Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૧૨. સત્તસતિકક્ખન્ધકવણ્ણના

    12. Sattasatikakkhandhakavaṇṇanā

    દસવત્થુકથાવણ્ણના

    Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ૪૪૬. નિક્ખિત્તમણિસુવણ્ણાતિ સિક્ખાપદેનેવ પટિક્ખિત્તમણિસુવણ્ણા. તત્થ મણિગ્ગહણેન સબ્બં દુક્કટવત્થુ, સુવણ્ણગ્ગહણેન સબ્બં પાચિત્તિયવત્થુ ગહિતં હોતિ. ભિક્ખગ્ગેન ભિક્ખુગણનાયાતિ વુત્તં હોતિ.

    446.Nikkhittamaṇisuvaṇṇāti sikkhāpadeneva paṭikkhittamaṇisuvaṇṇā. Tattha maṇiggahaṇena sabbaṃ dukkaṭavatthu, suvaṇṇaggahaṇena sabbaṃ pācittiyavatthu gahitaṃ hoti. Bhikkhaggena bhikkhugaṇanāyāti vuttaṃ hoti.

    ૪૪૭. મહિકાતિ હિમં. પોસાતિ સત્તા. સરજાતિ સકિલેસરજા. મગાતિ મગસદિસા. તસ્મિં તસ્મિં વિસયે, ભવે વા નેતીતિ નેત્તિ, તણ્હાયેતં અધિવચનં, તાય સહ વત્તન્તીતિ સનેત્તિકા.

    447.Mahikāti himaṃ. Posāti sattā. Sarajāti sakilesarajā. Magāti magasadisā. Tasmiṃ tasmiṃ visaye, bhave vā netīti netti, taṇhāyetaṃ adhivacanaṃ, tāya saha vattantīti sanettikā.

    ૪૫૦-૨. અહોગઙ્ગોતિ પબ્બતસ્સ નામં. અનુમાનેસ્સામાતિ પઞ્ઞાપેસ્સામ. આસુતાતિ સજ્જિતા, ‘‘અસુત્તા’’તિ વા પાઠો, અનાવિલા અપક્કા તરુણા.

    450-2.Ahogaṅgoti pabbatassa nāmaṃ. Anumānessāmāti paññāpessāma. Āsutāti sajjitā, ‘‘asuttā’’ti vā pāṭho, anāvilā apakkā taruṇā.

    ૪૫૩. ઉજ્જવિંસુ પટિસોતેન ગચ્છિંસુ.

    453.Ujjaviṃsu paṭisotena gacchiṃsu.

    ૪૫૫. અપ્પેવ નામાતિ સાધુ નામ. મૂલા દાયકા પેસલકા. ‘‘કુલ્લકવિહારેનાતિ ખુદ્દકવિહારેના’’તિ લિખિતં. રૂપાવતારત્તા કુલ્લકવિહારો નામ. કથં પનેતં પઞ્ઞાયતિ, યેન સન્નિધિકતં યાવજીવિકં યાવકાલિકેન તદહુપટિગ્ગહિતેન સમ્ભિન્નરસં તદહુપટિગ્ગહિતસઙ્ખયં આગન્ત્વા સન્નિધિકતામિસસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતીતિ? વુચ્ચતે – ‘‘યાવકાલિકેન, ભિક્ખવે, યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિત’’ન્તિ વચનતો પુરેપટિગ્ગહિતં યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતેનામિસેન ચે સમ્ભિન્નં, પુરેપટિગ્ગહિતસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતીતિ સિદ્ધં. અઞ્ઞથા ‘‘સત્તાહકાલિકેન, ભિક્ખવે, યાવજીવિકં પટિગ્ગહિતં સત્તાહં કપ્પતી’’તિ (મહાવ॰ ૩૦૫) વુત્તટ્ઠાને વિય ઇધાપિ ‘‘યાવકાલિકેન, ભિક્ખવે, યાવજીવિકં પટિગ્ગહિતં કાલે કપ્પતી’’તિ વદેય્ય, તઞ્ચાવુત્તં. તસ્મા પુરેપટિગ્ગહિતં તં આમિસસમ્ભિન્નં આમિસગતિકમેવાતિ વેદિતબ્બં. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘સન્નિધિકારકં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા’’તિ (પાચિ॰ ૨૫૩) વુત્તં. બ્યઞ્જનમત્તં ન ગહેતબ્બં.

    455.Appeva nāmāti sādhu nāma. Mūlā dāyakā pesalakā. ‘‘Kullakavihārenāti khuddakavihārenā’’ti likhitaṃ. Rūpāvatārattā kullakavihāro nāma. Kathaṃ panetaṃ paññāyati, yena sannidhikataṃ yāvajīvikaṃ yāvakālikena tadahupaṭiggahitena sambhinnarasaṃ tadahupaṭiggahitasaṅkhayaṃ āgantvā sannidhikatāmisasaṅkhyameva gacchatīti? Vuccate – ‘‘yāvakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahita’’nti vacanato purepaṭiggahitaṃ yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitenāmisena ce sambhinnaṃ, purepaṭiggahitasaṅkhyameva gacchatīti siddhaṃ. Aññathā ‘‘sattāhakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ paṭiggahitaṃ sattāhaṃ kappatī’’ti (mahāva. 305) vuttaṭṭhāne viya idhāpi ‘‘yāvakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ paṭiggahitaṃ kāle kappatī’’ti vadeyya, tañcāvuttaṃ. Tasmā purepaṭiggahitaṃ taṃ āmisasambhinnaṃ āmisagatikamevāti veditabbaṃ. Gaṇṭhipade pana ‘‘sannidhikārakaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti (pāci. 253) vuttaṃ. Byañjanamattaṃ na gahetabbaṃ.

    ૪૫૭. ઇધાતિ ઇમસ્મિં પાઠે. ‘‘‘કાલે કપ્પતિ, વિકાલે ન કપ્પતી’તિ (મહાવ॰ ૩૦૫) વુત્તવચનમત્તેન ‘વિકાલે કપ્પતી’તિ વિકાલભોજનપાચિત્તિયં આવહં હોતીતિ અત્થો, ‘ન કપ્પતી’તિ સન્નિધિભોજનપાચિત્તિયં આવહં હોતીતિ અત્થો, યદિ સમ્ભિન્નરસં અજ્જપટિગ્ગહિતમ્પિ યાવજીવિકન્તિ અત્થો’’તિ લિખિતં. સુત્તવિભઙ્ગેતિ માતિકાસઙ્ખાતે સુત્તે ચ તસ્સ પદભાજનીયસઙ્ખાતે વિભઙ્ગે ચાતિ અત્થો. ઇદં આગતમેવ. કતરન્તિ? ‘‘અતિક્કામયતો છેદનક’’ન્તિ ઇદં.

    457.Idhāti imasmiṃ pāṭhe. ‘‘‘Kāle kappati, vikāle na kappatī’ti (mahāva. 305) vuttavacanamattena ‘vikāle kappatī’ti vikālabhojanapācittiyaṃ āvahaṃ hotīti attho, ‘na kappatī’ti sannidhibhojanapācittiyaṃ āvahaṃ hotīti attho, yadi sambhinnarasaṃ ajjapaṭiggahitampi yāvajīvikanti attho’’ti likhitaṃ. Suttavibhaṅgeti mātikāsaṅkhāte sutte ca tassa padabhājanīyasaṅkhāte vibhaṅge cāti attho. Idaṃ āgatameva. Kataranti? ‘‘Atikkāmayato chedanaka’’nti idaṃ.

    તિવિદત્થિપમાણઞ્ચે, અદસં તં નિસીદનં;

    Tividatthipamāṇañce, adasaṃ taṃ nisīdanaṃ;

    નિસીદનં કથં હોતિ, સદસં તઞ્હિ લક્ખણં.

    Nisīdanaṃ kathaṃ hoti, sadasaṃ tañhi lakkhaṇaṃ.

    તિવિદત્થિપમાણં તં, દસા તત્થ વિદત્થિ ચે;

    Tividatthipamāṇaṃ taṃ, dasā tattha vidatthi ce;

    તંનિસીદનનામત્તા, તસ્મિં છેદનકં સિયા.

    Taṃnisīdananāmattā, tasmiṃ chedanakaṃ siyā.

    અનિસીદનનામમ્હિ, કથં છેદનકં ભવે;

    Anisīdananāmamhi, kathaṃ chedanakaṃ bhave;

    ઇતિ ચે નેવ વત્તબ્બં, નિસીદનવિદત્થિતો.

    Iti ce neva vattabbaṃ, nisīdanavidatthito.

    કપ્પતે સદસામત્તં, નિસીદનમિતિ કારણં;

    Kappate sadasāmattaṃ, nisīdanamiti kāraṇaṃ;

    કથં યુજ્જતિ નો ચેતં, નિસીદનસ્સ નામકં.

    Kathaṃ yujjati no cetaṃ, nisīdanassa nāmakaṃ.

    નિસીદનન્તિ વુત્તત્તા, પમાણસમતિક્કમા;

    Nisīdananti vuttattā, pamāṇasamatikkamā;

    તસ્સાનુમતિહેતુત્તા, તત્થ છેદનકં ભવે.

    Tassānumatihetuttā, tattha chedanakaṃ bhave.

    જાતરૂપકપ્પે –

    Jātarūpakappe –

    જાતરૂપં પટિક્ખિત્તં, પુગ્ગલસ્સેવ પાળિયં;

    Jātarūpaṃ paṭikkhittaṃ, puggalasseva pāḷiyaṃ;

    ન સઙ્ઘસ્સાતિ સઙ્ઘસ્સ, તઞ્ચે કપ્પતિ સબ્બસો.

    Na saṅghassāti saṅghassa, tañce kappati sabbaso.

    વિકાલભોજનઞ્ચાપિ, પુગ્ગલસ્સેવ વારિતં;

    Vikālabhojanañcāpi, puggalasseva vāritaṃ;

    ન સઙ્ઘસ્સાતિ સઙ્ઘસ્સ, કપ્પતીતિ કથં સમં.

    Na saṅghassāti saṅghassa, kappatīti kathaṃ samaṃ.

    સત્તસતિકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattasatikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ચૂળવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cūḷavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    ૧. પઠમભાણવારો • 1. Paṭhamabhāṇavāro
    ૨. દુતિયભાણવારો • 2. Dutiyabhāṇavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact