Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. ચૂળવેદલ્લસુત્તવણ્ણના

    4. Cūḷavedallasuttavaṇṇanā

    ૪૬૦. એવં મે સુતન્તિ ચૂળવેદલ્લસુત્તં. તત્થ વિસાખો ઉપાસકોતિ વિસાખોતિ એવંનામકો ઉપાસકો. યેન ધમ્મદિન્નાતિ યેન ધમ્મદિન્ના નામ ભિક્ખુની તેનુપસઙ્કમિ. કો પનાયં વિસાખો? કા ધમ્મદિન્ના? કસ્મા ઉપસઙ્કમીતિ? વિસાખો નામ ધમ્મદિન્નાય ગિહિકાલે ઘરસામિકો. સો યદા ભગવા સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિત્વા પવત્તવરધમ્મચક્કો યસાદયો કુલપુત્તે વિનેત્વા ઉરુવેલં પત્વા તત્થ જટિલસહસ્સં વિનેત્વા પુરાણજટિલેહિ ખીણાસવભિક્ખૂહિ સદ્ધિં રાજગહં ગન્ત્વા બુદ્ધદસ્સનત્થં દ્વાદસનહુતાય પરિસાય સદ્ધિં આગતસ્સ બિમ્બિસારમહારાજસ્સ ધમ્મં દેસેસિ. તદા રઞ્ઞા સદ્ધિં આગતેસુ દ્વાદસનહુતેસુ એકં નહુતં ઉપાસકત્તં પટિવેદેસિ, એકાદસ નહુતાનિ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિંસુ સદ્ધિં રઞ્ઞા બિમ્બિસારેન. અયં ઉપાસકો તેસં અઞ્ઞતરો, તેહિ સદ્ધિં પઠમદસ્સનેવ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાય, પુન એકદિવસં ધમ્મં સુત્વા સકદાગામિફલં પત્વા, તતો અપરભાગેપિ એકદિવસં ધમ્મં સુત્વા અનાગામિફલે પતિટ્ઠિતો. સો અનાગામી હુત્વા ગેહં આગચ્છન્તો યથા અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ ઇતો ચિતો ચ ઓલોકેન્તો સિતં કુરુમાનો આગચ્છતિ, એવં અનાગન્ત્વા સન્તિન્દ્રિયો સન્તમાનસો હુત્વા અગમાસિ.

    460.Evaṃme sutanti cūḷavedallasuttaṃ. Tattha visākho upāsakoti visākhoti evaṃnāmako upāsako. Yena dhammadinnāti yena dhammadinnā nāma bhikkhunī tenupasaṅkami. Ko panāyaṃ visākho? Kā dhammadinnā? Kasmā upasaṅkamīti? Visākho nāma dhammadinnāya gihikāle gharasāmiko. So yadā bhagavā sammāsambodhiṃ abhisambujjhitvā pavattavaradhammacakko yasādayo kulaputte vinetvā uruvelaṃ patvā tattha jaṭilasahassaṃ vinetvā purāṇajaṭilehi khīṇāsavabhikkhūhi saddhiṃ rājagahaṃ gantvā buddhadassanatthaṃ dvādasanahutāya parisāya saddhiṃ āgatassa bimbisāramahārājassa dhammaṃ desesi. Tadā raññā saddhiṃ āgatesu dvādasanahutesu ekaṃ nahutaṃ upāsakattaṃ paṭivedesi, ekādasa nahutāni sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu saddhiṃ raññā bimbisārena. Ayaṃ upāsako tesaṃ aññataro, tehi saddhiṃ paṭhamadassaneva sotāpattiphale patiṭṭhāya, puna ekadivasaṃ dhammaṃ sutvā sakadāgāmiphalaṃ patvā, tato aparabhāgepi ekadivasaṃ dhammaṃ sutvā anāgāmiphale patiṭṭhito. So anāgāmī hutvā gehaṃ āgacchanto yathā aññesu divasesu ito cito ca olokento sitaṃ kurumāno āgacchati, evaṃ anāgantvā santindriyo santamānaso hutvā agamāsi.

    ધમ્મદિન્ના સીહપઞ્જરં ઉગ્ઘાટેત્વા વીથિં ઓલોકયમાના તસ્સ આગમનાકારં દિસ્વા, ‘‘કિં નુ ખો એત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તસ્સ પચ્ચુગ્ગમનં કુરુમાના સોપાનસીસે ઠત્વા ઓલમ્બનત્થં હત્થં પસારેસિ. ઉપાસકો અત્તનો હત્થં સમિઞ્જેસિ. સા ‘‘પાતરાસભોજનકાલે જાનિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. ઉપાસકો પુબ્બે તાય સદ્ધિં એકતો ભુઞ્જતિ. તં દિવસં પન તં અનપલોકેત્વા યોગાવચરભિક્ખુ વિય એકકોવ ભુઞ્જિ. સા, ‘‘સાયન્હકાલે જાનિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. ઉપાસકો તંદિવસં સિરિગબ્ભં ન પાવિસિ, અઞ્ઞં ગબ્ભં પટિજગ્ગાપેત્વા કપ્પિયમઞ્ચકં પઞ્ઞપાપેત્વા નિપજ્જિ. ઉપાસિકા, ‘‘કિં નુ ખ્વસ્સ બહિદ્ધા પત્થના અત્થિ, ઉદાહુ કેનચિદેવ પરિભેદકેન ભિન્નો, ઉદાહુ મય્હેવ કોચિ દોસો અત્થી’’તિ બલવદોમનસ્સા હુત્વા, ‘‘એકં દ્વે દિવસે વસિતકાલે સક્કા ઞાતુ’’ન્તિ તસ્સ ઉપટ્ઠાનં ગન્ત્વા વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ.

    Dhammadinnā sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā vīthiṃ olokayamānā tassa āgamanākāraṃ disvā, ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti cintetvā tassa paccuggamanaṃ kurumānā sopānasīse ṭhatvā olambanatthaṃ hatthaṃ pasāresi. Upāsako attano hatthaṃ samiñjesi. Sā ‘‘pātarāsabhojanakāle jānissāmī’’ti cintesi. Upāsako pubbe tāya saddhiṃ ekato bhuñjati. Taṃ divasaṃ pana taṃ anapaloketvā yogāvacarabhikkhu viya ekakova bhuñji. Sā, ‘‘sāyanhakāle jānissāmī’’ti cintesi. Upāsako taṃdivasaṃ sirigabbhaṃ na pāvisi, aññaṃ gabbhaṃ paṭijaggāpetvā kappiyamañcakaṃ paññapāpetvā nipajji. Upāsikā, ‘‘kiṃ nu khvassa bahiddhā patthanā atthi, udāhu kenacideva paribhedakena bhinno, udāhu mayheva koci doso atthī’’ti balavadomanassā hutvā, ‘‘ekaṃ dve divase vasitakāle sakkā ñātu’’nti tassa upaṭṭhānaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi.

    ઉપાસકો, ‘‘કિં ધમ્મદિન્ને અકાલે આગતાસી’’તિ પુચ્છિ. આમ અય્યપુત્ત, આગતામ્હિ, ન ત્વં યથા પુરાણો, કિં નુ તે બહિદ્ધા પત્થના અત્થીતિ? નત્થિ ધમ્મદિન્નેતિ. અઞ્ઞો કોચિ પરિભેદકો અત્થીતિ? અયમ્પિ નત્થીતિ. એવં સન્તે મય્હેવ કોચિ દોસો ભવિસ્સતીતિ. તુય્હમ્પિ દોસો નત્થીતિ. અથ કસ્મા મયા સદ્ધિં યથા પકતિયા આલાપસલ્લાપમત્તમ્પિ ન કરોથાતિ? સો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં લોકુત્તરધમ્મો નામ ગરુ ભારિયો ન પકાસેતતબ્બો, સચે ખો પનાહં ન કથેસ્સામિ, અયં હદયં ફાલેત્વા એત્થેવ કાલં કરેય્યા’’તિ તસ્સાનુગ્ગહત્થાય કથેસિ – ‘‘ધમ્મદિન્ને અહં સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા લોકુત્તરધમ્મં નામ અધિગતો, તં અધિગતસ્સ એવરૂપા લોકિયકિરિયા ન વટ્ટતિ. યદિ ત્વં ઇચ્છસિ, તવ ચત્તાલીસ કોટિયો મમ ચત્તાલીસ કોટિયોતિ અસીતિકોટિધનં અત્થિ, એત્થ ઇસ્સરા હુત્વા મમ માતિટ્ઠાને વા ભગિનિટ્ઠાને વા ઠત્વા વસ. તયા દિન્નેન ભત્તપિણ્ડમત્તકેન અહં યાપેસ્સામિ. અથેવં ન કરોસિ, ઇમે ભોગે ગહેત્વા કુલગેહં ગચ્છ, અથાપિ તે બહિદ્ધા પત્થના નત્થિ, અહં તં ભગિનિટ્ઠાને વા ધિતુટ્ઠાને વા ઠપેત્વા પોસેસ્સામી’’તિ.

    Upāsako, ‘‘kiṃ dhammadinne akāle āgatāsī’’ti pucchi. Āma ayyaputta, āgatāmhi, na tvaṃ yathā purāṇo, kiṃ nu te bahiddhā patthanā atthīti? Natthi dhammadinneti. Añño koci paribhedako atthīti? Ayampi natthīti. Evaṃ sante mayheva koci doso bhavissatīti. Tuyhampi doso natthīti. Atha kasmā mayā saddhiṃ yathā pakatiyā ālāpasallāpamattampi na karothāti? So cintesi – ‘‘ayaṃ lokuttaradhammo nāma garu bhāriyo na pakāsetatabbo, sace kho panāhaṃ na kathessāmi, ayaṃ hadayaṃ phāletvā ettheva kālaṃ kareyyā’’ti tassānuggahatthāya kathesi – ‘‘dhammadinne ahaṃ satthu dhammadesanaṃ sutvā lokuttaradhammaṃ nāma adhigato, taṃ adhigatassa evarūpā lokiyakiriyā na vaṭṭati. Yadi tvaṃ icchasi, tava cattālīsa koṭiyo mama cattālīsa koṭiyoti asītikoṭidhanaṃ atthi, ettha issarā hutvā mama mātiṭṭhāne vā bhaginiṭṭhāne vā ṭhatvā vasa. Tayā dinnena bhattapiṇḍamattakena ahaṃ yāpessāmi. Athevaṃ na karosi, ime bhoge gahetvā kulagehaṃ gaccha, athāpi te bahiddhā patthanā natthi, ahaṃ taṃ bhaginiṭṭhāne vā dhituṭṭhāne vā ṭhapetvā posessāmī’’ti.

    સા ચિન્તેસિ – ‘‘પકતિપુરિસો એવં વત્તા નામ નત્થિ. અદ્ધા એતેન લોકુત્તરવરધમ્મો પટિવિદ્ધો. સો પન ધમ્મો કિં પુરિસેહેવ પટિબુજ્ઝિતબ્બો, ઉદાહુ માતુગામોપિ પટિવિજ્ઝિતું સક્કોતી’’તિ વિસાખં એતદવોચ – ‘‘કિં નુ ખો એસો ધમ્મો પુરિસેહેવ લભિતબ્બો, માતુગામેનપિ સક્કા લદ્ધુ’’ન્તિ? કિં વદેસિ ધમ્મદિન્ને, યે પટિપન્નકા, તે એતસ્સ દાયાદા, યસ્સ યસ્સ ઉપનિસ્સયો અત્થિ, સો સો એતં પટિલભતીતિ. એવં સન્તે મય્હં પબ્બજ્જં અનુજાનાથાતિ. સાધુ ભદ્દે, અહમ્પિ તં એતસ્મિંયેવ મગ્ગે યોજેતુકામો, મનં પન તે અજાનમાનો ન કથેમીતિ તાવદેવ બિમ્બિસારસ્સ રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ.

    Sā cintesi – ‘‘pakatipuriso evaṃ vattā nāma natthi. Addhā etena lokuttaravaradhammo paṭividdho. So pana dhammo kiṃ puriseheva paṭibujjhitabbo, udāhu mātugāmopi paṭivijjhituṃ sakkotī’’ti visākhaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho eso dhammo puriseheva labhitabbo, mātugāmenapi sakkā laddhu’’nti? Kiṃ vadesi dhammadinne, ye paṭipannakā, te etassa dāyādā, yassa yassa upanissayo atthi, so so etaṃ paṭilabhatīti. Evaṃ sante mayhaṃ pabbajjaṃ anujānāthāti. Sādhu bhadde, ahampi taṃ etasmiṃyeva magge yojetukāmo, manaṃ pana te ajānamāno na kathemīti tāvadeva bimbisārassa rañño santikaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi.

    રાજા , ‘‘કિં, ગહપતિ, અકાલે આગતોસી’’તિ પુચ્છિ. ધમ્મદિન્ના, ‘‘મહારાજ, પબ્બજિસ્સામી’’તિ વદતીતિ. કિં પનસ્સ લદ્ધું વટ્ટતીતિ? અઞ્ઞં કિઞ્ચિ નત્થિ, સોવણ્ણસિવિકં દેવ, લદ્ધું વટ્ટતિ નગરઞ્ચ પટિજગ્ગાપેતુન્તિ. રાજા સોવણ્ણસિવિકં દત્વા નગરં પટિજગ્ગાપેસિ. વિસાખો ધમ્મદિન્નં ગન્ધોદકેન નહાપેત્વા સબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કારાપેત્વા સોવણ્ણસિવિકાય નિસીદાપેત્વા ઞાતિગણેન પરિવારાપેત્વા ગન્ધપુપ્ફાદીહિ પૂજયમાનો નગરવાસનં કરોન્તો વિય ભિક્ખુનિઉપસ્સયં ગન્ત્વા, ‘‘ધમ્મદિન્નં પબ્બાજેથાય્યે’’તિ આહ. ભિક્ખુનિયો ‘‘એકં વા દ્વે વા દોસે સહિતું વટ્ટતિ ગહપતી’’તિ આહંસુ. નત્થય્યે કોચિ દોસો, સદ્ધાય પબ્બજતીતિ. અથેકા બ્યત્તા થેરી તચપઞ્ચકકમ્મટ્ઠાનં આચિક્ખિત્વા કેસે ઓહારેત્વા પબ્બાજેસિ. વિસાખો, ‘‘અભિરમય્યે, સ્વાક્ખાતો ધમ્મો’’તિ વન્દિત્વા પક્કામિ.

    Rājā , ‘‘kiṃ, gahapati, akāle āgatosī’’ti pucchi. Dhammadinnā, ‘‘mahārāja, pabbajissāmī’’ti vadatīti. Kiṃ panassa laddhuṃ vaṭṭatīti? Aññaṃ kiñci natthi, sovaṇṇasivikaṃ deva, laddhuṃ vaṭṭati nagarañca paṭijaggāpetunti. Rājā sovaṇṇasivikaṃ datvā nagaraṃ paṭijaggāpesi. Visākho dhammadinnaṃ gandhodakena nahāpetvā sabbālaṅkārehi alaṅkārāpetvā sovaṇṇasivikāya nisīdāpetvā ñātigaṇena parivārāpetvā gandhapupphādīhi pūjayamāno nagaravāsanaṃ karonto viya bhikkhuniupassayaṃ gantvā, ‘‘dhammadinnaṃ pabbājethāyye’’ti āha. Bhikkhuniyo ‘‘ekaṃ vā dve vā dose sahituṃ vaṭṭati gahapatī’’ti āhaṃsu. Natthayye koci doso, saddhāya pabbajatīti. Athekā byattā therī tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhitvā kese ohāretvā pabbājesi. Visākho, ‘‘abhiramayye, svākkhāto dhammo’’ti vanditvā pakkāmi.

    તસ્સા પબ્બજિતદિવસતો પટ્ઠાય લાભસક્કારો ઉપ્પજ્જિ. તેનેવ પલિબુદ્ધા સમણધમ્મં કાતું ઓકાસં ન લભતિ. અથાચરિય-ઉપજ્ઝાયથેરિયો ગહેત્વા જનપદં ગન્ત્વા અટ્ઠતિંસાય આરમ્મણેસુ ચિત્તરુચિતં કમ્મટ્ઠાનં કથાપેત્વા સમણધમ્મં કાતું આરદ્ધા, અભિનીહારસમ્પન્નત્તા પન નાતિચિરં કિલમિત્થ.

    Tassā pabbajitadivasato paṭṭhāya lābhasakkāro uppajji. Teneva palibuddhā samaṇadhammaṃ kātuṃ okāsaṃ na labhati. Athācariya-upajjhāyatheriyo gahetvā janapadaṃ gantvā aṭṭhatiṃsāya ārammaṇesu cittarucitaṃ kammaṭṭhānaṃ kathāpetvā samaṇadhammaṃ kātuṃ āraddhā, abhinīhārasampannattā pana nāticiraṃ kilamittha.

    ઇતો પટ્ઠાય હિ સતસહસ્સકપ્પમત્થકે પદુમુત્તરો નામ સત્થા લોકે ઉદપાદિ. તદા એસા એકસ્મિં કુલે દાસી હુત્વા અત્તનો કેસે વિક્કિણિત્વા સુજાતત્થેરસ્સ નામ અગ્ગસાવકસ્સ દાનં દત્વા પત્થનમકાસિ. સા તાય પત્થનાભિનીહારસમ્પત્તિયા નાતિચિરં કિલમિત્થ, કતિપાહેનેવ અરહત્તં પત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અહં યેનત્થેન સાસને પબ્બજિતા, સો મત્થકં પત્તો, કિં મે જનપદવાસેન, મય્હં ઞાતકાપિ પુઞ્ઞાનિ કરિસ્સન્તિ, ભિક્ખુનિસઙ્ઘોપિ પચ્ચયેહિ ન કિલમિસ્સતિ, રાજગહં ગચ્છામી’’તિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘં ગહેત્વા રાજગહમેવ અગમાસિ. વિસાખો, ‘‘ધમ્મદિન્ના કિર આગતા’’તિ સુત્વા, ‘‘પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ જનપદં ગતા, ગન્ત્વાપિ નચિરસ્સેવ પચ્ચાગતા, કિં નુ ખો ભવિસ્સતિ, ગન્ત્વા જાનિસ્સામી’’તિ દુતિયગમનેન ભિક્ખુનિઉપસ્સયં અગમાસિ. તેન વુત્તં – ‘‘અથ ખો વિસાખો ઉપાસકો યેન ધમ્મદિન્ના ભિક્ખુની તેનુપસઙ્કમી’’તિ.

    Ito paṭṭhāya hi satasahassakappamatthake padumuttaro nāma satthā loke udapādi. Tadā esā ekasmiṃ kule dāsī hutvā attano kese vikkiṇitvā sujātattherassa nāma aggasāvakassa dānaṃ datvā patthanamakāsi. Sā tāya patthanābhinīhārasampattiyā nāticiraṃ kilamittha, katipāheneva arahattaṃ patvā cintesi – ‘‘ahaṃ yenatthena sāsane pabbajitā, so matthakaṃ patto, kiṃ me janapadavāsena, mayhaṃ ñātakāpi puññāni karissanti, bhikkhunisaṅghopi paccayehi na kilamissati, rājagahaṃ gacchāmī’’ti bhikkhunisaṅghaṃ gahetvā rājagahameva agamāsi. Visākho, ‘‘dhammadinnā kira āgatā’’ti sutvā, ‘‘pabbajitvā nacirasseva janapadaṃ gatā, gantvāpi nacirasseva paccāgatā, kiṃ nu kho bhavissati, gantvā jānissāmī’’ti dutiyagamanena bhikkhuniupassayaṃ agamāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho visākho upāsako yena dhammadinnā bhikkhunī tenupasaṅkamī’’ti.

    એતદવોચાતિ એતં સક્કાયોતિઆદિવચનં અવોચ. કસ્મા અવોચાતિ? એવં કિરસ્સ અહોસિ – ‘‘અભિરમસિ નાભિરમસિ, અય્યે’’તિ એવં પુચ્છનં નામ ન પણ્ડિતકિચ્ચં, પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધે ઉપનેત્વા પઞ્હં પુચ્છિસ્સામિ, પઞ્હબ્યાકરણેન તસ્સા અભિરતિં વા અનભિરતિં વા જાનિસ્સામીતિ, તસ્મા અવોચ. તં સુત્વાવ ધમ્મદિન્ના અહં, આવુસો વિસાખ, અચિરપબ્બજિતા સકાયં વા પરકાયં વા કુતો જાનિસ્સામીતિ વા, અઞ્ઞત્થેરિયો ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છાતિ વા અવત્વા ઉપનિક્ખિત્તં સમ્પટિચ્છમાના વિય, એકપાસકગણ્ઠિં મોચેન્તી વિય ગહનટ્ઠાને હત્થિમગ્ગં નીહરમાના વિય ખગ્ગમુખેન સમુગ્ગં વિવરમાના વિય ચ પટિસમ્ભિદાવિસયે ઠત્વા પઞ્હં વિસ્સજ્જમાના, પઞ્ચ ખો ઇમે, આવુસો વિસાખ, ઉપાદાનક્ખન્ધાતિઆદિમાહ. તત્થ પઞ્ચાતિ ગણનપરિચ્છેદો. ઉપાદાનક્ખન્ધાતિ ઉપાદાનાનં પચ્ચયભૂતા ખન્ધાતિ એવમાદિના નયેનેત્થ ઉપાદાનક્ખન્ધકથા વિત્થારેત્વા કથેતબ્બા. સા પનેસા વિસુદ્ધિમગ્ગે વિત્થારિતા એવાતિ તત્થ વિત્તારિતનયેનેવ વેદિતબ્બા. સક્કાયસમુદયાદીસુપિ યં વત્તબ્બં, તં હેટ્ઠા તત્થ તત્થ વુત્તમેવ.

    Etadavocāti etaṃ sakkāyotiādivacanaṃ avoca. Kasmā avocāti? Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘abhiramasi nābhiramasi, ayye’’ti evaṃ pucchanaṃ nāma na paṇḍitakiccaṃ, pañcupādānakkhandhe upanetvā pañhaṃ pucchissāmi, pañhabyākaraṇena tassā abhiratiṃ vā anabhiratiṃ vā jānissāmīti, tasmā avoca. Taṃ sutvāva dhammadinnā ahaṃ, āvuso visākha, acirapabbajitā sakāyaṃ vā parakāyaṃ vā kuto jānissāmīti vā, aññattheriyo upasaṅkamitvā pucchāti vā avatvā upanikkhittaṃ sampaṭicchamānā viya, ekapāsakagaṇṭhiṃ mocentī viya gahanaṭṭhāne hatthimaggaṃ nīharamānā viya khaggamukhena samuggaṃ vivaramānā viya ca paṭisambhidāvisaye ṭhatvā pañhaṃ vissajjamānā, pañca kho ime, āvuso visākha, upādānakkhandhātiādimāha. Tattha pañcāti gaṇanaparicchedo. Upādānakkhandhāti upādānānaṃ paccayabhūtā khandhāti evamādinā nayenettha upādānakkhandhakathā vitthāretvā kathetabbā. Sā panesā visuddhimagge vitthāritā evāti tattha vittāritanayeneva veditabbā. Sakkāyasamudayādīsupi yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā tattha tattha vuttameva.

    ઇદં પન ચતુસચ્ચબ્યાકરણં સુત્વા વિસાખો થેરિયા અભિરતભાવં અઞ્ઞાસિ. યો હિ બુદ્ધસાસને ઉક્કણ્ઠિતો હોતિ અનભિરતો, સો એવં પુચ્છિતપુચ્છિતપઞ્હં સણ્ડાસેન એકેકં પલિતં ગણ્હન્તો વિય, સિનેરુપાદતો વાલુકં ઉદ્ધરન્તો વિય વિસ્સજ્જેતું ન સક્કોતિ. યસ્મા પન ઇમાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ લોકે ચન્દિમસૂરિયા વિય બુદ્ધસાસને પાકટાનિ, પરિસમજ્ઝે ગતો હિ ભગવાપિ મહાથેરાપિ સચ્ચાનેવ પકાસેન્તિ; ભિક્ખુસઙ્ઘોપિ પબ્બજિતદિવસતો પટ્ઠાય કુલપુત્તે ચત્તારિ નામ કિં, ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનીતિ પઞ્હં ઉગ્ગણ્હાપેતિ. અયઞ્ચ ધમ્મદિન્ના ઉપાયકોસલ્લે ઠિતા પણ્ડિતા બ્યત્તા નયં ગહેત્વા સુતેનપિ કથેતું સમત્થા, તસ્મા ‘‘ન સક્કા એતિસ્સા એત્તાવતા સચ્ચાનં પટિવિદ્ધભાવો ઞાતું, સચ્ચવિનિબ્ભોગપઞ્હબ્યાકરણેન સક્કા ઞાતુ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા હેટ્ઠા કથિતાનિ દ્વે સચ્ચાનિ પટિનિવત્તેત્વા ગુળ્હં કત્વા ગણ્ઠિપઞ્હં પુચ્છિસ્સામીતિ પુચ્છન્તો તઞ્ઞેવ નુ ખો, અય્યેતિઆદિમાહ.

    Idaṃ pana catusaccabyākaraṇaṃ sutvā visākho theriyā abhiratabhāvaṃ aññāsi. Yo hi buddhasāsane ukkaṇṭhito hoti anabhirato, so evaṃ pucchitapucchitapañhaṃ saṇḍāsena ekekaṃ palitaṃ gaṇhanto viya, sinerupādato vālukaṃ uddharanto viya vissajjetuṃ na sakkoti. Yasmā pana imāni cattāri saccāni loke candimasūriyā viya buddhasāsane pākaṭāni, parisamajjhe gato hi bhagavāpi mahātherāpi saccāneva pakāsenti; bhikkhusaṅghopi pabbajitadivasato paṭṭhāya kulaputte cattāri nāma kiṃ, cattāri ariyasaccānīti pañhaṃ uggaṇhāpeti. Ayañca dhammadinnā upāyakosalle ṭhitā paṇḍitā byattā nayaṃ gahetvā sutenapi kathetuṃ samatthā, tasmā ‘‘na sakkā etissā ettāvatā saccānaṃ paṭividdhabhāvo ñātuṃ, saccavinibbhogapañhabyākaraṇena sakkā ñātu’’nti cintetvā heṭṭhā kathitāni dve saccāni paṭinivattetvā guḷhaṃ katvā gaṇṭhipañhaṃ pucchissāmīti pucchanto taññeva nu kho, ayyetiādimāha.

    તસ્સ વિસ્સજ્જને ન ખો, આવુસો વિસાખ, તઞ્ઞેવ ઉપાદાનન્તિ ઉપાદાનસ્સ સઙ્ખારક્ખન્ધેકદેસભાવતો ન તંયેવ ઉપાદાનં તે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા, નાપિ અઞ્ઞત્ર પઞ્ચહિ ઉપાદાનક્ખન્ધેહિ ઉપાદાનં. યદિ હિ તઞ્ઞેવ સિયા, રૂપાદિસભાવમ્પિ ઉપાદાનં સિયા. યદિ અઞ્ઞત્ર સિયા, પરસમયે ચિત્તવિપ્પયુત્તો અનુસયો વિય પણ્ણત્તિ વિય નિબ્બાનં વિય ચ ખન્ધવિનિમુત્તં વા સિયા, છટ્ઠો વા ખન્ધો પઞ્ઞપેતબ્બો ભવેય્ય, તસ્મા એવં બ્યાકાસિ. તસ્સા બ્યાકરણં સુત્વા ‘‘અધિગતપતિટ્ઠા અય’’ન્તિ વિસાખો નિટ્ઠમગમાસિ. ન હિ સક્કા અખીણાસવેન અસમ્બદ્ધેન અવિત્થાયન્તેન પદીપસહસ્સં જાલેન્તેન વિય એવરૂપો ગુળ્હો પટિચ્છન્નો તિલક્ખણાહતો ગમ્ભીરો પઞ્હો વિસ્સજ્જેતું. નિટ્ઠં ગન્ત્વા પન, ‘‘અયં ધમ્મદિન્ના સાસને લદ્ધપતિટ્ઠા અધિગતપટિસમ્ભિદા વેસારજ્જપ્પત્તા ભવમત્થકે ઠિતા મહાખીણાસવા, સમત્થા મય્હં પુચ્છિતપઞ્હં કથેતું, ઇદાનિ પન નં ઓવત્તિકસારં પઞ્હં પુચ્છિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તં પુચ્છન્તો, કથં પનાય્યેતિઆદિમાહ.

    Tassa vissajjane na kho, āvuso visākha, taññeva upādānanti upādānassa saṅkhārakkhandhekadesabhāvato na taṃyeva upādānaṃ te pañcupādānakkhandhā, nāpi aññatra pañcahi upādānakkhandhehi upādānaṃ. Yadi hi taññeva siyā, rūpādisabhāvampi upādānaṃ siyā. Yadi aññatra siyā, parasamaye cittavippayutto anusayo viya paṇṇatti viya nibbānaṃ viya ca khandhavinimuttaṃ vā siyā, chaṭṭho vā khandho paññapetabbo bhaveyya, tasmā evaṃ byākāsi. Tassā byākaraṇaṃ sutvā ‘‘adhigatapatiṭṭhā aya’’nti visākho niṭṭhamagamāsi. Na hi sakkā akhīṇāsavena asambaddhena avitthāyantena padīpasahassaṃ jālentena viya evarūpo guḷho paṭicchanno tilakkhaṇāhato gambhīro pañho vissajjetuṃ. Niṭṭhaṃ gantvā pana, ‘‘ayaṃ dhammadinnā sāsane laddhapatiṭṭhā adhigatapaṭisambhidā vesārajjappattā bhavamatthake ṭhitā mahākhīṇāsavā, samatthā mayhaṃ pucchitapañhaṃ kathetuṃ, idāni pana naṃ ovattikasāraṃ pañhaṃ pucchissāmī’’ti cintetvā taṃ pucchanto, kathaṃ panāyyetiādimāha.

    ૪૬૧. તસ્સ વિસ્સજ્જને અસ્સુતવાતિઆદિ મૂલપરિયાયે વિત્થારિતમેવ. રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ, ‘‘ઇધેકચ્ચો રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ. યં રૂપં સો અહં, યો અહં તં રૂપન્તિ રૂપઞ્ચ અત્તઞ્ચ અદ્વયં સમનુપસ્સતિ. સેય્યથાપિ નામ તેલપ્પદીપસ્સ ઝાયતો યા અચ્ચિ સો વણ્ણો, યો વણ્ણો સા અચ્ચીતિ અચ્ચિઞ્ચ વણ્ણઞ્ચ અદ્વયં સમનુપસ્સતિ. એવમેવ ઇધેકચ્ચો રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ…પે॰… અદ્વયં સમનુપસ્સતી’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૩૧) એવં રૂપં અત્તાતિ દિટ્ઠિપસ્સનાય પસ્સતિ. રૂપવન્તં વા અત્તાનન્તિ અરૂપં અત્તાતિ ગહેત્વા છાયાવન્તં રુક્ખં વિય તં અત્તાનં રૂપવન્તં સમનુપસ્સતિ. અત્તનિ વા રૂપન્તિ અરૂપમેવ અત્તાતિ ગહેત્વા પુપ્ફસ્મિં ગન્ધં વિય અત્તનિ રૂપં સમનુપસ્સતિ. રૂપસ્મિં વા અત્તાનન્તિ અરૂપમેવ અત્તાતિ ગહેત્વા કરણ્ડાય મણિં વિય અત્તાનં રૂપસ્મિં સમનુપસ્સતિ. વેદનં અત્તતોતિઆદીસુપિ એસેવ નયો.

    461. Tassa vissajjane assutavātiādi mūlapariyāye vitthāritameva. Rūpaṃ attato samanupassatīti, ‘‘idhekacco rūpaṃ attato samanupassati. Yaṃ rūpaṃ so ahaṃ, yo ahaṃ taṃ rūpanti rūpañca attañca advayaṃ samanupassati. Seyyathāpi nāma telappadīpassa jhāyato yā acci so vaṇṇo, yo vaṇṇo sā accīti acciñca vaṇṇañca advayaṃ samanupassati. Evameva idhekacco rūpaṃ attato samanupassati…pe… advayaṃ samanupassatī’’ti (paṭi. ma. 1.131) evaṃ rūpaṃ attāti diṭṭhipassanāya passati. Rūpavantaṃ vā attānanti arūpaṃ attāti gahetvā chāyāvantaṃ rukkhaṃ viya taṃ attānaṃ rūpavantaṃ samanupassati. Attani vā rūpanti arūpameva attāti gahetvā pupphasmiṃ gandhaṃ viya attani rūpaṃ samanupassati. Rūpasmiṃ vā attānanti arūpameva attāti gahetvā karaṇḍāya maṇiṃ viya attānaṃ rūpasmiṃ samanupassati. Vedanaṃ attatotiādīsupi eseva nayo.

    તત્થ, રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ સુદ્ધરૂપમેવ અત્તાતિ કથિતં. રૂપવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા અત્તાનં. વેદનં અત્તતો… સઞ્ઞં… સઙ્ખારે… વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ ઇમેસુ સત્તસુ ઠાનેસુ અરૂપં અત્તાતિ કથિતં. વેદનાવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા વેદનં, વેદનાય વા અત્તાનન્તિ એવં ચતૂસુ ખન્ધેસુ તિણ્ણં તિણ્ણં વસેન દ્વાદસસુ ઠાનેસુ રૂપારૂપમિસ્સકો અત્તા કથિતો. તત્થ રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ… વેદનં… સઞ્ઞં… સઙ્ખારે… વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ ઇમેસુ પઞ્ચસુ ઠાનેસુ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ કથિતા, અવસેસેસુ સસ્સતદિટ્ઠીતિ. એવમેત્થ પન્નરસ ભવદિટ્ઠિયો, પઞ્ચ વિભવદિટ્ઠિયો હોન્તિ. ન રૂપં અત્તતોતિ એત્થ રૂપં અત્તાતિ ન સમનુપસ્સતિ. અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તાતિ પન સમનુપસ્સતિ. ન રૂપવન્તં અત્તાનં…પે॰… ન વિઞ્ઞાણસ્મિં અત્તાનન્તિ ઇમે પઞ્ચક્ખન્ધે કેનચિ પરિયાયેન અત્તતો ન સમનુપસ્સતિ, સબ્બાકારેન પન અનિચ્ચા દુક્ખા અનત્તાતિ સમનુપસ્સતિ.

    Tattha, rūpaṃ attato samanupassatīti suddharūpameva attāti kathitaṃ. Rūpavantaṃ vā attānaṃ, attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ. Vedanaṃ attato… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassatīti imesu sattasu ṭhānesu arūpaṃ attāti kathitaṃ. Vedanāvantaṃ vā attānaṃ, attani vā vedanaṃ, vedanāya vā attānanti evaṃ catūsu khandhesu tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ vasena dvādasasu ṭhānesu rūpārūpamissako attā kathito. Tattha rūpaṃ attato samanupassati… vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassatīti imesu pañcasu ṭhānesu ucchedadiṭṭhi kathitā, avasesesu sassatadiṭṭhīti. Evamettha pannarasa bhavadiṭṭhiyo, pañca vibhavadiṭṭhiyo honti. Na rūpaṃ attatoti ettha rūpaṃ attāti na samanupassati. Aniccaṃ dukkhaṃ anattāti pana samanupassati. Na rūpavantaṃ attānaṃ…pe… na viññāṇasmiṃ attānanti ime pañcakkhandhe kenaci pariyāyena attato na samanupassati, sabbākārena pana aniccā dukkhā anattāti samanupassati.

    એત્તાવતા થેરિયા, ‘‘એવં ખો, આવુસો વિસાખ, સક્કાયદિટ્ઠિ હોતી’’તિ એવં પુરિમપઞ્હં વિસ્સજ્જેન્તિયા એત્તકેન ગમનં હોતિ, આગમનં હોતિ, ગમનાગમનં હોતિ, વટ્ટં વત્તતીતિ વટ્ટં મત્થકં પાપેત્વા દસ્સિતં. એવં ખો, આવુસો વિસાખ, સક્કાયદિટ્ઠિ ન હોતીતિ પચ્છિમં પઞ્હં વિસ્સજ્જેન્તિયા એત્તકેન ગમનં ન હોતિ, આગમનં ન હોતિ, ગમનાગમનં ન હોતિ, વટ્ટં નામ ન વત્તતીતિ વિવટ્ટં મત્થકં પાપેત્વા દસ્સિતં.

    Ettāvatā theriyā, ‘‘evaṃ kho, āvuso visākha, sakkāyadiṭṭhi hotī’’ti evaṃ purimapañhaṃ vissajjentiyā ettakena gamanaṃ hoti, āgamanaṃ hoti, gamanāgamanaṃ hoti, vaṭṭaṃ vattatīti vaṭṭaṃ matthakaṃ pāpetvā dassitaṃ. Evaṃ kho, āvuso visākha, sakkāyadiṭṭhi na hotīti pacchimaṃ pañhaṃ vissajjentiyā ettakena gamanaṃ na hoti, āgamanaṃ na hoti, gamanāgamanaṃ na hoti, vaṭṭaṃ nāma na vattatīti vivaṭṭaṃ matthakaṃ pāpetvā dassitaṃ.

    ૪૬૨. કતમો પનાય્યે, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ અયં પઞ્હો થેરિયા પટિપુચ્છિત્વા વિસ્સજ્જેતબ્બો ભવેય્ય – ‘‘ઉપાસક, તયા હેટ્ઠા મગ્ગો પુચ્છિતો, ઇધ કસ્મા મગ્ગમેવ પુચ્છસી’’તિ. સા પન અત્તનો બ્યત્તતાય પણ્ડિચ્ચેન તસ્સ અધિપ્પાયં સલ્લક્ખેસિ – ‘‘ઇમિના ઉપાસકેન હેટ્ઠા પટિપત્તિવસેન મગ્ગો પુચ્છિતો ભવિસ્સતિ, ઇધ પન તં સઙ્ખતાસઙ્ખતલોકિયલોકુત્તરસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતવસેન પુચ્છિતુકામો ભવિસ્સતી’’તિ. તસ્મા અપ્પટિપુચ્છિત્વાવ યં યં પુચ્છિ, તં તં વિસ્સજ્જેસિ. તત્થ સઙ્ખતોતિ ચેતિતો કપ્પિતો પકપ્પિતો આયૂહિતો કતો નિબ્બત્તિતો સમાપજ્જન્તેન સમાપજ્જિતબ્બો. તીહિ ચ ખો, આવુસો વિસાખ, ખન્ધેહિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો સઙ્ગહિતોતિ એત્થ યસ્મા મગ્ગો સપ્પદેસો, તયો ખન્ધા નિપ્પદેસા, તસ્મા અયં સપ્પદેસત્તા નગરં વિય રજ્જેન નિપ્પદેસેહિ તીહિ ખન્ધેહિ સઙ્ગહિતો. તત્થ સમ્માવાચાદયો તયો સીલમેવ, તસ્મા તે સજાતિતો સીલક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતાતિ. કિઞ્ચાપિ હિ પાળિયં સીલક્ખન્ધેતિ ભુમ્મેન વિય નિદ્દેસો કતો, અત્થો પન કરણવસેન વેદિતબ્બો. સમ્માવાયામાદીસુ પન તીસુ સમાધિ અત્તનો ધમ્મતાય આરમ્મણે એકગ્ગભાવેન અપ્પેતું ન સક્કોતિ. વીરિયે પન પગ્ગહકિચ્ચં સાધેન્તે સતિયા ચ અપિલાપનકિચ્ચં સાધેન્તિયા લદ્ધૂપકારો હુત્વા સક્કોતિ.

    462.Katamo panāyye, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti ayaṃ pañho theriyā paṭipucchitvā vissajjetabbo bhaveyya – ‘‘upāsaka, tayā heṭṭhā maggo pucchito, idha kasmā maggameva pucchasī’’ti. Sā pana attano byattatāya paṇḍiccena tassa adhippāyaṃ sallakkhesi – ‘‘iminā upāsakena heṭṭhā paṭipattivasena maggo pucchito bhavissati, idha pana taṃ saṅkhatāsaṅkhatalokiyalokuttarasaṅgahitāsaṅgahitavasena pucchitukāmo bhavissatī’’ti. Tasmā appaṭipucchitvāva yaṃ yaṃ pucchi, taṃ taṃ vissajjesi. Tattha saṅkhatoti cetito kappito pakappito āyūhito kato nibbattito samāpajjantena samāpajjitabbo. Tīhi ca kho, āvuso visākha, khandhehi ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅgahitoti ettha yasmā maggo sappadeso, tayo khandhā nippadesā, tasmā ayaṃ sappadesattā nagaraṃ viya rajjena nippadesehi tīhi khandhehi saṅgahito. Tattha sammāvācādayo tayo sīlameva, tasmā te sajātito sīlakkhandhena saṅgahitāti. Kiñcāpi hi pāḷiyaṃ sīlakkhandheti bhummena viya niddeso kato, attho pana karaṇavasena veditabbo. Sammāvāyāmādīsu pana tīsu samādhi attano dhammatāya ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ na sakkoti. Vīriye pana paggahakiccaṃ sādhente satiyā ca apilāpanakiccaṃ sādhentiyā laddhūpakāro hutvā sakkoti.

    તત્રાયં ઉપમા – યથા હિ ‘‘નક્ખત્તં કીળિસ્સામા’’તિ ઉય્યાનં પવિટ્ઠેસુ તીસુ સહાયેસુ એકો સુપુપ્ફિતં ચમ્પકરુક્ખં દિસ્વા હત્થં ઉક્ખિપિત્વાપિ ગહેતું ન સક્કુણેય્ય. અથસ્સ દુતિયો ઓનમિત્વા પિટ્ઠિં દદેય્ય, સો તસ્સ પિટ્ઠિયં ઠત્વાપિ કમ્પમાનો ગહેતું ન સક્કુણેય્ય . અથસ્સ ઇતરો અંસકૂટં ઉપનામેય્ય, સો એકસ્સ પિટ્ઠિયં ઠત્વા એકસ્સ અંસકૂટં ઓલુબ્ભ યથારુચિ પુપ્ફાનિ ઓચિનિત્વા પિળન્ધિત્વા નક્ખત્તં કીળેય્ય. એવંસમ્પદમિદં દટ્ઠબ્બં. એકતો ઉય્યાનં પવિટ્ઠા તયો સહાયકા વિય હિ એકતો જાતા સમ્માવાયામાદયો તયો ધમ્મા. સુપુપ્ફિતચમ્પકો વિય આરમ્મણં. હત્થં ઉક્ખિપિત્વાપિ ગહેતું અસક્કોન્તો વિય અત્તનો ધમ્મતાય આરમ્મણે એકગ્ગભાવેન અપ્પેતું અસક્કોન્તો સમાધિ. પિટ્ઠિં દત્વા ઓનતસહાયો વિય વાયામો. અંસકૂટં દત્વા ઠિતસહાયો વિય સતિ. યથા તેસુ એકસ્સ પિટ્ઠિયં ઠત્વા એકસ્સ અંસકૂટં ઓલુબ્ભ ઇતરો યથારુચિ પુપ્ફં ગહેતું સક્કોતિ, એવમેવં વીરિયે પગ્ગહકિચ્ચં સાધેન્તે, સતિયા ચ અપિલાપનકિચ્ચં સાધેન્તિયા લદ્ધુપકારો સમાધિ સક્કોતિ આરમ્મણે એકગ્ગભાવેન અપ્પેતું. તસ્મા સમાધિયેવેત્થ સજાતિતો સમાધિક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતો. વાયામસતિયો પન કિરિયતો સઙ્ગહિતા હોન્તિ.

    Tatrāyaṃ upamā – yathā hi ‘‘nakkhattaṃ kīḷissāmā’’ti uyyānaṃ paviṭṭhesu tīsu sahāyesu eko supupphitaṃ campakarukkhaṃ disvā hatthaṃ ukkhipitvāpi gahetuṃ na sakkuṇeyya. Athassa dutiyo onamitvā piṭṭhiṃ dadeyya, so tassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvāpi kampamāno gahetuṃ na sakkuṇeyya . Athassa itaro aṃsakūṭaṃ upanāmeyya, so ekassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvā ekassa aṃsakūṭaṃ olubbha yathāruci pupphāni ocinitvā piḷandhitvā nakkhattaṃ kīḷeyya. Evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. Ekato uyyānaṃ paviṭṭhā tayo sahāyakā viya hi ekato jātā sammāvāyāmādayo tayo dhammā. Supupphitacampako viya ārammaṇaṃ. Hatthaṃ ukkhipitvāpi gahetuṃ asakkonto viya attano dhammatāya ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ asakkonto samādhi. Piṭṭhiṃ datvā onatasahāyo viya vāyāmo. Aṃsakūṭaṃ datvā ṭhitasahāyo viya sati. Yathā tesu ekassa piṭṭhiyaṃ ṭhatvā ekassa aṃsakūṭaṃ olubbha itaro yathāruci pupphaṃ gahetuṃ sakkoti, evamevaṃ vīriye paggahakiccaṃ sādhente, satiyā ca apilāpanakiccaṃ sādhentiyā laddhupakāro samādhi sakkoti ārammaṇe ekaggabhāvena appetuṃ. Tasmā samādhiyevettha sajātito samādhikkhandhena saṅgahito. Vāyāmasatiyo pana kiriyato saṅgahitā honti.

    સમ્માદિટ્ઠિસમ્માસઙ્કપ્પેસુપિ પઞ્ઞા અત્તનો ધમ્મતાય અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તાતિ આરમ્મણં નિચ્છેતું ન સક્કોતિ, વિતક્કે પન આકોટેત્વા આકોટેત્વા દેન્તે સક્કોતિ. કથં? યથા હિ હેરઞ્ઞિકો કહાપણં હત્થે ઠપેત્વા સબ્બભાગેસુ ઓલોકેતુકામો સમાનોપિ ન ચક્ખુદલેનેવ પરિવત્તેતું સક્કોતિ, અઙ્ગુલિપબ્બેહિ પન પરિવત્તેત્વા ઇતો ચિતો ચ ઓલોકેતું સક્કોતિ. એવમેવ ન પઞ્ઞા અત્તનો ધમ્મતાય અનિચ્ચાદિવસેન આરમ્મણં નિચ્છેતું સક્કોતિ, અભિનિરોપનલક્ખણેન પન આહનનપરિયાહનનરસેન વિતક્કેન આકોટેન્તેન વિય પરિવત્તેન્તેન વિય ચ આદાયા દિન્નમેવ વિનિચ્છેતું સક્કોતિ. તસ્મા ઇધાપિ સમ્માદિટ્ઠિયેવ સજાતિતો પઞ્ઞાક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા. સમ્માસઙ્કપ્પો પન કિરિયતો સઙ્ગહિતો હોતિ. ઇતિ ઇમેહિ તીહિ ખન્ધેહિ મગ્ગો સઙ્ગહં ગચ્છતિ. તેન વુત્તં – ‘‘તીહિ ચ ખો, આવુસો વિસાખ, ખન્ધેહિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો સઙ્ગહિતો’’તિ.

    Sammādiṭṭhisammāsaṅkappesupi paññā attano dhammatāya aniccaṃ dukkhaṃ anattāti ārammaṇaṃ nicchetuṃ na sakkoti, vitakke pana ākoṭetvā ākoṭetvā dente sakkoti. Kathaṃ? Yathā hi heraññiko kahāpaṇaṃ hatthe ṭhapetvā sabbabhāgesu oloketukāmo samānopi na cakkhudaleneva parivattetuṃ sakkoti, aṅgulipabbehi pana parivattetvā ito cito ca oloketuṃ sakkoti. Evameva na paññā attano dhammatāya aniccādivasena ārammaṇaṃ nicchetuṃ sakkoti, abhiniropanalakkhaṇena pana āhananapariyāhananarasena vitakkena ākoṭentena viya parivattentena viya ca ādāyā dinnameva vinicchetuṃ sakkoti. Tasmā idhāpi sammādiṭṭhiyeva sajātito paññākkhandhena saṅgahitā. Sammāsaṅkappo pana kiriyato saṅgahito hoti. Iti imehi tīhi khandhehi maggo saṅgahaṃ gacchati. Tena vuttaṃ – ‘‘tīhi ca kho, āvuso visākha, khandhehi ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅgahito’’ti.

    ઇદાનિ એકચિત્તક્ખણિકં મગ્ગસમાધિં સનિમિત્તં સપરિક્ખારં પુચ્છન્તો, કતમો પનાય્યેતિઆદિમાહ. તસ્સ વિસ્સજ્જને ચત્તારો સતિપટ્ઠાના મગ્ગક્ખણે ચતુકિચ્ચસાધનવસેન ઉપ્પન્ના સતિ, સા સમાધિસ્સ પચ્ચયત્થેન નિમિત્તં. ચત્તારો સમ્મપ્પધાના ચતુકિચ્ચસાધનવસેનેવ ઉપ્પન્નં વીરિયં, તં પરિવારટ્ઠેન પરિક્ખારો હોતિ. તેસંયેવ ધમ્માનન્તિ તેસં મગ્ગસમ્પયુત્તધમ્માનં. આસેવનાતિઆદીસુ એકચિત્તક્ખણિકાયેવ આસેવનાદયો વુત્તાતિ.

    Idāni ekacittakkhaṇikaṃ maggasamādhiṃ sanimittaṃ saparikkhāraṃ pucchanto, katamo panāyyetiādimāha. Tassa vissajjane cattāro satipaṭṭhānā maggakkhaṇe catukiccasādhanavasena uppannā sati, sā samādhissa paccayatthena nimittaṃ. Cattāro sammappadhānā catukiccasādhanavaseneva uppannaṃ vīriyaṃ, taṃ parivāraṭṭhena parikkhāro hoti. Tesaṃyeva dhammānanti tesaṃ maggasampayuttadhammānaṃ. Āsevanātiādīsu ekacittakkhaṇikāyeva āsevanādayo vuttāti.

    વિતણ્ડવાદી પન, ‘‘એકચિત્તક્ખણિકો નામ મગ્ગો નત્થિ, ‘એવં ભાવેય્ય સત્ત વસ્સાની’તિ હિ વચનતો સત્તપિ વસ્સાનિ મગ્ગભાવના હોતિ, કિલેસા પન લહુ છિજ્જન્તા સત્તહિ ઞાણેહિ છિજ્જન્તી’’તિ વદતિ. સો ‘‘સુત્તં આહરા’’તિ વત્તબ્બો. અદ્ધા અઞ્ઞં અપસ્સન્તો, ‘‘યા તેસંયેવ ધમ્માનં આસેવના ભાવના બહુલીકમ્મ’’ન્તિ ઇદમેવ સુત્તં આહરિત્વા, ‘‘અઞ્ઞેન ચિત્તેન આસેવતિ, અઞ્ઞેન ભાવેતિ, અઞ્ઞેન બહુલીકરોતી’’તિ વક્ખતિ. તતો વત્તબ્બો – ‘‘કિં પનિદં, સુત્તં નેય્યત્થં નીતત્થ’’ન્તિ. તતો વક્ખતિ – ‘‘નીતત્થં યથા સુત્તં તથેવ અત્થો’’તિ. તસ્સ ઇદં ઉત્તરં – એવં સન્તે એકં ચિત્તં આસેવમાનં ઉપ્પન્નં, અપરમ્પિ આસેવમાનં, અપરમ્પિ આસેવમાનન્તિ એવં દિવસમ્પિ આસેવનાવ ભવિસ્સતિ, કુતો ભાવના, કુતો બહુલીકમ્મં? એકં વા ભાવયમાનં ઉપ્પન્નં અપરમ્પિ ભાવયમાનં અપરમ્પિ ભાવયમાનન્તિ એવં દિવસમ્પિ ભાવનાવ ભવિસ્સતિ, કુતો આસેવના કુતો બહુલીકમ્મં? એકં વા બહુલીકરોન્તં ઉપ્પન્નં, અપરમ્પિ બહુલીકરોન્તં, અપરમ્પિ બહુલીકરોન્તન્તિ એવં દિવસમ્પિ બહુલીકમ્મમેવ ભવિસ્સતિ કુતો આસેવના, કુતો ભાવનાતિ.

    Vitaṇḍavādī pana, ‘‘ekacittakkhaṇiko nāma maggo natthi, ‘evaṃ bhāveyya satta vassānī’ti hi vacanato sattapi vassāni maggabhāvanā hoti, kilesā pana lahu chijjantā sattahi ñāṇehi chijjantī’’ti vadati. So ‘‘suttaṃ āharā’’ti vattabbo. Addhā aññaṃ apassanto, ‘‘yā tesaṃyeva dhammānaṃ āsevanā bhāvanā bahulīkamma’’nti idameva suttaṃ āharitvā, ‘‘aññena cittena āsevati, aññena bhāveti, aññena bahulīkarotī’’ti vakkhati. Tato vattabbo – ‘‘kiṃ panidaṃ, suttaṃ neyyatthaṃ nītattha’’nti. Tato vakkhati – ‘‘nītatthaṃ yathā suttaṃ tatheva attho’’ti. Tassa idaṃ uttaraṃ – evaṃ sante ekaṃ cittaṃ āsevamānaṃ uppannaṃ, aparampi āsevamānaṃ, aparampi āsevamānanti evaṃ divasampi āsevanāva bhavissati, kuto bhāvanā, kuto bahulīkammaṃ? Ekaṃ vā bhāvayamānaṃ uppannaṃ aparampi bhāvayamānaṃ aparampi bhāvayamānanti evaṃ divasampi bhāvanāva bhavissati, kuto āsevanā kuto bahulīkammaṃ? Ekaṃ vā bahulīkarontaṃ uppannaṃ, aparampi bahulīkarontaṃ, aparampi bahulīkarontanti evaṃ divasampi bahulīkammameva bhavissati kuto āsevanā, kuto bhāvanāti.

    અથ વા એવં વદેય્ય – ‘‘એકેન ચિત્તેન આસેવતિ, દ્વીહિ ભાવેતિ, તીહિ બહુલીકરોતિ. દ્વીહિ વા આસેવતિ, તીહિ ભાવેતિ, એકેન બહુલીકરોતિ . તીહિ વા આસેવતિ, એકેન ભાવેતિ, દ્વીહિ બહુલીકરોતી’’તિ. સો વત્તબ્બો – ‘‘મા સુત્તં મે લદ્ધન્તિ યં વા તં વા અવચ. પઞ્હં વિસ્સજ્જેન્તેન નામ આચરિયસ્સ સન્તિકે વસિત્વા બુદ્ધવચનં ઉગ્ગણ્હિત્વા અત્થરસં વિદિત્વા વત્તબ્બં હોતિ. એકચિત્તક્ખણિકાવ અયં આસેવના, એકચિત્તક્ખણિકા ભાવના, એકચિત્તક્ખણિકં બહુલીકમ્મં. ખયગામિલોકુત્તરમગ્ગો બહુલચિત્તક્ખણિકો નામ નત્થિ, ‘એકચિત્તક્ખણિકોયેવા’તિ સઞ્ઞાપેતબ્બો. સચે સઞ્જાનાતિ, સઞ્જાનાતુ, નો ચે સઞ્જાનાતિ, ગચ્છ પાતોવ વિહારં પવિસિત્વા યાગું પિવાહી’’તિ ઉય્યોજેતબ્બો.

    Atha vā evaṃ vadeyya – ‘‘ekena cittena āsevati, dvīhi bhāveti, tīhi bahulīkaroti. Dvīhi vā āsevati, tīhi bhāveti, ekena bahulīkaroti . Tīhi vā āsevati, ekena bhāveti, dvīhi bahulīkarotī’’ti. So vattabbo – ‘‘mā suttaṃ me laddhanti yaṃ vā taṃ vā avaca. Pañhaṃ vissajjentena nāma ācariyassa santike vasitvā buddhavacanaṃ uggaṇhitvā attharasaṃ viditvā vattabbaṃ hoti. Ekacittakkhaṇikāva ayaṃ āsevanā, ekacittakkhaṇikā bhāvanā, ekacittakkhaṇikaṃ bahulīkammaṃ. Khayagāmilokuttaramaggo bahulacittakkhaṇiko nāma natthi, ‘ekacittakkhaṇikoyevā’ti saññāpetabbo. Sace sañjānāti, sañjānātu, no ce sañjānāti, gaccha pātova vihāraṃ pavisitvā yāguṃ pivāhī’’ti uyyojetabbo.
