Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. ચૂળસુગન્ધત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Cūḷasugandhattheraapadānavaṇṇanā

    દસમાપદાને ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પેતિઆદિકં આયસ્મતો સુગન્ધત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો કસ્સપસમ્માસમ્બુદ્ધકાલે બારાણસિયં વિભવસમ્પન્ને કુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ સન્તિકે ધમ્મં સુત્વા સબ્બદા નમસ્સમાનો મહાદાનં દદમાનો માસસ્સ સત્તક્ખત્તું ભગવતો ગન્ધકુટિયા ચતુજ્જાતિગન્ધેન વિલિમ્પેસિ. ‘‘મમ નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને સરીરતો સુગન્ધગન્ધો નિબ્બત્તતૂ’’તિ પત્થનં અકાસિ. ભગવા તં બ્યાકાસિ. સો યાવતાયુકં ઠત્વા પુઞ્ઞાનિ કરોન્તો તતો ચુતો દેવલોકે નિબ્બત્તો કામાવચરલોકં સરીરગન્ધેન સુગન્ધં કુરુમાનો સુગન્ધદેવપુત્તોતિ પાકટો અહોસિ. સો દેવલોકસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા તતો ચુતો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે મહાભોગકુલે નિબ્બત્તિ, તસ્સ માતુકુચ્છિગતસ્સેવ માતુયા સરીરગન્ધેન સકલગેહં સકલનગરઞ્ચ સુગન્ધેન એકગન્ધં અહોસિ, જાતક્ખણે સકલં સાવત્થિનગરં સુગન્ધકરણ્ડકો વિય અહોસિ, તેનસ્સ સુગન્ધોતિ નામં કરિંસુ. સો વુદ્ધિં અગમાસિ. તદા સત્થા સાવત્થિયં પત્વા જેતવનમહાવિહારં પટિગ્ગહેસિ, તં દિસ્વા પસન્નમાનસો ભગવતો સન્તિકે પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. તસ્સ ઉપ્પન્નદિવસતો પટ્ઠાય યાવ પરિનિબ્બાના એત્થન્તરે નિપન્નટ્ઠાનાદીસુ સુગન્ધમેવ વાયિ. દેવાપિ દિબ્બચુણ્ણદિબ્બગન્ધપુપ્ફાનિ ઓકિરન્તિ.

    Dasamāpadāne imamhi bhaddake kappetiādikaṃ āyasmato sugandhattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto kassapasammāsambuddhakāle bārāṇasiyaṃ vibhavasampanne kule nibbatto viññutaṃ patvā satthu santike dhammaṃ sutvā sabbadā namassamāno mahādānaṃ dadamāno māsassa sattakkhattuṃ bhagavato gandhakuṭiyā catujjātigandhena vilimpesi. ‘‘Mama nibbattanibbattaṭṭhāne sarīrato sugandhagandho nibbattatū’’ti patthanaṃ akāsi. Bhagavā taṃ byākāsi. So yāvatāyukaṃ ṭhatvā puññāni karonto tato cuto devaloke nibbatto kāmāvacaralokaṃ sarīragandhena sugandhaṃ kurumāno sugandhadevaputtoti pākaṭo ahosi. So devalokasampattiyo anubhavitvā tato cuto imasmiṃ buddhuppāde mahābhogakule nibbatti, tassa mātukucchigatasseva mātuyā sarīragandhena sakalagehaṃ sakalanagarañca sugandhena ekagandhaṃ ahosi, jātakkhaṇe sakalaṃ sāvatthinagaraṃ sugandhakaraṇḍako viya ahosi, tenassa sugandhoti nāmaṃ kariṃsu. So vuddhiṃ agamāsi. Tadā satthā sāvatthiyaṃ patvā jetavanamahāvihāraṃ paṭiggahesi, taṃ disvā pasannamānaso bhagavato santike pabbajitvā nacirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tassa uppannadivasato paṭṭhāya yāva parinibbānā etthantare nipannaṭṭhānādīsu sugandhameva vāyi. Devāpi dibbacuṇṇadibbagandhapupphāni okiranti.

    ૨૭૨. સોપિ થેરો અરહત્તં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પેતિઆદિમાહ. તં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થત્તા ચ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ, કેવલં પુઞ્ઞનાનત્તં નામનાનત્તઞ્ચ વિસેસો.

    272. Sopi thero arahattaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento imamhi bhaddake kappetiādimāha. Taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthattā ca suviññeyyameva, kevalaṃ puññanānattaṃ nāmanānattañca viseso.

    ચૂળસુગન્ધત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Cūḷasugandhattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    પઞ્ચપઞ્ઞાસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Pañcapaññāsamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. ચૂળસુગન્ધત્થેરઅપદાનં • 10. Cūḷasugandhattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact