘‘યં ન કઞ્ચનદેપિઞ્છ, અન્ધેન તમસા ગતં;
‘‘Yaṃ na kañcanadepiñcha, andhena tamasā gataṃ;
તાદિસે સઞ્ચજં પાણં, કમત્થમભિજોતયે.
Tādise sañcajaṃ pāṇaṃ, kamatthamabhijotaye.
૮.
8.
‘‘કથં નુ પતતં સેટ્ઠ, ધમ્મે અત્થં ન બુજ્ઝસિ;
‘‘Kathaṃ nu patataṃ seṭṭha, dhamme atthaṃ na bujjhasi;
ધમ્મો અપચિતો સન્તો, અત્થં દસ્સેતિ પાણિનં.
Dhammo apacito santo, atthaṃ dasseti pāṇinaṃ.
૯.
9.
‘‘સોહં ધમ્મં અપેક્ખાનો, ધમ્મા ચત્થં સમુટ્ઠિતં;
‘‘Sohaṃ dhammaṃ apekkhāno, dhammā catthaṃ samuṭṭhitaṃ;
ભત્તિઞ્ચ તયિ સમ્પસ્સં, નાવકઙ્ખામિ જીવિતં.
Bhattiñca tayi sampassaṃ, nāvakaṅkhāmi jīvitaṃ.
૧૦. ‘‘અદ્ધા એસો સતં ધમ્મો, યો મિત્તો મિત્તમાપદે.
10. ‘‘Addhā eso sataṃ dhammo, yo mitto mittamāpade.
ન ચજે જીવિતસ્સાપિ, હેતુધમ્મમનુસ્સરં.
Na caje jīvitassāpi, hetudhammamanussaraṃ.
૧૧.
11.
‘‘સ્વાયં ધમ્મો ચ તે ચિણ્ણો, ભત્તિ ચ વિદિતા મયિ;
‘‘Svāyaṃ dhammo ca te ciṇṇo, bhatti ca viditā mayi;
કામં કરસ્સુ મય્હેતં, ગચ્છેવાનુમતો મયા.
Kāmaṃ karassu mayhetaṃ, gacchevānumato mayā.
૧૨.
12.
‘‘અપિ ત્વેવં ગતે કાલે, યં ખણ્ડં ઞાતિનં મયા;
‘‘Api tvevaṃ gate kāle, yaṃ khaṇḍaṃ ñātinaṃ mayā;
તયા તં બુદ્ધિસમ્પન્નં, અસ્સ પરમસંવુતં.
Tayā taṃ buddhisampannaṃ, assa paramasaṃvutaṃ.
૧૩.
13.
‘‘ઇચ્ચેવં મન્તયન્તાનં, અરિયાનં અરિયવુત્તિનં;
‘‘Iccevaṃ mantayantānaṃ, ariyānaṃ ariyavuttinaṃ;
પચ્ચદિસ્સથ નેસાદો, આતુરાનમિવન્તકો.
Paccadissatha nesādo, āturānamivantako.
૧૪.
14.
‘‘તે સત્તુમભિસઞ્ચિક્ખ, દીઘરત્તં હિતા દિજા;
‘‘Te sattumabhisañcikkha, dīgharattaṃ hitā dijā;
તુણ્હીમાસિત્થ ઉભયો, ન સઞ્ચલેસુમાસના.
Tuṇhīmāsittha ubhayo, na sañcalesumāsanā.
૧૫.
15.
‘‘ધતરટ્ઠે ચ દિસ્વાન, સમુડ્ડેન્તે તતો તતો;
‘‘Dhataraṭṭhe ca disvāna, samuḍḍente tato tato;
અભિક્ખમથ વેગેન, દિજસત્તુ દિજાધિપે.
Abhikkhamatha vegena, dijasattu dijādhipe.
૧૬.
16.
‘‘સો ચ વેગેનભિક્કમ્મ, આસજ્જ પરમે દિજે;
‘‘So ca vegenabhikkamma, āsajja parame dije;
પચ્ચકમિત્થ નેસાદો, બદ્ધા ઇતિ વિચિન્તયં.
Paccakamittha nesādo, baddhā iti vicintayaṃ.
૧૭.
17.
‘‘એકંવ બદ્ધમાસીનં, અબદ્ધઞ્ચ પુનાપરં;
‘‘Ekaṃva baddhamāsīnaṃ, abaddhañca punāparaṃ;
આસજ્જ બદ્ધમાસીનં, પેક્ખમાનમદીનવં.
Āsajja baddhamāsīnaṃ, pekkhamānamadīnavaṃ.
૧૮.
18.
‘‘તતો સો વિમતોયેવ, પણ્ડરે અજ્ઝભાસથ;
‘‘Tato so vimatoyeva, paṇḍare ajjhabhāsatha;
પવડ્ઢકાયે આસીને, દિજસઙ્ઘગણાધિપે.
Pavaḍḍhakāye āsīne, dijasaṅghagaṇādhipe.
૧૯.
19.
‘‘યં નુ પાસેન મહતા, બદ્ધો ન કુરુતે દિસં;
‘‘Yaṃ nu pāsena mahatā, baddho na kurute disaṃ;
અથ કસ્મા અબદ્ધો ત્વં, બલી પક્ખિ ન ગચ્છસિ.
Atha kasmā abaddho tvaṃ, balī pakkhi na gacchasi.
૨૦.
20.
‘‘કિં નુ ત્યાયં દિજો હોતિ, મુત્તો બદ્ધં ઉપાસસિ;
‘‘Kiṃ nu tyāyaṃ dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;
ઓહાય સકુણા યન્તિ, કિં એકો અવહીયસિ.
Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahīyasi.
૨૧.
21.
‘‘રાજા મે સો દિજામિત્ત, સખા પાણસમો ચ મે;
‘‘Rājā me so dijāmitta, sakhā pāṇasamo ca me;
નેવ નં વિજહિસ્સામિ, યાવ કાલસ્સ પરિયાયં.
Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāyaṃ.
૨૨.
22.
‘‘કથં પનાયં વિહઙ્ગો, નાદ્દસ પાસમોડ્ડિતં;
‘‘Kathaṃ panāyaṃ vihaṅgo, nāddasa pāsamoḍḍitaṃ;
પદઞ્હેતં મહન્તાનં, બોદ્ધુમરહન્તિ આપદં.
Padañhetaṃ mahantānaṃ, boddhumarahanti āpadaṃ.
૨૩.
23.
‘‘યદા પરાભવો હોતિ, પોસો જીવિતસઙ્ખયે;
‘‘Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;
અથ જાલઞ્ચ પાસઞ્ચ, આસજ્જાપિ ન બુજ્ઝતિ.
Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhati.
૨૪.
24.
‘‘અપિ ત્વેવ મહાપઞ્ઞ, પાસા બહુવિધા તતા;
‘‘Api tveva mahāpañña, pāsā bahuvidhā tatā;
ગુય્હમાસજ્જ બજ્ઝન્તિ, અથેવં જીવિતક્ખયે’’તિ. –
Guyhamāsajja bajjhanti, athevaṃ jīvitakkhaye’’ti. –
ઇમાસં ગાથાનં સમ્બન્ધો પાળિનયેનેવ વેદિતબ્બો.
Imāsaṃ gāthānaṃ sambandho pāḷinayeneva veditabbo.
તત્થ ગચ્છે વાતિ, મહારાજ, અહં ઇતો ગચ્છેય્યં વા ન વા, નાહં તેન ગમનેન વા અગમનેન વા અમરો સિયં, અહઞ્હિ ઇતો ગતોપિ અગતોપિ મરણતો અમુત્તોવ, ઇતો પુબ્બે પન સુખિતં તં ઉપાસિત્વા ઇદાનિ દુક્ખિતં તં કથં જહેય્યન્તિ વદતિ. મરણં વાતિ મમ અગચ્છન્તસ્સ વા તયા સદ્ધિં મરણં ભવેય્ય, ગચ્છન્તસ્સ વા તયા વિના જીવિતં. તેસુ દ્વીસુ યં તયા સદ્ધિં મરણં, તદેવ મે વરં, યં તયા વિના જીવેય્યં, ન મે તં વરન્તિ અત્થો. રુચ્ચતેતિ યા તવ ગતિ નિપ્ફત્તિ, સાવ મય્હં રુચ્ચતિ. સા કથન્તિ સમ્મ સુમુખ મમ તાવ દળ્હેન વાલપાસેન બદ્ધસ્સ પરહત્થં ગતસ્સ સા ગતિ રુચ્ચતુ, તવ પન ચેતયાનસ્સ સચેતનસ્સ પઞ્ઞવતો મુત્તસ્સ કથં રુચ્ચતિ.
Tattha gacche vāti, mahārāja, ahaṃ ito gaccheyyaṃ vā na vā, nāhaṃ tena gamanena vā agamanena vā amaro siyaṃ, ahañhi ito gatopi agatopi maraṇato amuttova, ito pubbe pana sukhitaṃ taṃ upāsitvā idāni dukkhitaṃ taṃ kathaṃ jaheyyanti vadati. Maraṇaṃ vāti mama agacchantassa vā tayā saddhiṃ maraṇaṃ bhaveyya, gacchantassa vā tayā vinā jīvitaṃ. Tesu dvīsu yaṃ tayā saddhiṃ maraṇaṃ, tadeva me varaṃ, yaṃ tayā vinā jīveyyaṃ, na me taṃ varanti attho. Ruccateti yā tava gati nipphatti, sāva mayhaṃ ruccati. Sā kathanti samma sumukha mama tāva daḷhena vālapāsena baddhassa parahatthaṃ gatassa sā gati ruccatu, tava pana cetayānassa sacetanassa paññavato muttassa kathaṃ ruccati.
પક્ખિમાતિ પક્ખસમ્પન્ન. ઉભિન્નન્તિ અમ્હાકં દ્વિન્નં જીવિતક્ખયે સતિ ત્વં મમ વા તવ વા અવસિટ્ઠઞાતીનં વા કં અત્થં પસ્સસિ. યં નાતિ એત્થ ન-કારો ઉપમાને. કઞ્ચનદેપિઞ્છાતિ કઞ્ચનદ્વેપિઞ્છ, અયમેવ વા પાઠો, કઞ્ચનસદિસઉભયપક્ખાતિ અત્થો. તમસાતિ તમસિ. ગતન્તિ કતં, અયમેવ વા પાઠો. પુરિમસ્સ ન-કારસ્સ ઇમિના સમ્બન્ધો, ‘‘ન કત’’ન્તિ કતં વિયાતિ અત્થો. ઇદં વુત્તં હોતિ – તયિ પાણં ચજન્તેપિ અચજન્તેપિ મમ જીવિતસ્સ અભાવા યં તવ પાણસઞ્ચજનં, તં અન્ધેન તમસિ કતં વિય કિઞ્ચિદેવ રૂપકમ્મં અપચ્ચક્ખગુણં, તાદિસે તવ અપચ્ચક્ખગુણે પાણસઞ્ચજને ત્વં પાણં સઞ્ચજન્તો કમત્થં જોતેય્યાસીતિ.
Pakkhimāti pakkhasampanna. Ubhinnanti amhākaṃ dvinnaṃ jīvitakkhaye sati tvaṃ mama vā tava vā avasiṭṭhañātīnaṃ vā kaṃ atthaṃ passasi. Yaṃ nāti ettha na-kāro upamāne. Kañcanadepiñchāti kañcanadvepiñcha, ayameva vā pāṭho, kañcanasadisaubhayapakkhāti attho. Tamasāti tamasi. Gatanti kataṃ, ayameva vā pāṭho. Purimassa na-kārassa iminā sambandho, ‘‘na kata’’nti kataṃ viyāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – tayi pāṇaṃ cajantepi acajantepi mama jīvitassa abhāvā yaṃ tava pāṇasañcajanaṃ, taṃ andhena tamasi kataṃ viya kiñcideva rūpakammaṃ apaccakkhaguṇaṃ, tādise tava apaccakkhaguṇe pāṇasañcajane tvaṃ pāṇaṃ sañcajanto kamatthaṃ joteyyāsīti.
ધમ્મો અપચિતો સન્તોતિ ધમ્મો પૂજિતો માનિતો સમાનો. અત્થં દસ્સેતીતિ વુદ્ધિં દસ્સેતિ. અપેક્ખાનોતિ અપેક્ખન્તો. ધમ્મા ચત્થન્તિ ધમ્મતો ચ અત્થં સમુટ્ઠિતં પસ્સન્તો . ભત્તિન્તિ સિનેહં. સતં ધમ્મોતિ પણ્ડિતાનં સભાવો. યો મિત્તોતિ યો મિત્તો આપદાસુ મિત્તં ન ચજે, તસ્સ અચજન્તસ્સ મિત્તસ્સ એસ સભાવો નામ અદ્ધા સતં ધમ્મો. વિદિતાતિ પાકટા જાતા. કામં કરસ્સૂતિ એતં મમ કામં મયા ઇચ્છિતં મમ વચનં કરસ્સુ. અપિ ત્વેવં ગતે કાલેતિ અપિ તુ એવં ગતે કાલે મયિ ઇમસ્મિં ઠાને પાસેન બદ્ધે. પરમસંવુતન્તિ પરમપરિપુણ્ણં.
Dhammo apacito santoti dhammo pūjito mānito samāno. Atthaṃ dassetīti vuddhiṃ dasseti. Apekkhānoti apekkhanto. Dhammā catthanti dhammato ca atthaṃ samuṭṭhitaṃ passanto . Bhattinti sinehaṃ. Sataṃ dhammoti paṇḍitānaṃ sabhāvo. Yo mittoti yo mitto āpadāsu mittaṃ na caje, tassa acajantassa mittassa esa sabhāvo nāma addhā sataṃ dhammo. Viditāti pākaṭā jātā. Kāmaṃ karassūti etaṃ mama kāmaṃ mayā icchitaṃ mama vacanaṃ karassu. Api tvevaṃ gate kāleti api tu evaṃ gate kāle mayi imasmiṃ ṭhāne pāsena baddhe. Paramasaṃvutanti paramaparipuṇṇaṃ.
ઇચ્ચેવં મન્તયન્તાનન્તિ ‘‘ગચ્છ, ન ગચ્છામી’’તિ એવં કથેન્તાનં અરિયાનન્તિ આચારઅરિયાનં. પચ્ચદિસ્સથાતિ કાસાયાનિ નિવાસેત્વા રત્તમાલં પિળન્ધિત્વા મુગ્ગરં આદાય આગચ્છન્તો અદિસ્સથ. આતુરાનન્તિ ગિલાનાનં મચ્ચુ વિય. અભિસઞ્ચિક્ખાતિ, ભિક્ખવે, તે ઉભોપિ સત્તું આયન્તં પસ્સિત્વા. હિતાતિ દીઘરત્તં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ હિતા મુદુચિત્તા. ન સઞ્ચલેસુમાસનાતિ આસનતો ન ચલિંસુ, યથાનિસિન્નાવ અહેસું. સુમુખો પન ‘‘અયં નેસાદો આગન્ત્વા પહરન્તો મં પઠમં પહરતૂ’’તિ ચિન્તેત્વા મહાસત્તં પચ્છતો કત્વા નિસીદિ.
Iccevaṃ mantayantānanti ‘‘gaccha, na gacchāmī’’ti evaṃ kathentānaṃ ariyānanti ācāraariyānaṃ. Paccadissathāti kāsāyāni nivāsetvā rattamālaṃ piḷandhitvā muggaraṃ ādāya āgacchanto adissatha. Āturānanti gilānānaṃ maccu viya. Abhisañcikkhāti, bhikkhave, te ubhopi sattuṃ āyantaṃ passitvā. Hitāti dīgharattaṃ aññamaññassa hitā muducittā. Na sañcalesumāsanāti āsanato na caliṃsu, yathānisinnāva ahesuṃ. Sumukho pana ‘‘ayaṃ nesādo āgantvā paharanto maṃ paṭhamaṃ paharatū’’ti cintetvā mahāsattaṃ pacchato katvā nisīdi.