Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના

    11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā

    ૮૦૦-૮૦૧. પટિગ્ગાહકનિરપેક્ખાતિ પટિગ્ગાહકસ્સ ગુણવિસેસનિરપેક્ખા, તસ્સ દક્ખિણેય્યભાવેન વિનાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘પટિગ્ગાહકેન પચ્ચયભૂતેન વિના’’તિ. સચ્ચમેતન્તિ લદ્ધિકિત્તનેન વુત્તભાવમેવ પટિજાનાતિ. પટિગ્ગાહકસ્સ વિપાકનિબ્બત્તનં દાનચેતનાય મહાફલતા. પચ્ચયભાવોયેવ હિ તસ્સ, ન તસ્સા કારણત્તં. તેનાહ ‘‘દાનચેતનાનિબ્બત્તનેન યદિ ભવેય્યા’’તિઆદિ.

    800-801. Paṭiggāhakanirapekkhāti paṭiggāhakassa guṇavisesanirapekkhā, tassa dakkhiṇeyyabhāvena vināti attho. Tenāha ‘‘paṭiggāhakenapaccayabhūtena vinā’’ti. Saccametanti laddhikittanena vuttabhāvameva paṭijānāti. Paṭiggāhakassa vipākanibbattanaṃ dānacetanāya mahāphalatā. Paccayabhāvoyeva hi tassa, na tassā kāraṇattaṃ. Tenāha ‘‘dānacetanānibbattanena yadi bhaveyyā’’tiādi.

    દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    સત્તરસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattarasamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૭૬) ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા • (176) 11. Dakkhiṇāvisuddhikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact