Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
6. தே³வதூ³தஸுத்தங்
6. Devadūtasuttaṃ
36. ‘‘தீணிமானி , பி⁴க்க²வே, தே³வதூ³தானி. கதமானி தீணி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ காயேன து³ச்சரிதங் சரதி, வாசாய து³ச்சரிதங் சரதி, மனஸா து³ச்சரிதங் சரதி. ஸோ காயேன து³ச்சரிதங் சரித்வா, வாசாய து³ச்சரிதங் சரித்வா, மனஸா து³ச்சரிதங் சரித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி. தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா நானாபா³ஹாஸு க³ஹெத்வா யமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெந்தி – ‘அயங், தே³வ, புரிஸோ அமத்தெய்யோ அபெத்தெய்யோ அஸாமஞ்ஞோ அப்³ரஹ்மஞ்ஞோ, ந குலே ஜெட்டா²பசாயீ. இமஸ்ஸ தே³வோ த³ண்ட³ங் பணேதூ’’’தி.
36. ‘‘Tīṇimāni , bhikkhave, devadūtāni. Katamāni tīṇi? Idha, bhikkhave, ekacco kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati. So kāyena duccaritaṃ caritvā, vācāya duccaritaṃ caritvā, manasā duccaritaṃ caritvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā nānābāhāsu gahetvā yamassa rañño dassenti – ‘ayaṃ, deva, puriso amatteyyo apetteyyo asāmañño abrahmañño, na kule jeṭṭhāpacāyī. Imassa devo daṇḍaṃ paṇetū’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா பட²மங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜதி ஸமனுகா³ஹதி ஸமனுபா⁴ஸதி – ‘அம்போ⁴, புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு பட²மங் தே³வதூ³தங் பாதுபூ⁴த’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā paṭhamaṃ devadūtaṃ samanuyuñjati samanugāhati samanubhāsati – ‘ambho, purisa, na tvaṃ addasa manussesu paṭhamaṃ devadūtaṃ pātubhūta’nti? So evamāha – ‘nāddasaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா ஆஸீதிகங் வா நாவுதிகங் வா வஸ்ஸஸதிகங் வா 1 ஜாதியா ஜிண்ணங் கோ³பானஸிவங்கங் பொ⁴க்³க³ங் த³ண்ட³பராயணங் 2 பவேத⁴மானங் க³ச்ச²ந்தங் ஆதுரங் க³தயொப்³ப³னங் க²ண்ட³த³ந்தங் பலிதகேஸங் விலூனங் க²ல்லிதஸிரங் 3 வலிதங் திலகாஹதக³த்த’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘அத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, na tvaṃ addasa manussesu itthiṃ vā purisaṃ vā āsītikaṃ vā nāvutikaṃ vā vassasatikaṃ vā 4 jātiyā jiṇṇaṃ gopānasivaṅkaṃ bhoggaṃ daṇḍaparāyaṇaṃ 5 pavedhamānaṃ gacchantaṃ āturaṃ gatayobbanaṃ khaṇḍadantaṃ palitakesaṃ vilūnaṃ khallitasiraṃ 6 valitaṃ tilakāhatagatta’nti? So evamāha – ‘addasaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங் , பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴, புரிஸ, தஸ்ஸ தே விஞ்ஞுஸ்ஸ ஸதோ மஹல்லகஸ்ஸ ந ஏதத³ஹோஸி – அஹம்பி கொ²ம்ஹி ஜராத⁴ம்மோ ஜரங் அனதீதோ, ஹந்தா³ஹங் கல்யாணங் கரோமி, காயேன வாசாய மனஸா’தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாஸக்கி²ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே. பமாத³ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ , bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho, purisa, tassa te viññussa sato mahallakassa na etadahosi – ahampi khomhi jarādhammo jaraṃ anatīto, handāhaṃ kalyāṇaṃ karomi, kāyena vācāya manasā’ti? So evamāha – ‘nāsakkhissaṃ, bhante. Pamādassaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴, புரிஸ, பமாத³தாய 7 ந கல்யாணமகாஸி காயேன வாசாய மனஸா. தக்³க⁴ த்வங் 8, அம்போ⁴ புரிஸ, ததா² கரிஸ்ஸந்தி யதா² தங் 9 பமத்தங். தங் கோ² பன தே ஏதங் 10 பாபகம்மங் 11 நேவ மாதரா கதங், ந பிதரா கதங், ந பா⁴தரா கதங், ந ப⁴கி³னியா கதங், ந மித்தாமச்சேஹி கதங், ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங், ந தே³வதாஹி கதங் , ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங்; அத² கோ² தயாவேதங் பாபகம்மங் கதங், த்வஞ்ஞேவேதஸ்ஸ விபாகங் படிஸங்வேதி³ஸ்ஸஸீ’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho, purisa, pamādatāya 12 na kalyāṇamakāsi kāyena vācāya manasā. Taggha tvaṃ 13, ambho purisa, tathā karissanti yathā taṃ 14 pamattaṃ. Taṃ kho pana te etaṃ 15 pāpakammaṃ 16 neva mātarā kataṃ, na pitarā kataṃ, na bhātarā kataṃ, na bhaginiyā kataṃ, na mittāmaccehi kataṃ, na ñātisālohitehi kataṃ, na devatāhi kataṃ , na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ; atha kho tayāvetaṃ pāpakammaṃ kataṃ, tvaññevetassa vipākaṃ paṭisaṃvedissasī’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா பட²மங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜித்வா ஸமனுகா³ஹித்வா ஸமனுபா⁴ஸித்வா, து³தியங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜதி ஸமனுகா³ஹதி ஸமனுபா⁴ஸதி – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு து³தியங் தே³வதூ³தங் பாதுபூ⁴த’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’தி. ‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா ஆபா³தி⁴கங் து³க்கி²தங் பா³ள்ஹகி³லானங், ஸகே முத்தகரீஸே பலிபன்னங் ஸேமானங், அஞ்ஞேஹி வுட்டா²பியமானங், அஞ்ஞேஹி ஸங்வேஸியமான’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘அத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā paṭhamaṃ devadūtaṃ samanuyuñjitvā samanugāhitvā samanubhāsitvā, dutiyaṃ devadūtaṃ samanuyuñjati samanugāhati samanubhāsati – ‘ambho purisa, na tvaṃ addasa manussesu dutiyaṃ devadūtaṃ pātubhūta’nti? So evamāha – ‘nāddasaṃ, bhante’ti. ‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, na tvaṃ addasa manussesu itthiṃ vā purisaṃ vā ābādhikaṃ dukkhitaṃ bāḷhagilānaṃ, sake muttakarīse palipannaṃ semānaṃ, aññehi vuṭṭhāpiyamānaṃ, aññehi saṃvesiyamāna’nti? So evamāha – ‘addasaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, தஸ்ஸ தே விஞ்ஞுஸ்ஸ ஸதோ மஹல்லகஸ்ஸ ந ஏதத³ஹோஸி – அஹம்பி கொ²ம்ஹி ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ப்³யாதி⁴ங் அனதீதோ, ஹந்தா³ஹங் கல்யாணங் கரோமி காயேன வாசாய மனஸா’தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாஸக்கி²ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே. பமாத³ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, tassa te viññussa sato mahallakassa na etadahosi – ahampi khomhi byādhidhammo byādhiṃ anatīto, handāhaṃ kalyāṇaṃ karomi kāyena vācāya manasā’ti? So evamāha – ‘nāsakkhissaṃ, bhante. Pamādassaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ , பமாத³தாய ந கல்யாணமகாஸி காயேன வாசாய மனஸா. தக்³க⁴ த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ, ததா² கரிஸ்ஸந்தி யதா² தங் பமத்தங். தங் கோ² பன தே ஏதங் பாபகம்மங் நேவ மாதரா கதங், ந பிதரா கதங், ந பா⁴தரா கதங், ந ப⁴கி³னியா கதங், ந மித்தாமச்சேஹி கதங், ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங், ந தே³வதாஹி கதங், ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங்; அத² கோ² தயாவேதங் பாபகம்மங் கதங். த்வஞ்ஞேவேதஸ்ஸ விபாகங் படிஸங்வேதி³ஸ்ஸஸீ’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa , pamādatāya na kalyāṇamakāsi kāyena vācāya manasā. Taggha tvaṃ, ambho purisa, tathā karissanti yathā taṃ pamattaṃ. Taṃ kho pana te etaṃ pāpakammaṃ neva mātarā kataṃ, na pitarā kataṃ, na bhātarā kataṃ, na bhaginiyā kataṃ, na mittāmaccehi kataṃ, na ñātisālohitehi kataṃ, na devatāhi kataṃ, na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ; atha kho tayāvetaṃ pāpakammaṃ kataṃ. Tvaññevetassa vipākaṃ paṭisaṃvedissasī’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா து³தியங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜித்வா ஸமனுகா³ஹித்வா ஸமனுபா⁴ஸித்வா, ததியங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜதி ஸமனுகா³ஹதி ஸமனுபா⁴ஸதி – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு ததியங் தே³வதூ³தங் பாதுபூ⁴த’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā dutiyaṃ devadūtaṃ samanuyuñjitvā samanugāhitvā samanubhāsitvā, tatiyaṃ devadūtaṃ samanuyuñjati samanugāhati samanubhāsati – ‘ambho purisa, na tvaṃ addasa manussesu tatiyaṃ devadūtaṃ pātubhūta’nti? So evamāha – ‘nāddasaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, ந த்வங் அத்³த³ஸ மனுஸ்ஸேஸு இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா ஏகாஹமதங் வா த்³வீஹமதங் வா தீஹமதங் வா உத்³து⁴மாதகங் வினீலகங் விபுப்³ப³கஜாத’ந்தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘அத்³த³ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, na tvaṃ addasa manussesu itthiṃ vā purisaṃ vā ekāhamataṃ vā dvīhamataṃ vā tīhamataṃ vā uddhumātakaṃ vinīlakaṃ vipubbakajāta’nti? So evamāha – ‘addasaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, தஸ்ஸ தே விஞ்ஞுஸ்ஸ ஸதோ மஹல்லகஸ்ஸ ந ஏதத³ஹோஸி – அஹம்பி கொ²ம்ஹி மரணத⁴ம்மோ மரணங் அனதீதோ, ஹந்தா³ஹங் கல்யாணங் கரோமி காயேன வாசாய மனஸா’தி? ஸோ ஏவமாஹ – ‘நாஸக்கி²ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே. பமாத³ஸ்ஸங், ப⁴ந்தே’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, tassa te viññussa sato mahallakassa na etadahosi – ahampi khomhi maraṇadhammo maraṇaṃ anatīto, handāhaṃ kalyāṇaṃ karomi kāyena vācāya manasā’ti? So evamāha – ‘nāsakkhissaṃ, bhante. Pamādassaṃ, bhante’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ஏவமாஹ – ‘அம்போ⁴ புரிஸ, பமாத³தாய ந கல்யாணமகாஸி காயேன வாசாய மனஸா. தக்³க⁴ த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ, ததா² கரிஸ்ஸந்தி யதா² தங் பமத்தங். தங் கோ² பன தே ஏதங் பாபகம்மங் நேவ மாதரா கதங், ந பிதரா கதங், ந பா⁴தரா கதங், ந ப⁴கி³னியா கதங், ந மித்தாமச்சேஹி கதங், ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங், ந தே³வதாஹி கதங், ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங்; அத² கோ² தயாவேதங் பாபகம்மங் கதங். த்வஞ்ஞேவேதஸ்ஸ விபாகங் படிஸங்வேதி³ஸ்ஸஸீ’’’தி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā evamāha – ‘ambho purisa, pamādatāya na kalyāṇamakāsi kāyena vācāya manasā. Taggha tvaṃ, ambho purisa, tathā karissanti yathā taṃ pamattaṃ. Taṃ kho pana te etaṃ pāpakammaṃ neva mātarā kataṃ, na pitarā kataṃ, na bhātarā kataṃ, na bhaginiyā kataṃ, na mittāmaccehi kataṃ, na ñātisālohitehi kataṃ, na devatāhi kataṃ, na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ; atha kho tayāvetaṃ pāpakammaṃ kataṃ. Tvaññevetassa vipākaṃ paṭisaṃvedissasī’’’ti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, யமோ ராஜா ததியங் தே³வதூ³தங் ஸமனுயுஞ்ஜித்வா ஸமனுகா³ஹித்வா ஸமனுபா⁴ஸித்வா துண்ஹீ ஹோதி. தமேனங் , பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னங் நாம காரணங் கரொந்தி. தத்தங் அயோகி²லங் ஹத்தே² க³மெந்தி. தத்தங் அயோகி²லங் து³தியஸ்மிங் ஹத்தே² க³மெந்தி. தத்தங் அயோகி²லங் பாதே³ க³மெந்தி. தத்தங் அயோகி²லங் து³தியஸ்மிங் பாதே³ க³மெந்தி. தத்தங் அயோகி²லங் மஜ்ஜே² உரஸ்மிங் க³மெந்தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ 17 க²ரா கடுகா வேத³னா வேதி³யதி, ந ச தாவ காலங்கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி.
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, yamo rājā tatiyaṃ devadūtaṃ samanuyuñjitvā samanugāhitvā samanubhāsitvā tuṇhī hoti. Tamenaṃ , bhikkhave, nirayapālā pañcavidhabandhanaṃ nāma kāraṇaṃ karonti. Tattaṃ ayokhilaṃ hatthe gamenti. Tattaṃ ayokhilaṃ dutiyasmiṃ hatthe gamenti. Tattaṃ ayokhilaṃ pāde gamenti. Tattaṃ ayokhilaṃ dutiyasmiṃ pāde gamenti. Tattaṃ ayokhilaṃ majjhe urasmiṃ gamenti. So tattha dukkhā tibbā 18 kharā kaṭukā vedanā vediyati, na ca tāva kālaṅkaroti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti.
‘‘தமேனங் , பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா ஸங்வேஸெத்வா 19 குதா⁴ரீஹி தச்ச²ந்தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ க²ரா கடுகா வேத³னா வேதி³யதி, ந ச தாவ காலங்கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி.
‘‘Tamenaṃ , bhikkhave, nirayapālā saṃvesetvā 20 kudhārīhi tacchanti. So tattha dukkhā tibbā kharā kaṭukā vedanā vediyati, na ca tāva kālaṅkaroti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti.
‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா உத்³த⁴ங்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் க³ஹெத்வா வாஸீஹி தச்ச²ந்தி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா ரதே² யோஜெத்வா ஆதி³த்தாய பூ⁴மியா ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய 21 ஸாரெந்திபி பச்சாஸாரெந்திபி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா மஹந்தங் அங்கா³ரபப்³ப³தங் ஆதி³த்தங் ஸம்பஜ்ஜலிதங் ஸஜோதிபூ⁴தங் ஆரோபெந்திபி ஓரோபெந்திபி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா உத்³த⁴ங்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் க³ஹெத்வா தத்தாய லோஹகும்பி⁴யா பக்கி²பந்தி, ஆதி³த்தாய ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய. ஸோ தத்த² பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சமானோ ஸகிம்பி உத்³த⁴ங் க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி அதோ⁴ க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி திரியங் க³ச்ச²தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ க²ரா கடுகா வேத³னா வேதி³யதி, ந ச தாவ காலங் கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி. தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா மஹானிரயே பக்கி²பந்தி. ஸோ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, மஹானிரயோ –
‘‘Tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā uddhaṃpādaṃ adhosiraṃ gahetvā vāsīhi tacchanti…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā rathe yojetvā ādittāya bhūmiyā sampajjalitāya sajotibhūtāya 22 sārentipi paccāsārentipi…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā mahantaṃ aṅgārapabbataṃ ādittaṃ sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ āropentipi oropentipi…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā uddhaṃpādaṃ adhosiraṃ gahetvā tattāya lohakumbhiyā pakkhipanti, ādittāya sampajjalitāya sajotibhūtāya. So tattha pheṇuddehakaṃ paccamāno sakimpi uddhaṃ gacchati, sakimpi adho gacchati, sakimpi tiriyaṃ gacchati. So tattha dukkhā tibbā kharā kaṭukā vedanā vediyati, na ca tāva kālaṃ karoti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā mahāniraye pakkhipanti. So kho pana, bhikkhave, mahānirayo –
‘‘சதுக்கண்ணோ சதுத்³வாரோ, விப⁴த்தோ பா⁴க³ஸோ மிதோ;
‘‘Catukkaṇṇo catudvāro, vibhatto bhāgaso mito;
அயோபாகாரபரியந்தோ, அயஸா படிகுஜ்ஜிதோ.
Ayopākārapariyanto, ayasā paṭikujjito.
‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;
‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;
ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³’’தி 23.
Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā’’ti 24.
‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, யமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஏதத³ஹோஸி – ‘யே கிர, போ⁴, லோகே பாபகானி கம்மானி கரொந்தி தே ஏவரூபா விவிதா⁴ கம்மகாரணா கரீயந்தி. அஹோ வதாஹங் மனுஸ்ஸத்தங் லபெ⁴ய்யங், ததா²க³தோ ச லோகே உப்பஜ்ஜெய்ய அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, தஞ்சாஹங் ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸெய்யங். ஸோ ச மே ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய, தஸ்ஸ சாஹங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மங் ஆஜானெய்ய’ந்தி. தங் கோ² பனாஹங், பி⁴க்க²வே, ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வா ஸுத்வா ஏவங் வதா³மி, அபி ச கோ², பி⁴க்க²வே, யதே³வ மே ஸாமங் ஞாதங் ஸாமங் தி³ட்ட²ங் ஸாமங் விதி³தங் ததே³வாஹங் வதா³மீ’’தி.
‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, yamassa rañño etadahosi – ‘ye kira, bho, loke pāpakāni kammāni karonti te evarūpā vividhā kammakāraṇā karīyanti. Aho vatāhaṃ manussattaṃ labheyyaṃ, tathāgato ca loke uppajjeyya arahaṃ sammāsambuddho, tañcāhaṃ bhagavantaṃ payirupāseyyaṃ. So ca me bhagavā dhammaṃ deseyya, tassa cāhaṃ bhagavato dhammaṃ ājāneyya’nti. Taṃ kho panāhaṃ, bhikkhave, na aññassa samaṇassa vā brāhmaṇassa vā sutvā evaṃ vadāmi, api ca kho, bhikkhave, yadeva me sāmaṃ ñātaṃ sāmaṃ diṭṭhaṃ sāmaṃ viditaṃ tadevāhaṃ vadāmī’’ti.
‘‘சோதி³தா தே³வதூ³தேஹி, யே பமஜ்ஜந்தி மாணவா;
‘‘Coditā devadūtehi, ye pamajjanti māṇavā;
தே தீ³க⁴ரத்தங் ஸோசந்தி, ஹீனகாயூபகா³ நரா.
Te dīgharattaṃ socanti, hīnakāyūpagā narā.
‘‘யே ச கோ² தே³வதூ³தேஹி, ஸந்தோ ஸப்புரிஸா இத⁴;
‘‘Ye ca kho devadūtehi, santo sappurisā idha;
சோதி³தா நப்பமஜ்ஜந்தி, அரியத⁴ம்மே குதா³சனங்.
Coditā nappamajjanti, ariyadhamme kudācanaṃ.
‘‘உபாதா³னே ப⁴யங் தி³ஸ்வா, ஜாதிமரணஸம்ப⁴வே;
‘‘Upādāne bhayaṃ disvā, jātimaraṇasambhave;
அனுபாதா³ விமுச்சந்தி, ஜாதிமரணஸங்க²யே.
Anupādā vimuccanti, jātimaraṇasaṅkhaye.
ஸப்³ப³வேரப⁴யாதீதா, ஸப்³ப³து³க்க²ங் உபச்சகு³’’ந்தி. ச²ட்ட²ங்;
Sabbaverabhayātītā, sabbadukkhaṃ upaccagu’’nti. chaṭṭhaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 6. தே³வதூ³தஸுத்தவண்ணனா • 6. Devadūtasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6. தே³வதூ³தஸுத்தவண்ணனா • 6. Devadūtasuttavaṇṇanā