Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    409. த³ள்ஹத⁴ம்மஜாதகங் (7-2-4)

    409. Daḷhadhammajātakaṃ (7-2-4)

    98.

    98.

    அஹங் சே த³ள்ஹத⁴ம்மஸ்ஸ 1, வஹந்தி நாபி⁴ராத⁴யிங்;

    Ahaṃ ce daḷhadhammassa 2, vahanti nābhirādhayiṃ;

    த⁴ரந்தீ உரஸி ஸல்லங், யுத்³தே⁴ விக்கந்தசாரினீ.

    Dharantī urasi sallaṃ, yuddhe vikkantacārinī.

    99.

    99.

    நூன ராஜா ந ஜானாதி 3, மம விக்கமபோரிஸங்;

    Nūna rājā na jānāti 4, mama vikkamaporisaṃ;

    ஸங்கா³மே ஸுகதந்தானி, தூ³தவிப்பஹிதானி ச.

    Saṅgāme sukatantāni, dūtavippahitāni ca.

    100.

    100.

    ஸா நூனாஹங் மரிஸ்ஸாமி, அப³ந்து⁴ அபராயினீ 5;

    Sā nūnāhaṃ marissāmi, abandhu aparāyinī 6;

    ததா³ ஹி 7 கும்ப⁴காரஸ்ஸ, தி³ன்னா ச²கணஹாரிகா.

    Tadā hi 8 kumbhakārassa, dinnā chakaṇahārikā.

    101.

    101.

    யாவதாஸீஸதீ போஸோ, தாவதே³வ பவீணதி;

    Yāvatāsīsatī poso, tāvadeva pavīṇati;

    அத்தா²பாயே ஜஹந்தி நங், ஒட்டி²ப்³யாதி⁴ங்வ க²த்தியோ.

    Atthāpāye jahanti naṃ, oṭṭhibyādhiṃva khattiyo.

    102.

    102.

    யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோ, கதத்தோ² நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    Yo pubbe katakalyāṇo, katattho nāvabujjhati;

    அத்தா² தஸ்ஸ பலுஜ்ஜந்தி, யே ஹொந்தி அபி⁴பத்தி²தா.

    Atthā tassa palujjanti, ye honti abhipatthitā.

    103.

    103.

    யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோ, கதத்தோ² மனுபு³ஜ்ஜ²தி;

    Yo pubbe katakalyāṇo, katattho manubujjhati;

    அத்தா² தஸ்ஸ பவட்³ட⁴ந்தி, யே ஹொந்தி அபி⁴பத்தி²தா.

    Atthā tassa pavaḍḍhanti, ye honti abhipatthitā.

    104.

    104.

    தங் வோ வதா³மி ப⁴த்³த³ந்தே 9, யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    Taṃ vo vadāmi bhaddante 10, yāvantettha samāgatā;

    ஸப்³பே³ கதஞ்ஞுனோ ஹோத², சிரங் ஸக்³க³ம்ஹி ட²ஸ்ஸதா²தி.

    Sabbe kataññuno hotha, ciraṃ saggamhi ṭhassathāti.

    த³ள்ஹத⁴ம்மஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Daḷhadhammajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. த³ள்ஹத⁴ம்மாய (பீ॰)
    2. daḷhadhammāya (pī.)
    3. ந ஹ நூன ராஜா ஜானாதி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. na ha nūna rājā jānāti (sī. pī.)
    5. அபராயிணீ (ஸீ॰), அபராயணீ (?)
    6. aparāyiṇī (sī.), aparāyaṇī (?)
    7. ததா² ஹி (பீ॰)
    8. tathā hi (pī.)
    9. ப⁴த்³த³ங் வோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. bhaddaṃ vo (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [409] 4. த³ள்ஹத⁴ம்மஜாதகவண்ணனா • [409] 4. Daḷhadhammajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact