Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪. દેસપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    4. Desapūjakattheraapadānavaṇṇanā

    અત્થદસ્સી તુ ભગવાતિઆદિકં આયસ્મતો દેસપૂજકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સદ્ધો પસન્નો બુદ્ધમામકો ધમ્મમામકો સઙ્ઘમામકો અહોસિ. તદા અત્થદસ્સી ભગવા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો ચન્દો વિય સૂરિયો વિય ચ આકાસેન ગચ્છતિ. સો ઉપાસકો ભગવતો ગતદિસાભાગં ગન્ધમાલાદીહિ પૂજેન્તો અઞ્જલિં પગ્ગય્હ નમસ્સમાનો અટ્ઠાસિ.

    Atthadassī tu bhagavātiādikaṃ āyasmato desapūjakattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhimanvāya saddho pasanno buddhamāmako dhammamāmako saṅghamāmako ahosi. Tadā atthadassī bhagavā bhikkhusaṅghaparivuto cando viya sūriyo viya ca ākāsena gacchati. So upāsako bhagavato gatadisābhāgaṃ gandhamālādīhi pūjento añjaliṃ paggayha namassamāno aṭṭhāsi.

    ૧૮. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવલોકે નિબ્બત્તો સગ્ગસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ મનુસ્સસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ઉપભોગપરિભોગસમ્પન્નો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો ઘરાવાસે અનલ્લીનો પબ્બજિત્વા વત્તસમ્પન્નો નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અત્થદસ્સી તુ ભગવાતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. અનિલઞ્જસેતિ ‘‘મગ્ગો પન્થો પથો પજ્જો, અઞ્જસં વટુમાયન’’ન્તિ (ચૂળનિ॰ પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસ ૧૦૧) પરિયાયસ્સ વુત્તત્તા અનિલસ્સ વાતસ્સ અઞ્જસં ગમનમગ્ગોતિ અનિલઞ્જસં, તસ્મિં અનિલઞ્જસે, આકાસેતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    18. So tena puññena devaloke nibbatto saggasampattiṃ anubhavitvā manussesu ca manussasampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kule nibbatto vuddhippatto upabhogaparibhogasampanno satthu dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso gharāvāse anallīno pabbajitvā vattasampanno nacirasseva arahā hutvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento atthadassī tu bhagavātiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva. Anilañjaseti ‘‘maggo pantho patho pajjo, añjasaṃ vaṭumāyana’’nti (cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 101) pariyāyassa vuttattā anilassa vātassa añjasaṃ gamanamaggoti anilañjasaṃ, tasmiṃ anilañjase, ākāseti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    દેસપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Desapūjakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. દેસપૂજકત્થેરઅપદાનં • 4. Desapūjakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact