Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. દામલિસુત્તં

    5. Dāmalisuttaṃ

    ૮૬. સાવત્થિનિદાનં. અથ ખો દામલિ દેવપુત્તો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણો કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો દામલિ દેવપુત્તો ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    86. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho dāmali devaputto abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho dāmali devaputto bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘કરણીયમેતં બ્રાહ્મણેન, પધાનં અકિલાસુના;

    ‘‘Karaṇīyametaṃ brāhmaṇena, padhānaṃ akilāsunā;

    કામાનં વિપ્પહાનેન, ન તેનાસીસતે ભવ’’ન્તિ.

    Kāmānaṃ vippahānena, na tenāsīsate bhava’’nti.

    ‘‘નત્થિ કિચ્ચં બ્રાહ્મણસ્સ (દામલીતિ ભગવા),

    ‘‘Natthi kiccaṃ brāhmaṇassa (dāmalīti bhagavā),

    કતકિચ્ચો હિ બ્રાહ્મણો.

    Katakicco hi brāhmaṇo.

    ‘‘યાવ ન ગાધં લભતિ નદીસુ,

    ‘‘Yāva na gādhaṃ labhati nadīsu,

    આયૂહતિ સબ્બગત્તેભિ જન્તુ;

    Āyūhati sabbagattebhi jantu;

    ગાધઞ્ચ લદ્ધાન થલે ઠિતો યો,

    Gādhañca laddhāna thale ṭhito yo,

    નાયૂહતી પારગતો હિ સોવ 1.

    Nāyūhatī pāragato hi sova 2.

    ‘‘એસૂપમા દામલિ બ્રાહ્મણસ્સ,

    ‘‘Esūpamā dāmali brāhmaṇassa,

    ખીણાસવસ્સ નિપકસ્સ ઝાયિનો;

    Khīṇāsavassa nipakassa jhāyino;

    પપ્પુય્ય જાતિમરણસ્સ અન્તં,

    Pappuyya jātimaraṇassa antaṃ,

    નાયૂહતી પારગતો હિ સો’’તિ 3.

    Nāyūhatī pāragato hi so’’ti 4.







    Footnotes:
    1. સોતિ (સી॰ પી॰ ક॰), હોતિ (સ્યા॰ કં॰), સો (?)
    2. soti (sī. pī. ka.), hoti (syā. kaṃ.), so (?)
    3. હોતીતિ (સ્યા॰ કં॰)
    4. hotīti (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. દામલિસુત્તવણ્ણના • 5. Dāmalisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. દામલિસુત્તવણ્ણના • 5. Dāmalisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact