Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. ધમ્મદિન્નાથેરીઅપદાનં

    3. Dhammadinnātherīapadānaṃ

    ૯૫.

    95.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘તદાહં હંસવતિયં, કુલે અઞ્ઞતરે અહું;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, kule aññatare ahuṃ;

    પરકમ્મકારી આસિં, નિપકા સીલસંવુતા.

    Parakammakārī āsiṃ, nipakā sīlasaṃvutā.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, સુજાતો અગ્ગસાવકો;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, sujāto aggasāvako;

    વિહારા અભિનિક્ખમ્મ, પિણ્ડપાતાય 1 ગચ્છતિ.

    Vihārā abhinikkhamma, piṇḍapātāya 2 gacchati.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘ઘટં ગહેત્વા ગચ્છન્તી, તદા ઉદકહારિકા;

    ‘‘Ghaṭaṃ gahetvā gacchantī, tadā udakahārikā;

    તં દિસ્વા અદદં પૂપં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Taṃ disvā adadaṃ pūpaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘પટિગ્ગહેત્વા તત્થેવ, નિસિન્નો પરિભુઞ્જિ સો;

    ‘‘Paṭiggahetvā tattheva, nisinno paribhuñji so;

    તતો નેત્વાન તં ગેહં, અદાસિં તસ્સ ભોજનં.

    Tato netvāna taṃ gehaṃ, adāsiṃ tassa bhojanaṃ.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘તતો મે અય્યકો તુટ્ઠો, અકરી સુણિસં સકં;

    ‘‘Tato me ayyako tuṭṭho, akarī suṇisaṃ sakaṃ;

    સસ્સુયા સહ ગન્ત્વાન, સમ્બુદ્ધં અભિવાદયિં.

    Sassuyā saha gantvāna, sambuddhaṃ abhivādayiṃ.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘તદા સો ધમ્મકથિકં, ભિક્ખુનિં પરિકિત્તયં;

    ‘‘Tadā so dhammakathikaṃ, bhikkhuniṃ parikittayaṃ;

    ઠપેસિ એતદગ્ગમ્હિ, તં સુત્વા મુદિતા અહં.

    Ṭhapesi etadaggamhi, taṃ sutvā muditā ahaṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘નિમન્તયિત્વા સુગતં, સસઙ્ઘં લોકનાયકં;

    ‘‘Nimantayitvā sugataṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ;

    મહાદાનં દદિત્વાન, તં ઠાનમભિપત્થયિં.

    Mahādānaṃ daditvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘તતો મં સુગતો આહ, ઘનનિન્નાદસુસ્સરો 3;

    ‘‘Tato maṃ sugato āha, ghananinnādasussaro 4;

    ‘મમુપટ્ઠાનનિરતે, સસઙ્ઘપરિવેસિકે.

    ‘Mamupaṭṭhānanirate, sasaṅghaparivesike.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘‘સદ્ધમ્મસ્સવને યુત્તે, ગુણવદ્ધિતમાનસે;

    ‘‘‘Saddhammassavane yutte, guṇavaddhitamānase;

    ભદ્દે ભવસ્સુ મુદિતા, લચ્છસે પણિધીફલં.

    Bhadde bhavassu muditā, lacchase paṇidhīphalaṃ.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ધમ્મદિન્નાતિ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવિકા’.

    Dhammadinnāti nāmena, hessati satthu sāvikā’.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતા હુત્વા, યાવજીવં મહામુનિં;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ mahāmuniṃ;

    મેત્તચિત્તા પરિચરિં, પચ્ચયેહિ વિનાયકં.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘ઉપટ્ઠાકો મહેસિસ્સ, તદા આસિ નરિસ્સરો;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    કાસિરાજા કિકી નામ, બારાણસિપુરુત્તમે.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘છટ્ઠા તસ્સાસહં ધીતા, સુધમ્મા ઇતિ વિસ્સુતા;

    ‘‘Chaṭṭhā tassāsahaṃ dhītā, sudhammā iti vissutā;

    ધમ્મં સુત્વા જિનગ્ગસ્સ, પબ્બજ્જં સમરોચયિં.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘અનુજાનિ ન નો તાતો, અગારેવ તદા મયં;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    વીસવસ્સસહસ્સાનિ, વિચરિમ્હ અતન્દિતા.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    તતિયં ભાણવારં.

    Tatiyaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘કોમારિબ્રહ્મચરિયં , રાજકઞ્ઞા સુખેધિતા;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ , rājakaññā sukhedhitā;

    બુદ્ધોપટ્ઠાનનિરતા, મુદિતા સત્ત ધીતરો.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘સમણી સમણગુત્તા ચ, ભિક્ખુની ભિક્ખુદાયિકા;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    ધમ્મા ચેવ સુધમ્મા ચ, સત્તમી સઙ્ઘદાયિકા.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘ખેમા ઉપ્પલવણ્ણા ચ, પટાચારા ચ કુણ્ડલા;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    ગોતમી ચ અહઞ્ચેવ, વિસાખા હોતિ સત્તમી.

    Gotamī ca ahañceva, visākhā hoti sattamī.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘તેહિ કમ્મેહિ સુકતેહિ, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, ગિરિબ્બજપુરુત્તમે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    જાતા સેટ્ઠિકુલે ફીતે, સબ્બકામસમિદ્ધિને.

    Jātā seṭṭhikule phīte, sabbakāmasamiddhine.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘યદા રૂપગુણૂપેતા, પઠમે યોબ્બને ઠિતા;

    ‘‘Yadā rūpaguṇūpetā, paṭhame yobbane ṭhitā;

    તદા પરકુલં ગન્ત્વા, વસિં સુખસમપ્પિતા.

    Tadā parakulaṃ gantvā, vasiṃ sukhasamappitā.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘ઉપેત્વા લોકસરણં, સુણિત્વા ધમ્મદેસનં;

    ‘‘Upetvā lokasaraṇaṃ, suṇitvā dhammadesanaṃ;

    અનાગામિફલં પત્તો, સામિકો મે સુબુદ્ધિમા.

    Anāgāmiphalaṃ patto, sāmiko me subuddhimā.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘તદાહં અનુજાનેત્વા, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Tadāhaṃ anujānetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ન ચિરેનેવ કાલેન, અરહત્તમપાપુણિં.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘તદા ઉપાસકો સો મં, ઉપગન્ત્વા અપુચ્છથ;

    ‘‘Tadā upāsako so maṃ, upagantvā apucchatha;

    ગમ્ભીરે નિપુણે પઞ્હે, તે સબ્બે બ્યાકરિં અહં.

    Gambhīre nipuṇe pañhe, te sabbe byākariṃ ahaṃ.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘જિનો તસ્મિં ગુણે તુટ્ઠો, એતદગ્ગે ઠપેસિ મં;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    ‘ભિક્ખુનિં ધમ્મકથિકં, નાઞ્ઞં પસ્સામિ એદિસિં.

    ‘Bhikkhuniṃ dhammakathikaṃ, nāññaṃ passāmi edisiṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘ધમ્મદિન્ના યથા ધીરા, એવં ધારેથ ભિક્ખવો’;

    ‘Dhammadinnā yathā dhīrā, evaṃ dhāretha bhikkhavo’;

    ‘‘એવાહં પણ્ડિતા હોમિ 5, નાયકેનાનુકમ્પિતા.

    ‘‘Evāhaṃ paṇḍitā homi 6, nāyakenānukampitā.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘યસ્સત્થાય પબ્બજિતા, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    પરચિત્તાનિ જાનામિ, સત્થુસાસનકારિકા.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ખેપેત્વા આસવે સબ્બે, વિસુદ્ધાસિં સુનિમ્મલા.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ધમ્મદિન્ના ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ dhammadinnā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ધમ્મદિન્નાથેરિયાપદાનં તતિયં.

    Dhammadinnātheriyāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પત્તમાદાય (ક॰)
    2. pattamādāya (ka.)
    3. ઘનનિન્નાદસુસ્સરે (ક॰)
    4. ghananinnādasussare (ka.)
    5. જાતા (સી॰), નામ (સ્યા॰)
    6. jātā (sī.), nāma (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact