Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૦૯] ૪. દળ્હધમ્મજાતકવણ્ણના

    [409] 4. Daḷhadhammajātakavaṇṇanā

    અહં ચે દળ્હધમ્મસ્સાતિ ઇદં સત્થા કોસમ્બિં નિસ્સાય ઘોસિતારામે વિહરન્તો ઉદેનસ્સ રઞ્ઞો ભદ્દવતિકં હત્થિનિં આરબ્ભ કથેસિ. તસ્સા પન હત્થિનિયા લદ્ધવિધાનઞ્ચ ઉદેનસ્સ રાજવંસો ચ માતઙ્ગજાતકે (જા॰ ૧.૧૫.૧ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. એકદિવસં પન સા હત્થિની નગરા નિક્ખમન્તી ભગવન્તં પાતોવ અરિયગણપરિવુતં અનોમાય બુદ્ધસિરિયા નગરં પિણ્ડાય પવિસન્તં દિસ્વા તથાગતસ્સ પાદમૂલે નિપજ્જિત્વા ‘‘ભગવા સબ્બઞ્ઞુ સબ્બલોકનિત્થરણ ઉદેનો વંસરાજા મં તરુણકાલે કમ્મં નિત્થરિતું સમત્થકાલે ‘ઇમં નિસ્સાય મયા જીવિતઞ્ચ રજ્જઞ્ચ દેવી ચ લદ્ધા’તિ પિયાયિત્વા મહન્તં પરિહારં અદાસિ, સબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કરિત્વા ઠિતટ્ઠાનં ગન્ધેન પરિભણ્ડં કારેત્વા મત્થકે સુવણ્ણતારકખચિતવિતાનં બન્ધાપેત્વા સમન્તા ચિત્રસાણિં પરિક્ખિપાપેત્વા ગન્ધતેલેન દીપં જાલાપેત્વા ધૂમતટ્ટકં ઠપાપેત્વા કરીસછડ્ડનટ્ઠાને સુવણ્ણકટાહં પતિટ્ઠપાપેત્વા મં ચિત્તત્થરણપિટ્ઠે ઠપેસિ, રાજારહઞ્ચ મે નાનગ્ગરસભોજનં દાપેસિ. ઇદાનિ પન મે મહલ્લકકાલે કમ્મં નિત્થરિતું અસમત્થકાલે સબ્બં તં પરિહારં અચ્છિન્દિ, અનાથા નિપ્પચ્ચયા હુત્વા અરઞ્ઞે કેતકાનિ ખાદન્તી જીવામિ, અઞ્ઞં મય્હં પટિસરણં નત્થિ, ઉદેનં મમ ગુણં સલ્લક્ખાપેત્વા પોરાણકપરિહારં મે પટિપાકતિકં કારેથ ભગવા’’તિ પરિદેવમાના તથાગતં યાચિ.

    Ahaṃ cedaḷhadhammassāti idaṃ satthā kosambiṃ nissāya ghositārāme viharanto udenassa rañño bhaddavatikaṃ hatthiniṃ ārabbha kathesi. Tassā pana hatthiniyā laddhavidhānañca udenassa rājavaṃso ca mātaṅgajātake (jā. 1.15.1 ādayo) āvi bhavissati. Ekadivasaṃ pana sā hatthinī nagarā nikkhamantī bhagavantaṃ pātova ariyagaṇaparivutaṃ anomāya buddhasiriyā nagaraṃ piṇḍāya pavisantaṃ disvā tathāgatassa pādamūle nipajjitvā ‘‘bhagavā sabbaññu sabbalokanittharaṇa udeno vaṃsarājā maṃ taruṇakāle kammaṃ nittharituṃ samatthakāle ‘imaṃ nissāya mayā jīvitañca rajjañca devī ca laddhā’ti piyāyitvā mahantaṃ parihāraṃ adāsi, sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā ṭhitaṭṭhānaṃ gandhena paribhaṇḍaṃ kāretvā matthake suvaṇṇatārakakhacitavitānaṃ bandhāpetvā samantā citrasāṇiṃ parikkhipāpetvā gandhatelena dīpaṃ jālāpetvā dhūmataṭṭakaṃ ṭhapāpetvā karīsachaḍḍanaṭṭhāne suvaṇṇakaṭāhaṃ patiṭṭhapāpetvā maṃ cittattharaṇapiṭṭhe ṭhapesi, rājārahañca me nānaggarasabhojanaṃ dāpesi. Idāni pana me mahallakakāle kammaṃ nittharituṃ asamatthakāle sabbaṃ taṃ parihāraṃ acchindi, anāthā nippaccayā hutvā araññe ketakāni khādantī jīvāmi, aññaṃ mayhaṃ paṭisaraṇaṃ natthi, udenaṃ mama guṇaṃ sallakkhāpetvā porāṇakaparihāraṃ me paṭipākatikaṃ kāretha bhagavā’’ti paridevamānā tathāgataṃ yāci.

    સત્થા ‘‘ગચ્છ ત્વં, અહં તે રઞ્ઞો કથેત્વા યસં પટિપાકતિકં કારેસ્સામી’’તિ વત્વા રઞ્ઞો નિવેસનદ્વારં અગમાસિ. રાજા તથાગતં અન્તોનિવેસનં પવેસેત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ મહાદાનં પવત્તેસિ. સત્થા ભત્તકિચ્ચપરિયોસાને અનુમોદનં કરોન્તો ‘‘મહારાજ, ભદ્દવતિકા કહ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘ન જાનામિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘મહારાજ, ઉપકારકાનં યસં દત્વા મહલ્લકકાલે ગહેતું નામ ન વટ્ટતિ, કતઞ્ઞુના કતવેદિના ભવિતું વટ્ટતિ. ભદ્દવતિકા ઇદાનિ મહલ્લિકા જરાજિણ્ણા અનાથા હુત્વા અરઞ્ઞે કેતકાનિ ખાદન્તી જીવતિ, તં જિણ્ણકાલે અનાથં કાતું તુમ્હાકં અયુત્ત’’ન્તિ ભદ્દવતિકાય ગુણં કથેત્વા ‘‘સબ્બં પોરાણકપરિહારં પટિપાકતિકં કરોહી’’તિ વત્વા પક્કામિ. રાજા તથા અકાસિ. ‘‘તથાગતેન કિર ભદ્દવતિકાય ગુણં કથેત્વા પોરાણકયસો પટિપાકતિકો કારિતો’’તિ સકલનગરં પત્થરિ, ભિક્ખુસઙ્ઘેપિ સા પવત્તિ પાકટા જાતા. અથ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, સત્થારા કિર ભદ્દવતિકાય ગુણં કથેત્વા પોરાણકયસો પટિપાકતિકો કારિતો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ તથાગતો એતિસ્સા ગુણં કથેત્વા નટ્ઠયસં પટિપાકતિકં કારેસિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Satthā ‘‘gaccha tvaṃ, ahaṃ te rañño kathetvā yasaṃ paṭipākatikaṃ kāressāmī’’ti vatvā rañño nivesanadvāraṃ agamāsi. Rājā tathāgataṃ antonivesanaṃ pavesetvā buddhappamukhassa saṅghassa mahādānaṃ pavattesi. Satthā bhattakiccapariyosāne anumodanaṃ karonto ‘‘mahārāja, bhaddavatikā kaha’’nti pucchi. ‘‘Na jānāmi, bhante’’ti. ‘‘Mahārāja, upakārakānaṃ yasaṃ datvā mahallakakāle gahetuṃ nāma na vaṭṭati, kataññunā katavedinā bhavituṃ vaṭṭati. Bhaddavatikā idāni mahallikā jarājiṇṇā anāthā hutvā araññe ketakāni khādantī jīvati, taṃ jiṇṇakāle anāthaṃ kātuṃ tumhākaṃ ayutta’’nti bhaddavatikāya guṇaṃ kathetvā ‘‘sabbaṃ porāṇakaparihāraṃ paṭipākatikaṃ karohī’’ti vatvā pakkāmi. Rājā tathā akāsi. ‘‘Tathāgatena kira bhaddavatikāya guṇaṃ kathetvā porāṇakayaso paṭipākatiko kārito’’ti sakalanagaraṃ patthari, bhikkhusaṅghepi sā pavatti pākaṭā jātā. Atha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, satthārā kira bhaddavatikāya guṇaṃ kathetvā porāṇakayaso paṭipākatiko kārito’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato etissā guṇaṃ kathetvā naṭṭhayasaṃ paṭipākatikaṃ kāresiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં દળ્હધમ્મો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. તદા બોધિસત્તો અમચ્ચકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તં રાજાનં ઉપટ્ઠહિ. સો તસ્સ સન્તિકા મહન્તં યસં લભિત્વા અમચ્ચરતનટ્ઠાને અટ્ઠાસિ. તદા તસ્સ રઞ્ઞો એકા ઓટ્ઠિબ્યાધિ હત્થિની થામબલસમ્પન્ના મહબ્બલા અહોસિ. સા એકદિવસં યોજનસતં ગચ્છતિ, રઞ્ઞો દૂતેય્યહરણકિચ્ચં કરોતિ, સઙ્ગામે યુદ્ધં કત્વા સત્તુ મદ્દનં કરોતિ. રાજા ‘‘અયં મે બહૂપકારા’’તિ તસ્સા સબ્બાલઙ્કારં દત્વા ઉદેનેન ભદ્દવતિકાય દિન્નસદિસં સબ્બં પરિહારં દાપેસિ. અથસ્સા જિણ્ણદુબ્બલકાલે રાજા સબ્બં યસં ગણ્હિ. સા તતો પટ્ઠાય અનાથા હુત્વા અરઞ્ઞે તિણપણ્ણાનિ ખાદન્તી જીવતિ. અથેકદિવસં રાજકુલે ભાજનેસુ અપ્પહોન્તેસુ રાજા કુમ્ભકારં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ભાજનાનિ કિર નપ્પહોન્તી’’તિ આહ. ‘‘ગોમયાહરણયાનકે યોજેતું ગોણે ન લભામિ, દેવા’’તિ. રાજા તસ્સ કથં સુત્વા ‘‘અમ્હાકં ઓટ્ઠિબ્યાધિ કહ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘અત્તનો ધમ્મતાય ચરતિ, દેવા’’તિ. રાજા ‘‘ઇતો પટ્ઠાય તં યોજેત્વા ગોમયં આહરા’’તિ તં કુમ્ભકારસ્સ અદાસિ. કુમ્ભકારો ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ તથા અકાસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ daḷhadhammo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto taṃ rājānaṃ upaṭṭhahi. So tassa santikā mahantaṃ yasaṃ labhitvā amaccaratanaṭṭhāne aṭṭhāsi. Tadā tassa rañño ekā oṭṭhibyādhi hatthinī thāmabalasampannā mahabbalā ahosi. Sā ekadivasaṃ yojanasataṃ gacchati, rañño dūteyyaharaṇakiccaṃ karoti, saṅgāme yuddhaṃ katvā sattu maddanaṃ karoti. Rājā ‘‘ayaṃ me bahūpakārā’’ti tassā sabbālaṅkāraṃ datvā udenena bhaddavatikāya dinnasadisaṃ sabbaṃ parihāraṃ dāpesi. Athassā jiṇṇadubbalakāle rājā sabbaṃ yasaṃ gaṇhi. Sā tato paṭṭhāya anāthā hutvā araññe tiṇapaṇṇāni khādantī jīvati. Athekadivasaṃ rājakule bhājanesu appahontesu rājā kumbhakāraṃ pakkosāpetvā ‘‘bhājanāni kira nappahontī’’ti āha. ‘‘Gomayāharaṇayānake yojetuṃ goṇe na labhāmi, devā’’ti. Rājā tassa kathaṃ sutvā ‘‘amhākaṃ oṭṭhibyādhi kaha’’nti pucchi. ‘‘Attano dhammatāya carati, devā’’ti. Rājā ‘‘ito paṭṭhāya taṃ yojetvā gomayaṃ āharā’’ti taṃ kumbhakārassa adāsi. Kumbhakāro ‘‘sādhu, devā’’ti tathā akāsi.

    અથેકદિવસં સા નગરા નિક્ખમમાના નગરં પવિસન્તં બોધિસત્તં દિસ્વા વન્દિત્વા તસ્સ પાદમૂલે નિપજ્જિત્વા પરિદેવમાના ‘‘સામિ, રાજા મં ‘તરુણકાલે બહૂપકારા’તિ સલ્લક્ખેત્વા મહન્તં યસં દત્વા ઇદાનિ મહલ્લકકાલે સબ્બં અચ્છિન્દિત્વા મયિ ચિત્તમ્પિ ન કરોતિ, અહં પન અનાથા અરઞ્ઞે તિણપણ્ણાનિ ખાદન્તી જીવામિ, એવં દુક્ખપ્પત્તં મં ઇદાનિ યાનકે યોજેતું કુમ્ભકારસ્સ અદાસિ, ઠપેત્વા તુમ્હે અઞ્ઞં મય્હં પટિસરણં નત્થિ, મયા રઞ્ઞો કતૂપકારં તુમ્હે જાનાથ, સાધુ ઇદાનિ મે નટ્ઠં યસં પટિપાકતિકં કરોથા’’તિ વત્વા તિસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Athekadivasaṃ sā nagarā nikkhamamānā nagaraṃ pavisantaṃ bodhisattaṃ disvā vanditvā tassa pādamūle nipajjitvā paridevamānā ‘‘sāmi, rājā maṃ ‘taruṇakāle bahūpakārā’ti sallakkhetvā mahantaṃ yasaṃ datvā idāni mahallakakāle sabbaṃ acchinditvā mayi cittampi na karoti, ahaṃ pana anāthā araññe tiṇapaṇṇāni khādantī jīvāmi, evaṃ dukkhappattaṃ maṃ idāni yānake yojetuṃ kumbhakārassa adāsi, ṭhapetvā tumhe aññaṃ mayhaṃ paṭisaraṇaṃ natthi, mayā rañño katūpakāraṃ tumhe jānātha, sādhu idāni me naṭṭhaṃ yasaṃ paṭipākatikaṃ karothā’’ti vatvā tisso gāthā abhāsi –

    ૯૮.

    98.

    ‘‘અહં ચે દળ્હધમ્મસ્સ, વહન્તી નાભિરાધયિં;

    ‘‘Ahaṃ ce daḷhadhammassa, vahantī nābhirādhayiṃ;

    ધરન્તી ઉરસિ સલ્લં, યુદ્ધે વિક્કન્તચારિની.

    Dharantī urasi sallaṃ, yuddhe vikkantacārinī.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘નૂન રાજા ન જાનાતિ, મમ વિક્કમપોરિસં;

    ‘‘Nūna rājā na jānāti, mama vikkamaporisaṃ;

    સઙ્ગામે સુકતન્તાનિ, દૂતવિપ્પહિતાનિ ચ.

    Saṅgāme sukatantāni, dūtavippahitāni ca.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘સા નૂનાહં મરિસ્સામિ, અબન્ધુ અપરાયિની;

    ‘‘Sā nūnāhaṃ marissāmi, abandhu aparāyinī;

    તદા હિ કુમ્ભકારસ્સ, દિન્ના છકણહારિકા’’તિ.

    Tadā hi kumbhakārassa, dinnā chakaṇahārikā’’ti.

    તત્થ વહન્તીતિ દૂતેય્યહરણં સઙ્ગામે બલકોટ્ઠકભિન્દનં તં તં કિચ્ચં વહન્તી નિત્થરન્તી. ધરન્તી ઉરસિ સલ્લન્તિ ઉરસ્મિં બદ્ધં કણ્ડં વા અસિં વા સત્તિં વા યુદ્ધકાલે સત્તૂનં ઉપરિ અભિહરન્તી. વિક્કન્તચારિનીતિ વિક્કમં પરક્કમં કત્વા પરબલવિજયેન યુદ્ધે વિક્કન્તગામિની. ઇદં વુત્તં હોતિ – સચે સામિ, અહં ઇમાનિ કિચ્ચાનિ કરોન્તી રઞ્ઞો દળ્હધમ્મસ્સ ચિત્તં નારાધયિં ન પરિતોસેસિં, કો દાનિ અઞ્ઞો તસ્સ ચિત્તં આરાધયિસ્સતીતિ.

    Tattha vahantīti dūteyyaharaṇaṃ saṅgāme balakoṭṭhakabhindanaṃ taṃ taṃ kiccaṃ vahantī nittharantī. Dharantī urasi sallanti urasmiṃ baddhaṃ kaṇḍaṃ vā asiṃ vā sattiṃ vā yuddhakāle sattūnaṃ upari abhiharantī. Vikkantacārinīti vikkamaṃ parakkamaṃ katvā parabalavijayena yuddhe vikkantagāminī. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace sāmi, ahaṃ imāni kiccāni karontī rañño daḷhadhammassa cittaṃ nārādhayiṃ na paritosesiṃ, ko dāni añño tassa cittaṃ ārādhayissatīti.

    મમ વિક્કમપોરિસન્તિ મયા કતં પુરિસપરક્કમં. સુકતન્તાનીતિ સુકતાનિ. યથા હિ કમ્માનેવ કમ્મન્તાનિ, વનાનેવ વનન્તાનિ, એવમિધ સુકતાનેવ ‘‘સુકતન્તાની’’તિ વુત્તાનિ. દૂતવિપ્પહિતાનિ ચાતિ ગલે પણ્ણં બન્ધિત્વા ‘‘અસુકરઞ્ઞો નામ દેહી’’તિ પહિતાય મયા એકદિવસેનેવ યોજનસતં ગન્ત્વા કતાનિ દૂતપેસનાનિ ચ. નૂન રાજા ન જાનાતીતિ નૂન તુમ્હાકં એસ રાજા એતાનિ મયા કતાનિ કિચ્ચાનિ ન જાનાતિ. અપરાયિનીતિ અપ્પતિટ્ઠા અપ્પટિસરણા. તદા હીતિ તથા હિ, અયમેવ વા પાઠો. દિન્નાતિ અહં રઞ્ઞા છકણહારિકા કત્વા કુમ્ભકારસ્સ દિન્નાતિ.

    Mama vikkamaporisanti mayā kataṃ purisaparakkamaṃ. Sukatantānīti sukatāni. Yathā hi kammāneva kammantāni, vanāneva vanantāni, evamidha sukatāneva ‘‘sukatantānī’’ti vuttāni. Dūtavippahitāni cāti gale paṇṇaṃ bandhitvā ‘‘asukarañño nāma dehī’’ti pahitāya mayā ekadivaseneva yojanasataṃ gantvā katāni dūtapesanāni ca. Nūna rājā na jānātīti nūna tumhākaṃ esa rājā etāni mayā katāni kiccāni na jānāti. Aparāyinīti appatiṭṭhā appaṭisaraṇā. Tadā hīti tathā hi, ayameva vā pāṭho. Dinnāti ahaṃ raññā chakaṇahārikā katvā kumbhakārassa dinnāti.

    બોધિસત્તો તસ્સા કથં સુત્વા ‘‘ત્વં મા સોચિ, અહં રઞ્ઞો કથેત્વા તવ યસં પટિપાકતિકં કરિસ્સામી’’તિ તં સમસ્સાસેત્વા નગરં પવિસિત્વા ભુત્તપાતરાસો રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા કથં સમુટ્ઠાપેત્વા ‘‘મહારાજ, નનુ તુમ્હાકં અસુકા નામ ઓટ્ઠિબ્યાધિ અસુકટ્ઠાને ચ અસુકટ્ઠાને ચ ઉરે સલ્લં બન્ધિત્વા સઙ્ગામં નિત્થરિ, અસુકદિવસં નામ ગીવાય પણ્ણં બન્ધિત્વા પેસિતા યોજનસતં અગમાસિ, તુમ્હેપિસ્સા મહન્તં યસં અદત્થ, સા ઇદાનિ કહ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘તમહં કુમ્ભકારસ્સ ગોમયહરણત્થાય અદાસિ’’ન્તિ. અથ નં બોધિસત્તો ‘‘અયુત્તં ખો, મહારાજ, તુમ્હાકં તં કુમ્ભકારસ્સ યાનકે યોજનત્થાય દાતુ’’ન્તિ વત્વા રઞ્ઞો ઓવાદવસેન ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Bodhisatto tassā kathaṃ sutvā ‘‘tvaṃ mā soci, ahaṃ rañño kathetvā tava yasaṃ paṭipākatikaṃ karissāmī’’ti taṃ samassāsetvā nagaraṃ pavisitvā bhuttapātarāso rañño santikaṃ gantvā kathaṃ samuṭṭhāpetvā ‘‘mahārāja, nanu tumhākaṃ asukā nāma oṭṭhibyādhi asukaṭṭhāne ca asukaṭṭhāne ca ure sallaṃ bandhitvā saṅgāmaṃ nitthari, asukadivasaṃ nāma gīvāya paṇṇaṃ bandhitvā pesitā yojanasataṃ agamāsi, tumhepissā mahantaṃ yasaṃ adattha, sā idāni kaha’’nti pucchi. ‘‘Tamahaṃ kumbhakārassa gomayaharaṇatthāya adāsi’’nti. Atha naṃ bodhisatto ‘‘ayuttaṃ kho, mahārāja, tumhākaṃ taṃ kumbhakārassa yānake yojanatthāya dātu’’nti vatvā rañño ovādavasena catasso gāthā abhāsi –

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘યાવતાસીસતી પોસો, તાવદેવ પવીણતિ;

    ‘‘Yāvatāsīsatī poso, tāvadeva pavīṇati;

    અત્થાપાયે જહન્તિ નં, ઓટ્ઠિબ્યાધિંવ ખત્તિયો.

    Atthāpāye jahanti naṃ, oṭṭhibyādhiṃva khattiyo.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘યો પુબ્બે કતકલ્યાણો, કતત્થો નાવબુજ્ઝતિ;

    ‘‘Yo pubbe katakalyāṇo, katattho nāvabujjhati;

    અત્થા તસ્સ પલુજ્જન્તિ, યે હોન્તિ અભિપત્થિતા.

    Atthā tassa palujjanti, ye honti abhipatthitā.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘યો પુબ્બે કતકલ્યાણો, કતત્થો મનુબુજ્ઝતિ;

    ‘‘Yo pubbe katakalyāṇo, katattho manubujjhati;

    અત્થા તસ્સ પવડ્ઢન્તિ, યે હોન્તિ અભિપત્થિકા.

    Atthā tassa pavaḍḍhanti, ye honti abhipatthikā.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘તં વો વદામિ ભદ્દન્તે, યાવન્તેત્થ સમાગતા;

    ‘‘Taṃ vo vadāmi bhaddante, yāvantettha samāgatā;

    સબ્બે કતઞ્ઞુનો હોથ, ચિરં સગ્ગમ્હિ ઠસ્સથા’’તિ.

    Sabbe kataññuno hotha, ciraṃ saggamhi ṭhassathā’’ti.

    તત્થ પઠમગાથાય તાવ અત્થો – ઇધેકચ્ચો અઞ્ઞાણજાતિકો પોસો યાવતાસીસતી, યાવ ‘‘ઇદં નામ મે અયં કાતું સક્ખિસ્સતી’’તિ પચ્ચાસીસતિ, તાવદેવ તં પુરિસં પવીણતિ ભજતિ સેવતિ, તસ્સ પન અત્થાપાયે વડ્ઢિયા અપગમને પરિહીનકાલે તં નાનાકિચ્ચેસુ પત્થિતં પોસં એકચ્ચે બાલા ઇમં ઓટ્ઠિબ્યાધિં અયં ખત્તિયો વિય જહન્તિ.

    Tattha paṭhamagāthāya tāva attho – idhekacco aññāṇajātiko poso yāvatāsīsatī, yāva ‘‘idaṃ nāma me ayaṃ kātuṃ sakkhissatī’’ti paccāsīsati, tāvadeva taṃ purisaṃ pavīṇati bhajati sevati, tassa pana atthāpāye vaḍḍhiyā apagamane parihīnakāle taṃ nānākiccesu patthitaṃ posaṃ ekacce bālā imaṃ oṭṭhibyādhiṃ ayaṃ khattiyo viya jahanti.

    કતકલ્યાણોતિ પરેન અત્તનો કતકલ્યાણકમ્મો. કતત્થોતિ નિપ્ફાદિતકિચ્ચો. નાવબુજ્ઝતીતિ પચ્છાપિ તં પરેન કતં ઉપકારં તસ્સ જરાજિણ્ણકાલે અસમત્થકાલે ન સરતિ, અત્તના દિન્નમ્પિ યસં પુન ગણ્હાતિ. પલુજ્જન્તીતિ ભિજ્જન્તિ નસ્સન્તિ. યે હોન્તિ અભિપત્થિતાતિ યે કેચિ અત્થા ઇચ્છિતા નામ હોન્તિ, સબ્બે નસ્સન્તીતિ દીપેતિ. મિત્તદુબ્ભિપુગ્ગલસ્સ હિ પત્થિતપત્થિતં અગ્ગિમ્હિ પક્ખિત્તબીજં વિય નસ્સતિ. કતત્થો મનુબુજ્ઝતીતિ કતત્થો અનુબુજ્ઝતિ, મ-કારો બ્યઞ્જનસન્ધિવસેન ગહિતો. તં વો વદામીતિ તેન કારણેન તુમ્હે વદામિ. ઠસ્સથાતિ કતઞ્ઞુનો હુત્વા ચિરકાલં સગ્ગમ્હિ દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવન્તા પતિટ્ઠહિસ્સથ.

    Katakalyāṇoti parena attano katakalyāṇakammo. Katatthoti nipphāditakicco. Nāvabujjhatīti pacchāpi taṃ parena kataṃ upakāraṃ tassa jarājiṇṇakāle asamatthakāle na sarati, attanā dinnampi yasaṃ puna gaṇhāti. Palujjantīti bhijjanti nassanti. Ye honti abhipatthitāti ye keci atthā icchitā nāma honti, sabbe nassantīti dīpeti. Mittadubbhipuggalassa hi patthitapatthitaṃ aggimhi pakkhittabījaṃ viya nassati. Katattho manubujjhatīti katattho anubujjhati, ma-kāro byañjanasandhivasena gahito. Taṃ vo vadāmīti tena kāraṇena tumhe vadāmi. Ṭhassathāti kataññuno hutvā cirakālaṃ saggamhi dibbasampattiṃ anubhavantā patiṭṭhahissatha.

    એવં મહાસત્તો રાજાનં આદિં કત્વા સન્નિપતિતાનં સબ્બેસં ઓવાદં અદાસિ. તં સુત્વા રાજા ઓટ્ઠિબ્યાધિયા યસં પટિપાકતિકં અકાસિ. બોધિસત્તસ્સ ચ ઓવાદે ઠત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા સગ્ગપરાયણો અહોસિ.

    Evaṃ mahāsatto rājānaṃ ādiṃ katvā sannipatitānaṃ sabbesaṃ ovādaṃ adāsi. Taṃ sutvā rājā oṭṭhibyādhiyā yasaṃ paṭipākatikaṃ akāsi. Bodhisattassa ca ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā saggaparāyaṇo ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ઓટ્ઠિબ્યાધિ ભદ્દવતિકા અહોસિ, રાજા આનન્દો, અમચ્ચો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā oṭṭhibyādhi bhaddavatikā ahosi, rājā ānando, amacco pana ahameva ahosi’’nti.

    દળ્હધમ્મજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Daḷhadhammajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૦૯. દળ્હધમ્મજાતકં • 409. Daḷhadhammajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact