Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. ધમ્મદિન્નસુત્તવણ્ણના
3. Dhammadinnasuttavaṇṇanā
૧૦૪૯. તતિયે ધમ્મદિન્નોતિ સત્તસુ જનેસુ એકો. બુદ્ધકાલસ્મિઞ્હિ ધમ્મદિન્નો ઉપાસકો, વિસાખો ઉપાસકો, ઉગ્ગો ગહપતિ, ચિત્તો ગહપતિ, હત્થકો આળવકો, ચૂળઅનાથપિણ્ડિકો, મહાઅનાથપિણ્ડિકોતિ ઇમે સત્ત જના પઞ્ચસતઉપાસકપરિવારા અહેસું. એતેસુ એસ અઞ્ઞતરો.
1049. Tatiye dhammadinnoti sattasu janesu eko. Buddhakālasmiñhi dhammadinno upāsako, visākho upāsako, uggo gahapati, citto gahapati, hatthako āḷavako, cūḷaanāthapiṇḍiko, mahāanāthapiṇḍikoti ime satta janā pañcasataupāsakaparivārā ahesuṃ. Etesu esa aññataro.
ગમ્ભીરાતિ ધમ્મગમ્ભીરા સલ્લસુત્તાદયો. ગમ્ભીરત્થાતિ અત્થગમ્ભીરા ચેતનાસુત્તન્તાદયો. લોકુત્તરાતિ લોકુત્તરત્થદીપકા અસઙ્ખતસંયુત્તાદયો. સુઞ્ઞતપ્પટિસંયુત્તાતિ સત્તસુઞ્ઞતાદીપકા ખજ્જનિકસુત્તન્તાદયો. ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સામાતિ પટિલભિત્વા વિહરિસ્સામ. એવઞ્હિ વો, ધમ્મદિન્ન, સિક્ખિતબ્બન્તિ એવં તુમ્હેહિ ચન્દોપમપટિપદં રથવિનીતપટિપદં મોનેય્યપટિપદં મહાઅરિયવંસપટિપદં પૂરેન્તેહિ સિક્ખિતબ્બં. ઇતિ સત્થા ઇમેસં ઉપાસકાનં અસય્હભારં આરોપેસિ. કસ્મા ? એતે કિર ન અત્તનો ભૂમિયં ઠત્વા ઓવાદં યાચિંસુ, અવિસેસેન પન સબ્બભારં ઉક્ખિપિતું સમત્થા વિય ‘‘ઓવદતુ નો, ભન્તે, ભગવા’’તિ યાચિંસુ. તેન તેસં સત્થા અસય્હભારં આરોપેન્તો એવમાહ. ન ખો નેતન્તિ ન ખો એતં. નકારો પનેત્થ બ્યઞ્જનસન્ધિમત્તમેવાતિ વેદિતબ્બો. તસ્માતિ યસ્મા ઇદાનિ અત્તનો ભૂમિયં ઠત્વા ઓવાદં યાચથ, તસ્મા.
Gambhīrāti dhammagambhīrā sallasuttādayo. Gambhīratthāti atthagambhīrā cetanāsuttantādayo. Lokuttarāti lokuttaratthadīpakā asaṅkhatasaṃyuttādayo. Suññatappaṭisaṃyuttāti sattasuññatādīpakā khajjanikasuttantādayo. Upasampajja viharissāmāti paṭilabhitvā viharissāma. Evañhi vo, dhammadinna, sikkhitabbanti evaṃ tumhehi candopamapaṭipadaṃ rathavinītapaṭipadaṃ moneyyapaṭipadaṃ mahāariyavaṃsapaṭipadaṃ pūrentehi sikkhitabbaṃ. Iti satthā imesaṃ upāsakānaṃ asayhabhāraṃ āropesi. Kasmā ? Ete kira na attano bhūmiyaṃ ṭhatvā ovādaṃ yāciṃsu, avisesena pana sabbabhāraṃ ukkhipituṃ samatthā viya ‘‘ovadatu no, bhante, bhagavā’’ti yāciṃsu. Tena tesaṃ satthā asayhabhāraṃ āropento evamāha. Na kho netanti na kho etaṃ. Nakāro panettha byañjanasandhimattamevāti veditabbo. Tasmāti yasmā idāni attano bhūmiyaṃ ṭhatvā ovādaṃ yācatha, tasmā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. ધમ્મદિન્નસુત્તં • 3. Dhammadinnasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. ધમ્મદિન્નસુત્તવણ્ણના • 3. Dhammadinnasuttavaṇṇanā