Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૮૪] ૯. ધમ્મધજજાતકવણ્ણના

    [384] 9. Dhammadhajajātakavaṇṇanā

    ધમ્મં ચરથ ઞાતયોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં કુહકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, અયં ઇદાનેવ કુહકો, પુબ્બેપિ કુહકોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Dhammaṃ caratha ñātayoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘na, bhikkhave, ayaṃ idāneva kuhako, pubbepi kuhakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સકુણયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો સકુણસઙ્ઘપરિવુતો સમુદ્દમજ્ઝે દીપકે વસિ. અથેકચ્ચે કાસિરટ્ઠવાસિનો વાણિજા દિસાકાકં ગહેત્વા નાવાય સમુદ્દં પક્ખન્દિંસુ, સમુદ્દમજ્ઝે નાવા ભિજ્જિ. સો દિસાકાકો તં દીપકં ગન્ત્વા ચિન્તેસિ ‘‘અયં મહાસકુણસઙ્ઘો, મયા કુહકકમ્મં કત્વા એતેસં અણ્ડકાનિ ચેવ છાપકે ચ વરં વરં ખાદિતું વટ્ટતી’’તિ. સો ઓતરિત્વા સકુણસઙ્ઘસ્સ મજ્ઝે મુખં વિવરિત્વા એકેન પાદેન પથવિયં અટ્ઠાસિ. ‘‘કો નામ ત્વં, સામી’’તિ સકુણેહિ પુટ્ઠો ‘‘અહં ધમ્મિકો નામા’’તિ આહ. ‘‘કસ્મા પન એકેન પાદેન ઠિતોસી’’તિ? ‘‘મયા દુતિયે પાદે નિક્ખિત્તે પથવી ધારેતું ન સક્કોતી’’તિ. ‘‘અથ કસ્મા મુખં વિવરિત્વા તિટ્ઠસી’’તિ? ‘‘અહં અઞ્ઞં આહારં ન ખાદામિ, વાતમેવ ખાદામી’’તિ. એવઞ્ચ પન વત્વા તે સકુણે આમન્તેત્વા ‘‘ઓવાદં વો દસ્સામિ, તં સુણાથા’’તિ તેસં ઓવાદવસેન પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakuṇayoniyaṃ nibbattitvā vayappatto sakuṇasaṅghaparivuto samuddamajjhe dīpake vasi. Athekacce kāsiraṭṭhavāsino vāṇijā disākākaṃ gahetvā nāvāya samuddaṃ pakkhandiṃsu, samuddamajjhe nāvā bhijji. So disākāko taṃ dīpakaṃ gantvā cintesi ‘‘ayaṃ mahāsakuṇasaṅgho, mayā kuhakakammaṃ katvā etesaṃ aṇḍakāni ceva chāpake ca varaṃ varaṃ khādituṃ vaṭṭatī’’ti. So otaritvā sakuṇasaṅghassa majjhe mukhaṃ vivaritvā ekena pādena pathaviyaṃ aṭṭhāsi. ‘‘Ko nāma tvaṃ, sāmī’’ti sakuṇehi puṭṭho ‘‘ahaṃ dhammiko nāmā’’ti āha. ‘‘Kasmā pana ekena pādena ṭhitosī’’ti? ‘‘Mayā dutiye pāde nikkhitte pathavī dhāretuṃ na sakkotī’’ti. ‘‘Atha kasmā mukhaṃ vivaritvā tiṭṭhasī’’ti? ‘‘Ahaṃ aññaṃ āhāraṃ na khādāmi, vātameva khādāmī’’ti. Evañca pana vatvā te sakuṇe āmantetvā ‘‘ovādaṃ vo dassāmi, taṃ suṇāthā’’ti tesaṃ ovādavasena paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૬૫.

    65.

    ‘‘ધમ્મં ચરથ ઞાતયો, ધમ્મં ચરથ ભદ્દં વો;

    ‘‘Dhammaṃ caratha ñātayo, dhammaṃ caratha bhaddaṃ vo;

    ધમ્મચારી સુખં સેતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચા’’તિ.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi cā’’ti.

    તત્થ ધમ્મં ચરથાતિ કાયસુચરિતાદિભેદં ધમ્મં કરોથ. ઞાતયોતિ તે આલપતિ. ધમ્મં ચરથ ભદ્દં વોતિ એકવારં ચરિત્વા મા ઓસક્કથ, પુનપ્પુનં ચરથ, એવં ભદ્દં વો ભવિસ્સતિ. સુખં સેતીતિ દેસનાસીસમેતં, ધમ્મચારી પન સુખં તિટ્ઠતિ ગચ્છતિ નિસીદતિ સેતિ, સબ્બિરિયાપથેસુ સુખિતો હોતીતિ દીપેતિ.

    Tattha dhammaṃ carathāti kāyasucaritādibhedaṃ dhammaṃ karotha. Ñātayoti te ālapati. Dhammaṃ caratha bhaddaṃ voti ekavāraṃ caritvā mā osakkatha, punappunaṃ caratha, evaṃ bhaddaṃ vo bhavissati. Sukhaṃ setīti desanāsīsametaṃ, dhammacārī pana sukhaṃ tiṭṭhati gacchati nisīdati seti, sabbiriyāpathesu sukhito hotīti dīpeti.

    સકુણા ‘‘અયં કાકો કોહઞ્ઞેન અણ્ડકાનિ ખાદિતું એવં વદતી’’તિ અજાનિત્વા તં દુસ્સીલં વણ્ણેન્તા દુતિયં ગાથમાહંસુ –

    Sakuṇā ‘‘ayaṃ kāko kohaññena aṇḍakāni khādituṃ evaṃ vadatī’’ti ajānitvā taṃ dussīlaṃ vaṇṇentā dutiyaṃ gāthamāhaṃsu –

    ૬૬.

    66.

    ‘‘ભદ્દકો વતયં પક્ખી, દિજો પરમધમ્મિકો;

    ‘‘Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    એકપાદેન તિટ્ઠન્તો, ધમ્મમેવાનુસાસતી’’તિ.

    Ekapādena tiṭṭhanto, dhammamevānusāsatī’’ti.

    તત્થ ધમ્મમેવાતિ સભાવમેવ. અનુસાસતીતિ કથેસિ.

    Tattha dhammamevāti sabhāvameva. Anusāsatīti kathesi.

    સકુણા તસ્સ દુસ્સીલસ્સ સદ્દહિત્વા ‘‘ત્વં કિર સામિ અઞ્ઞં ગોચરં ન ગણ્હસિ, વાતમેવ ભક્ખસિ, તેન હિ અમ્હાકં અણ્ડકાનિ ચ છાપકે ચ ઓલોકેય્યાસી’’તિ વત્વા ગોચરાય ગચ્છન્તિ. સો પાપો તેસં ગતકાલે અણ્ડકાનિ ચ છાપકે ચ કુચ્છિપૂરં ખાદિત્વા તેસં આગમનકાલે ઉપસન્તૂપસન્તો હુત્વા મુખં વિવરિત્વા એકેન પાદેન તિટ્ઠતિ. સકુણા આગન્ત્વા પુત્તકે અપસ્સન્તા ‘‘કો નુ ખો ખાદતી’’તિ મહાસદ્દેન વિરવન્તિ, ‘‘અયં કાકો ધમ્મિકો’’તિ તસ્મિં આસઙ્કામત્તમ્પિ ન કરોન્તિ. અથેકદિવસં મહાસત્તો ચિન્તેસિ ‘‘ઇધ પુબ્બે કોચિ પરિપન્થો નત્થિ, ઇમસ્સ આગતકાલતો પટ્ઠાય જાતો, ઇમં પરિગ્ગણ્હિતું વટ્ટતી’’તિ. સો સકુણેહિ સદ્ધિં ગોચરાય ગચ્છન્તો વિય હુત્વા નિવત્તિત્વા પટિચ્છન્નટ્ઠાને અટ્ઠાસિ. કાકોપિ ‘‘ગતા સકુણા’’તિ નિરાસઙ્કો હુત્વા ઉટ્ઠાય ગન્ત્વા અણ્ડકાનિ ચ છાપકે ચ ખાદિત્વા પુનાગન્ત્વા મુખં વિવરિત્વા એકેન પાદેન અટ્ઠાસિ.

    Sakuṇā tassa dussīlassa saddahitvā ‘‘tvaṃ kira sāmi aññaṃ gocaraṃ na gaṇhasi, vātameva bhakkhasi, tena hi amhākaṃ aṇḍakāni ca chāpake ca olokeyyāsī’’ti vatvā gocarāya gacchanti. So pāpo tesaṃ gatakāle aṇḍakāni ca chāpake ca kucchipūraṃ khāditvā tesaṃ āgamanakāle upasantūpasanto hutvā mukhaṃ vivaritvā ekena pādena tiṭṭhati. Sakuṇā āgantvā puttake apassantā ‘‘ko nu kho khādatī’’ti mahāsaddena viravanti, ‘‘ayaṃ kāko dhammiko’’ti tasmiṃ āsaṅkāmattampi na karonti. Athekadivasaṃ mahāsatto cintesi ‘‘idha pubbe koci paripantho natthi, imassa āgatakālato paṭṭhāya jāto, imaṃ pariggaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti. So sakuṇehi saddhiṃ gocarāya gacchanto viya hutvā nivattitvā paṭicchannaṭṭhāne aṭṭhāsi. Kākopi ‘‘gatā sakuṇā’’ti nirāsaṅko hutvā uṭṭhāya gantvā aṇḍakāni ca chāpake ca khāditvā punāgantvā mukhaṃ vivaritvā ekena pādena aṭṭhāsi.

    સકુણરાજા સકુણેસુ આગતેસુ સબ્બે સન્નિપાતાપેત્વા ‘‘અહં વો અજ્જ પુત્તકાનં પરિપન્થં પરિગ્ગણ્હન્તો ઇમં પાપકાકં ખાદન્તં અદ્દસં, એથ નં ગણ્હામા’’તિ સકુણસઙ્ઘં આમન્તેત્વા પરિવારેત્વા ‘‘સચે પલાયતિ, ગણ્હેય્યાથ ન’’ન્તિ વત્વા સેસગાથા અભાસિ –

    Sakuṇarājā sakuṇesu āgatesu sabbe sannipātāpetvā ‘‘ahaṃ vo ajja puttakānaṃ paripanthaṃ pariggaṇhanto imaṃ pāpakākaṃ khādantaṃ addasaṃ, etha naṃ gaṇhāmā’’ti sakuṇasaṅghaṃ āmantetvā parivāretvā ‘‘sace palāyati, gaṇheyyātha na’’nti vatvā sesagāthā abhāsi –

    ૬૭.

    67.

    ‘‘નાસ્સ સીલં વિજાનાથ, અનઞ્ઞાય પસંસથ;

    ‘‘Nāssa sīlaṃ vijānātha, anaññāya pasaṃsatha;

    ભુત્વા અણ્ડઞ્ચ પોતઞ્ચ, ધમ્મો ધમ્મોતિ ભાસતિ.

    Bhutvā aṇḍañca potañca, dhammo dhammoti bhāsati.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘અઞ્ઞં ભણતિ વાચાય, અઞ્ઞં કાયેન કુબ્બતિ;

    ‘‘Aññaṃ bhaṇati vācāya, aññaṃ kāyena kubbati;

    વાચાય નો ચ કાયેન, ન તં ધમ્મં અધિટ્ઠિતો.

    Vācāya no ca kāyena, na taṃ dhammaṃ adhiṭṭhito.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘વાચાય સખિલો મનોવિદુગ્ગો, છન્નો કૂપસયોવ કણ્હસપ્પો;

    ‘‘Vācāya sakhilo manoviduggo, channo kūpasayova kaṇhasappo;

    ધમ્મધજો ગામનિગમાસુ સાધુ, દુજ્જાનો પુરિસેન બાલિસેન.

    Dhammadhajo gāmanigamāsu sādhu, dujjāno purisena bālisena.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘ઇમં તુણ્ડેહિ પક્ખેહિ, પાદા ચિમં વિહેઠથ;

    ‘‘Imaṃ tuṇḍehi pakkhehi, pādā cimaṃ viheṭhatha;

    છવઞ્હિમં વિનાસેથ, નાયં સંવાસનારહો’’તિ.

    Chavañhimaṃ vināsetha, nāyaṃ saṃvāsanāraho’’ti.

    તત્થ નાસ્સ સીલન્તિ ન અસ્સ સીલં. અનઞ્ઞાયાતિ અજાનિત્વા. ભુત્વાતિ ખાદિત્વા. વાચાય નો ચ કાયેનાતિ અયઞ્હિ વચનેનેવ ધમ્મં ચરતિ, કાયેન પન ન કરોતિ. ન તં ધમ્મં અધિટ્ઠિતોતિ તસ્મા જાનિતબ્બો યથાયં ધમ્મં ભણતિ, ન તં અધિટ્ઠિતો, તસ્મિં ધમ્મે ન અધિટ્ઠિતો. વાચાય સખિલોતિ વચનેન મુદુ. મનોવિદુગ્ગોતિ મનસા વિદુગ્ગો દુપ્પવેસો વિસમો. છન્નોતિ યસ્મિં બિલે સયતિ, તેન છન્નો. કૂપસયોતિ બિલાસયો. ધમ્મધજોતિ સુચરિતધમ્મં ધજં કત્વા વિચરણેન ધમ્મદ્ધજો. ગામનિગમાસુ સાધૂતિ ગામેસુ ચ નિગમેસુ ચ સાધુ ભદ્દકો સમ્ભાવિતો. દુજ્જાનોતિ અયં એવરૂપો દુસ્સીલો પટિચ્છન્નકમ્મન્તો બાલિસેન અઞ્ઞાણેન પુરિસેન ન સક્કા જાનિતું. પાદા ચિમન્તિ અત્તનો અત્તનો પાદેન ચ ઇમં. વિહેઠથાતિ પહરથ હનથ. છવન્તિ લામકં. નાયન્તિ અયં અમ્હેહિ સદ્ધિં એકસ્મિં ઠાને સંવાસં ન અરહતીતિ.

    Tattha nāssa sīlanti na assa sīlaṃ. Anaññāyāti ajānitvā. Bhutvāti khāditvā. Vācāya no ca kāyenāti ayañhi vacaneneva dhammaṃ carati, kāyena pana na karoti. Na taṃ dhammaṃ adhiṭṭhitoti tasmā jānitabbo yathāyaṃ dhammaṃ bhaṇati, na taṃ adhiṭṭhito, tasmiṃ dhamme na adhiṭṭhito. Vācāya sakhiloti vacanena mudu. Manoviduggoti manasā viduggo duppaveso visamo. Channoti yasmiṃ bile sayati, tena channo. Kūpasayoti bilāsayo. Dhammadhajoti sucaritadhammaṃ dhajaṃ katvā vicaraṇena dhammaddhajo. Gāmanigamāsu sādhūti gāmesu ca nigamesu ca sādhu bhaddako sambhāvito. Dujjānoti ayaṃ evarūpo dussīlo paṭicchannakammanto bālisena aññāṇena purisena na sakkā jānituṃ. Pādā cimanti attano attano pādena ca imaṃ. Viheṭhathāti paharatha hanatha. Chavanti lāmakaṃ. Nāyanti ayaṃ amhehi saddhiṃ ekasmiṃ ṭhāne saṃvāsaṃ na arahatīti.

    એવઞ્ચ પન વત્વા સકુણજેટ્ઠકો સયમેવ લઙ્ઘિત્વા તસ્સ સીસં તુણ્ડેન પહરિ, અવસેસા સકુણા તુણ્ડનખપાદપક્ખેહિ પહરિંસુ. સો તત્થેવ જીવિતક્ખયં પાપુણિ.

    Evañca pana vatvā sakuṇajeṭṭhako sayameva laṅghitvā tassa sīsaṃ tuṇḍena pahari, avasesā sakuṇā tuṇḍanakhapādapakkhehi pahariṃsu. So tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કુહકકાકો ઇદાનિ કુહકભિક્ખુ અહોસિ, સકુણરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kuhakakāko idāni kuhakabhikkhu ahosi, sakuṇarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ધમ્મધજજાતકવણ્ણના નવમા.

    Dhammadhajajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૪. ધમ્મધજજાતકં • 384. Dhammadhajajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact