Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ધજદાયકત્થેરઅપદાનં

    8. Dhajadāyakattheraapadānaṃ

    ૫૭.

    57.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, બોધિયા પાદપુત્તમે;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, bodhiyā pādaputtame;

    હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, ધજમારોપયિં અહં.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, dhajamāropayiṃ ahaṃ.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘પતિતપત્તાનિ ગણ્હિત્વા, બહિદ્ધા છડ્ડયિં અહં;

    ‘‘Patitapattāni gaṇhitvā, bahiddhā chaḍḍayiṃ ahaṃ;

    અન્તોસુદ્ધં બહિસુદ્ધં, અધિમુત્તમનાસવં.

    Antosuddhaṃ bahisuddhaṃ, adhimuttamanāsavaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધં, અવન્દિં બોધિમુત્તમં;

    ‘‘Sammukhā viya sambuddhaṃ, avandiṃ bodhimuttamaṃ;

    પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો.

    Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સત્થા, ઇમા ગાથા અભાસથ;

    ‘‘Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha;

    ‘‘‘ઇમિના ધજદાનેન, ઉપટ્ઠાનેન ચૂભયં.

    ‘‘‘Iminā dhajadānena, upaṭṭhānena cūbhayaṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં સો ન ગચ્છતિ;

    ‘‘‘Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ so na gacchati;

    દેવેસુ દેવસોભગ્યં, અનુભોસ્સતિનપ્પકં.

    Devesu devasobhagyaṃ, anubhossatinappakaṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘અનેકસતક્ખત્તુઞ્ચ , રાજા રટ્ઠે ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Anekasatakkhattuñca , rājā raṭṭhe bhavissati;

    ઉગ્ગતો નામ નામેન, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Uggato nāma nāmena, cakkavattī bhavissati.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘‘સમ્પત્તિં અનુભોત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસનેભિરમિસ્સતિ’.

    Gotamassa bhagavato, sāsanebhiramissati’.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘પધાનપહિતત્તોમ્હિ, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Padhānapahitattomhi, upasanto nirūpadhi;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘એકપઞ્ઞાસસહસ્સે, કપ્પે ઉગ્ગતસવ્હયો 1;

    ‘‘Ekapaññāsasahasse, kappe uggatasavhayo 2;

    પઞ્ઞાસસતસહસ્સે, ખત્તિયો મેઘસવ્હયો 3.

    Paññāsasatasahasse, khattiyo meghasavhayo 4.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ધજદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhajadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ધજદાયકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Dhajadāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સવ્હયા (સ્યા॰)
    2. savhayā (syā.)
    3. ખત્તિયા ખેમસવ્હયા (સ્યા॰)
    4. khattiyā khemasavhayā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. ધજદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Dhajadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact