Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
3. கோஸலஸங்யுத்தங்
3. Kosalasaṃyuttaṃ
1. பட²மவக்³கோ³
1. Paṭhamavaggo
1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா
1. Daharasuttavaṇṇanā
112. ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதீ³தி ப⁴க³வதோ கு³ணே அஜானந்தோ கோஸலராஜா அத்தனோ க²த்தியமானேன கேவலங் ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. பட²மாக³தே ஹி ஸத்த²ரி தஸ்ஸ ஸம்மோதி³தாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா²’’திஆதி³ வுத்தங். யதா² க²மனீயாதீ³னி புச்ச²ந்தோதி யதா² ப⁴க³வா ‘‘கச்சி தே, மஹாராஜ, க²மனீயங், கச்சி யாபனீய’’ந்திஆதி³னா தேன ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் பட²மங் பவத்தமோதோ³ அஹோஸி புப்³ப³பா⁴ஸிதாய, தத³னுகரணேன ஏவங் ஸோபி ராஜா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸமப்பவத்தமோதோ³ அஹோஸீதி யோஜனா. தங் பன ஸமப்பவத்தமோத³னங் உபமாய த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸீதோத³கங் வியா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸம்மோதி³தந்தி ஸங்ஸந்தி³தங் ஏகீபா⁴வந்தி ஸம்மோத³னகிரியாய ஸமானதங் ஏகரூபதங், க²மனீயந்தி ‘‘இத³ங் சதுசக்கங் நவத்³வாரங் ஸரீரயந்தங் து³க்க²ப³ஹுலதாய ஸபா⁴வதோ து³ஸ்ஸஹங், கச்சி க²மிதுங் ஸக்குணெய்ய’’ந்தி புச்ச²தி. யாபனீயந்தி பச்சயாயத்தவுத்திகங் சிரபப³ந்த⁴ஸங்கா²தாய யாபனாய கச்சி யாபேதுங் ஸக்குணெய்யங். ஸீஸரோகா³தி³ஆபா³தா⁴பா⁴வேன கச்சி அப்பாபா³த⁴ங். து³க்க²ஜீவிகாபா⁴வேன கச்சி அப்பாதங்கங். தங்தங்கிச்சகரணே உட்டா²னஸுக²தாய கச்சி லஹுட்டா²னங். தத³னுரூபப³லயோக³தோ கச்சி ப³லங். ஸுக²விஹாரஸம்ப⁴வேன கச்சி பா²ஸுவிஹாரோ அத்தீ²தி தத்த² தத்த² கச்சி-ஸத்³த³ங் யோஜெத்வா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ப³லவப்பத்தா பீதி பீதியேவ. தருணபீதி பாமோஜ்ஜங். ஸம்மோத³னங் ஜனேதி கரோதீதி ஸம்மோத³னீயங். ஸம்மோதி³தப்³ப³தோ ஸம்மோத³னீயந்தி இமங் பன அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸம்மோதி³துங் யுத்தபா⁴வதோ’’தி ஆஹ. ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோதி அனுஸ்ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோ. ‘‘ஸரணீய’’ந்தி வத்தப்³பே³ தீ³க⁴ங் கத்வா ‘‘ஸாரணீய’’ந்தி வுத்தங்.
112.Bhagavatāsaddhiṃ sammodīti bhagavato guṇe ajānanto kosalarājā attano khattiyamānena kevalaṃ bhagavatā saddhiṃ sammodi. Paṭhamāgate hi satthari tassa sammoditākāraṃ dassetuṃ ‘‘yathā’’tiādi vuttaṃ. Yathā khamanīyādīni pucchantoti yathā bhagavā ‘‘kacci te, mahārāja, khamanīyaṃ, kacci yāpanīya’’ntiādinā tena raññā saddhiṃ paṭhamaṃ pavattamodo ahosi pubbabhāsitāya, tadanukaraṇena evaṃ sopi rājā bhagavatā saddhiṃ samappavattamodo ahosīti yojanā. Taṃ pana samappavattamodanaṃ upamāya dassetuṃ ‘‘sītodakaṃ viyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha sammoditanti saṃsanditaṃ ekībhāvanti sammodanakiriyāya samānataṃ ekarūpataṃ, khamanīyanti ‘‘idaṃ catucakkaṃ navadvāraṃ sarīrayantaṃ dukkhabahulatāya sabhāvato dussahaṃ, kacci khamituṃ sakkuṇeyya’’nti pucchati. Yāpanīyanti paccayāyattavuttikaṃ cirapabandhasaṅkhātāya yāpanāya kacci yāpetuṃ sakkuṇeyyaṃ. Sīsarogādiābādhābhāvena kacci appābādhaṃ. Dukkhajīvikābhāvena kacci appātaṅkaṃ. Taṃtaṃkiccakaraṇe uṭṭhānasukhatāya kacci lahuṭṭhānaṃ. Tadanurūpabalayogato kacci balaṃ. Sukhavihārasambhavena kacci phāsuvihāro atthīti tattha tattha kacci-saddaṃ yojetvā attho veditabbo. Balavappattā pīti pītiyeva. Taruṇapīti pāmojjaṃ. Sammodanaṃ janeti karotīti sammodanīyaṃ. Sammoditabbato sammodanīyanti imaṃ pana atthaṃ dassento ‘‘sammodituṃ yuttabhāvato’’ti āha. Saritabbabhāvatoti anussaritabbabhāvato. ‘‘Saraṇīya’’nti vattabbe dīghaṃ katvā ‘‘sāraṇīya’’nti vuttaṃ.
ஸுய்யமானஸுக²தோதி ஆபாத²மது⁴ரதங் ஆஹ, அனுஸ்ஸரியமானஸுக²தோதி விமத்³த³ரமணீயதங். ப்³யஞ்ஜனபரிஸுத்³த⁴தாயாதி ஸபா⁴வனிருத்திபா⁴வேன தஸ்ஸா கதா²ய வசனசாதுரியமாஹ, அத்த²பரிஸுத்³த⁴தாயாதி அத்த²ஸ்ஸ நிருபக்கிலேஸதங். அனேகேஹி பரியாயேஹீதி அனேகேஹி காரணேஹி. அதி³ட்ட²த்தாதி உபஸங்கமனவஸேன அதி³ட்ட²த்தா. கு³ணாகு³ணவஸேனாதி கு³ணவஸேன க³ம்பீ⁴ரபா⁴வங் வா அகு³ணவஸேன உத்தானபா⁴வங் வா. ஓவட்டிகஸாரங் கத்வாதி ஓவட்டிகாய க³ஹேதப்³ப³ஸாரவத்து²ங் கத்வா. லோகனிஸ்ஸரணப⁴வோக்கந்திபஞ்ஹந்தி லோகதோ நிஸ்ஸடபா⁴வபஞ்ஹஞ்சேவ ஆதி³தோ ப⁴வோக்கமனபஞ்ஹஞ்ச. ஸத்து² ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தங் புச்ச²ந்தோ ஹி ‘‘கிங் ப⁴வங் கோ³தமோ ஸப்³ப³லோகதோ நிஸ்ஸடோ, ஸப்³ப³ஸத்தேஹி ச ஜெட்டோ²’’தி? புச்ச²தி நாம. யதா² ஹி ஸத்து² ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தாய லோகதோ நிஸ்ஸடதா விஞ்ஞாயதி, ஏவங் ஸப்³ப³ஸத்தேஹி ஜெட்ட²பா⁴வதோ ஸெட்ட²பா⁴வதோ. ஸ்வாயமத்தோ² அக்³க³பஸாத³ஸுத்தாதீ³ஹி (இதிவு॰ 90; அ॰ நி॰ 4.34) விபா⁴வேதப்³போ³. கத²ங் பன ஸம்பு³த்³த⁴தா விஞ்ஞாயதீதி? அவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனதோ. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன விஸுத்³தி⁴மக்³க³ஸங்வண்ணனாதீ³ஸு (விஸுத்³தி⁴॰ மஹாடீ॰ 1.124) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³.
Suyyamānasukhatoti āpāthamadhurataṃ āha, anussariyamānasukhatoti vimaddaramaṇīyataṃ. Byañjanaparisuddhatāyāti sabhāvaniruttibhāvena tassā kathāya vacanacāturiyamāha, atthaparisuddhatāyāti atthassa nirupakkilesataṃ. Anekehi pariyāyehīti anekehi kāraṇehi. Adiṭṭhattāti upasaṅkamanavasena adiṭṭhattā. Guṇāguṇavasenāti guṇavasena gambhīrabhāvaṃ vā aguṇavasena uttānabhāvaṃ vā. Ovaṭṭikasāraṃ katvāti ovaṭṭikāya gahetabbasāravatthuṃ katvā. Lokanissaraṇabhavokkantipañhanti lokato nissaṭabhāvapañhañceva ādito bhavokkamanapañhañca. Satthu sammāsambuddhataṃ pucchanto hi ‘‘kiṃ bhavaṃ gotamo sabbalokato nissaṭo, sabbasattehi ca jeṭṭho’’ti? Pucchati nāma. Yathā hi satthu sammāsambuddhatāya lokato nissaṭatā viññāyati, evaṃ sabbasattehi jeṭṭhabhāvato seṭṭhabhāvato. Svāyamattho aggapasādasuttādīhi (itivu. 90; a. ni. 4.34) vibhāvetabbo. Kathaṃ pana sambuddhatā viññāyatīti? Aviparītadhammadesanato. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimaggasaṃvaṇṇanādīsu (visuddhi. mahāṭī. 1.124) vuttanayena veditabbo.
ராஜா ஸத்து² அவிபரீதத⁴ம்மதே³ஸனங் அஜானந்தோ ததோ ஏவஸ்ஸ ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அஸத்³த³ஹந்தோ ‘‘வுட்³ட⁴தரேஸுபி சிரபப்³ப³ஜிதேஸு ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴பா⁴வே அலப்³ப⁴மானே தப்³பி³பரீதே கத²ங் லப்³பெ⁴ய்யா’’தி மஞ்ஞமானோ ‘‘கிங் பன ப⁴வங் கோ³தமோ’’திஆதி³ங் வக்க²தி. ராஜா அத்தனோ லத்³தி⁴யா ந புச்ச²தி அத்தனோ ஸம்முகா² தேஹி அஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴பா⁴வஸ்ஸேவ படிஞ்ஞாதத்தா. யஸ்மா தே முஸாவாதி³தாய அத்தனோ உபட்டா²காதீ³னங் ‘‘பு³த்³தா⁴ மய’’ந்தி படிஜானிங்ஸு, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘லோகே மஹாஜனேன க³ஹிதபடிஞ்ஞாவஸேன புச்ச²தீ’’தி. ஸ்வாயமத்தோ² ஆக³மிஸ்ஸதி. பு³த்³த⁴ஸீஹனாத³ந்தி பு³த்³தா⁴னங் ஏவ ஆவேணிகங் ஸீஹனாத³ங். காமங் மக்³க³ஞாணபத³ட்டா²னங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், ஸம்போ³தி⁴ஞாணே பன க³ஹிதே தங் அத்த²தோ க³ஹிதமேவ ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸங்கா²தங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴’’ந்தி.
Rājā satthu aviparītadhammadesanaṃ ajānanto tato evassa sammāsambodhiṃ asaddahanto ‘‘vuḍḍhataresupi cirapabbajitesu sammāsambuddhabhāve alabbhamāne tabbiparīte kathaṃ labbheyyā’’ti maññamāno ‘‘kiṃ pana bhavaṃ gotamo’’tiādiṃ vakkhati. Rājā attano laddhiyā na pucchati attano sammukhā tehi asammāsambuddhabhāvasseva paṭiññātattā. Yasmā te musāvāditāya attano upaṭṭhākādīnaṃ ‘‘buddhā maya’’nti paṭijāniṃsu, tasmā vuttaṃ ‘‘loke mahājanena gahitapaṭiññāvasena pucchatī’’ti. Svāyamattho āgamissati. Buddhasīhanādanti buddhānaṃ eva āveṇikaṃ sīhanādaṃ. Kāmaṃ maggañāṇapadaṭṭhānaṃ sabbaññutaññāṇaṃ, sambodhiñāṇe pana gahite taṃ atthato gahitameva hotīti vuttaṃ ‘‘sabbaññutaññāṇasaṅkhātaṃ sammāsambodhi’’nti.
பப்³ப³ஜ்ஜூபக³மனேனாதி யாய காயசி பப்³ப³ஜ்ஜாய உபக³மனமத்தேன ஸமணா, ந ஸமிதபாபதாய. ஜாதிவஸேனாதி ஜாதிமத்தேன ப்³ராஹ்மணா, ந பா³ஹிதபாபதாய. பப்³ப³ஜிதஸமூஹஸங்கா²தோ ஸங்கோ⁴தி பப்³ப³ஜிதஸமூஹதாமத்தேன ஸங்கோ⁴, ந நிய்யானிகதி³ட்டி²விஸுத்³த⁴ஸீலஸாமஞ்ஞவஸேன ஸங்ஹதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏதேஸங் அத்தீ²தி ஏதேஸங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபடிஞ்ஞாதானங் பரிவாரபூ⁴தோ அத்தி². ஸ்வேவாதி பப்³ப³ஜிதஸமூஹஸங்கா²தோ ஏவ. கேசி பன ‘‘பப்³ப³ஜிதஸமூஹவஸேன. ஸங்கி⁴னோ, க³ஹட்ட²ஸமூஹவஸேன க³ணினோ’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தங் க³ணே ஏவ லோகே ஸங்க⁴ஸத்³த³ஸ்ஸ நிருள்ஹத்தா. ஆசாரஸிக்கா²பனவஸேனாதி அசேலகவதசரியாதி³-ஆசாரஸிக்கா²பனவஸேன. பாகடாதி ஸங்கீ⁴ஆதி³பா⁴வேன பகாஸிதா. ‘‘அப்பிச்சா²’’தி வத்வா தத்த² லப்³ப⁴மானங் அப்பிச்ச²தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிச்ச²தாய வத்த²ம்பி ந நிவாஸெந்தீ’’தி வுத்தங். ந ஹி தேஸு ஸாஸனிகேஸு விய ஸந்தகு³ணனிகு³ஹனா அப்பிச்சா² லப்³ப⁴தீதி. யஸோதி கித்திஸத்³தோ³. தரந்தி ஏதேன ஸங்ஸாரோக⁴ந்தி ஏவங் ஸம்மதத்தா தித்த²ங் வுச்சதி லத்³தீ⁴தி ஆஹ ‘‘தித்த²கராதி லத்³தி⁴கரா’’தி. ஸாது⁴ஸம்மதாதி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்மதா, ந ஸாதூ⁴ஹி ஸம்மதாதி ஆஹ ‘‘ஸந்தோ…பே॰… புது²ஜ்ஜனஸ்ஸா’’தி.
Pabbajjūpagamanenāti yāya kāyaci pabbajjāya upagamanamattena samaṇā, na samitapāpatāya. Jātivasenāti jātimattena brāhmaṇā, na bāhitapāpatāya. Pabbajitasamūhasaṅkhāto saṅghoti pabbajitasamūhatāmattena saṅgho, na niyyānikadiṭṭhivisuddhasīlasāmaññavasena saṃhatattāti adhippāyo. Etesaṃ atthīti etesaṃ sabbaññupaṭiññātānaṃ parivārabhūto atthi. Svevāti pabbajitasamūhasaṅkhāto eva. Keci pana ‘‘pabbajitasamūhavasena. Saṅghino, gahaṭṭhasamūhavasena gaṇino’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattaṃ gaṇe eva loke saṅghasaddassa niruḷhattā. Ācārasikkhāpanavasenāti acelakavatacariyādi-ācārasikkhāpanavasena. Pākaṭāti saṅghīādibhāvena pakāsitā. ‘‘Appicchā’’ti vatvā tattha labbhamānaṃ appicchataṃ dassetuṃ ‘‘apicchatāya vatthampi na nivāsentī’’ti vuttaṃ. Na hi tesu sāsanikesu viya santaguṇaniguhanā appicchā labbhatīti. Yasoti kittisaddo. Taranti etena saṃsāroghanti evaṃ sammatattā titthaṃ vuccati laddhīti āha ‘‘titthakarāti laddhikarā’’ti. Sādhusammatāti ‘‘sādhū’’ti sammatā, na sādhūhi sammatāti āha ‘‘santo…pe… puthujjanassā’’ti.
கப்பகோலாஹலந்தி கப்பதோ கோலாஹலங், ‘‘கப்புட்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தே³வபுத்தேஹி உக்³கோ⁴ஸிதமஹாஸத்³தோ³. இமேதி பூரணாத³யோ. பு³த்³த⁴கோலாஹலந்தி தே³வதாஹி கோ⁴ஸிதங் பு³த்³த⁴கோலாஹலங். பயிருபாஸித்வாதி புரிஸஸுதிபரம்பராய ஸுத்வா. சிந்தாமணிவிஜ்ஜா நாம பரசித்தஜானாபனவிஜ்ஜா. ஸா கேவட்டஸுத்தே ‘‘மணிகா’’தி ஆக³தா, ஆதி³-ஸத்³தே³ன க³ந்தா⁴ரிஸம்ப⁴வவிஜ்ஜாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தத்த² க³ந்தா⁴ரியா விகுப்³ப³னங் த³ஸ்ஸேதி. அத்தபா⁴வேதி ஸரீரே. ராஜுஸ்மாதி ராஜதேஜோ.
Kappakolāhalanti kappato kolāhalaṃ, ‘‘kappuṭṭhānaṃ bhavissatī’’ti devaputtehi ugghositamahāsaddo. Imeti pūraṇādayo. Buddhakolāhalanti devatāhi ghositaṃ buddhakolāhalaṃ. Payirupāsitvāti purisasutiparamparāya sutvā. Cintāmaṇivijjā nāma paracittajānāpanavijjā. Sā kevaṭṭasutte ‘‘maṇikā’’ti āgatā, ādi-saddena gandhārisambhavavijjādiṃ saṅgaṇhāti. Tattha gandhāriyā vikubbanaṃ dasseti. Attabhāveti sarīre. Rājusmāti rājatejo.
ஸுக்கத⁴ம்மோதி அனவஜ்ஜத⁴ம்மோ நிக்கிலேஸதா. இத³ங் க³ஹெத்வாதி இத³ங் பரம்முகா² ‘‘மயங் பு³த்³தா⁴’’தி வத்வா அத்தனோ ஸம்முகா² ‘‘ந மயங் பு³த்³தா⁴’’தி தேஹி வுத்தவசனங் க³ஹெத்வா. ஏவமாஹாதி ‘‘யேபி தே, போ⁴ கோ³தம…பே॰… நவோ ச பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி ஏவங் அவோச. அத்தனோ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வாதி ‘‘ந மயங் பு³த்³தா⁴’’தி தேஸங் அத்தனோ புரதோ பவத்திதங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா. ஈதி³ஸே டா²னே கிங்-ஸத்³தோ³ படிஸேத⁴வாசகோ ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘கிந்தி படிக்கே²பவசன’’ந்தி, கஸ்மா படிஜானாதீதி அத்தோ²?
Sukkadhammoti anavajjadhammo nikkilesatā. Idaṃ gahetvāti idaṃ parammukhā ‘‘mayaṃ buddhā’’ti vatvā attano sammukhā ‘‘na mayaṃ buddhā’’ti tehi vuttavacanaṃ gahetvā. Evamāhāti ‘‘yepi te, bho gotama…pe… navo ca pabbajjāyā’’ti evaṃ avoca. Attano paṭiññaṃ gahetvāti ‘‘na mayaṃ buddhā’’ti tesaṃ attano purato pavattitaṃ paṭiññaṃ gahetvā. Īdise ṭhāne kiṃ-saddo paṭisedhavācako hotīti vuttaṃ ‘‘kinti paṭikkhepavacana’’nti, kasmā paṭijānātīti attho?
ந உஞ்ஞாதப்³பா³தி ந க³ரஹிதப்³பா³. க³ரஹத்தோ² ஹி அயங் உ-ஸத்³தோ³. ‘‘த³ஹரோ’’தி அதி⁴கதத்தா வக்க²மானத்தா ச ‘‘க²த்தியோதி ராஜகுமாரோ’’தி வுத்தங். உரஸா க³ச்ச²தீதி உரகோ³, யோ கோசி ஸப்போ, இத⁴ பன அதி⁴ப்பேதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஆஸீவிஸோ’’தி ஆஹ. ஸீலவந்தங் பப்³ப³ஜிதங் த³ஸ்ஸேதி ஸாமஞ்ஞதோ ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி வத³ந்தோ. இத⁴ பன யஸ்மா ‘‘ப⁴வம்பி நோ கோ³தமோ’’திஆதி³னா ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸி, தஸ்மா ப⁴க³வா அத்தானங் அப்³ப⁴ந்தரங் அகாஸி. யதி³பி விஸேஸோ ஸாமஞ்ஞஜோதனாய விபா⁴விதோ ஹோதி, ஸங்ஸயுப்பத்திதீ³பகங் நோதி வுத்தக்³க³ஹணங் பன தங் பரிச்சி²ஜ்ஜதீதி. தேனாஹ ‘‘தே³ஸனாகுஸலதாயா’’திஆதி³. இதா³னி அவஞ்ஞாபரிப⁴வே பயோக³தோ விபா⁴வேதுங் ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அசித்தீகதாகாரவஸேன அவஞ்ஞாய பாகடபா⁴வோ, வம்ப⁴னவஸேன பரிப⁴வஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயேன காயபயோக³வஸேன அவஞ்ஞா த³ஸ்ஸிதா, வசீபயோக³வஸேன பரிப⁴வோ, உப⁴யங் பன உப⁴யத்தா²பி பபே⁴த³தோ க³ஹிதங், அவஞ்ஞபரிப⁴வானங் த்³வின்னம்பி உப⁴யத்த² பரிக்³க³ஹோ. தங் ஸப்³ப³ம்பீதி தங் அவஞ்ஞாதி³ ஸப்³ப³ம்பி. சதூஸுபி தங் ந காதப்³ப³மேவ ஸம்பதி ஆயதிஞ்ச அனத்தா²வஹத்தா.
Na uññātabbāti na garahitabbā. Garahattho hi ayaṃ u-saddo. ‘‘Daharo’’ti adhikatattā vakkhamānattā ca ‘‘khattiyoti rājakumāro’’ti vuttaṃ. Urasā gacchatīti urago, yo koci sappo, idha pana adhippetaṃ dassetuṃ ‘‘āsīviso’’ti āha. Sīlavantaṃ pabbajitaṃ dasseti sāmaññato ‘‘bhikkhū’’ti vadanto. Idha pana yasmā ‘‘bhavampi no gotamo’’tiādinā bhagavantaṃ uddissa kathaṃ samuṭṭhāpesi, tasmā bhagavā attānaṃ abbhantaraṃ akāsi. Yadipi viseso sāmaññajotanāya vibhāvito hoti, saṃsayuppattidīpakaṃ noti vuttaggahaṇaṃ pana taṃ paricchijjatīti. Tenāha ‘‘desanākusalatāyā’’tiādi. Idāni avaññāparibhave payogato vibhāvetuṃ ‘‘ettha cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha acittīkatākāravasena avaññāya pākaṭabhāvo, vambhanavasena paribhavassāti adhippāyena kāyapayogavasena avaññā dassitā, vacīpayogavasena paribhavo, ubhayaṃ pana ubhayatthāpi pabhedato gahitaṃ, avaññaparibhavānaṃ dvinnampi ubhayattha pariggaho. Taṃ sabbampīti taṃ avaññādi sabbampi. Catūsupi taṃ na kātabbameva sampati āyatiñca anatthāvahattā.
தத³த்த²தீ³பனாதி தஸ்ஸ ஆதி³தோ வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ தீ³பனா. விஸேஸத்த²தீ³பனாதி ததோ விஸிட்ட²த்த²தீ³பனா . கெ²த்தானங் அதி⁴பதீதி க²த்தியோதி நிருத்தினயேன ஸத்³த³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. கெ²த்ததோ விவாதா³ ஸத்தே தாயதீதி க²த்தியோதி லோகியா கத²யந்தி. ‘‘மஹாஸம்மதோ, க²த்தியோ, ராஜா’’தி ஏவமாக³தேஸு இமேஸு து³தியங். அக்க²ரந்தி ஸமஞ்ஞா. ஸா ஹி உத³யப்³ப³யாபா⁴வதோ ‘‘ந கதா³சி க²ரதீதி அக்க²ர’’ந்தி வுத்தா. தேனாஹ ‘‘நாமகொ³த்தங் ந ஜீரதீ’’தி. ஜாதிஸம்பன்னந்தி ஸம்பன்னஜாதிங் அதிவிஸுத்³த⁴ஜாதிங். தீணி குலானீதி ப்³ராஹ்மணவெஸ்ஸஸுத்³த³குலானி. அதிக்கமித்வாதி அத்தனோ ஜாதிஸம்பத்தியா அபி⁴ப⁴வித்வா.
Tadatthadīpanāti tassa ādito vuttassa atthassa dīpanā. Visesatthadīpanāti tato visiṭṭhatthadīpanā . Khettānaṃ adhipatīti khattiyoti niruttinayena saddasiddhi veditabbā. Khettato vivādā satte tāyatīti khattiyoti lokiyā kathayanti. ‘‘Mahāsammato, khattiyo, rājā’’ti evamāgatesu imesu dutiyaṃ. Akkharanti samaññā. Sā hi udayabbayābhāvato ‘‘na kadāci kharatīti akkhara’’nti vuttā. Tenāha ‘‘nāmagottaṃ na jīratī’’ti. Jātisampannanti sampannajātiṃ ativisuddhajātiṃ. Tīṇi kulānīti brāhmaṇavessasuddakulāni. Atikkamitvāti attano jātisampattiyā abhibhavitvā.
கேவலங் நாமபத³ங் வுத்தங் ஆக்²யாதபத³ங் அபெக்க²தேவாதி ஆஹ ‘‘டா²னங் ஹீதி காரணங் விஜ்ஜதீ’’தி. உத்³த⁴டத³ண்டே³னாதி ஸமந்ததோ உப்³ப⁴தேன த³ண்டே³ன ஸாஸனேன, ப³லவங் உபக்கமங் க³ருகங் ராஜானம்பி. தங் க²த்தியங் பரிவஜ்ஜெய்யாதி க²த்தியங் அவஞ்ஞாபரிப⁴வகரணதோ வஜ்ஜெய்ய. தேனாஹ ‘‘ந க⁴ட்டெய்யா’’தி.
Kevalaṃ nāmapadaṃ vuttaṃ ākhyātapadaṃ apekkhatevāti āha ‘‘ṭhānaṃ hīti kāraṇaṃ vijjatī’’ti. Uddhaṭadaṇḍenāti samantato ubbhatena daṇḍena sāsanena, balavaṃ upakkamaṃ garukaṃ rājānampi. Taṃ khattiyaṃ parivajjeyyāti khattiyaṃ avaññāparibhavakaraṇato vajjeyya. Tenāha ‘‘na ghaṭṭeyyā’’ti.
உரக³ஸ்ஸ ச நானாவித⁴வண்ணக்³க³ஹணே காரணங் வத³தி ‘‘யேன யேன ஹீ’’திஆதி³னா. ப³ஹுப⁴க்க²ந்தி மஹாப⁴க்க²ங் ஸப்³ப³ப⁴க்க²கா²த³கங். பாவகங் ஸோத⁴னத்தே²ன அஸுத்³த⁴ஸ்ஸபி த³ஹனேன. ஸோதி மக்³கோ³. கண்ஹோ வத்தனீ இமஸ்ஸாதி கண்ஹவத்தனீ. மஹந்தோ அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ ஹுத்வா. யாவப்³ரஹ்மலோகப்பமாணோதி கப்பவுட்டா²னகாலே அரஞ்ஞே அக்³கி³னா க³ஹிதே காலந்தரே ஏவ கட்ட²திணருக்கா²தி³ஸம்ப⁴வோதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஜாயந்தி தத்த² பாரோஹா’’தி பாளியங் வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்தா²’’திஆதி³மாஹ.
Uragassa ca nānāvidhavaṇṇaggahaṇe kāraṇaṃ vadati ‘‘yena yena hī’’tiādinā. Bahubhakkhanti mahābhakkhaṃ sabbabhakkhakhādakaṃ. Pāvakaṃ sodhanatthena asuddhassapi dahanena. Soti maggo. Kaṇho vattanī imassāti kaṇhavattanī. Mahanto aggikkhandho hutvā. Yāvabrahmalokappamāṇoti kappavuṭṭhānakāle araññe agginā gahite kālantare eva kaṭṭhatiṇarukkhādisambhavoti dassetuṃ ‘‘jāyanti tattha pārohā’’ti pāḷiyaṃ vuttanti dassento ‘‘tatthā’’tiādimāha.
ட³ஹிதுங் ந ஸக்கோதி பச்சக்கோஸனாதி³னா. வினஸ்ஸந்தி ஸமணதேஜஸா வினாஸிதத்தா. ‘‘ந தஸ்ஸா’’தி எத்த² ந-காரங் ‘‘விந்த³ரே’’தி எத்த² ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ந விந்த³ந்தீ’’தி. வத்து²மத்தாவஸிட்டோ²தி டா²னமேவ நேஸங் அவஸிஸ்ஸதி, ஸயங் பன ஸப்³ப³ஸோ ஸஹ த⁴னேன வினஸ்ஸந்தீதி அத்தோ².
Ḍahituṃ na sakkoti paccakkosanādinā. Vinassanti samaṇatejasā vināsitattā. ‘‘Na tassā’’ti ettha na-kāraṃ ‘‘vindare’’ti ettha ānetvā sambandhitabbanti āha ‘‘na vindantī’’ti. Vatthumattāvasiṭṭhoti ṭhānameva nesaṃ avasissati, sayaṃ pana sabbaso saha dhanena vinassantīti attho.
‘‘ஸம்மதே³வ ஸமாசரே’’தி எத்த² யதா² ராஜாதீ³ஸு ஸம்மா ஸமாசரெய்ய, தங் விபா⁴கே³ன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘க²த்தியங் தாவா’’திஆதி³மாஹ. தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. திஸ்ஸோ குலஸம்பத்தியோதி க²த்திய-ப்³ராஹ்மணக³ஹபதி-மஹாஸாலகுலானி வத³தி. பஞ்ச ரூபிப்³ரஹ்மலோகே, சத்தாரோ அரூபீப்³ரஹ்மலோகேதி ஏவங் நவ ப்³ரஹ்மலோகே கம்மப⁴வவிபா⁴கே³ன, ஸேஸானங் க³ணனானங் உபபத்திப⁴வவிபா⁴கே³ன.
‘‘Sammadeva samācare’’ti ettha yathā rājādīsu sammā samācareyya, taṃ vibhāgena dassento ‘‘khattiyaṃ tāvā’’tiādimāha. Taṃ suviññeyyameva. Tisso kulasampattiyoti khattiya-brāhmaṇagahapati-mahāsālakulāni vadati. Pañca rūpibrahmaloke, cattāro arūpībrahmaloketi evaṃ nava brahmaloke kammabhavavibhāgena, sesānaṃ gaṇanānaṃ upapattibhavavibhāgena.
அபி⁴க்கந்தந்தி அதிவிய கமனீயங். ஸா பனஸ்ஸா கந்ததா அதிவிய இட்ட²தாய மனவட்³ட⁴னதாய ஸோப⁴னதாயாதி ஆஹ ‘‘அதிஇட்ட²ங் அதிமனாபங் அதிஸுந்த³ரந்தி அத்தோ²’’தி. ‘‘அபி⁴க்கந்த’’ந்தி வசனங் அபெக்கி²த்வா நபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ, வசனங் பன ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனாதி ததா² வுத்தங். அத்த²மத்தத³ஸ்ஸனங் வா ஏதங், தஸ்மா அத்த²வஸேன லிங்க³விப⁴த்திவிபரிணாமோ வேதி³தப்³போ³. து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ.
Abhikkantanti ativiya kamanīyaṃ. Sā panassā kantatā ativiya iṭṭhatāya manavaḍḍhanatāya sobhanatāyāti āha ‘‘atiiṭṭhaṃ atimanāpaṃ atisundaranti attho’’ti. ‘‘Abhikkanta’’nti vacanaṃ apekkhitvā napuṃsakaniddeso, vacanaṃ pana bhagavato dhammadesanāti tathā vuttaṃ. Atthamattadassanaṃ vā etaṃ, tasmā atthavasena liṅgavibhattivipariṇāmo veditabbo. Dutiyapadepi eseva nayo.
அதோ⁴முக²ட²பிதந்தி கேனசி அதோ⁴முக²ங் ட²பிதங். ஹெட்டா²முக²ஜாதந்தி ஸபா⁴வேனேவ ஹெட்டா²முக²ங் ஜாதங். உக்³கா⁴டெய்யாதி விவடங் கரெய்ய. ஹத்தே² க³ஹெத்வாதி ‘‘புரத்தா²பி⁴முகோ² உத்தராபி⁴முகோ² வா க³ச்சா²’’திஆதீ³னி அவத்வா ஹத்தே² க³ஹெத்வா நிஸ்ஸந்தே³ஹங் கத்வா ‘‘ஏஸ மக்³கோ³’’தி ஏவங் வத்வா ‘‘க³ச்சா²’’தி வதெ³ய்ய. காளபக்க²சாதுத்³த³ஸீதி காளபக்கே² சாதுத்³த³ஸீ. நிக்குஜ்ஜிதங் உக்குஜ்ஜெய்யாதி ஆதெ⁴ய்யஸ்ஸ அனாதா⁴ரபூ⁴தங் பா⁴ஜனங் தஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வாபாத³னவஸேன உக்குஜ்ஜெய்ய. அஞ்ஞாணஸ்ஸ அபி⁴முக²த்தா ஹெட்டா²முக²ஜாததாய ஸத்³த⁴ம்மவிமுக²ங், ததோ ஏவ அதோ⁴முக²பா⁴வேன அஸத்³த⁴ம்மே பதிதந்தி ஏவங் பத³த்³வயங் யதா²ரஹங் யோஜேதப்³ப³ங், ந யதா²ஸங்க²யங். காமங் காமச்ச²ந்தா³த³யோபி படிச்சா²த³கா, மிச்சா²தி³ட்டி² பன ஸவிஸேஸங் படிச்சா²தி³காதி ஆஹ ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²க³ஹனபடிச்ச²ன்ன’’ந்தி. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²பரமாஹங், பி⁴க்க²வே, வஜ்ஜங் வதா³மீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.310). ஸப்³பா³பாயகா³மிமக்³கோ³ கும்மக்³கோ³ ‘‘குச்சி²தோ மக்³கோ³’’தி கத்வா. ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னங் உஜுபடிபக்க²தாய மிச்சா²தி³ட்டி²ஆத³யோ அட்ட² மிச்ச²த்தத⁴ம்மா மிச்சா²மக்³கோ³. தேனேவ ஹி தது³ப⁴யபடிபக்க²தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸக்³க³மொக்க²மக்³க³ங் ஆவிகரொந்தேனா’’தி வுத்தங். ஸப்பிஆதி³ஸன்னிஸ்ஸயோ பதீ³போ ந ததா² உஜ்ஜலோ, யதா² தேலஸன்னிஸ்ஸயோதி தேலபஜ்ஜோதக்³க³ஹணங். ஏதேஹி பரியாயேஹீதி ஏதேஹி நிக்குஜ்ஜிதுக்குஜ்ஜனபடிச்ச²ன்னவிவரணாதி³உபமோபமிதப்³ப³ப்பகாரேஹி.
Adhomukhaṭhapitanti kenaci adhomukhaṃ ṭhapitaṃ. Heṭṭhāmukhajātanti sabhāveneva heṭṭhāmukhaṃ jātaṃ. Ugghāṭeyyāti vivaṭaṃ kareyya. Hatthe gahetvāti ‘‘puratthābhimukho uttarābhimukho vā gacchā’’tiādīni avatvā hatthe gahetvā nissandehaṃ katvā ‘‘esa maggo’’ti evaṃ vatvā ‘‘gacchā’’ti vadeyya. Kāḷapakkhacātuddasīti kāḷapakkhe cātuddasī. Nikkujjitaṃ ukkujjeyyāti ādheyyassa anādhārabhūtaṃ bhājanaṃ tassa ādhārabhāvāpādanavasena ukkujjeyya. Aññāṇassa abhimukhattā heṭṭhāmukhajātatāya saddhammavimukhaṃ, tato eva adhomukhabhāvena asaddhamme patitanti evaṃ padadvayaṃ yathārahaṃ yojetabbaṃ, na yathāsaṅkhayaṃ. Kāmaṃ kāmacchandādayopi paṭicchādakā, micchādiṭṭhi pana savisesaṃ paṭicchādikāti āha ‘‘micchādiṭṭhigahanapaṭicchanna’’nti. Tenāha bhagavā – ‘‘micchādiṭṭhiparamāhaṃ, bhikkhave, vajjaṃ vadāmī’’ti (a. ni. 1.310). Sabbāpāyagāmimaggo kummaggo ‘‘kucchito maggo’’ti katvā. Sammādiṭṭhiādīnaṃ ujupaṭipakkhatāya micchādiṭṭhiādayo aṭṭha micchattadhammā micchāmaggo. Teneva hi tadubhayapaṭipakkhataṃ sandhāya ‘‘saggamokkhamaggaṃ āvikarontenā’’ti vuttaṃ. Sappiādisannissayo padīpo na tathā ujjalo, yathā telasannissayoti telapajjotaggahaṇaṃ. Etehi pariyāyehīti etehi nikkujjitukkujjanapaṭicchannavivaraṇādiupamopamitabbappakārehi.
பஸன்னாகாரந்தி பஸன்னேஹி காதப்³ப³ங் ஸக்காரங். ஸரணந்தி படிஸரணங் பராயணங். அஜ்ஜதாதி அஜ்ஜாதி பத³ஸ்ஸ வட்³ட⁴னமத்தங் ஹெத்த² தா-ஸத்³தோ³ யதா² ‘‘தே³வதா’’தி. பாணேஹி உபேதந்தி பாணேஹி ஸஹ ஸரணங் உபேதங். ‘‘யாவ மே பாணா த⁴ரந்தி, தாவ ஸரணங் க³தமேவ மங் தா⁴ரேதூ’’தி ஆபாணகோடிகங் அத்தனோ ஸரணக³மனங் பவேதே³தி. தேனாஹ ‘‘யாவ மே’’திஆதி³. யங் பனெத்த² அத்த²தோ அவிப⁴த்தங், தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Pasannākāranti pasannehi kātabbaṃ sakkāraṃ. Saraṇanti paṭisaraṇaṃ parāyaṇaṃ. Ajjatāti ajjāti padassa vaḍḍhanamattaṃ hettha tā-saddo yathā ‘‘devatā’’ti. Pāṇehi upetanti pāṇehi saha saraṇaṃ upetaṃ. ‘‘Yāva me pāṇā dharanti, tāva saraṇaṃ gatameva maṃ dhāretū’’ti āpāṇakoṭikaṃ attano saraṇagamanaṃ pavedeti. Tenāha ‘‘yāva me’’tiādi. Yaṃ panettha atthato avibhattaṃ, taṃ suviññeyyameva.
த³ஹரஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Daharasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. த³ஹரஸுத்தங் • 1. Daharasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. த³ஹரஸுத்தவண்ணனா • 1. Daharasuttavaṇṇanā