Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    461. த³ஸரத²ஜாதகங் (7)

    461. Dasarathajātakaṃ (7)

    84.

    84.

    ஏத² லக்க²ண ஸீதா ச, உபோ⁴ ஓதரதோ²த³கங்;

    Etha lakkhaṇa sītā ca, ubho otarathodakaṃ;

    ஏவாயங் ப⁴ரதோ ஆஹ, ‘‘ராஜா த³ஸரதோ² மதோ’’.

    Evāyaṃ bharato āha, ‘‘rājā dasaratho mato’’.

    85.

    85.

    கேன ராமப்பபா⁴வேன, ஸோசிதப்³ப³ங் ந ஸோசஸி;

    Kena rāmappabhāvena, socitabbaṃ na socasi;

    பிதரங் காலகதங் 1 ஸுத்வா, ந தங் பஸஹதே து³க²ங்.

    Pitaraṃ kālakataṃ 2 sutvā, na taṃ pasahate dukhaṃ.

    86.

    86.

    யங் ந ஸக்கா நிபாலேதுங், போஸேன லபதங் ப³ஹுங்;

    Yaṃ na sakkā nipāletuṃ, posena lapataṃ bahuṃ;

    ஸ கிஸ்ஸ விஞ்ஞூ மேதா⁴வீ, அத்தானமுபதாபயே.

    Sa kissa viññū medhāvī, attānamupatāpaye.

    87.

    87.

    த³ஹரா ச ஹி வுத்³தா⁴ ச 3, யே பா³லா யே ச பண்டி³தா;

    Daharā ca hi vuddhā ca 4, ye bālā ye ca paṇḍitā;

    அட்³டா⁴ சேவ த³லித்³தா³ ச, ஸப்³பே³ மச்சுபராயணா.

    Aḍḍhā ceva daliddā ca, sabbe maccuparāyaṇā.

    88.

    88.

    ப²லானமிவ பக்கானங், நிச்சங் பதனதோ ப⁴யங்;

    Phalānamiva pakkānaṃ, niccaṃ patanato bhayaṃ;

    ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்ச மரணதோ ப⁴யங்.

    Evaṃ jātāna maccānaṃ, nicca maraṇato bhayaṃ.

    89.

    89.

    ஸாயமேகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, பாதோ தி³ட்டா² ப³ஹுஜ்ஜனா;

    Sāyameke na dissanti, pāto diṭṭhā bahujjanā;

    பாதோ ஏகே ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஸாயங் தி³ட்டா² ப³ஹுஜ்ஜனா.

    Pāto eke na dissanti, sāyaṃ diṭṭhā bahujjanā.

    90.

    90.

    பரிதே³வயமானோ சே, கிஞ்சித³த்த²ங் உத³ப்³ப³ஹே;

    Paridevayamāno ce, kiñcidatthaṃ udabbahe;

    ஸம்மூள்ஹோ ஹிங்ஸமத்தானங், கயிரா தங் விசக்க²ணோ.

    Sammūḷho hiṃsamattānaṃ, kayirā taṃ vicakkhaṇo.

    91.

    91.

    கிஸோ விவண்ணோ ப⁴வதி, ஹிங்ஸமத்தானமத்தனோ 5;

    Kiso vivaṇṇo bhavati, hiṃsamattānamattano 6;

    ந தேன பேதா பாலெந்தி, நிரத்தா² பரிதே³வனா.

    Na tena petā pālenti, niratthā paridevanā.

    92.

    92.

    யதா² ஸரணமாதி³த்தங், வாரினா பரினிப்³ப³யே 7;

    Yathā saraṇamādittaṃ, vārinā parinibbaye 8;

    ஏவம்பி தீ⁴ரோ ஸுதவா, மேதா⁴வீ பண்டி³தோ நரோ;

    Evampi dhīro sutavā, medhāvī paṇḍito naro;

    கி²ப்பமுப்பதிதங் ஸோகங், வாதோ தூலங்வ த⁴ங்ஸயே.

    Khippamuppatitaṃ sokaṃ, vāto tūlaṃva dhaṃsaye.

    93.

    93.

    மச்சோ ஏகோவ 9 அச்சேதி, ஏகோவ ஜாயதே குலே;

    Macco ekova 10 acceti, ekova jāyate kule;

    ஸங்யோக³பரமாத்வேவ, ஸம்போ⁴கா³ ஸப்³ப³பாணினங்.

    Saṃyogaparamātveva, sambhogā sabbapāṇinaṃ.

    94.

    94.

    தஸ்மா ஹி தீ⁴ரஸ்ஸ ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ, ஸம்பஸ்ஸதோ லோகமிமங் பரஞ்ச;

    Tasmā hi dhīrassa bahussutassa, sampassato lokamimaṃ parañca;

    அஞ்ஞாய த⁴ம்மங் ஹத³யங் மனஞ்ச, ஸோகா மஹந்தாபி ந தாபயந்தி.

    Aññāya dhammaṃ hadayaṃ manañca, sokā mahantāpi na tāpayanti.

    95.

    95.

    ஸோஹங் த³ஸ்ஸஞ்ச பொ⁴க்க²ஞ்ச, ப⁴ரிஸ்ஸாமி ச 11 ஞாதகே;

    Sohaṃ dassañca bhokkhañca, bharissāmi ca 12 ñātake;

    ஸேஸஞ்ச பாலயிஸ்ஸாமி, கிச்சமேதங் 13 விஜானதோ.

    Sesañca pālayissāmi, kiccametaṃ 14 vijānato.

    96.

    96.

    த³ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸட்டி² வஸ்ஸஸதானி ச;

    Dasa vassasahassāni, saṭṭhi vassasatāni ca;

    கம்பு³கீ³வோ மஹாபா³ஹு, ராமோ ரஜ்ஜமகாரயீதி.

    Kambugīvo mahābāhu, rāmo rajjamakārayīti.

    த³ஸரத²ஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Dasarathajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. காலங்கதங் (க॰)
    2. kālaṅkataṃ (ka.)
    3. யே வுத்³தா⁴ (ஸீ॰ அட்ட²॰), யே வுட்³டா⁴ (ஸ்யா॰)
    4. ye vuddhā (sī. aṭṭha.), ye vuḍḍhā (syā.)
    5. மத்தனா (ஸீ॰ அட்ட²॰ ஸு॰ நி॰ 590)
    6. mattanā (sī. aṭṭha. su. ni. 590)
    7. வாரினாவனிப்³பா³பயே (ஸ்யா॰ க॰)
    8. vārināvanibbāpaye (syā. ka.)
    9. ஏகோவ மச்சோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. ekova macco (sī. syā. pī.)
    11. ஸோஹங் யஸஞ்ச போ⁴க³ஞ்ச, ப⁴ரியாபி ச (ஸ்யா॰ க॰)
    12. sohaṃ yasañca bhogañca, bhariyāpi ca (syā. ka.)
    13. கிச்சமேவங் (பீ॰)
    14. kiccamevaṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [461] 7. த³ஸரத²ஜாதகவண்ணனா • [461] 7. Dasarathajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact