Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    5. சுந்த³ஸுத்தங்

    5. Cundasuttaṃ

    83.

    83.

    ‘‘புச்சா²மி முனிங் பஹூதபஞ்ஞங், (இதி சுந்தோ³ கம்மாரபுத்தோ)

    ‘‘Pucchāmi muniṃ pahūtapaññaṃ, (iti cundo kammāraputto)

    பு³த்³த⁴ங் த⁴ம்மஸ்ஸாமிங் வீததண்ஹங்;

    Buddhaṃ dhammassāmiṃ vītataṇhaṃ;

    த்³விபது³த்தமங் 1 ஸாரதீ²னங் பவரங், கதி லோகே ஸமணா ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி’’.

    Dvipaduttamaṃ 2 sārathīnaṃ pavaraṃ, kati loke samaṇā tadiṅgha brūhi’’.

    84.

    84.

    ‘‘சதுரோ ஸமணா ந பஞ்சமத்தி², (சுந்தா³தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Caturo samaṇā na pañcamatthi, (cundāti bhagavā)

    தே தே ஆவிகரோமி ஸக்கி²புட்டோ²;

    Te te āvikaromi sakkhipuṭṭho;

    மக்³க³ஜினோ மக்³க³தே³ஸகோ ச, மக்³கே³ ஜீவதி யோ ச மக்³க³தூ³ஸீ’’.

    Maggajino maggadesako ca, magge jīvati yo ca maggadūsī’’.

    85.

    85.

    ‘‘கங் மக்³க³ஜினங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴, (இதி சுந்தோ³ கம்மாரபுத்தோ)

    ‘‘Kaṃ maggajinaṃ vadanti buddhā, (iti cundo kammāraputto)

    மக்³க³க்கா²யீ கத²ங் அதுல்யோ ஹோதி;

    Maggakkhāyī kathaṃ atulyo hoti;

    மக்³கே³ ஜீவதி மே ப்³ரூஹி புட்டோ², அத² மே ஆவிகரோஹி மக்³க³தூ³ஸிங்’’ 3.

    Magge jīvati me brūhi puṭṭho, atha me āvikarohi maggadūsiṃ’’ 4.

    86.

    86.

    ‘‘யோ திண்ணகத²ங்கதோ² விஸல்லோ, நிப்³பா³னாபி⁴ரதோ அனானுகி³த்³தோ⁴;

    ‘‘Yo tiṇṇakathaṃkatho visallo, nibbānābhirato anānugiddho;

    லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ நேதா, தாதி³ங் மக்³க³ஜினங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴.

    Lokassa sadevakassa netā, tādiṃ maggajinaṃ vadanti buddhā.

    87.

    87.

    ‘‘பரமங் பரமந்தி யோத⁴ ஞத்வா, அக்கா²தி விப⁴ஜதே இதே⁴வ த⁴ம்மங்;

    ‘‘Paramaṃ paramanti yodha ñatvā, akkhāti vibhajate idheva dhammaṃ;

    தங் கங்க²சி²த³ங் முனிங் அனேஜங், து³தியங் பி⁴க்கு²னமாஹு மக்³க³தே³ஸிங்.

    Taṃ kaṅkhachidaṃ muniṃ anejaṃ, dutiyaṃ bhikkhunamāhu maggadesiṃ.

    88.

    88.

    ‘‘யோ த⁴ம்மபதே³ ஸுதே³ஸிதே, மக்³கே³ ஜீவதி ஸஞ்ஞதோ ஸதீமா;

    ‘‘Yo dhammapade sudesite, magge jīvati saññato satīmā;

    அனவஜ்ஜபதா³னி ஸேவமானோ, ததியங் பி⁴க்கு²னமாஹு மக்³க³ஜீவிங்.

    Anavajjapadāni sevamāno, tatiyaṃ bhikkhunamāhu maggajīviṃ.

    89.

    89.

    ‘‘ச²த³னங் கத்வான ஸுப்³ப³தானங், பக்க²ந்தீ³ குலதூ³ஸகோ பக³ப்³போ⁴;

    ‘‘Chadanaṃ katvāna subbatānaṃ, pakkhandī kuladūsako pagabbho;

    மாயாவீ அஸஞ்ஞதோ பலாபோ, பதிரூபேன சரங் ஸ மக்³க³தூ³ஸீ.

    Māyāvī asaññato palāpo, patirūpena caraṃ sa maggadūsī.

    90.

    90.

    ‘‘ஏதே ச படிவிஜ்ஜி² யோ க³ஹட்டோ², ஸுதவா அரியஸாவகோ ஸபஞ்ஞோ;

    ‘‘Ete ca paṭivijjhi yo gahaṭṭho, sutavā ariyasāvako sapañño;

    ஸப்³பே³ நேதாதி³ஸாதி 5 ஞத்வா, இதி தி³ஸ்வா ந ஹாபேதி தஸ்ஸ ஸத்³தா⁴;

    Sabbe netādisāti 6 ñatvā, iti disvā na hāpeti tassa saddhā;

    கத²ங் ஹி து³ட்டே²ன அஸம்பது³ட்ட²ங், ஸுத்³த⁴ங் அஸுத்³தே⁴ன ஸமங் கரெய்யா’’தி.

    Kathaṃ hi duṭṭhena asampaduṭṭhaṃ, suddhaṃ asuddhena samaṃ kareyyā’’ti.

    சுந்த³ஸுத்தங் பஞ்சமங் நிட்டி²தங்.

    Cundasuttaṃ pañcamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. தி³பது³த்தமங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. dipaduttamaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. மக்³க³தூ³ஸீ (க॰)
    4. maggadūsī (ka.)
    5. ஸப்³பே³ நே தாதி³ஸாதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. sabbe ne tādisāti (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 5. சுந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 5. Cundasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact