Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૧૧. દસુત્તરસુત્તવણ્ણના
11. Dasuttarasuttavaṇṇanā
૩૫૦. આવુસો ભિક્ખવેતિ સાવકાનં આલપનન્તિ સાવકાનં આમન્તનવસેન આલપનસમુદાચારો, ન કેવલં ‘‘ભિક્ખવે’’તિ, સો પન બુદ્ધાનં આલપનં. તેનાહ ‘‘બુદ્ધા હી’’તિઆદિ. સત્થુસમુદાચારવસેન અસમુદાચારો એવેત્થ સત્થુ ઉચ્ચટ્ઠાને ઠપનં. સમ્પતિ આગતત્તા કત્થચિ ન નિબદ્ધો વાસો એતેસન્તિ અનિબદ્ધવાસા, અન્તેવાસિકા. કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા સપ્પાયસેનાસનં ગવેસન્તા યં કિઞ્ચિ દિસં ગચ્છન્તીતિ દિસાગમનીયા. ઇદાનિ તમત્થં વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘બુદ્ધકાલે’’તિઆદિ વુત્તં.
350.Āvusobhikkhaveti sāvakānaṃ ālapananti sāvakānaṃ āmantanavasena ālapanasamudācāro, na kevalaṃ ‘‘bhikkhave’’ti, so pana buddhānaṃ ālapanaṃ. Tenāha ‘‘buddhā hī’’tiādi. Satthusamudācāravasena asamudācāro evettha satthu uccaṭṭhāne ṭhapanaṃ. Sampati āgatattā katthaci na nibaddho vāso etesanti anibaddhavāsā, antevāsikā. Kammaṭṭhānaṃ gahetvā sappāyasenāsanaṃ gavesantā yaṃ kiñci disaṃ gacchantīti disāgamanīyā. Idāni tamatthaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘buddhakāle’’tiādi vuttaṃ.
અસુભકમ્મટ્ઠાનન્તિ એકાદસવિધં અસુભકમ્મટ્ઠાનં. તત્થાપિ પુગ્ગલવેમત્તતં ઞત્વા તદનુરૂપં તદનુરૂપમેવ દેતિ. મોહચરિતસ્સપિ કામં આનાપાનસ્સતિકમ્મટ્ઠાનં સપ્પાયં, કમ્મટ્ઠાનભાવનાય પન ભાજનભૂતં કાતું સમ્મોહવિગમાય પઠમં ઉદ્દેસપરિપુચ્છાધમ્મસ્સવનધમ્મસાકચ્છાસુ નિયોજેતબ્બોતિ વુત્તં ‘‘મોહચરિતસ્સ…પે॰… આચિક્ખતી’’તિ. સદ્ધાચરિતસ્સ વિસેસતો પુરિમા છ અનુસ્સતિયો સપ્પાયા, તાસં પન અનુયુઞ્જને અયં પુબ્બભાગપટિપત્તીતિ દસ્સેતું ‘‘પસાદનીયસુત્તન્તે’’તિઆદિ વુત્તં. ઞાણચરિતસ્સાતિ બુદ્ધિચરિતસ્સ, તસ્સ પન મરણસ્સતિ, ઉપસમાનુસ્સતિ, ચતુધાતુવવત્થાનં, આહારેપટિકૂલસઞ્ઞા વિસેસતો સપ્પાયા, તેસં પન ઉપકારધમ્મદસ્સનત્થં ‘‘અનિચ્ચતાદિ…પે॰… કથેતી’’તિ વુત્તં. તત્થેવાતિ સત્થુ સન્તિકે એવ. તેમાસિકં પટિપદન્તિ તીહિ માસેહિ સન્નિટ્ઠાપેતબ્બં પટિપદં.
Asubhakammaṭṭhānanti ekādasavidhaṃ asubhakammaṭṭhānaṃ. Tatthāpi puggalavemattataṃ ñatvā tadanurūpaṃ tadanurūpameva deti. Mohacaritassapi kāmaṃ ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ sappāyaṃ, kammaṭṭhānabhāvanāya pana bhājanabhūtaṃ kātuṃ sammohavigamāya paṭhamaṃ uddesaparipucchādhammassavanadhammasākacchāsu niyojetabboti vuttaṃ ‘‘mohacaritassa…pe… ācikkhatī’’ti. Saddhācaritassa visesato purimā cha anussatiyo sappāyā, tāsaṃ pana anuyuñjane ayaṃ pubbabhāgapaṭipattīti dassetuṃ ‘‘pasādanīyasuttante’’tiādi vuttaṃ. Ñāṇacaritassāti buddhicaritassa, tassa pana maraṇassati, upasamānussati, catudhātuvavatthānaṃ, āhārepaṭikūlasaññā visesato sappāyā, tesaṃ pana upakāradhammadassanatthaṃ ‘‘aniccatādi…pe… kathetī’’ti vuttaṃ. Tatthevāti satthu santike eva. Temāsikaṃ paṭipadanti tīhi māsehi sanniṭṭhāpetabbaṃ paṭipadaṃ.
ઇમે ભિક્ખૂતિ ઇમિસ્સા ધમ્મદેસનાય ભાજનભૂતા ભિક્ખૂ. ‘‘એવં આગન્ત્વા ગચ્છન્તે પન ભિક્ખૂ’’તિ ઇદં ‘‘બુદ્ધકાલે’’તિઆદિના તદુદ્દેસિકવસેન વુત્તભિક્ખૂ સન્ધાય વુત્તં, ન ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ’’તિ અનન્તરં વુત્તભિક્ખૂ. તેનાહ ‘‘પેસેતી’’તિ. અપલોકેથાતિ આપુચ્છથ. ‘‘પણ્ડિતા’’તિઆદિ સેવનભજનેસુ કારણવચનં. ‘‘સોતાપત્તિફલે વિનેતી’’તિઆદિ યેભુય્યવસેન વુત્તં. આયસ્મા હિ ધમ્મસેનાપતિ ભિક્ખૂ યેભુય્યેન સોતાપત્તિફલં પાપેત્વા વિસ્સજ્જેતિ ‘‘એવમેતે નિયતા સમ્બોધિપરાયણા’’તિ. આયસ્મા પન મહામોગ્ગલ્લાનો ‘‘સબ્બાપિ ભવૂપપત્તિ જિગુચ્છિતબ્બાવા’’તિ ભિક્ખૂ યેભુય્યેન ઉત્તમત્થંયેવ પાપેતિ.
Ime bhikkhūti imissā dhammadesanāya bhājanabhūtā bhikkhū. ‘‘Evaṃ āgantvā gacchantepana bhikkhū’’ti idaṃ ‘‘buddhakāle’’tiādinā taduddesikavasena vuttabhikkhū sandhāya vuttaṃ, na ‘‘ime bhikkhū’’ti anantaraṃ vuttabhikkhū. Tenāha ‘‘pesetī’’ti. Apalokethāti āpucchatha. ‘‘Paṇḍitā’’tiādi sevanabhajanesu kāraṇavacanaṃ. ‘‘Sotāpattiphale vinetī’’tiādi yebhuyyavasena vuttaṃ. Āyasmā hi dhammasenāpati bhikkhū yebhuyyena sotāpattiphalaṃ pāpetvā vissajjeti ‘‘evamete niyatā sambodhiparāyaṇā’’ti. Āyasmā pana mahāmoggallāno ‘‘sabbāpi bhavūpapatti jigucchitabbāvā’’ti bhikkhū yebhuyyena uttamatthaṃyeva pāpeti.
સાવકેહિ વિનેતું સક્કુણેય્યા સાવકવેનેય્યા નામ ન સાવકેહેવ વિનેતબ્બાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સાવકવેનેય્યા નામા’’તિઆદિ. દસધા માતિકં ઠપેત્વાતિ એકકતો પટ્ઠાય યાવ દસકા દસધા દસધા માતિકં ઠપેત્વા વિભત્તોતિ દસુત્તરો. દસુત્તરો ગતોતિપિ દસુત્તરોતિ એકકતો પટ્ઠાય યાવ દસકા દસહિ ઉત્તરો અધિકો હુત્વા ગતો પવત્તોતિપિ દસુત્તરો. એકેકસ્મિં પબ્બેતિ એકકતો પટ્ઠાય યાવ દસકા દસસુ પબ્બેસુ એકેકસ્મિં પબ્બે. દસ દસ પઞ્હાતિ ‘‘કતમો ધમ્મો બહુકારો અપ્પમાદો કુસલેસુ ધમ્મેસૂ’’તિઆદિના દસ દસ પઞ્હા. વિસેસિતાતિ વિસ્સજ્જિતા. દસુત્તરં પવક્ખામીતિ દેસિયમાનં દેસનં નામકિત્તનમુખેન પટિજાનાતિ વણ્ણભણનત્થં. પવક્ખામીતિ પકારેહિ વક્ખામિ. તથા હેત્થ પઞ્ઞાસાધિકાનં પઞ્ચન્નં પઞ્હસતાનં વસેન દેસના પવત્તા. ધમ્મન્તિ ઇધ ધમ્મ-સદ્દો પરિયત્તિપરિયાયો ‘‘ઇધ ભિક્ખુ ધમ્મં પરિયાપુણાતી’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૫.૭૩) વિય. સુત્તલક્ખણો ચાયં ધમ્મોતિ આહ ‘‘ધમ્મન્તિ સુત્ત’’ન્તિ. સ્વાયં ધમ્મો યથાનુસિટ્ઠં પટિપજ્જમાનસ્સ નિબ્બાનાવહો. તતો એવ વટ્ટદુક્ખસમુચ્છેદાય હોતિ, સ ચાયમસ્સ આનુભાવો સબ્બેસં ખન્ધાનં પમોચનુપાયભાવતોતિ દસ્સેન્તો ‘‘નિબ્બાનપ્પત્તિયા’’તિઆદિમાહ. તેન વુત્તં ‘‘નિબ્બાનપ્પત્તિયા’’તિઆદિ.
Sāvakehi vinetuṃ sakkuṇeyyā sāvakaveneyyā nāma na sāvakeheva vinetabbāti dassento āha ‘‘sāvakaveneyyā nāmā’’tiādi. Dasadhā mātikaṃ ṭhapetvāti ekakato paṭṭhāya yāva dasakā dasadhā dasadhā mātikaṃ ṭhapetvā vibhattoti dasuttaro. Dasuttaro gatotipi dasuttaroti ekakato paṭṭhāya yāva dasakā dasahi uttaro adhiko hutvā gato pavattotipi dasuttaro. Ekekasmiṃ pabbeti ekakato paṭṭhāya yāva dasakā dasasu pabbesu ekekasmiṃ pabbe. Dasa dasa pañhāti ‘‘katamo dhammo bahukāro appamādo kusalesu dhammesū’’tiādinā dasa dasa pañhā. Visesitāti vissajjitā. Dasuttaraṃ pavakkhāmīti desiyamānaṃ desanaṃ nāmakittanamukhena paṭijānāti vaṇṇabhaṇanatthaṃ. Pavakkhāmīti pakārehi vakkhāmi. Tathā hettha paññāsādhikānaṃ pañcannaṃ pañhasatānaṃ vasena desanā pavattā. Dhammanti idha dhamma-saddo pariyattipariyāyo ‘‘idha bhikkhu dhammaṃ pariyāpuṇātī’’tiādīsu (a. ni. 5.73) viya. Suttalakkhaṇo cāyaṃ dhammoti āha ‘‘dhammantisutta’’nti. Svāyaṃ dhammo yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjamānassa nibbānāvaho. Tato eva vaṭṭadukkhasamucchedāya hoti, sa cāyamassa ānubhāvo sabbesaṃ khandhānaṃ pamocanupāyabhāvatoti dassento ‘‘nibbānappattiyā’’tiādimāha. Tena vuttaṃ ‘‘nibbānappattiyā’’tiādi.
ઉચ્ચં કરોન્તોતિ ઉદગ્ગં ઉળારં પણીતં કત્વા દસ્સેન્તો, પગ્ગણ્હન્તોતિ અત્થો. પેમં જનેન્તોતિ ભત્તિં ઉપ્પાદેન્તો. ઇદઞ્ચ દેસનાય પગ્ગણ્હનં બુદ્ધાનમ્પિ આચિણ્ણં એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘એકાયનો’’તિઆદિમાહ.
Uccaṃ karontoti udaggaṃ uḷāraṃ paṇītaṃ katvā dassento, paggaṇhantoti attho. Pemaṃ janentoti bhattiṃ uppādento. Idañca desanāya paggaṇhanaṃ buddhānampi āciṇṇaṃ evāti dassento ‘‘ekāyano’’tiādimāha.
એકધમ્મવણ્ણના
Ekadhammavaṇṇanā
૩૫૧. (ક) કાર-સદ્દો ઉપ-સદ્દેન વિનાપિ ઉપકારત્થં વદતિ, ‘‘બહુકારા, ભિક્ખવે, માતાપિતરો પુત્તાન’’ન્તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૨.૩૪) વિયાતિ આહ ‘‘બહુકારોતિ બહૂપકારો’’તિ.
351. (Ka) kāra-saddo upa-saddena vināpi upakāratthaṃ vadati, ‘‘bahukārā, bhikkhave, mātāpitaro puttāna’’ntiādīsu (a. ni. 2.34) viyāti āha ‘‘bahukāroti bahūpakāro’’ti.
(ખ) વડ્ઢને વુત્તે નાનન્તરિયતાય ઉપ્પાદનં વુત્તમેવ હોતીતિ ‘‘ભાવેતબ્બોતિ વડ્ઢેતબ્બો’’તિ વુત્તો. ઉપ્પાદનપુબ્બિકા હિ વડ્ઢનાતિ. નનુ ચ ‘‘એકો ધમ્મો ઉપ્પાદેતબ્બો’’તિ ઉપ્પાદનં પેત્થ વિસું ગહિતં એવાતિ? અઞ્ઞવિસયત્તા તસ્સ નાયં વિરોધો. તથા હિ ‘‘એકો ધમ્મો પરિઞ્ઞેય્યો’’તિ તીહિપિ પરિઞ્ઞાહિ પરિઞ્ઞેય્યતં વત્વાપિ ‘‘એકો ધમ્મો પહાતબ્બો’’તિ પહાતબ્બતા વુત્તા.
(Kha) vaḍḍhane vutte nānantariyatāya uppādanaṃ vuttameva hotīti ‘‘bhāvetabboti vaḍḍhetabbo’’ti vutto. Uppādanapubbikā hi vaḍḍhanāti. Nanu ca ‘‘eko dhammo uppādetabbo’’ti uppādanaṃ pettha visuṃ gahitaṃ evāti? Aññavisayattā tassa nāyaṃ virodho. Tathā hi ‘‘eko dhammo pariññeyyo’’ti tīhipi pariññāhi pariññeyyataṃ vatvāpi ‘‘eko dhammo pahātabbo’’ti pahātabbatā vuttā.
(ગ) તીહિ પરિઞ્ઞાહીતિ ઞાતતીરણપહાનપરિઞ્ઞાહિ.
(Ga) tīhi pariññāhīti ñātatīraṇapahānapariññāhi.
(ઘ) પહાનાનુપસ્સનાયાતિ પજહનવસેન પવત્તાય અનુપસ્સનાય. મિસ્સકવસેન ચેતં અનુપસ્સનાગહણં દટ્ઠબ્બં.
(Gha) pahānānupassanāyāti pajahanavasena pavattāya anupassanāya. Missakavasena cetaṃ anupassanāgahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ.
(ઙ) સીલસમ્પદાદીનં પરિહાનાવહો પરિહાનાય સંવત્તનકો.
(Ṅa) sīlasampadādīnaṃ parihānāvaho parihānāya saṃvattanako.
(ચ) ઝાનાદિવિસેસં ગમેતીતિ વિસેસગામી.
(Ca) jhānādivisesaṃ gametīti visesagāmī.
(છ) દુપ્પચ્ચક્ખકરોતિ અનુપચિતઞાણસમ્ભારેહિ પચ્ચક્ખં કાતું અસક્કુણેય્યો.
(Cha) duppaccakkhakaroti anupacitañāṇasambhārehi paccakkhaṃ kātuṃ asakkuṇeyyo.
(ઝ) અભિજાનિતબ્બોતિ અભિમુખં ઞાણેન જાનિતબ્બો.
(Jha) abhijānitabboti abhimukhaṃ ñāṇena jānitabbo.
સબ્બત્થ માતિકાસૂતિ દુકાદિવસેન વુત્તાસુ સબ્બાસુ માતિકાસુ. એત્થ ચ આયસ્મા ધમ્મસેનાપતિ તે ભિક્ખૂ ભાવનાય નિયોજેત્વા ઉત્તમત્થે પતિટ્ઠાપેતુકામો પઠમં તાવ ભાવનાય ઉપકારધમ્મં ઉદ્દેસવસેન દસ્સેન્તો ‘‘એકો ધમ્મો બહુકારો’’તિ વત્વા તેન ઉપકારકેન ઉપકત્તબ્બં દસ્સેન્તો ‘‘એકો ધમ્મો ભાવેતબ્બો’’તિ આહ. અયઞ્ચ ભાવના વિપસ્સનાવસેન ઇચ્છિતાતિ આહ ‘‘એકો ધમ્મો પરિઞ્ઞેય્યો’’તિ. પરિઞ્ઞા ચ નામ યાવદેવ પહાતબ્બપજહનત્થાતિ આહ ‘‘એકો ધમ્મો પહાતબ્બો’’તિ. પજહન્તેન ચ હાનભાગિયં નીહરિત્વા વિસેસભાગિયે અવટ્ઠાતબ્બન્તિ આહ ‘‘એકો ધમ્મો હાનભાગિયો, એકો ધમ્મો વિસેસભાગિયો’’તિ. વિસેસભાગિયે અવટ્ઠાનઞ્ચ દુપ્પટિવિજ્ઝનેન, દુપ્પટિવિજ્ઝપટિવિજ્ઝનઞ્ચે ઇજ્ઝતિ, નિપ્ફાદેતબ્બનિપ્ફાદનં સિદ્ધમેવ હોતીતિ આહ ‘‘એકો ધમ્મો દુપ્પટિવિજ્ઝો, એકો ધમ્મો ઉપ્પાદેતબ્બો’’તિ. તયિદં દ્વયં અભિઞ્ઞેય્યાદિજાનનેન હોતીતિ આહ ‘‘એકો ધમ્મો અભિઞ્ઞેય્યો’’તિ. અભિઞ્ઞેય્યઞ્ચે અભિઞ્ઞાતં, સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતમેવ હોતીતિ. એત્તાવતા ચ નિટ્ઠિતકિચ્ચોવ હોતિ, નાસ્સ ઉત્તરિ કિઞ્ચિ કરણીયન્તિ એવં તાવ મહાથેરો એકકવસેન તેસં ભિક્ખૂનં પટિપત્તિવિધિં ઉદ્દિસન્તો ઇમાનિ દસ પદાનિ ઇમિના અનુક્કમેન ઉદ્દિસિ.
Sabbattha mātikāsūti dukādivasena vuttāsu sabbāsu mātikāsu. Ettha ca āyasmā dhammasenāpati te bhikkhū bhāvanāya niyojetvā uttamatthe patiṭṭhāpetukāmo paṭhamaṃ tāva bhāvanāya upakāradhammaṃ uddesavasena dassento ‘‘eko dhammo bahukāro’’ti vatvā tena upakārakena upakattabbaṃ dassento ‘‘eko dhammo bhāvetabbo’’ti āha. Ayañca bhāvanā vipassanāvasena icchitāti āha ‘‘eko dhammo pariññeyyo’’ti. Pariññā ca nāma yāvadeva pahātabbapajahanatthāti āha ‘‘eko dhammo pahātabbo’’ti. Pajahantena ca hānabhāgiyaṃ nīharitvā visesabhāgiye avaṭṭhātabbanti āha ‘‘eko dhammo hānabhāgiyo, eko dhammo visesabhāgiyo’’ti. Visesabhāgiye avaṭṭhānañca duppaṭivijjhanena, duppaṭivijjhapaṭivijjhanañce ijjhati, nipphādetabbanipphādanaṃ siddhameva hotīti āha ‘‘eko dhammo duppaṭivijjho, eko dhammo uppādetabbo’’ti. Tayidaṃ dvayaṃ abhiññeyyādijānanena hotīti āha ‘‘eko dhammo abhiññeyyo’’ti. Abhiññeyyañce abhiññātaṃ, sacchikātabbaṃ sacchikatameva hotīti. Ettāvatā ca niṭṭhitakiccova hoti, nāssa uttari kiñci karaṇīyanti evaṃ tāva mahāthero ekakavasena tesaṃ bhikkhūnaṃ paṭipattividhiṃ uddisanto imāni dasa padāni iminā anukkamena uddisi.
(ક) એવં અનિયમતો ઉદ્દિટ્ઠધમ્મે સરૂપતો નિયમેત્વા દસ્સેતું ‘‘કતમો એકો ધમ્મો’’તિઆદિના દેસનં આરભિ. તેન વુત્તં ‘‘ઇતિ આયસ્મા સારિપુત્તો’’તિઆદિ. એસ નયો દુકાદીસુ. વેળુકારોતિ વેનો. સો હિ વેળુવિકારેહિ કિલઞ્જાદિકરણેન ‘‘વેળુકારો’’તિ વુત્તો. અન્તો, બહિ ચ સબ્બગતગણ્ઠિં નીહરણેન નિગ્ગણ્ઠિં કત્વા. એકેકકોટ્ઠાસેતિ એકકાદીસુ દસસુ કોટ્ઠાસેસુ એકેકસ્મિં કોટ્ઠાસે.
(Ka) evaṃ aniyamato uddiṭṭhadhamme sarūpato niyametvā dassetuṃ ‘‘katamo eko dhammo’’tiādinā desanaṃ ārabhi. Tena vuttaṃ ‘‘iti āyasmā sāriputto’’tiādi. Esa nayo dukādīsu. Veḷukāroti veno. So hi veḷuvikārehi kilañjādikaraṇena ‘‘veḷukāro’’ti vutto. Anto, bahi ca sabbagatagaṇṭhiṃ nīharaṇena niggaṇṭhiṃ katvā. Ekekakoṭṭhāseti ekakādīsu dasasu koṭṭhāsesu ekekasmiṃ koṭṭhāse.
સબ્બત્થકં ઉપકારકન્તિ સબ્બત્થકમેવ સમ્મા પટિપત્તિયા ઉપકારવન્તં. ઇદાનિ તમત્થં વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘અયઞ્હી’’તિઆદિ વુત્તં. વિપસ્સનાગબ્ભં ગણ્હાપનેતિ યથા ઉપરિ વિપસ્સના પરિપચ્ચતિ તિક્ખા વિસદા હુત્વા મગ્ગેન ઘટેતિ, એવં પુબ્બભાગવિપસ્સનાવડ્ઢને. અત્થપટિસમ્ભિદાદીસૂતિ અત્થપટિસમ્ભિદાદીસુ નિપ્ફાદેતબ્બેસુ, તેસં સમ્ભારસમ્ભરણન્તિ અત્થો. એસ નયો ઇતો પરેસુપિ. ઠાનાટ્ઠાનેસૂતિ ઠાને, અટ્ઠાને ચ જાનિતબ્બે. મહાવિહારસમાપત્તિયન્તિ મહતિયં ઝાનાદિવિહારસમાપત્તિયં. વિપસ્સનાઞાણાદીસૂતિ આદિ-સદ્દેન મનોમયિદ્ધિ આદિકાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. અટ્ઠસુ વિજ્જાસૂતિ અમ્બટ્ઠસુત્તે (દી॰ નિ॰ ૧.૨૭૯) આગતનયાસુ અટ્ઠસુ વિજ્જાસુ.
Sabbatthakaṃ upakārakanti sabbatthakameva sammā paṭipattiyā upakāravantaṃ. Idāni tamatthaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘ayañhī’’tiādi vuttaṃ. Vipassanāgabbhaṃ gaṇhāpaneti yathā upari vipassanā paripaccati tikkhā visadā hutvā maggena ghaṭeti, evaṃ pubbabhāgavipassanāvaḍḍhane. Atthapaṭisambhidādīsūti atthapaṭisambhidādīsu nipphādetabbesu, tesaṃ sambhārasambharaṇanti attho. Esa nayo ito paresupi. Ṭhānāṭṭhānesūti ṭhāne, aṭṭhāne ca jānitabbe. Mahāvihārasamāpattiyanti mahatiyaṃ jhānādivihārasamāpattiyaṃ. Vipassanāñāṇādīsūti ādi-saddena manomayiddhi ādikāni saṅgaṇhāti. Aṭṭhasu vijjāsūti ambaṭṭhasutte (dī. ni. 1.279) āgatanayāsu aṭṭhasu vijjāsu.
તેનેવ ભગવા થોમેતીતિ યોજના. નન્તિ અપ્પમાદં.
Teneva bhagavā thometīti yojanā. Nanti appamādaṃ.
થામસમ્પન્નેનાતિ ઞાણબલસમન્નાગતેન. દીપેત્વાતિ ‘‘એવમ્પિ અપ્પમાદો કુસલાનં ધમ્માનં સમ્પાદને બહુપકારો’’તિ પકાસેત્વા. યં કિઞ્ચિ અનવજ્જપક્ખિકમત્થં અપ્પમાદે પક્ખિપિત્વા કથેતું યુત્તન્તિ દસ્સેતું ‘‘યં કિઞ્ચી’’તિઆદિ વુત્તં.
Thāmasampannenāti ñāṇabalasamannāgatena. Dīpetvāti ‘‘evampi appamādo kusalānaṃ dhammānaṃ sampādane bahupakāro’’ti pakāsetvā. Yaṃ kiñci anavajjapakkhikamatthaṃ appamāde pakkhipitvā kathetuṃ yuttanti dassetuṃ ‘‘yaṃ kiñcī’’tiādi vuttaṃ.
(ખ) કાયગતાસતીતિ રસ્સં અકત્વા નિદ્દેસો, નિદ્દેસેન વા એતં સમાસપદં દટ્ઠબ્બં. ‘‘અટ્ઠિકાનિ પુઞ્જકિતાનિ તેરોવસ્સિકાનિ…પે॰… પૂતીનિ ચુણ્ણિકજાતાની’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૩૭૯) એવં પવત્તમનસિકારો ‘‘ચુણ્ણિકમનસિકારો’’તિ વદન્તિ. અપરે પન ભણન્તિ ‘‘ચુણ્ણિકઇરિયાપથેસુ પવત્તમનસિકારો’’તિ. એત્થ ઉપ્પન્નસતિયાતિ એતસ્મિં યથાવુત્તે એકૂનતિંસવિધે ઠાને ઉપ્પન્નાય સતિયા. સુખસમ્પયુત્તાતિ નિપ્પરિયાયતો સુખસમ્પયુત્તા, પરિયાયતો પન ચતુત્થજ્ઝાને ઉપેક્ખાપિ ‘‘સુખ’’ન્તિ વત્તબ્બતં લભતિ સન્તસભાવત્તા.
(Kha) kāyagatāsatīti rassaṃ akatvā niddeso, niddesena vā etaṃ samāsapadaṃ daṭṭhabbaṃ. ‘‘Aṭṭhikāni puñjakitāni terovassikāni…pe… pūtīni cuṇṇikajātānī’’ti (dī. ni. 2.379) evaṃ pavattamanasikāro ‘‘cuṇṇikamanasikāro’’ti vadanti. Apare pana bhaṇanti ‘‘cuṇṇikairiyāpathesu pavattamanasikāro’’ti. Ettha uppannasatiyāti etasmiṃ yathāvutte ekūnatiṃsavidhe ṭhāne uppannāya satiyā. Sukhasampayuttāti nippariyāyato sukhasampayuttā, pariyāyato pana catutthajjhāne upekkhāpi ‘‘sukha’’nti vattabbataṃ labhati santasabhāvattā.
(ગ) પચ્ચયભૂતો આરમ્મણાદિવિસયોપિ આરમ્મણભાવેન વણો વિય આસવે પગ્ઘરતિ, સો સમ્પયોગસમ્ભવાભાવેપિ સહ આસવેહીતિ સાસવો. તથા ઉપાદાનાનં હિતોતિ ઉપાદાનિયો. ઇતરથા પન પચ્ચયભાવેન વિધિ પટિક્ખેપો.
(Ga) paccayabhūto ārammaṇādivisayopi ārammaṇabhāvena vaṇo viya āsave paggharati, so sampayogasambhavābhāvepi saha āsavehīti sāsavo. Tathā upādānānaṃ hitoti upādāniyo. Itarathā pana paccayabhāvena vidhi paṭikkhepo.
(ઘ) અસ્મીતિ માનોતિ ‘‘અસ્મી’’તિ પવત્તો માનો.
(Gha) asmīti mānoti ‘‘asmī’’ti pavatto māno.
(ચ) વિપરિયાયેનાતિ ‘‘અનિચ્ચે અનિચ્ચ’’ન્તિઆદિના નયેન પવત્તો પથમનસિકારો.
(Ca) vipariyāyenāti ‘‘anicce anicca’’ntiādinā nayena pavatto pathamanasikāro.
(છ) ઇધ પન વિપસ્સનાનન્તરો મગ્ગો ‘‘આનન્તરિકો ચેતોસમાધી’’તિ અધિપ્પેતો. કસ્મા? વિપસ્સનાય અનન્તરત્તા, અત્તનો વા પવત્તિયા અનન્તરં ફલદાયકત્તા. સદ્દત્થતો પન અનન્તરં ફલં અનન્તરં, તસ્મિં અનન્તરે નિયુત્તા, તં વા અરહતિ, અનન્તરપયોજનોતિ વા આનન્તરિકો.
(Cha) idha pana vipassanānantaro maggo ‘‘ānantariko cetosamādhī’’ti adhippeto. Kasmā? Vipassanāya anantarattā, attano vā pavattiyā anantaraṃ phaladāyakattā. Saddatthato pana anantaraṃ phalaṃ anantaraṃ, tasmiṃ anantare niyuttā, taṃ vā arahati, anantarapayojanoti vā ānantariko.
(જ) ફલન્તિ ફલપઞ્ઞા. પચ્ચવેક્ખણપઞ્ઞા અધિપ્પેતા અકુપ્પારમ્મણતાય.
(Ja) phalanti phalapaññā. Paccavekkhaṇapaññā adhippetā akuppārammaṇatāya.
(ઝ) અત્તનો ફલં આહરતીતિ આહારો, પચ્ચયોતિ આહ ‘‘આહારટ્ઠિતિકાતિ પચ્ચયટ્ઠિતિકા’’તિ. અયં એકો ધમ્મોતિ અયં પચ્ચયસઙ્ખાતો એકો ધમ્મોતિ પચ્ચયતાસમઞ્ઞેન એકં કત્વા વદતિ. ઞાતપરિઞ્ઞાય અભિઞ્ઞાયાતિ ઞાતપરિઞ્ઞાસઙ્ખાતાય અભિઞ્ઞાય.
(Jha) attano phalaṃ āharatīti āhāro, paccayoti āha ‘‘āhāraṭṭhitikāti paccayaṭṭhitikā’’ti. Ayaṃ eko dhammoti ayaṃ paccayasaṅkhāto eko dhammoti paccayatāsamaññena ekaṃ katvā vadati. Ñātapariññāya abhiññāyāti ñātapariññāsaṅkhātāya abhiññāya.
(ઞ) અકુપ્પા ચેતોવિમુત્તીતિ અરહત્તફલવિમુત્તિ અકુપ્પભાવેન ઉક્કંસગતત્તા. અઞ્ઞથા સબ્બાપિ ફલસમાપત્તિયો અકુપ્પા એવ પટિપક્ખેહિ અકોપનીયત્તા.
(Ña) akuppā cetovimuttīti arahattaphalavimutti akuppabhāvena ukkaṃsagatattā. Aññathā sabbāpi phalasamāpattiyo akuppā eva paṭipakkhehi akopanīyattā.
અભિઞ્ઞાયાતિ ‘‘અભિઞ્ઞેય્યો’’તિ એત્થ લદ્ધઅભિઞ્ઞાય. પરિઞ્ઞાયાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. પહાતબ્બસચ્છિકાતબ્બેહીતિ પહાતબ્બસચ્છિકાતબ્બપદેહિ. પહાનપરિઞ્ઞાવ કથિતા પહાનસચ્છિકિરિયાનં એકાવારતાય પરિઞ્ઞાય સહેવ ઇજ્ઝનતો. સચ્છિકાતબ્બોતિ વિસેસતો ફલં કથિતં. એકસ્મિંયેવ સત્તમે એવ પદે લબ્ભતિ. ફલં પન અનેકેસુપિ પદેસુ લબ્ભતિ પઠમટ્ઠમનવમદસમેસુ લબ્ભનતો. યસ્મા તં નિપ્પરિયાયતો દસમે એવ લબ્ભતિ, ઇતરેસુ પરિયાયતો તસ્મા ‘‘લબ્ભતિ એવા’’તિ સાસઙ્કં વદતિ.
Abhiññāyāti ‘‘abhiññeyyo’’ti ettha laddhaabhiññāya. Pariññāyāti etthāpi eseva nayo. Pahātabbasacchikātabbehīti pahātabbasacchikātabbapadehi. Pahānapariññāva kathitā pahānasacchikiriyānaṃ ekāvāratāya pariññāya saheva ijjhanato. Sacchikātabboti visesato phalaṃ kathitaṃ. Ekasmiṃyeva sattame eva pade labbhati. Phalaṃ pana anekesupi padesu labbhati paṭhamaṭṭhamanavamadasamesu labbhanato. Yasmā taṃ nippariyāyato dasame eva labbhati, itaresu pariyāyato tasmā ‘‘labbhati evā’’ti sāsaṅkaṃ vadati.
સભાવતો વિજ્જમાનાતિ યેન બહુકારાદિસભાવેન દેસિતા, તેન સભાવેન પરમત્થતો ઉપલબ્ભમાના . યાથાવાતિ અવિપરીતા. તથાસભાવાતિ તંસભાવા. ન તથા ન હોન્તીતિ અવિતથત્તા તથાવ હોન્તિ. તતો એવ વુત્તપ્પકારતો અઞ્ઞથા ન હોન્તીતિ પઞ્ચહિપિ પદેહિ તેસં ધમ્માનં યથાભૂતમેવ વદતિ. સમ્માતિ ઞાયેન. યં પન ઞાતં, તં હેતુયુત્તં કારણયુત્તમેવ હોતીતિ આહ ‘‘હેતુના કારણેના’’તિ. ઓકપ્પનં જનેસીતિ જિનવચનભાવેન અભિપ્પસાદં ઉપ્પાદેસિ.
Sabhāvato vijjamānāti yena bahukārādisabhāvena desitā, tena sabhāvena paramatthato upalabbhamānā . Yāthāvāti aviparītā. Tathāsabhāvāti taṃsabhāvā. Na tathā na hontīti avitathattā tathāva honti. Tato eva vuttappakārato aññathā na hontīti pañcahipi padehi tesaṃ dhammānaṃ yathābhūtameva vadati. Sammāti ñāyena. Yaṃ pana ñātaṃ, taṃ hetuyuttaṃ kāraṇayuttameva hotīti āha ‘‘hetunā kāraṇenā’’ti. Okappanaṃ janesīti jinavacanabhāvena abhippasādaṃ uppādesi.
એકધમ્મવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ekadhammavaṇṇanā niṭṭhitā.
દ્વેધમ્મવણ્ણના
Dvedhammavaṇṇanā
૩૫૨. (ક) ‘‘સબ્બત્થા’’ તિ ઇદં ‘‘સીલપૂરણાદીસૂ’’તિ એતેન સદ્ધિં સમ્બન્ધિતબ્બં. ‘‘સીલપૂરણાદીસુ સબ્બત્થ અપ્પમાદો વિય ઉપકારકા’’તિ એતેન સતિસમ્પજઞ્ઞાનમ્પિ અપ્પમાદસ્સ વિય સબ્બત્થ ઉપકારકતા પકાસિતા હોતિ અત્થતો નાતિવિલક્ખણત્તા તતો તેસં. સતિઅવિપ્પવાસો હિ અપ્પમાદો, સો ચ અત્થતો સબ્બત્થ અવિજહિતા સતિ એવ, સા ચ ખો ઞાણસમ્પયુત્તા એવ દટ્ઠબ્બા, ઇતરાય તથારૂપસમત્થતાભાવતો.
352. (Ka) ‘‘sabbatthā’’ ti idaṃ ‘‘sīlapūraṇādīsū’’ti etena saddhiṃ sambandhitabbaṃ. ‘‘Sīlapūraṇādīsu sabbattha appamādo viya upakārakā’’ti etena satisampajaññānampi appamādassa viya sabbattha upakārakatā pakāsitā hoti atthato nātivilakkhaṇattā tato tesaṃ. Satiavippavāso hi appamādo, so ca atthato sabbattha avijahitā sati eva, sā ca kho ñāṇasampayuttā eva daṭṭhabbā, itarāya tathārūpasamatthatābhāvato.
(ખ) તેસં પઞ્ચસતમત્તાનં ભિક્ખૂનં પુબ્બભાગપટિપત્તિવસેન દેસિતત્તા પુબ્બભાગા કથિતા.
(Kha) tesaṃ pañcasatamattānaṃ bhikkhūnaṃ pubbabhāgapaṭipattivasena desitattā pubbabhāgā kathitā.
(છ) અયોનિસોમનસિકારો સંકિલેસસ્સ મૂલકારણભાવેન પવત્તો હેતુ, પરિબ્રૂહનભાવેન પવત્તો પચ્ચયો. યોનિસોમનસિકારેપિ એસેવ નયો. યથા ચ સત્તાનં સંકિલેસાય, વિસુદ્ધિયા ચ પચ્ચયભૂતા અયોનિસોમનસિકારો, યોનિસોમનસિકારોતિ ‘‘ઇમે દ્વે ધમ્મા દુપ્પટિવિજ્ઝા’’તિ એત્થ નીહરિત્વા વુત્તા, એવં ઇમેહિ ધમ્મા નીહરિત્વા વત્તબ્બાતિ દસ્સેન્તો ‘‘તથા’’તિઆદિમાહ. તત્થ અસુભજ્ઝાનાદયો ચત્તારો વિસંયોગા નામ કામયોગાદિપટિપક્ખભાવતો . ‘‘એવં પભેદા’’તિ ઇમિના ‘‘અવિજ્જાભાગિનો ધમ્મા, વિજ્જાભાગિનો ધમ્મા, કણ્હા ધમ્મા, સુક્કા ધમ્મા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૦૧, ૧૦૪) એવમાદીનં સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો.
(Cha) ayonisomanasikāro saṃkilesassa mūlakāraṇabhāvena pavatto hetu, paribrūhanabhāvena pavatto paccayo. Yonisomanasikārepi eseva nayo. Yathā ca sattānaṃ saṃkilesāya, visuddhiyā ca paccayabhūtā ayonisomanasikāro, yonisomanasikāroti ‘‘ime dve dhammā duppaṭivijjhā’’ti ettha nīharitvā vuttā, evaṃ imehi dhammā nīharitvā vattabbāti dassento ‘‘tathā’’tiādimāha. Tattha asubhajjhānādayo cattāro visaṃyogā nāma kāmayogādipaṭipakkhabhāvato . ‘‘Evaṃ pabhedā’’ti iminā ‘‘avijjābhāgino dhammā, vijjābhāgino dhammā, kaṇhā dhammā, sukkā dhammā’’ti (dha. sa. 101, 104) evamādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo.
(ઝ) પચ્ચયેહિ સમેચ્ચ સમ્ભુય્ય કતત્તા પઞ્ચક્ખન્ધા સઙ્ખતા ધાતુ. કેનચિ અનભિસઙ્ખતત્તા નિબ્બાનં અસઙ્ખતા ધાતુ.
(Jha) paccayehi samecca sambhuyya katattā pañcakkhandhā saṅkhatā dhātu. Kenaci anabhisaṅkhatattā nibbānaṃ asaṅkhatā dhātu.
(ઞ) તિસ્સો વિજ્જા વિજ્જનટ્ઠેન, વિદિતકરણટ્ઠેન ચ વિજ્જા. વિમુત્તીતિ અરહત્તફલં પટિપક્ખતો સબ્બસો વિમુત્તત્તા.
(Ña) tisso vijjā vijjanaṭṭhena, viditakaraṇaṭṭhena ca vijjā. Vimuttīti arahattaphalaṃ paṭipakkhato sabbaso vimuttattā.
અભિઞ્ઞાદીનીતિ અભિઞ્ઞાપઞ્ઞાદીનિ. એકકસદિસાનેવ પુરિમવારે વિય વિભજ્જ કથેતબ્બતો. મગ્ગો કથિતોતિ એત્થ ‘‘મગ્ગોવ કથિતો’’તિ એવમત્થં અગ્ગહેત્વા ‘‘મગ્ગો કથિતોવા’’તિ એવમત્થો ગહેતબ્બો ‘‘અનુપ્પાદે ઞાણ’’ન્તિ ઇમિના ફલસ્સ ગહિતત્તા. સચ્છિકાતબ્બપદે ફલં કથિતન્તિ એત્થાપિ ‘‘ફલમેવ કથિત’’ન્તિ અગ્ગહેત્વા ‘‘ફલં કથિતમેવા’’તિ અત્થો ગહેતબ્બો વિજ્જાગ્ગહણેન તદઞ્ઞસ્સ સઙ્ગહિતત્તા. એસ નયો ઇતો પરેસુપિ એવરૂપેસુ ઠાનેસુ.
Abhiññādīnīti abhiññāpaññādīni. Ekakasadisāneva purimavāre viya vibhajja kathetabbato. Maggo kathitoti ettha ‘‘maggova kathito’’ti evamatthaṃ aggahetvā ‘‘maggo kathitovā’’ti evamattho gahetabbo ‘‘anuppāde ñāṇa’’nti iminā phalassa gahitattā. Sacchikātabbapade phalaṃ kathitanti etthāpi ‘‘phalameva kathita’’nti aggahetvā ‘‘phalaṃ kathitamevā’’ti attho gahetabbo vijjāggahaṇena tadaññassa saṅgahitattā. Esa nayo ito paresupi evarūpesu ṭhānesu.
દ્વેધમ્મવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dvedhammavaṇṇanā niṭṭhitā.
તયોધમ્મવણ્ણના
Tayodhammavaṇṇanā
૩૫૩. (છ) સોતિ અનાગામિમગ્ગો. સબ્બસો કામાનં નિસ્સરણં સમુચ્છેદવસેન પજહનતો. આરુપ્પે અરહત્તમગ્ગો નામ અરૂપજ્ઝાનં પાદકં કત્વા ઉપ્પન્નો અગ્ગમગ્ગો. પુન ઉપ્પત્તિનિવારણતોતિ રૂપાનં ઉપ્પત્તિયા સબ્બસો નિવારણતો. નિરુજ્ઝન્તિ સઙ્ખારા એતેનાતિ નિરોધો, અગ્ગમગ્ગો. તેન હિ કિલેસવટ્ટે નિરોધિતે ઇતરમ્પિ વટ્ટદ્વયં નિરોધિતમેવ હોતિ. તસ્સ પન નિરોધસ્સ પરિયોસાનત્તા અગ્ગફલં ‘‘નિરોધો’’તિ વત્તબ્બતં લબ્ભતીતિ આહ ‘‘અરહત્તફલં નિરોધોતિ અધિપ્પેત’’ન્તિ. ‘‘અરહત્તફલેન હિ નિબ્બાને દિટ્ઠે’’ તિ ઇદં અરહત્તમગ્ગેન નિબ્બાનદસ્સનસ્સાયં નિબ્બત્તીતિ કત્વા વુત્તં. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘અરહત્તસઙ્ખાતનિરોધસ્સ પચ્ચયત્તા’’ તિ ઇદમ્પિ વચનં સમત્થિતં હોતિ.
353. (Cha) soti anāgāmimaggo. Sabbaso kāmānaṃ nissaraṇaṃ samucchedavasena pajahanato. Āruppe arahattamaggo nāma arūpajjhānaṃ pādakaṃ katvā uppanno aggamaggo. Puna uppattinivāraṇatoti rūpānaṃ uppattiyā sabbaso nivāraṇato. Nirujjhanti saṅkhārā etenāti nirodho, aggamaggo. Tena hi kilesavaṭṭe nirodhite itarampi vaṭṭadvayaṃ nirodhitameva hoti. Tassa pana nirodhassa pariyosānattā aggaphalaṃ ‘‘nirodho’’ti vattabbataṃ labbhatīti āha ‘‘arahattaphalaṃnirodhoti adhippeta’’nti. ‘‘Arahattaphalena hi nibbāne diṭṭhe’’ ti idaṃ arahattamaggena nibbānadassanassāyaṃ nibbattīti katvā vuttaṃ. Evañca katvā ‘‘arahattasaṅkhātanirodhassa paccayattā’’ ti idampi vacanaṃ samatthitaṃ hoti.
(જ) અતીતં સારમ્મણન્તિ અતીતકોટ્ઠાસારમ્મણં ઞાણં, અતીતા ખન્ધાયતનધાતુયો આરબ્ભ પવત્તનકઞાણન્તિ અત્થો. ‘‘મગ્ગો કથિતોવા’’તિ અવધારણં દટ્ઠબ્બં, તથા ‘‘સચ્છિકાતબ્બે ફલં કથિતમેવા’’તિ.
(Ja) atītaṃsārammaṇanti atītakoṭṭhāsārammaṇaṃ ñāṇaṃ, atītā khandhāyatanadhātuyo ārabbha pavattanakañāṇanti attho. ‘‘Maggo kathitovā’’ti avadhāraṇaṃ daṭṭhabbaṃ, tathā ‘‘sacchikātabbe phalaṃ kathitamevā’’ti.
(ઞ) આસવાનં ખયે ઞાણન્તિ ચ આસવાનં ખયન્તે ઞાણન્તિ અધિપ્પાયો, અઞ્ઞથા મગ્ગો કથિતો સિયા.
(Ña) āsavānaṃ khaye ñāṇanti ca āsavānaṃ khayante ñāṇanti adhippāyo, aññathā maggo kathito siyā.
તયોધમ્મવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Tayodhammavaṇṇanā niṭṭhitā.
ચતુધમ્મવણ્ણના
Catudhammavaṇṇanā
૩૫૪. (ક) દારુમયં ચક્કં દારુચક્કં, તથા રતનચક્કં. આણટ્ઠેન ધમ્મો એવ ધમ્મચક્કં. ઇરિયાપથાનં અપરાપરપ્પવત્તિતો ઇરિયાપથચક્કં, તથા સમ્પત્તિચક્કં વેદિતબ્બં.
354. (Ka) dārumayaṃ cakkaṃ dārucakkaṃ, tathā ratanacakkaṃ. Āṇaṭṭhena dhammo eva dhammacakkaṃ. Iriyāpathānaṃ aparāparappavattito iriyāpathacakkaṃ, tathā sampatticakkaṃ veditabbaṃ.
અનુચ્છવિકે દેસેતિ પુઞ્ઞકિરિયાય, સમ્માપટિપત્તિયા અનુરૂપદેસે. સેવનં કાલેન કાલં ઉપસઙ્કમનં. ભજનં ભત્તિવસેન પયિરુપાસનં. અત્તનો સમ્મા ઠપનન્તિ અત્તનો ચિત્તસન્તાનસ્સ યોનિસો ઠપનં સદ્ધાદીસુ નિવેસનન્તિ આહ ‘‘સચે’’તિઆદિ. ઇદમેવેત્થ પમાણન્તિ ઇદમેવ પુબ્બેકતપુઞ્ઞતાસઙ્ખાતં સમ્પત્તિચક્કમેત્થ એતેસુ સમ્પત્તિચક્કેસુ પમાણભૂતં ઇતરેસં કારણભાવતો. તેનાહ ‘‘યેન હી’’તિઆદિ. સો એવ ચ કતપુઞ્ઞો પુગ્ગલો અત્તાનં સમ્મા ઠપેતિ અકતપુઞ્ઞસ્સ તદભાવતો. પઠમો લોકિયોવ, તત્થાપિ કામાવચરોવ. ઇધાતિ ઇમસ્મિં દસુત્તરસુત્તે. પુબ્બભાગે લોકિયાવાતિ મગ્ગસ્સ પુબ્બભાગે પવત્તનકા લોકિયા એવ. તત્થ કારણં વુત્તમેવ.
Anucchavike deseti puññakiriyāya, sammāpaṭipattiyā anurūpadese. Sevanaṃ kālena kālaṃ upasaṅkamanaṃ. Bhajanaṃ bhattivasena payirupāsanaṃ. Attano sammā ṭhapananti attano cittasantānassa yoniso ṭhapanaṃ saddhādīsu nivesananti āha ‘‘sace’’tiādi. Idamevettha pamāṇanti idameva pubbekatapuññatāsaṅkhātaṃ sampatticakkamettha etesu sampatticakkesu pamāṇabhūtaṃ itaresaṃ kāraṇabhāvato. Tenāha ‘‘yena hī’’tiādi. So eva ca katapuñño puggalo attānaṃ sammā ṭhapeti akatapuññassa tadabhāvato. Paṭhamo lokiyova, tatthāpi kāmāvacarova. Idhāti imasmiṃ dasuttarasutte. Pubbabhāge lokiyāvāti maggassa pubbabhāge pavattanakā lokiyā eva. Tattha kāraṇaṃ vuttameva.
(ચ) કામયોગવિસંયોગો અનાગામિમગ્ગો, દિટ્ઠિયોગવિસંયોગો સોતાપત્તિમગ્ગો, ઇતરે દ્વે અરહત્તમગ્ગોતિ એવં અનાગામિમગ્ગાદિવસેન વેદિતબ્બા.
(Ca) kāmayogavisaṃyogo anāgāmimaggo, diṭṭhiyogavisaṃyogo sotāpattimaggo, itare dve arahattamaggoti evaṃ anāgāmimaggādivasena veditabbā.
(છ) પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભિન્તિ ય્વાયં અપ્પગુણસ્સ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ લાભી, તં. કામસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તીતિ તતો વુટ્ઠિતં આરમ્મણવસેન કામસહગતા હુત્વા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તિ ચોદેન્તિ તુદેન્તિ. તસ્સ કામાનુપક્ખન્દાનં સઞ્ઞામનસિકારાનં વસેન સો પઠમજ્ઝાનસમાધિ હાયતિ પરિહાયતિ, તસ્મા ‘‘હાનભાગિયો સમાધી’’તિ વુત્તો. તદનુધમ્મતાતિ તદનુરૂપસભાવો. ‘‘સતિ સન્તિટ્ઠતી’’તિ ઇદં મિચ્છાસતિં સન્ધાય વુત્તં. યસ્સ હિ પઠમજ્ઝાનાનુરૂપસભાવા પઠમજ્ઝાનં સન્તતો પણીતતો દિસ્વા અસ્સાદયમાના અપેક્ખમાના અભિનન્દમાના નિકન્તિ હોતિ, તસ્સ નિકન્તિવસેન સો પઠમજ્ઝાનસમાધિ નેવ હાયતિ, ન વડ્ઢતિ, ઠિતિકોટ્ઠાસિકો હોતિ, તેન વુત્તં ‘‘ઠિતિભાગિયો સમાધી’’તિ.
(Cha) paṭhamassajhānassa lābhinti yvāyaṃ appaguṇassa paṭhamassa jhānassa lābhī, taṃ. Kāmasahagatā saññāmanasikārā samudācarantīti tato vuṭṭhitaṃ ārammaṇavasena kāmasahagatā hutvā saññāmanasikārā samudācaranti codenti tudenti. Tassa kāmānupakkhandānaṃ saññāmanasikārānaṃ vasena so paṭhamajjhānasamādhi hāyati parihāyati, tasmā ‘‘hānabhāgiyo samādhī’’ti vutto. Tadanudhammatāti tadanurūpasabhāvo. ‘‘Sati santiṭṭhatī’’ti idaṃ micchāsatiṃ sandhāya vuttaṃ. Yassa hi paṭhamajjhānānurūpasabhāvā paṭhamajjhānaṃ santato paṇītato disvā assādayamānā apekkhamānā abhinandamānā nikanti hoti, tassa nikantivasena so paṭhamajjhānasamādhi neva hāyati, na vaḍḍhati, ṭhitikoṭṭhāsiko hoti, tena vuttaṃ ‘‘ṭhitibhāgiyo samādhī’’ti.
અવિતક્કસહગતાતિ અવિતક્કં દુતિયજ્ઝાનં સન્તતો પણીતતો મનસિ કરોતો આરમ્મણવસેન અવિતક્કસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા. સમુદાચરન્તીતિ પગુણપઠમજ્ઝાનતો વુટ્ઠિતં દુતિયજ્ઝાનાધિગમત્થાય ચોદેન્તિ તુદેન્તિ, તસ્સ ઉપરિ દુતિયજ્ઝાનુપક્ખન્દાનં સઞ્ઞામનસિકારાનં વસેન સો પઠમજ્ઝાનસમાધિ વિસેસભૂતસ્સ દુતિયજ્ઝાનસ્સ ઉપ્પત્તિપદટ્ઠાનતાય ‘‘વિસેસભાગિયો સમાધી’’તિ વુત્તો. નિબ્બિદાસહગતાતિ તમેવ પઠમજ્ઝાનલાભિં ઝાનતો વુટ્ઠિતં નિબ્બિદાસઙ્ખાતેન વિપસ્સનાઞાણેન સહગતા. વિપસ્સનાઞાણઞ્હિ ઝાનઙ્ગેસુ પભેદેન ઉપટ્ઠહન્તેસુ નિબ્બિન્દતિ ઉક્કણ્ઠતિ, તસ્મા ‘‘નિબ્બિદા’’તિ વુચ્ચતિ. સમુદાચરન્તીતિ નિબ્બાનસચ્છિકરણત્થાય ચોદેન્તિ તુદેન્તિ. વિરાગૂપસઞ્હિતોતિ વિરાગસઙ્ખાતેન નિબ્બાનેન ઉપસઞ્હિતો. વિપસ્સનાઞાણઞ્હિ ‘‘સક્કા ઇમિના મગ્ગેન વિરાગં નિબ્બાનં સચ્છિકાતુ’’ન્તિ પવત્તિતો ‘‘વિરાગૂપસઞ્હિત’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તંસમ્પયુત્તા સઞ્ઞામનસિકારાપિ વિરાગૂપસઞ્હિતા એવ નામ. તસ્સ તેસં સઞ્ઞામનસિકારાનં વસેન સો પઠમજ્ઝાનસમાધિ અરિયમગ્ગપટિવેધસ્સ પદટ્ઠાનતાય ‘‘નિબ્બેધભાગિયો સમાધી’’તિ વુત્તો. સબ્બસમાપત્તિયોતિ દુતિયજ્ઝાનાદિકા સબ્બા સમાપત્તિયો. અત્થો વેદિતબ્બોતિ હાનભાગિયાદિઅત્થો તાવ વિત્થારેત્વા વેદિતબ્બો.
Avitakkasahagatāti avitakkaṃ dutiyajjhānaṃ santato paṇītato manasi karoto ārammaṇavasena avitakkasahagatā saññāmanasikārā. Samudācarantīti paguṇapaṭhamajjhānato vuṭṭhitaṃ dutiyajjhānādhigamatthāya codenti tudenti, tassa upari dutiyajjhānupakkhandānaṃ saññāmanasikārānaṃ vasena so paṭhamajjhānasamādhi visesabhūtassa dutiyajjhānassa uppattipadaṭṭhānatāya ‘‘visesabhāgiyo samādhī’’ti vutto. Nibbidāsahagatāti tameva paṭhamajjhānalābhiṃ jhānato vuṭṭhitaṃ nibbidāsaṅkhātena vipassanāñāṇena sahagatā. Vipassanāñāṇañhi jhānaṅgesu pabhedena upaṭṭhahantesu nibbindati ukkaṇṭhati, tasmā ‘‘nibbidā’’ti vuccati. Samudācarantīti nibbānasacchikaraṇatthāya codenti tudenti. Virāgūpasañhitoti virāgasaṅkhātena nibbānena upasañhito. Vipassanāñāṇañhi ‘‘sakkā iminā maggena virāgaṃ nibbānaṃ sacchikātu’’nti pavattito ‘‘virāgūpasañhita’’nti vuccati, taṃsampayuttā saññāmanasikārāpi virāgūpasañhitā eva nāma. Tassa tesaṃ saññāmanasikārānaṃ vasena so paṭhamajjhānasamādhi ariyamaggapaṭivedhassa padaṭṭhānatāya ‘‘nibbedhabhāgiyo samādhī’’ti vutto. Sabbasamāpattiyoti dutiyajjhānādikā sabbā samāpattiyo. Attho veditabboti hānabhāgiyādiattho tāva vitthāretvā veditabbo.
મગ્ગો કથિતો ચતુન્નં અરિયસચ્ચાનં ઉદ્ધટત્તા. ફલં કથિતં સરૂપેનેવ.
Maggo kathito catunnaṃ ariyasaccānaṃ uddhaṭattā. Phalaṃ kathitaṃ sarūpeneva.
ચતુધમ્મવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Catudhammavaṇṇanā niṭṭhitā.
પઞ્ચધમ્મવણ્ણના
Pañcadhammavaṇṇanā
૩૫૫. (ખ) ‘‘પઞ્ચઙ્ગિકો સમ્માસમાધી’’તિ સમાધિઅઙ્ગભાવેન પઞ્ઞા ઉદ્દિટ્ઠાતિ પીતિફરણતાદિવચનેન હિ તમેવ વિભજતિ. તેનાહ ‘‘પીતિં ફરમાના ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદિ.‘‘સો ઇમમેવ કાયં વિવેકજેન પીતિસુખેન અભિસન્દેતી’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૪૨૭) નયેન પીતિયા, સુખસ્સ ચ ફરણં વેદિતબ્બં. સરાગવિરાગતાદિવિભાગદસ્સનવસેન પરેસં ચેતો ફરમાના. આલોકફરણેતિ કસિણાલોકસ્સ ફરણે સતિ તેનેવ આલોકેન ફરિતપ્પદેસે. તસ્સ સમાધિસ્સ રૂપદસ્સનપચ્ચયત્તા પચ્ચવેક્ખણઞાણં પચ્ચવેક્ખણનિમિત્તં.
355. (Kha) ‘‘pañcaṅgikosammāsamādhī’’ti samādhiaṅgabhāvena paññā uddiṭṭhāti pītipharaṇatādivacanena hi tameva vibhajati. Tenāha ‘‘pītiṃ pharamānā uppajjatī’’tiādi.‘‘So imameva kāyaṃ vivekajena pītisukhena abhisandetī’’tiādinā (ma. ni. 1.427) nayena pītiyā, sukhassa ca pharaṇaṃ veditabbaṃ. Sarāgavirāgatādivibhāgadassanavasena paresaṃ ceto pharamānā. Ālokapharaṇeti kasiṇālokassa pharaṇe sati teneva ālokena pharitappadese. Tassa samādhissa rūpadassanapaccayattā paccavekkhaṇañāṇaṃ paccavekkhaṇanimittaṃ.
પીતિફરણતા સુખફરણતાતિ આરમ્મણે ઠત્વા ચતુત્થજ્ઝાનસ્સ ઉપ્પાદનતો તા ‘‘પાદા વિયા’’તિ વુત્તા. ચેતોફરણતા આલોકફરણતાતિ તંતંકિચ્ચસાધનતો તા ‘‘હત્થા વિયા’’તિ વુત્તા. અભિઞ્ઞાપાદકજ્ઝાનં સમાધાનસ્સ સરીરભાવતો ‘‘મજ્ઝિમકાયો વિયા’’તિ વુત્તં. પચ્ચવેક્ખણનિમિત્તં ઉત્તમઙ્ગભાવતો ‘‘સીસં વિયા’’તિ વુત્તં.
Pītipharaṇatā sukhapharaṇatāti ārammaṇe ṭhatvā catutthajjhānassa uppādanato tā ‘‘pādā viyā’’ti vuttā. Cetopharaṇatā ālokapharaṇatāti taṃtaṃkiccasādhanato tā ‘‘hatthā viyā’’ti vuttā. Abhiññāpādakajjhānaṃ samādhānassa sarīrabhāvato ‘‘majjhimakāyo viyā’’ti vuttaṃ. Paccavekkhaṇanimittaṃ uttamaṅgabhāvato ‘‘sīsaṃ viyā’’ti vuttaṃ.
(જ) સબ્બસો કિલેસદુક્ખદરથપરિળાહાનં વિગતત્તા લોકિયસમાધિસ્સ સાતિસયમેત્થ સુખન્તિ વુત્તં ‘‘અપ્પિતપ્પિતક્ખણે સુખત્તા પચ્ચુપ્પન્નસુખો’’તિ. પુરિમસ્સ પુરિમસ્સ વસેન પચ્છિમં પચ્છિમં લદ્ધાસેવનતાય સન્તતરપણીતતરભાવપ્પત્તિ હોતીતિ આહ ‘‘પુરિમો પુરિમો…પે॰… સુખવિપાકો’’તિ.