Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૧૦. દસમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    10. Dasamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ૭૭૯. દસમે પન ‘‘યા પન ભિક્ખુની અઞ્ઞદત્થિકેન પરિક્ખારેન અઞ્ઞુદ્દિસિકેન પુગ્ગલિકેન અઞ્ઞં ચેતાપેય્ય, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિય’’ન્તિ એવંવિધેન ભવિતબ્બં, ‘‘પુગ્ગલિકેન સંયાચિકેના’’તિ ઇમિના એકાદસમેન ભવિતબ્બં સિયા યથાક્કમેન સમ્ભવતો. કામમેવ ચેતં અટ્ઠુપ્પત્તિયા અભાવતો ન વુત્તં, અત્થતો પન ગહેતબ્બમેવ. એત્થ પન સઙ્ઘગણપુગ્ગલાનં પવારિતટ્ઠાને, પુગ્ગલસ્સેવ ઞાતકટ્ઠાને ચ અનાપત્તિછાયા દિસ્સતિ, ઇદં સબ્બં અમ્હાકં તક્કાનુસારવસેનેવ વુત્તન્તિ કત્વા ન સારતો દટ્ઠબ્બં. વિચારેત્વા યથા નિચ્ચલકારણં દિસ્વા યં વા વિનયક્કમકોવિદા અનુજાનન્તિ, તં તદેવ ગહેતબ્બં. પોરાણગણ્ઠિપદે પન ‘‘આપદાસુપિ અઞ્ઞં ગરુભણ્ડમેવ ચેતાપેતબ્બં, ઇતરં ન વટ્ટતિ, ભિક્ખુસ્સ પન વટ્ટતી’’તિ વુત્તં.

    779. Dasame pana ‘‘yā pana bhikkhunī aññadatthikena parikkhārena aññuddisikena puggalikena aññaṃ cetāpeyya, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti evaṃvidhena bhavitabbaṃ, ‘‘puggalikena saṃyācikenā’’ti iminā ekādasamena bhavitabbaṃ siyā yathākkamena sambhavato. Kāmameva cetaṃ aṭṭhuppattiyā abhāvato na vuttaṃ, atthato pana gahetabbameva. Ettha pana saṅghagaṇapuggalānaṃ pavāritaṭṭhāne, puggalasseva ñātakaṭṭhāne ca anāpattichāyā dissati, idaṃ sabbaṃ amhākaṃ takkānusāravaseneva vuttanti katvā na sārato daṭṭhabbaṃ. Vicāretvā yathā niccalakāraṇaṃ disvā yaṃ vā vinayakkamakovidā anujānanti, taṃ tadeva gahetabbaṃ. Porāṇagaṇṭhipade pana ‘‘āpadāsupi aññaṃ garubhaṇḍameva cetāpetabbaṃ, itaraṃ na vaṭṭati, bhikkhussa pana vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.

    દસમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયાદિપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyanissaggiyādipācittiyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact