Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    5. சூளஸச்சகஸுத்தவண்ணனா

    5. Cūḷasaccakasuttavaṇṇanā

    353. ஏவங் மே ஸுதந்தி சூளஸச்சகஸுத்தங். தத்த² மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயந்தி மஹாவனங் நாம ஸயங்ஜாதங் அரோபிமங் ஸபரிச்சே²த³ங் மஹந்தங் வனங். கபிலவத்து²ஸாமந்தா பன மஹாவனங் ஹிமவந்தேன ஸஹ ஏகாப³த்³த⁴ங் அபரிச்சே²த³ங் ஹுத்வா மஹாஸமுத்³த³ங் ஆஹச்ச டி²தங். இத³ங் தாதி³ஸங் ந ஹோதி. ஸபரிச்சே²த³ங் மஹந்தங் வனந்தி மஹாவனங். கூடாகா³ரஸாலா பன மஹாவனங் நிஸ்ஸாய கதே ஆராமே கூடாகா³ரங் அந்தோகத்வா ஹங்ஸவட்டகச்ச²ன்னேன கதா ஸப்³பா³காரஸம்பன்னா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ க³ந்த⁴குடி வேதி³தப்³பா³.

    353.Evaṃme sutanti cūḷasaccakasuttaṃ. Tattha mahāvane kūṭāgārasālāyanti mahāvanaṃ nāma sayaṃjātaṃ aropimaṃ saparicchedaṃ mahantaṃ vanaṃ. Kapilavatthusāmantā pana mahāvanaṃ himavantena saha ekābaddhaṃ aparicchedaṃ hutvā mahāsamuddaṃ āhacca ṭhitaṃ. Idaṃ tādisaṃ na hoti. Saparicchedaṃ mahantaṃ vananti mahāvanaṃ. Kūṭāgārasālā pana mahāvanaṃ nissāya kate ārāme kūṭāgāraṃ antokatvā haṃsavaṭṭakacchannena katā sabbākārasampannā buddhassa bhagavato gandhakuṭi veditabbā.

    ஸச்சகோ நிக³ண்ட²புத்தோதி புப்³பே³ கிர ஏகோ நிக³ண்டோ² ச நிக³ண்டீ² ச பஞ்ச பஞ்ச வாத³ஸதானி உக்³க³ஹெத்வா, வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமாதி ஜம்பு³தீ³பே விசரந்தா வேஸாலியங் ஸமாக³தா. லிச்ச²விராஜானோ தி³ஸ்வா, – ‘‘த்வங் கோ, த்வங் கா’’தி புச்சி²ங்ஸு. நிக³ண்டோ² – ‘‘அஹங் வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமீதி ஜம்பு³தீ³பே விசராமீ’’தி ஆஹ. நிக³ண்டீ²பி ததா² ஆஹ. லிச்ச²வினோ, ‘‘இதே⁴வ அஞ்ஞமஞ்ஞங் வாத³ங் ஆரோபேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. நிக³ண்டீ² அத்தனா உக்³க³ஹிதானி பஞ்சவாத³ஸதானி புச்சி², நிக³ண்டோ² கதே²ஸி. நிக³ண்டே²ன புச்சி²தேபி நிக³ண்டீ² கதே²ஸியேவ. ஏகஸ்ஸபி ந ஜயோ, ந பராஜயோ, உபோ⁴ ஸமஸமாவ அஹேஸுங். லிச்ச²வினோ, – ‘‘தும்ஹே உபோ⁴பி ஸமஸமா ஆஹிண்டி³த்வா கிங் கரிஸ்ஸத², இதே⁴வ வஸதா²’’தி கே³ஹங் த³த்வா ப³லிங் பட்ட²பேஸுங். தேஸங் ஸங்வாஸமன்வாய சதஸ்ஸோ தீ⁴தரோ ஜாதா, – ஏகா ஸச்சா நாம, ஏகா லோலா நாம, ஏகா படாசாரா நாம, ஏகா ஆசாரவதீ நாம. தாபி பண்டி³தாவ அஹேஸுங், மாதாபிதூஹி உக்³க³ஹிதானி பஞ்ச பஞ்ச வாத³ஸதானி உக்³க³ஹேஸுங். தா வயபத்தா மாதாபிதரோ அவோசுங் – ‘‘அம்ஹாகங் அம்மா குலே தா³ரிகா நாம ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதீ³னி த³த்வா குலக⁴ரங் பேஸிதபுப்³பா³ நாம நத்தி². யோ பன அகா³ரிகோ தாஸங் வாத³ங் மத்³தி³துங் ஸக்கோதி, தஸ்ஸ பாத³பரிசாரிகா ஹொந்தி. யோ பப்³ப³ஜிதோ தாஸங் மத்³தி³துங் ஸக்கோதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜந்தி. தும்ஹே கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி? மயம்பி ஏவமேவ கரிஸ்ஸாமாதி. சதஸ்ஸோபி பரிப்³பா³ஜிகவேஸங் க³ஹெத்வா, ‘‘அயங் ஜம்பு³தீ³போ நாம ஜம்பு³யா பஞ்ஞாயதீ’’தி ஜம்பு³ஸாக²ங் க³ஹெத்வா சாரிகங் பக்கமிங்ஸு. யங் கா³மங் பாபுணந்தி, தஸ்ஸ த்³வாரே பங்ஸுபுஞ்ஜே வா வாலிகபுஞ்ஜே வா ஜம்பு³த⁴ஜங் ட²பெத்வா, – ‘‘யோ வாத³ங் ஆரோபேதுங் ஸக்கோதி, ஸோ இமங் மத்³த³தூ’’தி வத்வா கா³மங் பவிஸந்தி. ஏவங் கா³மேன கா³மங் விசரந்தியோ ஸாவத்தி²ங் பாபுணித்வா ததே²வ கா³மத்³வாரே ஜம்பு³த⁴ஜங் ட²பெத்வா ஸம்பத்தமனுஸ்ஸானங் ஆரோசெத்வா அந்தோனக³ரங் பவிட்டா².

    Saccakonigaṇṭhaputtoti pubbe kira eko nigaṇṭho ca nigaṇṭhī ca pañca pañca vādasatāni uggahetvā, vādaṃ āropessāmāti jambudīpe vicarantā vesāliyaṃ samāgatā. Licchavirājāno disvā, – ‘‘tvaṃ ko, tvaṃ kā’’ti pucchiṃsu. Nigaṇṭho – ‘‘ahaṃ vādaṃ āropessāmīti jambudīpe vicarāmī’’ti āha. Nigaṇṭhīpi tathā āha. Licchavino, ‘‘idheva aññamaññaṃ vādaṃ āropethā’’ti āhaṃsu. Nigaṇṭhī attanā uggahitāni pañcavādasatāni pucchi, nigaṇṭho kathesi. Nigaṇṭhena pucchitepi nigaṇṭhī kathesiyeva. Ekassapi na jayo, na parājayo, ubho samasamāva ahesuṃ. Licchavino, – ‘‘tumhe ubhopi samasamā āhiṇḍitvā kiṃ karissatha, idheva vasathā’’ti gehaṃ datvā baliṃ paṭṭhapesuṃ. Tesaṃ saṃvāsamanvāya catasso dhītaro jātā, – ekā saccā nāma, ekā lolā nāma, ekā paṭācārā nāma, ekā ācāravatī nāma. Tāpi paṇḍitāva ahesuṃ, mātāpitūhi uggahitāni pañca pañca vādasatāni uggahesuṃ. Tā vayapattā mātāpitaro avocuṃ – ‘‘amhākaṃ ammā kule dārikā nāma hiraññasuvaṇṇādīni datvā kulagharaṃ pesitapubbā nāma natthi. Yo pana agāriko tāsaṃ vādaṃ maddituṃ sakkoti, tassa pādaparicārikā honti. Yo pabbajito tāsaṃ maddituṃ sakkoti, tassa santike pabbajanti. Tumhe kiṃ karissathā’’ti? Mayampi evameva karissāmāti. Catassopi paribbājikavesaṃ gahetvā, ‘‘ayaṃ jambudīpo nāma jambuyā paññāyatī’’ti jambusākhaṃ gahetvā cārikaṃ pakkamiṃsu. Yaṃ gāmaṃ pāpuṇanti, tassa dvāre paṃsupuñje vā vālikapuñje vā jambudhajaṃ ṭhapetvā, – ‘‘yo vādaṃ āropetuṃ sakkoti, so imaṃ maddatū’’ti vatvā gāmaṃ pavisanti. Evaṃ gāmena gāmaṃ vicarantiyo sāvatthiṃ pāpuṇitvā tatheva gāmadvāre jambudhajaṃ ṭhapetvā sampattamanussānaṃ ārocetvā antonagaraṃ paviṭṭhā.

    தேன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸாவத்தி²ங் நிஸ்ஸாய ஜேதவனே விஹரதி. அதா²யஸ்மா ஸாரிபுத்தோ கி³லானே புச்ச²ந்தோ அஜக்³கி³தட்டா²னங் ஜக்³க³ந்தோ அத்தனோ கிச்சமஹந்ததாய அஞ்ஞேஹி பி⁴க்கூ²ஹி தி³வாதரங் கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸந்தோ கா³மத்³வாரே ஜம்பு³த⁴ஜங் தி³ஸ்வா, – ‘‘கிமித³’’ந்தி தா³ரகே புச்சி². தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். தேன ஹி மத்³த³தா²தி. ந ஸக்கோம, ப⁴ந்தே, பா⁴யாமாதி. ‘‘குமாரா மா பா⁴யத², ‘கேன அம்ஹாகங் ஜம்பு³த⁴ஜோ மத்³தா³பிதோ’தி வுத்தே, பு³த்³த⁴ஸாவகேன ஸாரிபுத்தத்தே²ரேன மத்³தா³பிதோ, வாத³ங் ஆரோபேதுகாமா ஜேதவனே தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தா²தி வதெ³ய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே தே²ரஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஜம்பு³த⁴ஜங் மத்³தி³த்வா ச²ட்³டே³ஸுங். தே²ரோ பிண்டா³ய சரித்வா விஹாரங் க³தோ. பரிப்³பா³ஜிகாபி கா³மதோ நிக்க²மித்வா, ‘‘அம்ஹாகங் த⁴ஜோ கேன மத்³தா³பிதோ’’தி புச்சி²ங்ஸு. தா³ரகா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். பரிப்³பா³ஜிகா புன கா³மங் பவிஸித்வா ஏகேகங் வீதி²ங் க³ஹெத்வா, – ‘‘பு³த்³த⁴ஸாவகோ கிர ஸாரிபுத்தோ நாம அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் கரிஸ்ஸதி, ஸோதுகாமா நிக்க²மதா²’’தி ஆரோசேஸுங். மஹாஜனோ நிக்க²மி, தேன ஸத்³தி⁴ங் பரிப்³பா³ஜிகா ஜேதவனங் அக³மிங்ஸு.

    Tena samayena bhagavā sāvatthiṃ nissāya jetavane viharati. Athāyasmā sāriputto gilāne pucchanto ajaggitaṭṭhānaṃ jagganto attano kiccamahantatāya aññehi bhikkhūhi divātaraṃ gāmaṃ piṇḍāya pavisanto gāmadvāre jambudhajaṃ disvā, – ‘‘kimida’’nti dārake pucchi. Te tamatthaṃ ārocesuṃ. Tena hi maddathāti. Na sakkoma, bhante, bhāyāmāti. ‘‘Kumārā mā bhāyatha, ‘kena amhākaṃ jambudhajo maddāpito’ti vutte, buddhasāvakena sāriputtattherena maddāpito, vādaṃ āropetukāmā jetavane therassa santikaṃ gacchathāti vadeyyāthā’’ti āha. Te therassa vacanaṃ sutvā jambudhajaṃ madditvā chaḍḍesuṃ. Thero piṇḍāya caritvā vihāraṃ gato. Paribbājikāpi gāmato nikkhamitvā, ‘‘amhākaṃ dhajo kena maddāpito’’ti pucchiṃsu. Dārakā tamatthaṃ ārocesuṃ. Paribbājikā puna gāmaṃ pavisitvā ekekaṃ vīthiṃ gahetvā, – ‘‘buddhasāvako kira sāriputto nāma amhehi saddhiṃ vādaṃ karissati, sotukāmā nikkhamathā’’ti ārocesuṃ. Mahājano nikkhami, tena saddhiṃ paribbājikā jetavanaṃ agamiṃsu.

    தே²ரோ – ‘‘அம்ஹாகங் வஸனட்டா²னே மாதுகா³மஸ்ஸ ஆக³மனங் நாம அபா²ஸுக’’ந்தி விஹாரமஜ்ஜே² நிஸீதி³. பரிப்³பா³ஜிகாயோ க³ந்த்வா தே²ரங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘தும்ஹேஹி அம்ஹாகங் த⁴ஜோ மத்³தா³பிதோ’’தி? ஆம, மயா மத்³தா³பிதோதி. மயங் தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் கரிஸ்ஸாமாதி. ஸாது⁴ கரோத², கஸ்ஸ புச்சா² கஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனங் ஹோதூதி? புச்சா² நாம அம்ஹாகங் பத்தா, தும்ஹே பன மாதுகா³மா நாம பட²மங் புச்ச²தா²தி ஆஹ. தா சதஸ்ஸோபி சதூஸு தி³ஸாஸு ட²த்வா மாதாபிதூனங் ஸந்திகே உக்³க³ஹிதங் வாத³ஸஹஸ்ஸங் புச்சி²ங்ஸு. தே²ரோ க²க்³கே³ன குமுத³னாளங் சி²ந்த³ந்தோ விய புச்சி²தங் புச்சி²தங் நிஜ்ஜடங் நிக்³க³ண்டி²ங் கத்வா கதே²ஸி, கதெ²த்வா புன புச்ச²தா²தி ஆஹ. எத்தகமேவ, ப⁴ந்தே, மயங் ஜானாமாதி. தே²ரோ ஆஹ – ‘‘தும்ஹேஹி வாத³ஸஹஸ்ஸங் புச்சி²தங் மயா கதி²தங், அஹங் பன ஏகங் யேவ பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமி, தங் தும்ஹே கதே²தா²’’தி. தா தே²ரஸ்ஸ விஸயங் தி³ஸ்வா, ‘‘புச்ச²த², ப⁴ந்தே, ப்³யாகரிஸ்ஸாமா’’தி வத்துங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ‘‘வத³, ப⁴ந்தே, ஜானமானா ப்³யாகரிஸ்ஸாமா’’தி புன ஆஹங்ஸு.

    Thero – ‘‘amhākaṃ vasanaṭṭhāne mātugāmassa āgamanaṃ nāma aphāsuka’’nti vihāramajjhe nisīdi. Paribbājikāyo gantvā theraṃ pucchiṃsu – ‘‘tumhehi amhākaṃ dhajo maddāpito’’ti? Āma, mayā maddāpitoti. Mayaṃ tumhehi saddhiṃ vādaṃ karissāmāti. Sādhu karotha, kassa pucchā kassa vissajjanaṃ hotūti? Pucchā nāma amhākaṃ pattā, tumhe pana mātugāmā nāma paṭhamaṃ pucchathāti āha. Tā catassopi catūsu disāsu ṭhatvā mātāpitūnaṃ santike uggahitaṃ vādasahassaṃ pucchiṃsu. Thero khaggena kumudanāḷaṃ chindanto viya pucchitaṃ pucchitaṃ nijjaṭaṃ niggaṇṭhiṃ katvā kathesi, kathetvā puna pucchathāti āha. Ettakameva, bhante, mayaṃ jānāmāti. Thero āha – ‘‘tumhehi vādasahassaṃ pucchitaṃ mayā kathitaṃ, ahaṃ pana ekaṃ yeva pañhaṃ pucchissāmi, taṃ tumhe kathethā’’ti. Tā therassa visayaṃ disvā, ‘‘pucchatha, bhante, byākarissāmā’’ti vattuṃ nāsakkhiṃsu. ‘‘Vada, bhante, jānamānā byākarissāmā’’ti puna āhaṃsu.

    தே²ரோ அயங் பன குலபுத்தே பப்³பா³ஜெத்வா பட²மங் ஸிக்கா²பேதப்³ப³பஞ்ஹோதி வத்வா, – ‘‘ஏகங் நாம கி’’ந்தி புச்சி². தா நேவ அந்தங், ந கோடிங் அத்³த³ஸங்ஸு. தே²ரோ கதே²தா²தி ஆஹ. ந பஸ்ஸாம, ப⁴ந்தேதி. தும்ஹேஹி வாத³ஸஹஸ்ஸங் புச்சி²தங் மயா கதி²தங், மய்ஹங் தும்ஹே ஏகங் பஞ்ஹம்பி கதே²துங் ந ஸக்கோத², ஏவங் ஸந்தே கஸ்ஸ ஜயோ கஸ்ஸ பராஜயோதி? தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, ஜயோ, அம்ஹாகங் பராஜயோதி. இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸதா²தி? தா மாதாபிதூஹி வுத்தவசனங் ஆரோசெத்வா, ‘‘தும்ஹாகங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. தும்ஹே மாதுகா³மா நாம அம்ஹாகங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜிதுங் ந வட்டதி, அம்ஹாகங் பன ஸாஸனங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜதா²தி. தா ஸாதூ⁴தி தே²ரஸ்ஸ ஸாஸனங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. பப்³ப³ஜிதா ச பன அப்பமத்தா ஆதாபினியோ ஹுத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.

    Thero ayaṃ pana kulaputte pabbājetvā paṭhamaṃ sikkhāpetabbapañhoti vatvā, – ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti pucchi. Tā neva antaṃ, na koṭiṃ addasaṃsu. Thero kathethāti āha. Na passāma, bhanteti. Tumhehi vādasahassaṃ pucchitaṃ mayā kathitaṃ, mayhaṃ tumhe ekaṃ pañhampi kathetuṃ na sakkotha, evaṃ sante kassa jayo kassa parājayoti? Tumhākaṃ, bhante, jayo, amhākaṃ parājayoti. Idāni kiṃ karissathāti? Tā mātāpitūhi vuttavacanaṃ ārocetvā, ‘‘tumhākaṃ santike pabbajissāmā’’ti āhaṃsu. Tumhe mātugāmā nāma amhākaṃ santike pabbajituṃ na vaṭṭati, amhākaṃ pana sāsanaṃ gahetvā bhikkhuniupassayaṃ gantvā pabbajathāti. Tā sādhūti therassa sāsanaṃ gahetvā bhikkhunisaṅghassa santikaṃ gantvā pabbajiṃsu. Pabbajitā ca pana appamattā ātāpiniyo hutvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇiṃsu.

    அயங் ஸச்சகோ தாஸங் சதுன்னம்பி கனிட்ட²பா⁴திகோ. தாஹி சதூஹிபி உத்தரிதரபஞ்ஞோ, மாதாபிதூனம்பி ஸந்திகா வாத³ஸஹஸ்ஸங், ததோ ப³ஹுதரஞ்ச பா³ஹிரஸமயங் உக்³க³ஹெத்வா கத்த²சி அக³ந்த்வா ராஜதா³ரகே ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தோ தத்தே²வ வேஸாலியங் வஸதி, பஞ்ஞாய அதிபூரிதத்தா குச்சி² மே பி⁴ஜ்ஜெய்யாதி பீ⁴தோ அயபட்டேன குச்சி²ங் பரிக்கி²பித்வா சரதி, இமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸச்சகோ நிக³ண்ட²புத்தோ’’தி.

    Ayaṃ saccako tāsaṃ catunnampi kaniṭṭhabhātiko. Tāhi catūhipi uttaritarapañño, mātāpitūnampi santikā vādasahassaṃ, tato bahutarañca bāhirasamayaṃ uggahetvā katthaci agantvā rājadārake sippaṃ sikkhāpento tattheva vesāliyaṃ vasati, paññāya atipūritattā kucchi me bhijjeyyāti bhīto ayapaṭṭena kucchiṃ parikkhipitvā carati, imaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘saccako nigaṇṭhaputto’’ti.

    ப⁴ஸ்ஸப்பவாத³கோதி ப⁴ஸ்ஸங் வுச்சதி கதா²மக்³கோ³, தங் பவத³தி கதே²தீதி ப⁴ஸ்ஸப்பவாத³கோ. பண்டி³தவாதோ³தி அஹங் பண்டி³தோதி ஏவங் வாதோ³. ஸாது⁴ஸம்மதோ ப³ஹுஜனஸ்ஸாதி யங் யங் நக்க²த்தசாரேன ஆதி³ஸதி, தங் தங் யேபு⁴ய்யேன ததே²வ ஹோதி, தஸ்மா அயங் ஸாது⁴லத்³தி⁴கோ ப⁴த்³த³கோதி ஏவங் ஸம்மதோ மஹாஜனஸ்ஸ. வாதே³ன வாத³ங் ஸமாரத்³தோ⁴தி கதா²மக்³கே³ன தோ³ஸங் ஆரோபிதோ. ஆயஸ்மா அஸ்ஸஜீதி ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஆசரியோ அஸ்ஸஜித்தே²ரோ. ஜங்கா⁴விஹாரங் அனுசங்கமமானோதி ததோ ததோ லிச்ச²விராஜகே³ஹதோ தங் தங் கே³ஹங் க³மனத்தா²ய அனுசங்கமமானோ. யேனாயஸ்மா அஸ்ஸஜி தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா உபஸங்கமி? ஸமயஜானநத்த²ங்.

    Bhassappavādakoti bhassaṃ vuccati kathāmaggo, taṃ pavadati kathetīti bhassappavādako. Paṇḍitavādoti ahaṃ paṇḍitoti evaṃ vādo. Sādhusammato bahujanassāti yaṃ yaṃ nakkhattacārena ādisati, taṃ taṃ yebhuyyena tatheva hoti, tasmā ayaṃ sādhuladdhiko bhaddakoti evaṃ sammato mahājanassa. Vādena vādaṃ samāraddhoti kathāmaggena dosaṃ āropito. Āyasmā assajīti sāriputtattherassa ācariyo assajitthero. Jaṅghāvihāraṃ anucaṅkamamānoti tato tato licchavirājagehato taṃ taṃ gehaṃ gamanatthāya anucaṅkamamāno. Yenāyasmā assaji tenupasaṅkamīti kasmā upasaṅkami? Samayajānanatthaṃ.

    ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஹங் ‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமீ’தி ஆஹிண்டா³மி, ‘ஸமயங் பனஸ்ஸ ந ஜானாமீ’தி ந ஆரோபேஸிங். பரஸ்ஸ ஹி ஸமயங் ஞத்வா ஆரோபிதோ வாதோ³ ஸ்வாரோபிதோ நாம ஹோதி. அயங் பன ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகோ பஞ்ஞாயதி அஸ்ஸஜித்தே²ரோ ; ஸோ அத்தனோ ஸத்து² ஸமயே கோவிதோ³, ஏதாஹங் புச்சி²த்வா கத²ங் பதிட்டா²பெத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மா உபஸங்கமி. வினேதீதி கத²ங் வினேதி, கத²ங் ஸிக்கா²பேதீதி புச்ச²தி. தே²ரோ பன யஸ்மா து³க்க²ந்தி வுத்தே உபாரம்ப⁴ஸ்ஸ ஓகாஸோ ஹோதி, மக்³க³ப²லானிபி பரியாயேன து³க்க²ந்தி ஆக³தானி, அயஞ்ச து³க்க²ந்தி வுத்தே தே²ரங் புச்செ²ய்ய – ‘‘போ⁴ அஸ்ஸஜி, கிமத்த²ங் தும்ஹே பப்³ப³ஜிதா’’தி. ததோ ‘‘மக்³க³ப²லத்தா²யா’’தி வுத்தே, – ‘‘நயித³ங், போ⁴ அஸ்ஸஜி, தும்ஹாகங் ஸாஸனங் நாம, மஹாஆகா⁴தனங் நாமேதங், நிரயுஸ்ஸதோ³ நாமேஸ, நத்தி² தும்ஹாகங் ஸுகா²ஸா, உட்டா²யுட்டா²ய து³க்க²மேவ ஜிராபெந்தா ஆஹிண்ட³தா²’’தி தோ³ஸங் ஆரோபெய்ய, தஸ்மா பரவாதி³ஸ்ஸ பரியாயகத²ங் காதுங் ந வட்டதி. யதா² ஏஸ அப்பதிட்டோ² ஹோதி, ஏவமஸ்ஸ நிப்பரியாயகத²ங் கதெ²ஸ்ஸாமீதி சிந்தெத்வா, ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, அனிச்ச’’ந்தி இமங் அனிச்சானத்தவஸேனேவ கத²ங் கதே²தி. து³ஸ்ஸுதந்தி ஸோதுங் அயுத்தங்.

    Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ahaṃ ‘samaṇassa gotamassa vādaṃ āropessāmī’ti āhiṇḍāmi, ‘samayaṃ panassa na jānāmī’ti na āropesiṃ. Parassa hi samayaṃ ñatvā āropito vādo svāropito nāma hoti. Ayaṃ pana samaṇassa gotamassa sāvako paññāyati assajitthero ; so attano satthu samaye kovido, etāhaṃ pucchitvā kathaṃ patiṭṭhāpetvā samaṇassa gotamassa vādaṃ āropessāmī’’ti. Tasmā upasaṅkami. Vinetīti kathaṃ vineti, kathaṃ sikkhāpetīti pucchati. Thero pana yasmā dukkhanti vutte upārambhassa okāso hoti, maggaphalānipi pariyāyena dukkhanti āgatāni, ayañca dukkhanti vutte theraṃ puccheyya – ‘‘bho assaji, kimatthaṃ tumhe pabbajitā’’ti. Tato ‘‘maggaphalatthāyā’’ti vutte, – ‘‘nayidaṃ, bho assaji, tumhākaṃ sāsanaṃ nāma, mahāāghātanaṃ nāmetaṃ, nirayussado nāmesa, natthi tumhākaṃ sukhāsā, uṭṭhāyuṭṭhāya dukkhameva jirāpentā āhiṇḍathā’’ti dosaṃ āropeyya, tasmā paravādissa pariyāyakathaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Yathā esa appatiṭṭho hoti, evamassa nippariyāyakathaṃ kathessāmīti cintetvā, ‘‘rūpaṃ, bhikkhave, anicca’’nti imaṃ aniccānattavaseneva kathaṃ katheti. Dussutanti sotuṃ ayuttaṃ.

    354. ஸந்தா²கா³ரேதி ராஜகுலானங் அத்தா²னுஸாஸனஸந்தா²கா³ரஸாலாயங். யேன தே லிச்ச²வீ தேனுபஸங்கமீதி ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஹங் புப்³பே³ ஸமயங் அஜானநபா⁴வேன ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வாத³ங் ந ஆரோபேஸிங், இதா³னி பனஸ்ஸ மஹாஸாவகேன கதி²தங் ஸமயங் ஜானாமி, இமே ச மம அந்தேவாஸிகா பஞ்சஸதா லிச்ச²வீ ஸன்னிபதிதா. ஏதேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்மா உபஸங்கமி. ஞாதஞ்ஞதரேனாதி ஞாதேஸு அபி⁴ஞ்ஞாதேஸு பஞ்சவக்³கி³யத்தே²ரேஸு அஞ்ஞதரேன. பதிட்டி²தந்தி யதா² தேன பதிட்டி²தங். ஸசே ஏவங் பதிட்டி²ஸ்ஸதி, அத² பன அஞ்ஞதே³வ வக்க²தி, தத்ர மயா கிங் ஸக்கா காதுந்தி இதா³னேவ பிட்டி²ங் பரிவத்தெந்தோ ஆஹ. ஆகட்³டெ⁴ய்யாதி அத்தனோ அபி⁴முக²ங் கட்³டெ⁴ய்ய. பரிகட்³டெ⁴ய்யாதி புரதோ படிபணாமெய்ய. ஸம்பரிகட்³டெ⁴ய்யாதி காலேன ஆகட்³டெ⁴ய்ய, காலேன பரிகட்³டெ⁴ய்ய. ஸொண்டி³காகிலஞ்ஜந்தி ஸுராக⁴ரே பிட்ட²கிலஞ்ஜங். ஸொண்டி³காது⁴த்தோதி ஸுராது⁴த்தோ. வாலங் கண்ணே க³ஹெத்வாதி ஸுராபரிஸ்ஸாவனத்த²விகங் தோ⁴விதுகாமோ கஸடனிது⁴னநத்த²ங் உபோ⁴ஸு கண்ணேஸு க³ஹெத்வா. ஓது⁴னெய்யாதி அதோ⁴முக²ங் கத்வா து⁴னெய்ய. நித்³து⁴னெய்யாதி உத்³த⁴ங்முக²ங் கத்வா து⁴னெய்ய. நிப்போ²டெய்யாதி புனப்புனங் பப்போ²டெய்ய. ஸாணதோ⁴விகங் நாமாதி எத்த² மனுஸ்ஸா ஸாணஸாடககரணத்த²ங் ஸாணவாகே க³ஹெத்வா முட்டி²ங் முட்டி²ங் ப³ந்தி⁴த்வா உத³கே பக்கி²பந்தி. தே ததியதி³வஸே ஸுட்டு² கிலின்னா ஹொந்தி. அத² மனுஸ்ஸா அம்பி³லயாகு³ஸுராதீ³னி ஆதா³ய தத்த² க³ந்த்வா ஸாணமுட்டி²ங் க³ஹெத்வா, த³க்கி²ணதோ வாமதோ ஸம்முகா² சாதி தீஸு ப²லகேஸு ஸகிங் த³க்கி²ணப²லகே, ஸகிங் வாமப²லகே, ஸகிங் ஸம்முக²ப²லகே பஹரந்தா அம்பி³லயாகு³ஸுராதீ³னி பு⁴ஞ்ஜந்தா பிவந்தா கா²த³ந்தா தோ⁴வந்தி. மஹந்தா கீளா ஹோதி. ரஞ்ஞோ நாகோ³ தங் கீளங் தி³ஸ்வா க³ம்பீ⁴ரங் உத³கங் அனுபவிஸித்வா ஸொண்டா³ய உத³கங் க³ஹெத்வா ஸகிங் கும்பே⁴ ஸகிங் பிட்டி²யங் ஸகிங் உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஸகிங் அந்தரஸத்தி²யங் பக்கி²பந்தோ கீளித்த². தது³பாதா³ய தங் கீளிதஜாதங் ஸாணதோ⁴விகங் நாம வுச்சதி , தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘ஸாணதோ⁴விகங் நாம கீளிதஜாதங் கீளதீ’’தி. கிங் ஸோ ப⁴வமானோ ஸச்சகோ நிக³ண்ட²புத்தோ, யோ ப⁴க³வதோ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸதீதி யோ ஸச்சகோ நிக³ண்ட²புத்தோ ப⁴க³வதோ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸதி, ஸோ கிங் ப⁴வமானோ கிங் யக்கோ² ப⁴வமானோ உதா³ஹு இந்தோ³, உதா³ஹு ப்³ரஹ்மா ப⁴வமானோ ப⁴க³வதோ வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸதி? ந ஹி ஸக்கா பகதிமனுஸ்ஸேன ப⁴க³வதோ வாத³ங் ஆரோபேதுந்தி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.

    354.Santhāgāreti rājakulānaṃ atthānusāsanasanthāgārasālāyaṃ. Yena te licchavī tenupasaṅkamīti evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ahaṃ pubbe samayaṃ ajānanabhāvena samaṇassa gotamassa vādaṃ na āropesiṃ, idāni panassa mahāsāvakena kathitaṃ samayaṃ jānāmi, ime ca mama antevāsikā pañcasatā licchavī sannipatitā. Etehi saddhiṃ gantvā samaṇassa gotamassa vādaṃ āropessāmī’’ti tasmā upasaṅkami. Ñātaññatarenāti ñātesu abhiññātesu pañcavaggiyattheresu aññatarena. Patiṭṭhitanti yathā tena patiṭṭhitaṃ. Sace evaṃ patiṭṭhissati, atha pana aññadeva vakkhati, tatra mayā kiṃ sakkā kātunti idāneva piṭṭhiṃ parivattento āha. Ākaḍḍheyyāti attano abhimukhaṃ kaḍḍheyya. Parikaḍḍheyyāti purato paṭipaṇāmeyya. Samparikaḍḍheyyāti kālena ākaḍḍheyya, kālena parikaḍḍheyya. Soṇḍikākilañjanti surāghare piṭṭhakilañjaṃ. Soṇḍikādhuttoti surādhutto. Vālaṃ kaṇṇe gahetvāti surāparissāvanatthavikaṃ dhovitukāmo kasaṭanidhunanatthaṃ ubhosu kaṇṇesu gahetvā. Odhuneyyāti adhomukhaṃ katvā dhuneyya. Niddhuneyyāti uddhaṃmukhaṃ katvā dhuneyya. Nipphoṭeyyāti punappunaṃ papphoṭeyya. Sāṇadhovikaṃ nāmāti ettha manussā sāṇasāṭakakaraṇatthaṃ sāṇavāke gahetvā muṭṭhiṃ muṭṭhiṃ bandhitvā udake pakkhipanti. Te tatiyadivase suṭṭhu kilinnā honti. Atha manussā ambilayāgusurādīni ādāya tattha gantvā sāṇamuṭṭhiṃ gahetvā, dakkhiṇato vāmato sammukhā cāti tīsu phalakesu sakiṃ dakkhiṇaphalake, sakiṃ vāmaphalake, sakiṃ sammukhaphalake paharantā ambilayāgusurādīni bhuñjantā pivantā khādantā dhovanti. Mahantā kīḷā hoti. Rañño nāgo taṃ kīḷaṃ disvā gambhīraṃ udakaṃ anupavisitvā soṇḍāya udakaṃ gahetvā sakiṃ kumbhe sakiṃ piṭṭhiyaṃ sakiṃ ubhosu passesu sakiṃ antarasatthiyaṃ pakkhipanto kīḷittha. Tadupādāya taṃ kīḷitajātaṃ sāṇadhovikaṃ nāma vuccati , taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘sāṇadhovikaṃ nāma kīḷitajātaṃ kīḷatī’’ti. Kiṃ so bhavamāno saccako nigaṇṭhaputto, yo bhagavato vādaṃ āropessatīti yo saccako nigaṇṭhaputto bhagavato vādaṃ āropessati, so kiṃ bhavamāno kiṃ yakkho bhavamāno udāhu indo, udāhu brahmā bhavamāno bhagavato vādaṃ āropessati? Na hi sakkā pakatimanussena bhagavato vādaṃ āropetunti ayamettha adhippāyo.

    355. தேன கோ² பன ஸமயேனாதி யஸ்மிங் ஸமயே ஸச்சகோ ஆராமங் பாவிஸி, தஸ்மிங். கிஸ்மிங் பன ஸமயே பாவிஸீதி? மஹாமஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே. கஸ்மா பன தஸ்மிங் ஸமயே சங்கமந்தீதி? பணீதபோ⁴ஜனபச்சயஸ்ஸ தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ வினோத³னத்த²ங். தி³வாபதா⁴னிகா வா தே. தாதி³ஸானஞ்ஹி பச்சா²ப⁴த்தங் சங்கமித்வா ந்ஹத்வா ஸரீரங் உதுங் க³ண்ஹாபெத்வா நிஸஜ்ஜ ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தானங் சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி. யேன தே பி⁴க்கூ²தி ஸோ கிர குஹிங் ஸமணோ கோ³தமோதி பரிவேணதோ பரிவேணங் க³ந்த்வா புச்சி²த்வா பவிஸிஸ்ஸாமீதி விலோகெந்தோ அரஞ்ஞே ஹத்தீ² விய சங்கமே சங்கமமானே பங்ஸுகூலிகபி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா தேஸங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தங் ஸந்தா⁴ய, ‘‘யேன தே பி⁴க்கூ²’’திஆதி³ வுத்தங். கஹங் நு கோ², போ⁴தி கதரஸ்மிங் ஆவாஸே வா மண்ட³பே வாதி அத்தோ². ஏஸ, அக்³கி³வெஸ்ஸன, ப⁴க³வாதி ததா³ கிர ப⁴க³வா பச்சூஸகாலே மஹாகருணா ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஜாலங் பத்த²ரித்வா போ³த⁴னெய்யஸத்தங் ஓலோகெந்தோ அத்³த³ஸ – ‘‘ஸ்வே ஸச்சகோ நிக³ண்ட²புத்தோ மஹதிங் லிச்ச²விபரிஸங் க³ஹெத்வா மம வாத³ங் ஆரோபேதுகாமோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மா பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ வேஸாலியங் பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ மஹாபரிஸாய நிஸீதி³துங் ஸுக²ட்டா²னே நிஸீதி³ஸ்ஸாமீதி க³ந்த⁴குடிங் அபவிஸித்வா மஹாவனே அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³. தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஆக³தா, ஸச்சகேன புட்டா² தூ³ரே நிஸின்னங் ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸெந்தா, ‘‘ஏஸ அக்³கி³வெஸ்ஸன ப⁴க³வா’’தி ஆஹங்ஸு.

    355.Tena kho pana samayenāti yasmiṃ samaye saccako ārāmaṃ pāvisi, tasmiṃ. Kismiṃ pana samaye pāvisīti? Mahāmajjhanhikasamaye. Kasmā pana tasmiṃ samaye caṅkamantīti? Paṇītabhojanapaccayassa thinamiddhassa vinodanatthaṃ. Divāpadhānikā vā te. Tādisānañhi pacchābhattaṃ caṅkamitvā nhatvā sarīraṃ utuṃ gaṇhāpetvā nisajja samaṇadhammaṃ karontānaṃ cittaṃ ekaggaṃ hoti. Yena te bhikkhūti so kira kuhiṃ samaṇo gotamoti pariveṇato pariveṇaṃ gantvā pucchitvā pavisissāmīti vilokento araññe hatthī viya caṅkame caṅkamamāne paṃsukūlikabhikkhū disvā tesaṃ santikaṃ agamāsi. Taṃ sandhāya, ‘‘yena te bhikkhū’’tiādi vuttaṃ. Kahaṃnu kho, bhoti katarasmiṃ āvāse vā maṇḍape vāti attho. Esa, aggivessana, bhagavāti tadā kira bhagavā paccūsakāle mahākaruṇā samāpattiṃ samāpajjitvā dasasahassacakkavāḷe sabbaññutaññāṇajālaṃ pattharitvā bodhaneyyasattaṃ olokento addasa – ‘‘sve saccako nigaṇṭhaputto mahatiṃ licchaviparisaṃ gahetvā mama vādaṃ āropetukāmo āgamissatī’’ti. Tasmā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā bhikkhusaṅghaparivāro vesāliyaṃ piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkanto mahāparisāya nisīdituṃ sukhaṭṭhāne nisīdissāmīti gandhakuṭiṃ apavisitvā mahāvane aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Te bhikkhū bhagavato vattaṃ dassetvā āgatā, saccakena puṭṭhā dūre nisinnaṃ bhagavantaṃ dassentā, ‘‘esa aggivessana bhagavā’’ti āhaṃsu.

    மஹதியா லிச்ச²விபரிஸாய ஸத்³தி⁴ந்தி ஹெட்டா² பஞ்சமத்தேஹி லிச்ச²விஸதேஹி பரிவுதோதி வுத்தங். தே ஏதஸ்ஸ அந்தேவாஸிகாயேவ, அந்தோவேஸாலியங் பன ஸச்சகோ பஞ்சமத்தானி லிச்ச²விராஜஸதானி க³ஹெத்வா, ‘‘வாத³த்தி²கோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமந்தோ’’தி ஸுத்வா த்³வின்னங் பண்டி³தானங் கதா²ஸல்லாபங் ஸொஸ்ஸாமாதி யேபு⁴ய்யேன மனுஸ்ஸா நிக்க²ந்தா, ஏவங் ஸா பரிஸா மஹதீ அபரிச்சி²ன்னக³ணனா அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். அஞ்ஜலிங் பணாமெத்வாதி ஏதே உப⁴தோபக்கி²கா, தே ஏவங் சிந்தேஸுங் – ‘‘ஸசே நோ மிச்சா²தி³ட்டி²கா சோதெ³ஸ்ஸந்தி, ‘கஸ்மா தும்ஹே ஸமணங் கோ³தமங் வந்தி³த்தா²’தி, தேஸங், ‘கிங் அஞ்ஜலிமத்தகரணேனபி வந்தி³தங் ஹோதீ’தி வக்கா²ம. ஸசே நோ ஸம்மாதி³ட்டி²கா சோதெ³ஸ்ஸந்தி, ‘கஸ்மா ப⁴க³வந்தங் ந வந்தி³த்தா²’தி, ‘கிங் ஸீஸேன பூ⁴மிங் பஹரந்தேனேவ வந்தி³தங் ஹோதி, நனு அஞ்ஜலிகம்மம்பி வந்த³னா ஏவா’தி வக்கா²மா’’தி. நாம கொ³த்தந்தி, போ⁴ கோ³தம, அஹங் அஸுகஸ்ஸ புத்தோ த³த்தோ நாம மித்தோ நாம இத⁴ ஆக³தோதி வத³ந்தா நாமங் ஸாவெந்தி நாம. போ⁴ கோ³தம, அஹங் வாஸிட்டோ² நாம கச்சானோ நாம இத⁴ ஆக³தோதி வத³ந்தா கொ³த்தங் ஸாவெந்தி நாம. ஏதே கிர த³லித்³தா³ ஜிண்ணகுலபுத்தா பரிஸமஜ்ஜே² நாமகொ³த்தவஸேன பாகடா ப⁴விஸ்ஸாமாதி ஏவங் அகங்ஸு. யே பன துண்ஹீபூ⁴தா நிஸீதி³ங்ஸு, தே கேராடிகா சேவ அந்த⁴பா³லா ச. தத்த² கேராடிகா, ‘‘ஏகங் த்³வே கதா²ஸல்லாபே கரொந்தோ விஸ்ஸாஸிகோ ஹோதி, அத² விஸ்ஸாஸே ஸதி ஏகங் த்³வே பி⁴க்கா² அதா³துங் ந யுத்த’’ந்தி ததோ அத்தானங் மோசெந்தா துண்ஹீ நிஸீத³ந்தி. அந்த⁴பா³லா அஞ்ஞாணதாயேவ அவக்கி²த்தமத்திகாபிண்டோ³ விய யத்த² கத்த²சி துண்ஹீபூ⁴தா நிஸீத³ந்தி.

    Mahatiyā licchaviparisāya saddhinti heṭṭhā pañcamattehi licchavisatehi parivutoti vuttaṃ. Te etassa antevāsikāyeva, antovesāliyaṃ pana saccako pañcamattāni licchavirājasatāni gahetvā, ‘‘vādatthiko bhagavantaṃ upasaṅkamanto’’ti sutvā dvinnaṃ paṇḍitānaṃ kathāsallāpaṃ sossāmāti yebhuyyena manussā nikkhantā, evaṃ sā parisā mahatī aparicchinnagaṇanā ahosi. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Añjaliṃ paṇāmetvāti ete ubhatopakkhikā, te evaṃ cintesuṃ – ‘‘sace no micchādiṭṭhikā codessanti, ‘kasmā tumhe samaṇaṃ gotamaṃ vanditthā’ti, tesaṃ, ‘kiṃ añjalimattakaraṇenapi vanditaṃ hotī’ti vakkhāma. Sace no sammādiṭṭhikā codessanti, ‘kasmā bhagavantaṃ na vanditthā’ti, ‘kiṃ sīsena bhūmiṃ paharanteneva vanditaṃ hoti, nanu añjalikammampi vandanā evā’ti vakkhāmā’’ti. Nāma gottanti, bho gotama, ahaṃ asukassa putto datto nāma mitto nāma idha āgatoti vadantā nāmaṃ sāventi nāma. Bho gotama, ahaṃ vāsiṭṭho nāma kaccāno nāma idha āgatoti vadantā gottaṃ sāventi nāma. Ete kira daliddā jiṇṇakulaputtā parisamajjhe nāmagottavasena pākaṭā bhavissāmāti evaṃ akaṃsu. Ye pana tuṇhībhūtā nisīdiṃsu, te kerāṭikā ceva andhabālā ca. Tattha kerāṭikā, ‘‘ekaṃ dve kathāsallāpe karonto vissāsiko hoti, atha vissāse sati ekaṃ dve bhikkhā adātuṃ na yutta’’nti tato attānaṃ mocentā tuṇhī nisīdanti. Andhabālā aññāṇatāyeva avakkhittamattikāpiṇḍo viya yattha katthaci tuṇhībhūtā nisīdanti.

    356. கிஞ்சிதே³வ தே³ஸந்தி கஞ்சி ஓகாஸங் கிஞ்சி காரணங், அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா பஞ்ஹபுச்ச²னே உஸ்ஸாஹங் ஜனெந்தோ ஆஹ – புச்ச², அக்³கி³வெஸ்ஸன, யதா³கங்க²ஸீதி. தஸ்ஸத்தோ² – ‘‘புச்ச² யதி³ ஆகங்க²ஸி, ந மே பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனே பா⁴ரோ அத்தி²’’. அத² வா ‘‘புச்ச² யங் ஆகங்க²ஸி, ஸப்³ப³ங் தே விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரேஸி அஸாதா⁴ரணங் பச்சேகபு³த்³த⁴அக்³க³ஸாவமஹாஸாவகேஹி. தே ஹி யதா³கங்க²ஸீதி ந வத³ந்தி, ஸுத்வா வேதி³ஸ்ஸாமாதி வத³ந்தி. பு³த்³தா⁴ பன ‘‘புச்சா²வுஸோ, யதா³கங்க²ஸீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.237) வா, ‘‘புச்ச², மஹாராஜ, யதா³கங்க²ஸீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.162) வா,

    356.Kiñcideva desanti kañci okāsaṃ kiñci kāraṇaṃ, athassa bhagavā pañhapucchane ussāhaṃ janento āha – puccha, aggivessana, yadākaṅkhasīti. Tassattho – ‘‘puccha yadi ākaṅkhasi, na me pañhavissajjane bhāro atthi’’. Atha vā ‘‘puccha yaṃ ākaṅkhasi, sabbaṃ te vissajjessāmī’’ti sabbaññupavāraṇaṃ pavāresi asādhāraṇaṃ paccekabuddhaaggasāvamahāsāvakehi. Te hi yadākaṅkhasīti na vadanti, sutvā vedissāmāti vadanti. Buddhā pana ‘‘pucchāvuso, yadākaṅkhasī’’ti (saṃ. ni. 1.237) vā, ‘‘puccha, mahārāja, yadākaṅkhasī’’ti (dī. ni. 1.162) vā,

    ‘‘புச்ச² வாஸவ மங் பஞ்ஹங், யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி;

    ‘‘Puccha vāsava maṃ pañhaṃ, yaṃ kiñci manasicchasi;

    தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ பஞ்ஹஸ்ஸ, அஹங் அந்தங் கரோமி தே’’ இதி. (தீ³॰ நி॰ 2.356) வா,

    Tassa tasseva pañhassa, ahaṃ antaṃ karomi te’’ iti. (dī. ni. 2.356) vā,

    ‘‘தேன ஹி த்வங், பி⁴க்கு², ஸகே ஆஸனே நிஸீதி³த்வா புச்ச² யதா³கங்க²ஸீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.85) வா,

    ‘‘Tena hi tvaṃ, bhikkhu, sake āsane nisīditvā puccha yadākaṅkhasī’’ti (ma. ni. 3.85) vā,

    ‘‘பா³வரிஸ்ஸ ச துய்ஹங் வா, ஸப்³பே³ஸங் ஸப்³ப³ஸங்ஸயங்;

    ‘‘Bāvarissa ca tuyhaṃ vā, sabbesaṃ sabbasaṃsayaṃ;

    கதாவகாஸா புச்ச²வ்ஹோ, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²தா²’’தி. (ஸு॰ நி॰ 1036) வா,

    Katāvakāsā pucchavho, yaṃ kiñci manasicchathā’’ti. (su. ni. 1036) vā,

    ‘‘புச்ச² மங் ஸபி⁴ய பஞ்ஹங், யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி;

    ‘‘Puccha maṃ sabhiya pañhaṃ, yaṃ kiñci manasicchasi;

    தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ பஞ்ஹஸ்ஸ, அஹங் அந்தங் கரோமி தே’’ இதி. (ஸு॰ நி॰ 517) வா –

    Tassa tasseva pañhassa, ahaṃ antaṃ karomi te’’ iti. (su. ni. 517) vā –

    தேஸங் தேஸங் யக்க²னரிந்த³தே³வஸமணப்³ராஹ்மணபரிப்³பா³ஜகானங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரெந்தி. அனச்ச²ரியஞ்சேதங், யங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴பூ⁴மிங் பத்வா ஏதங் பவாரணங் பவாரெய்ய. யோ போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴மியங் பதே³ஸஞாணேபி டி²தோ

    Tesaṃ tesaṃ yakkhanarindadevasamaṇabrāhmaṇaparibbājakānaṃ sabbaññupavāraṇaṃ pavārenti. Anacchariyañcetaṃ, yaṃ bhagavā buddhabhūmiṃ patvā etaṃ pavāraṇaṃ pavāreyya. Yo bodhisattabhūmiyaṃ padesañāṇepi ṭhito

    ‘‘கொண்ட³ஞ்ஞ பஞ்ஹானி வியாகரோஹி,

    ‘‘Koṇḍañña pañhāni viyākarohi,

    யாசந்தி தங் இஸயோ ஸாது⁴ரூபா;

    Yācanti taṃ isayo sādhurūpā;

    கொண்ட³ஞ்ஞ ஏஸோ மனுஜேஸு த⁴ம்மோ,

    Koṇḍañña eso manujesu dhammo,

    யங் வுத்³த⁴மாக³ச்ச²தி ஏஸ பா⁴ரோ’’தி. (ஜா॰ 2.17.60) –

    Yaṃ vuddhamāgacchati esa bhāro’’ti. (jā. 2.17.60) –

    ஏவங் ஸக்காதீ³னங் அத்தா²ய இஸீஹி யாசிதோ

    Evaṃ sakkādīnaṃ atthāya isīhi yācito

    ‘‘கதாவகாஸா புச்ச²ந்து பொ⁴ந்தோ,

    ‘‘Katāvakāsā pucchantu bhonto,

    யங் கிஞ்சி பஞ்ஹங் மனஸாபி⁴பத்தி²தங்;

    Yaṃ kiñci pañhaṃ manasābhipatthitaṃ;

    அஹஞ்ஹி தங் தங் வோ வியாகரிஸ்ஸங்,

    Ahañhi taṃ taṃ vo viyākarissaṃ,

    ஞத்வா ஸயங் லோகமிமங் பரஞ்சா’’தி. (ஜா॰ 2.17.61);

    Ñatvā sayaṃ lokamimaṃ parañcā’’ti. (jā. 2.17.61);

    ஏவங் ஸரப⁴ங்க³காலே, ஸம்ப⁴வஜாதகே ச ஸகலஜம்பு³தீ³பங் திக்க²த்துங் விசரித்வா பஞ்ஹானங் அந்தகரங் அதி³ஸ்வா ஸுசிரதேன ப்³ராஹ்மணேன பஞ்ஹங் புட்டோ² ஓகாஸே காரிதே, ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோ ரதி²காயங் பங்ஸுங் கீளந்தோ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா அந்தரவீதி²யங் நிஸின்னோவ –

    Evaṃ sarabhaṅgakāle, sambhavajātake ca sakalajambudīpaṃ tikkhattuṃ vicaritvā pañhānaṃ antakaraṃ adisvā suciratena brāhmaṇena pañhaṃ puṭṭho okāse kārite, jātiyā sattavasso rathikāyaṃ paṃsuṃ kīḷanto pallaṅkaṃ ābhujitvā antaravīthiyaṃ nisinnova –

    ‘‘தக்³க⁴ தே அஹமக்கி²ஸ்ஸங், யதா²பி குஸலோ ததா²;

    ‘‘Taggha te ahamakkhissaṃ, yathāpi kusalo tathā;

    ராஜா ச கோ² தங் ஜானாதி, யதி³ காஹதி வா ந வா’’தி. (ஜா॰ 1.16.172) –

    Rājā ca kho taṃ jānāti, yadi kāhati vā na vā’’ti. (jā. 1.16.172) –

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரேஸி.

    Sabbaññupavāraṇaṃ pavāresi.

    ஏவங் ப⁴க³வதா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணாய பவாரிதாய அத்தமனோ பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தோ, ‘‘கத²ங் பன, போ⁴ கோ³தமா’’திஆதி³மாஹ.

    Evaṃ bhagavatā sabbaññupavāraṇāya pavāritāya attamano pañhaṃ pucchanto, ‘‘kathaṃ pana, bho gotamā’’tiādimāha.

    அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா, ‘‘பஸ்ஸத², போ⁴, அஞ்ஞங் ஸாவகேன கதி²தங், அஞ்ஞங் ஸத்தா² கதே²தி, நனு மயா படிகச்சேவ வுத்தங், ‘ஸசே ததா² பதிட்டி²ஸ்ஸதி, யதா²ஸ்ஸ ஸாவகேன பதிட்டி²தங், ஏவாஹங் வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமீ’தி. அயங் பன அஞ்ஞமேவ கதே²தி, தத்த² கிங் மயா ஸக்கா காது’’ந்தி ஏவங் நிக³ண்ட²ஸ்ஸ வசனோகாஸோ மா ஹோதூதி ஹெட்டா² அஸ்ஸஜித்தே²ரேன கதி²தனியாமேனேவ கதெ²ந்தோ, ஏவங் கோ² அஹங், அக்³கி³வெஸ்ஸனாதிஆதி³மாஹ. உபமா மங், போ⁴ கோ³தம, படிபா⁴தீதி, போ⁴ கோ³தம, மய்ஹங் ஏகா உபமா உபட்டா²தி, ஆஹராமி தங் உபமந்தி வத³தி. படிபா⁴து தங், அக்³கி³வெஸ்ஸனாதி உபட்டா²து தே, அக்³கி³வெஸ்ஸன, ஆஹர தங் உபமங் விஸத்தோ²தி ப⁴க³வா அவோச. ப³லகரணீயாதி பா³ஹுப³லேன கத்தப்³பா³ கஸிவாணிஜ்ஜாதி³கா கம்மந்தா. ரூபத்தாயங் புரிஸபுக்³க³லோதி ரூபங் அத்தா அஸ்ஸாதி ரூபத்தா, ரூபங் அத்தாதி க³ஹெத்வா டி²தபுக்³க³லங் தீ³பேதி. ரூபே பதிட்டா²யாதி தஸ்மிங் அத்தாதி க³ஹிதரூபே பதிட்ட²ஹித்வா. புஞ்ஞங் வா அபுஞ்ஞங் வா பஸவதீதி குஸலங் வா அகுஸலங் வா படிலப⁴தி. வேத³னத்தாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமினா கிங் தீ³பேதி? இமே பஞ்சக்க²ந்தா⁴ இமேஸங் ஸத்தானங் பத²வீ விய பதிட்டா², தே இமேஸு பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு பதிட்டா²ய குஸலாகுஸலகம்மங் நாம ஆயூஹந்தி. தும்ஹே ஏவரூபங் விஜ்ஜமானமேவ அத்தானங் படிஸேதெ⁴ந்தோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴ அனத்தாதி தீ³பேதா²தி அதிவிய ஸகாரணங் கத்வா உபமங் ஆஹரி. இமினா ச நிக³ண்டே²ன ஆஹடஓபம்மங் நியதமேவ , ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴தோ அஞ்ஞோ தஸ்ஸ கத²ங் சி²ந்தி³த்வா வாதே³ தோ³ஸங் தா³துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². து³விதா⁴ ஹி புக்³க³லா பு³த்³த⁴வேனெய்யா ச ஸாவகவேனெய்யா ச. ஸாவகவேனெய்யே ஸாவகாபி வினெந்தி பு³த்³தா⁴பி. பு³த்³த⁴வேனெய்யே பன ஸாவகா வினேதுங் ந ஸக்கொந்தி, பு³த்³தா⁴வ வினெந்தி. அயம்பி நிக³ண்டோ² பு³த்³த⁴வேனெய்யோ, தஸ்மா ஏதஸ்ஸ வாத³ங் சி²ந்தி³த்வா அஞ்ஞோ தோ³ஸங் தா³துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². தேனஸ்ஸ ப⁴க³வா ஸயமேவ வாதே³ தோ³ஸத³ஸ்ஸனத்த²ங் நனு த்வங், அக்³கி³வெஸ்ஸனாதிஆதி³மாஹ.
