Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૪. દાનકથાવણ્ણના

    4. Dānakathāvaṇṇanā

    ૪૭૯. ફલદાનભાવદીપનત્થન્તિ ફલદાનસબ્ભાવદીપનત્થં. ફલદાનં વુત્તં વિય હોતીતિ ચિત્તેન ફલદાનં પધાનભાવે વુત્તં વિય હોતીતિ અત્થો. અઞ્ઞથા દાનભાવોતિ ન સક્કા વત્તું. દાનભાવોપિ હિ ‘‘દાનં અનિટ્ઠફલ’’ન્તિઆદિના વુત્તોયેવાતિ. તન્નિવારણત્થન્તિ ફલદાનનિવારણત્થં. એતન્તિ ‘‘દાનં અનિટ્ઠફલ’’ન્તિઆદિવચનં. ભેસજ્જાદિવસેન આબાધાનિટ્ઠતા દેય્યધમ્મસ્સ અનિટ્ઠફલતાપરિયાયો દટ્ઠબ્બો.

    479. Phaladānabhāvadīpanatthanti phaladānasabbhāvadīpanatthaṃ. Phaladānaṃ vuttaṃ viya hotīti cittena phaladānaṃ padhānabhāve vuttaṃ viya hotīti attho. Aññathā dānabhāvoti na sakkā vattuṃ. Dānabhāvopi hi ‘‘dānaṃ aniṭṭhaphala’’ntiādinā vuttoyevāti. Tannivāraṇatthanti phaladānanivāraṇatthaṃ. Etanti ‘‘dānaṃ aniṭṭhaphala’’ntiādivacanaṃ. Bhesajjādivasena ābādhāniṭṭhatā deyyadhammassa aniṭṭhaphalatāpariyāyo daṭṭhabbo.

    કથં તથેવ સુત્તં સકવાદિપરવાદિવાદેસુ યુજ્જતીતિ ચોદનાય ‘‘ન પન એકેનત્થેના’’તિ વુત્તં વિભાવેતું ‘‘દેય્યધમ્મોવ દાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ નિવત્તનપક્ખેયેવ એવ-કારો યુત્તો, ન સાધનપક્ખે દ્વિન્નમ્પિ દાનભાવસ્સ ઇચ્છિતત્તા. તેનાહ ‘‘ચેતસિકોવાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો, દેય્યધમ્મોવા’’તિ ચ. તેનેવાહ ‘‘દ્વિન્નઞ્હિ દાનાનન્તિઆદિ. સઙ્કરભાવમોચનત્થન્તિ સતિપિ દાનભાવે સભાવસઙ્કરમોચનત્થં. તેનાહ ‘‘ચેતસિકસ્સા’’તિઆદિ.

    Kathaṃ tatheva suttaṃ sakavādiparavādivādesu yujjatīti codanāya ‘‘na pana ekenatthenā’’ti vuttaṃ vibhāvetuṃ ‘‘deyyadhammova dāna’’ntiādi vuttaṃ. Tattha nivattanapakkheyeva eva-kāro yutto, na sādhanapakkhe dvinnampi dānabhāvassa icchitattā. Tenāha ‘‘cetasikovāti attho daṭṭhabbo, deyyadhammovā’’ti ca. Tenevāha ‘‘dvinnañhi dānānantiādi. Saṅkarabhāvamocanatthanti satipi dānabhāve sabhāvasaṅkaramocanatthaṃ. Tenāha ‘‘cetasikassā’’tiādi.

    દાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૬૬) ૪. દાનકથા • (66) 4. Dānakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact