Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    6. த⁴ம்மசரியஸுத்தங்

    6. Dhammacariyasuttaṃ

    276.

    276.

    த⁴ம்மசரியங் ப்³ரஹ்மசரியங், ஏததா³ஹு வஸுத்தமங்;

    Dhammacariyaṃ brahmacariyaṃ, etadāhu vasuttamaṃ;

    பப்³ப³ஜிதோபி சே ஹோதி, அகா³ரா அனகா³ரியங்.

    Pabbajitopi ce hoti, agārā anagāriyaṃ.

    277.

    277.

    ஸோ சே முக²ரஜாதிகோ, விஹேஸாபி⁴ரதோ மகோ³;

    So ce mukharajātiko, vihesābhirato mago;

    ஜீவிதங் தஸ்ஸ பாபியோ, ரஜங் வட்³டே⁴தி அத்தனோ.

    Jīvitaṃ tassa pāpiyo, rajaṃ vaḍḍheti attano.

    278.

    278.

    கலஹாபி⁴ரதோ பி⁴க்கு², மோஹத⁴ம்மேன ஆவுதோ;

    Kalahābhirato bhikkhu, mohadhammena āvuto;

    அக்கா²தம்பி ந ஜானாதி, த⁴ம்மங் பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதங்.

    Akkhātampi na jānāti, dhammaṃ buddhena desitaṃ.

    279.

    279.

    விஹேஸங் பா⁴விதத்தானங், அவிஜ்ஜாய புரக்க²தோ;

    Vihesaṃ bhāvitattānaṃ, avijjāya purakkhato;

    ஸங்கிலேஸங் ந ஜானாதி, மக்³க³ங் நிரயகா³மினங்.

    Saṃkilesaṃ na jānāti, maggaṃ nirayagāminaṃ.

    280.

    280.

    வினிபாதங் ஸமாபன்னோ, க³ப்³பா⁴ க³ப்³ப⁴ங் தமா தமங்;

    Vinipātaṃ samāpanno, gabbhā gabbhaṃ tamā tamaṃ;

    ஸ வே தாதி³ஸகோ பி⁴க்கு², பேச்ச து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி.

    Sa ve tādisako bhikkhu, pecca dukkhaṃ nigacchati.

    281.

    281.

    கூ³த²கூபோ யதா² அஸ்ஸ, ஸம்புண்ணோ க³ணவஸ்ஸிகோ;

    Gūthakūpo yathā assa, sampuṇṇo gaṇavassiko;

    யோ ச ஏவரூபோ அஸ்ஸ, து³ப்³பி³ஸோதோ⁴ ஹி ஸாங்க³ணோ.

    Yo ca evarūpo assa, dubbisodho hi sāṅgaṇo.

    282.

    282.

    யங் ஏவரூபங் ஜானாத², பி⁴க்க²வோ கே³ஹனிஸ்ஸிதங்;

    Yaṃ evarūpaṃ jānātha, bhikkhavo gehanissitaṃ;

    பாபிச்ச²ங் பாபஸங்கப்பங், பாபஆசாரகோ³சரங்.

    Pāpicchaṃ pāpasaṅkappaṃ, pāpaācāragocaraṃ.

    283.

    283.

    ஸப்³பே³ ஸமக்³கா³ ஹுத்வான, அபி⁴னிப்³ப³ஜ்ஜியாத² 1 நங்;

    Sabbe samaggā hutvāna, abhinibbajjiyātha 2 naṃ;

    காரண்ட³வங் 3 நித்³த⁴மத², கஸம்பு³ங் அபகஸ்ஸத² 4.

    Kāraṇḍavaṃ 5 niddhamatha, kasambuṃ apakassatha 6.

    284.

    284.

    ததோ பலாபே 7 வாஹேத², அஸ்ஸமணே ஸமணமானினே;

    Tato palāpe 8 vāhetha, assamaṇe samaṇamānine;

    நித்³த⁴மித்வான பாபிச்சே², பாபஆசாரகோ³சரே.

    Niddhamitvāna pāpicche, pāpaācāragocare.

    285.

    285.

    ஸுத்³தா⁴ ஸுத்³தே⁴ஹி ஸங்வாஸங், கப்பயவ்ஹோ பதிஸ்ஸதா;

    Suddhā suddhehi saṃvāsaṃ, kappayavho patissatā;

    ததோ ஸமக்³கா³ நிபகா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதா²தி.

    Tato samaggā nipakā, dukkhassantaṃ karissathāti.

    த⁴ம்மசரியஸுத்தங் 9 ச²ட்ட²ங் நிட்டி²தங்.

    Dhammacariyasuttaṃ 10 chaṭṭhaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அபி⁴னிப்³ப³ஜ்ஜயாத² (ஸீ॰ பீ॰ அ॰ நி॰ 8.10)
    2. abhinibbajjayātha (sī. pī. a. ni. 8.10)
    3. காரண்ட³ங் வ (ஸ்யா॰ க॰) அ॰ நி॰ 8.10
    4. அவகஸ்ஸத² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    5. kāraṇḍaṃ va (syā. ka.) a. ni. 8.10
    6. avakassatha (sī. syā. ka.)
    7. பலாஸே (க॰)
    8. palāse (ka.)
    9. கபிலஸுத்தங் (அட்ட²॰)
    10. kapilasuttaṃ (aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 6. கபிலஸுத்த-(த⁴ம்மசரியஸுத்த)-வண்ணனா • 6. Kapilasutta-(dhammacariyasutta)-vaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact