Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. દામલિસુત્તવણ્ણના

    5. Dāmalisuttavaṇṇanā

    ૮૬. તેન કારણેનાતિ તેન પધાનેન કારણભૂતેન, પધાનકરણનિમિત્તન્તિ અત્થો. યં કિઞ્ચિ ખુદ્દકમ્પિ મહન્તમ્પિ હીનમ્પિ પણીતમ્પિ ભવં. આયતપગ્ગહોતિ દીઘરત્તસ્સ વીરિયારમ્ભો. કિચ્ચવોસાનન્તિ કિચ્ચનિટ્ઠાનં. તથેવાતિ યથા અરહત્તુપ્પત્તિતો પુબ્બે, તતો પચ્છાપિ તથેવ ‘‘બુદ્ધિપગ્ગહો’’તિ વીરિયં દળ્હં કરોતૂતિ કુપ્પધમ્મં વિય મઞ્ઞમાનો વદતિ. દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારાદિઅત્થં પન વીરિયકરણં ઇચ્છિતબ્બમેવ.

    86.Tena kāraṇenāti tena padhānena kāraṇabhūtena, padhānakaraṇanimittanti attho. Yaṃ kiñci khuddakampi mahantampi hīnampi paṇītampi bhavaṃ. Āyatapaggahoti dīgharattassa vīriyārambho. Kiccavosānanti kiccaniṭṭhānaṃ. Tathevāti yathā arahattuppattito pubbe, tato pacchāpi tatheva ‘‘buddhipaggaho’’ti vīriyaṃ daḷhaṃ karotūti kuppadhammaṃ viya maññamāno vadati. Diṭṭhadhammasukhavihārādiatthaṃ pana vīriyakaraṇaṃ icchitabbameva.

    અસંકિણ્ણાતિ અવોમિસ્સા એવં અઞ્ઞત્થ અનાગતત્તા. તેનાહ ‘‘ભગવતા હી’’તિઆદિ. યદિ એવં ઇધેવ કસ્મા એતં વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઇધ પના’’તિઆદિ. પતિટ્ઠન્તિ નદી નામ અનવટ્ઠિતતીરા, તત્થ પતિટ્ઠાતબ્બટ્ઠાનં.

    Asaṃkiṇṇāti avomissā evaṃ aññattha anāgatattā. Tenāha ‘‘bhagavatā hī’’tiādi. Yadi evaṃ idheva kasmā etaṃ vuttanti āha ‘‘idha panā’’tiādi. Patiṭṭhanti nadī nāma anavaṭṭhitatīrā, tattha patiṭṭhātabbaṭṭhānaṃ.

    દામલિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dāmalisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. દામલિસુત્તં • 5. Dāmalisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. દામલિસુત્તવણ્ણના • 5. Dāmalisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact