Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. દલિદ્દસુત્તવણ્ણના

    4. Daliddasuttavaṇṇanā

    ૨૬૦. ચતુત્થે મનુસ્સદલિદ્દોતિ મનુસ્સઅધનો. મનુસ્સકપણોતિ મનુસ્સકારુઞ્ઞતં પત્તો. મનુસ્સવરાકોતિ મનુસ્સલામકો. તત્રાતિ તસ્મિં ઠાને, તસ્મિં વા અતિરોચને. ઉજ્ઝાયન્તીતિ અવજ્ઝાયન્તિ લામકતો ચિન્તેન્તિ. ખિયન્તીતિ કથેન્તિ પકાસેન્તિ. વિપાચેન્તીતિ તત્થ તત્થ કથેન્તિ વિત્થારેન્તિ. એસો ખો મારિસાતિ એત્થ અયમનુપુબ્બિકથા – સો કિર અનુપ્પન્ને બુદ્ધે કાસિરટ્ઠે બારાણસિરાજા હુત્વા સમુસ્સિતદ્ધજપટાકનાનાલઙ્કારેન સુટ્ઠુ અલઙ્કતં નગરં પદક્ખિણં અકાસિ અત્તનો સિરિસમ્પત્તિયા સમાકડ્ઢિતનેત્તેન જનકાયેન સમુલ્લોકિયમાનો. તસ્મિઞ્ચ સમયે એકો પચ્ચેકબુદ્ધો ગન્ધમાદનપબ્બતા આગમ્મ તસ્મિં નગરે પિણ્ડાય ચરતિ, સન્તિન્દ્રિયો સન્તમાનસો ઉત્તમદમથસમન્નાગતો. મહાજનોપિ રાજગતં ચિત્તીકારં પહાય પચ્ચેકબુદ્ધમેવ ઓલોકેસિ. રાજા – ‘‘ઇદાનિ ઇમસ્મિં જનકાયે એકોપિ મં ન ઓલોકેતિ. કિં નુ ખો એત’’ન્તિ? ઓલોકેન્તો પચ્ચેકબુદ્ધં અદ્દસ. સોપિ પચ્ચેકબુદ્ધો મહલ્લકો હોતિ પચ્છિમવયે ઠિતો. ચીવરાનિપિસ્સ જિણ્ણાનિ, તતો તતો સુત્તાનિ ગળન્તિ. રઞ્ઞો સતસહસ્સાધિકાનિ દ્વે અસઙ્ખ્યેય્યાનિ પૂરિતપારમિં પચ્ચેકબુદ્ધં દિસ્વા ચિત્તપસાદમત્તં વા હત્થં પસારેત્વા વન્દનમત્તં વા નાહોસિ. સો રાજા ‘‘પબ્બજિતો મઞ્ઞે એસ ઉસૂયાય મં ન ઓલોકેતી’’તિ કુજ્ઝિત્વા ‘‘ક્વાયં કુટ્ઠિચીવરાનિ પારુતો’’તિ નિટ્ઠુભિત્વા પક્કામિ. તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકેન મહાનિરયે નિબ્બત્તિત્વા વિપાકાવસેસેન મનુસ્સલોકં આગચ્છન્તો રાજગહે પરમકપણાય ઇત્થિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. ગહિતકાલતો પટ્ઠાય સા ઇત્થી કઞ્જિકમત્તમ્પિ ઉદરપૂરં નાલત્થ. તસ્સ કુચ્છિગતસ્સેવ કણ્ણનાસા વિલીના, સઙ્ખપલિતકુટ્ઠી હુત્વા માતુકુચ્છિતો નિક્ખન્તો. માતાપિતરો નામ દુક્કરકારિકા હોન્તિ, તેનસ્સ માતા યાવ કપાલં ગહેત્વા ચરિતું ન સક્કોતિ, તાવસ્સ કઞ્જિકમ્પિ ઉદકમ્પિ આહરિત્વા અદાસિ. ભિક્ખાય ચરિતું સમત્થકાલે પનસ્સ કપાલં હત્થે દત્વા ‘‘પઞ્ઞાયિસ્સસિ સકેન કમ્મેના’’તિ પક્કામિ.

    260. Catutthe manussadaliddoti manussaadhano. Manussakapaṇoti manussakāruññataṃ patto. Manussavarākoti manussalāmako. Tatrāti tasmiṃ ṭhāne, tasmiṃ vā atirocane. Ujjhāyantīti avajjhāyanti lāmakato cintenti. Khiyantīti kathenti pakāsenti. Vipācentīti tattha tattha kathenti vitthārenti. Eso kho mārisāti ettha ayamanupubbikathā – so kira anuppanne buddhe kāsiraṭṭhe bārāṇasirājā hutvā samussitaddhajapaṭākanānālaṅkārena suṭṭhu alaṅkataṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ akāsi attano sirisampattiyā samākaḍḍhitanettena janakāyena samullokiyamāno. Tasmiñca samaye eko paccekabuddho gandhamādanapabbatā āgamma tasmiṃ nagare piṇḍāya carati, santindriyo santamānaso uttamadamathasamannāgato. Mahājanopi rājagataṃ cittīkāraṃ pahāya paccekabuddhameva olokesi. Rājā – ‘‘idāni imasmiṃ janakāye ekopi maṃ na oloketi. Kiṃ nu kho eta’’nti? Olokento paccekabuddhaṃ addasa. Sopi paccekabuddho mahallako hoti pacchimavaye ṭhito. Cīvarānipissa jiṇṇāni, tato tato suttāni gaḷanti. Rañño satasahassādhikāni dve asaṅkhyeyyāni pūritapāramiṃ paccekabuddhaṃ disvā cittapasādamattaṃ vā hatthaṃ pasāretvā vandanamattaṃ vā nāhosi. So rājā ‘‘pabbajito maññe esa usūyāya maṃ na oloketī’’ti kujjhitvā ‘‘kvāyaṃ kuṭṭhicīvarāni pāruto’’ti niṭṭhubhitvā pakkāmi. Tassa kammassa vipākena mahāniraye nibbattitvā vipākāvasesena manussalokaṃ āgacchanto rājagahe paramakapaṇāya itthiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Gahitakālato paṭṭhāya sā itthī kañjikamattampi udarapūraṃ nālattha. Tassa kucchigatasseva kaṇṇanāsā vilīnā, saṅkhapalitakuṭṭhī hutvā mātukucchito nikkhanto. Mātāpitaro nāma dukkarakārikā honti, tenassa mātā yāva kapālaṃ gahetvā carituṃ na sakkoti, tāvassa kañjikampi udakampi āharitvā adāsi. Bhikkhāya carituṃ samatthakāle panassa kapālaṃ hatthe datvā ‘‘paññāyissasi sakena kammenā’’ti pakkāmi.

    અથસ્સ તતો પટ્ઠાય સકલસરીરતો મંસાનિ છિજ્જિત્વા છિજ્જિત્વા પતન્તિ, યૂસં પગ્ઘરતિ, મહાવેદના વત્તન્તિ. યં યં રચ્છં નિસ્સાય સયતિ, સબ્બરત્તિં મહારવેન રવતિ. તસ્સ કારુઞ્ઞપરિદેવિતસદ્દેન સકલવીથિયં મનુસ્સા સબ્બરત્તિં નિદ્દં ન લભન્તિ. તસ્સ તતો પટ્ઠાય સુખસયિતે પબોધેતીતિ સુપ્પબુદ્ધોત્વેવ નામં ઉદપાદિ. અથાપરેન સમયેન ભગવતિ રાજગહં સમ્પત્તે નાગરા સત્થારં નિમન્તેત્વા નગરમજ્ઝે મહામણ્ડપં કત્વા દાનં અદંસુ. સુપ્પબુદ્ધોપિ કુટ્ઠી ગન્ત્વા દાનગ્ગમણ્ડપસ્સ અવિદૂરે નિસીદિ. નાગરા બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પણીતેન ખાદનીયેન ભોજનીયેન પરિવિસન્તા તસ્સાપિ યાગુભત્તં અદંસુ. તસ્સ પણીતભોજનં ભુત્તસ્સ ચિત્તં એકગ્ગં અહોસિ. સત્થા ભત્તકિચ્ચાવસાને અનુમોદનં કત્વા સચ્ચાનિ દીપેસિ, સુપ્પબુદ્ધો નિસિન્નટ્ઠાને નિસિન્નોવ દેસનાનુસારેન ઞાણં પેસેત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠિતો. સત્થા ઉટ્ઠાય વિહારં ગતો. સોપિ ચુમ્બટં આરુય્હ કપાલમાદાય દણ્ડમોલુબ્ભ અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગચ્છન્તો વિબ્ભન્તાય ગાવિયા જીવિતા વોરોપિતો મત્તિકપાતિં ભિન્દિત્વા સુવણ્ણપાતિં પટિલભન્તો વિય દુતિયચિત્તવારે દેવલોકે નિબ્બત્તો અત્તનો પુઞ્ઞં નિસ્સાય અઞ્ઞે દેવે અતિક્કમ્મ વિરોચિત્થ. તં કારણં દસ્સેન્તો સક્કો દેવાનમિન્દો એસો ખો મારિસાતિઆદિમાહ.

    Athassa tato paṭṭhāya sakalasarīrato maṃsāni chijjitvā chijjitvā patanti, yūsaṃ paggharati, mahāvedanā vattanti. Yaṃ yaṃ racchaṃ nissāya sayati, sabbarattiṃ mahāravena ravati. Tassa kāruññaparidevitasaddena sakalavīthiyaṃ manussā sabbarattiṃ niddaṃ na labhanti. Tassa tato paṭṭhāya sukhasayite pabodhetīti suppabuddhotveva nāmaṃ udapādi. Athāparena samayena bhagavati rājagahaṃ sampatte nāgarā satthāraṃ nimantetvā nagaramajjhe mahāmaṇḍapaṃ katvā dānaṃ adaṃsu. Suppabuddhopi kuṭṭhī gantvā dānaggamaṇḍapassa avidūre nisīdi. Nāgarā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisantā tassāpi yāgubhattaṃ adaṃsu. Tassa paṇītabhojanaṃ bhuttassa cittaṃ ekaggaṃ ahosi. Satthā bhattakiccāvasāne anumodanaṃ katvā saccāni dīpesi, suppabuddho nisinnaṭṭhāne nisinnova desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā sotāpattiphale patiṭṭhito. Satthā uṭṭhāya vihāraṃ gato. Sopi cumbaṭaṃ āruyha kapālamādāya daṇḍamolubbha attano vasanaṭṭhānaṃ gacchanto vibbhantāya gāviyā jīvitā voropito mattikapātiṃ bhinditvā suvaṇṇapātiṃ paṭilabhanto viya dutiyacittavāre devaloke nibbatto attano puññaṃ nissāya aññe deve atikkamma virocittha. Taṃ kāraṇaṃ dassento sakko devānamindo eso kho mārisātiādimāha.

    સદ્ધાતિ મગ્ગેનાગતસદ્ધા. સીલઞ્ચ યસ્સ કલ્યાણન્તિ કલ્યાણસીલં નામ અરિયસાવકસ્સ અરિયકન્તસીલં વુચ્ચતિ. તત્થ કિઞ્ચાપિ અરિયસાવકસ્સ એકસીલમ્પિ અકન્તં નામ નત્થિ, ઇમસ્મિં પનત્થે ભવન્તરેપિ અપ્પહીનં પઞ્ચસીલં અધિપ્પેતં. ચતુત્થં.

    Saddhāti maggenāgatasaddhā. Sīlañca yassa kalyāṇanti kalyāṇasīlaṃ nāma ariyasāvakassa ariyakantasīlaṃ vuccati. Tattha kiñcāpi ariyasāvakassa ekasīlampi akantaṃ nāma natthi, imasmiṃ panatthe bhavantarepi appahīnaṃ pañcasīlaṃ adhippetaṃ. Catutthaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. દલિદ્દસુત્તં • 4. Daliddasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. દલિદ્દસુત્તવણ્ણના • 4. Daliddasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact