Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના

    10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā

    ૮૩૩. સાધુકીળિતગીતં વાતિ એત્થ પાચિણ્ણગીતમ્પિ સોતું ન વટ્ટતિ. ‘‘ગીતુપસઞ્હિતં પન ધમ્મં સોતું વટ્ટતીતિ દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં વુત્ત’’ન્તિ વુત્તં. પોરાણગણ્ઠિપદે પન ‘‘ધમ્મગીતમ્પિ ન વટ્ટતી’’તિ વત્વા ‘‘બુદ્ધસ્સ ગાયામ વાદેમાતિ વુત્તે સમ્પટિચ્છિતું ન વટ્ટતિ, દુક્કટં હોતી’’તિ વુત્તં, ‘‘પૂજં કરોમ, જાતકં વા વત્થું વા દેસેમાતિ વુત્તે ‘સાધૂ’તિ સમ્પટિચ્છિતું વટ્ટતી’’તિ ચ વુત્તં.

    833.Sādhukīḷitagītaṃ vāti ettha pāciṇṇagītampi sotuṃ na vaṭṭati. ‘‘Gītupasañhitaṃ pana dhammaṃ sotuṃ vaṭṭatīti dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ vutta’’nti vuttaṃ. Porāṇagaṇṭhipade pana ‘‘dhammagītampi na vaṭṭatī’’ti vatvā ‘‘buddhassa gāyāma vādemāti vutte sampaṭicchituṃ na vaṭṭati, dukkaṭaṃ hotī’’ti vuttaṃ, ‘‘pūjaṃ karoma, jātakaṃ vā vatthuṃ vā desemāti vutte ‘sādhū’ti sampaṭicchituṃ vaṭṭatī’’ti ca vuttaṃ.

    ૮૩૬. એકપયોગો નામ એકદિવસાવલોકનં. તેસંયેવાતિ યેસં નચ્ચં પસ્સતિ. ‘‘ભિક્ખુની સયમ્પિ નચ્ચિતું વા ગાયિતું વા વાદિતું વા ન લભતી’’તિઆદિ ઇધ સિક્ખાપદે નત્થિ. કસ્મા? એળકલોમસમુટ્ઠાનત્તા. યદિ એવં કસ્મા વુત્તન્તિ ચે? સુત્તાનુલોમમહાપદેસતો. યદિ નચ્ચાદીનિ પસ્સિતું વા સોતું વા ન લભતિ, પગેવ અત્તના કાતુન્તિ નયતો લબ્ભમાનત્તા વુત્તં. ઇતરથા મહાપદેસા નિરત્થકા સિયું. એવમઞ્ઞત્થાપિ નયો નેતબ્બો. ‘‘સમુટ્ઠાનમ્પિ ઇધ વુત્તમેવ અગ્ગહેત્વા છસમુટ્ઠાનવસેન ગહેતબ્બ’’ન્તિ લિખિતં. તં ‘‘અઞ્ઞે નચ્ચ, ગાય, વાદેહી’’તિ વત્તું ન લબ્ભતીતિઆદિવચીકમ્મં સન્ધાય લિખિતઞ્ચે, તં સુલિખિતં એળકલોમસમુટ્ઠાને વાચાય અભાવતો. ‘‘સયમ્પિ નચ્ચિતુ’’ન્તિઆદિકાયકમ્મઞ્ચે સન્ધાય લિખિતં, દુલ્લિખિતં. એળકલોમસમુટ્ઠાનઞ્હિ એકન્તતો કાયકમ્મં હોતિ, તસ્મા ઉદ્ધટં અગ્ગહેત્વા આદિસદ્દેન સઙ્ગહિતમેવ ઇધ ગહેતબ્બન્તિ. એતં એળકલોમસમુટ્ઠાનત્તાતિ એત્થ કારણવચને સુત્તાનુલોમમહાપદેસતોતિ એત્થ પન ઉદ્ધટં ગહેતબ્બં, એવં યથાલાભવસેન તં લિખિતન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘આહચ્ચભાસિતસિક્ખાપદવસેન એળકલોમસમુટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તન્તિ ઉપતિસ્સત્થેરો . ‘‘એળકલોમસમુટ્ઠાનઞ્ચે ઇદં સિક્ખાપદં, આણાપકો મુચ્ચેય્ય, ન ચ મુચ્ચતી’’તિ વુત્તં. તં ‘‘કસ્મા’’તિ વુત્તે ‘‘સબ્બઅટ્ઠકથાસુ વુત્ત’’ન્તિ અટ્ઠકથાચરિયો આહાતિ ધમ્મસિરિત્થેરો.

    836.Ekapayogo nāma ekadivasāvalokanaṃ. Tesaṃyevāti yesaṃ naccaṃ passati. ‘‘Bhikkhunī sayampi naccituṃ vā gāyituṃ vā vādituṃ vā na labhatī’’tiādi idha sikkhāpade natthi. Kasmā? Eḷakalomasamuṭṭhānattā. Yadi evaṃ kasmā vuttanti ce? Suttānulomamahāpadesato. Yadi naccādīni passituṃ vā sotuṃ vā na labhati, pageva attanā kātunti nayato labbhamānattā vuttaṃ. Itarathā mahāpadesā niratthakā siyuṃ. Evamaññatthāpi nayo netabbo. ‘‘Samuṭṭhānampi idha vuttameva aggahetvā chasamuṭṭhānavasena gahetabba’’nti likhitaṃ. Taṃ ‘‘aññe nacca, gāya, vādehī’’ti vattuṃ na labbhatītiādivacīkammaṃ sandhāya likhitañce, taṃ sulikhitaṃ eḷakalomasamuṭṭhāne vācāya abhāvato. ‘‘Sayampi naccitu’’ntiādikāyakammañce sandhāya likhitaṃ, dullikhitaṃ. Eḷakalomasamuṭṭhānañhi ekantato kāyakammaṃ hoti, tasmā uddhaṭaṃ aggahetvā ādisaddena saṅgahitameva idha gahetabbanti. Etaṃ eḷakalomasamuṭṭhānattāti ettha kāraṇavacane suttānulomamahāpadesatoti ettha pana uddhaṭaṃ gahetabbaṃ, evaṃ yathālābhavasena taṃ likhitanti veditabbaṃ. ‘‘Āhaccabhāsitasikkhāpadavasena eḷakalomasamuṭṭhāna’’nti vuttanti upatissatthero. ‘‘Eḷakalomasamuṭṭhānañce idaṃ sikkhāpadaṃ, āṇāpako mucceyya, na ca muccatī’’ti vuttaṃ. Taṃ ‘‘kasmā’’ti vutte ‘‘sabbaaṭṭhakathāsu vutta’’nti aṭṭhakathācariyo āhāti dhammasiritthero.

    ૮૩૭. આરામે ઠત્વાતિ ન કેવલં ઠત્વા, તતો ગન્ત્વા પન સબ્બિરિયાપથેહિપિ લભતિ. ‘‘આરામે ઠિતાતિ પન આરામપરિયાપન્નાતિ અત્થો, ઇતરથા નિસિન્નાપિ ન લભેય્યા’’તિ લિખિતં, તં સુલિખિતમેવ.

    837.Ārāme ṭhatvāti na kevalaṃ ṭhatvā, tato gantvā pana sabbiriyāpathehipi labhati. ‘‘Ārāme ṭhitāti pana ārāmapariyāpannāti attho, itarathā nisinnāpi na labheyyā’’ti likhitaṃ, taṃ sulikhitameva.

    દસમસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasamasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    લસુણવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Lasuṇavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. લસુણવગ્ગવણ્ણના • 1. Lasuṇavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમલસુણાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamalasuṇādisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact