Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    430. சூளஸுவஜாதகங் (4)

    430. Cūḷasuvajātakaṃ (4)

    30.

    30.

    ஸந்தி ருக்கா² ஹரிபத்தா 1, து³மா நேகப²லா ப³ஹூ;

    Santi rukkhā haripattā 2, dumā nekaphalā bahū;

    கஸ்மா நு ஸுக்கே² 3 கோளாபே, ஸுவஸ்ஸ நிரதோ மனோ.

    Kasmā nu sukkhe 4 koḷāpe, suvassa nirato mano.

    31.

    31.

    ப²லஸ்ஸ உபபு⁴ஞ்ஜிம்ஹா, நேகவஸ்ஸக³ணே ப³ஹூ;

    Phalassa upabhuñjimhā, nekavassagaṇe bahū;

    அப²லம்பி விதி³த்வான, ஸாவ மெத்தி யதா² புரே.

    Aphalampi viditvāna, sāva metti yathā pure.

    32.

    32.

    ஸுக²ஞ்ச ருக்க²ங் கோளாபங், ஓபத்தமப²லங் து³மங்;

    Sukhañca rukkhaṃ koḷāpaṃ, opattamaphalaṃ dumaṃ;

    ஓஹாய ஸகுணா யந்தி, கிங் தோ³ஸங் பஸ்ஸஸே தி³ஜ.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ dosaṃ passase dija.

    33.

    33.

    யே ப²லத்தா² ஸம்ப⁴ஜந்தி, அப²லோதி ஜஹந்தி நங்;

    Ye phalatthā sambhajanti, aphaloti jahanti naṃ;

    அத்தத்த²பஞ்ஞா து³ம்மேதா⁴, தே ஹொந்தி பக்க²பாதினோ.

    Attatthapaññā dummedhā, te honti pakkhapātino.

    34.

    34.

    ஸாது⁴ ஸக்கி² கதங் ஹோதி, மெத்தி ஸங்ஸதி ஸந்த²வோ;

    Sādhu sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavo;

    ஸசேதங் த⁴ம்மங் ரோசேஸி, பாஸங்ஸோஸி விஜானதங்.

    Sacetaṃ dhammaṃ rocesi, pāsaṃsosi vijānataṃ.

    35.

    35.

    ஸோ தே ஸுவ வரங் த³ம்மி, பத்தயான விஹங்க³ம;

    So te suva varaṃ dammi, pattayāna vihaṅgama;

    வரங் வரஸ்ஸு வக்கங்க³, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ varassu vakkaṅga, yaṃ kiñci manasicchasi.

    36.

    36.

    அபி நாம நங் பஸ்ஸெய்யங் 5, ஸபத்தங் ஸப²லங் து³மங்;

    Api nāma naṃ passeyyaṃ 6, sapattaṃ saphalaṃ dumaṃ;

    த³லித்³தோ³வ நிதி⁴ லத்³தா⁴, நந்தெ³ய்யாஹங் புனப்புனங்.

    Daliddova nidhi laddhā, nandeyyāhaṃ punappunaṃ.

    37.

    37.

    ததோ அமதமாதா³ய, அபி⁴ஸிஞ்சி மஹீருஹங்;

    Tato amatamādāya, abhisiñci mahīruhaṃ;

    தஸ்ஸ ஸாகா² விரூஹிங்ஸு 7, ஸீதச்சா²யா மனோரமா.

    Tassa sākhā virūhiṃsu 8, sītacchāyā manoramā.

    38.

    38.

    ஏவங் ஸக்க ஸுகீ² ஹோஹி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Evaṃ sakka sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ ஸுகி²தோ, தி³ஸ்வான ஸப²லங் து³மங்.

    Yathāhamajja sukhito, disvāna saphalaṃ dumaṃ.

    39.

    39.

    ஸுவஸ்ஸ ச வரங் த³த்வா, கத்வான ஸப²லங் து³மங்;

    Suvassa ca varaṃ datvā, katvāna saphalaṃ dumaṃ;

    பக்காமி ஸஹ ப⁴ரியாய, தே³வானங் நந்த³னங் வனந்தி.

    Pakkāmi saha bhariyāya, devānaṃ nandanaṃ vananti.

    சூளஸுவஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Cūḷasuvajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹரிதபத்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. haritapattā (sī. syā. pī.)
    3. ஸுக்க² (க॰)
    4. sukkha (ka.)
    5. அபி நாம நங் புன பஸ்ஸே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. api nāma naṃ puna passe (sī. syā.)
    7. விரூள்ஹஸ்ஸ (க॰)
    8. virūḷhassa (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [430] 4. சூளஸுவஜாதகவண்ணனா • [430] 4. Cūḷasuvajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact