Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ચૂળપન્થકત્થેરઅપદાનં

    4. Cūḷapanthakattheraapadānaṃ

    ૩૫.

    35.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ગણમ્હા વૂપકટ્ઠો સો, હિમવન્તે વસી તદા.

    Gaṇamhā vūpakaṭṭho so, himavante vasī tadā.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘અહમ્પિ હિમવન્તમ્હિ, વસામિ અસ્સમે તદા;

    ‘‘Ahampi himavantamhi, vasāmi assame tadā;

    અચિરાગતં મહાવીરં, ઉપેસિં લોકનાયકં.

    Acirāgataṃ mahāvīraṃ, upesiṃ lokanāyakaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘પુપ્ફચ્છત્તં ગહેત્વાન, ઉપગચ્છિં નરાસભં;

    ‘‘Pupphacchattaṃ gahetvāna, upagacchiṃ narāsabhaṃ;

    સમાધિં સમાપજ્જન્તં, અન્તરાયમકાસહં.

    Samādhiṃ samāpajjantaṃ, antarāyamakāsahaṃ.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘ઉભો હત્થેહિ પગ્ગય્હ, પુપ્ફચ્છત્તં અદાસહં;

    ‘‘Ubho hatthehi paggayha, pupphacchattaṃ adāsahaṃ;

    પટિગ્ગહેસિ ભગવા, પદુમુત્તરો મહામુનિ.

    Paṭiggahesi bhagavā, padumuttaro mahāmuni.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘સબ્બે દેવા અત્તમના, હિમવન્તં ઉપેન્તિ તે;

    ‘‘Sabbe devā attamanā, himavantaṃ upenti te;

    સાધુકારં પવત્તેસું, અનુમોદિસ્સતિ ચક્ખુમા.

    Sādhukāraṃ pavattesuṃ, anumodissati cakkhumā.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘ઇદં વત્વાન તે દેવા, ઉપગચ્છું નરુત્તમં;

    ‘‘Idaṃ vatvāna te devā, upagacchuṃ naruttamaṃ;

    આકાસે ધારયન્તસ્સ 1, પદુમચ્છત્તમુત્તમં.

    Ākāse dhārayantassa 2, padumacchattamuttamaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સતપત્તછત્તં પગ્ગય્હ, અદાસિ તાપસો મમ;

    ‘‘Satapattachattaṃ paggayha, adāsi tāpaso mama;

    ‘તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    ‘Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘પઞ્ચવીસતિકપ્પાનિ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pañcavīsatikappāni, devarajjaṃ karissati;

    ચતુત્તિંસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Catuttiṃsatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘યં યં યોનિં સંસરતિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘‘Yaṃ yaṃ yoniṃ saṃsarati, devattaṃ atha mānusaṃ;

    અબ્ભોકાસે પતિટ્ઠન્તં, પદુમં ધારયિસ્સતિ’.

    Abbhokāse patiṭṭhantaṃ, padumaṃ dhārayissati’.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન 3, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena 4, satthā loke bhavissati.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘‘પકાસિતે પાવચને, મનુસ્સત્તં લભિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pakāsite pāvacane, manussattaṃ labhissati;

    મનોમયમ્હિ કાયમ્હિ, ઉત્તમો સો ભવિસ્સતિ.

    Manomayamhi kāyamhi, uttamo so bhavissati.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘‘દ્વે ભાતરો ભવિસ્સન્તિ, ઉભોપિ પન્થકવ્હયા;

    ‘‘‘Dve bhātaro bhavissanti, ubhopi panthakavhayā;

    અનુભોત્વા ઉત્તમત્થં, જોતયિસ્સન્તિ સાસનં’.

    Anubhotvā uttamatthaṃ, jotayissanti sāsanaṃ’.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘સોહં અટ્ઠારસવસ્સો 5, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Sohaṃ aṭṭhārasavasso 6, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    વિસેસાહં ન વિન્દામિ, સક્યપુત્તસ્સ સાસને.

    Visesāhaṃ na vindāmi, sakyaputtassa sāsane.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘દન્ધા મય્હં ગતી આસિ, પરિભૂતો પુરે અહું 7;

    ‘‘Dandhā mayhaṃ gatī āsi, paribhūto pure ahuṃ 8;

    ભાતા ચ મં પણામેસિ, ગચ્છ દાનિ સકં ઘરં.

    Bhātā ca maṃ paṇāmesi, gaccha dāni sakaṃ gharaṃ.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘સોહં પણામિતો સન્તો, સઙ્ઘારામસ્સ કોટ્ઠકે;

    ‘‘Sohaṃ paṇāmito santo, saṅghārāmassa koṭṭhake;

    દુમ્મનો તત્થ અટ્ઠાસિં, સામઞ્ઞસ્મિં અપેક્ખવા.

    Dummano tattha aṭṭhāsiṃ, sāmaññasmiṃ apekkhavā.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘ભગવા તત્થ 9 આગચ્છિ, સીસં મય્હં પરામસિ;

    ‘‘Bhagavā tattha 10 āgacchi, sīsaṃ mayhaṃ parāmasi;

    બાહાય મં ગહેત્વાન, સઙ્ઘારામં પવેસયિ.

    Bāhāya maṃ gahetvāna, saṅghārāmaṃ pavesayi.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અનુકમ્પાય મે સત્થા, અદાસિ પાદપુઞ્છનિં;

    ‘‘Anukampāya me satthā, adāsi pādapuñchaniṃ;

    એવં સુદ્ધં અધિટ્ઠેહિ, એકમન્તમધિટ્ઠહં.

    Evaṃ suddhaṃ adhiṭṭhehi, ekamantamadhiṭṭhahaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘હત્થેહિ તમહં ગય્હ, સરિં કોકનદં અહં;

    ‘‘Hatthehi tamahaṃ gayha, sariṃ kokanadaṃ ahaṃ;

    તત્થ ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે, અરહત્તં અપાપુણિં.

    Tattha cittaṃ vimucci me, arahattaṃ apāpuṇiṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘મનોમયેસુ કાયેસુ, સબ્બત્થ પારમિં ગતો;

    ‘‘Manomayesu kāyesu, sabbattha pāramiṃ gato;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ચૂળપન્થકો 11 થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā cūḷapanthako 12 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ચૂળપન્થકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Cūḷapanthakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ધારયન્તં મે (ક), ધારયતો મે (?)
    2. dhārayantaṃ me (ka), dhārayato me (?)
    3. નામેન (સી॰ ક॰)
    4. nāmena (sī. ka.)
    5. સો અટ્ઠારસવસ્સોહં (સ્યા॰)
    6. so aṭṭhārasavassohaṃ (syā.)
    7. અહં (સ્યા॰)
    8. ahaṃ (syā.)
    9. અથેત્થ સત્થા (સી॰ સ્યા॰)
    10. athettha satthā (sī. syā.)
    11. ચુલ્લપન્થકો (સી॰ સ્યા॰)
    12. cullapanthako (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. ચૂળપન્થકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Cūḷapanthakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact