Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    4. சதுக்கனிபாதோ

    4. Catukkanipāto

    1. காலிங்க³வக்³கோ³

    1. Kāliṅgavaggo

    301. சூளகாலிங்க³ஜாதகங் (4-1-1)

    301. Cūḷakāliṅgajātakaṃ (4-1-1)

    1.

    1.

    விவரதி²மாஸங் 1 த்³வாரங், நக³ரங் பவிஸந்து 2 அருணராஜஸ்ஸ;

    Vivarathimāsaṃ 3 dvāraṃ, nagaraṃ pavisantu 4 aruṇarājassa;

    ஸீஹேன ஸுஸிட்டே²ன, ஸுரக்கி²தங் 5 நந்தி³ஸேனேன.

    Sīhena susiṭṭhena, surakkhitaṃ 6 nandisenena.

    2.

    2.

    ஜயோ கலிங்கா³னமஸய்ஹஸாஹினங், பராஜயோ அனயோ 7 அஸ்ஸகானங்;

    Jayo kaliṅgānamasayhasāhinaṃ, parājayo anayo 8 assakānaṃ;

    இச்சேவ தே பா⁴ஸிதங் ப்³ரஹ்மசாரி, ந உஜ்ஜுபூ⁴தா விதத²ங் ப⁴ணந்தி.

    Icceva te bhāsitaṃ brahmacāri, na ujjubhūtā vitathaṃ bhaṇanti.

    3.

    3.

    தே³வா முஸாவாத³முபாதிவத்தா, ஸச்சங் த⁴னங் பரமங் தேஸு 9 ஸக்க;

    Devā musāvādamupātivattā, saccaṃ dhanaṃ paramaṃ tesu 10 sakka;

    தங் தே முஸா பா⁴ஸிதங் தே³வராஜ, கிங் வா படிச்ச மக⁴வா மஹிந்த³.

    Taṃ te musā bhāsitaṃ devarāja, kiṃ vā paṭicca maghavā mahinda.

    4.

    4.

    நனு தே ஸுதங் ப்³ராஹ்மண ப⁴ஞ்ஞமானே, தே³வா ந இஸ்ஸந்தி புரிஸபரக்கமஸ்ஸ;

    Nanu te sutaṃ brāhmaṇa bhaññamāne, devā na issanti purisaparakkamassa;

    த³மோ ஸமாதி⁴ மனஸோ அபே⁴ஜ்ஜோ 11, அப்³யக்³க³தா நிக்கமனஞ்ச 12 காலே;

    Damo samādhi manaso abhejjo 13, abyaggatā nikkamanañca 14 kāle;

    த³ள்ஹஞ்ச விரியங் புரிஸபரக்கமோ ச, தேனேவ ஆஸி விஜயோ அஸ்ஸகானந்தி.

    Daḷhañca viriyaṃ purisaparakkamo ca, teneva āsi vijayo assakānanti.

    சூளகாலிங்க³ஜாதகங் பட²மங்.

    Cūḷakāliṅgajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. விவரத² இமாஸங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. பவிஸிதுங் மயா; (க॰)
    3. vivaratha imāsaṃ (sī. syā. pī.)
    4. pavisituṃ mayā; (ka.)
    5. ஸுஸத்தே²ன, ஸுரக்கி²தங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸுஸிட்டே²ன (க॰)
    6. susatthena, surakkhitaṃ (sī. pī.), susiṭṭhena (ka.)
    7. அஜயோ (ஸ்யா॰), அன்விதோ (க॰)
    8. ajayo (syā.), anvito (ka.)
    9. தத²ங் பேமகரங் நு (க॰), தத²ங் பரமங் கரங் நு (ஸ்யா॰)
    10. tathaṃ pemakaraṃ nu (ka.), tathaṃ paramaṃ karaṃ nu (syā.)
    11. அதே³ஜ்ஜோ (ஸீ॰ பீ॰), அபி⁴ஜ்ஜோ (க॰)
    12. நிக்க²மனஞ்ச (ஸீ॰)
    13. adejjo (sī. pī.), abhijjo (ka.)
    14. nikkhamanañca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [301] 1. சூளகாலிங்க³ஜாதகவண்ணனா • [301] 1. Cūḷakāliṅgajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact