Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. ધમ્મદિન્નસુત્તં

    3. Dhammadinnasuttaṃ

    ૧૦૪૯. એકં સમયં ભગવા બારાણસિયં વિહરતિ ઇસિપતને મિગદાયે. અથ ખો ધમ્મદિન્નો ઉપાસકો પઞ્ચહિ ઉપાસકસતેહિ સદ્ધિં યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો ધમ્મદિન્નો ઉપાસકો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ઓવદતુ નો, ભન્તે, ભગવા; અનુસાસતુ નો, ભન્તે, ભગવા યં અમ્હાકં અસ્સ દીઘરત્તં હિતાય સુખાયા’’તિ.

    1049. Ekaṃ samayaṃ bhagavā bārāṇasiyaṃ viharati isipatane migadāye. Atha kho dhammadinno upāsako pañcahi upāsakasatehi saddhiṃ yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho dhammadinno upāsako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ovadatu no, bhante, bhagavā; anusāsatu no, bhante, bhagavā yaṃ amhākaṃ assa dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti.

    ‘‘તસ્માતિહ વો, ધમ્મદિન્નં, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘યે તે સુત્તન્તા તથાગતભાસિતા ગમ્ભીરા ગમ્ભીરત્થા લોકુત્તરા સુઞ્ઞતપટિસંયુત્તા તે કાલેન કાલં ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સામા’તિ. એવઞ્હિ વો, ધમ્મદિન્ન, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. ‘‘ન ખો નેતં, ભન્તે, સુકરં અમ્હેહિ પુત્તસમ્બાધસયનં અજ્ઝાવસન્તેહિ કાસિકચન્દનં પચ્ચનુભોન્તેહિ માલાગન્ધવિલેપનં ધારયન્તેહિ જાતરૂપરજતં સાદિયન્તેહિ – યે તે સુત્તન્તા તથાગતભાસિતા ગમ્ભીરા ગમ્ભીરત્થા લોકુત્તરા સુઞ્ઞતપટિસંયુત્તા તે કાલેન કાલં ઉપસમ્પજ્જ વિહરિતું. તેસં નો, ભન્તે, ભગવા અમ્હાકં પઞ્ચસુ સિક્ખાપદેસુ ઠિતાનં ઉત્તરિધમ્મં દેસેતૂ’’તિ.

    ‘‘Tasmātiha vo, dhammadinnaṃ, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘ye te suttantā tathāgatabhāsitā gambhīrā gambhīratthā lokuttarā suññatapaṭisaṃyuttā te kālena kālaṃ upasampajja viharissāmā’ti. Evañhi vo, dhammadinna, sikkhitabba’’nti. ‘‘Na kho netaṃ, bhante, sukaraṃ amhehi puttasambādhasayanaṃ ajjhāvasantehi kāsikacandanaṃ paccanubhontehi mālāgandhavilepanaṃ dhārayantehi jātarūparajataṃ sādiyantehi – ye te suttantā tathāgatabhāsitā gambhīrā gambhīratthā lokuttarā suññatapaṭisaṃyuttā te kālena kālaṃ upasampajja viharituṃ. Tesaṃ no, bhante, bhagavā amhākaṃ pañcasu sikkhāpadesu ṭhitānaṃ uttaridhammaṃ desetū’’ti.

    ‘‘તસ્માતિહ વો, ધમ્મદિન્ન, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતા ભવિસ્સામ – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતા ભવિસ્સામ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહી’તિ. એવઞ્હિ વો, ધમ્મદિન્ન, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ.

    ‘‘Tasmātiha vo, dhammadinna, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘buddhe aveccappasādena samannāgatā bhavissāma – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgatā bhavissāma akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehī’ti. Evañhi vo, dhammadinna, sikkhitabba’’nti.

    ‘‘યાનિમાનિ, ભન્તે, ભગવતા ચત્તારિ સોતાપત્તિયઙ્ગાનિ દેસિતાનિ, સંવિજ્જન્તે તે ધમ્મા અમ્હેસુ, મયઞ્ચ તેસુ ધમ્મેસુ સન્દિસ્સામ. મયઞ્હિ ભન્તે, બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતા – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતા અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહી’’તિ. ‘‘લાભા વો , ધમ્મદિન્ન, સુલદ્ધં વો, ધમ્મદિન્ન! સોતાપત્તિફલં તુમ્હેહિ બ્યાકત’’ન્તિ. તતિયં.

    ‘‘Yānimāni, bhante, bhagavatā cattāri sotāpattiyaṅgāni desitāni, saṃvijjante te dhammā amhesu, mayañca tesu dhammesu sandissāma. Mayañhi bhante, buddhe aveccappasādena samannāgatā – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgatā akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehī’’ti. ‘‘Lābhā vo , dhammadinna, suladdhaṃ vo, dhammadinna! Sotāpattiphalaṃ tumhehi byākata’’nti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. ધમ્મદિન્નસુત્તવણ્ણના • 3. Dhammadinnasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. ધમ્મદિન્નસુત્તવણ્ણના • 3. Dhammadinnasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact