Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    4. சூளவேத³ல்லஸுத்தவண்ணனா

    4. Cūḷavedallasuttavaṇṇanā

    460. ஏவங் மே ஸுதந்தி சூளவேத³ல்லஸுத்தங். தத்த² விஸாகோ² உபாஸகோதி விஸாகோ²தி ஏவங்னாமகோ உபாஸகோ. யேன த⁴ம்மதி³ன்னாதி யேன த⁴ம்மதி³ன்னா நாம பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி. கோ பனாயங் விஸாகோ²? கா த⁴ம்மதி³ன்னா? கஸ்மா உபஸங்கமீதி? விஸாகோ² நாம த⁴ம்மதி³ன்னாய கி³ஹிகாலே க⁴ரஸாமிகோ. ஸோ யதா³ ப⁴க³வா ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி²த்வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கோ யஸாத³யோ குலபுத்தே வினெத்வா உருவேலங் பத்வா தத்த² ஜடிலஸஹஸ்ஸங் வினெத்வா புராணஜடிலேஹி கீ²ணாஸவபி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் த்³வாத³ஸனஹுதாய பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தஸ்ஸ பி³ம்பி³ஸாரமஹாராஜஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ததா³ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தேஸு த்³வாத³ஸனஹுதேஸு ஏகங் நஹுதங் உபாஸகத்தங் படிவேதே³ஸி, ஏகாத³ஸ நஹுதானி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு ஸத்³தி⁴ங் ரஞ்ஞா பி³ம்பி³ஸாரேன. அயங் உபாஸகோ தேஸங் அஞ்ஞதரோ, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பட²மத³ஸ்ஸனேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய, புன ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸகதா³கா³மிப²லங் பத்வா, ததோ அபரபா⁴கே³பி ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா அனாகா³மிப²லே பதிட்டி²தோ. ஸோ அனாகா³மீ ஹுத்வா கே³ஹங் ஆக³ச்ச²ந்தோ யதா² அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ ஸிதங் குருமானோ ஆக³ச்ச²தி, ஏவங் அனாக³ந்த்வா ஸந்திந்த்³ரியோ ஸந்தமானஸோ ஹுத்வா அக³மாஸி.

    460.Evaṃme sutanti cūḷavedallasuttaṃ. Tattha visākho upāsakoti visākhoti evaṃnāmako upāsako. Yena dhammadinnāti yena dhammadinnā nāma bhikkhunī tenupasaṅkami. Ko panāyaṃ visākho? Kā dhammadinnā? Kasmā upasaṅkamīti? Visākho nāma dhammadinnāya gihikāle gharasāmiko. So yadā bhagavā sammāsambodhiṃ abhisambujjhitvā pavattavaradhammacakko yasādayo kulaputte vinetvā uruvelaṃ patvā tattha jaṭilasahassaṃ vinetvā purāṇajaṭilehi khīṇāsavabhikkhūhi saddhiṃ rājagahaṃ gantvā buddhadassanatthaṃ dvādasanahutāya parisāya saddhiṃ āgatassa bimbisāramahārājassa dhammaṃ desesi. Tadā raññā saddhiṃ āgatesu dvādasanahutesu ekaṃ nahutaṃ upāsakattaṃ paṭivedesi, ekādasa nahutāni sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu saddhiṃ raññā bimbisārena. Ayaṃ upāsako tesaṃ aññataro, tehi saddhiṃ paṭhamadassaneva sotāpattiphale patiṭṭhāya, puna ekadivasaṃ dhammaṃ sutvā sakadāgāmiphalaṃ patvā, tato aparabhāgepi ekadivasaṃ dhammaṃ sutvā anāgāmiphale patiṭṭhito. So anāgāmī hutvā gehaṃ āgacchanto yathā aññesu divasesu ito cito ca olokento sitaṃ kurumāno āgacchati, evaṃ anāgantvā santindriyo santamānaso hutvā agamāsi.

    த⁴ம்மதி³ன்னா ஸீஹபஞ்ஜரங் உக்³கா⁴டெத்வா வீதி²ங் ஓலோகயமானா தஸ்ஸ ஆக³மனாகாரங் தி³ஸ்வா, ‘‘கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் குருமானா ஸோபானஸீஸே ட²த்வா ஓலம்ப³னத்த²ங் ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. உபாஸகோ அத்தனோ ஹத்த²ங் ஸமிஞ்ஜேஸி. ஸா ‘‘பாதராஸபோ⁴ஜனகாலே ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. உபாஸகோ புப்³பே³ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதி. தங் தி³வஸங் பன தங் அனபலோகெத்வா யோகா³வசரபி⁴க்கு² விய ஏககோவ பு⁴ஞ்ஜி. ஸா, ‘‘ஸாயன்ஹகாலே ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. உபாஸகோ தங்தி³வஸங் ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் ந பாவிஸி, அஞ்ஞங் க³ப்³ப⁴ங் படிஜக்³கா³பெத்வா கப்பியமஞ்சகங் பஞ்ஞபாபெத்வா நிபஜ்ஜி. உபாஸிகா, ‘‘கிங் நு க்²வஸ்ஸ ப³ஹித்³தா⁴ பத்த²னா அத்தி², உதா³ஹு கேனசிதே³வ பரிபே⁴த³கேன பி⁴ன்னோ, உதா³ஹு மய்ஹேவ கோசி தோ³ஸோ அத்தீ²’’தி ப³லவதோ³மனஸ்ஸா ஹுத்வா, ‘‘ஏகங் த்³வே தி³வஸே வஸிதகாலே ஸக்கா ஞாது’’ந்தி தஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி.

    Dhammadinnā sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā vīthiṃ olokayamānā tassa āgamanākāraṃ disvā, ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti cintetvā tassa paccuggamanaṃ kurumānā sopānasīse ṭhatvā olambanatthaṃ hatthaṃ pasāresi. Upāsako attano hatthaṃ samiñjesi. Sā ‘‘pātarāsabhojanakāle jānissāmī’’ti cintesi. Upāsako pubbe tāya saddhiṃ ekato bhuñjati. Taṃ divasaṃ pana taṃ anapaloketvā yogāvacarabhikkhu viya ekakova bhuñji. Sā, ‘‘sāyanhakāle jānissāmī’’ti cintesi. Upāsako taṃdivasaṃ sirigabbhaṃ na pāvisi, aññaṃ gabbhaṃ paṭijaggāpetvā kappiyamañcakaṃ paññapāpetvā nipajji. Upāsikā, ‘‘kiṃ nu khvassa bahiddhā patthanā atthi, udāhu kenacideva paribhedakena bhinno, udāhu mayheva koci doso atthī’’ti balavadomanassā hutvā, ‘‘ekaṃ dve divase vasitakāle sakkā ñātu’’nti tassa upaṭṭhānaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi.

    உபாஸகோ, ‘‘கிங் த⁴ம்மதி³ன்னே அகாலே ஆக³தாஸீ’’தி புச்சி². ஆம அய்யபுத்த, ஆக³தாம்ஹி, ந த்வங் யதா² புராணோ, கிங் நு தே ப³ஹித்³தா⁴ பத்த²னா அத்தீ²தி? நத்தி² த⁴ம்மதி³ன்னேதி. அஞ்ஞோ கோசி பரிபே⁴த³கோ அத்தீ²தி? அயம்பி நத்தீ²தி. ஏவங் ஸந்தே மய்ஹேவ கோசி தோ³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீதி. துய்ஹம்பி தோ³ஸோ நத்தீ²தி. அத² கஸ்மா மயா ஸத்³தி⁴ங் யதா² பகதியா ஆலாபஸல்லாபமத்தம்பி ந கரோதா²தி? ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் லோகுத்தரத⁴ம்மோ நாம க³ரு பா⁴ரியோ ந பகாஸேததப்³போ³, ஸசே கோ² பனாஹங் ந கதெ²ஸ்ஸாமி, அயங் ஹத³யங் பா²லெத்வா எத்தே²வ காலங் கரெய்யா’’தி தஸ்ஸானுக்³க³ஹத்தா²ய கதே²ஸி – ‘‘த⁴ம்மதி³ன்னே அஹங் ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா லோகுத்தரத⁴ம்மங் நாம அதி⁴க³தோ, தங் அதி⁴க³தஸ்ஸ ஏவரூபா லோகியகிரியா ந வட்டதி. யதி³ த்வங் இச்ச²ஸி, தவ சத்தாலீஸ கோடியோ மம சத்தாலீஸ கோடியோதி அஸீதிகோடித⁴னங் அத்தி², எத்த² இஸ்ஸரா ஹுத்வா மம மாதிட்டா²னே வா ப⁴கி³னிட்டா²னே வா ட²த்வா வஸ. தயா தி³ன்னேன ப⁴த்தபிண்ட³மத்தகேன அஹங் யாபெஸ்ஸாமி. அதே²வங் ந கரோஸி, இமே போ⁴கே³ க³ஹெத்வா குலகே³ஹங் க³ச்ச², அதா²பி தே ப³ஹித்³தா⁴ பத்த²னா நத்தி², அஹங் தங் ப⁴கி³னிட்டா²னே வா தி⁴துட்டா²னே வா ட²பெத்வா போஸெஸ்ஸாமீ’’தி.

    Upāsako, ‘‘kiṃ dhammadinne akāle āgatāsī’’ti pucchi. Āma ayyaputta, āgatāmhi, na tvaṃ yathā purāṇo, kiṃ nu te bahiddhā patthanā atthīti? Natthi dhammadinneti. Añño koci paribhedako atthīti? Ayampi natthīti. Evaṃ sante mayheva koci doso bhavissatīti. Tuyhampi doso natthīti. Atha kasmā mayā saddhiṃ yathā pakatiyā ālāpasallāpamattampi na karothāti? So cintesi – ‘‘ayaṃ lokuttaradhammo nāma garu bhāriyo na pakāsetatabbo, sace kho panāhaṃ na kathessāmi, ayaṃ hadayaṃ phāletvā ettheva kālaṃ kareyyā’’ti tassānuggahatthāya kathesi – ‘‘dhammadinne ahaṃ satthu dhammadesanaṃ sutvā lokuttaradhammaṃ nāma adhigato, taṃ adhigatassa evarūpā lokiyakiriyā na vaṭṭati. Yadi tvaṃ icchasi, tava cattālīsa koṭiyo mama cattālīsa koṭiyoti asītikoṭidhanaṃ atthi, ettha issarā hutvā mama mātiṭṭhāne vā bhaginiṭṭhāne vā ṭhatvā vasa. Tayā dinnena bhattapiṇḍamattakena ahaṃ yāpessāmi. Athevaṃ na karosi, ime bhoge gahetvā kulagehaṃ gaccha, athāpi te bahiddhā patthanā natthi, ahaṃ taṃ bhaginiṭṭhāne vā dhituṭṭhāne vā ṭhapetvā posessāmī’’ti.

    ஸா சிந்தேஸி – ‘‘பகதிபுரிஸோ ஏவங் வத்தா நாம நத்தி². அத்³தா⁴ ஏதேன லோகுத்தரவரத⁴ம்மோ படிவித்³தோ⁴. ஸோ பன த⁴ம்மோ கிங் புரிஸேஹேவ படிபு³ஜ்ஜி²தப்³போ³, உதா³ஹு மாதுகா³மோபி படிவிஜ்ஜி²துங் ஸக்கோதீ’’தி விஸாக²ங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸோ த⁴ம்மோ புரிஸேஹேவ லபி⁴தப்³போ³, மாதுகா³மேனபி ஸக்கா லத்³து⁴’’ந்தி? கிங் வதே³ஸி த⁴ம்மதி³ன்னே, யே படிபன்னகா, தே ஏதஸ்ஸ தா³யாதா³, யஸ்ஸ யஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயோ அத்தி², ஸோ ஸோ ஏதங் படிலப⁴தீதி. ஏவங் ஸந்தே மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாதா²தி. ஸாது⁴ ப⁴த்³தே³, அஹம்பி தங் ஏதஸ்மிங்யேவ மக்³கே³ யோஜேதுகாமோ, மனங் பன தே அஜானமானோ ந கதே²மீதி தாவதே³வ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி.

    Sā cintesi – ‘‘pakatipuriso evaṃ vattā nāma natthi. Addhā etena lokuttaravaradhammo paṭividdho. So pana dhammo kiṃ puriseheva paṭibujjhitabbo, udāhu mātugāmopi paṭivijjhituṃ sakkotī’’ti visākhaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho eso dhammo puriseheva labhitabbo, mātugāmenapi sakkā laddhu’’nti? Kiṃ vadesi dhammadinne, ye paṭipannakā, te etassa dāyādā, yassa yassa upanissayo atthi, so so etaṃ paṭilabhatīti. Evaṃ sante mayhaṃ pabbajjaṃ anujānāthāti. Sādhu bhadde, ahampi taṃ etasmiṃyeva magge yojetukāmo, manaṃ pana te ajānamāno na kathemīti tāvadeva bimbisārassa rañño santikaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi.

    ராஜா , ‘‘கிங், க³ஹபதி, அகாலே ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². த⁴ம்மதி³ன்னா, ‘‘மஹாராஜ, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தீதி. கிங் பனஸ்ஸ லத்³து⁴ங் வட்டதீதி? அஞ்ஞங் கிஞ்சி நத்தி², ஸோவண்ணஸிவிகங் தே³வ, லத்³து⁴ங் வட்டதி நக³ரஞ்ச படிஜக்³கா³பேதுந்தி. ராஜா ஸோவண்ணஸிவிகங் த³த்வா நக³ரங் படிஜக்³கா³பேஸி. விஸாகோ² த⁴ம்மதி³ன்னங் க³ந்தோ⁴த³கேன நஹாபெத்வா ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்காராபெத்வா ஸோவண்ணஸிவிகாய நிஸீதா³பெத்வா ஞாதிக³ணேன பரிவாராபெத்வா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜயமானோ நக³ரவாஸனங் கரொந்தோ விய பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா, ‘‘த⁴ம்மதி³ன்னங் பப்³பா³ஜேதா²ய்யே’’தி ஆஹ. பி⁴க்கு²னியோ ‘‘ஏகங் வா த்³வே வா தோ³ஸே ஸஹிதுங் வட்டதி க³ஹபதீ’’தி ஆஹங்ஸு. நத்த²ய்யே கோசி தோ³ஸோ, ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜதீதி. அதே²கா ப்³யத்தா தே²ரீ தசபஞ்சககம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி²த்வா கேஸே ஓஹாரெத்வா பப்³பா³ஜேஸி. விஸாகோ², ‘‘அபி⁴ரமய்யே, ஸ்வாக்கா²தோ த⁴ம்மோ’’தி வந்தி³த்வா பக்காமி.

    Rājā , ‘‘kiṃ, gahapati, akāle āgatosī’’ti pucchi. Dhammadinnā, ‘‘mahārāja, pabbajissāmī’’ti vadatīti. Kiṃ panassa laddhuṃ vaṭṭatīti? Aññaṃ kiñci natthi, sovaṇṇasivikaṃ deva, laddhuṃ vaṭṭati nagarañca paṭijaggāpetunti. Rājā sovaṇṇasivikaṃ datvā nagaraṃ paṭijaggāpesi. Visākho dhammadinnaṃ gandhodakena nahāpetvā sabbālaṅkārehi alaṅkārāpetvā sovaṇṇasivikāya nisīdāpetvā ñātigaṇena parivārāpetvā gandhapupphādīhi pūjayamāno nagaravāsanaṃ karonto viya bhikkhuniupassayaṃ gantvā, ‘‘dhammadinnaṃ pabbājethāyye’’ti āha. Bhikkhuniyo ‘‘ekaṃ vā dve vā dose sahituṃ vaṭṭati gahapatī’’ti āhaṃsu. Natthayye koci doso, saddhāya pabbajatīti. Athekā byattā therī tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhitvā kese ohāretvā pabbājesi. Visākho, ‘‘abhiramayye, svākkhāto dhammo’’ti vanditvā pakkāmi.

    தஸ்ஸா பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ பட்டா²ய லாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி. தேனேவ பலிபு³த்³தா⁴ ஸமணத⁴ம்மங் காதுங் ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அதா²சரிய-உபஜ்ஜா²யதே²ரியோ க³ஹெத்வா ஜனபத³ங் க³ந்த்வா அட்ட²திங்ஸாய ஆரம்மணேஸு சித்தருசிதங் கம்மட்டா²னங் கதா²பெத்வா ஸமணத⁴ம்மங் காதுங் ஆரத்³தா⁴, அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னத்தா பன நாதிசிரங் கிலமித்த².

    Tassā pabbajitadivasato paṭṭhāya lābhasakkāro uppajji. Teneva palibuddhā samaṇadhammaṃ kātuṃ okāsaṃ na labhati. Athācariya-upajjhāyatheriyo gahetvā janapadaṃ gantvā aṭṭhatiṃsāya ārammaṇesu cittarucitaṃ kammaṭṭhānaṃ kathāpetvā samaṇadhammaṃ kātuṃ āraddhā, abhinīhārasampannattā pana nāticiraṃ kilamittha.

    இதோ பட்டா²ய ஹி ஸதஸஹஸ்ஸகப்பமத்த²கே பது³முத்தரோ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. ததா³ ஏஸா ஏகஸ்மிங் குலே தா³ஸீ ஹுத்வா அத்தனோ கேஸே விக்கிணித்வா ஸுஜாதத்தே²ரஸ்ஸ நாம அக்³க³ஸாவகஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா பத்த²னமகாஸி. ஸா தாய பத்த²னாபி⁴னீஹாரஸம்பத்தியா நாதிசிரங் கிலமித்த², கதிபாஹேனேவ அரஹத்தங் பத்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் யேனத்தே²ன ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதா, ஸோ மத்த²கங் பத்தோ, கிங் மே ஜனபத³வாஸேன, மய்ஹங் ஞாதகாபி புஞ்ஞானி கரிஸ்ஸந்தி, பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴பி பச்சயேஹி ந கிலமிஸ்ஸதி, ராஜக³ஹங் க³ச்சா²மீ’’தி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங் க³ஹெத்வா ராஜக³ஹமேவ அக³மாஸி. விஸாகோ², ‘‘த⁴ம்மதி³ன்னா கிர ஆக³தா’’தி ஸுத்வா, ‘‘பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ ஜனபத³ங் க³தா, க³ந்த்வாபி நசிரஸ்ஸேவ பச்சாக³தா, கிங் நு கோ² ப⁴விஸ்ஸதி, க³ந்த்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி து³தியக³மனேன பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் அக³மாஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² விஸாகோ² உபாஸகோ யேன த⁴ம்மதி³ன்னா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமீ’’தி.

    Ito paṭṭhāya hi satasahassakappamatthake padumuttaro nāma satthā loke udapādi. Tadā esā ekasmiṃ kule dāsī hutvā attano kese vikkiṇitvā sujātattherassa nāma aggasāvakassa dānaṃ datvā patthanamakāsi. Sā tāya patthanābhinīhārasampattiyā nāticiraṃ kilamittha, katipāheneva arahattaṃ patvā cintesi – ‘‘ahaṃ yenatthena sāsane pabbajitā, so matthakaṃ patto, kiṃ me janapadavāsena, mayhaṃ ñātakāpi puññāni karissanti, bhikkhunisaṅghopi paccayehi na kilamissati, rājagahaṃ gacchāmī’’ti bhikkhunisaṅghaṃ gahetvā rājagahameva agamāsi. Visākho, ‘‘dhammadinnā kira āgatā’’ti sutvā, ‘‘pabbajitvā nacirasseva janapadaṃ gatā, gantvāpi nacirasseva paccāgatā, kiṃ nu kho bhavissati, gantvā jānissāmī’’ti dutiyagamanena bhikkhuniupassayaṃ agamāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho visākho upāsako yena dhammadinnā bhikkhunī tenupasaṅkamī’’ti.

    ஏதத³வோசாதி ஏதங் ஸக்காயோதிஆதி³வசனங் அவோச. கஸ்மா அவோசாதி? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அபி⁴ரமஸி நாபி⁴ரமஸி, அய்யே’’தி ஏவங் புச்ச²னங் நாம ந பண்டி³தகிச்சங், பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தே⁴ உபனெத்வா பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமி, பஞ்ஹப்³யாகரணேன தஸ்ஸா அபி⁴ரதிங் வா அனபி⁴ரதிங் வா ஜானிஸ்ஸாமீதி, தஸ்மா அவோச. தங் ஸுத்வாவ த⁴ம்மதி³ன்னா அஹங், ஆவுஸோ விஸாக², அசிரபப்³ப³ஜிதா ஸகாயங் வா பரகாயங் வா குதோ ஜானிஸ்ஸாமீதி வா, அஞ்ஞத்தே²ரியோ உபஸங்கமித்வா புச்சா²தி வா அவத்வா உபனிக்கி²த்தங் ஸம்படிச்ச²மானா விய, ஏகபாஸகக³ண்டி²ங் மோசெந்தீ விய க³ஹனட்டா²னே ஹத்தி²மக்³க³ங் நீஹரமானா விய க²க்³க³முகே²ன ஸமுக்³க³ங் விவரமானா விய ச படிஸம்பி⁴தா³விஸயே ட²த்வா பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜமானா, பஞ்ச கோ² இமே, ஆவுஸோ விஸாக², உபாதா³னக்க²ந்தா⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² பஞ்சாதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. உபாதா³னக்க²ந்தா⁴தி உபாதா³னானங் பச்சயபூ⁴தா க²ந்தா⁴தி ஏவமாதி³னா நயேனெத்த² உபாதா³னக்க²ந்த⁴கதா² வித்தா²ரெத்வா கதே²தப்³பா³. ஸா பனேஸா விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதா ஏவாதி தத்த² வித்தாரிதனயேனேவ வேதி³தப்³பா³. ஸக்காயஸமுத³யாதீ³ஸுபி யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² தத்த² தத்த² வுத்தமேவ.

    Etadavocāti etaṃ sakkāyotiādivacanaṃ avoca. Kasmā avocāti? Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘abhiramasi nābhiramasi, ayye’’ti evaṃ pucchanaṃ nāma na paṇḍitakiccaṃ, pañcupādānakkhandhe upanetvā pañhaṃ pucchissāmi, pañhabyākaraṇena tassā abhiratiṃ vā anabhiratiṃ vā jānissāmīti, tasmā avoca. Taṃ sutvāva dhammadinnā ahaṃ, āvuso visākha, acirapabbajitā sakāyaṃ vā parakāyaṃ vā kuto jānissāmīti vā, aññattheriyo upasaṅkamitvā pucchāti vā avatvā upanikkhittaṃ sampaṭicchamānā viya, ekapāsakagaṇṭhiṃ mocentī viya gahanaṭṭhāne hatthimaggaṃ nīharamānā viya khaggamukhena samuggaṃ vivaramānā viya ca paṭisambhidāvisaye ṭhatvā pañhaṃ vissajjamānā, pañca kho ime, āvuso visākha, upādānakkhandhātiādimāha. Tattha pañcāti gaṇanaparicchedo. Upādānakkhandhāti upādānānaṃ paccayabhūtā khandhāti evamādinā nayenettha upādānakkhandhakathā vitthāretvā kathetabbā. Sā panesā visuddhimagge vitthāritā evāti tattha vittāritanayeneva veditabbā. Sakkāyasamudayādīsupi yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā tattha tattha vuttameva.

    இத³ங் பன சதுஸச்சப்³யாகரணங் ஸுத்வா விஸாகோ² தே²ரியா அபி⁴ரதபா⁴வங் அஞ்ஞாஸி. யோ ஹி பு³த்³த⁴ஸாஸனே உக்கண்டி²தோ ஹோதி அனபி⁴ரதோ, ஸோ ஏவங் புச்சி²தபுச்சி²தபஞ்ஹங் ஸண்டா³ஸேன ஏகேகங் பலிதங் க³ண்ஹந்தோ விய, ஸினேருபாத³தோ வாலுகங் உத்³த⁴ரந்தோ விய விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ந ஸக்கோதி. யஸ்மா பன இமானி சத்தாரி ஸச்சானி லோகே சந்தி³மஸூரியா விய பு³த்³த⁴ஸாஸனே பாகடானி, பரிஸமஜ்ஜே² க³தோ ஹி ப⁴க³வாபி மஹாதே²ராபி ஸச்சானேவ பகாஸெந்தி; பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ பட்டா²ய குலபுத்தே சத்தாரி நாம கிங், சத்தாரி அரியஸச்சானீதி பஞ்ஹங் உக்³க³ண்ஹாபேதி. அயஞ்ச த⁴ம்மதி³ன்னா உபாயகோஸல்லே டி²தா பண்டி³தா ப்³யத்தா நயங் க³ஹெத்வா ஸுதேனபி கதே²துங் ஸமத்தா², தஸ்மா ‘‘ந ஸக்கா ஏதிஸ்ஸா எத்தாவதா ஸச்சானங் படிவித்³த⁴பா⁴வோ ஞாதுங், ஸச்சவினிப்³போ⁴க³பஞ்ஹப்³யாகரணேன ஸக்கா ஞாது’’ந்தி சிந்தெத்வா ஹெட்டா² கதி²தானி த்³வே ஸச்சானி படினிவத்தெத்வா கு³ள்ஹங் கத்வா க³ண்டி²பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீதி புச்ச²ந்தோ தஞ்ஞேவ நு கோ², அய்யேதிஆதி³மாஹ.

    Idaṃ pana catusaccabyākaraṇaṃ sutvā visākho theriyā abhiratabhāvaṃ aññāsi. Yo hi buddhasāsane ukkaṇṭhito hoti anabhirato, so evaṃ pucchitapucchitapañhaṃ saṇḍāsena ekekaṃ palitaṃ gaṇhanto viya, sinerupādato vālukaṃ uddharanto viya vissajjetuṃ na sakkoti. Yasmā pana imāni cattāri saccāni loke candimasūriyā viya buddhasāsane pākaṭāni, parisamajjhe gato hi bhagavāpi mahātherāpi saccāneva pakāsenti; bhikkhusaṅghopi pabbajitadivasato paṭṭhāya kulaputte cattāri nāma kiṃ, cattāri ariyasaccānīti pañhaṃ uggaṇhāpeti. Ayañca dhammadinnā upāyakosalle ṭhitā paṇḍitā byattā nayaṃ gahetvā sutenapi kathetuṃ samatthā, tasmā ‘‘na sakkā etissā ettāvatā saccānaṃ paṭividdhabhāvo ñātuṃ, saccavinibbhogapañhabyākaraṇena sakkā ñātu’’nti cintetvā heṭṭhā kathitāni dve saccāni paṭinivattetvā guḷhaṃ katvā gaṇṭhipañhaṃ pucchissāmīti pucchanto taññeva nu kho, ayyetiādimāha.

    தஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனே ந கோ², ஆவுஸோ விஸாக², தஞ்ஞேவ உபாதா³னந்தி உபாதா³னஸ்ஸ ஸங்கா²ரக்க²ந்தே⁴கதே³ஸபா⁴வதோ ந தங்யேவ உபாதா³னங் தே பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴, நாபி அஞ்ஞத்ர பஞ்சஹி உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஹி உபாதா³னங். யதி³ ஹி தஞ்ஞேவ ஸியா, ரூபாதி³ஸபா⁴வம்பி உபாதா³னங் ஸியா. யதி³ அஞ்ஞத்ர ஸியா, பரஸமயே சித்தவிப்பயுத்தோ அனுஸயோ விய பண்ணத்தி விய நிப்³பா³னங் விய ச க²ந்த⁴வினிமுத்தங் வா ஸியா, ச²ட்டோ² வா க²ந்தோ⁴ பஞ்ஞபேதப்³போ³ ப⁴வெய்ய, தஸ்மா ஏவங் ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸா ப்³யாகரணங் ஸுத்வா ‘‘அதி⁴க³தபதிட்டா² அய’’ந்தி விஸாகோ² நிட்ட²மக³மாஸி. ந ஹி ஸக்கா அகீ²ணாஸவேன அஸம்ப³த்³தே⁴ன அவித்தா²யந்தேன பதீ³பஸஹஸ்ஸங் ஜாலெந்தேன விய ஏவரூபோ கு³ள்ஹோ படிச்ச²ன்னோ திலக்க²ணாஹதோ க³ம்பீ⁴ரோ பஞ்ஹோ விஸ்ஸஜ்ஜேதுங். நிட்ட²ங் க³ந்த்வா பன, ‘‘அயங் த⁴ம்மதி³ன்னா ஸாஸனே லத்³த⁴பதிட்டா² அதி⁴க³தபடிஸம்பி⁴தா³ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தா ப⁴வமத்த²கே டி²தா மஹாகீ²ணாஸவா, ஸமத்தா² மய்ஹங் புச்சி²தபஞ்ஹங் கதே²துங், இதா³னி பன நங் ஓவத்திகஸாரங் பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தங் புச்ச²ந்தோ, கத²ங் பனாய்யேதிஆதி³மாஹ.

    Tassa vissajjane na kho, āvuso visākha, taññeva upādānanti upādānassa saṅkhārakkhandhekadesabhāvato na taṃyeva upādānaṃ te pañcupādānakkhandhā, nāpi aññatra pañcahi upādānakkhandhehi upādānaṃ. Yadi hi taññeva siyā, rūpādisabhāvampi upādānaṃ siyā. Yadi aññatra siyā, parasamaye cittavippayutto anusayo viya paṇṇatti viya nibbānaṃ viya ca khandhavinimuttaṃ vā siyā, chaṭṭho vā khandho paññapetabbo bhaveyya, tasmā evaṃ byākāsi. Tassā byākaraṇaṃ sutvā ‘‘adhigatapatiṭṭhā aya’’nti visākho niṭṭhamagamāsi. Na hi sakkā akhīṇāsavena asambaddhena avitthāyantena padīpasahassaṃ jālentena viya evarūpo guḷho paṭicchanno tilakkhaṇāhato gambhīro pañho vissajjetuṃ. Niṭṭhaṃ gantvā pana, ‘‘ayaṃ dhammadinnā sāsane laddhapatiṭṭhā adhigatapaṭisambhidā vesārajjappattā bhavamatthake ṭhitā mahākhīṇāsavā, samatthā mayhaṃ pucchitapañhaṃ kathetuṃ, idāni pana naṃ ovattikasāraṃ pañhaṃ pucchissāmī’’ti cintetvā taṃ pucchanto, kathaṃ panāyyetiādimāha.

    461. தஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனே அஸ்ஸுதவாதிஆதி³ மூலபரியாயே வித்தா²ரிதமேவ. ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீதி, ‘‘இதே⁴கச்சோ ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி. யங் ரூபங் ஸோ அஹங், யோ அஹங் தங் ரூபந்தி ரூபஞ்ச அத்தஞ்ச அத்³வயங் ஸமனுபஸ்ஸதி. ஸெய்யதா²பி நாம தேலப்பதீ³பஸ்ஸ ஜா²யதோ யா அச்சி ஸோ வண்ணோ, யோ வண்ணோ ஸா அச்சீதி அச்சிஞ்ச வண்ணஞ்ச அத்³வயங் ஸமனுபஸ்ஸதி. ஏவமேவ இதே⁴கச்சோ ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி…பே॰… அத்³வயங் ஸமனுபஸ்ஸதீ’’தி (படி॰ ம॰ 1.131) ஏவங் ரூபங் அத்தாதி தி³ட்டி²பஸ்ஸனாய பஸ்ஸதி. ரூபவந்தங் வா அத்தானந்தி அரூபங் அத்தாதி க³ஹெத்வா சா²யாவந்தங் ருக்க²ங் விய தங் அத்தானங் ரூபவந்தங் ஸமனுபஸ்ஸதி. அத்தனி வா ரூபந்தி அரூபமேவ அத்தாதி க³ஹெத்வா புப்ப²ஸ்மிங் க³ந்த⁴ங் விய அத்தனி ரூபங் ஸமனுபஸ்ஸதி. ரூபஸ்மிங் வா அத்தானந்தி அரூபமேவ அத்தாதி க³ஹெத்வா கரண்டா³ய மணிங் விய அத்தானங் ரூபஸ்மிங் ஸமனுபஸ்ஸதி. வேத³னங் அத்ததோதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    461. Tassa vissajjane assutavātiādi mūlapariyāye vitthāritameva. Rūpaṃ attato samanupassatīti, ‘‘idhekacco rūpaṃ attato samanupassati. Yaṃ rūpaṃ so ahaṃ, yo ahaṃ taṃ rūpanti rūpañca attañca advayaṃ samanupassati. Seyyathāpi nāma telappadīpassa jhāyato yā acci so vaṇṇo, yo vaṇṇo sā accīti acciñca vaṇṇañca advayaṃ samanupassati. Evameva idhekacco rūpaṃ attato samanupassati…pe… advayaṃ samanupassatī’’ti (paṭi. ma. 1.131) evaṃ rūpaṃ attāti diṭṭhipassanāya passati. Rūpavantaṃ vā attānanti arūpaṃ attāti gahetvā chāyāvantaṃ rukkhaṃ viya taṃ attānaṃ rūpavantaṃ samanupassati. Attani vā rūpanti arūpameva attāti gahetvā pupphasmiṃ gandhaṃ viya attani rūpaṃ samanupassati. Rūpasmiṃ vā attānanti arūpameva attāti gahetvā karaṇḍāya maṇiṃ viya attānaṃ rūpasmiṃ samanupassati. Vedanaṃ attatotiādīsupi eseva nayo.

    தத்த², ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீதி ஸுத்³த⁴ரூபமேவ அத்தாதி கதி²தங். ரூபவந்தங் வா அத்தானங், அத்தனி வா ரூபங், ரூபஸ்மிங் வா அத்தானங். வேத³னங் அத்ததோ… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீதி இமேஸு ஸத்தஸு டா²னேஸு அரூபங் அத்தாதி கதி²தங். வேத³னாவந்தங் வா அத்தானங், அத்தனி வா வேத³னங், வேத³னாய வா அத்தானந்தி ஏவங் சதூஸு க²ந்தே⁴ஸு திண்ணங் திண்ணங் வஸேன த்³வாத³ஸஸு டா²னேஸு ரூபாரூபமிஸ்ஸகோ அத்தா கதி²தோ. தத்த² ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி… வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீதி இமேஸு பஞ்சஸு டா²னேஸு உச்சே²த³தி³ட்டி² கதி²தா, அவஸேஸேஸு ஸஸ்ஸததி³ட்டீ²தி. ஏவமெத்த² பன்னரஸ ப⁴வதி³ட்டி²யோ, பஞ்ச விப⁴வதி³ட்டி²யோ ஹொந்தி. ந ரூபங் அத்ததோதி எத்த² ரூபங் அத்தாதி ந ஸமனுபஸ்ஸதி. அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி பன ஸமனுபஸ்ஸதி. ந ரூபவந்தங் அத்தானங்…பே॰… ந விஞ்ஞாணஸ்மிங் அத்தானந்தி இமே பஞ்சக்க²ந்தே⁴ கேனசி பரியாயேன அத்ததோ ந ஸமனுபஸ்ஸதி, ஸப்³பா³காரேன பன அனிச்சா து³க்கா² அனத்தாதி ஸமனுபஸ்ஸதி.

    Tattha, rūpaṃ attato samanupassatīti suddharūpameva attāti kathitaṃ. Rūpavantaṃ vā attānaṃ, attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ. Vedanaṃ attato… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassatīti imesu sattasu ṭhānesu arūpaṃ attāti kathitaṃ. Vedanāvantaṃ vā attānaṃ, attani vā vedanaṃ, vedanāya vā attānanti evaṃ catūsu khandhesu tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ vasena dvādasasu ṭhānesu rūpārūpamissako attā kathito. Tattha rūpaṃ attato samanupassati… vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassatīti imesu pañcasu ṭhānesu ucchedadiṭṭhi kathitā, avasesesu sassatadiṭṭhīti. Evamettha pannarasa bhavadiṭṭhiyo, pañca vibhavadiṭṭhiyo honti. Na rūpaṃ attatoti ettha rūpaṃ attāti na samanupassati. Aniccaṃ dukkhaṃ anattāti pana samanupassati. Na rūpavantaṃ attānaṃ…pe… na viññāṇasmiṃ attānanti ime pañcakkhandhe kenaci pariyāyena attato na samanupassati, sabbākārena pana aniccā dukkhā anattāti samanupassati.

    எத்தாவதா தே²ரியா, ‘‘ஏவங் கோ², ஆவுஸோ விஸாக², ஸக்காயதி³ட்டி² ஹோதீ’’தி ஏவங் புரிமபஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தியா எத்தகேன க³மனங் ஹோதி, ஆக³மனங் ஹோதி, க³மனாக³மனங் ஹோதி, வட்டங் வத்ததீதி வட்டங் மத்த²கங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸிதங். ஏவங் கோ², ஆவுஸோ விஸாக², ஸக்காயதி³ட்டி² ந ஹோதீதி பச்சி²மங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தியா எத்தகேன க³மனங் ந ஹோதி, ஆக³மனங் ந ஹோதி, க³மனாக³மனங் ந ஹோதி, வட்டங் நாம ந வத்ததீதி விவட்டங் மத்த²கங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸிதங்.

    Ettāvatā theriyā, ‘‘evaṃ kho, āvuso visākha, sakkāyadiṭṭhi hotī’’ti evaṃ purimapañhaṃ vissajjentiyā ettakena gamanaṃ hoti, āgamanaṃ hoti, gamanāgamanaṃ hoti, vaṭṭaṃ vattatīti vaṭṭaṃ matthakaṃ pāpetvā dassitaṃ. Evaṃ kho, āvuso visākha, sakkāyadiṭṭhi na hotīti pacchimaṃ pañhaṃ vissajjentiyā ettakena gamanaṃ na hoti, āgamanaṃ na hoti, gamanāgamanaṃ na hoti, vaṭṭaṃ nāma na vattatīti vivaṭṭaṃ matthakaṃ pāpetvā dassitaṃ.

    462. கதமோ பனாய்யே, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³தி அயங் பஞ்ஹோ தே²ரியா படிபுச்சி²த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³ ப⁴வெய்ய – ‘‘உபாஸக, தயா ஹெட்டா² மக்³கோ³ புச்சி²தோ, இத⁴ கஸ்மா மக்³க³மேவ புச்ச²ஸீ’’தி. ஸா பன அத்தனோ ப்³யத்ததாய பண்டி³ச்சேன தஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் ஸல்லக்கே²ஸி – ‘‘இமினா உபாஸகேன ஹெட்டா² படிபத்திவஸேன மக்³கோ³ புச்சி²தோ ப⁴விஸ்ஸதி, இத⁴ பன தங் ஸங்க²தாஸங்க²தலோகியலோகுத்தரஸங்க³ஹிதாஸங்க³ஹிதவஸேன புச்சி²துகாமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மா அப்படிபுச்சி²த்வாவ யங் யங் புச்சி², தங் தங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தத்த² ஸங்க²தோதி சேதிதோ கப்பிதோ பகப்பிதோ ஆயூஹிதோ கதோ நிப்³ப³த்திதோ ஸமாபஜ்ஜந்தேன ஸமாபஜ்ஜிதப்³போ³. தீஹி ச கோ², ஆவுஸோ விஸாக², க²ந்தே⁴ஹி அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸங்க³ஹிதோதி எத்த² யஸ்மா மக்³கோ³ ஸப்பதே³ஸோ, தயோ க²ந்தா⁴ நிப்பதே³ஸா, தஸ்மா அயங் ஸப்பதே³ஸத்தா நக³ரங் விய ரஜ்ஜேன நிப்பதே³ஸேஹி தீஹி க²ந்தே⁴ஹி ஸங்க³ஹிதோ. தத்த² ஸம்மாவாசாத³யோ தயோ ஸீலமேவ, தஸ்மா தே ஸஜாதிதோ ஸீலக்க²ந்தே⁴ன ஸங்க³ஹிதாதி. கிஞ்சாபி ஹி பாளியங் ஸீலக்க²ந்தே⁴தி பு⁴ம்மேன விய நித்³தே³ஸோ கதோ, அத்தோ² பன கரணவஸேன வேதி³தப்³போ³. ஸம்மாவாயாமாதீ³ஸு பன தீஸு ஸமாதி⁴ அத்தனோ த⁴ம்மதாய ஆரம்மணே ஏகக்³க³பா⁴வேன அப்பேதுங் ந ஸக்கோதி. வீரியே பன பக்³க³ஹகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தே ஸதியா ச அபிலாபனகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தியா லத்³தூ⁴பகாரோ ஹுத்வா ஸக்கோதி.

    462.Katamo panāyye, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti ayaṃ pañho theriyā paṭipucchitvā vissajjetabbo bhaveyya – ‘‘upāsaka, tayā heṭṭhā maggo pucchito, idha kasmā maggameva pucchasī’’ti. Sā pana attano byattatāya paṇḍiccena tassa adhippāyaṃ sallakkhesi – ‘‘iminā upāsakena heṭṭhā paṭipattivasena maggo pucchito bhavissati, idha pana taṃ saṅkhatāsaṅkhatalokiyalokuttarasaṅgahitāsaṅgahitavasena pucchitukāmo bhavissatī’’ti. Tasmā appaṭipucchitvāva yaṃ yaṃ pucchi, taṃ taṃ vissajjesi. Tattha saṅkhatoti cetito kappito pakappito āyūhito kato nibbattito samāpajjantena samāpajjitabbo. Tīhi ca kho, āvuso visākha, khandhehi ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅgahitoti ettha yasmā maggo sappadeso, tayo khandhā nippadesā, tasmā ayaṃ sappadesattā nagaraṃ viya rajjena nippadesehi tīhi khandhehi saṅgahito. Tattha sammāvācādayo tayo sīlameva, tasmā te sajātito sīlakkhandhena saṅgahitāti. Kiñcāpi hi pāḷiyaṃ sīlakkhandheti bhummena viya niddeso kato, attho pana karaṇavasena veditabbo. Sammāvāyāmādīsu pana tīsu samādhi attano dhammatāya ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ na sakkoti. Vīriye pana paggahakiccaṃ sādhente satiyā ca apilāpanakiccaṃ sādhentiyā laddhūpakāro hutvā sakkoti.

    தத்ராயங் உபமா – யதா² ஹி ‘‘நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸாமா’’தி உய்யானங் பவிட்டே²ஸு தீஸு ஸஹாயேஸு ஏகோ ஸுபுப்பி²தங் சம்பகருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வாபி க³ஹேதுங் ந ஸக்குணெய்ய. அத²ஸ்ஸ து³தியோ ஓனமித்வா பிட்டி²ங் த³தெ³ய்ய, ஸோ தஸ்ஸ பிட்டி²யங் ட²த்வாபி கம்பமானோ க³ஹேதுங் ந ஸக்குணெய்ய . அத²ஸ்ஸ இதரோ அங்ஸகூடங் உபனாமெய்ய, ஸோ ஏகஸ்ஸ பிட்டி²யங் ட²த்வா ஏகஸ்ஸ அங்ஸகூடங் ஓலுப்³ப⁴ யதா²ருசி புப்பா²னி ஓசினித்வா பிளந்தி⁴த்வா நக்க²த்தங் கீளெய்ய. ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏகதோ உய்யானங் பவிட்டா² தயோ ஸஹாயகா விய ஹி ஏகதோ ஜாதா ஸம்மாவாயாமாத³யோ தயோ த⁴ம்மா. ஸுபுப்பி²தசம்பகோ விய ஆரம்மணங். ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வாபி க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தோ விய அத்தனோ த⁴ம்மதாய ஆரம்மணே ஏகக்³க³பா⁴வேன அப்பேதுங் அஸக்கொந்தோ ஸமாதி⁴. பிட்டி²ங் த³த்வா ஓனதஸஹாயோ விய வாயாமோ. அங்ஸகூடங் த³த்வா டி²தஸஹாயோ விய ஸதி. யதா² தேஸு ஏகஸ்ஸ பிட்டி²யங் ட²த்வா ஏகஸ்ஸ அங்ஸகூடங் ஓலுப்³ப⁴ இதரோ யதா²ருசி புப்ப²ங் க³ஹேதுங் ஸக்கோதி, ஏவமேவங் வீரியே பக்³க³ஹகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தே, ஸதியா ச அபிலாபனகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தியா லத்³து⁴பகாரோ ஸமாதி⁴ ஸக்கோதி ஆரம்மணே ஏகக்³க³பா⁴வேன அப்பேதுங். தஸ்மா ஸமாதி⁴யேவெத்த² ஸஜாதிதோ ஸமாதி⁴க்க²ந்தே⁴ன ஸங்க³ஹிதோ. வாயாமஸதியோ பன கிரியதோ ஸங்க³ஹிதா ஹொந்தி.

    Tatrāyaṃ upamā – yathā hi ‘‘nakkhattaṃ kīḷissāmā’’ti uyyānaṃ paviṭṭhesu tīsu sahāyesu eko supupphitaṃ campakarukkhaṃ disvā hatthaṃ ukkhipitvāpi gahetuṃ na sakkuṇeyya. Athassa dutiyo onamitvā piṭṭhiṃ dadeyya, so tassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvāpi kampamāno gahetuṃ na sakkuṇeyya . Athassa itaro aṃsakūṭaṃ upanāmeyya, so ekassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvā ekassa aṃsakūṭaṃ olubbha yathāruci pupphāni ocinitvā piḷandhitvā nakkhattaṃ kīḷeyya. Evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. Ekato uyyānaṃ paviṭṭhā tayo sahāyakā viya hi ekato jātā sammāvāyāmādayo tayo dhammā. Supupphitacampako viya ārammaṇaṃ. Hatthaṃ ukkhipitvāpi gahetuṃ asakkonto viya attano dhammatāya ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ asakkonto samādhi. Piṭṭhiṃ datvā onatasahāyo viya vāyāmo. Aṃsakūṭaṃ datvā ṭhitasahāyo viya sati. Yathā tesu ekassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvā ekassa aṃsakūṭaṃ olubbha itaro yathāruci pupphaṃ gahetuṃ sakkoti, evamevaṃ vīriye paggahakiccaṃ sādhente, satiyā ca apilāpanakiccaṃ sādhentiyā laddhupakāro samādhi sakkoti ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ. Tasmā samādhiyevettha sajātito samādhikkhandhena saṅgahito. Vāyāmasatiyo pana kiriyato saṅgahitā honti.

    ஸம்மாதி³ட்டி²ஸம்மாஸங்கப்பேஸுபி பஞ்ஞா அத்தனோ த⁴ம்மதாய அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி ஆரம்மணங் நிச்சே²துங் ந ஸக்கோதி, விதக்கே பன ஆகோடெத்வா ஆகோடெத்வா தெ³ந்தே ஸக்கோதி. கத²ங்? யதா² ஹி ஹேரஞ்ஞிகோ கஹாபணங் ஹத்தே² ட²பெத்வா ஸப்³ப³பா⁴கே³ஸு ஓலோகேதுகாமோ ஸமானோபி ந சக்கு²த³லேனேவ பரிவத்தேதுங் ஸக்கோதி, அங்கு³லிபப்³பே³ஹி பன பரிவத்தெத்வா இதோ சிதோ ச ஓலோகேதுங் ஸக்கோதி. ஏவமேவ ந பஞ்ஞா அத்தனோ த⁴ம்மதாய அனிச்சாதி³வஸேன ஆரம்மணங் நிச்சே²துங் ஸக்கோதி, அபி⁴னிரோபனலக்க²ணேன பன ஆஹனநபரியாஹனநரஸேன விதக்கேன ஆகோடெந்தேன விய பரிவத்தெந்தேன விய ச ஆதா³யா தி³ன்னமேவ வினிச்சே²துங் ஸக்கோதி. தஸ்மா இதா⁴பி ஸம்மாதி³ட்டி²யேவ ஸஜாதிதோ பஞ்ஞாக்க²ந்தே⁴ன ஸங்க³ஹிதா. ஸம்மாஸங்கப்போ பன கிரியதோ ஸங்க³ஹிதோ ஹோதி. இதி இமேஹி தீஹி க²ந்தே⁴ஹி மக்³கோ³ ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி. தேன வுத்தங் – ‘‘தீஹி ச கோ², ஆவுஸோ விஸாக², க²ந்தே⁴ஹி அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸங்க³ஹிதோ’’தி.

    Sammādiṭṭhisammāsaṅkappesupi paññā attano dhammatāya aniccaṃ dukkhaṃ anattāti ārammaṇaṃ nicchetuṃ na sakkoti, vitakke pana ākoṭetvā ākoṭetvā dente sakkoti. Kathaṃ? Yathā hi heraññiko kahāpaṇaṃ hatthe ṭhapetvā sabbabhāgesu oloketukāmo samānopi na cakkhudaleneva parivattetuṃ sakkoti, aṅgulipabbehi pana parivattetvā ito cito ca oloketuṃ sakkoti. Evameva na paññā attano dhammatāya aniccādivasena ārammaṇaṃ nicchetuṃ sakkoti, abhiniropanalakkhaṇena pana āhananapariyāhananarasena vitakkena ākoṭentena viya parivattentena viya ca ādāyā dinnameva vinicchetuṃ sakkoti. Tasmā idhāpi sammādiṭṭhiyeva sajātito paññākkhandhena saṅgahitā. Sammāsaṅkappo pana kiriyato saṅgahito hoti. Iti imehi tīhi khandhehi maggo saṅgahaṃ gacchati. Tena vuttaṃ – ‘‘tīhi ca kho, āvuso visākha, khandhehi ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅgahito’’ti.

    இதா³னி ஏகசித்தக்க²ணிகங் மக்³க³ஸமாதி⁴ங் ஸனிமித்தங் ஸபரிக்கா²ரங் புச்ச²ந்தோ, கதமோ பனாய்யேதிஆதி³மாஹ. தஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா மக்³க³க்க²ணே சதுகிச்சஸாத⁴னவஸேன உப்பன்னா ஸதி, ஸா ஸமாதி⁴ஸ்ஸ பச்சயத்தே²ன நிமித்தங். சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா சதுகிச்சஸாத⁴னவஸேனேவ உப்பன்னங் வீரியங், தங் பரிவாரட்டே²ன பரிக்கா²ரோ ஹோதி. தேஸங்யேவ த⁴ம்மானந்தி தேஸங் மக்³க³ஸம்பயுத்தத⁴ம்மானங். ஆஸேவனாதிஆதீ³ஸு ஏகசித்தக்க²ணிகாயேவ ஆஸேவனாத³யோ வுத்தாதி.

    Idāni ekacittakkhaṇikaṃ maggasamādhiṃ sanimittaṃ saparikkhāraṃ pucchanto, katamo panāyyetiādimāha. Tassa vissajjane cattāro satipaṭṭhānā maggakkhaṇe catukiccasādhanavasena uppannā sati, sā samādhissa paccayatthena nimittaṃ. Cattāro sammappadhānā catukiccasādhanavaseneva uppannaṃ vīriyaṃ, taṃ parivāraṭṭhena parikkhāro hoti. Tesaṃyeva dhammānanti tesaṃ maggasampayuttadhammānaṃ. Āsevanātiādīsu ekacittakkhaṇikāyeva āsevanādayo vuttāti.

    விதண்ட³வாதீ³ பன, ‘‘ஏகசித்தக்க²ணிகோ நாம மக்³கோ³ நத்தி², ‘ஏவங் பா⁴வெய்ய ஸத்த வஸ்ஸானீ’தி ஹி வசனதோ ஸத்தபி வஸ்ஸானி மக்³க³பா⁴வனா ஹோதி, கிலேஸா பன லஹு சி²ஜ்ஜந்தா ஸத்தஹி ஞாணேஹி சி²ஜ்ஜந்தீ’’தி வத³தி. ஸோ ‘‘ஸுத்தங் ஆஹரா’’தி வத்தப்³போ³. அத்³தா⁴ அஞ்ஞங் அபஸ்ஸந்தோ, ‘‘யா தேஸங்யேவ த⁴ம்மானங் ஆஸேவனா பா⁴வனா ப³ஹுலீகம்ம’’ந்தி இத³மேவ ஸுத்தங் ஆஹரித்வா, ‘‘அஞ்ஞேன சித்தேன ஆஸேவதி, அஞ்ஞேன பா⁴வேதி, அஞ்ஞேன ப³ஹுலீகரோதீ’’தி வக்க²தி. ததோ வத்தப்³போ³ – ‘‘கிங் பனித³ங், ஸுத்தங் நெய்யத்த²ங் நீதத்த²’’ந்தி. ததோ வக்க²தி – ‘‘நீதத்த²ங் யதா² ஸுத்தங் ததே²வ அத்தோ²’’தி. தஸ்ஸ இத³ங் உத்தரங் – ஏவங் ஸந்தே ஏகங் சித்தங் ஆஸேவமானங் உப்பன்னங், அபரம்பி ஆஸேவமானங், அபரம்பி ஆஸேவமானந்தி ஏவங் தி³வஸம்பி ஆஸேவனாவ ப⁴விஸ்ஸதி, குதோ பா⁴வனா, குதோ ப³ஹுலீகம்மங்? ஏகங் வா பா⁴வயமானங் உப்பன்னங் அபரம்பி பா⁴வயமானங் அபரம்பி பா⁴வயமானந்தி ஏவங் தி³வஸம்பி பா⁴வனாவ ப⁴விஸ்ஸதி, குதோ ஆஸேவனா குதோ ப³ஹுலீகம்மங்? ஏகங் வா ப³ஹுலீகரொந்தங் உப்பன்னங், அபரம்பி ப³ஹுலீகரொந்தங், அபரம்பி ப³ஹுலீகரொந்தந்தி ஏவங் தி³வஸம்பி ப³ஹுலீகம்மமேவ ப⁴விஸ்ஸதி குதோ ஆஸேவனா, குதோ பா⁴வனாதி.

    Vitaṇḍavādī pana, ‘‘ekacittakkhaṇiko nāma maggo natthi, ‘evaṃ bhāveyya satta vassānī’ti hi vacanato sattapi vassāni maggabhāvanā hoti, kilesā pana lahu chijjantā sattahi ñāṇehi chijjantī’’ti vadati. So ‘‘suttaṃ āharā’’ti vattabbo. Addhā aññaṃ apassanto, ‘‘yā tesaṃyeva dhammānaṃ āsevanā bhāvanā bahulīkamma’’nti idameva suttaṃ āharitvā, ‘‘aññena cittena āsevati, aññena bhāveti, aññena bahulīkarotī’’ti vakkhati. Tato vattabbo – ‘‘kiṃ panidaṃ, suttaṃ neyyatthaṃ nītattha’’nti. Tato vakkhati – ‘‘nītatthaṃ yathā suttaṃ tatheva attho’’ti. Tassa idaṃ uttaraṃ – evaṃ sante ekaṃ cittaṃ āsevamānaṃ uppannaṃ, aparampi āsevamānaṃ, aparampi āsevamānanti evaṃ divasampi āsevanāva bhavissati, kuto bhāvanā, kuto bahulīkammaṃ? Ekaṃ vā bhāvayamānaṃ uppannaṃ aparampi bhāvayamānaṃ aparampi bhāvayamānanti evaṃ divasampi bhāvanāva bhavissati, kuto āsevanā kuto bahulīkammaṃ? Ekaṃ vā bahulīkarontaṃ uppannaṃ, aparampi bahulīkarontaṃ, aparampi bahulīkarontanti evaṃ divasampi bahulīkammameva bhavissati kuto āsevanā, kuto bhāvanāti.
