Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi |
400. த³ப்³ப⁴புப்ப²ஜாதகங் (7-1-5)
400. Dabbhapupphajātakaṃ (7-1-5)
29.
29.
அனுதீரசாரீ ப⁴த்³த³ந்தே, ஸஹாயமனுதா⁴வ மங்;
Anutīracārī bhaddante, sahāyamanudhāva maṃ;
30.
30.
க³ம்பீ⁴ரசாரீ ப⁴த்³த³ந்தே, த³ள்ஹங் க³ண்ஹாஹி தா²மஸா;
Gambhīracārī bhaddante, daḷhaṃ gaṇhāhi thāmasā;
31.
31.
விவாதோ³ நோ ஸமுப்பன்னோ, த³ப்³ப⁴புப்ப² ஸுணோஹி மே;
Vivādo no samuppanno, dabbhapuppha suṇohi me;
32.
32.
ஸமேமி மேத⁴க³ங் ஸம்ம, விவாதோ³ வூபஸம்மதங்.
Samemi medhagaṃ samma, vivādo vūpasammataṃ.
33.
33.
அனுதீரசாரி நங்கு³ட்ட²ங், ஸீஸங் க³ம்பீ⁴ரசாரினோ;
Anutīracāri naṅguṭṭhaṃ, sīsaṃ gambhīracārino;
அச்சாயங் 9 மஜ்ஜி²மோ க²ண்டோ³, த⁴ம்மட்ட²ஸ்ஸ ப⁴விஸ்ஸதி.
Accāyaṃ 10 majjhimo khaṇḍo, dhammaṭṭhassa bhavissati.
34.
34.
சிரம்பி ப⁴க்கோ² அப⁴விஸ்ஸ, ஸசே ந விவதே³மஸே;
Cirampi bhakkho abhavissa, sace na vivademase;
அஸீஸகங் அனங்கு³ட்ட²ங், ஸிங்கா³லோ ஹரதி ரோஹிதங்.
Asīsakaṃ anaṅguṭṭhaṃ, siṅgālo harati rohitaṃ.
35.
35.
யதா²பி ராஜா நந்தெ³ய்ய, ரஜ்ஜங் லத்³தா⁴ன க²த்தியோ;
Yathāpi rājā nandeyya, rajjaṃ laddhāna khattiyo;
ஏவாஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, தி³ஸ்வா புண்ணமுக²ங் பதிங்.
Evāhamajja nandāmi, disvā puṇṇamukhaṃ patiṃ.
36.
36.
கத²ங் நு த²லஜோ ஸந்தோ, உத³கே மச்ச²ங் பராமஸி;
Kathaṃ nu thalajo santo, udake macchaṃ parāmasi;
புட்டோ² மே ஸம்ம அக்கா²ஹி, கத²ங் அதி⁴க³தங் தயா.
Puṭṭho me samma akkhāhi, kathaṃ adhigataṃ tayā.
37.
37.
விவாதே³ன கிஸா ஹொந்தி, விவாதே³ன த⁴னக்க²யா;
Vivādena kisā honti, vivādena dhanakkhayā;
ஜீனா உத்³தா³ விவாதே³ன, பு⁴ஞ்ஜ மாயாவி ரோஹிதங்.
Jīnā uddā vivādena, bhuñja māyāvi rohitaṃ.
38.
38.
ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, விவாதோ³ யத்த² ஜாயதி;
Evameva manussesu, vivādo yattha jāyati;
த⁴ம்மட்ட²ங் படிதா⁴வந்தி, ஸோ ஹி நேஸங் வினாயகோ;
Dhammaṭṭhaṃ paṭidhāvanti, so hi nesaṃ vināyako;
த³ப்³ப⁴புப்ப²ஜாதகங் பஞ்சமங்.
Dabbhapupphajātakaṃ pañcamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [400] 5. த³ப்³ப⁴புப்ப²ஜாதகவண்ணனா • [400] 5. Dabbhapupphajātakavaṇṇanā