Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૪. દાનકથાવણ્ણના

    4. Dānakathāvaṇṇanā

    ૪૭૮. દેય્યધમ્મવસેન ચોદેતુન્તિ યદિ ચેતસિકોવ ધમ્મો દાનં, ‘‘દિય્યતીતિ દાન’’ન્તિ ઇમિનાપિ અત્થેન ચેતસિકસ્સેવ દાનભાવો આપજ્જતીતિ ચોદેતુન્તિ અત્થો.

    478. Deyyadhammavasena codetunti yadi cetasikova dhammo dānaṃ, ‘‘diyyatīti dāna’’nti imināpi atthena cetasikasseva dānabhāvo āpajjatīti codetunti attho.

    ૪૭૯. અનિટ્ઠફલન્તિઆદિ અચેતસિકસ્સ ધમ્મસ્સ દાનભાવદીપનત્થં વુત્તન્તિ ફલદાનભાવદીપનત્થં ન વુત્તન્તિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. અનિટ્ઠફલન્તિઆદિના અચેતસિકસ્સ ધમ્મસ્સ ફલદાનં વુત્તં વિય હોતિ, ન દાનભાવો, તન્નિવારણત્થઞ્ચેતમાહાતિ. એવઞ્ચ કત્વા અનન્તરમેવાહ ‘‘ન હિ અચેતસિકો અન્નાદિધમ્મો આયતિં વિપાકં દેતી’’તિ. ઇટ્ઠફલભાવનિયમનત્થન્તિ દેય્યધમ્મો વિય કેનચિ પરિયાયેન અનિટ્ઠફલતા દાનસ્સ નત્થિ, એકન્તં પન ઇટ્ઠફલમેવાતિ નિયમનત્થન્તિ અત્થો.

    479. Aniṭṭhaphalantiādi acetasikassa dhammassa dānabhāvadīpanatthaṃ vuttanti phaladānabhāvadīpanatthaṃ na vuttanti attho daṭṭhabbo. Aniṭṭhaphalantiādinā acetasikassa dhammassa phaladānaṃ vuttaṃ viya hoti, na dānabhāvo, tannivāraṇatthañcetamāhāti. Evañca katvā anantaramevāha ‘‘na hi acetasiko annādidhammo āyatiṃ vipākaṃ detī’’ti. Iṭṭhaphalabhāvaniyamanatthanti deyyadhammo viya kenaci pariyāyena aniṭṭhaphalatā dānassa natthi, ekantaṃ pana iṭṭhaphalamevāti niyamanatthanti attho.

    ઇતરેનાતિ ‘‘દિય્યતીતિ દાન’’ન્તિ ઇમિના પરિયાયેન. ન પન એકેનત્થેનાતિ ‘‘દેય્યધમ્મોવ દાન’’ન્તિ ઇમં સકવાદીવાદં નિવત્તેતું ‘‘સદ્ધા હિરિય’’ન્તિઆદિકં સુત્તસાધનં પરવાદીવાદે યુજ્જતિ, ‘‘ઇધેકચ્ચો અન્નં દેતી’’તિઆદિકઞ્ચ, ‘‘ચેતસિકોવ ધમ્મો દાન’’ન્તિ ઇમં નિવત્તેતું ‘‘ચેતસિકો ધમ્મો દાન’’ન્તિ ઇમં પન સાધેતું ‘‘સદ્ધા હિરિય’’ન્તિઆદિકં સકવાદીવાદે યુજ્જતિ, ‘‘ઇધેકચ્ચો અન્નં દેતી’’તિઆદિકં વા ‘‘દેય્યધમ્મો દાન’’ન્તિ સાધેતુન્તિ એવં નિવત્તનસાધનત્થનાનત્તં સન્ધાય ‘‘ન પન એકેનત્થેના’’તિ વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. તત્થ યથા પરવાદીવાદે ચ સુત્તસાધનત્થં ‘‘ન વત્તબ્બં ચેતસિકો ધમ્મો દાન’’ન્તિ પુચ્છાયં ચેતસિકોવાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો, તથા ‘‘ન વત્તબ્બં દેય્યધમ્મો દાન’’ન્તિ પુચ્છાય ચ દેય્યધમ્મોવાતિ . દેય્યધમ્મો ઇટ્ઠફલોતિ ઇટ્ઠફલાભાવમત્તમેવ પટિક્ખિત્તન્તિ એત્થ ‘‘ઇટ્ઠફલભાવમત્તમેવ પટિક્ખિત્ત’’ન્તિ પાઠેન ભવિતબ્બન્તિ . ‘‘ઇટ્ઠફલાભાવમત્તમેવ દિસ્વા પટિક્ખિત્ત’’ન્તિ વા વત્તબ્બં. સઙ્કરભાવમોચનત્થન્તિ ચેતસિકસ્સ દાતબ્બટ્ઠેન દેય્યધમ્મસ્સ ચ ઇટ્ઠફલટ્ઠેન દાનભાવમોચનત્થન્તિ વુત્તં હોતિ.

    Itarenāti ‘‘diyyatīti dāna’’nti iminā pariyāyena. Na pana ekenatthenāti ‘‘deyyadhammova dāna’’nti imaṃ sakavādīvādaṃ nivattetuṃ ‘‘saddhā hiriya’’ntiādikaṃ suttasādhanaṃ paravādīvāde yujjati, ‘‘idhekacco annaṃ detī’’tiādikañca, ‘‘cetasikova dhammo dāna’’nti imaṃ nivattetuṃ ‘‘cetasiko dhammo dāna’’nti imaṃ pana sādhetuṃ ‘‘saddhā hiriya’’ntiādikaṃ sakavādīvāde yujjati, ‘‘idhekacco annaṃ detī’’tiādikaṃ vā ‘‘deyyadhammo dāna’’nti sādhetunti evaṃ nivattanasādhanatthanānattaṃ sandhāya ‘‘na pana ekenatthenā’’ti vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tattha yathā paravādīvāde ca suttasādhanatthaṃ ‘‘na vattabbaṃ cetasiko dhammo dāna’’nti pucchāyaṃ cetasikovāti attho daṭṭhabbo, tathā ‘‘na vattabbaṃ deyyadhammo dāna’’nti pucchāya ca deyyadhammovāti . Deyyadhammo iṭṭhaphaloti iṭṭhaphalābhāvamattameva paṭikkhittanti ettha ‘‘iṭṭhaphalabhāvamattameva paṭikkhitta’’nti pāṭhena bhavitabbanti . ‘‘Iṭṭhaphalābhāvamattameva disvā paṭikkhitta’’nti vā vattabbaṃ. Saṅkarabhāvamocanatthanti cetasikassa dātabbaṭṭhena deyyadhammassa ca iṭṭhaphalaṭṭhena dānabhāvamocanatthanti vuttaṃ hoti.

    દાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૬૬) ૪. દાનકથા • (66) 4. Dānakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact