Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    2. ஸீஹனாத³வக்³கோ³

    2. Sīhanādavaggo

    1. சூளஸீஹனாத³ஸுத்தவண்ணனா

    1. Cūḷasīhanādasuttavaṇṇanā

    139. ஏவங் மே ஸுதந்தி சூளஸீஹனாத³ஸுத்தங். யஸ்மா பனஸ்ஸ அத்து²ப்பத்திகோ நிக்கே²போ, தஸ்மா தங் த³ஸ்ஸெத்வா சஸ்ஸ அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனங் கரிஸ்ஸாம. கதராய பனித³ங் அத்து²ப்பத்தியா நிக்கி²த்தந்தி? லாப⁴ஸக்காரபச்சயா தித்தி²யபரிதே³விதே. ப⁴க³வதோ கிர த⁴ம்மதா³யாத³ஸுத்தே வுத்தனயேன மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி. சதுப்பமாணிகோ ஹி அயங் லோகஸன்னிவாஸோ, ரூபப்பமாணோ ரூபப்பஸன்னோ, கோ⁴ஸப்பமாணோ கோ⁴ஸப்பஸன்னோ, லூக²ப்பமாணோ லூக²ப்பஸன்னோ, த⁴ம்மப்பமாணோ த⁴ம்மப்பஸன்னோதி இமேஸங் புக்³க³லானங் வஸேன சதுதா⁴ டி²தோ.

    139.Evaṃme sutanti cūḷasīhanādasuttaṃ. Yasmā panassa atthuppattiko nikkhepo, tasmā taṃ dassetvā cassa anupubbapadavaṇṇanaṃ karissāma. Katarāya panidaṃ atthuppattiyā nikkhittanti? Lābhasakkārapaccayā titthiyaparidevite. Bhagavato kira dhammadāyādasutte vuttanayena mahālābhasakkāro uppajji. Catuppamāṇiko hi ayaṃ lokasannivāso, rūpappamāṇo rūpappasanno, ghosappamāṇo ghosappasanno, lūkhappamāṇo lūkhappasanno, dhammappamāṇo dhammappasannoti imesaṃ puggalānaṃ vasena catudhā ṭhito.

    தேஸங் இத³ங் நானாகரணங் – கதமோ ச புக்³க³லோ ரூபப்பமாணோ ரூபப்பஸன்னோ? இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ ஆரோஹங் வா பஸ்ஸித்வா பரிணாஹங் வா பஸ்ஸித்வா ஸண்டா²னங் வா பஸ்ஸித்வா பாரிபூரிங் வா பஸ்ஸித்வா தத்த² பமாணங் க³ஹெத்வா பஸாத³ங் ஜனேதி, அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ ரூபப்பமாணோ ரூபப்பஸன்னோ.

    Tesaṃ idaṃ nānākaraṇaṃ – katamo ca puggalo rūpappamāṇo rūpappasanno? Idhekacco puggalo ārohaṃ vā passitvā pariṇāhaṃ vā passitvā saṇṭhānaṃ vā passitvā pāripūriṃ vā passitvā tattha pamāṇaṃ gahetvā pasādaṃ janeti, ayaṃ vuccati puggalo rūpappamāṇo rūpappasanno.

    கதமோ ச புக்³க³லோ கோ⁴ஸப்பமாணோ கோ⁴ஸப்பஸன்னோ? இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ பரவண்ணனாய பரதோ²மனாய பரபஸங்ஸனாய பரவண்ணஹாரிகாய, தத்த² பமாணங் க³ஹெத்வா பஸாத³ங் ஜனேதி, அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ கோ⁴ஸப்பமாணோ கோ⁴ஸப்பஸன்னோ.

    Katamo ca puggalo ghosappamāṇo ghosappasanno? Idhekacco puggalo paravaṇṇanāya parathomanāya parapasaṃsanāya paravaṇṇahārikāya, tattha pamāṇaṃ gahetvā pasādaṃ janeti, ayaṃ vuccati puggalo ghosappamāṇo ghosappasanno.

    கதமோ ச புக்³க³லோ லூக²ப்பமாணோ லூக²ப்பஸன்னோ? இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ சீவரலூக²ங் வா பஸ்ஸித்வா பத்தலூக²ங் வா பஸ்ஸித்வா, ஸேனாஸனலூக²ங் வா பஸ்ஸித்வா விவித⁴ங் வா து³க்கரகாரிகங் பஸ்ஸித்வா தத்த² பமாணங் க³ஹெத்வா பஸாத³ங் ஜனேதி, அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ லூக²ப்பமாணோ லூக²ப்பஸன்னோ.

    Katamo ca puggalo lūkhappamāṇo lūkhappasanno? Idhekacco puggalo cīvaralūkhaṃ vā passitvā pattalūkhaṃ vā passitvā, senāsanalūkhaṃ vā passitvā vividhaṃ vā dukkarakārikaṃ passitvā tattha pamāṇaṃ gahetvā pasādaṃ janeti, ayaṃ vuccati puggalo lūkhappamāṇo lūkhappasanno.

    கதமோ ச புக்³க³லோ த⁴ம்மப்பமாணோ த⁴ம்மப்பஸன்னோ? இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ ஸீலங் வா பஸ்ஸித்வா ஸமாதி⁴ங் வா பஸ்ஸித்வா பஞ்ஞங் வா பஸ்ஸித்வா தத்த² பமாணங் க³ஹெத்வா பஸாத³ங் ஜனேதி, அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ த⁴ம்மப்பமாணோ த⁴ம்மப்பஸன்னோதி.

    Katamo ca puggalo dhammappamāṇo dhammappasanno? Idhekacco puggalo sīlaṃ vā passitvā samādhiṃ vā passitvā paññaṃ vā passitvā tattha pamāṇaṃ gahetvā pasādaṃ janeti, ayaṃ vuccati puggalo dhammappamāṇo dhammappasannoti.

    இமேஸு சதூஸு புக்³க³லேஸு ரூபப்பமாணோபி ப⁴க³வதோ ஆரோஹபரிணாஹஸண்டா²னபாரிபூரிவண்ணபொக்க²ரதங், அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனப்படிமண்டி³தத்தா நானாரதனவிசித்தமிவ ஸுவண்ணமஹாபடங், த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸமாகிண்ணதாய தாராக³ணஸமுஜ்ஜலங் விய க³க³னதலங் ஸப்³ப³பா²லிபு²ல்லங் விய ச யோஜனஸதுப்³பே³த⁴ங் பாரிச்ச²த்தகங் அட்டா²ரஸரதனுப்³பே³த⁴ங் ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கே²பங் ஸஸ்ஸிரிகங் அனோபமஸரீரங் தி³ஸ்வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி.

    Imesu catūsu puggalesu rūpappamāṇopi bhagavato ārohapariṇāhasaṇṭhānapāripūrivaṇṇapokkharataṃ, asītianubyañjanappaṭimaṇḍitattā nānāratanavicittamiva suvaṇṇamahāpaṭaṃ, dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇasamākiṇṇatāya tārāgaṇasamujjalaṃ viya gaganatalaṃ sabbaphāliphullaṃ viya ca yojanasatubbedhaṃ pāricchattakaṃ aṭṭhārasaratanubbedhaṃ byāmappabhāparikkhepaṃ sassirikaṃ anopamasarīraṃ disvā sammāsambuddheyeva pasīdati.

    கோ⁴ஸப்பமாணோபி, ப⁴க³வதா கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி த³ஸ பாரமியோ த³ஸ உபபாரமியோ த³ஸ பரமத்த²பாரமியோ பூரிதா அங்க³பரிச்சாகோ³ புத்ததா³ரபரிச்சாகோ³, ரஜ்ஜபரிச்சாகோ³ அத்தபரிச்சாகோ³ நயனபரிச்சாகோ³ ச கதோதிஆதி³னா நயேன பவத்தங் கோ⁴ஸங் ஸுத்வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி.

    Ghosappamāṇopi, bhagavatā kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni dasa pāramiyo dasa upapāramiyo dasa paramatthapāramiyo pūritā aṅgapariccāgo puttadārapariccāgo, rajjapariccāgo attapariccāgo nayanapariccāgo ca katotiādinā nayena pavattaṃ ghosaṃ sutvā sammāsambuddheyeva pasīdati.

    லூக²ப்பமாணோபி ப⁴க³வதோ சீவரலூக²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸசே ப⁴க³வா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸ, காஸிகவத்த²மேவ அதா⁴ரயிஸ்ஸ. பப்³ப³ஜித்வா பனானேன ஸாணபங்ஸுகூலசீவரேன ஸந்துஸ்ஸமானேன பா⁴ரியங் கத’’ந்தி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி. பத்தலூக²ம்பி தி³ஸ்வா – ‘‘இமினா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸந்தேன ரத்தவரஸுவண்ணபா⁴ஜனேஸு சக்கவத்திபோ⁴ஜனாரஹங் ஸுக³ந்த⁴ஸாலிபோ⁴ஜனங் பரிபு⁴த்தங், பப்³ப³ஜித்வா பன பாஸாணமயங் பத்தங் ஆதா³ய உச்சனீசகுலத்³வாரேஸு ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴பிண்டி³யாலோபேன ஸந்துஸ்ஸமானோ பா⁴ரியங் கரோதீ’’தி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி. ஸேனாஸனலூக²ங் தி³ஸ்வாபி – ‘‘அயங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸந்தோ திண்ணங் உதூனங் அனுச்ச²விகேஸு தீஸு பாஸாதே³ஸு திவித⁴னாடகபரிவாரோ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் விய ரஜ்ஜஸிரிங் அனுப⁴வித்வா இதா³னி பப்³ப³ஜ்ஜூபக³தோ ருக்க²மூலஸேனாஸனாதீ³ஸு தா³ருப²லகஸிலாபட்டபீட²மஞ்சகாதீ³ஹி ஸந்துஸ்ஸமானோ பா⁴ரியங் கரோதீ’’தி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி. து³க்கரகாரிகமஸ்ஸ தி³ஸ்வாபி – ‘‘ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி நாம முக்³க³யூஸகுலத்த²யூஸஹரேணுயூஸாதீ³னங் பஸடமத்தேன யாபெஸ்ஸதி, அப்பாணகங் ஜா²னங் ஜா²யிஸ்ஸதி, ஸரீரே ச ஜீவிதே ச அனபெக்கோ² விஹரிஸ்ஸதி, அஹோ து³க்கரகாரகோ ப⁴க³வா’’தி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி.

    Lūkhappamāṇopi bhagavato cīvaralūkhaṃ disvā ‘‘sace bhagavā agāraṃ ajjhāvasissa, kāsikavatthameva adhārayissa. Pabbajitvā panānena sāṇapaṃsukūlacīvarena santussamānena bhāriyaṃ kata’’nti sammāsambuddheyeva pasīdati. Pattalūkhampi disvā – ‘‘iminā agāraṃ ajjhāvasantena rattavarasuvaṇṇabhājanesu cakkavattibhojanārahaṃ sugandhasālibhojanaṃ paribhuttaṃ, pabbajitvā pana pāsāṇamayaṃ pattaṃ ādāya uccanīcakuladvāresu sapadānaṃ piṇḍāya caritvā laddhapiṇḍiyālopena santussamāno bhāriyaṃ karotī’’ti sammāsambuddheyeva pasīdati. Senāsanalūkhaṃ disvāpi – ‘‘ayaṃ agāraṃ ajjhāvasanto tiṇṇaṃ utūnaṃ anucchavikesu tīsu pāsādesu tividhanāṭakaparivāro dibbasampattiṃ viya rajjasiriṃ anubhavitvā idāni pabbajjūpagato rukkhamūlasenāsanādīsu dāruphalakasilāpaṭṭapīṭhamañcakādīhi santussamāno bhāriyaṃ karotī’’ti sammāsambuddheyeva pasīdati. Dukkarakārikamassa disvāpi – ‘‘chabbassāni nāma muggayūsakulatthayūsahareṇuyūsādīnaṃ pasaṭamattena yāpessati, appāṇakaṃ jhānaṃ jhāyissati, sarīre ca jīvite ca anapekkho viharissati, aho dukkarakārako bhagavā’’ti sammāsambuddheyeva pasīdati.

    த⁴ம்மப்பமாணோபி ப⁴க³வதோ ஸீலகு³ணங் ஸமாதி⁴கு³ணங் பஞ்ஞாகு³ணங் ஜா²னவிமொக்க²ஸமாதி⁴ஸமாபத்திஸம்பத³ங் அபி⁴ஞ்ஞாபாரிபூரிங் யமகபாடிஹாரியங் தே³வோரோஹணங் பாதி²கபுத்தத³மனாதீ³னி ச அனேகானி அச்ச²ரியானி தி³ஸ்வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴யேவ பஸீத³தி, தே ஏவங் பஸன்னா ப⁴க³வதோ மஹந்தங் லாப⁴ஸக்காரங் அபி⁴ஹரந்தி. தித்தி²யானங் பன பா³வேருஜாதகே காகஸ்ஸ விய லாப⁴ஸக்காரோ பரிஹாயித்த². யதா²ஹ –

    Dhammappamāṇopi bhagavato sīlaguṇaṃ samādhiguṇaṃ paññāguṇaṃ jhānavimokkhasamādhisamāpattisampadaṃ abhiññāpāripūriṃ yamakapāṭihāriyaṃ devorohaṇaṃ pāthikaputtadamanādīni ca anekāni acchariyāni disvā sammāsambuddheyeva pasīdati, te evaṃ pasannā bhagavato mahantaṃ lābhasakkāraṃ abhiharanti. Titthiyānaṃ pana bāverujātake kākassa viya lābhasakkāro parihāyittha. Yathāha –

    ‘‘அத³ஸ்ஸனேன மோரஸ்ஸ, ஸிகி²னோ மஞ்ஜுபா⁴ணினோ;

    ‘‘Adassanena morassa, sikhino mañjubhāṇino;

    காகங் தத்த² அபூஜேஸுங், மங்ஸேன ச ப²லேன ச.

    Kākaṃ tattha apūjesuṃ, maṃsena ca phalena ca.

    யதா³ ச ஸரஸம்பன்னோ, மோரோ பா³வேருமாக³மா;

    Yadā ca sarasampanno, moro bāverumāgamā;

    அத² லாபோ⁴ ச ஸக்காரோ, வாயஸஸ்ஸ அஹாயத².

    Atha lābho ca sakkāro, vāyasassa ahāyatha.

    யாவ நுப்பஜ்ஜதி பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மராஜா பப⁴ங்கரோ;

    Yāva nuppajjati buddho, dhammarājā pabhaṅkaro;

    தாவ அஞ்ஞே அபூஜேஸுங், புதூ² ஸமணப்³ராஹ்மணே.

    Tāva aññe apūjesuṃ, puthū samaṇabrāhmaṇe.

    யதா³ ச ஸரஸம்பன்னோ, பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    Yadā ca sarasampanno, buddho dhammamadesayi;

    அத² லாபோ⁴ ச ஸக்காரோ, தித்தி²யானங் அஹாயதா²’’தி. (ஜா॰ 1.4.153-156);

    Atha lābho ca sakkāro, titthiyānaṃ ahāyathā’’ti. (jā. 1.4.153-156);

    தே ஏவங் பஹீனலாப⁴ஸக்காரா ரத்திங் ஏகத்³வங்கு³லமத்தங் ஓபா⁴ஸெத்வாபி ஸூரியுக்³க³மனே க²ஜ்ஜோபனகா விய ஹதப்பபா⁴ அஹேஸுங்.

    Te evaṃ pahīnalābhasakkārā rattiṃ ekadvaṅgulamattaṃ obhāsetvāpi sūriyuggamane khajjopanakā viya hatappabhā ahesuṃ.

    யதா² ஹி க²ஜ்ஜோபனகா, காளபக்க²ம்ஹி ரத்தியா;

    Yathā hi khajjopanakā, kāḷapakkhamhi rattiyā;

    நித³ஸ்ஸயந்தி ஓபா⁴ஸங், ஏதேஸங் விஸயோ ஹி ஸோ.

    Nidassayanti obhāsaṃ, etesaṃ visayo hi so.

    யதா³ ச ரஸ்மிஸம்பன்னோ, அப்³பு⁴தே³தி பப⁴ங்கரோ;

    Yadā ca rasmisampanno, abbhudeti pabhaṅkaro;

    அத² க²ஜ்ஜுபஸங்கா⁴னங், பபா⁴ அந்தரதா⁴யதி.

    Atha khajjupasaṅghānaṃ, pabhā antaradhāyati.

    ஏவங் க²ஜ்ஜுபஸதி³ஸா, தித்தி²யாபி புதூ² இத⁴;

    Evaṃ khajjupasadisā, titthiyāpi puthū idha;

    காளபக்கூ²பமே லோகே, தீ³பயந்தி ஸகங் கு³ணங்.

    Kāḷapakkhūpame loke, dīpayanti sakaṃ guṇaṃ.

    யதா³ ச பு³த்³தோ⁴ லோகஸ்மிங், உதே³தி அமிதப்பபோ⁴;

    Yadā ca buddho lokasmiṃ, udeti amitappabho;

    நிப்பபா⁴ தித்தி²யா ஹொந்தி, ஸூரியே க²ஜ்ஜுபகா யதா²தி.

    Nippabhā titthiyā honti, sūriye khajjupakā yathāti.

    தே ஏவங் நிப்பபா⁴ ஹுத்வா கச்சு²பிளகாதீ³ஹி கிண்ணஸரீரா பரமபாரிஜுஞ்ஞபத்தா யேன பு³த்³தோ⁴ யேன த⁴ம்மோ யேன ஸங்கோ⁴ யேன ச மஹாஜனஸ்ஸ ஸன்னிபாதோ, தேன தேன க³ந்த்வா அந்தரவீதி²யம்பி ஸிங்கா⁴டகேபி சதுக்கேபி ஸபா⁴யம்பி ட²த்வா பரிதே³வந்தி –

    Te evaṃ nippabhā hutvā kacchupiḷakādīhi kiṇṇasarīrā paramapārijuññapattā yena buddho yena dhammo yena saṅgho yena ca mahājanassa sannipāto, tena tena gantvā antaravīthiyampi siṅghāṭakepi catukkepi sabhāyampi ṭhatvā paridevanti –

    ‘‘கிங் போ⁴ ஸமணோயேவ கோ³தமோ ஸமணோ, மயங் அஸ்ஸமணா; ஸமணஸ்ஸேவ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ஸமணா, அம்ஹாகங் ஸாவகா அஸ்ஸமணா? ஸமணஸ்ஸேவ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகானஞ்சஸ்ஸ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், ந அம்ஹாகங், ஸாவகானஞ்ச நோ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்? நனு ஸமணோபி கோ³தமோ ஸமணோ, மயம்பி ஸமணா. ஸமணஸ்ஸபி கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ஸமணா, அம்ஹாகம்பி ஸாவகா ஸமணா. ஸமணஸ்ஸபி கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகானஞ்சஸ்ஸ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங், அம்ஹாகம்பி ஸாவகானஞ்ச நோ தி³ன்னங் மஹப்ப²லஞ்சேவ? ஸமணஸ்ஸபி கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகானஞ்சஸ்ஸ தே³த² கரோத², அம்ஹாகம்பி ஸாவகானஞ்ச நோ தே³த² ஸக்கரோத²? நனு ஸமணோ கோ³தமோ புரிமானி தி³வஸானி உப்பன்னோ, மயங் பன லோகே உப்பஜ்ஜமானேயேவ உப்பன்னா’’தி.

    ‘‘Kiṃ bho samaṇoyeva gotamo samaṇo, mayaṃ assamaṇā; samaṇasseva gotamassa sāvakā samaṇā, amhākaṃ sāvakā assamaṇā? Samaṇasseva gotamassa sāvakānañcassa dinnaṃ mahapphalaṃ, na amhākaṃ, sāvakānañca no dinnaṃ mahapphalaṃ? Nanu samaṇopi gotamo samaṇo, mayampi samaṇā. Samaṇassapi gotamassa sāvakā samaṇā, amhākampi sāvakā samaṇā. Samaṇassapi gotamassa sāvakānañcassa dinnaṃ mahapphalaṃ, amhākampi sāvakānañca no dinnaṃ mahapphalañceva? Samaṇassapi gotamassa sāvakānañcassa detha karotha, amhākampi sāvakānañca no detha sakkarotha? Nanu samaṇo gotamo purimāni divasāni uppanno, mayaṃ pana loke uppajjamāneyeva uppannā’’ti.

    ஏவங் நானப்பகாரங் விரவந்தி. அத² பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோதி சதஸ்ஸோ பரிஸா தேஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங் ‘‘தித்தி²யா ப⁴ந்தே இத³ஞ்சித³ஞ்ச கதெ²ந்தீ’’தி . தங் ஸுத்வா ப⁴க³வா – ‘‘மா தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, தித்தி²யானங் வசனேன ‘அஞ்ஞத்ர ஸமணோ அத்தீ²’தி ஸஞ்ஞினோ அஹுவத்தா²’’தி வத்வா அஞ்ஞதித்தி²யேஸு ஸமணபா⁴வங் படிஸேதெ⁴ந்தோ இதே⁴வ ச அனுஜானந்தோ இமிஸ்ஸா அத்து²ப்பத்தியா இதே⁴வ, பி⁴க்க²வே, ஸமணோதி இத³ங் ஸுத்தங் அபா⁴ஸி.

    Evaṃ nānappakāraṃ viravanti. Atha bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyoti catasso parisā tesaṃ saddaṃ sutvā bhagavato ārocesuṃ ‘‘titthiyā bhante idañcidañca kathentī’’ti . Taṃ sutvā bhagavā – ‘‘mā tumhe, bhikkhave, titthiyānaṃ vacanena ‘aññatra samaṇo atthī’ti saññino ahuvatthā’’ti vatvā aññatitthiyesu samaṇabhāvaṃ paṭisedhento idheva ca anujānanto imissā atthuppattiyā idheva, bhikkhave, samaṇoti idaṃ suttaṃ abhāsi.

    தத்த² இதே⁴வாதி இமஸ்மிங்யேவ ஸாஸனே. அயங் பன நியமோ ஸேஸபதே³ஸுபி வேதி³தப்³போ³. து³தியாத³யோபி ஹி ஸமணா இதே⁴வ, ந அஞ்ஞத்த². ஸமணோதி ஸோதாபன்னோ. தேனேவாஹ – ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, பட²மோ ஸமணோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திண்ணங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா ஸோதாபன்னோ ஹோதி அவினிபாதத⁴ம்மோ நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ, அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ ஸமணோ’’தி (அ॰ நி॰ 4.241).

    Tattha idhevāti imasmiṃyeva sāsane. Ayaṃ pana niyamo sesapadesupi veditabbo. Dutiyādayopi hi samaṇā idheva, na aññattha. Samaṇoti sotāpanno. Tenevāha – ‘‘katamo ca, bhikkhave, paṭhamo samaṇo? Idha, bhikkhave, bhikkhu tiṇṇaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā sotāpanno hoti avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo, ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo samaṇo’’ti (a. ni. 4.241).

    து³தியோதி ஸகதா³கா³மீ. தேனேவாஹ – ‘‘கதமோ ச? பி⁴க்க²வே, து³தியோ ஸமணோ. இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² திண்ணங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா ராக³தோ³ஸமோஹானங் தனுத்தா ஸகதா³கா³மீ ஹோதி, ஸகிதே³வ இமங் லோகங் ஆக³ந்த்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரோதி. அயங், பி⁴க்க²வே, து³தியோ ஸமணோ’’தி.

    Dutiyoti sakadāgāmī. Tenevāha – ‘‘katamo ca? Bhikkhave, dutiyo samaṇo. Idha, bhikkhave, bhikkhu tiṇṇaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā rāgadosamohānaṃ tanuttā sakadāgāmī hoti, sakideva imaṃ lokaṃ āgantvā dukkhassantaṃ karoti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo samaṇo’’ti.

    ததியோதி அனாகா³மீ. தேனேவாஹ – ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ததியோ ஸமணோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பஞ்சன்னங் ஓரம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா ஓபபாதிகோ ஹோதி தத்த² பரினிப்³பா³யீ அனாவத்தித⁴ம்மோ தஸ்மா லோகா. அயங், பி⁴க்க²வே, ததியோ ஸமணோ’’தி.

    Tatiyoti anāgāmī. Tenevāha – ‘‘katamo ca, bhikkhave, tatiyo samaṇo? Idha, bhikkhave, bhikkhu pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā opapātiko hoti tattha parinibbāyī anāvattidhammo tasmā lokā. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo samaṇo’’ti.

    சதுத்தோ²தி அரஹா. தேனேவாஹ – ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, சதுத்தோ² ஸமணோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங், பி⁴க்க²வே, சதுத்தோ² ஸமணோ’’தி (அ॰ நி॰ 4.241). இதி இமஸ்மிங் டா²னே சத்தாரோ ப²லட்ட²கஸமணாவ அதி⁴ப்பேதா.

    Catutthoti arahā. Tenevāha – ‘‘katamo ca, bhikkhave, catuttho samaṇo? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho samaṇo’’ti (a. ni. 4.241). Iti imasmiṃ ṭhāne cattāro phalaṭṭhakasamaṇāva adhippetā.

    ஸுஞ்ஞாதி ரித்தா துச்சா². பரப்பவாதா³தி சத்தாரோ ஸஸ்ஸதவாதா³, சத்தாரோ ஏகச்சஸஸ்ஸதிகா, சத்தாரோ அந்தானந்திகா, சத்தாரோ அமராவிக்கே²பிகா, த்³வே அதி⁴ச்சஸமுப்பன்னிகா, ஸோளஸ ஸஞ்ஞீவாதா³, அட்ட² அஸஞ்ஞீவாதா³, அட்ட² நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீவாதா³, ஸத்த உச்சே²த³வாதா³, பஞ்ச தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதா³தி இமே ஸப்³பே³பி ப்³ரஹ்மஜாலே ஆக³தா த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ. இதோ பா³ஹிரானங் பரேஸங் வாதா³ பரப்பவாதா³ நாம. தே ஸப்³பே³பி இமேஹி சதூஹி ப²லட்ட²கஸமணேஹி ஸுஞ்ஞா, ந ஹி தே எத்த² ஸந்தி. ந கேவலஞ்ச ஏதேஹேவ ஸுஞ்ஞா, சதூஹி பன மக்³க³ட்ட²கஸமணேஹிபி சதுன்னங் மக்³கா³னங் அத்தா²ய ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகேஹிபீதி த்³வாத³ஸஹிபி ஸமணேஹி ஸுஞ்ஞா ஏவ. இமமேவ அத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வதா மஹாபரினிப்³பா³னே வுத்தங் –

    Suññāti rittā tucchā. Parappavādāti cattāro sassatavādā, cattāro ekaccasassatikā, cattāro antānantikā, cattāro amarāvikkhepikā, dve adhiccasamuppannikā, soḷasa saññīvādā, aṭṭha asaññīvādā, aṭṭha nevasaññīnāsaññīvādā, satta ucchedavādā, pañca diṭṭhadhammanibbānavādāti ime sabbepi brahmajāle āgatā dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo. Ito bāhirānaṃ paresaṃ vādā parappavādā nāma. Te sabbepi imehi catūhi phalaṭṭhakasamaṇehi suññā, na hi te ettha santi. Na kevalañca eteheva suññā, catūhi pana maggaṭṭhakasamaṇehipi catunnaṃ maggānaṃ atthāya āraddhavipassakehipīti dvādasahipi samaṇehi suññā eva. Imameva atthaṃ sandhāya bhagavatā mahāparinibbāne vuttaṃ –

    ‘‘ஏகூனதிங்ஸோ வயஸா ஸுப⁴த்³த³,

    ‘‘Ekūnatiṃso vayasā subhadda,

    யங் பப்³ப³ஜிங் கிங் குஸலானுஏஸீ;

    Yaṃ pabbajiṃ kiṃ kusalānuesī;

    வஸ்ஸானி பஞ்ஞாஸ ஸமாதி⁴கானி,

    Vassāni paññāsa samādhikāni,

    யதோ அஹங் பப்³ப³ஜிதோ ஸுப⁴த்³த³;

    Yato ahaṃ pabbajito subhadda;

    ஞாயஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பதே³ஸவத்தீ,

    Ñāyassa dhammassa padesavattī,

    இதோ ப³ஹித்³தா⁴ ஸமணோபி நத்தி².

    Ito bahiddhā samaṇopi natthi.

    ‘‘து³தியோபி ஸமணோ நத்தி², ததியோபி ஸமணோ நத்தி², சதுத்தோ²பி ஸமணோ நத்தி². ஸுஞ்ஞா பரப்பவாதா³ ஸமணேபி⁴ அஞ்ஞேஹீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.214).

    ‘‘Dutiyopi samaṇo natthi, tatiyopi samaṇo natthi, catutthopi samaṇo natthi. Suññā parappavādā samaṇebhi aññehī’’ti (dī. ni. 2.214).

    எத்த² ஹி பதே³ஸவத்தீதி ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகோ அதி⁴ப்பேதோ. தஸ்மா ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகங் மக்³க³ட்ட²ங் ப²லட்ட²ந்தி தயோபி ஏகதோ கத்வா ஸமணோபி நத்தீ²தி ஆஹ. ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகங் மக்³க³ட்ட²ங் ப²லட்ட²ந்தி தயோபி ஏகதோ கத்வா து³தியோபி ஸமணோ நத்தீ²தி ஆஹ. இதரேஸுபி த்³வீஸு ஏஸேவ நயோ.

    Ettha hi padesavattīti āraddhavipassako adhippeto. Tasmā sotāpattimaggassa āraddhavipassakaṃ maggaṭṭhaṃ phalaṭṭhanti tayopi ekato katvā samaṇopi natthīti āha. Sakadāgāmimaggassa āraddhavipassakaṃ maggaṭṭhaṃ phalaṭṭhanti tayopi ekato katvā dutiyopi samaṇo natthīti āha. Itaresupi dvīsu eseva nayo.

    கஸ்மா பனேதே அஞ்ஞத்த² நத்தீ²தி? அகெ²த்ததாய. யதா² ஹி ந ஆரக்³கே³ ஸாஸபோ திட்ட²தி, ந உத³கபிட்டே² அக்³கி³ ஜலதி, ந பிட்டி²பாஸாணே பீ³ஜானி ருஹந்தி, ஏவமேவ பா³ஹிரேஸு தித்தா²யதனேஸு ந இமே ஸமணா உப்பஜ்ஜந்தி, இமஸ்மிங்யேவ பன ஸாஸனே உப்பஜ்ஜந்தி. கஸ்மா? கெ²த்ததாய. தேஸங் அகெ²த்ததா ச கெ²த்ததா ச அரியமக்³க³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ ச பா⁴வதோ ச வேதி³தப்³பா³. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Kasmā panete aññattha natthīti? Akhettatāya. Yathā hi na āragge sāsapo tiṭṭhati, na udakapiṭṭhe aggi jalati, na piṭṭhipāsāṇe bījāni ruhanti, evameva bāhiresu titthāyatanesu na ime samaṇā uppajjanti, imasmiṃyeva pana sāsane uppajjanti. Kasmā? Khettatāya. Tesaṃ akhettatā ca khettatā ca ariyamaggassa abhāvato ca bhāvato ca veditabbā. Tenāha bhagavā –

    ‘‘யஸ்மிங் கோ², ஸுப⁴த்³த³, த⁴ம்மவினயே அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ந உபலப்³ப⁴தி, ஸமணோபி தத்த² ந உபலப்³ப⁴தி, து³தியோபி தத்த² ஸமணோ ந உபலப்³ப⁴தி, ததியோபி தத்த² ஸமணோ ந உபலப்³ப⁴தி, சதுத்தோ²பி தத்த² ஸமணோ ந உபலப்³ப⁴தி. யஸ்மிஞ்ச கோ², ஸுப⁴த்³த³, த⁴ம்மவினயே அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ உபலப்³ப⁴தி, ஸமணோபி தத்த² உபலப்³ப⁴தி, து³தியோபி தத்த²…பே॰…. சதுத்தோ²பி தத்த² ஸமணோ உபலப்³ப⁴தி. இமஸ்மிங் கோ², ஸுப⁴த்³த³, த⁴ம்மவினயே அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ உபலப்³ப⁴தி, இதே⁴வ, ஸுப⁴த்³த³, ஸமணோ, இத⁴ து³தியோ ஸமணோ, இத⁴ ததியோ ஸமணோ, இத⁴ சதுத்தோ² ஸமணோ, ஸுஞ்ஞா பரப்பவாதா³ ஸமணேபி⁴ அஞ்ஞேஹீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.214).

    ‘‘Yasmiṃ kho, subhadda, dhammavinaye ariyo aṭṭhaṅgiko maggo na upalabbhati, samaṇopi tattha na upalabbhati, dutiyopi tattha samaṇo na upalabbhati, tatiyopi tattha samaṇo na upalabbhati, catutthopi tattha samaṇo na upalabbhati. Yasmiñca kho, subhadda, dhammavinaye ariyo aṭṭhaṅgiko maggo upalabbhati, samaṇopi tattha upalabbhati, dutiyopi tattha…pe…. Catutthopi tattha samaṇo upalabbhati. Imasmiṃ kho, subhadda, dhammavinaye ariyo aṭṭhaṅgiko maggo upalabbhati, idheva, subhadda, samaṇo, idha dutiyo samaṇo, idha tatiyo samaṇo, idha catuttho samaṇo, suññā parappavādā samaṇebhi aññehī’’ti (dī. ni. 2.214).

    ஏவங் யஸ்மா தித்தா²யதனங் அகெ²த்தங், ஸாஸனங் கெ²த்தங், தஸ்மா யதா² ஸுரத்தஹத்த²பாதோ³ ஸூரகேஸரகோ ஸீஹோ மிக³ராஜா ந ஸுஸானே வா ஸங்காரகூடே வா படிவஸதி, தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தங் பன ஹிமவந்தங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா மணிகு³ஹாயங்யேவ படிவஸதி. யதா² ச ச²த்³த³ந்தோ நாக³ராஜா ந கோ³சரியஹத்தி²குலாதீ³ஸு நவஸு நாக³குலேஸு உப்பஜ்ஜதி, ச²த்³த³ந்தகுலேயேவ உப்பஜ்ஜதி. யதா² ச வலாஹகோ அஸ்ஸராஜா ந க³த்³ரப⁴குலே வா கோ⁴டககுலே வா உப்பஜ்ஜதி, ஸிந்து⁴யா தீரே பன ஸிந்த⁴வகுலேயேவ உப்பஜ்ஜதி. யதா² ச ஸப்³ப³காமத³த³ங் மனோஹரங் மணிரதனங் ந ஸங்காரகூடே வா பங்ஸுபப்³ப³தாதீ³ஸு வா உப்பஜ்ஜதி, வேபுல்லபப்³ப³தப்³ப⁴ந்தரேயேவ உப்பஜ்ஜதி. யதா² ச திமிரபிங்க³லோ மச்ச²ராஜா ந கு²த்³த³கபொக்க²ரணீஸு உப்பஜ்ஜதி, சதுராஸீதியோஜனஸஹஸ்ஸக³ம்பீ⁴ரே மஹாஸமுத்³தே³யேவ உப்பஜ்ஜதி. யதா² ச தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகோ ஸுபண்ணராஜா ந கா³மத்³வாரே ஏரண்ட³வனாதீ³ஸு படிவஸதி, மஹாஸமுத்³த³ங் பன அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஸிம்ப³லித³ஹவனேயேவ படிவஸதி. யதா² ச த⁴தரட்டோ² ஸுவண்ணஹங்ஸோ ந கா³மத்³வாரே ஆவாடகாதீ³ஸு படிவஸதி, நவுதிஹங்ஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ஹுத்வா சித்தகூடபப்³ப³தேயேவ படிவஸதி. யதா² ச சதுத்³தீ³பிஸ்ஸரோ சக்கவத்திராஜா ந நீசகுலே உப்பஜ்ஜதி, அஸம்பி⁴ன்னஜாதிக²த்தியகுலேயேவ பன உப்பஜ்ஜதி. ஏவமேவ இமேஸு ஸமணேஸு ஏகஸமணோபி ந அஞ்ஞதித்தா²யதனே உப்பஜ்ஜதி, அரியமக்³க³பரிக்கி²த்தே பன பு³த்³த⁴ஸாஸனேயேவ உப்பஜ்ஜதி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘இதே⁴வ, பி⁴க்க²வே, ஸமணோ…பே॰… ஸுஞ்ஞா பரப்பவாதா³ ஸமணேஹி ஸமணேபி⁴ அஞ்ஞேஹீ’’தி.

    Evaṃ yasmā titthāyatanaṃ akhettaṃ, sāsanaṃ khettaṃ, tasmā yathā surattahatthapādo sūrakesarako sīho migarājā na susāne vā saṅkārakūṭe vā paṭivasati, tiyojanasahassavitthataṃ pana himavantaṃ ajjhogāhetvā maṇiguhāyaṃyeva paṭivasati. Yathā ca chaddanto nāgarājā na gocariyahatthikulādīsu navasu nāgakulesu uppajjati, chaddantakuleyeva uppajjati. Yathā ca valāhako assarājā na gadrabhakule vā ghoṭakakule vā uppajjati, sindhuyā tīre pana sindhavakuleyeva uppajjati. Yathā ca sabbakāmadadaṃ manoharaṃ maṇiratanaṃ na saṅkārakūṭe vā paṃsupabbatādīsu vā uppajjati, vepullapabbatabbhantareyeva uppajjati. Yathā ca timirapiṅgalo maccharājā na khuddakapokkharaṇīsu uppajjati, caturāsītiyojanasahassagambhīre mahāsamuddeyeva uppajjati. Yathā ca diyaḍḍhayojanasatiko supaṇṇarājā na gāmadvāre eraṇḍavanādīsu paṭivasati, mahāsamuddaṃ pana ajjhogāhetvā simbalidahavaneyeva paṭivasati. Yathā ca dhataraṭṭho suvaṇṇahaṃso na gāmadvāre āvāṭakādīsu paṭivasati, navutihaṃsasahassaparivāro hutvā cittakūṭapabbateyeva paṭivasati. Yathā ca catuddīpissaro cakkavattirājā na nīcakule uppajjati, asambhinnajātikhattiyakuleyeva pana uppajjati. Evameva imesu samaṇesu ekasamaṇopi na aññatitthāyatane uppajjati, ariyamaggaparikkhitte pana buddhasāsaneyeva uppajjati. Tenāha bhagavā ‘‘idheva, bhikkhave, samaṇo…pe… suññā parappavādā samaṇehi samaṇebhi aññehī’’ti.

    ஸம்மா ஸீஹனாத³ங் நத³தா²தி எத்த² ஸம்மாதி ஹேதுனா நயேன காரணேன. ஸீஹனாத³ந்தி ஸெட்ட²னாத³ங் அபீ⁴தனாத³ங் அப்படினாத³ங். இமேஸஞ்ஹி சதுன்னங் ஸமணானங் இதே⁴வ அத்தி²தாய அயங் நாதோ³ ஸெட்ட²னாதோ³ நாம ஹோதி உத்தமனாதோ³. ‘‘இமே ஸமணா இதே⁴வ அத்தீ²’’தி வத³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞதோ ப⁴யங் வா ஆஸங்கா வா நத்தீ²தி அபீ⁴தனாதோ³ நாம ஹோதி. ‘‘அம்ஹாகம்பி ஸாஸனே இமே ஸமணா அத்தீ²’’தி பூரணாதீ³ஸு ஏகஸ்ஸாபி உட்ட²ஹித்வா வத்துங் அஸமத்த²தாய அயங் நாதோ³ அப்படினாதோ³ நாம ஹோதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸீஹனாத³ந்தி ஸெட்ட²னாத³ங் அபீ⁴தனாத³ங் அப்படினாத³’’ந்தி.

    Sammā sīhanādaṃ nadathāti ettha sammāti hetunā nayena kāraṇena. Sīhanādanti seṭṭhanādaṃ abhītanādaṃ appaṭinādaṃ. Imesañhi catunnaṃ samaṇānaṃ idheva atthitāya ayaṃ nādo seṭṭhanādo nāma hoti uttamanādo. ‘‘Ime samaṇā idheva atthī’’ti vadantassa aññato bhayaṃ vā āsaṅkā vā natthīti abhītanādo nāma hoti. ‘‘Amhākampi sāsane ime samaṇā atthī’’ti pūraṇādīsu ekassāpi uṭṭhahitvā vattuṃ asamatthatāya ayaṃ nādo appaṭinādo nāma hoti. Tena vuttaṃ ‘‘sīhanādanti seṭṭhanādaṃ abhītanādaṃ appaṭināda’’nti.

    140. டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதீதி இத³ங் கோ² பன காரணங் விஜ்ஜதி. யங் அஞ்ஞதித்தி²யாதி யேன காரணேன அஞ்ஞதித்தி²யா. எத்த² ச தித்த²ங் ஜானிதப்³ப³ங், தித்த²கரோ ஜானிதப்³போ³ தித்தி²யா ஜானிதப்³பா³, தித்தி²யஸாவகா ஜானிதப்³பா³. தித்த²ங்நாம த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ. எத்த² ஹி ஸத்தா தரந்தி உப்பலவந்தி உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரொந்தி, தஸ்மா தித்த²ந்தி வுச்சந்தி. தாஸங் தி³ட்டீ²னங் உப்பாதே³தா தித்த²கரோ நாம. தஸ்ஸ லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜிதா தித்தி²யா நாம. தேஸங் பச்சயதா³யகா தித்தி²யஸாவகாதி வேதி³தப்³பா³. பரிப்³பா³ஜகாதி கி³ஹிப³ந்த⁴னங் பஹாய பப்³ப³ஜ்ஜூபக³தா. அஸ்ஸாஸோதி அவஸ்ஸயோ பதிட்டா² உபத்த²ம்போ⁴. ப³லந்தி தா²மோ. யேன தும்ஹேதி யேன அஸ்ஸாஸேன வா ப³லேன வா ஏவங் வதே³த².

    140.Ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjatīti idaṃ kho pana kāraṇaṃ vijjati. Yaṃ aññatitthiyāti yena kāraṇena aññatitthiyā. Ettha ca titthaṃ jānitabbaṃ, titthakaro jānitabbo titthiyā jānitabbā, titthiyasāvakā jānitabbā. Titthaṃnāma dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo. Ettha hi sattā taranti uppalavanti ummujjanimujjaṃ karonti, tasmā titthanti vuccanti. Tāsaṃ diṭṭhīnaṃ uppādetā titthakaro nāma. Tassa laddhiṃ gahetvā pabbajitā titthiyā nāma. Tesaṃ paccayadāyakā titthiyasāvakāti veditabbā. Paribbājakāti gihibandhanaṃ pahāya pabbajjūpagatā. Assāsoti avassayo patiṭṭhā upatthambho. Balanti thāmo. Yena tumheti yena assāsena vā balena vā evaṃ vadetha.

    அத்தி² கோ² நோ, ஆவுஸோ, தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴னாதி எத்த² அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யோ ஸோ ப⁴க³வா ஸமதிங்ஸ பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³கிலேஸே ப⁴ஞ்ஜித்வா அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴, தேன ப⁴க³வதா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் ஆஸயானுஸயங் ஜானதா, ஹத்த²தலே ட²பிதங் ஆமலகங் விய ஸப்³ப³ங் ஞெய்யத⁴ம்மங் பஸ்ஸதா. அபிச புப்³பே³னிவாஸாதீ³ஹி ஜானதா, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா பஸ்ஸதா. தீஹி விஜ்ஜாஹி ச²ஹி வா பன அபி⁴ஞ்ஞாஹி ஜானதா, ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதேன ஸமந்தசக்கு²னா பஸ்ஸதா. ஸப்³ப³த⁴ம்மஜானநஸமத்தா²ய பஞ்ஞாய ஜானதா, ஸப்³ப³ஸத்தானங் சக்கு²விஸயாதீதானி திரோகுட்டாதி³க³தானி வாபி ரூபானி அதிவிஸுத்³தே⁴ன மங்ஸசக்கு²னா பஸ்ஸதா. அத்தஹிதஸாதி⁴காய ஸமாதி⁴பத³ட்டா²னாய படிவேத⁴பஞ்ஞாய ஜானதா, பரஹிதஸாதி⁴காய கருணாபத³ட்டா²னாய தே³ஸனாபஞ்ஞாய பஸ்ஸதா. அரீனங் ஹதத்தா பச்சயாதீ³னங் அரஹத்தா ச அரஹதா, ஸம்மா ஸாமஞ்ச ஸச்சானங் பு³த்³த⁴த்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன. அந்தராயிகத⁴ம்மே வா ஜானதா, நிய்யானிகத⁴ம்மே பஸ்ஸதா. கிலேஸாரீனங் ஹதத்தா அரஹதா, ஸம்மா ஸாமங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் பு³த்³த⁴த்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴னாதி, ஏவங் சதுவேஸாரஜ்ஜவஸேன சதூஹி ஆகாரேஹி தோ²மிதேன சத்தாரோ த⁴ம்மா அக்கா²தா, யே மயங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானா ஏவங் வதே³ம, ந ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³னங் உபத்த²ம்ப⁴ங் காயப³லந்தி.

    Atthikho no, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhenāti ettha ayaṃ saṅkhepattho – yo so bhagavā samatiṃsa pāramiyo pūretvā sabbakilese bhañjitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho, tena bhagavatā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ āsayānusayaṃ jānatā, hatthatale ṭhapitaṃ āmalakaṃ viya sabbaṃ ñeyyadhammaṃ passatā. Apica pubbenivāsādīhi jānatā, dibbena cakkhunā passatā. Tīhi vijjāhi chahi vā pana abhiññāhi jānatā, sabbattha appaṭihatena samantacakkhunā passatā. Sabbadhammajānanasamatthāya paññāya jānatā, sabbasattānaṃ cakkhuvisayātītāni tirokuṭṭādigatāni vāpi rūpāni ativisuddhena maṃsacakkhunā passatā. Attahitasādhikāya samādhipadaṭṭhānāya paṭivedhapaññāya jānatā, parahitasādhikāya karuṇāpadaṭṭhānāya desanāpaññāya passatā. Arīnaṃ hatattā paccayādīnaṃ arahattā ca arahatā, sammā sāmañca saccānaṃ buddhattā sammāsambuddhena. Antarāyikadhamme vā jānatā, niyyānikadhamme passatā. Kilesārīnaṃ hatattā arahatā, sammā sāmaṃ sabbadhammānaṃ buddhattā sammāsambuddhenāti, evaṃ catuvesārajjavasena catūhi ākārehi thomitena cattāro dhammā akkhātā, ye mayaṃ attani sampassamānā evaṃ vadema, na rājarājamahāmattādīnaṃ upatthambhaṃ kāyabalanti.

    ஸத்த²ரி பஸாதோ³தி ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா’’திஆதி³னா நயேன பு³த்³த⁴கு³ணே அனுஸ்ஸரந்தானங் உப்பன்னப்பஸாதோ³. த⁴ம்மே பஸாதோ³தி ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ’’திஆதி³னா நயேன த⁴ம்மகு³ணே அனுஸ்ஸரந்தானங் உப்பன்னப்பஸாதோ³. ஸீலேஸு பரிபூரகாரிதாதி அரியகந்தேஸு ஸீலேஸு பரிபூரகாரிதா. அரியகந்தஸீலானி நாம பஞ்சஸீலானி. தானி ஹி ப⁴வந்தரக³தோபி அரியஸாவகோ அத்தனோ அரியஸாவகபா⁴வங் அஜானந்தோபி ந வீதிக்கமதி. ஸசேபி ஹி நங் கோசி வதெ³ய்ய – ‘‘இமங் ஸகலங் சக்கவத்திரஜ்ஜங் ஸம்படிச்சி²த்வா கு²த்³த³கமக்கி²கங் ஜீவிதா வோரோபேஹீ’’தி, அட்டா²னமேதங், யங் ஸோ தஸ்ஸ வசனங் கரெய்ய. ஏவங் அரியானங் ஸீலானி கந்தானி பியானி மனாபானி. தானி ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸீலேஸு பரிபூரகாரிதா’’தி.

    Sattharipasādoti ‘‘itipi so bhagavā’’tiādinā nayena buddhaguṇe anussarantānaṃ uppannappasādo. Dhamme pasādoti ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo’’tiādinā nayena dhammaguṇe anussarantānaṃ uppannappasādo. Sīlesu paripūrakāritāti ariyakantesu sīlesu paripūrakāritā. Ariyakantasīlāni nāma pañcasīlāni. Tāni hi bhavantaragatopi ariyasāvako attano ariyasāvakabhāvaṃ ajānantopi na vītikkamati. Sacepi hi naṃ koci vadeyya – ‘‘imaṃ sakalaṃ cakkavattirajjaṃ sampaṭicchitvā khuddakamakkhikaṃ jīvitā voropehī’’ti, aṭṭhānametaṃ, yaṃ so tassa vacanaṃ kareyya. Evaṃ ariyānaṃ sīlāni kantāni piyāni manāpāni. Tāni sandhāya vuttaṃ ‘‘sīlesu paripūrakāritā’’ti.

    ஸஹத⁴ம்மிகா கோ² பனாதி பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னீ ஸிக்க²மானா ஸாமணேரோ ஸாமணேரீ உபாஸகோ உபாஸிகாதி ஏதே ஸத்த ஸஹத⁴ம்மசாரினோ. ஏதேஸு ஹி பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸஹத⁴ம்மங் சரதி ஸமானஸிக்க²தாய. ததா² பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²னீஹி…பே॰… உபாஸிகா உபாஸிகாஹி, ஸோதாபன்னோ ஸோதாபன்னேஹி, ஸகதா³கா³மீ…பே॰… அனாகா³மீஹி ஸஹத⁴ம்மங் சரதி. தஸ்மா ஸப்³பே³பேதே ஸஹத⁴ம்மிகாதி வுச்சந்தி. அபிசெத்த² அரியஸாவகாயேவ அதி⁴ப்பேதா. தேஸஞ்ஹி ப⁴வந்தரேபி மக்³க³த³ஸ்ஸனம்ஹி விவாதோ³ நத்தி², தஸ்மா தே அச்சந்தங் ஏகத⁴ம்மசாரிதாய ஸஹத⁴ம்மிகா. இமினா, ‘‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴’’திஆதி³னா நயேன ஸங்க⁴ங் அனுஸ்ஸரந்தானங் உப்பன்னப்பஸாதோ³ கதி²தோ. எத்தாவதா சத்தாரி ஸோதாபன்னஸ்ஸ அங்கா³னி கதி²தானி ஹொந்தி.

    Sahadhammikā kho panāti bhikkhu bhikkhunī sikkhamānā sāmaṇero sāmaṇerī upāsako upāsikāti ete satta sahadhammacārino. Etesu hi bhikkhu bhikkhūhi saddhiṃ sahadhammaṃ carati samānasikkhatāya. Tathā bhikkhunī bhikkhunīhi…pe… upāsikā upāsikāhi, sotāpanno sotāpannehi, sakadāgāmī…pe… anāgāmīhi sahadhammaṃ carati. Tasmā sabbepete sahadhammikāti vuccanti. Apicettha ariyasāvakāyeva adhippetā. Tesañhi bhavantarepi maggadassanamhi vivādo natthi, tasmā te accantaṃ ekadhammacāritāya sahadhammikā. Iminā, ‘‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho’’tiādinā nayena saṅghaṃ anussarantānaṃ uppannappasādo kathito. Ettāvatā cattāri sotāpannassa aṅgāni kathitāni honti.

    இமே கோ² நோ, ஆவுஸோதி, ஆவுஸோ, இமே சத்தாரோ த⁴ம்மா தேன ப⁴க³வதா அம்ஹாகங் அஸ்ஸாஸோ சேவ ப³லஞ்சாதி அக்கா²தா, யே மயங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானா ஏவங் வதே³ம.

    Ime kho no, āvusoti, āvuso, ime cattāro dhammā tena bhagavatā amhākaṃ assāso ceva balañcāti akkhātā, ye mayaṃ attani sampassamānā evaṃ vadema.

    141. யோ அம்ஹாகங் ஸத்தா²தி இமினா பூரணகஸ்ஸபாதி³கே ச² ஸத்தா²ரோ அபதி³ஸ்ஸந்தி. யதா² பன இதா³னி ஸாஸனே ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³ஸு ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ, அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யோ’’தி கே³ஹஸிதபேமங் ஹோதி. ஏவரூபங் பேமங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸத்த²ரி பஸாதோ³’’தி வத³ந்தி. தே²ரோ பனாஹ – ‘‘யஸ்மா ஸத்தா² நாம ந ஏகஸ்ஸ, ந த்³வின்னங் ஹோதி, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஏகோவ ஸத்தா², தஸ்மா தித்தி²யா ‘அம்ஹாகங் ஸத்தா²’ தி ஏகபதே³னேவ ஸத்தா²ரங் விஸுங் கத்வா இமினாவ பதே³ன விருத்³தா⁴ பராஜிதா’’தி. த⁴ம்மே பஸாதோ³தி இத³ங் பன யதா² இதா³னி ஸாஸனே ‘‘அம்ஹாகங் தீ³க⁴னிகாயோ அம்ஹாகங் மஜ்ஜி²மனிகாயோ’’தி மமாயந்தி, ஏவங் அத்தனோ அத்தனோ பரியத்தித⁴ம்மே கே³ஹஸிதபேமங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி. ஸீலேஸூதி அஜஸீலகோ³ஸீலமெண்ட³கஸீலகுக்குரஸீலாதீ³ஸு. இத⁴ நோ ஆவுஸோதி எத்த² இதா⁴தி பஸாத³ங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி. கோ அதி⁴ப்பயாஸோதி கோ அதி⁴கப்பயோகோ³. யதி³த³ந்தி யமித³ங் தும்ஹாகஞ்சேவ அம்ஹாகஞ்ச நானாகரணங் வதெ³ய்யாத². தங் கிங் நாம? தும்ஹாகம்பி ஹி சதூஸு டா²னேஸு பஸாதோ³, அம்ஹாகம்பி. நனு ஏதஸ்மிங் பஸாதே³ தும்ஹே ச அம்ஹே ச த்³வேதா⁴ பி⁴ன்னஸுவண்ணங் விய ஏகஸதி³ஸாதி வாசாய ஸமது⁴ரா ஹுத்வா அட்ட²ங்ஸு.
