Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨૧. એકવીસતિમવગ્ગો
21. Ekavīsatimavaggo
(૨૦૬) ૭. ધમ્મકથા
(206) 7. Dhammakathā
૮૮૭. સબ્બે ધમ્મા નિયતાતિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ અનિયતો રાસીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અત્થિ અનિયતો રાસીતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અત્થિ અનિયતો રાસિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બે ધમ્મા નિયતા’’તિ.
887. Sabbe dhammā niyatāti? Āmantā. Micchattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi aniyato rāsīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu atthi aniyato rāsīti? Āmantā . Hañci atthi aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe dhammā niyatā’’ti.
સબ્બે ધમ્મા નિયતાતિ? આમન્તા. નનુ તયો રાસી વુત્તા ભગવતા – મિચ્છત્તનિયતો રાસિ, સમ્મત્તનિયતો રાસિ, અનિયતો રાસીતિ 1? આમન્તા. હઞ્ચિ તયો રાસી વુત્તા ભગવતા – મિચ્છત્તનિયતો રાસિ, સમ્મત્તનિયતો રાસિ, અનિયતો રાસિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બે ધમ્મા નિયતા’’તિ.
Sabbe dhammā niyatāti? Āmantā. Nanu tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsīti 2? Āmantā. Hañci tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe dhammā niyatā’’ti.
રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… સઙ્ખારા…પે॰… વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. મિચ્છત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મત્તનિયતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpaṃ rūpaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vedanā…pe… saññā…pe… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ viññāṇaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૮૮૮. ન વત્તબ્બં – રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયતં…પે॰… વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… સઙ્ખારા…પે॰… વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણટ્ઠેન નિયતન્તિ? આમન્તા. રૂપં વેદના હોતિ…પે॰… સઞ્ઞા હોતિ… સઙ્ખારા હોન્તિ… વિઞ્ઞાણં હોતિ… વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… સઙ્ખારા…પે॰… વિઞ્ઞાણં રૂપં હોતિ…પે॰… વેદના હોતિ… સઞ્ઞા હોતિ… સઙ્ખારા હોન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયતં, વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… સઙ્ખારા…પે॰… વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણટ્ઠેન નિયતન્તિ.
888. Na vattabbaṃ – rūpaṃ rūpaṭṭhena niyataṃ…pe… vedanā…pe… saññā…pe… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ viññāṇaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Rūpaṃ vedanā hoti…pe… saññā hoti… saṅkhārā honti… viññāṇaṃ hoti… vedanā…pe… saññā…pe… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ rūpaṃ hoti…pe… vedanā hoti… saññā hoti… saṅkhārā hontīti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi rūpaṃ rūpaṭṭhena niyataṃ, vedanā…pe… saññā…pe… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ viññāṇaṭṭhena niyatanti.
ધમ્મકથા નિટ્ઠિતા.
Dhammakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના • 7. Dhammakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના • 7. Dhammakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના • 7. Dhammakathāvaṇṇanā