Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૮. ધજદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    8. Dhajadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિકં આયસ્મતો ધજદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સત્થરિ પસીદિત્વા સુન્દરેહિ અનેકેહિ વત્થેહિ ધજં કારાપેત્વા ધજપૂજં અકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન ઉપ્પન્નુપ્પન્નભવે ઉચ્ચકુલે નિબ્બત્તો પૂજનિયો અહોસિ. અપરભાગે ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય પુત્તદારેહિ વડ્ઢિત્વા મહાભોગો યસવા સદ્ધાજાતો સત્થરિ પસન્નો ઘરાવાસં પહાય પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Padumuttarabuddhassātiādikaṃ āyasmato dhajadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya satthari pasīditvā sundarehi anekehi vatthehi dhajaṃ kārāpetvā dhajapūjaṃ akāsi. So tena puññakammena uppannuppannabhave uccakule nibbatto pūjaniyo ahosi. Aparabhāge imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhimanvāya puttadārehi vaḍḍhitvā mahābhogo yasavā saddhājāto satthari pasanno gharāvāsaṃ pahāya pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    ૫૭. સો પત્તઅરહત્તફલો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો અત્તનો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિમાહ. તસ્સત્થો પુબ્બે વુત્તોયેવ. હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેનાતિ સોમનસ્સસહગતચિત્તયુત્તત્તા હટ્ઠો પરિપુણ્ણરૂપકાયો સદ્ધાસમ્પયુત્તચિત્તતાય હટ્ઠેન ચિત્તેન સન્તુટ્ઠેન ચિત્તેનાતિ અત્થો. ધજમારોપયિં અહન્તિ ધુનાતિ કમ્પતિ ચલતીતિ ધજં, તં ધજં આરોપયિં વેળગ્ગે લગ્ગેત્વા પૂજેસિન્તિ અત્થો.

    57. So pattaarahattaphalo pubbakammaṃ saritvā somanassajāto attano pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttarabuddhassātiādimāha. Tassattho pubbe vuttoyeva. Haṭṭho haṭṭhena cittenāti somanassasahagatacittayuttattā haṭṭho paripuṇṇarūpakāyo saddhāsampayuttacittatāya haṭṭhena cittena santuṭṭhena cittenāti attho. Dhajamāropayiṃ ahanti dhunāti kampati calatīti dhajaṃ, taṃ dhajaṃ āropayiṃ veḷagge laggetvā pūjesinti attho.

    ૫૮-૯. પતિતપત્તાનિ ગણ્હિત્વાતિ પતિતાનિ બોધિપત્તાનિ ગહેત્વા અહં બહિ છડ્ડેસિન્તિ અત્થો. અન્તોસુદ્ધં બહિસુદ્ધન્તિ અન્તો ચિત્તસન્તાનનામકાયતો ચ બહિ ચક્ખુસોતાદિરૂપકાયતો ચ સુદ્ધિં અધિ વિસેસેન મુત્તં કિલેસતો વિમુત્તં અનાસવં સમ્બુદ્ધં વિય સમ્મુખા ઉત્તમં બોધિં અવન્દિં પણામમકાસિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    58-9.Patitapattāni gaṇhitvāti patitāni bodhipattāni gahetvā ahaṃ bahi chaḍḍesinti attho. Antosuddhaṃ bahisuddhanti anto cittasantānanāmakāyato ca bahi cakkhusotādirūpakāyato ca suddhiṃ adhi visesena muttaṃ kilesato vimuttaṃ anāsavaṃ sambuddhaṃ viya sammukhā uttamaṃ bodhiṃ avandiṃ paṇāmamakāsinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    ધજદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Dhajadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. ધજદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Dhajadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact