Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
9. த⁴ம்மசேதியஸுத்தவண்ணனா
9. Dhammacetiyasuttavaṇṇanā
364. ஏவங் மே ஸுதந்தி த⁴ம்மசேதியஸுத்தங். தத்த² மேதா³ளுபந்தி நாமேதங் தஸ்ஸ, தஸ்ஸ ஹி நிக³மஸ்ஸ மேத³வண்ணா பாஸாணா கிரெத்த² உஸ்ஸன்னா அஹேஸுங், தஸ்மா மேதா³ளுபந்தி ஸங்க²ங் க³தங். ஸேனாஸனங் பனெத்த² அனியதங், தஸ்மா ந தங் வுத்தங். நக³ரகந்தி ஏவங்னாமகங் ஸக்யானங் நிக³மங். கேனசிதே³வ கரணீயேனாதி ந அஞ்ஞேன கரணீயேன, அயங் பன ப³ந்து⁴லஸேனாபதிங் ஸத்³தி⁴ங் த்³வத்திங்ஸாய புத்தேஹி ஏகதி³வஸேனேவ க³ண்ஹதா²தி ஆணாபேஸி, தங்தி³வஸஞ்சஸ்ஸ ப⁴ரியாய மல்லிகாய பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ப⁴க³வா நிமந்திதோ, பு³த்³த⁴ப்பமுகே² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ க⁴ரங் ஆக³ந்த்வா நிஸின்னமத்தே ‘‘ஸேனாபதி காலங்கதோ’’தி ஸாஸனங் ஆஹரித்வா மல்லிகாய அத³ங்ஸு. ஸா பண்ணங் க³ஹெத்வா முக²ஸாஸனங் புச்சி². ‘‘ரஞ்ஞா அய்யே ஸேனாபதி ஸத்³தி⁴ங் த்³வத்திங்ஸாய புத்தேஹி ஏகப்பஹாரேனேவ க³ஹாபிதோ’’தி ஆரோசேஸுங். மஹாஜனக³தங் மா கரித்தா²தி ஓவட்டிகாய பண்ணங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிவிஸி. தஸ்மிங் ஸமயே ஏகா ஸப்பிசாடி நீஹரிதா, ஸா உம்மாரே ஆஹச்ச பி⁴ன்னா, தங் அபனெத்வா அஞ்ஞங் ஆஹராபெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிவிஸி.
364.Evaṃme sutanti dhammacetiyasuttaṃ. Tattha medāḷupanti nāmetaṃ tassa, tassa hi nigamassa medavaṇṇā pāsāṇā kirettha ussannā ahesuṃ, tasmā medāḷupanti saṅkhaṃ gataṃ. Senāsanaṃ panettha aniyataṃ, tasmā na taṃ vuttaṃ. Nagarakanti evaṃnāmakaṃ sakyānaṃ nigamaṃ. Kenacideva karaṇīyenāti na aññena karaṇīyena, ayaṃ pana bandhulasenāpatiṃ saddhiṃ dvattiṃsāya puttehi ekadivaseneva gaṇhathāti āṇāpesi, taṃdivasañcassa bhariyāya mallikāya pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ bhagavā nimantito, buddhappamukhe bhikkhusaṅghe gharaṃ āgantvā nisinnamatte ‘‘senāpati kālaṅkato’’ti sāsanaṃ āharitvā mallikāya adaṃsu. Sā paṇṇaṃ gahetvā mukhasāsanaṃ pucchi. ‘‘Raññā ayye senāpati saddhiṃ dvattiṃsāya puttehi ekappahāreneva gahāpito’’ti ārocesuṃ. Mahājanagataṃ mā karitthāti ovaṭṭikāya paṇṇaṃ katvā bhikkhusaṅghaṃ parivisi. Tasmiṃ samaye ekā sappicāṭi nīharitā, sā ummāre āhacca bhinnā, taṃ apanetvā aññaṃ āharāpetvā bhikkhusaṅghaṃ parivisi.
ஸத்தா² கதப⁴த்தகிச்சோ கதா²ஸமுட்டா²பனத்த²ங் – ‘‘ஸப்பிசாடியா பி⁴ன்னபச்சயா ந சிந்தேதப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. தஸ்மிங் ஸமயே மல்லிகா பண்ணங் நீஹரித்வா ப⁴க³வதோ புரதோ ட²பெத்வா – ‘‘ப⁴க³வா இமங் த்³வத்திங்ஸாய புத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸேனாபதினோ மதஸாஸனங், அஹங் ஏதம்பி ந சிந்தயாமி, ஸப்பிசாடிபச்சயா கிங் சிந்தெய்யாமீ’’தி ஆஹ. ப⁴க³வா – ‘‘மல்லிகே, மா சிந்தயி, அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே நாம வத்தமானானங் ஹோதி ஏத’’ந்தி அனிச்சதாதி³படிஸங்யுத்தங் த⁴ம்மகத²ங் கத்வா அக³மாஸி. மல்லிகா த்³வத்திங்ஸஸுணிஸாயோ பக்கோஸாபெத்வா ஓவாத³ங் அதா³ஸி. ராஜா மல்லிகங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸேனாபதினோ அம்ஹாகங் அந்தரே பி⁴ன்னதோ³ஸோ அத்தி² நத்தீ²’’தி புச்சி². நத்தி² ஸாமீதி. ஸோ தஸ்ஸா வசனேன தஸ்ஸ நித்³தோ³ஸபா⁴வங் ஞத்வா விப்படிஸாரீ ப³லவதோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதே³ஸி. ஸோ – ‘‘ஏவரூபங் நாம அதோ³ஸகாரகங் மங் ஸம்பா⁴வயித்வா ஆக³தங் ஸஹாயகங் வினாஸேஸி’’ந்தி ததோ பட்டா²ய பாஸாதே³ வா நாடகேஸு வா ரஜ்ஜஸுகே²ஸு வா சித்தஸ்ஸாத³ங் அலப⁴மானோ தத்த² தத்த² விசரிதுங் ஆரத்³தோ⁴. ஏததே³வ கிச்சங் அஹோஸி. இத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘கேனசிதே³வ கரணீயேனா’’தி.
Satthā katabhattakicco kathāsamuṭṭhāpanatthaṃ – ‘‘sappicāṭiyā bhinnapaccayā na cintetabba’’nti āha. Tasmiṃ samaye mallikā paṇṇaṃ nīharitvā bhagavato purato ṭhapetvā – ‘‘bhagavā imaṃ dvattiṃsāya puttehi saddhiṃ senāpatino matasāsanaṃ, ahaṃ etampi na cintayāmi, sappicāṭipaccayā kiṃ cinteyyāmī’’ti āha. Bhagavā – ‘‘mallike, mā cintayi, anamatagge saṃsāre nāma vattamānānaṃ hoti eta’’nti aniccatādipaṭisaṃyuttaṃ dhammakathaṃ katvā agamāsi. Mallikā dvattiṃsasuṇisāyo pakkosāpetvā ovādaṃ adāsi. Rājā mallikaṃ pakkosāpetvā ‘‘senāpatino amhākaṃ antare bhinnadoso atthi natthī’’ti pucchi. Natthi sāmīti. So tassā vacanena tassa niddosabhāvaṃ ñatvā vippaṭisārī balavadomanassaṃ uppādesi. So – ‘‘evarūpaṃ nāma adosakārakaṃ maṃ sambhāvayitvā āgataṃ sahāyakaṃ vināsesi’’nti tato paṭṭhāya pāsāde vā nāṭakesu vā rajjasukhesu vā cittassādaṃ alabhamāno tattha tattha vicarituṃ āraddho. Etadeva kiccaṃ ahosi. Idaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘kenacideva karaṇīyenā’’ti.
தீ³க⁴ங் காராயனந்தி தீ³க⁴காராயனோ நாம ப³ந்து⁴லஸேனாபதிஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யோ ‘‘ஏதஸ்ஸ மே மாதுலோ அதோ³ஸகாரகோ நிக்காரணேன கா⁴திதோ’’தி ரஞ்ஞா ஸேனாபதிட்டா²னே ட²பிதோ. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். மஹச்சா ராஜானுபா⁴வேனாதி மஹதா ராஜானுபா⁴வேன , த⁴ரணிதலங் பி⁴ந்த³ந்தோ விய ஸாக³ரங் பரிவத்தெந்தோ விய விசித்தவேஸஸோபே⁴ன மஹதா ப³லகாயேனாதி அத்தோ². பாஸாதி³கானீதி த³ஸ்ஸனேனேவ ஸஹ ரஞ்ஜனகானி. பஸாத³னீயானீதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். அத² வா பாஸாதி³கானீதி பஸாத³ஜனகானி. அப்பஸத்³தா³னீதி நிஸ்ஸத்³தா³னி. அப்பனிக்³கோ⁴ஸானீதி அவிபா⁴விதத்தே²ன நிக்³கோ⁴ஸேன ரஹிதானி. விஜனவாதானீதி விக³தஜனவாதானி. மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகானீதி மனுஸ்ஸானங் ரஹஸ்ஸகம்மானுச்ச²விகானி, ரஹஸ்ஸமந்தங் மந்தெந்தானங் அனுரூபானீதி அத்தோ². படிஸல்லானஸாருப்பானீதி நிலீயனபா⁴வஸ்ஸ ஏகீபா⁴வஸ்ஸ அனுச்ச²விகானி. யத்த² ஸுத³ங் மயந்தி ந தேன தத்த² ப⁴க³வா பயிருபாஸிதபுப்³போ³, தாதி³ஸேஸு பன பயிருபாஸிதபுப்³போ³, தஸ்மா யாதி³ஸேஸு ஸுத³ங் மயந்தி அயமெத்த² அத்தோ².
Dīghaṃkārāyananti dīghakārāyano nāma bandhulasenāpatissa bhāgineyyo ‘‘etassa me mātulo adosakārako nikkāraṇena ghātito’’ti raññā senāpatiṭṭhāne ṭhapito. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Mahaccā rājānubhāvenāti mahatā rājānubhāvena , dharaṇitalaṃ bhindanto viya sāgaraṃ parivattento viya vicittavesasobhena mahatā balakāyenāti attho. Pāsādikānīti dassaneneva saha rañjanakāni. Pasādanīyānīti tasseva vevacanaṃ. Atha vā pāsādikānīti pasādajanakāni. Appasaddānīti nissaddāni. Appanigghosānīti avibhāvitatthena nigghosena rahitāni. Vijanavātānīti vigatajanavātāni. Manussarāhasseyyakānīti manussānaṃ rahassakammānucchavikāni, rahassamantaṃ mantentānaṃ anurūpānīti attho. Paṭisallānasāruppānīti nilīyanabhāvassa ekībhāvassa anucchavikāni. Yattha sudaṃ mayanti na tena tattha bhagavā payirupāsitapubbo, tādisesu pana payirupāsitapubbo, tasmā yādisesu sudaṃ mayanti ayamettha attho.
அத்தி², மஹாராஜாதி பண்டி³தோ ஸேனாபதி ‘‘ராஜா ப⁴க³வந்தங் மமாயதீ’’தி ஜானாதி, ஸோ ஸசே மங் ராஜா ‘‘கஹங் ப⁴க³வா’’தி வதெ³ய்ய, அத³ந்தா⁴யந்தேன ஆசிக்கி²துங் யுத்தந்தி சரபுரிஸே பயோஜெத்வா ப⁴க³வதோ நிவாஸனட்டா²னங் ஞத்வாவ விஹரதி. தஸ்மா ஏவமாஹ. ஆராமங் பாவிஸீதி ப³ஹினிக³மே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தா⁴பெத்வா காராயனேன ஸத்³தி⁴ங் பாவிஸி.
Atthi, mahārājāti paṇḍito senāpati ‘‘rājā bhagavantaṃ mamāyatī’’ti jānāti, so sace maṃ rājā ‘‘kahaṃ bhagavā’’ti vadeyya, adandhāyantena ācikkhituṃ yuttanti carapurise payojetvā bhagavato nivāsanaṭṭhānaṃ ñatvāva viharati. Tasmā evamāha. Ārāmaṃ pāvisīti bahinigame khandhāvāraṃ bandhāpetvā kārāyanena saddhiṃ pāvisi.
366. விஹாரோதி க³ந்த⁴குடிங் ஸந்தா⁴யாஹங்ஸு. ஆளிந்த³ந்தி பமுக²ங். உக்காஸித்வாதி உக்காஸிதஸத்³த³ங் கத்வா. அக்³க³ளந்தி கவாடங். ஆகோடேஹீதி அக்³க³னகே²ன ஈஸகங் குஞ்சிகச்சி²த்³த³ஸமீபே கோடேஹீதி வுத்தங் ஹோதி. த்³வாரங் கிர அதிஉபரி அமனுஸ்ஸா, அதிஹெட்டா² தீ³க⁴ஜாதிகா கோடெந்தி. ததா² அகோடெத்வா மஜ்ஜே² சி²த்³த³ஸமீபே கோடேதப்³ப³ங், இத³ங் த்³வாரகொட்டகவத்தந்தி தீ³பெந்தா வத³ந்தி. தத்தே²வாதி பி⁴க்கூ²ஹி வுத்தட்டா²னேயேவ. க²க்³க³ஞ்ச உண்ஹீஸஞ்சாதி தே³ஸனாமத்தமேதங்,
366.Vihāroti gandhakuṭiṃ sandhāyāhaṃsu. Āḷindanti pamukhaṃ. Ukkāsitvāti ukkāsitasaddaṃ katvā. Aggaḷanti kavāṭaṃ. Ākoṭehīti agganakhena īsakaṃ kuñcikacchiddasamīpe koṭehīti vuttaṃ hoti. Dvāraṃ kira atiupari amanussā, atiheṭṭhā dīghajātikā koṭenti. Tathā akoṭetvā majjhe chiddasamīpe koṭetabbaṃ, idaṃ dvārakoṭṭakavattanti dīpentā vadanti. Tatthevāti bhikkhūhi vuttaṭṭhāneyeva. Khaggañca uṇhīsañcāti desanāmattametaṃ,
வாலபீ³ஜனிமுண்ஹீஸங், க²க்³க³ங் ச²த்தஞ்சுபாஹனங்;
Vālabījanimuṇhīsaṃ, khaggaṃ chattañcupāhanaṃ;
ஓருய்ஹ ராஜா யானம்ஹா, ட²பயித்வா படிச்ச²த³ந்தி. –
Oruyha rājā yānamhā, ṭhapayitvā paṭicchadanti. –
ஆக³தானி பன பஞ்சபி ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி அதா³ஸி. கஸ்மா பன அதா³ஸீதி. அதிக³ருனோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகங் உத்³த⁴தவேஸேன க³ந்துங் ந யுத்தந்தி ச, ஏககோவ உபஸங்கமித்வா அத்தனோ ருசிவஸேன ஸம்மோதி³ஸ்ஸாமி சாதி. பஞ்சஸு ஹி ராஜககுத⁴ப⁴ண்டே³ஸு நிவத்திதேஸு த்வங் நிவத்தாதி வத்தப்³ப³ங் ந ஹோதி, ஸப்³பே³ ஸயமேவ நிவத்தந்தி. இதி இமேஹி த்³வீஹி காரணேஹி அதா³ஸி. ரஹாயதீதி ரஹஸ்ஸங் கரோதி நிகூ³ஹதி. அயங் கிரஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ ‘‘புப்³பே³பி அயங் ராஜா ஸமணேன கோ³தமேன ஸத்³தி⁴ங் சதுக்கண்ணமந்தங் மந்தெத்வா மய்ஹங் மாதுலங் ஸத்³தி⁴ங் த்³வத்திங்ஸாய புத்தேஹி க³ண்ஹாபேஸி, இதா³னிபி சதுக்கண்ணமந்தங் மந்தேதுகாமோ, கச்சி நு கோ² மங் க³ண்ஹாபெஸ்ஸதீ’’தி. ஏவங் கோபவஸேனஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி.
Āgatāni pana pañcapi rājakakudhabhaṇḍāni adāsi. Kasmā pana adāsīti. Atigaruno sammāsambuddhassa santikaṃ uddhatavesena gantuṃ na yuttanti ca, ekakova upasaṅkamitvā attano rucivasena sammodissāmi cāti. Pañcasu hi rājakakudhabhaṇḍesu nivattitesu tvaṃ nivattāti vattabbaṃ na hoti, sabbe sayameva nivattanti. Iti imehi dvīhi kāraṇehi adāsi. Rahāyatīti rahassaṃ karoti nigūhati. Ayaṃ kirassa adhippāyo ‘‘pubbepi ayaṃ rājā samaṇena gotamena saddhiṃ catukkaṇṇamantaṃ mantetvā mayhaṃ mātulaṃ saddhiṃ dvattiṃsāya puttehi gaṇhāpesi, idānipi catukkaṇṇamantaṃ mantetukāmo, kacci nu kho maṃ gaṇhāpessatī’’ti. Evaṃ kopavasenassa etadahosi.
விவரி ப⁴க³வா த்³வாரந்தி ந ப⁴க³வா உட்டா²ய த்³வாரங் விவரி, விவரதூதி பன ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. ததோ – ‘‘ப⁴க³வா தும்ஹேஹி அனேகேஸு கப்பகோடீஸு தா³னங் த³த³மானேஹி ந ஸஹத்தா² த்³வாரவிவரணகம்மங் கத’’ந்தி ஸயமேவ த்³வாரங் விவடங். தங் பன யஸ்மா ப⁴க³வதோ மனேன விவடங், தஸ்மா ‘‘விவரி ப⁴க³வா த்³வார’’ந்தி வத்துங் வட்டதி. விஹாரங் பவிஸித்வாதி க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா. தஸ்மிங் பன பவிட்ட²மத்தேயேவ காராயனோ பஞ்ச ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி க³ஹெத்வா க²ந்தா⁴வாரங் க³ந்த்வா விடடூப⁴ங் ஆமந்தேஸி ‘‘ச²த்தங் ஸம்ம உஸ்ஸாபேஹீ’’தி. மய்ஹங் பிதா கிங் க³தோதி? பிதரங் மா புச்ச², ஸசே த்வங் ந உஸ்ஸாபேஸி, தங் க³ண்ஹித்வா அஹங் உஸ்ஸாபேமீதி. ‘‘உஸ்ஸாபேமி ஸம்மா’’தி ஸம்படிச்சி². காராயனோ ரஞ்ஞோ ஏகங் அஸ்ஸஞ்ச அஸிஞ்ச ஏகமேவ ச பரிசாரிகங் இத்தி²ங் ட²பெத்வா – ‘‘ஸசே ராஜா ஜீவிதேன அத்தி²கோ, மா ஆக³ச்ச²தூ’’தி விடடூப⁴ஸ்ஸ ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா தங் க³ஹெத்வா ஸாவத்தி²மேவ க³தோ.
Vivaribhagavā dvāranti na bhagavā uṭṭhāya dvāraṃ vivari, vivaratūti pana hatthaṃ pasāresi. Tato – ‘‘bhagavā tumhehi anekesu kappakoṭīsu dānaṃ dadamānehi na sahatthā dvāravivaraṇakammaṃ kata’’nti sayameva dvāraṃ vivaṭaṃ. Taṃ pana yasmā bhagavato manena vivaṭaṃ, tasmā ‘‘vivari bhagavā dvāra’’nti vattuṃ vaṭṭati. Vihāraṃ pavisitvāti gandhakuṭiṃ pavisitvā. Tasmiṃ pana paviṭṭhamatteyeva kārāyano pañca rājakakudhabhaṇḍāni gahetvā khandhāvāraṃ gantvā viṭaṭūbhaṃ āmantesi ‘‘chattaṃ samma ussāpehī’’ti. Mayhaṃ pitā kiṃ gatoti? Pitaraṃ mā puccha, sace tvaṃ na ussāpesi, taṃ gaṇhitvā ahaṃ ussāpemīti. ‘‘Ussāpemi sammā’’ti sampaṭicchi. Kārāyano rañño ekaṃ assañca asiñca ekameva ca paricārikaṃ itthiṃ ṭhapetvā – ‘‘sace rājā jīvitena atthiko, mā āgacchatū’’ti viṭaṭūbhassa chattaṃ ussāpetvā taṃ gahetvā sāvatthimeva gato.
367. த⁴ம்மன்வயோதி பச்சக்க²ஞாணஸங்கா²தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அனுனயோ அனுமானங், அனுபு³த்³தீ⁴தி அத்தோ². இதா³னி யேனஸ்ஸ த⁴ம்மன்வயேன ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’திஆதி³ ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் இத⁴ பனாஹங், ப⁴ந்தேதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஆபாணகோடிகந்தி பாணோதி ஜீவிதங், தங் மரியாத³ங் அந்தோ கரித்வா, மரணஸமயேபி சரந்தியேவ, தங் ந வீதிக்கமந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘அபாணகோடிக’’ந்திபி பாடோ², ஆஜீவிதபரியந்தந்தி அத்தோ². யதா² ஏகச்சே ஜீவிதஹேது அதிக்கமந்தா பாணகோடிகங் கத்வா சரந்தி, ந ஏவந்தி அத்தோ². அயம்பி கோ² மே, ப⁴ந்தேதி பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தாய த⁴ம்மஸ்வாக்கா²ததாய ஸங்க⁴ஸுப்படிபன்னதாய ச ஏதங் ஏவங் ஹோதி, ஏவஞ்ஹி மே, ப⁴ந்தே, அயங் ப⁴க³வதி த⁴ம்மன்வயோ ஹோதீதி தீ³பேதி. ஏஸேவ நயோ ஸப்³ப³த்த².
367.Dhammanvayoti paccakkhañāṇasaṅkhātassa dhammassa anunayo anumānaṃ, anubuddhīti attho. Idāni yenassa dhammanvayena ‘‘sammāsambuddho bhagavā’’tiādi hoti, taṃ dassetuṃ idha panāhaṃ, bhantetiādimāha. Tattha āpāṇakoṭikanti pāṇoti jīvitaṃ, taṃ mariyādaṃ anto karitvā, maraṇasamayepi carantiyeva, taṃ na vītikkamantīti vuttaṃ hoti. ‘‘Apāṇakoṭika’’ntipi pāṭho, ājīvitapariyantanti attho. Yathā ekacce jīvitahetu atikkamantā pāṇakoṭikaṃ katvā caranti, na evanti attho. Ayampi kho me, bhanteti buddhasubuddhatāya dhammasvākkhātatāya saṅghasuppaṭipannatāya ca etaṃ evaṃ hoti, evañhi me, bhante, ayaṃ bhagavati dhammanvayo hotīti dīpeti. Eseva nayo sabbattha.
369. ந விய மஞ்ஞே சக்கு²ங் ப³ந்த⁴ந்தேதி சக்கு²ங் அப³ந்த⁴ந்தே விய. அபாஸாதி³கஞ்ஹி தி³ஸ்வா புன ஓலோகனகிச்சங் ந ஹோதி, தஸ்மா ஸோ சக்கு²ங் ந ப³ந்த⁴தி நாம. பாஸாதி³கங் தி³ஸ்வா புனப்புனங் ஓலோகனகிச்சங் ஹோதி, தஸ்மா ஸோ சக்கு²ங் ப³ந்த⁴தி நாம. இமே ச அபாஸாதி³கா, தஸ்மா ஏவமாஹ. ப³ந்து⁴கரோகோ³ நோதி குலரோகோ³. அம்ஹாகங் குலே ஜாதா ஏவரூபா ஹொந்தீதி வத³ந்தி. உளாரந்தி மஹேஸக்க²ங். புப்³பே³னாபரந்தி புப்³ப³தோ அபரங் விஸேஸங். தத்த² கஸிணபரிகம்மங் கத்வா ஸமாபத்திங் நிப்³ப³த்தெந்தோ உளாரங் புப்³பே³ விஸேஸங் ஸஞ்ஜானாதி நாம, ஸமாபத்திங் பத³ட்டா²னங் கத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹந்தோ உளாரங் புப்³ப³தோ அபரங் விஸேஸங் ஸஞ்ஜானாதி நாம.
369.Naviya maññe cakkhuṃ bandhanteti cakkhuṃ abandhante viya. Apāsādikañhi disvā puna olokanakiccaṃ na hoti, tasmā so cakkhuṃ na bandhati nāma. Pāsādikaṃ disvā punappunaṃ olokanakiccaṃ hoti, tasmā so cakkhuṃ bandhati nāma. Ime ca apāsādikā, tasmā evamāha. Bandhukarogo noti kularogo. Amhākaṃ kule jātā evarūpā hontīti vadanti. Uḷāranti mahesakkhaṃ. Pubbenāparanti pubbato aparaṃ visesaṃ. Tattha kasiṇaparikammaṃ katvā samāpattiṃ nibbattento uḷāraṃ pubbe visesaṃ sañjānāti nāma, samāpattiṃ padaṭṭhānaṃ katvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ gaṇhanto uḷāraṃ pubbato aparaṃ visesaṃ sañjānāti nāma.
370. கா⁴தேதாயங் வா கா⁴தேதுந்தி கா⁴தேதப்³ப³யுத்தகங் கா⁴தேதுங். ஜாபேதாயங் வா ஜாபேதுந்தி த⁴னேன வா ஜாபேதப்³ப³யுத்தகங் ஜாபேதுங் ஜானிதுங் அத⁴னங் காதுங். பப்³பா³ஜேதாயங் வா பப்³பா³ஜேதுந்தி ரட்ட²தோ வா பப்³பா³ஜேதப்³ப³யுத்தகங் பப்³பா³ஜேதுங்.
370.Ghātetāyaṃ vā ghātetunti ghātetabbayuttakaṃ ghātetuṃ. Jāpetāyaṃ vā jāpetunti dhanena vā jāpetabbayuttakaṃ jāpetuṃ jānituṃ adhanaṃ kātuṃ. Pabbājetāyaṃ vā pabbājetunti raṭṭhato vā pabbājetabbayuttakaṃ pabbājetuṃ.
373. இஸித³த்தபுராணாதி இஸித³த்தோ ச புராணோ ச. தேஸு ஏகோ ப்³ரஹ்மசாரீ, ஏகோ ஸதா³ரஸந்துட்டோ². மமப⁴த்தாதி மம ஸந்தகங் ப⁴த்தங் ஏதேஸந்தி மமப⁴த்தா. மமயானாதி மம ஸந்தகங் யானங் ஏதேஸந்தி மமயானா. ஜீவிகாய தா³தாதி ஜீவிதவுத்திங் தா³தா. வீமங்ஸமானோதி உபபரிக்க²மானோ. ததா³ கிர ராஜா நித்³த³ங் அனோக்கந்தோவ ஓக்கந்தோ விய ஹுத்வா நிபஜ்ஜி. அத² தே த²பதயோ ‘‘கதரஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ ப⁴க³வா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாமா’’தி ஸுத்வா மந்தயிங்ஸு – ‘‘யேன ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, தேன ஸீஸே கதே ராஜா பாத³தோ ஹோதி. யேன ராஜா, தேன ஸீஸே கதே ஸத்தா² பாத³தோ ஹோதி, கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி? ததோ நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ராஜா குப்பமானோ யங் அம்ஹாகங் தே³தி, தங் அச்சி²ந்தெ³ய்ய. ந கோ² பன மயங் ஸக்கோம ஜானமானா ஸத்தா²ரங் பாத³தோ காது’’ந்தி ராஜானங் பாத³தோ கத்வா நிபஜ்ஜிங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய அயங் ராஜா ஏவமாஹ.
373.Isidattapurāṇāti isidatto ca purāṇo ca. Tesu eko brahmacārī, eko sadārasantuṭṭho. Mamabhattāti mama santakaṃ bhattaṃ etesanti mamabhattā. Mamayānāti mama santakaṃ yānaṃ etesanti mamayānā. Jīvikāya dātāti jīvitavuttiṃ dātā. Vīmaṃsamānoti upaparikkhamāno. Tadā kira rājā niddaṃ anokkantova okkanto viya hutvā nipajji. Atha te thapatayo ‘‘katarasmiṃ disābhāge bhagavā’’ti pucchitvā ‘‘asukasmiṃ nāmā’’ti sutvā mantayiṃsu – ‘‘yena sammāsambuddho, tena sīse kate rājā pādato hoti. Yena rājā, tena sīse kate satthā pādato hoti, kiṃ karissāmā’’ti? Tato nesaṃ etadahosi – ‘‘rājā kuppamāno yaṃ amhākaṃ deti, taṃ acchindeyya. Na kho pana mayaṃ sakkoma jānamānā satthāraṃ pādato kātu’’nti rājānaṃ pādato katvā nipajjiṃsu. Taṃ sandhāya ayaṃ rājā evamāha.
374. பக்காமீதி க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா காராயனஸ்ஸ டி²தட்டா²னங் க³தோ, தங் தத்த² அதி³ஸ்வா க²ந்தா⁴வாரட்டா²னங் க³தோ, தத்தா²பி அஞ்ஞங் அதி³ஸ்வா தங் இத்தி²ங் புச்சி². ஸா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆசிக்கி². ராஜா – ‘‘ந இதா³னி மயா ஏககேன தத்த² க³ந்தப்³ப³ங், ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா பா⁴கி³னெய்யேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ந்த்வா மய்ஹங் ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜக³ஹங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ கணாஜகப⁴த்தஞ்சேவ பு⁴ஞ்ஜி, ப³ஹலஉத³கஞ்ச பிவி. தஸ்ஸ ஸுகு²மாலபகதிகஸ்ஸ ஆஹாரோ ந ஸம்மா பரிணாமி. ஸோ ராஜக³ஹங் பாபுணந்தோபி விகாலே த்³வாரேஸு பிஹிதேஸு பாபுணி. ‘‘அஜ்ஜ ஸாலாயங் ஸயித்வா ஸ்வே மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹினக³ரே ஸாலாய நிபஜ்ஜி. தஸ்ஸ ரத்திபா⁴கே³ உட்டா²னானி பவத்திங்ஸு, கதிபயவாரே ப³ஹி நிக்க²மி. ததோ பட்டா²ய பத³ஸா க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ தஸ்ஸா இத்தி²யா அங்கே நிபஜ்ஜித்வா ப³லவபச்சூஸே காலமகாஸி. ஸா தஸ்ஸ மதபா⁴வங் ஞத்வா – ‘‘த்³வீஸு ரஜ்ஜேஸு ரஜ்ஜங் காரெத்வா இதா³னி பரஸ்ஸ ப³ஹினக³ரே அனாத²ஸாலாய அனாத²காலகிரியங் கத்வா நிபன்னோ மய்ஹங் ஸாமி கோஸலராஜா’’திஆதீ³னி வத³மானா உச்சாஸத்³தே³ன பரிதே³விதுங் ஆரபி⁴. மனுஸ்ஸா ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ஆக³ந்த்வா தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா ஆக³தகாரணங் ஞத்வா மஹாபரிஹாரேன ஸரீரகிச்சங் கரித்வா ‘‘விடடூப⁴ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பே⁴ரிங் சராபெத்வா ப³லகாயங் ஸன்னிபாதேஸி. அமச்சா பாதே³ஸு பதித்வா – ‘‘ஸசே, தே³வ, தும்ஹாகங் மாதுலோ அரோகோ³ அஸ்ஸ, தும்ஹாகங் க³ந்துங் யுத்தங் ப⁴வெய்ய, இதா³னி பன விடடூபோ⁴பி தும்ஹே நிஸ்ஸாய ச²த்தங் உஸ்ஸாபேதுங் அரஹதியேவா’’தி ஸஞ்ஞாபெத்வா நிவாரேஸுங்.
374.Pakkāmīti gandhakuṭito nikkhamitvā kārāyanassa ṭhitaṭṭhānaṃ gato, taṃ tattha adisvā khandhāvāraṭṭhānaṃ gato, tatthāpi aññaṃ adisvā taṃ itthiṃ pucchi. Sā sabbaṃ pavattiṃ ācikkhi. Rājā – ‘‘na idāni mayā ekakena tattha gantabbaṃ, rājagahaṃ gantvā bhāgineyyena saddhiṃ āgantvā mayhaṃ rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti rājagahaṃ gacchanto antarāmagge kaṇājakabhattañceva bhuñji, bahalaudakañca pivi. Tassa sukhumālapakatikassa āhāro na sammā pariṇāmi. So rājagahaṃ pāpuṇantopi vikāle dvāresu pihitesu pāpuṇi. ‘‘Ajja sālāyaṃ sayitvā sve mayhaṃ bhāgineyyaṃ passissāmī’’ti bahinagare sālāya nipajji. Tassa rattibhāge uṭṭhānāni pavattiṃsu, katipayavāre bahi nikkhami. Tato paṭṭhāya padasā gantuṃ asakkonto tassā itthiyā aṅke nipajjitvā balavapaccūse kālamakāsi. Sā tassa matabhāvaṃ ñatvā – ‘‘dvīsu rajjesu rajjaṃ kāretvā idāni parassa bahinagare anāthasālāya anāthakālakiriyaṃ katvā nipanno mayhaṃ sāmi kosalarājā’’tiādīni vadamānā uccāsaddena paridevituṃ ārabhi. Manussā sutvā rañño ārocesuṃ. Rājā āgantvā disvā sañjānitvā āgatakāraṇaṃ ñatvā mahāparihārena sarīrakiccaṃ karitvā ‘‘viṭaṭūbhaṃ gaṇhissāmī’’ti bheriṃ carāpetvā balakāyaṃ sannipātesi. Amaccā pādesu patitvā – ‘‘sace, deva, tumhākaṃ mātulo arogo assa, tumhākaṃ gantuṃ yuttaṃ bhaveyya, idāni pana viṭaṭūbhopi tumhe nissāya chattaṃ ussāpetuṃ arahatiyevā’’ti saññāpetvā nivāresuṃ.
த⁴ம்மசேதியானீதி த⁴ம்மஸ்ஸ சித்தீகாரவசனானி. தீஸு ஹி ரதனேஸு யத்த² கத்த²சி சித்தீகாரே கதே ஸப்³ப³த்த² கதோயேவ ஹோதி, தஸ்மா ப⁴க³வதி சித்தீகாரே கதே த⁴ம்மோபி கதோவ ஹோதீதி ப⁴க³வா ‘‘த⁴ம்மசேதியானீ’’தி ஆஹ. ஆதி³ப்³ரஹ்மசரியகானீதி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தானி, புப்³ப³பா⁴க³படிபத்திபூ⁴தானீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
Dhammacetiyānīti dhammassa cittīkāravacanāni. Tīsu hi ratanesu yattha katthaci cittīkāre kate sabbattha katoyeva hoti, tasmā bhagavati cittīkāre kate dhammopi katova hotīti bhagavā ‘‘dhammacetiyānī’’ti āha. Ādibrahmacariyakānīti maggabrahmacariyassa ādibhūtāni, pubbabhāgapaṭipattibhūtānīti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய
Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya
த⁴ம்மசேதியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dhammacetiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 9. த⁴ம்மசேதியஸுத்தங் • 9. Dhammacetiyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 9. த⁴ம்மசேதியஸுத்தவண்ணனா • 9. Dhammacetiyasuttavaṇṇanā