Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    மஜ்ஜி²மனிகாயே

    Majjhimanikāye

    உபரிபண்ணாஸ-அட்ட²கதா²

    Uparipaṇṇāsa-aṭṭhakathā

    1. தே³வத³ஹவக்³கோ³

    1. Devadahavaggo

    1. தே³வத³ஹஸுத்தவண்ணனா

    1. Devadahasuttavaṇṇanā

    1. ஏவங் மே ஸுதந்தி தே³வத³ஹஸுத்தங். தத்த² தே³வத³ஹங் நாமாதி தே³வா வுச்சந்தி ராஜானோ, தத்த² ச ஸக்யராஜூனங் மங்க³லபொக்க²ரணீ அஹோஸி பாஸாதி³கா ஆரக்க²ஸம்பன்னா, ஸா தே³வானங் த³ஹத்தா ‘‘தே³வத³ஹ’’ந்தி பஞ்ஞாயித்த². தது³பாதா³ய ஸோபி நிக³மோ தே³வத³ஹந்த்வேவ ஸங்க²ங் க³தோ. ப⁴க³வா தங் நிக³மங் நிஸ்ஸாய லும்பி³னிவனே விஹரதி. ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூதி புப்³பே³ கதகம்மபச்சயா. இமினா கம்மவேத³னஞ்ச கிரியவேத³னஞ்ச படிக்கி²பித்வா ஏகங் விபாகவேத³னமேவ ஸம்படிச்ச²ந்தீதி த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் வாதி³னோ, பி⁴க்க²வே, நிக³ண்டா²தி இமினா புப்³பே³ அனியமெத்வா வுத்தங் நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதி.

    1.Evaṃme sutanti devadahasuttaṃ. Tattha devadahaṃ nāmāti devā vuccanti rājāno, tattha ca sakyarājūnaṃ maṅgalapokkharaṇī ahosi pāsādikā ārakkhasampannā, sā devānaṃ dahattā ‘‘devadaha’’nti paññāyittha. Tadupādāya sopi nigamo devadahantveva saṅkhaṃ gato. Bhagavā taṃ nigamaṃ nissāya lumbinivane viharati. Sabbaṃ taṃ pubbekatahetūti pubbe katakammapaccayā. Iminā kammavedanañca kiriyavedanañca paṭikkhipitvā ekaṃ vipākavedanameva sampaṭicchantīti dasseti. Evaṃ vādino, bhikkhave, nigaṇṭhāti iminā pubbe aniyametvā vuttaṃ niyametvā dasseti.

    அஹுவம்ஹேவ மயந்தி இத³ங் ப⁴க³வா தேஸங் அஜானநபா⁴வங் ஜானந்தோவ கேவலங் கலிஸாஸனங் ஆரோபேதுகாமோ புச்ச²தி. யே ஹி ‘‘மயங் அஹுவம்ஹா’’திபி ந ஜானந்தி, தே கத²ங் கம்மஸ்ஸ கதபா⁴வங் வா அகதபா⁴வங் வா ஜானிஸ்ஸந்தி. உத்தரிபுச்சா²யபி ஏஸேவ நயோ.

    Ahuvamhevamayanti idaṃ bhagavā tesaṃ ajānanabhāvaṃ jānantova kevalaṃ kalisāsanaṃ āropetukāmo pucchati. Ye hi ‘‘mayaṃ ahuvamhā’’tipi na jānanti, te kathaṃ kammassa katabhāvaṃ vā akatabhāvaṃ vā jānissanti. Uttaripucchāyapi eseva nayo.

    2. ஏவங் ஸந்தேதி சூளது³க்க²க்க²ந்தே⁴ (ம॰ நி॰ 1.179-180) மஹானிக³ண்ட²ஸ்ஸ வசனே ஸச்சே ஸந்தேதி அத்தோ², இத⁴ பன எத்தகஸ்ஸ டா²னஸ்ஸ தும்ஹாகங் அஜானநபா⁴வே ஸந்தேதி அத்தோ². ந கல்லந்தி ந யுத்தங்.

    2.Evaṃ santeti cūḷadukkhakkhandhe (ma. ni. 1.179-180) mahānigaṇṭhassa vacane sacce santeti attho, idha pana ettakassa ṭhānassa tumhākaṃ ajānanabhāve santeti attho. Na kallanti na yuttaṃ.

    3. கா³ள்ஹூபலேபனேனாதி ப³ஹலூபலேபனேன, புனப்புனங் விஸரஞ்ஜிதேன, ந பன க²லியா லித்தேன விய. ஏஸனியாதி ஏஸனிஸலாகாய அந்தமஸோ நந்தகவட்டியாபி. ஏஸெய்யாதி க³ம்பீ⁴ரங் வா உத்தானங் வாதி வீமங்ஸெய்ய. அக³த³ங்கா³ரந்தி ஜா²மஹரீதகஸ்ஸ வா ஆமலகஸ்ஸ வா சுண்ணங். ஓத³ஹெய்யாதி பக்கி²பெய்ய. அரோகோ³திஆதி³ மாக³ண்டி³யஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.213) வுத்தமேவ.

    3.Gāḷhūpalepanenāti bahalūpalepanena, punappunaṃ visarañjitena, na pana khaliyā littena viya. Esaniyāti esanisalākāya antamaso nantakavaṭṭiyāpi. Eseyyāti gambhīraṃ vā uttānaṃ vāti vīmaṃseyya. Agadaṅgāranti jhāmaharītakassa vā āmalakassa vā cuṇṇaṃ. Odaheyyāti pakkhipeyya. Arogotiādi māgaṇḍiyasutte (ma. ni. 2.213) vuttameva.

    ஏவமேவ கோ²தி எத்த² இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங், ஸல்லேன வித்³த⁴ஸ்ஸ ஹி வித்³த⁴காலே வேத³னாய பாகடகாலோ விய இமேஸங் ‘‘மயங் புப்³பே³ அஹுவம்ஹா வா நோ வா, பாபகம்மங் அகரம்ஹா வா நோ வா, ஏவரூபங் வா பாபங் கரம்ஹா’’தி ஜானநகாலோ ஸியா. வணமுக²ஸ்ஸ பரிகந்தனாதீ³ஸு சதூஸு காலேஸு வேத³னாய பாகடகாலோ விய ‘‘எத்தகங் வா நோ து³க்க²ங் நிஜ்ஜிண்ணங், எத்தகே வா நிஜ்ஜிண்ணே ஸப்³ப³மேவ து³க்க²ங் நிஜ்ஜிண்ணங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஸுத்³த⁴ந்தே பதிட்டி²தா நாம ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி ஜானநகாலோ ஸியா. அபரபா⁴கே³ பா²ஸுபா⁴வஜானநகாலோ விய தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய குஸலானங் த⁴ம்மானங் உபஸம்பதா³ய ஜானநகாலோ ஸியா. ஏவமெத்த² ஏகாய உபமாய தயோ அத்தா², சதூஹி உபமாஹி ஏகோ அத்தோ² பரிதீ³பிதோ.

    Evameva khoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ, sallena viddhassa hi viddhakāle vedanāya pākaṭakālo viya imesaṃ ‘‘mayaṃ pubbe ahuvamhā vā no vā, pāpakammaṃ akaramhā vā no vā, evarūpaṃ vā pāpaṃ karamhā’’ti jānanakālo siyā. Vaṇamukhassa parikantanādīsu catūsu kālesu vedanāya pākaṭakālo viya ‘‘ettakaṃ vā no dukkhaṃ nijjiṇṇaṃ, ettake vā nijjiṇṇe sabbameva dukkhaṃ nijjiṇṇaṃ bhavissati, suddhante patiṭṭhitā nāma bhavissāmā’’ti jānanakālo siyā. Aparabhāge phāsubhāvajānanakālo viya diṭṭheva dhamme akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya jānanakālo siyā. Evamettha ekāya upamāya tayo atthā, catūhi upamāhi eko attho paridīpito.

    4. இமே பன ததோ ஏகம்பி ந ஜானந்தி, விரஜ்ஜி²த்வா க³தே ஸல்லே அவித்³தோ⁴வ ‘‘வித்³தோ⁴ஸி மயா’’தி பச்சத்தி²கஸ்ஸ வசனப்பமாணேனேவ ‘‘வித்³தொ⁴ஸ்மீ’’தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா து³க்க²ப்பத்தபுரிஸோ விய கேவலங் மஹானிக³ண்ட²ஸ்ஸ வசனப்பமாணேன ஸப்³ப³மேதங் ஸத்³த³ஹந்தா ஏவங் ஸல்லோபமாய ப⁴க³வதா நிக்³க³ஹிதா பச்சாஹரிதுங் அஸக்கொந்தா யதா² நாம து³ப்³ப³லோ ஸுனகோ² மிக³ங் உட்டா²பெத்வா ஸாமிகஸ்ஸ அபி⁴முக²ங் கரித்வா அத்தனா ஓஸக்கதி, ஏவங் மஹானிக³ண்ட²ஸ்ஸ மத்த²கே வாத³ங் பக்கி²பந்தா நிக³ண்டோ², ஆவுஸோதிஆதீ³மாஹங்ஸு.

    4. Ime pana tato ekampi na jānanti, virajjhitvā gate salle aviddhova ‘‘viddhosi mayā’’ti paccatthikassa vacanappamāṇeneva ‘‘viddhosmī’’ti saññaṃ uppādetvā dukkhappattapuriso viya kevalaṃ mahānigaṇṭhassa vacanappamāṇena sabbametaṃ saddahantā evaṃ sallopamāya bhagavatā niggahitā paccāharituṃ asakkontā yathā nāma dubbalo sunakho migaṃ uṭṭhāpetvā sāmikassa abhimukhaṃ karitvā attanā osakkati, evaṃ mahānigaṇṭhassa matthake vādaṃ pakkhipantā nigaṇṭho, āvusotiādīmāhaṃsu.

    5. அத² நே ப⁴க³வா ஸாசரியகே நிக்³க³ண்ஹந்தோ பஞ்ச கோ² இமேதிஆதி³மாஹ. தத்ராயஸ்மந்தானந்தி தேஸு பஞ்சஸு த⁴ம்மேஸு ஆயஸ்மந்தானங். கா அதீதங்ஸே ஸத்த²ரி ஸத்³தா⁴தி அதீதங்ஸவாதி³ம்ஹி ஸத்த²ரி கா ஸத்³தா⁴. யா அதீதவாத³ங் ஸத்³த³ஹந்தானங் தும்ஹாகங் மஹானிக³ண்ட²ஸ்ஸ ஸத்³தா⁴, ஸா கதமா? கிங் பூ⁴தத்தா² அபூ⁴தத்தா², பூ⁴தவிபாகா அபூ⁴தவிபாகாதி புச்ச²தி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸஹத⁴ம்மிகந்தி ஸஹேதுகங் ஸகாரணங். வாத³படிஹாரந்தி பச்சாக³மனகவாத³ங். எத்தாவதா தேஸங் ‘‘அபனேத² ஸத்³த⁴ங், ஸப்³ப³து³ப்³ப³லா ஏஸா’’தி ஸத்³தா⁴சே²த³கவாத³ங் நாம த³ஸ்ஸேதி.

    5. Atha ne bhagavā sācariyake niggaṇhanto pañca kho imetiādimāha. Tatrāyasmantānanti tesu pañcasu dhammesu āyasmantānaṃ. Kā atītaṃse satthari saddhāti atītaṃsavādimhi satthari kā saddhā. Yā atītavādaṃ saddahantānaṃ tumhākaṃ mahānigaṇṭhassa saddhā, sā katamā? Kiṃ bhūtatthā abhūtatthā, bhūtavipākā abhūtavipākāti pucchati. Sesapadesupi eseva nayo. Sahadhammikanti sahetukaṃ sakāraṇaṃ. Vādapaṭihāranti paccāgamanakavādaṃ. Ettāvatā tesaṃ ‘‘apanetha saddhaṃ, sabbadubbalā esā’’ti saddhāchedakavādaṃ nāma dasseti.

    6. அவிஜ்ஜா அஞ்ஞாணாதி அவிஜ்ஜாய அஞ்ஞாணேன. ஸம்மோஹாதி ஸம்மோஹேன. விபச்சேதா²தி விபரீததோ ஸத்³த³ஹத², விபல்லாஸக்³கா³ஹங் வா க³ண்ஹதா²தி அத்தோ².

    6.Avijjā aññāṇāti avijjāya aññāṇena. Sammohāti sammohena. Vipaccethāti viparītato saddahatha, vipallāsaggāhaṃ vā gaṇhathāti attho.

    7. தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயந்தி இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே விபாகதா³யகங். உபக்கமேனாதி பயோகே³ன. பதா⁴னேனாதி வீரியேன. ஸம்பராயவேத³னீயந்தி து³தியே வா ததியே வா அத்தபா⁴வே விபாகதா³யகங். ஸுக²வேத³னீயந்தி இட்டா²ரம்மணவிபாகதா³யகங் குஸலகம்மங். விபரீதங் து³க்க²வேத³னீயங். பரிபக்கவேத³னீயந்தி பரிபக்கே நிப்ப²ன்னே அத்தபா⁴வே வேத³னீயங், தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஸ்ஸேவேதங் அதி⁴வசனங். அபரிபக்கவேத³னீயந்தி அபரிபக்கே அத்தபா⁴வே வேத³னீயங், ஸம்பராயவேத³னீயஸ்ஸேவேதங் அதி⁴வசனங். ஏவங் ஸந்தேபி அயமெத்த² விஸேஸோ – யங் பட²மவயே கதங் பட²மவயே வா மஜ்ஜி²மவயே வா பச்சி²மவயே வா விபாகங் தே³தி, மஜ்ஜி²மவயே கதங் மஜ்ஜி²மவயே வா பச்சி²மவயே வா விபாகங் தே³தி, பச்சி²மவயே கதங் தத்தே²வ விபாகங் தே³தி, தங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் நாம. யங் பன ஸத்ததி³வஸப்³ப⁴ந்தரே விபாகங் தே³தி, தங் பரிபக்கவேத³னீயங் நாம. தங் குஸலம்பி ஹோதி அகுஸலம்பி.

    7.Diṭṭhadhammavedanīyanti imasmiṃyeva attabhāve vipākadāyakaṃ. Upakkamenāti payogena. Padhānenāti vīriyena. Samparāyavedanīyanti dutiye vā tatiye vā attabhāve vipākadāyakaṃ. Sukhavedanīyanti iṭṭhārammaṇavipākadāyakaṃ kusalakammaṃ. Viparītaṃ dukkhavedanīyaṃ. Paripakkavedanīyanti paripakke nipphanne attabhāve vedanīyaṃ, diṭṭhadhammavedanīyassevetaṃ adhivacanaṃ. Aparipakkavedanīyanti aparipakke attabhāve vedanīyaṃ, samparāyavedanīyassevetaṃ adhivacanaṃ. Evaṃ santepi ayamettha viseso – yaṃ paṭhamavaye kataṃ paṭhamavaye vā majjhimavaye vā pacchimavaye vā vipākaṃ deti, majjhimavaye kataṃ majjhimavaye vā pacchimavaye vā vipākaṃ deti, pacchimavaye kataṃ tattheva vipākaṃ deti, taṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ nāma. Yaṃ pana sattadivasabbhantare vipākaṃ deti, taṃ paripakkavedanīyaṃ nāma. Taṃ kusalampi hoti akusalampi.

    தத்ரிமானி வத்தூ²னி – புண்ணோ நாம கிர து³க்³க³தமனுஸ்ஸோ ராஜக³ஹே ஸுமனஸெட்டி²ங் நிஸ்ஸாய வஸதி. தமேனங் ஏகதி³வஸங் நக³ரம்ஹி நக்க²த்தே ஸங்கு⁴ட்டே² ஸெட்டி² ஆஹ – ‘‘ஸசே அஜ்ஜ கஸிஸ்ஸஸி, த்³வே ச கோ³ணே நங்க³லஞ்ச லபி⁴ஸ்ஸஸி. கிங் நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸஸி, கஸிஸ்ஸஸீ’’தி. கிங் மே நக்க²த்தேன, கஸிஸ்ஸாமீதி? தேன ஹி யே கோ³ணே இச்ச²ஸி, தே க³ஹெத்வா கஸாஹீதி. ஸோ கஸிதுங் க³தோ. தங் தி³வஸங் ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ நிரோதா⁴ வுட்டா²ய ‘‘கஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் கரோமீ’’தி? ஆவஜ்ஜந்தோ புண்ணங் தி³ஸ்வா பத்தசீவரங் ஆதா³ய தஸ்ஸ கஸனட்டா²னங் க³தோ. புண்ணோ கஸிங் ட²பெத்வா தே²ரஸ்ஸ த³ந்தகட்ட²ங் த³த்வா முகோ²த³கங் அதா³ஸி. தே²ரோ ஸரீரங் படிஜக்³கி³த்வா கம்மந்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே நிஸீதி³ ப⁴த்தாபி⁴ஹாரங் ஓலோகெந்தோ. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியங் ப⁴த்தங் ஆஹரந்திங் தி³ஸ்வா அந்தராமக்³கே³யேவ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி.

    Tatrimāni vatthūni – puṇṇo nāma kira duggatamanusso rājagahe sumanaseṭṭhiṃ nissāya vasati. Tamenaṃ ekadivasaṃ nagaramhi nakkhatte saṅghuṭṭhe seṭṭhi āha – ‘‘sace ajja kasissasi, dve ca goṇe naṅgalañca labhissasi. Kiṃ nakkhattaṃ kīḷissasi, kasissasī’’ti. Kiṃ me nakkhattena, kasissāmīti? Tena hi ye goṇe icchasi, te gahetvā kasāhīti. So kasituṃ gato. Taṃ divasaṃ sāriputtatthero nirodhā vuṭṭhāya ‘‘kassa saṅgahaṃ karomī’’ti? Āvajjanto puṇṇaṃ disvā pattacīvaraṃ ādāya tassa kasanaṭṭhānaṃ gato. Puṇṇo kasiṃ ṭhapetvā therassa dantakaṭṭhaṃ datvā mukhodakaṃ adāsi. Thero sarīraṃ paṭijaggitvā kammantassa avidūre nisīdi bhattābhihāraṃ olokento. Athassa bhariyaṃ bhattaṃ āharantiṃ disvā antarāmaggeyeva attānaṃ dassesi.

    ஸா ஸாமிகஸ்ஸ ஆஹடப⁴த்தங் தே²ரஸ்ஸ பத்தே பக்கி²பித்வா புன க³ந்த்வா அஞ்ஞங் ப⁴த்தங் ஸம்பாதெ³த்வா தி³வா அக³மாஸி. புண்ணோ ஏகவாரங் கஸித்வா நிஸீதி³. ஸாபி ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தீ ஆஹ – ‘‘ஸாமி பாதோவ தே ப⁴த்தங் ஆஹரியித்த², அந்தராமக்³கே³ பன ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் தி³ஸ்வா தங் தஸ்ஸ த³த்வா அஞ்ஞங் பசித்வா ஆஹரந்தியா மே உஸ்ஸூரோ ஜாதோ, மா குஜ்ஜி² ஸாமீ’’தி. ப⁴த்³த³கங் தே ப⁴த்³தே³ கதங், மயா தே²ரஸ்ஸ பாதோவ த³ந்தகட்ட²ஞ்ச முகோ²த³கஞ்ச தி³ன்னங், அம்ஹாகங்யேவானேன பிண்ட³பாதோபி பரிபு⁴த்தோ, அஜ்ஜ தே²ரேன கதஸமணத⁴ம்மஸ்ஸ மயங் பா⁴கி³னோ ஜாதாதி சித்தங் பஸாதே³ஸி. ஏகவாரங் கஸிதட்டா²னங் ஸுவண்ணமேவ அஹோஸி. ஸோ பு⁴ஞ்ஜித்வா கஸிதட்டா²னங் ஓலோகெந்தோ விஜ்ஜோதமானங் தி³ஸ்வா உட்டா²ய யட்டி²யா பஹரித்வா ரத்தஸுவண்ணபா⁴வங் ஜானித்வா ‘‘ரஞ்ஞோ அகதெ²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந ஸக்கா’’தி க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஸப்³ப³ங் ஸகடேஹி ஆஹராபெத்வா ராஜங்க³ணே ராஸிங் காரெத்வா ‘‘கஸ்ஸிமஸ்மிங் நக³ரே எத்தகங் ஸுவண்ணங் அத்தீ²’’தி புச்சி². கஸ்ஸசி நத்தீ²தி ச வுத்தே ஸெட்டி²ட்டா²னமஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸோ புண்ணஸெட்டி² நாம ஜாதோ.

    Sā sāmikassa āhaṭabhattaṃ therassa patte pakkhipitvā puna gantvā aññaṃ bhattaṃ sampādetvā divā agamāsi. Puṇṇo ekavāraṃ kasitvā nisīdi. Sāpi bhattaṃ gahetvā āgacchantī āha – ‘‘sāmi pātova te bhattaṃ āhariyittha, antarāmagge pana sāriputtattheraṃ disvā taṃ tassa datvā aññaṃ pacitvā āharantiyā me ussūro jāto, mā kujjhi sāmī’’ti. Bhaddakaṃ te bhadde kataṃ, mayā therassa pātova dantakaṭṭhañca mukhodakañca dinnaṃ, amhākaṃyevānena piṇḍapātopi paribhutto, ajja therena katasamaṇadhammassa mayaṃ bhāgino jātāti cittaṃ pasādesi. Ekavāraṃ kasitaṭṭhānaṃ suvaṇṇameva ahosi. So bhuñjitvā kasitaṭṭhānaṃ olokento vijjotamānaṃ disvā uṭṭhāya yaṭṭhiyā paharitvā rattasuvaṇṇabhāvaṃ jānitvā ‘‘rañño akathetvā paribhuñjituṃ na sakkā’’ti gantvā rañño ārocesi. Rājā taṃ sabbaṃ sakaṭehi āharāpetvā rājaṅgaṇe rāsiṃ kāretvā ‘‘kassimasmiṃ nagare ettakaṃ suvaṇṇaṃ atthī’’ti pucchi. Kassaci natthīti ca vutte seṭṭhiṭṭhānamassa adāsi. So puṇṇaseṭṭhi nāma jāto.

    அபரம்பி வத்து² – தஸ்மிங்யேவ ராஜக³ஹே காளவேளியோ நாம து³க்³க³தோ அத்தி². தஸ்ஸ ப⁴ரியா பண்ணம்பி³லயாகு³ங் பசி. மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ நிரோதா⁴ வுட்டா²ய ‘‘கஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் கரோமீ’’தி ஆவஜ்ஜந்தோ தங் தி³ஸ்வா க³ந்த்வா கே³ஹத்³வாரே அட்டா²ஸி. ஸா பத்தங் க³ஹெத்வா ஸப்³ப³ங் தத்த² பக்கி²பித்வா தே²ரஸ்ஸ அதா³ஸி, தே²ரோ விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² உபனாமேஸி. ஸத்தா² அத்தனோ யாபனமத்தங் க³ண்ஹி, ஸேஸங் பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் பஹோஸி. காளவளியோபி தங் டா²னங் பத்தோ சூளகங் லபி⁴. மஹாகஸ்ஸபோ ஸத்தா²ரங் காளவளியஸ்ஸ விபாகங் புச்சி². ஸத்தா² ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே ஸெட்டி²ச்ச²த்தங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. காளவளியோ தங் கத²ங் ஸுத்வா க³ந்த்வா ப⁴ரியாய ஆரோசேஸி.

    Aparampi vatthu – tasmiṃyeva rājagahe kāḷaveḷiyo nāma duggato atthi. Tassa bhariyā paṇṇambilayāguṃ paci. Mahākassapatthero nirodhā vuṭṭhāya ‘‘kassa saṅgahaṃ karomī’’ti āvajjanto taṃ disvā gantvā gehadvāre aṭṭhāsi. Sā pattaṃ gahetvā sabbaṃ tattha pakkhipitvā therassa adāsi, thero vihāraṃ gantvā satthu upanāmesi. Satthā attano yāpanamattaṃ gaṇhi, sesaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ pahosi. Kāḷavaḷiyopi taṃ ṭhānaṃ patto cūḷakaṃ labhi. Mahākassapo satthāraṃ kāḷavaḷiyassa vipākaṃ pucchi. Satthā ‘‘ito sattame divase seṭṭhicchattaṃ labhissatī’’ti āha. Kāḷavaḷiyo taṃ kathaṃ sutvā gantvā bhariyāya ārocesi.

    ததா³ ச ராஜா நக³ரங் அனுஸஞ்சரந்தோ ப³ஹினக³ரே ஜீவஸூலே நிஸின்னங் புரிஸங் அத்³த³ஸ. புரிஸோ ராஜானங் தி³ஸ்வா உச்சாஸத்³த³ங் அகாஸி ‘‘தும்ஹாகங் மே பு⁴ஞ்ஜனப⁴த்தங் பஹிணத² தே³வா’’தி. ராஜா ‘‘பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஸாயமாஸப⁴த்தே உபனீதே ஸரித்வா ‘‘இமங் ஹரிதுங் ஸமத்த²ங் ஜானாதா²’’தி ஆஹ, நக³ரே ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் சாரேஸுங். ததியவாரே காளவளியஸ்ஸ ப⁴ரியா அக்³க³ஹேஸி . அத² நங் ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங், ஸா புரிஸவேஸங் க³ஹெத்வா பஞ்சாவுத⁴ஸன்னத்³தா⁴ ப⁴த்தபாதிங் க³ஹெத்வா நக³ரா நிக்க²மி. ப³ஹினக³ரே தாலே அதி⁴வத்தோ² தீ³க⁴தாலோ நாம யக்கோ² தங் ருக்க²மூலேன க³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா ‘‘திட்ட² திட்ட² ப⁴க்கோ²ஸி மே’’தி ஆஹ. நாஹங் தவ ப⁴க்கோ², ராஜதூ³தோ அஹந்தி. கத்த² க³ச்ச²ஸீதி. ஜீவஸூலே நிஸின்னஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸந்திகந்தி. மமபி ஏகங் ஸாஸனங் ஹரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி. ஆம ஸக்கி²ஸ்ஸாமீதி. ‘‘தீ³க⁴தாலஸ்ஸ ப⁴ரியா ஸுமனதே³வராஜதீ⁴தா காளீ புத்தங் விஜாதா’’தி ஆரோசெய்யாஸி. இமஸ்மிங் தாலமூலே ஸத்த நிதி⁴கும்பி⁴யோ அத்தி², தா த்வங் க³ண்ஹெய்யாஸீதி. ஸா ‘‘தீ³க⁴தாலஸ்ஸ ப⁴ரியா ஸுமனதே³வராஜதீ⁴தா காளீ புத்தங் விஜாதா’’தி உக்³கோ⁴ஸெந்தீ அக³மாஸி.

    Tadā ca rājā nagaraṃ anusañcaranto bahinagare jīvasūle nisinnaṃ purisaṃ addasa. Puriso rājānaṃ disvā uccāsaddaṃ akāsi ‘‘tumhākaṃ me bhuñjanabhattaṃ pahiṇatha devā’’ti. Rājā ‘‘pesessāmī’’ti vatvā sāyamāsabhatte upanīte saritvā ‘‘imaṃ harituṃ samatthaṃ jānāthā’’ti āha, nagare sahassabhaṇḍikaṃ cāresuṃ. Tatiyavāre kāḷavaḷiyassa bhariyā aggahesi . Atha naṃ rañño dassesuṃ, sā purisavesaṃ gahetvā pañcāvudhasannaddhā bhattapātiṃ gahetvā nagarā nikkhami. Bahinagare tāle adhivattho dīghatālo nāma yakkho taṃ rukkhamūlena gacchantiṃ disvā ‘‘tiṭṭha tiṭṭha bhakkhosi me’’ti āha. Nāhaṃ tava bhakkho, rājadūto ahanti. Kattha gacchasīti. Jīvasūle nisinnassa purisassa santikanti. Mamapi ekaṃ sāsanaṃ harituṃ sakkhissasīti. Āma sakkhissāmīti. ‘‘Dīghatālassa bhariyā sumanadevarājadhītā kāḷī puttaṃ vijātā’’ti āroceyyāsi. Imasmiṃ tālamūle satta nidhikumbhiyo atthi, tā tvaṃ gaṇheyyāsīti. Sā ‘‘dīghatālassa bhariyā sumanadevarājadhītā kāḷī puttaṃ vijātā’’ti ugghosentī agamāsi.

    ஸுமனதே³வோ யக்க²ஸமாக³மே நிஸின்னோ ஸுத்வா ‘‘ஏகோ மனுஸ்ஸோ அம்ஹாகங் பியபவத்திங் ஆஹரதி, பக்கோஸத² ந’’ந்தி ஸாஸனங் ஸுத்வா பஸன்னோ ‘‘இமஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ பரிமண்ட³லச்சா²யாய ப²ரணட்டா²னே நிதி⁴கும்பி⁴யோ துய்ஹங் த³ம்மீ’’தி ஆஹ. ஜீவஸூலே நிஸின்னபுரிஸோ ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா முக²புஞ்ச²னகாலே இத்தி²ப²ஸ்ஸோதி ஞத்வா சூளாய ட³ங்ஸி, ஸா அஸினா அத்தனோ சூளங் சி²ந்தி³த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங்யேவ க³தா. ராஜா ப⁴த்தபோ⁴ஜிதபா⁴வோ கத²ங் ஜானிதப்³போ³தி? சூளஸஞ்ஞாயாதி வத்வா ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி²த்வா தங் த⁴னங் ஆஹராபேஸி. ராஜா அஞ்ஞஸ்ஸ எத்தகங் த⁴னங் நாம அத்தீ²தி. நத்தி² தே³வாதி. ராஜா தஸ்ஸா பதிங் தஸ்மிங் நக³ரே த⁴னஸெட்டி²ங் அகாஸி. மல்லிகாயபி தே³வியா வத்து² கதே²தப்³ப³ங். இமானி தாவ குஸலகம்மே வத்தூ²னி.

    Sumanadevo yakkhasamāgame nisinno sutvā ‘‘eko manusso amhākaṃ piyapavattiṃ āharati, pakkosatha na’’nti sāsanaṃ sutvā pasanno ‘‘imassa rukkhassa parimaṇḍalacchāyāya pharaṇaṭṭhāne nidhikumbhiyo tuyhaṃ dammī’’ti āha. Jīvasūle nisinnapuriso bhattaṃ bhuñjitvā mukhapuñchanakāle itthiphassoti ñatvā cūḷāya ḍaṃsi, sā asinā attano cūḷaṃ chinditvā rañño santikaṃyeva gatā. Rājā bhattabhojitabhāvo kathaṃ jānitabboti? Cūḷasaññāyāti vatvā rañño ācikkhitvā taṃ dhanaṃ āharāpesi. Rājā aññassa ettakaṃ dhanaṃ nāma atthīti. Natthi devāti. Rājā tassā patiṃ tasmiṃ nagare dhanaseṭṭhiṃ akāsi. Mallikāyapi deviyā vatthu kathetabbaṃ. Imāni tāva kusalakamme vatthūni.

    நந்த³மாணவகோ பன உப்பலவண்ணாய தே²ரியா விப்படிபஜ்ஜி, தஸ்ஸ மஞ்சதோ உட்டா²ய நிக்க²மித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ மஹாபத²வீ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஓகாஸமதா³ஸி, தத்தே²வ மஹானரகங் பவிட்டோ². நந்தோ³பி கோ³கா⁴தகோ பண்ணாஸ வஸ்ஸானி கோ³கா⁴தககம்மங் கத்வா ஏகதி³வஸங் போ⁴ஜனகாலே மங்ஸங் அலப⁴ந்தோ ஏகஸ்ஸ ஜீவமானககோ³ணஸ்ஸ ஜிவ்ஹங் சி²ந்தி³த்வா அங்கா³ரேஸு பசாபெத்வா கா²தி³துங் ஆரத்³தோ⁴. அத²ஸ்ஸ ஜிவ்ஹா மூலே சி²ஜ்ஜித்வா ப⁴த்தபாதியங்யேவ பதிதா, ஸோ விரவந்தோ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தி. நந்தோ³பி யக்கோ² அஞ்ஞேன யக்கே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் நவோரோபிதேஹி கேஸேஹி ரத்திபா⁴கே³ அப்³போ⁴காஸே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ஸீஸே பஹரிதுகாமோ இதரஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ஆரோசெத்வா தேன வாரியமானோபி பஹாரங் த³த்வா ட³ய்ஹாமி ட³ய்ஹாமீதி விரவந்தோ தஸ்மிங்யேவ டா²னே பூ⁴மிங் பவிஸித்வா மஹானிரயே நிப்³ப³த்தோதி இமானி அகுஸலகம்மே வத்தூ²னி.

    Nandamāṇavako pana uppalavaṇṇāya theriyā vippaṭipajji, tassa mañcato uṭṭhāya nikkhamitvā gacchantassa mahāpathavī bhijjitvā okāsamadāsi, tattheva mahānarakaṃ paviṭṭho. Nandopi goghātako paṇṇāsa vassāni goghātakakammaṃ katvā ekadivasaṃ bhojanakāle maṃsaṃ alabhanto ekassa jīvamānakagoṇassa jivhaṃ chinditvā aṅgāresu pacāpetvā khādituṃ āraddho. Athassa jivhā mūle chijjitvā bhattapātiyaṃyeva patitā, so viravanto kālaṃ katvā niraye nibbatti. Nandopi yakkho aññena yakkhena saddhiṃ ākāsena gacchanto sāriputtattheraṃ navoropitehi kesehi rattibhāge abbhokāse nisinnaṃ disvā sīse paharitukāmo itarassa yakkhassa ārocetvā tena vāriyamānopi pahāraṃ datvā ḍayhāmi ḍayhāmīti viravanto tasmiṃyeva ṭhāne bhūmiṃ pavisitvā mahāniraye nibbattoti imāni akusalakamme vatthūni.

    யங் பன அந்தமஸோ மரணஸந்திகேபி கதங் கம்மங் ப⁴வந்தரே விபாகங் தே³தி, தங் ஸப்³ப³ங் ஸம்பராயவேத³னீயங் நாம. தத்த² யோ அபரிஹீனஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ விபாகோ நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, ஸோ இத⁴ நிப்³ப³த்திதவிபாகோதி வுத்தோ. தஸ்ஸ மூலபூ⁴தங் கம்மங் நேவ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் ந ஸம்பராயவேத³னீயந்தி, ந விசாரிதங், கிஞ்சாபி ந விசாரிதங், ஸம்பராயவேத³னீயமேவ பனேதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். யோ பட²மமக்³கா³தீ³னங் ப⁴வந்தரே ப²லஸமாபத்திவிபாகோ, ஸோ இத⁴ நிப்³ப³த்திதகு³ணொத்வேவ வுத்தோ. கிஞ்சாபி ஏவங் வுத்தோ, மக்³க³கம்மங் பன பரிபக்கவேத³னீயந்தி வேதி³தப்³ப³ங். மக்³க³சேதனாயேவ ஹி ஸப்³ப³லஹுங் ப²லதா³யிகா அனந்தரப²லத்தாதி.

    Yaṃ pana antamaso maraṇasantikepi kataṃ kammaṃ bhavantare vipākaṃ deti, taṃ sabbaṃ samparāyavedanīyaṃ nāma. Tattha yo aparihīnassa jhānassa vipāko nibbattissati, so idha nibbattitavipākoti vutto. Tassa mūlabhūtaṃ kammaṃ neva diṭṭhadhammavedanīyaṃ na samparāyavedanīyanti, na vicāritaṃ, kiñcāpi na vicāritaṃ, samparāyavedanīyameva panetanti veditabbaṃ. Yo paṭhamamaggādīnaṃ bhavantare phalasamāpattivipāko, so idha nibbattitaguṇotveva vutto. Kiñcāpi evaṃ vutto, maggakammaṃ pana paripakkavedanīyanti veditabbaṃ. Maggacetanāyeva hi sabbalahuṃ phaladāyikā anantaraphalattāti.

    8. ப³ஹுவேத³னீயந்தி ஸஞ்ஞாப⁴வூபக³ங். அப்பவேத³னீயந்தி அஸஞ்ஞாப⁴வூபக³ங். ஸவேத³னீயந்தி ஸவிபாகங் கம்மங். அவேத³னீயந்தி அவிபாகங் கம்மங். ஏவங் ஸந்தேதி இமேஸங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயாதீ³னங் கம்மானங் உபக்கமேன ஸம்பராயவேத³னீயாதி³ பா⁴வகாரணஸ்ஸ அலாபே⁴ ஸதி. அப²லோதி நிப்ப²லோ நிரத்த²கோதி. எத்தாவதா அனிய்யானிகஸாஸனே பயோக³ஸ்ஸ அப²லதங் த³ஸ்ஸெத்வா பதா⁴னச்சே²த³கவாதோ³ நாம த³ஸ்ஸிதோதி வேதி³தப்³போ³. ஸஹத⁴ம்மிகா வாதா³னுவாதா³தி பரேஹி வுத்தகாரணேன ஸகாரணா ஹுத்வா நிக³ண்டா²னங் வாதா³ ச அனுவாதா³ ச. கா³ரய்ஹங் டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி விஞ்ஞூஹி க³ரஹிதப்³ப³ங் காரணங் ஆக³ச்ச²ந்தி. ‘‘வாதா³னுப்பத்தா கா³ரய்ஹட்டா²னா’’திபி பாடோ². தஸ்ஸத்தோ² – பரேஹி வுத்தேன காரணேன ஸகாரணா நிக³ண்டா²னங் வாத³ங் அனுப்பத்தா தங் வாத³ங் ஸோஸெந்தா மிலாபெந்தா து³க்கடகம்மகாரினோதிஆத³யோ த³ஸ கா³ரய்ஹட்டா²னா ஆக³ச்ச²ந்தி.

    8.Bahuvedanīyanti saññābhavūpagaṃ. Appavedanīyanti asaññābhavūpagaṃ. Savedanīyanti savipākaṃ kammaṃ. Avedanīyanti avipākaṃ kammaṃ. Evaṃ santeti imesaṃ diṭṭhadhammavedanīyādīnaṃ kammānaṃ upakkamena samparāyavedanīyādi bhāvakāraṇassa alābhe sati. Aphaloti nipphalo niratthakoti. Ettāvatā aniyyānikasāsane payogassa aphalataṃ dassetvā padhānacchedakavādo nāma dassitoti veditabbo. Sahadhammikā vādānuvādāti parehi vuttakāraṇena sakāraṇā hutvā nigaṇṭhānaṃ vādā ca anuvādā ca. Gārayhaṃ ṭhānaṃ āgacchantīti viññūhi garahitabbaṃ kāraṇaṃ āgacchanti. ‘‘Vādānuppattā gārayhaṭṭhānā’’tipi pāṭho. Tassattho – parehi vuttena kāraṇena sakāraṇā nigaṇṭhānaṃ vādaṃ anuppattā taṃ vādaṃ sosentā milāpentā dukkaṭakammakārinotiādayo dasa gārayhaṭṭhānā āgacchanti.

    9. ஸங்க³திபா⁴வஹேதூதி நியதிபா⁴வகாரணா. பாபஸங்க³திகாதி பாபனியதினோ. அபி⁴ஜாதிஹேதூதி ச²ளபி⁴ஜாதிஹேது.

    9.Saṅgatibhāvahetūti niyatibhāvakāraṇā. Pāpasaṅgatikāti pāpaniyatino. Abhijātihetūti chaḷabhijātihetu.

    10. ஏவங் நிக³ண்டா²னங் உபக்கமஸ்ஸ அப²லதங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி நிய்யானிகஸாஸனே உபக்கமஸ்ஸ வீரியஸ்ஸ ச ஸப²லதங் த³ஸ்ஸேதுங் கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² அனத்³த⁴பூ⁴தந்தி அனதி⁴பூ⁴தங். து³க்கே²ன அனதி⁴பூ⁴தோ நாம மனுஸ்ஸத்தபா⁴வோ வுச்சதி, ந தங் அத்³த⁴பா⁴வேதி நாபி⁴ப⁴வதீதி அத்தோ². தம்பி நானப்பகாராய து³க்கரகாரிகாய பயோஜெந்தோ து³க்கே²ன அத்³த⁴பா⁴வேதி நாம. யே பன ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஆரஞ்ஞகா வா ஹொந்தி ருக்க²மூலிகாத³யோ வா, தே து³க்கே²ன ந அத்³த⁴பா⁴வெந்தி நாம. நிய்யானிகஸாஸனஸ்மிஞ்ஹி வீரியங் ஸம்மாவாயாமோ நாம ஹோதி.

    10. Evaṃ nigaṇṭhānaṃ upakkamassa aphalataṃ dassetvā idāni niyyānikasāsane upakkamassa vīriyassa ca saphalataṃ dassetuṃ kathañca, bhikkhavetiādimāha. Tattha anaddhabhūtanti anadhibhūtaṃ. Dukkhena anadhibhūto nāma manussattabhāvo vuccati, na taṃ addhabhāveti nābhibhavatīti attho. Tampi nānappakārāya dukkarakārikāya payojento dukkhena addhabhāveti nāma. Ye pana sāsane pabbajitvā āraññakā vā honti rukkhamūlikādayo vā, te dukkhena na addhabhāventi nāma. Niyyānikasāsanasmiñhi vīriyaṃ sammāvāyāmo nāma hoti.

    தே²ரோ பனாஹ – யோ இஸ்ஸரகுலே நிப்³ப³த்தோ ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஹுத்வா அலங்கதப்படியத்தோ பிதுஅங்கே நிஸின்னோ க⁴ரே ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா நிஸின்னேன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன அனுமோத³னாய கரியமானாய திஸ்ஸோ ஸம்பத்தியோ த³ஸ்ஸெத்வா ஸச்சேஸு பகாஸிதேஸு அரஹத்தங் பாபுணாதி, மாதாபிதூஹி வா ‘‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி தாதா’’தி வுத்தோ ‘‘ஆம பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ந்ஹாபெத்வா அலங்கரித்வா விஹாரங் நீதோ தசபஞ்சகங் உக்³க³ண்ஹித்வா நிஸின்னோ கேஸேஸு ஓஹாரியமானேஸு கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணாதி, நவபப்³ப³ஜிதோ வா பன மனோஸிலாதேலமக்கி²தேன ஸீஸேன புனதி³வஸே மாதாபிதூஹி பேஸிதங் காஜப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா விஹாரே நிஸின்னோவ அரஹத்தங் பாபுணாதி, அயங் ந து³க்கே²ன அத்தானங் அத்³த⁴பா⁴வேதி நாம. அயங் பன உக்கட்ட²ஸக்காரோ. யோ தா³ஸிகுச்சி²யங் நிப்³ப³த்தோ அந்தமஸோ ரஜதமுத்³தி³கம்பி பிளந்தி⁴த்வா கோ³ரகபியங்கு³மத்தேனாபி ஸரீரங் விலிம்பெத்வா ‘‘பப்³பா³ஜேத² ந’’ந்தி நீதோ கு²ரக்³கே³ வா புனதி³வஸே வா அரஹத்தங் பாபுணாதி, அயம்பி ந அனத்³த⁴பூ⁴தங் அத்தானங் து³க்கே²ன அத்³த⁴பா⁴வேதி நாம.

    Thero panāha – yo issarakule nibbatto sattavassiko hutvā alaṅkatappaṭiyatto pituaṅke nisinno ghare bhattakiccaṃ katvā nisinnena bhikkhusaṅghena anumodanāya kariyamānāya tisso sampattiyo dassetvā saccesu pakāsitesu arahattaṃ pāpuṇāti, mātāpitūhi vā ‘‘pabbajissasi tātā’’ti vutto ‘‘āma pabbajissāmī’’ti vatvā nhāpetvā alaṅkaritvā vihāraṃ nīto tacapañcakaṃ uggaṇhitvā nisinno kesesu ohāriyamānesu khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇāti, navapabbajito vā pana manosilātelamakkhitena sīsena punadivase mātāpitūhi pesitaṃ kājabhattaṃ bhuñjitvā vihāre nisinnova arahattaṃ pāpuṇāti, ayaṃ na dukkhena attānaṃ addhabhāveti nāma. Ayaṃ pana ukkaṭṭhasakkāro. Yo dāsikucchiyaṃ nibbatto antamaso rajatamuddikampi piḷandhitvā gorakapiyaṅgumattenāpi sarīraṃ vilimpetvā ‘‘pabbājetha na’’nti nīto khuragge vā punadivase vā arahattaṃ pāpuṇāti, ayampi na anaddhabhūtaṃ attānaṃ dukkhena addhabhāveti nāma.

    த⁴ம்மிகங் ஸுக²ங் நாம ஸங்க⁴தோ வா க³ணதோ வா உப்பன்னங் சதுபச்சயஸுக²ங். அனதி⁴முச்சி²தோதி தண்ஹாமுச்ச²னாய அமுச்சி²தோ. த⁴ம்மிகஞ்ஹி ஸுக²ங் ந பரிச்சஜாமீதி ந தத்த² கே³தோ⁴ காதப்³போ³. ஸங்க⁴தோ ஹி உப்பன்னங் ஸலாகப⁴த்தங் வா வஸ்ஸாவாஸிகங் வா ‘‘இத³மத்த²ங் ஏத’’ந்தி பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ பத்தந்தரே பது³மங் விய ஸீலஸமாதி⁴விபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லேஹி வட்³ட⁴தி. இமஸ்ஸாதி பச்சுப்பன்னானங் பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் மூலபூ⁴தஸ்ஸ. து³க்க²னிதா³னஸ்ஸாதி தண்ஹாய. ஸா ஹி பஞ்சக்க²ந்த⁴து³க்க²ஸ்ஸ நிதா³னங். ஸங்கா²ரங் பத³ஹதோதி ஸம்பயோக³வீரியங் கரொந்தஸ்ஸ. விராகோ³ ஹோதீதி மக்³கே³ன விராகோ³ ஹோதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘ஸங்கா²ரபதா⁴னேன மே இமஸ்ஸ து³க்க²னிதா³னஸ்ஸ விராகோ³ ஹோதீ’’தி ஏவங் பஜானாதீதி இமினா ஸுகா²படிபதா³ கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞா கதி²தா. து³தியவாரேன தஸ்ஸ ஸம்பயோக³வீரியஸ்ஸ மஜ்ஜ²த்ததாகாரோ கதி²தோ. ஸோ யஸ்ஸ ஹி க்²வாஸ்ஸாதி எத்த² அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – ஸோ புக்³க³லோ யஸ்ஸ து³க்க²னிதா³னஸ்ஸ ஸங்கா²ரபதா⁴னேன விராகோ³ ஹோதி, ஸங்கா²ரங் தத்த² பத³ஹதி, மக்³க³பதா⁴னேன பத³ஹதி. யஸ்ஸ பன து³க்க²னிதா³னஸ்ஸ அஜ்ஜு²பெக்க²தோ உபெக்க²ங் பா⁴வெந்தஸ்ஸ விராகோ³ ஹோதி, உபெக்க²ங் தத்த² பா⁴வேதி, மக்³க³பா⁴வனாய பா⁴வேதி. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ.

    Dhammikaṃ sukhaṃ nāma saṅghato vā gaṇato vā uppannaṃ catupaccayasukhaṃ. Anadhimucchitoti taṇhāmucchanāya amucchito. Dhammikañhi sukhaṃ na pariccajāmīti na tattha gedho kātabbo. Saṅghato hi uppannaṃ salākabhattaṃ vā vassāvāsikaṃ vā ‘‘idamatthaṃ eta’’nti paricchinditvā saṅghamajjhe bhikkhūnaṃ antare paribhuñjanto pattantare padumaṃ viya sīlasamādhivipassanāmaggaphalehi vaḍḍhati. Imassāti paccuppannānaṃ pañcannaṃ khandhānaṃ mūlabhūtassa. Dukkhanidānassāti taṇhāya. Sā hi pañcakkhandhadukkhassa nidānaṃ. Saṅkhāraṃ padahatoti sampayogavīriyaṃ karontassa. Virāgohotīti maggena virāgo hoti. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘saṅkhārapadhānena me imassa dukkhanidānassa virāgo hotī’’ti evaṃ pajānātīti iminā sukhāpaṭipadā khippābhiññā kathitā. Dutiyavārena tassa sampayogavīriyassa majjhattatākāro kathito. So yassa hi khvāssāti ettha ayaṃ saṅkhepattho – so puggalo yassa dukkhanidānassa saṅkhārapadhānena virāgo hoti, saṅkhāraṃ tattha padahati, maggapadhānena padahati. Yassa pana dukkhanidānassa ajjhupekkhato upekkhaṃ bhāventassa virāgo hoti, upekkhaṃ tattha bhāveti, maggabhāvanāya bhāveti. Tassāti tassa puggalassa.

    11. படிப³த்³த⁴சித்தோதி ச²ந்த³ராகே³ன ப³த்³த⁴சித்தோ. திப்³ப³ச்ச²ந்தோ³தி ப³ஹலச்ச²ந்தோ³. திப்³பா³பெக்கோ²தி ப³ஹலபத்த²னோ. ஸந்திட்ட²ந்திந்தி ஏகதோ திட்ட²ந்திங். ஸஞ்ஜக்³க⁴ந்திந்தி மஹாஹஸிதங் ஹஸமானங். ஸங்ஹஸந்திந்தி ஸிதங் குருமானங்.

    11.Paṭibaddhacittoti chandarāgena baddhacitto. Tibbacchandoti bahalacchando. Tibbāpekkhoti bahalapatthano. Santiṭṭhantinti ekato tiṭṭhantiṃ. Sañjagghantinti mahāhasitaṃ hasamānaṃ. Saṃhasantinti sitaṃ kurumānaṃ.

    ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வேதி எத்த² இத³ங் ஓபம்மவிபா⁴வனங் – ஏகோ ஹி புரிஸோ ஏகிஸ்ஸா இத்தி²யா ஸாரத்தோ கா⁴ஸச்சா²த³னமாலாலங்காராதீ³னி த³த்வா க⁴ரே வாஸேதி. ஸா தங் அதிசரித்வா அஞ்ஞங் ஸேவதி. ஸோ ‘‘நூன அஹங் அஸ்ஸா அனுரூபங் ஸக்காரங் ந கரோமீ’’தி ஸக்காரங் வட்³டே⁴ஸி. ஸா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய அதிசரதியேவ. ஸோ – ‘‘அயங் ஸக்கரியமானாபி அதிசரதேவ, க⁴ரே மே வஸமானா அனத்த²ம்பி கரெய்ய, நீஹராமி ந’’ந்தி பரிஸமஜ்ஜே² அலங்வசனீயங் கத்வா ‘‘மா புன கே³ஹங் பாவிஸீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸா கேனசி உபாயேன தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வங் காதுங் அஸக்கொந்தீ நடனச்சகாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் விசரதி. தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தங் தி³ஸ்வா நேவ உப்பஜ்ஜதி தோ³மனஸ்ஸங், ஸோமனஸ்ஸங் பன உப்பஜ்ஜதி.

    Evameva kho, bhikkhaveti ettha idaṃ opammavibhāvanaṃ – eko hi puriso ekissā itthiyā sāratto ghāsacchādanamālālaṅkārādīni datvā ghare vāseti. Sā taṃ aticaritvā aññaṃ sevati. So ‘‘nūna ahaṃ assā anurūpaṃ sakkāraṃ na karomī’’ti sakkāraṃ vaḍḍhesi. Sā bhiyyosomattāya aticaratiyeva. So – ‘‘ayaṃ sakkariyamānāpi aticarateva, ghare me vasamānā anatthampi kareyya, nīharāmi na’’nti parisamajjhe alaṃvacanīyaṃ katvā ‘‘mā puna gehaṃ pāvisī’’ti vissajjesi. Sā kenaci upāyena tena saddhiṃ santhavaṃ kātuṃ asakkontī naṭanaccakādīhi saddhiṃ vicarati. Tassa purisassa taṃ disvā neva uppajjati domanassaṃ, somanassaṃ pana uppajjati.

    தத்த² புரிஸஸ்ஸ இத்தி²யா ஸாரத்தகாலோ விய இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அத்தபா⁴வே ஆலயோ. கா⁴ஸச்சா²த³னாதீ³னி த³த்வா க⁴ரே வஸாபனகாலோ விய அத்தபா⁴வஸ்ஸ படிஜக்³க³னகாலோ. தஸ்ஸா அதிசரணகாலோ விய ஜக்³கி³யமானஸ்ஸேவ அத்தபா⁴வஸ்ஸ பித்தபகோபாதீ³னங் வஸேன ஸாபா³த⁴தா. ‘‘அத்தனோ அனுரூபங் ஸக்காரங் அலப⁴ந்தீ அதிசரதீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா ஸக்காரவட்³ட⁴னங் விய ‘‘பே⁴ஸஜ்ஜங் அலப⁴ந்தோ ஏவங் ஹோதீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா பே⁴ஸஜ்ஜகரணகாலோ. ஸக்காரே வட்³டி⁴தேபி புன அதிசரணங் விய பித்தாதீ³ஸு ஏகஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜே கரியமானே ஸேஸானங் பகோபவஸேன புன ஸாபா³த⁴தா. பரிஸமஜ்ஜே² அலங்வசனீயங் கத்வா கே³ஹா நிக்கட்³ட⁴னங் விய ‘‘இதா³னி தே நாஹங் தா³ஸோ ந கம்மகரோ, அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே தங்யேவ உபட்ட²ஹந்தோ விசரிங், கோ மே தயா அத்தோ², சி²ஜ்ஜ வா பி⁴ஜ்ஜ வா’’தி தஸ்மிங் அனபெக்க²தங் ஆபஜ்ஜித்வா வீரியங் தி²ரங் கத்வா மக்³கே³ன கிலேஸஸமுக்³கா⁴தனங். நடனச்சகாதீ³ஹி நச்சமானங் விசரந்திங் தி³ஸ்வா யதா² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தோ³மனஸ்ஸங் ந உப்பஜ்ஜதி, ஸோமனஸ்ஸமேவ உப்பஜ்ஜதி, ஏவமேவ இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அரஹத்தங் பத்தஸ்ஸ பித்தபகோபாதீ³னங் வஸேன ஆபா³தி⁴கங் அத்தபா⁴வங் தி³ஸ்வா தோ³மனஸ்ஸங் ந உப்பஜ்ஜதி, ‘‘முச்சிஸ்ஸாமி வத க²ந்த⁴பரிஹாரது³க்க²தோ’’தி ஸோமனஸ்ஸமேவ உப்பஜ்ஜதீதி. அயங் பன உபமா ‘‘படிப³த்³த⁴சித்தஸ்ஸ தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, அப்படிப³த்³த⁴சித்தஸ்ஸ நத்தே²தந்தி ஞத்வா இத்தி²யா ச²ந்த³ராக³ங் பஜஹதி, ஏவமயங் பி⁴க்கு² ஸங்கா²ரங் வா பத³ஹந்தஸ்ஸ உபெக்க²ங் வா பா⁴வெந்தஸ்ஸ து³க்க²னிதா³னங் பஹீயதி, நோ அஞ்ஞதா²தி ஞத்வா தது³ப⁴யங் ஸம்பாதெ³ந்தோ து³க்க²னிதா³னங் பஜஹதீ’’தி ஏதமத்த²ங் விபா⁴வேதுங் ஆக³தாதி வேதி³தப்³பா³.

    Tattha purisassa itthiyā sārattakālo viya imassa bhikkhuno attabhāve ālayo. Ghāsacchādanādīni datvā ghare vasāpanakālo viya attabhāvassa paṭijagganakālo. Tassā aticaraṇakālo viya jaggiyamānasseva attabhāvassa pittapakopādīnaṃ vasena sābādhatā. ‘‘Attano anurūpaṃ sakkāraṃ alabhantī aticaratī’’ti sallakkhetvā sakkāravaḍḍhanaṃ viya ‘‘bhesajjaṃ alabhanto evaṃ hotī’’ti sallakkhetvā bhesajjakaraṇakālo. Sakkāre vaḍḍhitepi puna aticaraṇaṃ viya pittādīsu ekassa bhesajje kariyamāne sesānaṃ pakopavasena puna sābādhatā. Parisamajjhe alaṃvacanīyaṃ katvā gehā nikkaḍḍhanaṃ viya ‘‘idāni te nāhaṃ dāso na kammakaro, anamatagge saṃsāre taṃyeva upaṭṭhahanto vicariṃ, ko me tayā attho, chijja vā bhijja vā’’ti tasmiṃ anapekkhataṃ āpajjitvā vīriyaṃ thiraṃ katvā maggena kilesasamugghātanaṃ. Naṭanaccakādīhi naccamānaṃ vicarantiṃ disvā yathā tassa purisassa domanassaṃ na uppajjati, somanassameva uppajjati, evameva imassa bhikkhuno arahattaṃ pattassa pittapakopādīnaṃ vasena ābādhikaṃ attabhāvaṃ disvā domanassaṃ na uppajjati, ‘‘muccissāmi vata khandhaparihāradukkhato’’ti somanassameva uppajjatīti. Ayaṃ pana upamā ‘‘paṭibaddhacittassa domanassaṃ uppajjati, appaṭibaddhacittassa natthetanti ñatvā itthiyā chandarāgaṃ pajahati, evamayaṃ bhikkhu saṅkhāraṃ vā padahantassa upekkhaṃ vā bhāventassa dukkhanidānaṃ pahīyati, no aññathāti ñatvā tadubhayaṃ sampādento dukkhanidānaṃ pajahatī’’ti etamatthaṃ vibhāvetuṃ āgatāti veditabbā.

    12. யதா² ஸுக²ங் கோ² மே விஹரதோதி யேன ஸுகே²ன விஹரிதுங் இச்சா²மி தேன, மே விஹரதோ. பத³ஹதோதி பேஸெந்தஸ்ஸ. எத்த² ச யஸ்ஸ ஸுகா² படிபதா³ அஸப்பாயா, ஸுகு²மசீவரானி தா⁴ரெந்தஸ்ஸ பாஸாதி³கே ஸேனாஸனே வஸந்தஸ்ஸ சித்தங் விக்கி²பதி, து³க்கா² படிபதா³ ஸப்பாயா, சி²ன்னபி⁴ன்னானி தூ²லசீவரானி தா⁴ரெந்தஸ்ஸ ஸுஸானருக்க²மூலாதீ³ஸு வஸந்தஸ்ஸ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.
