Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના

    11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā

    ૮૦૦-૮૦૧. ઇદાનિ દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘યદિ પટિગ્ગાહકતો દક્ખિણા વિસુજ્ઝેય્ય, મહપ્ફલા ભવેય્ય. દાયકેન દાનં દિન્નં, પટિગ્ગાહકેન વિપાકો નિબ્બત્તિતોતિ અઞ્ઞો અઞ્ઞસ્સ કારકો ભવેય્ય, પરંકતં સુખદુક્ખં આપજ્જેય્ય, અઞ્ઞો કરેય્ય, અઞ્ઞો પટિસંવેદેય્ય. તસ્મા દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો, દાયકસ્સેવ ચિત્તવિસુદ્ધિ વિપાકદાયિકા હોતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ ઉત્તરાપથકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. આહુનેય્યાતિઆદિ ‘‘યદિ પટિગ્ગાહકતો દાનં ન વિસુજ્ઝેય્ય, કિમસ્સ આહુનેય્યાદિભાવો કરેય્યા’’તિ દસ્સનત્થં વુત્તં. અઞ્ઞો અઞ્ઞસ્સ કારકોતિ યદિ દાયકસ્સ દાનચેતના પટિગ્ગાહકેન કતા ભવેય્ય, યુત્તરૂપં સિયા. તસ્સ પન દાનચેતના પરિસુદ્ધા પટિગ્ગાહકસઙ્ખાતં વત્થું પટિચ્ચ મહાવિપાકટ્ઠેન વિસુજ્ઝતિ, તસ્મા અચોદના એસા ‘‘પટિગ્ગાહકતો દાનં વિસુજ્ઝતી’’તિ.

    800-801. Idāni dakkhiṇāvisuddhikathā nāma hoti. Tattha ‘‘yadi paṭiggāhakato dakkhiṇā visujjheyya, mahapphalā bhaveyya. Dāyakena dānaṃ dinnaṃ, paṭiggāhakena vipāko nibbattitoti añño aññassa kārako bhaveyya, paraṃkataṃ sukhadukkhaṃ āpajjeyya, añño kareyya, añño paṭisaṃvedeyya. Tasmā dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato, dāyakasseva cittavisuddhi vipākadāyikā hotī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi uttarāpathakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Āhuneyyātiādi ‘‘yadi paṭiggāhakato dānaṃ na visujjheyya, kimassa āhuneyyādibhāvo kareyyā’’ti dassanatthaṃ vuttaṃ. Añño aññassa kārakoti yadi dāyakassa dānacetanā paṭiggāhakena katā bhaveyya, yuttarūpaṃ siyā. Tassa pana dānacetanā parisuddhā paṭiggāhakasaṅkhātaṃ vatthuṃ paṭicca mahāvipākaṭṭhena visujjhati, tasmā acodanā esā ‘‘paṭiggāhakato dānaṃ visujjhatī’’ti.

    દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના.

    Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā.

    સત્તરસમો વગ્ગો.

    Sattarasamo vaggo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૭૬) ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા • (176) 11. Dakkhiṇāvisuddhikathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact