Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    457. த⁴ம்மதே³வபுத்தஜாதகங் (3)

    457. Dhammadevaputtajātakaṃ (3)

    26.

    26.

    யஸோகரோ புஞ்ஞகரோஹமஸ்மி, ஸதா³த்து²தோ ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    Yasokaro puññakarohamasmi, sadātthuto samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    மக்³கா³ரஹோ தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதோ, த⁴ம்மோ அஹங் தே³ஹி அத⁴ம்ம மக்³க³ங்.

    Maggāraho devamanussapūjito, dhammo ahaṃ dehi adhamma maggaṃ.

    27.

    27.

    அத⁴ம்மயானங் த³ள்ஹமாருஹித்வா, அஸந்தஸந்தோ ப³லவாஹமஸ்மி;

    Adhammayānaṃ daḷhamāruhitvā, asantasanto balavāhamasmi;

    ஸ கிஸ்ஸ ஹேதும்ஹி தவஜ்ஜ த³ஜ்ஜங், மக்³க³ங் அஹங் த⁴ம்ம அதி³ன்னபுப்³ப³ங்.

    Sa kissa hetumhi tavajja dajjaṃ, maggaṃ ahaṃ dhamma adinnapubbaṃ.

    28.

    28.

    த⁴ம்மோ ஹவே பாதுரஹோஸி புப்³பே³, பச்சா² அத⁴ம்மோ உத³பாதி³ லோகே;

    Dhammo have pāturahosi pubbe, pacchā adhammo udapādi loke;

    ஜெட்டோ² ச ஸெட்டோ² ச ஸனந்தனோ ச, உய்யாஹி ஜெட்ட²ஸ்ஸ கனிட்ட² மக்³கா³.

    Jeṭṭho ca seṭṭho ca sanantano ca, uyyāhi jeṭṭhassa kaniṭṭha maggā.

    29.

    29.

    ந யாசனாய நபி பாதிரூபா, ந அரஹதா 1 தேஹங் த³தெ³ய்யங் மக்³க³ங்;

    Na yācanāya napi pātirūpā, na arahatā 2 tehaṃ dadeyyaṃ maggaṃ;

    யுத்³த⁴ஞ்ச நோ ஹோது உபி⁴ன்னமஜ்ஜ, யுத்³த⁴ம்ஹி யோ ஜெஸ்ஸதி தஸ்ஸ மக்³கோ³.

    Yuddhañca no hotu ubhinnamajja, yuddhamhi yo jessati tassa maggo.

    30.

    30.

    ஸப்³பா³ தி³ஸா அனுவிஸடோஹமஸ்மி, மஹப்³ப³லோ அமிதயஸோ அதுல்யோ;

    Sabbā disā anuvisaṭohamasmi, mahabbalo amitayaso atulyo;

    கு³ணேஹி ஸப்³பே³ஹி உபேதரூபோ, த⁴ம்மோ அத⁴ம்ம த்வங் கத²ங் விஜெஸ்ஸஸி.

    Guṇehi sabbehi upetarūpo, dhammo adhamma tvaṃ kathaṃ vijessasi.

    31.

    31.

    லோஹேன வே ஹஞ்ஞதி ஜாதரூபங், ந ஜாதரூபேன ஹனந்தி லோஹங்;

    Lohena ve haññati jātarūpaṃ, na jātarūpena hananti lohaṃ;

    ஸசே அத⁴ம்மோ ஹஞ்ச²தி 3 த⁴ம்மமஜ்ஜ, அயோ ஸுவண்ணங் விய த³ஸ்ஸனெய்யங்.

    Sace adhammo hañchati 4 dhammamajja, ayo suvaṇṇaṃ viya dassaneyyaṃ.

    32.

    32.

    ஸசே துவங் யுத்³த⁴ப³லோ அத⁴ம்ம 5, ந துய்ஹ வுட்³டா⁴ 6 ச க³ரூ ச அத்தி²;

    Sace tuvaṃ yuddhabalo adhamma 7, na tuyha vuḍḍhā 8 ca garū ca atthi;

    மக்³க³ஞ்ச தே த³ம்மி பியாப்பியேன, வாசாது³ருத்தானிபி தே க²மாமி.

    Maggañca te dammi piyāppiyena, vācāduruttānipi te khamāmi.

    33.

    33.

    இத³ஞ்ச ஸுத்வா வசனங் அத⁴ம்மோ, அவங்ஸிரோ பதிதோ உத்³த⁴பாதோ³;

    Idañca sutvā vacanaṃ adhammo, avaṃsiro patito uddhapādo;

    ‘‘யுத்³த⁴த்தி²கோ சே ந லபா⁴மி யுத்³த⁴ங்’’, எத்தாவதா ஹோதி ஹதோ அத⁴ம்மோ.

    ‘‘Yuddhatthiko ce na labhāmi yuddhaṃ’’, ettāvatā hoti hato adhammo.

    34.

    34.

    க²ந்தீப³லோ யுத்³த⁴ப³லங் விஜெத்வா, ஹந்த்வா அத⁴ம்மங் நிஹனித்வ 9 பூ⁴ம்யா;

    Khantībalo yuddhabalaṃ vijetvā, hantvā adhammaṃ nihanitva 10 bhūmyā;

    பாயாஸி வித்தோ 11 அபி⁴ருய்ஹ ஸந்த³னங், மக்³கே³னேவ அதிப³லோ ஸச்சனிக்கமோ.

    Pāyāsi vitto 12 abhiruyha sandanaṃ, maggeneva atibalo saccanikkamo.

    35.

    35.

    மாதா பிதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச, அஸம்மானிதா யஸ்ஸ ஸகே அகா³ரே;

    Mātā pitā samaṇabrāhmaṇā ca, asammānitā yassa sake agāre;

    இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயங் வஜந்தி தே 13;

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajanti te 14;

    யதா² அத⁴ம்மோ பதிதோ அவங்ஸிரோ.

    Yathā adhammo patito avaṃsiro.

    36.

    36.

    மாதா பிதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச, ஸுஸம்மானிதா யஸ்ஸ ஸகே அகா³ரே;

    Mātā pitā samaṇabrāhmaṇā ca, susammānitā yassa sake agāre;

    இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸுக³திங் வஜந்தி தே;

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā sugatiṃ vajanti te;

    யதா²பி த⁴ம்மோ அபி⁴ருய்ஹ ஸந்த³னந்தி.

    Yathāpi dhammo abhiruyha sandananti.

    த⁴ம்மதே³வபுத்தஜாதகங் 15 ததியங்.

    Dhammadevaputtajātakaṃ 16 tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ந அரஹதி (ஸீ॰ பீ॰), அரஹதி (க॰)
    2. na arahati (sī. pī.), arahati (ka.)
    3. ஹஞ்ஞதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஹஞ்ஞிதி (கத்த²சி)
    4. haññati (sī. syā.), haññiti (katthaci)
    5. யுத்³த⁴ப³லோ’ஸி’த⁴ம்ம (க॰ ஸீ॰), யுத்³த⁴ப³லோ’ஸ’த⁴ம்ம (பீ॰)
    6. வத்³தா⁴ (ஸீ॰ பீ॰)
    7. yuddhabalo’si’dhamma (ka. sī.), yuddhabalo’sa’dhamma (pī.)
    8. vaddhā (sī. pī.)
    9. விஹனித்வா (க॰)
    10. vihanitvā (ka.)
    11. சித்தோ (ஸ்யா॰)
    12. citto (syā.)
    13. வஜந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    14. vajanti (sī. pī.)
    15. த⁴ம்மஜாதகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. dhammajātakaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [457] 3. த⁴ம்மதே³வபுத்தஜாதகவண்ணனா • [457] 3. Dhammadevaputtajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact