Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    12. த்³வாத³ஸகனிபாதோ

    12. Dvādasakanipāto

    464. சூளகுணாலஜாதகங் (1)

    464. Cūḷakuṇālajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    லுத்³தா⁴னங் 1 லஹுசித்தானங், அகதஞ்ஞூன து³ப்³பி⁴னங்;

    Luddhānaṃ 2 lahucittānaṃ, akataññūna dubbhinaṃ;

    நாதே³வஸத்தோ புரிஸோ, தீ²னங் ஸத்³தா⁴துமரஹதி.

    Nādevasatto puriso, thīnaṃ saddhātumarahati.

    2.

    2.

    ந தா பஜானந்தி கதங் ந கிச்சங், ந மாதரங் பிதரங் பா⁴தரங் வா;

    Na tā pajānanti kataṃ na kiccaṃ, na mātaraṃ pitaraṃ bhātaraṃ vā;

    அனரியா ஸமதிக்கந்தத⁴ம்மா, ஸஸ்ஸேவ சித்தஸ்ஸ வஸங் வஜந்தி.

    Anariyā samatikkantadhammā, sasseva cittassa vasaṃ vajanti.

    3.

    3.

    சிரானுவுட்ட²ம்பி 3 பியங் மனாபங், அனுகம்பகங் பாணஸமம்பி ப⁴த்துங் 4;

    Cirānuvuṭṭhampi 5 piyaṃ manāpaṃ, anukampakaṃ pāṇasamampi bhattuṃ 6;

    ஆவாஸு கிச்சேஸு ச நங் ஜஹந்தி, தஸ்மாஹமித்தீ²னங் ந விஸ்ஸஸாமி.

    Āvāsu kiccesu ca naṃ jahanti, tasmāhamitthīnaṃ na vissasāmi.

    4.

    4.

    தீ²னஞ்ஹி சித்தங் யதா² வானரஸ்ஸ, கன்னப்பகன்னங் யதா² ருக்க²சா²யா;

    Thīnañhi cittaṃ yathā vānarassa, kannappakannaṃ yathā rukkhachāyā;

    சலாசலங் ஹத³யமித்தி²யானங், சக்கஸ்ஸ நேமி விய பரிவத்ததி.

    Calācalaṃ hadayamitthiyānaṃ, cakkassa nemi viya parivattati.

    5.

    5.

    யதா³ தா பஸ்ஸந்தி ஸமெக்க²மானா, ஆதெ³ய்யரூபங் புரிஸஸ்ஸ வித்தங்;

    Yadā tā passanti samekkhamānā, ādeyyarūpaṃ purisassa vittaṃ;

    ஸண்ஹாஹி வாசாஹி நயந்தி மேனங், கம்போ³ஜகா ஜலஜேனேவ அஸ்ஸங்.

    Saṇhāhi vācāhi nayanti menaṃ, kambojakā jalajeneva assaṃ.

    6.

    6.

    யதா³ ந பஸ்ஸந்தி ஸமெக்க²மானா, ஆதெ³ய்யரூபங் புரிஸஸ்ஸ வித்தங்;

    Yadā na passanti samekkhamānā, ādeyyarūpaṃ purisassa vittaṃ;

    ஸமந்ததோ நங் பரிவஜ்ஜயந்தி, திண்ணோ நதீ³பாரக³தோவ குல்லங்.

    Samantato naṃ parivajjayanti, tiṇṇo nadīpāragatova kullaṃ.

    7.

    7.

    ஸிலேஸூபமா ஸிகி²ரிவ ஸப்³ப³ப⁴க்கா², திக்க²மாயா நதீ³ரிவ ஸீக⁴ஸோதா;

    Silesūpamā sikhiriva sabbabhakkhā, tikkhamāyā nadīriva sīghasotā;

    ஸேவந்தி ஹேதா பியமப்பியஞ்ச, நாவா யதா² ஓரகூலங் பரஞ்ச.

    Sevanti hetā piyamappiyañca, nāvā yathā orakūlaṃ parañca.

    8.

    8.

    ந தா ஏகஸ்ஸ ந த்³வின்னங், ஆபணோவ பஸாரிதோ;

    Na tā ekassa na dvinnaṃ, āpaṇova pasārito;

    யோ தா மய்ஹந்தி மஞ்ஞெய்ய, வாதங் ஜாலேன பா³த⁴யே 7.

    Yo tā mayhanti maññeyya, vātaṃ jālena bādhaye 8.

    9.

    9.

    யதா² நதீ³ ச பந்தோ² ச, பானாகா³ரங் ஸபா⁴ பபா;

    Yathā nadī ca pantho ca, pānāgāraṃ sabhā papā;

    ஏவங் லோகித்தி²யோ நாம, வேலா தாஸங் ந விஜ்ஜதி 9.

    Evaṃ lokitthiyo nāma, velā tāsaṃ na vijjati 10.

    10.

    10.

    க⁴தாஸனஸமா ஏதா, கண்ஹஸப்பஸிரூபமா;

    Ghatāsanasamā etā, kaṇhasappasirūpamā;

    கா³வோ ப³ஹிதிணஸ்ஸேவ, ஓமஸந்தி வரங் வரங்.

    Gāvo bahitiṇasseva, omasanti varaṃ varaṃ.

    11.

    11.

    க⁴தாஸனங் குஞ்ஜரங் கண்ஹஸப்பங், முத்³தா⁴பி⁴ஸித்தங் பமதா³ ச ஸப்³பா³;

    Ghatāsanaṃ kuñjaraṃ kaṇhasappaṃ, muddhābhisittaṃ pamadā ca sabbā;

    ஏதே நரோ நிச்சயதோ 11 ப⁴ஜேத², தேஸங் ஹவே து³ப்³பி³து³ ஸப்³ப³பா⁴வோ 12.

    Ete naro niccayato 13 bhajetha, tesaṃ have dubbidu sabbabhāvo 14.

    12.

    12.

    நச்சந்தவண்ணா ந ப³ஹூனங் கந்தா, ந த³க்கி²ணா பமதா³ ஸேவிதப்³பா³;

    Naccantavaṇṇā na bahūnaṃ kantā, na dakkhiṇā pamadā sevitabbā;

    ந பரஸ்ஸ ப⁴ரியா ந த⁴னஸ்ஸ ஹேது, ஏதித்தி²யோ பஞ்ச ந ஸேவிதப்³பா³தி.

    Na parassa bhariyā na dhanassa hetu, etitthiyo pañca na sevitabbāti.

    சூளகுணாலஜாதகங் பட²மங்.

    Cūḷakuṇālajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. கு²த்³தா³னங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. khuddānaṃ (sī. syā. pī.)
    3. சிரானுவுத்த²ம்பி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. ஸந்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    5. cirānuvutthampi (sī. pī.)
    6. santaṃ (sī. syā. pī.)
    7. ப³ந்த⁴யே (ஸ்யா॰ க॰)
    8. bandhaye (syā. ka.)
    9. இமிஸ்ஸா கா³தா²ய புப்³ப³த்³தா⁴பரத்³த⁴ங் விபரியாயேன தி³ஸ்ஸதி (க॰)
    10. imissā gāthāya pubbaddhāparaddhaṃ vipariyāyena dissati (ka.)
    11. நிச்சயத்தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    12. ஸச்சபா⁴வோ (ஸ்யா॰)
    13. niccayatto (sī. pī.)
    14. saccabhāvo (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [464] 1. சூளகுணாலஜாதகவண்ணனா • [464] 1. Cūḷakuṇālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact