Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૦. દણ્ડવગ્ગો

    10. Daṇḍavaggo

    ૧૨૯.

    129.

    સબ્બે તસન્તિ દણ્ડસ્સ, સબ્બે ભાયન્તિ મચ્ચુનો;

    Sabbe tasanti daṇḍassa, sabbe bhāyanti maccuno;

    અત્તાનં ઉપમં કત્વા, ન હનેય્ય ન ઘાતયે.

    Attānaṃ upamaṃ katvā, na haneyya na ghātaye.

    ૧૩૦.

    130.

    સબ્બે તસન્તિ દણ્ડસ્સ, સબ્બેસં જીવિતં પિયં;

    Sabbe tasanti daṇḍassa, sabbesaṃ jīvitaṃ piyaṃ;

    અત્તાનં ઉપમં કત્વા, ન હનેય્ય ન ઘાતયે.

    Attānaṃ upamaṃ katvā, na haneyya na ghātaye.

    ૧૩૧.

    131.

    સુખકામાનિ ભૂતાનિ, યો દણ્ડેન વિહિંસતિ;

    Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena vihiṃsati;

    અત્તનો સુખમેસાનો, પેચ્ચ સો ન લભતે સુખં.

    Attano sukhamesāno, pecca so na labhate sukhaṃ.

    ૧૩૨.

    132.

    સુખકામાનિ ભૂતાનિ, યો દણ્ડેન ન હિંસતિ;

    Sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena na hiṃsati;

    અત્તનો સુખમેસાનો, પેચ્ચ સો લભતે સુખં.

    Attano sukhamesāno, pecca so labhate sukhaṃ.

    ૧૩૩.

    133.

    માવોચ ફરુસં કઞ્ચિ, વુત્તા પટિવદેય્યુ તં 1;

    Māvoca pharusaṃ kañci, vuttā paṭivadeyyu taṃ 2;

    દુક્ખા હિ સારમ્ભકથા, પટિદણ્ડા ફુસેય્યુ તં 3.

    Dukkhā hi sārambhakathā, paṭidaṇḍā phuseyyu taṃ 4.

    ૧૩૪.

    134.

    સચે નેરેસિ અત્તાનં, કંસો ઉપહતો યથા;

    Sace neresi attānaṃ, kaṃso upahato yathā;

    એસ પત્તોસિ નિબ્બાનં, સારમ્ભો તે ન વિજ્જતિ.

    Esa pattosi nibbānaṃ, sārambho te na vijjati.

    ૧૩૫.

    135.

    યથા દણ્ડેન ગોપાલો, ગાવો પાજેતિ ગોચરં;

    Yathā daṇḍena gopālo, gāvo pājeti gocaraṃ;

    એવં જરા ચ મચ્ચુ ચ, આયું પાજેન્તિ પાણિનં.

    Evaṃ jarā ca maccu ca, āyuṃ pājenti pāṇinaṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    અથ પાપાનિ કમ્માનિ, કરં બાલો ન બુજ્ઝતિ;

    Atha pāpāni kammāni, karaṃ bālo na bujjhati;

    સેહિ કમ્મેહિ દુમ્મેધો, અગ્ગિદડ્ઢોવ તપ્પતિ.

    Sehi kammehi dummedho, aggidaḍḍhova tappati.

    ૧૩૭.

    137.

    યો દણ્ડેન અદણ્ડેસુ, અપ્પદુટ્ઠેસુ દુસ્સતિ;

    Yo daṇḍena adaṇḍesu, appaduṭṭhesu dussati;

    દસન્નમઞ્ઞતરં ઠાનં, ખિપ્પમેવ નિગચ્છતિ.

    Dasannamaññataraṃ ṭhānaṃ, khippameva nigacchati.

    ૧૩૮.

    138.

    વેદનં ફરુસં જાનિં, સરીરસ્સ ચ ભેદનં 5;

    Vedanaṃ pharusaṃ jāniṃ, sarīrassa ca bhedanaṃ 6;

    ગરુકં વાપિ આબાધં, ચિત્તક્ખેપઞ્ચ 7 પાપુણે.

    Garukaṃ vāpi ābādhaṃ, cittakkhepañca 8 pāpuṇe.

    ૧૩૯.

    139.

    રાજતો વા ઉપસગ્ગં 9, અબ્ભક્ખાનઞ્ચ 10 દારુણં;

    Rājato vā upasaggaṃ 11, abbhakkhānañca 12 dāruṇaṃ;

    પરિક્ખયઞ્ચ 13 ઞાતીનં, ભોગાનઞ્ચ 14 પભઙ્ગુરં 15.

    Parikkhayañca 16 ñātīnaṃ, bhogānañca 17 pabhaṅguraṃ 18.

    ૧૪૦.

    140.

    અથ વાસ્સ અગારાનિ, અગ્ગિ ડહતિ 19 પાવકો;

    Atha vāssa agārāni, aggi ḍahati 20 pāvako;

    કાયસ્સ ભેદા દુપ્પઞ્ઞો, નિરયં સોપપજ્જતિ 21.

    Kāyassa bhedā duppañño, nirayaṃ sopapajjati 22.

    ૧૪૧.

    141.

    ન નગ્ગચરિયા ન જટા ન પઙ્કા, નાનાસકા થણ્ડિલસાયિકા વા;

    Na naggacariyā na jaṭā na paṅkā, nānāsakā thaṇḍilasāyikā vā;

    રજોજલ્લં ઉક્કુટિકપ્પધાનં, સોધેન્તિ મચ્ચં અવિતિણ્ણકઙ્ખં.

    Rajojallaṃ ukkuṭikappadhānaṃ, sodhenti maccaṃ avitiṇṇakaṅkhaṃ.

    ૧૪૨.

    142.

    અલઙ્કતો ચેપિ સમં ચરેય્ય, સન્તો દન્તો નિયતો બ્રહ્મચારી;

    Alaṅkato cepi samaṃ careyya, santo danto niyato brahmacārī;

    સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિધાય દણ્ડં, સો બ્રાહ્મણો સો સમણો સ ભિક્ખુ.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, so brāhmaṇo so samaṇo sa bhikkhu.

    ૧૪૩.

    143.

    હિરીનિસેધો પુરિસો, કોચિ લોકસ્મિ વિજ્જતિ;

    Hirīnisedho puriso, koci lokasmi vijjati;

    યો નિદ્દં 23 અપબોધેતિ 24, અસ્સો ભદ્રો કસામિવ.

    Yo niddaṃ 25 apabodheti 26, asso bhadro kasāmiva.

    ૧૪૪.

    144.

    અસ્સો યથા ભદ્રો કસાનિવિટ્ઠો, આતાપિનો સંવેગિનો ભવાથ;

    Asso yathā bhadro kasāniviṭṭho, ātāpino saṃvegino bhavātha;

    સદ્ધાય સીલેન ચ વીરિયેન ચ, સમાધિના ધમ્મવિનિચ્છયેન ચ;

    Saddhāya sīlena ca vīriyena ca, samādhinā dhammavinicchayena ca;

    સમ્પન્નવિજ્જાચરણા પતિસ્સતા, જહિસ્સથ 27 દુક્ખમિદં અનપ્પકં.

    Sampannavijjācaraṇā patissatā, jahissatha 28 dukkhamidaṃ anappakaṃ.

    ૧૪૫.

    145.

    ઉદકઞ્હિ નયન્તિ નેત્તિકા, ઉસુકારા નમયન્તિ તેજનં;

    Udakañhi nayanti nettikā, usukārā namayanti tejanaṃ;

    દારું નમયન્તિ તચ્છકા, અત્તાનં દમયન્તિ સુબ્બતા.

    Dāruṃ namayanti tacchakā, attānaṃ damayanti subbatā.

    દણ્ડવગ્ગો દસમો નિટ્ઠિતો.

    Daṇḍavaggo dasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. પટિવદેય્યું તં (ક॰)
    2. paṭivadeyyuṃ taṃ (ka.)
    3. ફુસેય્યું તં (ક॰)
    4. phuseyyuṃ taṃ (ka.)
    5. સરીરસ્સ પભેદનં (સ્યા॰)
    6. sarīrassa pabhedanaṃ (syā.)
    7. ચિત્તક્ખેપં વ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. cittakkhepaṃ va (sī. syā. pī.)
    9. ઉપસ્સગ્ગં (સી॰ પી॰)
    10. અબ્ભક્ખાનં વ (સી॰ પી॰)
    11. upassaggaṃ (sī. pī.)
    12. abbhakkhānaṃ va (sī. pī.)
    13. પરિક્ખયં વ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. ભોગાનં વ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    15. પભઙ્ગુનં (ક॰)
    16. parikkhayaṃ va (sī. syā. pī.)
    17. bhogānaṃ va (sī. syā. pī.)
    18. pabhaṅgunaṃ (ka.)
    19. ડય્હતિ (ક॰)
    20. ḍayhati (ka.)
    21. સો ઉપપજ્જતિ (સી॰ સ્યા॰)
    22. so upapajjati (sī. syā.)
    23. નિન્દં (સી॰ પી॰) સં॰ નિ॰ ૧.૧૮
    24. અપબોધતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    25. nindaṃ (sī. pī.) saṃ. ni. 1.18
    26. apabodhati (sī. syā. pī.)
    27. પહસ્સથ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    28. pahassatha (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૦. દણ્ડવગ્ગો • 10. Daṇḍavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact