Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૦૦] ૫. દબ્ભપુપ્ફજાતકવણ્ણના

    [400] 5. Dabbhapupphajātakavaṇṇanā

    અનુતીરચારી ભદ્દન્તેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉપનન્દં સક્યપુત્તં આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ સાસને પબ્બજિત્વા અપ્પિચ્છતાદિગુણે પહાય મહાતણ્હો અહોસિ. વસ્સૂપનાયિકાય દ્વે તયો વિહારે પરિગ્ગહેત્વા એકસ્મિં છત્તં વા ઉપાહનં વા એકસ્મિં કત્તરયટ્ઠિં વા ઉદકતુમ્બં વા ઠપેત્વા એકસ્મિં સયં વસતિ. સો એકસ્મિં જનપદવિહારે વસ્સં ઉપગન્ત્વા ‘‘ભિક્ખૂહિ નામ અપ્પિચ્છેહિ ભવિતબ્બ’’ન્તિ આકાસે ચન્દં ઉટ્ઠાપેન્તો વિય ભિક્ખૂનં પચ્ચયસન્તોસદીપકં અરિયવંસપટિપદં કથેસિ. તં સુત્વા ભિક્ખૂ મનાપાનિ પત્તચીવરાનિ છડ્ડેત્વા મત્તિકાપત્તાનિ ચેવ પંસુકૂલચીવરાનિ ચ ગણ્હિંસુ. સો તાનિ અત્તનો વસનટ્ઠાને ઠપેત્વા વુત્થવસ્સો પવારેત્વા યાનકં પૂરેત્વા જેતવનં ગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે એકસ્સ અરઞ્ઞવિહારસ્સ પિટ્ઠિભાગે પાદે વલ્લિયા પલિબુદ્ધો ‘‘અદ્ધા એત્થ કિઞ્ચિ લદ્ધબ્બં ભવિસ્સતી’’તિ તં વિહારં પાવિસિ. તત્થ પન દ્વે મહલ્લકા ભિક્ખૂ વસ્સં ઉપગચ્છિંસુ. તે દ્વે ચ થૂલસાટકે એકઞ્ચ સુખુમકમ્બલં લભિત્વા ભાજેતું અસક્કોન્તા તં દિસ્વા ‘‘થેરો નો ભાજેત્વા દસ્સતી’’તિ તુટ્ઠચિત્તા ‘‘મયં, ભન્તે, ઇમં વસ્સાવાસિકં ભાજેતું ન સક્કોમ, ઇમં નો નિસ્સાય વિવાદો હોતિ, ઇદં અમ્હાકં ભાજેત્વા દેથા’’તિ આહંસુ. સો ‘‘સાધુ ભાજેસ્સામી’’તિ દ્વે થૂલસાટકે દ્વિન્નમ્પિ ભાજેત્વા ‘‘અયં અમ્હાકં વિનયધરાનં પાપુણાતી’’તિ કમ્બલં ગહેત્વા પક્કામિ.

    Anutīracārī bhaddanteti idaṃ satthā jetavane viharanto upanandaṃ sakyaputtaṃ ārabbha kathesi. So hi sāsane pabbajitvā appicchatādiguṇe pahāya mahātaṇho ahosi. Vassūpanāyikāya dve tayo vihāre pariggahetvā ekasmiṃ chattaṃ vā upāhanaṃ vā ekasmiṃ kattarayaṭṭhiṃ vā udakatumbaṃ vā ṭhapetvā ekasmiṃ sayaṃ vasati. So ekasmiṃ janapadavihāre vassaṃ upagantvā ‘‘bhikkhūhi nāma appicchehi bhavitabba’’nti ākāse candaṃ uṭṭhāpento viya bhikkhūnaṃ paccayasantosadīpakaṃ ariyavaṃsapaṭipadaṃ kathesi. Taṃ sutvā bhikkhū manāpāni pattacīvarāni chaḍḍetvā mattikāpattāni ceva paṃsukūlacīvarāni ca gaṇhiṃsu. So tāni attano vasanaṭṭhāne ṭhapetvā vutthavasso pavāretvā yānakaṃ pūretvā jetavanaṃ gacchanto antarāmagge ekassa araññavihārassa piṭṭhibhāge pāde valliyā palibuddho ‘‘addhā ettha kiñci laddhabbaṃ bhavissatī’’ti taṃ vihāraṃ pāvisi. Tattha pana dve mahallakā bhikkhū vassaṃ upagacchiṃsu. Te dve ca thūlasāṭake ekañca sukhumakambalaṃ labhitvā bhājetuṃ asakkontā taṃ disvā ‘‘thero no bhājetvā dassatī’’ti tuṭṭhacittā ‘‘mayaṃ, bhante, imaṃ vassāvāsikaṃ bhājetuṃ na sakkoma, imaṃ no nissāya vivādo hoti, idaṃ amhākaṃ bhājetvā dethā’’ti āhaṃsu. So ‘‘sādhu bhājessāmī’’ti dve thūlasāṭake dvinnampi bhājetvā ‘‘ayaṃ amhākaṃ vinayadharānaṃ pāpuṇātī’’ti kambalaṃ gahetvā pakkāmi.

    તેપિ થેરા કમ્બલે સાલયા તેનેવ સદ્ધિં જેતવનં ગન્ત્વા વિનયધરાનં ભિક્ખૂનં તમત્થં આરોચેત્વા ‘‘લબ્ભતિ નુ ખો, ભન્તે, વિનયધરાનં એવં વિલોપં ખાદિતુ’’ન્તિ આહંસુ. ભિક્ખૂ ઉપનન્દત્થેરેન આભતં પત્તચીવરરાસિં દિસ્વા ‘‘મહાપુઞ્ઞોસિ ત્વં આવુસો, બહું તે પત્તચીવરં લદ્ધ’’ન્તિ વદિંસુ. સો ‘‘કુતો મે આવુસો, પુઞ્ઞં, ઇમિના મે ઉપાયેન ઇદં લદ્ધ’’ન્તિ સબ્બં કથેસિ. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, ઉપનન્દો સક્યપુત્તો મહાતણ્હો મહાલોભો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉપનન્દેન પટિપદાય અનુચ્છવિકં કતં, પરસ્સ પટિપદં કથેન્તેન નામ ભિક્ખુના પઠમં અત્તનો અનુચ્છવિકં કત્વા પચ્છા પરો ઓવદિતબ્બો’’તિ.

    Tepi therā kambale sālayā teneva saddhiṃ jetavanaṃ gantvā vinayadharānaṃ bhikkhūnaṃ tamatthaṃ ārocetvā ‘‘labbhati nu kho, bhante, vinayadharānaṃ evaṃ vilopaṃ khāditu’’nti āhaṃsu. Bhikkhū upanandattherena ābhataṃ pattacīvararāsiṃ disvā ‘‘mahāpuññosi tvaṃ āvuso, bahuṃ te pattacīvaraṃ laddha’’nti vadiṃsu. So ‘‘kuto me āvuso, puññaṃ, iminā me upāyena idaṃ laddha’’nti sabbaṃ kathesi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, upanando sakyaputto mahātaṇho mahālobho’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, upanandena paṭipadāya anucchavikaṃ kataṃ, parassa paṭipadaṃ kathentena nāma bhikkhunā paṭhamaṃ attano anucchavikaṃ katvā pacchā paro ovaditabbo’’ti.

    ‘‘અત્તાનમેવ પઠમં, પતિરૂપે નિવેસયે;

    ‘‘Attānameva paṭhamaṃ, patirūpe nivesaye;

    અથઞ્ઞમનુસાસેય્ય, ન કિલિસ્સેય્ય પણ્ડિતો’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૫૮) –

    Athaññamanusāseyya, na kilisseyya paṇḍito’’ti. (dha. pa. 158) –

    ઇમાય ધમ્મપદે ગાથાય ધમ્મં દેસેત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉપનન્દો ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ મહાતણ્હો મહાલોભોવ, ન ચ પન ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ ઇમેસં સન્તકં વિલુમ્પિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Imāya dhammapade gāthāya dhammaṃ desetvā ‘‘na, bhikkhave, upanando idāneva, pubbepesa mahātaṇho mahālobhova, na ca pana idāneva, pubbepesa imesaṃ santakaṃ vilumpiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો નદીતીરે રુક્ખદેવતા અહોસિ. તદા એકો સિઙ્ગાલો માયાવિં નામ ભરિયં ગહેત્વા નદીતીરે એકસ્મિં ઠાને વસિ. અથેકદિવસં સિઙ્ગાલી સિઙ્ગાલં આહ ‘‘દોહળો મે સામિ, ઉપ્પન્નો, અલ્લરોહિતમચ્છં ખાદિતું ઇચ્છામી’’તિ. સિઙ્ગાલો ‘‘અપ્પોસ્સુક્કા હોહિ, આહરિસ્સામિ તે’’તિ નદીતીરે ચરન્તો વલ્લિયા પાદે પલિબુજ્ઝિત્વા અનુતીરમેવ અગમાસિ. તસ્મિં ખણે ગમ્ભીરચારી ચ અનુતીરચારી ચાતિ દ્વે ઉદ્દા મચ્છે પરિયેસન્તા તીરે અટ્ઠંસુ. તેસુ ગમ્ભીરચારી મહન્તં રોહિતમચ્છં દિસ્વા વેગેન ઉદકે પવિસિત્વા તં નઙ્ગુટ્ઠે ગણ્હિ. બલવા મચ્છો પરિકડ્ઢન્તો યાસિ. સો ગમ્ભીરચારી ઉદ્દો ‘‘મહામચ્છો ઉભિન્નમ્પિ નો પહોસ્સતિ, એહિ મે સહાયો હોહી’’તિ ઇતરેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto nadītīre rukkhadevatā ahosi. Tadā eko siṅgālo māyāviṃ nāma bhariyaṃ gahetvā nadītīre ekasmiṃ ṭhāne vasi. Athekadivasaṃ siṅgālī siṅgālaṃ āha ‘‘dohaḷo me sāmi, uppanno, allarohitamacchaṃ khādituṃ icchāmī’’ti. Siṅgālo ‘‘appossukkā hohi, āharissāmi te’’ti nadītīre caranto valliyā pāde palibujjhitvā anutīrameva agamāsi. Tasmiṃ khaṇe gambhīracārī ca anutīracārī cāti dve uddā macche pariyesantā tīre aṭṭhaṃsu. Tesu gambhīracārī mahantaṃ rohitamacchaṃ disvā vegena udake pavisitvā taṃ naṅguṭṭhe gaṇhi. Balavā maccho parikaḍḍhanto yāsi. So gambhīracārī uddo ‘‘mahāmaccho ubhinnampi no pahossati, ehi me sahāyo hohī’’ti itarena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૨૯.

    29.

    ‘‘અનુતીરચારી ભદ્દન્તે, સહાયમનુધાવ મં;

    ‘‘Anutīracārī bhaddante, sahāyamanudhāva maṃ;

    મહા મે ગહિતો મચ્છો, સો મં હરતિ વેગસા’’તિ.

    Mahā me gahito maccho, so maṃ harati vegasā’’ti.

    તત્થ સહાયમનુધાવ મન્તિ સહાય અનુધાવ મં, સન્ધિવસેન મ-કારો વુત્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથાહં ઇમિના મચ્છેન ન સંહીરામિ, એવં મં નઙ્ગુટ્ઠખણ્ડે ગહેત્વા ત્વં અનુધાવાતિ.

    Tattha sahāyamanudhāva manti sahāya anudhāva maṃ, sandhivasena ma-kāro vutto. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathāhaṃ iminā macchena na saṃhīrāmi, evaṃ maṃ naṅguṭṭhakhaṇḍe gahetvā tvaṃ anudhāvāti.

    તં સુત્વા ઇતરો દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā itaro dutiyaṃ gāthamāha –

    ૩૦.

    30.

    ‘‘ગમ્ભીરચારી ભદ્દન્તે, દળ્હં ગણ્હાહિ થામસા;

    ‘‘Gambhīracārī bhaddante, daḷhaṃ gaṇhāhi thāmasā;

    અહં તં ઉદ્ધરિસ્સામિ, સુપણ્ણો ઉરગામિવા’’તિ.

    Ahaṃ taṃ uddharissāmi, supaṇṇo uragāmivā’’ti.

    તત્થ થામસાતિ થામેન. ઉદ્ધરિસ્સામીતિ નીહરિસ્સામિ. સુપણ્ણો ઉરગામિવાતિ ગરુળો સપ્પં વિય.

    Tattha thāmasāti thāmena. Uddharissāmīti nīharissāmi. Supaṇṇo uragāmivāti garuḷo sappaṃ viya.

    અથ દ્વેપિ તે એકતો હુત્વા રોહિતમચ્છં નીહરિત્વા થલે ઠપેત્વા મારેત્વા ‘‘ત્વં ભાજેહિ, ત્વં ભાજેહી’’તિ કલહં કત્વા ભાજેતું અસક્કોન્તા ઠપેત્વા નિસીદિંસુ. તસ્મિં કાલે સિઙ્ગાલો તં ઠાનં અનુપ્પત્તો. તે તં દિસ્વા ઉભોપિ પચ્ચુગ્ગમનં કત્વા ‘‘અયં, સમ્મ, દબ્ભપુપ્ફમચ્છો અમ્હેહિ એકતો હુત્વા ગહિતો, તં નો ભાજેતું અસક્કોન્તાનં વિવાદો ઉપ્પન્નો, સમભાગં નો ભાજેત્વા દેહી’’તિ તતિયં ગાથમાહંસુ –

    Atha dvepi te ekato hutvā rohitamacchaṃ nīharitvā thale ṭhapetvā māretvā ‘‘tvaṃ bhājehi, tvaṃ bhājehī’’ti kalahaṃ katvā bhājetuṃ asakkontā ṭhapetvā nisīdiṃsu. Tasmiṃ kāle siṅgālo taṃ ṭhānaṃ anuppatto. Te taṃ disvā ubhopi paccuggamanaṃ katvā ‘‘ayaṃ, samma, dabbhapupphamaccho amhehi ekato hutvā gahito, taṃ no bhājetuṃ asakkontānaṃ vivādo uppanno, samabhāgaṃ no bhājetvā dehī’’ti tatiyaṃ gāthamāhaṃsu –

    ૩૧.

    31.

    ‘‘વિવાદો નો સમુપ્પન્નો, દબ્ભપુપ્ફ સુણોહિ મે;

    ‘‘Vivādo no samuppanno, dabbhapuppha suṇohi me;

    સમેહિ મેધગં સમ્મા, વિવાદો વૂપસમ્મત’’ન્તિ.

    Samehi medhagaṃ sammā, vivādo vūpasammata’’nti.

    તત્થ દબ્ભપુપ્ફાતિ દબ્ભપુપ્ફસમાનવણ્ણતાય તં આલપન્તિ. મેધગન્તિ કલહં.

    Tattha dabbhapupphāti dabbhapupphasamānavaṇṇatāya taṃ ālapanti. Medhaganti kalahaṃ.

    તેસં વચનં સુત્વા સિઙ્ગાલો અત્તનો બલં દીપેન્તો –

    Tesaṃ vacanaṃ sutvā siṅgālo attano balaṃ dīpento –

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ધમ્મટ્ઠોહં પુરે આસિં, બહૂ અડ્ડા મે તીરિતા;

    ‘‘Dhammaṭṭhohaṃ pure āsiṃ, bahū aḍḍā me tīritā;

    સમેમિ મેધગં સમ્મા, વિવાદો વૂપસમ્મત’’ન્તિ. –

    Samemi medhagaṃ sammā, vivādo vūpasammata’’nti. –

    ઇદં ગાથં વત્વા ભાજેન્તો –

    Idaṃ gāthaṃ vatvā bhājento –

    ૩૩.

    33.

    ‘‘અનુતીરચારિ નઙ્ગુટ્ઠં, સીસં ગમ્ભીરચારિનો;

    ‘‘Anutīracāri naṅguṭṭhaṃ, sīsaṃ gambhīracārino;

    અચ્ચાયં મજ્ઝિમો ખણ્ડો, ધમ્મટ્ઠસ્સ ભવિસ્સતી’’તિ. –

    Accāyaṃ majjhimo khaṇḍo, dhammaṭṭhassa bhavissatī’’ti. –

    ઇમં ગાથમાહ –

    Imaṃ gāthamāha –

    તત્થ પઠમગાથાય અયમત્થો – અહં પુબ્બે રાજૂનં વિનિચ્છયામચ્ચો આસિં, તેન મયા વિનિચ્છયે નિસીદિત્વા બહૂ અડ્ડા તીરિતા, તેસં તેસં બ્રાહ્મણગહપતિકાદીનં બહૂ અડ્ડા તીરિતા વિનિચ્છિતા, સ્વાહં તુમ્હાદિસાનં સમજાતિકાનં ચતુપ્પદાનં અડ્ડં તીરેતું કિં ન સક્ખિસ્સામિ, અહં વો સમેમિ મેધગં, સમ્મા મં નિસ્સાય તુમ્હાકં વિવાદો વૂપસમ્મતૂતિ .

    Tattha paṭhamagāthāya ayamattho – ahaṃ pubbe rājūnaṃ vinicchayāmacco āsiṃ, tena mayā vinicchaye nisīditvā bahū aḍḍā tīritā, tesaṃ tesaṃ brāhmaṇagahapatikādīnaṃ bahū aḍḍā tīritā vinicchitā, svāhaṃ tumhādisānaṃ samajātikānaṃ catuppadānaṃ aḍḍaṃ tīretuṃ kiṃ na sakkhissāmi, ahaṃ vo samemi medhagaṃ, sammā maṃ nissāya tumhākaṃ vivādo vūpasammatūti .

    એવઞ્ચ પન વત્વા મચ્છં તયો કોટ્ઠાસે કત્વા અનુતીરચારિ ત્વં નઙ્ગુટ્ઠં ગણ્હ, સીસં ગમ્ભીરચારિનો હોતુ. અચ્ચાયં મજ્ઝિમો ખણ્ડોતિ અપિચ અયં મજ્ઝિમો કોટ્ઠાસો. અથ વા અચ્ચાતિ અતિચ્ચ, ઇમે દ્વે કોટ્ઠાસે અતિક્કમિત્વા ઠિતો અયં મજ્ઝિમો ખણ્ડો ધમ્મટ્ઠસ્સ વિનિચ્છયસામિકસ્સ મય્હં ભવિસ્સતીતિ.

    Evañca pana vatvā macchaṃ tayo koṭṭhāse katvā anutīracāri tvaṃ naṅguṭṭhaṃ gaṇha, sīsaṃ gambhīracārino hotu. Accāyaṃ majjhimo khaṇḍoti apica ayaṃ majjhimo koṭṭhāso. Atha vā accāti aticca, ime dve koṭṭhāse atikkamitvā ṭhito ayaṃ majjhimo khaṇḍo dhammaṭṭhassa vinicchayasāmikassa mayhaṃ bhavissatīti.

    એવં તં મચ્છં વિભજિત્વા ‘‘તુમ્હે કલહં અકત્વા નઙ્ગુટ્ઠઞ્ચ સીસઞ્ચ ખાદથા’’તિ વત્વા મજ્ઝિમખણ્ડં મુખેન ડંસિત્વા તેસં પસ્સન્તાનંયેવ પલાયિ. તે સહસ્સં પરાજિતા વિય દુમ્મુખા નિસીદિત્વા ગાથમાહંસુ –

    Evaṃ taṃ macchaṃ vibhajitvā ‘‘tumhe kalahaṃ akatvā naṅguṭṭhañca sīsañca khādathā’’ti vatvā majjhimakhaṇḍaṃ mukhena ḍaṃsitvā tesaṃ passantānaṃyeva palāyi. Te sahassaṃ parājitā viya dummukhā nisīditvā gāthamāhaṃsu –

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ચિરમ્પિ ભક્ખો અભવિસ્સ, સચે ન વિવદેમસે;

    ‘‘Cirampi bhakkho abhavissa, sace na vivademase;

    અસીસકં અનઙ્ગુટ્ઠં, સિઙ્ગાલો હરતિ રોહિત’’ન્તિ.

    Asīsakaṃ anaṅguṭṭhaṃ, siṅgālo harati rohita’’nti.

    તત્થ ચિરમ્પીતિ દ્વે તયો દિવસે સન્ધાય વુત્તં.

    Tattha cirampīti dve tayo divase sandhāya vuttaṃ.

    સિઙ્ગાલોપિ ‘‘અજ્જ ભરિયં રોહિતમચ્છં ખાદાપેસ્સામી’’તિ તુટ્ઠચિત્તો તસ્સા સન્તિકં અગમાસિ. સા તં આગચ્છન્તં દિસ્વા અભિનન્દમાના –

    Siṅgālopi ‘‘ajja bhariyaṃ rohitamacchaṃ khādāpessāmī’’ti tuṭṭhacitto tassā santikaṃ agamāsi. Sā taṃ āgacchantaṃ disvā abhinandamānā –

    ૩૫.

    35.

    ‘‘યથાપિ રાજા નન્દેય્ય, રજ્જં લદ્ધાન ખત્તિયો;

    ‘‘Yathāpi rājā nandeyya, rajjaṃ laddhāna khattiyo;

    એવાહમજ્જ નન્દામિ, દિસ્વા પુણ્ણમુખં પતિ’’ન્તિ. –

    Evāhamajja nandāmi, disvā puṇṇamukhaṃ pati’’nti. –

    ઇમં ગાથં વત્વા અધિગમૂપાયં પુચ્છન્તી –

    Imaṃ gāthaṃ vatvā adhigamūpāyaṃ pucchantī –

    ૩૬.

    36.

    ‘‘કથં નુ થલજો સન્તો, ઉદકે મચ્છં પરામસિ;

    ‘‘Kathaṃ nu thalajo santo, udake macchaṃ parāmasi;

    પુટ્ઠો મે સમ્મ અક્ખાહિ, કથં અધિગતં તયા’’તિ. –

    Puṭṭho me samma akkhāhi, kathaṃ adhigataṃ tayā’’ti. –

    ઇમં ગાથમાહ –

    Imaṃ gāthamāha –

    તત્થ કથં નૂતિ ‘‘ખાદ, ભદ્દે’’તિ મચ્છખણ્ડે પુરતો ઠપિતે ‘‘કથં નુ ત્વં થલજો સમાનો ઉદકે મચ્છં ગણ્હી’’તિ પુચ્છિ.

    Tattha kathaṃ nūti ‘‘khāda, bhadde’’ti macchakhaṇḍe purato ṭhapite ‘‘kathaṃ nu tvaṃ thalajo samāno udake macchaṃ gaṇhī’’ti pucchi.

    સિઙ્ગાલો તસ્સા અધિગમૂપાયં આચિક્ખન્તો અનન્તરગાથમાહ –

    Siṅgālo tassā adhigamūpāyaṃ ācikkhanto anantaragāthamāha –

    ૩૭.

    37.

    ‘‘વિવાદેન કિસા હોન્તિ, વિવાદેન ધનક્ખયા;

    ‘‘Vivādena kisā honti, vivādena dhanakkhayā;

    જીના ઉદ્દા વિવાદેન, ભુઞ્જ માયાવિ રોહિત’’ન્તિ.

    Jīnā uddā vivādena, bhuñja māyāvi rohita’’nti.

    તત્થ વિવાદેન કિસા હોન્તીતિ ભદ્દે, ઇમે સત્તા વિવાદં કરોન્તા વિવાદં નિસ્સાય કિસા અપ્પમંસલોહિતા હોન્તિ. વિવાદેન ધનક્ખયાતિ હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદીનં ધનાનં ખયા વિવાદેનેવ હોન્તિ. દ્વીસુપિ વિવદન્તેસુ એકો પરાજિતો પરાજિતત્તા ધનક્ખયં પાપુણાતિ, ઇતરો જયભાગદાનેન. જીના ઉદ્દાતિ દ્વે ઉદ્દાપિ વિવાદેનેવ ઇમં મચ્છં જીના, તસ્મા ત્વં મયા આભતસ્સ ઉપ્પત્તિં મા પુચ્છ, કેવલં ઇમં ભુઞ્જ માયાવિ રોહિતન્તિ.

    Tattha vivādena kisā hontīti bhadde, ime sattā vivādaṃ karontā vivādaṃ nissāya kisā appamaṃsalohitā honti. Vivādena dhanakkhayāti hiraññasuvaṇṇādīnaṃ dhanānaṃ khayā vivādeneva honti. Dvīsupi vivadantesu eko parājito parājitattā dhanakkhayaṃ pāpuṇāti, itaro jayabhāgadānena. Jīnā uddāti dve uddāpi vivādeneva imaṃ macchaṃ jīnā, tasmā tvaṃ mayā ābhatassa uppattiṃ mā puccha, kevalaṃ imaṃ bhuñja māyāvi rohitanti.

    ઇતરા અભિસમ્બુદ્ધગાથા –

    Itarā abhisambuddhagāthā –

    ૩૮.

    38.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, વિવાદો યત્થ જાયતિ;

    ‘‘Evameva manussesu, vivādo yattha jāyati;

    ધમ્મટ્ઠં પટિધાવતિ, સો હિ નેસં વિનાયકો;

    Dhammaṭṭhaṃ paṭidhāvati, so hi nesaṃ vināyako;

    ધનાપિ તત્થ જીયન્તિ, રાજકોસો પવડ્ઢતી’’તિ.

    Dhanāpi tattha jīyanti, rājakoso pavaḍḍhatī’’ti.

    તત્થ એવમેવાતિ ભિક્ખવે, યથા એતે ઉદ્દા જીના, એવમેવ મનુસ્સેસુપિ યસ્મિં ઠાને વિવાદો જાયતિ, તત્થ તે મનુસ્સા ધમ્મટ્ઠં પતિધાવન્તિ, વિનિચ્છયસામિકં ઉપસઙ્કમન્તિ. કિંકારણા? સો હિ નેસં વિનાયકો, સો તેસં વિવાદાપન્નાનં વિવાદવૂપસમકોતિ અત્થો. ધનાપિ તત્થાતિ તત્થ તે વિવાદાપન્ના ધનતોપિ જીયન્તિ, અત્તનો સન્તકા પરિહાયન્તિ, દણ્ડેન ચેવ જયભાગગ્ગહણેન ચ રાજકોસો પવડ્ઢતીતિ.

    Tattha evamevāti bhikkhave, yathā ete uddā jīnā, evameva manussesupi yasmiṃ ṭhāne vivādo jāyati, tattha te manussā dhammaṭṭhaṃ patidhāvanti, vinicchayasāmikaṃ upasaṅkamanti. Kiṃkāraṇā? So hi nesaṃ vināyako, so tesaṃ vivādāpannānaṃ vivādavūpasamakoti attho. Dhanāpitatthāti tattha te vivādāpannā dhanatopi jīyanti, attano santakā parihāyanti, daṇḍena ceva jayabhāgaggahaṇena ca rājakoso pavaḍḍhatīti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સિઙ્ગાલો ઉપનન્દો અહોસિ, ઉદ્દા દ્વે મહલ્લકા, તસ્સ કારણસ્સ પચ્ચક્ખકારિકા રુક્ખદેવતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo upanando ahosi, uddā dve mahallakā, tassa kāraṇassa paccakkhakārikā rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.

    દબ્ભપુપ્ફજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Dabbhapupphajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૦૦. દબ્ભપુપ્ફજાતકં • 400. Dabbhapupphajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact