Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૨] ૨. ચૂળજનકજાતકવણ્ણના

    [52] 2. Cūḷajanakajātakavaṇṇanā

    વાયમેથેવ પુરિસોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઓસ્સટ્ઠવીરિયમેવારબ્ભ કથેસિ. તત્થ યં વત્તબ્બં, તં સબ્બં મહાજનકજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૧૨૩ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. જનકરાજા પન સેતચ્છત્તસ્સ હેટ્ઠા નિસિન્નો ઇમં ગાથમાહ –

    Vāyametheva purisoti idaṃ satthā jetavane viharanto ossaṭṭhavīriyamevārabbha kathesi. Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ sabbaṃ mahājanakajātake (jā. 2.22.123 ādayo) āvi bhavissati. Janakarājā pana setacchattassa heṭṭhā nisinno imaṃ gāthamāha –

    ૫૨.

    52.

    ‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભત’’ન્તિ.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhata’’nti.

    તત્થ વાયમેથેવાતિ વાયામં કરોથેવ. ઉદકા થલમુબ્ભતન્તિ ઉદકતો થલમુત્તિણ્ણં થલે પતિટ્ઠિતં અત્તાનં પસ્સામીતિ. ઇધાપિ ઓસ્સટ્ઠવીરિયો ભિક્ખુ અરહત્તં પત્તો, જનકરાજા સમ્માસમ્બુદ્ધોવ અહોસીતિ.

    Tattha vāyamethevāti vāyāmaṃ karotheva. Udakā thalamubbhatanti udakato thalamuttiṇṇaṃ thale patiṭṭhitaṃ attānaṃ passāmīti. Idhāpi ossaṭṭhavīriyo bhikkhu arahattaṃ patto, janakarājā sammāsambuddhova ahosīti.

    ચૂળજનકજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Cūḷajanakajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૨. ચૂળજનકજાતકં • 52. Cūḷajanakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact